TERKINI :

Sunday, October 30, 2011

PRU-13: Apakah PM dan TPM masih bermimpi?

Oleh Maclean Patrick

Bila tarikh pilihanraya umum ke-13 akan diadakan masih menjadi teka-teki semua orang. Namun, ketidaktentuan dan dolak-dalik pentadbiran Perdana Menteri Najib Razak membuatkan masa berlalu begitu pantas. PRU-13 mesti diadakan sebelum April 2013, tetapi oleh kerana akan ada pilihanraya parti tahun hadapan, pilihanraya umum tergempar akan diadakan dalam tempoh enam bulan terdekat. Samada suka atau tidak, Najib dan timbalannya mula mendekati pengundi dengan cara mereka sendiri.

Sentiasa bermewah-mewahan dan menunjuk-nunjuk, Najib memilih untuk memberikan penyokong pasukan bola satu kesempatan menonton perlawanan bola sepak di kediaman rasminya. Satu langkah bijak mendapatkan sokongan dari rakyat Malaysia kelas pertengahan. Sasarannya ialah menunjukkan yang Perdana Menteri adalah penyokong kuat Manchester United, sering berkomunikasi menggunakan Twitter dan turut menonton konsert musik rock. Perkataan seperti “cool” dan “awesome” telah menjadi kata-kata pengantara buat Perdana Menteri bilamana dia mendekati ‘peminatnya’.

Walaubagaimanapun, lain situasinya buat Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin. Timbalan yang sasa tubuhnya itu sibuk membaiki sampan yang bocor, dan beliau dilihat lebih runsing memikirkan soal hidup-mati UMNO dan BN. Sebagai Timbalan Penegrusi BN, Muhyiddin berkata yang beliau telah bermesyuarat dengan parti-parti gabungan tentang persediaan menghadapi pilihanraya umum. Setakat ini, beliau telah bertemu dengan enam parti gabungan. “Saya takut jika mereka masih berlengah-lengah dalam menyelesaikan masalah, ia akan menjadi satu masalah pula untuk kita,” beliau berucap pada satu persidangan media.

Dalam keadaan yang tunggang-langgang

Di tahun 2008, oleh kerana ada persengketaan di dalam parti UMNO, makanya BN kalah di lima buah negeri. Dan masalah ini mungkin akan berterusan menghantui UMNO dan BN di dalam persediaan untuk PRU-13, yang diramalkan berlaku dalam masa terdekat ini.

MCA dan Gerakan terus menjunam jatuh dan memberikan imej buruk kepada diri sendiri dengan ketiadaan haluan, dengan sikap membatu MIC yang jelas terlihat. Dan sebagai kepala gabungan, UMNO telah menyerang penganut Kristian dan adalah satu yang pelik bilamana tiada satupun rakan di dalam BN yang menentang, terutama apabila memikirkan yang penganut Kristian berjumlah sekitar 10% penduduk seluruh negara.

BN sekarang dalam keadaan tunggang-langgang dan mereka arif tentang itu. Mereka juga tahu yang rakyat jelata mengatahuinya. Dengan laporan Audit Negara yang baru dikeluarkan, banyak maklumbalas sudah dilontarkan dari golongan celik IT yang telah mengambil inisiatif sendiri memuat-turun salinan laporan dari laman web, membaca sendiri akan kepincangan seluruh badan-badan dan kementerian kerajaan di bawah Najib.

Legasi Najib

Penderaan kuasa amat berleluasa dan dalam beberapa perkara, ia seperti tangan kanan tidak mengetahui apa yang dilakukan tangan kiri. Dan inilah kerajaan yang akan diwarisi Muhyiddin sekiranya Rakyat Malaysia mengundi BN sekali lagi dalam PRU-13 nanti.

Inilah dia legasi Najib. Sebuah kerajaan yang diwar-warkan hebat tetapi sebenarnya tidak efisien dan porak-peranda menunggu masa untuk tenggelam. Nampak jelas tiada hubungan yang akrab di antara pihak Eksekutif dengan situasi di lapangan. Dari satu bahagian, pihak Eksekutif menyatakan yang rakyat Malaysia akan menikmati barang makanan pada harga rendah – sebagai contoh sepinggan makanan berharga RM3, namun yang sebenarnya ia hampir mencecah harga RM6.

Pihak Eksekutif juga bercakap tentang masyarakat berpendapatan tinggi tetapi bagaimana ianya boleh dicapai jika soal penggunaan Bahasa Inggeris di sekolah sahaja tidak boleh diselesaikan. Di tambah pula banyak sekolah seperti laporan Audit Negara tidak memdapat air minuman yang bersih kerana tiada belakan elektrik untuk menjana pam air di sekolah.

Bayangkan, institusi-institusi pengajian kita kekurangan benda asas seperti air dan elektrik dan ini masih di Semenanjung. Ini belum lagi kita melihat keadaan sekolah-sekolah di pedalaman Sabah dan Sarawak!

Masa untuk BN berlayar

Dengan Muhyiddin yang sentiasa sibuk bermesyuarat dengan parti-parti gabungan dan cuba menyelesaikan masalah mereka untuk BN terus berkuasa, Najib sibuk mencari sokongan dari golongan rakyat Malaysia kelas pertengahan. Apa yang diterapkan oleh kedua-duanya sebagai 'harus menang dan harus menang besar' nampaknya hanya sorakan lantang sahaja. Tiada apa yang sedang dilakukan.

Muhyiddin berkata banyak lagi benda yang harus diselesaikan dalam memastikan rakyat benar-benar faham kesungguhan dan keikhlasan BN dalam membantu mereka. Ini adalah satu kenyataan gila dari Muhyiddin. BN telah diberikan waktu selama 50 tahun membuktikan diri sendiri, dan masanya telah tiba untuk rakyat Malaysia mendapatkan perkhidmatan yang lebih dipercayai. Mungkin, masa untuk rakyat Malaysia berikan BN masa untuk bertafakur dan peluang kepada yang lain untuk memerintah.

- Malaysia Chronicle

Audit: Kalau negara lain, sudah lama BN dihukum

Khairil Abdul Rahim

TEMERLOH, 30 Okt: Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Saifuddin Nasution Ismail berkata, jika di negara lain, kerajaan BN yang ada sudah lama dihukum oleh rakyat berikutan perbelanjaan boros dan tidak berhemat menguruskan wang negara.

Tambah Ahli Parlimen Machang itu, malangnya di negara ini rakyat seolah-olah tidak prihatin menyebabkan penyelewengan dan ketirisan makin menjadi-jadi walaupun setiap tahun ditegur oleh Ketua Audit Negara.

“Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) Tahun 2010 yang baru kami ahli-ahli parlimen terima minggu lalu mendedahkan pelbagai kepincangan pengurusan dalam agensi kerajaan.

“Sebagai contoh Giat Mara membeli gula 150 kilogram dengan wang sebanyak RM25,000, ini bermakna gula yang berharga RM2.30 menjadi RM170 sekilo. Teropong untuk tentera laut yang berharga sekitar RM3,000, mereka beli RM56,000.

“Dilaporkan, terdapat komputer bernilai RM160 juta rosak dimakan anai-anai. Manakala ada projek pelihara lembu dengan dana kerajaan RM250 juta milik suami seorang menteri, rugi dengan hanya sembelih 20 ekor sehari,” katanya semasa berceramah di Tapak Kompleks PAS Pahang, Kerdau di sini kelmarin.

Turut berceramah ialah Ketua Penerangan PAS Pusat yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan bloger Hishamuddin Rais.

Saifuddin berkata, kini penyelewengan dan ketirisan makin menjadi-jadi dan menurut buku laporan tersebut terdapat 9 kementerian yang terlebih belanja antaranya Kementerian Pelajaran, Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Pertanian dan SPRM.

“Kalau di negara lain BN dah lama dihukum oleh rakyat. Untungnya BN rakyat negara ini tidak kisah sangat walaupun kehidupan mereka terpaksa bergelut dengan kepayahan setiap hari akibat menghadapi kenaikan melambung harga barang.

“Sementara Pakatan Rakyat dalam bajetnya mengunjurkan kerajaan supaya jimat perbelanjaan, tingkat pendapatan melalui kutipan hasil,” katanya.

Tambahnya di Pahang, terdapat juga perbelanjaan yang mencurigakan antaranya kos memasukkan bekalan elektrik ke sebuah rumah di sebuah kampung di Indera Mahkota sehingga RM770 ribu di bawah projek luar bandar.

Di Bera pula di bawah projek yang sama, terdapat lima buah rumah tanpa penghuni memakan kos RM65,000 dan turut mendapat teguran Bandar Baru Lipis yang terbengkalai selama 15 tahun.

“Tidak wajar menyalahkan jabatan kerajaan saja kerana pemimpin tertinggi kerajaan juga yang menunjukkan gaya hidup yang mewah. Contohnya kos selenggara kediaman Perdana Menteri berjumlah RM844,000 sebulan dan bil air mereka menjangkau RM1.9 juta setahun.

“Kami diberitahu di parlimen, sepanjang menjadi PM, perbelanjaan Najib dan Rosmah sudah berjumlah RM17 juta,” jelasnya.

Sementara itu Tuan Ibrahim berkata, tiap-tiap tahun audit membuat terguran perkara yang sama berkaitan pembaziran dan penyalahgunaan kuasa tetapi kesalahan yang sama tetap berulang.

Oleh itu jalan yang terbaik ialah rakyat menukar kerajaan pada pilihan raya akan datang.

Hutang P Pinang RM630 juta tinggal RM30 juta

Mohd Sabri Said

TASEK GELUGOR, 30 Okt: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata, kerajaan negeri berjaya mengurangkan hutang negeri sebanyak 95 peratus iaitu penurunan kadar pinjaman dari RM630 juta kepada RM30 juta setakat ini.

Baginya, penurunan kadar hutang itu satu kejayaan bagi Kerajaan Pakatan Rakyat setelah tiga tahun mengambil alih pemerintahan dari Barisan Nasional (BN).

"Rakyat jangan risau lagi tentang hutang kerajaan negeri yang dulunya begitu banyak tetapi hasil daripada jimat cermat dalam urus tadbir, kita berjaya membayar balik pinjaman kepada Bank Negara. Semua itu berpunca dari amalam yang bersih tidak mengamalkan rasuah," jelasnya semasa berucap pada program ceramah perdana bersama Menteri Besar Kelantan di Dewan Besar Sungai Dua, Tasek Gelugor, malam tadi.

Menurut beliau lagi, selama tiga tahun kerajaan negeri terpaksa berhemah dalam belanjawan Pulau Pinang sehingga menyebabkan lebihan yang akhirnya dikembalikan kepada rakyat dan pembangunan tempatan.

Katanya, berbanding dulu bebanan hutang kerajaan negeri begitu tinggi sehingga menyebabkan belanjawan defisit.

Kesannya, kata beliau Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) sendiri hampir bankrap.

Sekarang ini, katanya Kerajaan Pusat berhutang sebanyak RM456 bilion untuk pembangunan termasuk kegunaan agensi kerajaan.

Hasilnya, kata beliau setelah dikira setiap individu rakyat negara ini terpaksa menanggung hutang sebanyak RM16,300 seorang.

"Rakyat jangan berbangga dengan BN yang memperuntukkan RM500 kepada isi rumah yang berpendapatan bawah RM3,000 dalam belajawan yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

“Apalah sangat wang RM500 walhal kita menanggung RM16,300 selagi kerajaan tidak berjaya mengurangkan perbelanjaanya," terang beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Air Putih.

No hudud please, kita kan orang Malaysia.....

Kenapa orang islam sibuk dengan hudud yang kerja nya nak potong tangan orang muslim? Kenapa nak laksanakan undang2 yang jelas tidak adil dan bersikap kejam neh? Kenapa? Ada sesiapa boleh jelaskan tak?
Instead, what do we get? An offer of the hudud law and its grim serving of chopped-off Muslim hands and feet, and stoning to death! What kind of future is that?

“It’s okay to implement the hudud law because it doesn’t affect non-Muslims.” So it’s okay for Muslims to be brutalised?
See what happens when the first Muslim hand gets chopped off for stealing a motorbike.
What if a medical team is on standby to gather the chopped-off hand and the victim and run to Terengganu or fly to KL for the hand to be stitched back?
What if the thief was with a Chinese or Indian accomplice who was sentenced only to a few months’ imprisonment under the Penal Code while the Malay thief is now disabled and unable to get a job, and be forever publicly stigmatised?
Or really, could this be a conspiracy to make the Malays permanently physically disabled in order to justify affirmative action in perpetuity? I wonder.
“Non-Muslims should shut up because it doesn’t affect them.” But they are Malaysian citizens who have every right to speak up on laws that allow for brutal and inhumane punishments against their fellow citizens, the majority population to boot.
Who wants to live in such a society when your neighbour, your friend, or your fellow citizen are subject to a cruel legal system?
How could I live with my conscience if I were a Chinese who has witnessed a rape, but my infidel evidence would not be accepted under the hudud law? No, I cannot keep quiet and accept such a law.
“Muslims who are not experts on Islam should shut up”. Then please take religion out of the public sphere and make it private between us and God. But not when I can be flogged 80 lashes for qazaf (slanderous accusation) if I report I have been raped and am unable to produce four pious and just Muslim males who witnessed the rape.
On top of that, my rape report could also be taken as confession of illicit sex and I could be charged for zina. And even if I could produce the four men, I would be torn apart wondering why four supposedly pious and just men watched me being raped.
And God forbid if I was single and became pregnant because of the rape. I would be charged for zina and lashed 100 times because my pregnancy is regarded as
evidence of illicit sex.
The burden is on me, not the state, to prove I was indeed raped. The evidential requirements make this impossible. And the accused rapist will be free from any hudud punishment by simply denying the rape.
And we are all supposed to shut up? No wonder some of our political leaders are bent on their so-called “Islamic state” and “Islamic law” project because it is so easy to fly the flag of religion and silence dissenting voices.
Even of their political opponents – many of whom can only summon the courage to claim: “I am not against the Hudud law, but the time and conditions are not right to implement it.” There are hundreds of commands, exhortations, values and principles in the Quran that we ignore or violate on a daily basis.
The command for us to be kind and compassionate at all times, the duty of a man to provide and protect his wife and children, the obligation of a leader to be just and fair in his ruling are just a few of these.
And what does an Islamist party prioritise as the hallmark of its piousness? The Hudud law. Instead of having the political courage to say no to the Hudud law, once and for all on so many available grounds – Islamic, constitutional, human rights principles, lived realities – so many of their political opponents dither and hedge.
It is so tiresome that we the rakyat are subject to this again and again.
Sisters in Islam wrote letters to the editor, published a book and submitted a memorandum to the Government, all objecting to the PAS attempts to introduce the Hudud law in Kelantan and Terengganu in 1993 and 2002 respectively.

You could read the full article by click here.

First, please dont throw your anger to me because i am not the person whose wrote this article. This article written by zainah anwar which, she's one of the columnist for the star newspaper.

Too many incorrect judgements made by this zainah's. Many misinterpretation. Who's zainah anwar anyway that we should care in this case?

Lets look more deeper about her ;

1. Zainah anwar = member's of SIS.

2. SIS = sister in islam

3. SIS = linking to government and bersih

4. Dalam erti kata lain, SIS pandai cari tempat bergantung. Dia tahu bahawa kepentingan menjalin "good relationship" between opposition and government akan memberikan dia kedudukan yang stable. Ini kemahiran mereka.

Dalam ayat di atas kita boleh lihat bahawa zainah tidak faham bahawa ;

1. Zina bukan rogol. Kepentingan 4 witness only for zina case not for rape case. This matter dia tak faham sebab dia lacking dalam ilmu islam. It's okey. Bukan nak kutuk dia just nak remind dia bahawa rogol itu lain, zina itu lain. Takpe. Sesetengah muslim memang malas mencari ilmu islam.

2. From the title of the article pun dah showing dia punya mentaliti. No hudud please, we are malaysians. So what? Is a malaysian more powerful than a muslim? I am a muslim first not a malaysian first. You may disgrace my confession but do i care?

Malaysia neh pun Allah swt yang cipta. So what? Adakah dulu2, Allah swt tidak tahu bahawa malaysia dan melayu neh bakal wujud? The thing's dia tak faham pun the differences between zina and rogol so macam mana dia nak faham pasal pelaksanaan hudud di malaysia neh? Sedangkan itu benda simple je. Hahaha.. funny gile.

3. Takpelah orang islam tak faham islam, kenalah kita rajin fahamkan. Tapi penyiaran artikel neh di star hanya menampakkan konon nya hudud itu kejam. Dan apa yang amat dikesali ia ditulis pula oleh orang yang mengakui dia islam. Paper neh readers dia mostly non-muslims [ i predict je]. So dari situ ia semacam percubaan untuk burukkan hudud supaya pembaca bukan islam melihat hudud neh mengacam orang islam dikala nik aziz berkali2 highlightkan no hudud for non-muslim.

4. Percubaan neh juga dilihat sedang menakut2kan umat islam. Hahahaha adoihaii. Kenapa perlu ada orang islam halang hudud, undang2 Allah swt neh? Penambahbaikan okey, tapi idea menjahanamkan dan menyerongkan fakta disokey. Apakah hukuman potong tangan boleh suka2 dilaksanakan? Ia memerlukan proses dan tingkat pengadilan yang berkali2 sebelum seseorang tue boleh dipotong tangan nya. Pencuri motorsikal yang mencuri motorsikal tidak akan dipotong tangan dia sewenang2nya.

Berapa kali mencuri, berapa lama mencuri, nilai kecurian, sebab mencuri, bukti bahawa dia mencuri, keinsafan sang pelaku, semua itu di ambilkira. Bukan first time mencuri terus kena potong tangan. Kalau dah kerja mencuri + menipu + merompak + sehingga menyebabkan kematian [tiada niat] + tiada keinsafan memang lah wajar dipotong tangan. Ini sebagai pengajaran. Tapi beberapa hal diambilkira sebelum hukuman potong tangan berlangsung.

Tiada sebab orang islam perlu takut kepada hudud unless dia ialah penjenayah. Selain dari itu, there's no reason why muslims have to reject hudud.

Sozcyili : Tidak percaya kepada pengadilan Allah swt ataupun tidak mempercayai Allah swt sebenarnya?

http://sozcyili.blogspot.com/2011/10/no-hudud-please-kita-kan-orang-malaysia.html

Bandingkan Pakatan, BN urus kerajaan negeri

KUALA LUMPUR, 29 Okt: Bagaimana Pakatan Rakyat menguruskan kerajaan negeri dan bagaimana pula Barisan Nasional menguruskan kerajaan negeri.

“Cuba bandingkan dengan menggunakan akal yang waras,” tulis Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melalui twitter.

klik gambar untuk paparan yg besaq

Jika nak tengok BN tumbang..PAS tak boleh lawan seorang diri..!!

Sistem 2 parti lebih mudah kalahkan BN

KUALA LUMPUR, 29 Okt: PAS merumuskan sistem dua parti pasti akan berlaku juga di negara ini suatu masa nanti dengan jangkaan sekitar lima tahun lagi dan paling lewat 10 tahun dari sekarang.

Kewujudan sistem itu berdasarkan perkembangan dan tuntutan semasa, tetapi bergantung kepada kesediaan ahli-ahli PAS sendiri untuk menerimanya setelah mereka memahami dengan jelas mengenai perkara itu.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, keadaan sekarang masih tidak mengizinkan untuk diwujudkan sistem itu kerana masih terdapat di kalangan ahli PAS sendiri yang tidak bersedia untuk menerimanya.

Menurut beliau, keadaan itu berlaku disebabkan sesetengah ahli PAS masih tidak memahami keperluan sistem 2 parti, ekoran kegagalan mereka memahami "Tahaluf Siyasi" antara PAS, DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat.

Katanya, sungguhpun begitu, perkembangan ke arah kewujudan sistem 2 parti telah pun berlaku di negara kita sekarang dan ia tercetus hasil kerjasama politik antara PAS dan parti S46 beberapa tahun lalu.

"Sistem 2 parti merupakan perkara penting bagi PAS dan Pakatan Rakyat kerana dengan itu akan lebih memudahkan usaha bersama untuk mengalahkan BN dalam pilihanraya.

"Dengan adanya sistem 2 parti barulah PAS, PKR dan DAP dalam Pakatan Rakyat boleh menggunakan lambang satu parti seperti yang dilakukan oleh parti-parti dalam BN yang hanya menggunakan lambang BN ketika menghadapi pilihanraya," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan peserta pada Forum Tarbawi: Masa Depan Perjuangan PAS Dalam Landskap Politik Semasa di Dewan Datuk Fadzil Mohd Noor di Kolej Universiti Islam Zulkifli Mohamad (KUIZM) di Taman Melewar, di sini, hari ini.

Selain beliau, turut menjadi ahli panel pada forum itu Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Pusat, Datuk Abu Bakar Chik, manakala moderatornya Pengarah Akademik Kepimpinan Pemuda PAS Malaysia, Nazri Chik yang juga Exco dewan tersebut.

Forum tersebut diadakan sempena Ijtima' Tarbawi Pemuda PAS Peringkat Kebangsaan 2011 anjuran Dewan Pemuda PAS Malaysia yang berlangsung selama 3 hari bermula semalam, dengan disertai ribuan pemimpin pemuda PAS termasuk di peringkat pusat, negeri-negeri dan kawasan-kawasan di seluruh negara.

Sebelum itu, Mustafa berkata, kerjasama politik atau "Tahaluf Siyasi" antara PAS, DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat tidak seharusnya menjadi pertikaian ahli-ahli PAS kerana ia berasaskan hukum syarak.

"Sebelum diadakan kerjasama itu, pucuk kepimpinan tertinggi PAS telah pun "bermerah mata" membincangkannya secara mendalam berhari-hari, termasuk membawa kepada perbincangan bersama ulama-ulama Islam di seluruh dunia yang berada dalam gerakan Islam," katanya.

Konsep "Tahaluf Siyasi, tegasnya, adalah salah satu strategi atau pendekatan yang diambil oleh PAS dalam politik untuk menang dalam pilihanraya dan ia berbeza sama sekali dengan dasar perjuangan PAS untuk mendaulatkan Islam di negara ini.

Perkara itu perlu difahami dengan mendalam oleh setiap ahli PAS agar tidak menimbulkan kekeliruan mengenainya, apatah lagi sehingga boleh melemahkan semangat perjuangan untuk menegakkan Islam sebagai ad-deen di muka bumi ini.

"Tapi walaupun tidak faham, ahli-ahli PAS tetap juga wala' dengan pemimpin. Itulah sifat terpuji yang ada pada ahli-ahli PAS. Sungguhpun begitu, jika tidak faham kenalah bertanya kepada pemimpin. Paling tidak, bertanyalah kepada pesuruhjaya PAS di negeri masing-masing," katanya.

Sehubungan itu, beliau akan mengarahkan bahagian penerangan PAS untuk menerangkan perkara itu kepada ahli-ahli parti, bagi membolehkan konsep "Tahaluf Siyasi" yang dilakukan itu difahami oleh ahli-ahli PAS di segenap peringkat.

Strategi Umno jahilkan Melayu

GOMBAK, 30 Okt: Umno BN berjaya mencapai kemenangan dalam pilihanraya-pilihanraya lalu disebabkan perlaksanaan 21 strateginya sejak dulu yang terus meletakkan rakyat terutama orang-orang Melayu berada dalam kejahilan.

21 strategi tersebut merupakan perlaksanaan dasar-dasar yang tidak islamik termasuk dasar pendidikan kebangsaan yang berasaskan sekularisme.

Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Pusat, Datuk Abu Bakar Chik berkata, selain itu, Umno BN turut meletakkan orang-orang Melayu terus dalam kejahilan menerusi perlaksanaan sistem ekonomi yang tidak islamik.

Menurut beliau, manakala antara dasar-dasar lain pula termasuklah perlaksanaan dasar pelancongan, hiburan yang melalaikan dan sosial.

Katanya, keadaan itu ditambah lagi dengan penguasaan Umno BN terhadap media sehingga menyebabkan rakyat gagal mendapat maklumat yang benar dan adil.

"Itulah strategi Umno yang telah kita kenal pasti. Menerusi dasar-dasar itu, Umno turut berjaya mengikat para pegawai kerajaan agar terus menyokongnya.

"Fokus kita pula adalah dakwah. Tapi bagaimana nak buat kalau ilmu dan kebenaran tak boleh disebarkan dalam masyarakat," katanya pada Forum Tarbawi: Masa Depan Perjuangan PAS Dalam Landskap Politik Semasa di Dewan Datuk Fadzil Mohd Noor di Kolej Universiti Islam Zulkifli Mohamad (KUIZM) di Taman Melewar, di sini, semalam.

Selain beliau, turut menjadi ahli panel pada forum itu Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali, manakala moderatornya Pengarah Akademik Kepimpinan Pemuda PAS Malaysia, Nazri Chik yang juga Exco dewan tersebut.

Forom tersebut diadakan sempena Ijtima' Tarbawi Pemuda PAS Peringkat Kebangsaan 2011 anjuran Dewan Pemuda PAS Malaysia yang berlangsung selama 3 hari bermula semalam, dengan disertai ribuan pemimpin pemuda PAS termasuk di peringkat pusat, negeri-negeri dan kawasan-kawasan di seluruh negara.

Menurut beliau, walaupun begitu, PAS mesti terus bangkit untuk mengatasi masalah itu demi mendaulatkan Islam di tanah air dan bagi kepentingan seluruh akyat negara ini.

Katanya, matlamat perjuangan PAS adalah untuk menegakkan Islam sebagai ad-deen di negara ini sejajar dengan kedudukannya sebagai gerakan Islam, manakala perjuangan PAS pula menerusi dakwah dan politik.

"Gerakan dakwah PAS adalah untuk membawa orang ramai khususnya yang bukan Islam mengenali tauhid, manakala kepada sesama umat Islam pula supaya mengenali syariat Islam," katanya.

Usaha tersebut, tegasnya, mestilah dilakukan secara berterusan tanpa mempedulikan segala halangan yang dibuat oleh Umno BN bagi menyekat perkembangan Islam di negara ini.

Menurutnya, sehubungan itu, PAS perlu menyusun strategi tersendiri untuk mengatasi segala halangan itu seiringan dengan perjuangan politiknya termasuk dengan mengadakan "Tahaluf Siyasi" dengan DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat.

"Pihak mmusuh tidak akan berhenti untuk melemahkan gerakan Islam. Gerakan kita mestilah ada pertimbangan untuk menghadapi segala tekanannya," katanya.

Jika PAS, tegasnya, hanya memfokuskan kepada gerakan dakwah sahaja seperti yang dilakukan oleh sesetengah gerakan Islam lain sama ada di tanah air dan di seluruh dunia, ia pasti tidak berkesan.

"Sekiranya kita hanya memfokuskan kepada gerakan politik sahaja seperti juga yang dilakukan oleh sesetengah gerakan Islam lain di tanah air dan di seluruh dinia serta hanya bersendirian, nasib kita nanti samalah seperti Taliban," katanya.

Istiqlal Center : PRU13 - BN Kedah gulung tikar..!!

Mampukah Pakatan Rakyat bertahan di Kedah?

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA

Saya diminta membuat analisis terhadap hasil kajiselidik yang dibuat oleh kumpulan pelajar IPT yang menggelar kumpulan mereka sebagai Istiqlal Center. Kajiselidik rambang yang dibuat di seluruh negeri Kedah memberi keputusan bahawa Pakatan Rakyat masih mampu mempertahankan kerajaan di negeri ini dengan kedudukan 23-13. Secara populariti PR masih disokong oleh 48.8 %, BN 39.4% manakala 11.8% tidak membuat keputusan.

Saya menghormati apa saja keputusan kajiselidik yang dibuat oleh mana-mana pihak pun tetapi tidak dapat menerimanya sebagai bayangan keputusan yang bakal dicatatkan dalam pilihanraya nanti. Pertama, trend terkini peratus golongan yang tidak membuat keputusan dari awal semakin bertambah.


Mereka kebanyakannya terdiri dari golongan muda yang tidak taksub kepada mana-mana parti politik. Kedua, perubahan sikap berlaku sangat pantas mutakhir ini. Ia macam pergerakan indeks bursa saham. Dalam masa sebulan, keputusan berbeza boleh diperolehi. Ketiga, kajiselidik rambang tidak akan menggambarkan realiti selepas pemilihan calon dibuat.

Semua masih ingat PRU12 di mana BN hilang majoriti 2/3 di Parlimen dan tumbang di lima negeri. Sewaktu Pak Lah sebagai PM memilih tarikh pembubaran Parlimen, beliau tentu meneliti pelbagai keputusan dan analisis dari kajiselidik yang dijalankan. Semua kumpulan penyelidik tersebut tentulah professional. Mustahil Pak Lah akan membubarkan Parlimen jika kajian yang dibuat menunjukkan BN akan kalah teruk.

Maknanya Pak Lah telah membubarkan Parlimen sewaktu pelbagai pentunjuk yang sampai kepadanya menunjukkan bahawa BN akan menang besar ataupun setidak-tidaknya menang 2/3. Apa yang berlaku adalah sebaliknya. Sebuah badan penyelidikan professional mendedahkan bahawa perubahan sikap rakyat berlaku dengan ketara 3 hari menjelang hari pembuangan undi. (Peningkatan sokongan untuk PR).


Kajiselidik rambang tidak akan menggambarkan realiti selepas pemilihan calon dibuat kerana sikap pengundi mungkin lebih memihak kepada parti yang didokong sewaktu kajiselidik dibuat. Misalnya orang PAS akan sokong PAS dan orang UMNO akan sokong BN. Namun apabila calon dikemukakan, sikap mereka boleh berubah selepas itu. Hal ini berlaku dengan ketara dalam UMNO dan akan terus berlaku dalam PRU13 nanti.

Individu yang tidak terpilih bersama kumpulannya akan melakukan sabotaj terhadap calon yang dipilih. Mereka tidak berniat untuk mengkhianati parti sebenarnya. Apa yang dilakukan ialah mempastikan saingan mereka kalah dan peluang untuk mereka menjadi calon di masa depan masih ada. Jika sekali saingan mereka terpilih jadi YB, maka akan berakar umbilah dia di situ sampai bila-bila.

Dengan mengandaikan keputusan yang diperolehi oleh Istiqlal Center (PR23, BN13) sebagai asas maka saya yakin keputusan berbeza akan diperolehi selepas calon dinamakan nanti.

Pungutan pendapat secara rambang yang dibuat oleh Istiqlal Center BN akan menang di Kuah, Air Hangat, Bukit Kayu Hitam, Jitra, Kota Siputeh, Ayer Hitam, Pedu, Kuala Nerang, Bukit Lada, Sungai Tiang, Belantek, Jeneri dan Bayu. PR akan menang di Bukit Pinang, Derga, Anak Bukit, Pengkalan Kundor, Kubang Rotan, Alor Mengkudu, Kota Darul Aman, Bakar Bata, Tokai, Sungai Limau, Guar Chempedak, Gurun, Tanjung Dawai, Bukit Selambau, Pantai Merdeka, Bakar Arang, Sidam, Kupang, Kuala Ketil, Lunas, Merbau Pulas, Kulim dan Bandar Baharu. Pola sokongan menunjukkan PR selesa di kerusi yang terdapat pengundi campuran. Maka tidak pelik kalau Datuk Ahmad Bashah pun dijangka kalah di Bakar Bata yang mempunyai 30 peratus pengundi bukan Melayu.

11.8 peratus pengundi yang tidak berpihak adalah tinggi. Saya yakin majoritinya golongan muda. Masalah bagi BN ialah kerana orang muda tidak berminat mendapat maklumat dari TV3 dan Utusan Malaysia. Mereka lebih ghairah dengan maklumat dari media kedua atau internet.

Kajiselidik barangkali tidak menemui pengundi pos yang bertambah dengan mendadak dan luarbiasa dalam DUN Tanjung Dawai. Maka apakah Tanjung Dawai masih boleh dimasukkan dalam kelompok kerusi PR? Biarlah diandaikan ia berada dalam kelompok BN.

Bukit Lada dan Ayer Hitam, PRU12 pun adalah kerusi yang dijangka dimenangi BN. Tapi mereka tewas juga. Percayalah siapa pun yang menjadi calon BN di kedua-dua kerusi tersebut akan menghadapi cabaran dari rakan-rakan separti mereka sendiri. Sebenarnya bagi BN, terdapat dua lagi kerusi yang bakal mengalami nasib yang sama iaitu Kota Siputeh dan Kuala Nerang, yang dimasukkan dalam kelompok BN. Untuk kali ini, insya Allah Bukit Lada dan Ayer Hitam kekal di tangan PAS manakala Kuala Nerang dan Kota Siputeh akan dirampas.

Terdapat dua kerusi di mana BN menang dengan sokongan pengundi Siam iaitu Pedu dan Sungai Tiang pada PRU12. Perkembangan mutakhir menunjukkan pengundi Siam sudah berpaling tadah dari BN. Undi mereka adalah undi kelompok, ia meletakkan BN terus mengalami kesukaran. Kedua kerusi tersebut juga boleh dimasukkan dalam kelompok PR.

Jika berlaku seperti diandaikan maka PR akan peroleh 28 kerusi manakala BN hanya 8 kerusi. Itu andaian di atas kertas. Realiti mungkin tidak semudah itu.

Apapun, akhirnya saya sangat percaya bahawa keputusan yang bakal ditentukan oleh Allah SWT adalah keputusan yang muktamad. PAS kalah teruk pada 2004 sewaktu ‘menjentik kerongkong’ dengan slogan PAS Tawan Kedah 2004. Sebaliknya menang besar pada 2008 sewaktu berusaha untuk menang dengan banyak, sambil mengharap pertolongan Allah SWT.

Untuk PRU13, InsyaAllah PAS/PR boleh menang lagi besar jika terus menyerah diri dan mengharap pertolongan Allah SWT sambil bekerja lebih gigih. Jangan angkuh, jangan dabik dada dengan kekuatan kita kononnya yang akan menangkan kita. Kalah atau menang biarlah dengan restu dan redho Allah SWT. Itu dasar aqidah dan keimanan kita.

Wan Jamak Digantung

Oleh AZIMAN ROSDI

DI SEBALIK tumpuan kepada final bola sepak Piala Malaysia semalam, tercetus kekecohan di kalangan peminat bola sepak tanah air dengan berita mengenai kemungkinan jurulatih Kedah, Wan Jamak Wan Hassan bakal digantung 18 perlawanan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Wan Jamak sebelum ini disiasat FAM berikutan kritikan pedasnya terhadap pengadil perlawanan selepas menyaksikan anak buahnya sekadar seri 1-1 menentang Perak pada aksi terakhir Kumpulan A Piala Malaysia di Stadium Darulaman sekali gus menyebabkan mereka gagal ke suku akhir.

Menurut Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad, hukuman itu belum diputuskan Jawatankuasa Tata Tertib dan Disiplin badan induk bola sepak negara itu.

“Hukuman belum dijatuhkan lagi, Jawatankuasa Tata Tertib dan Disiplin FAM baru meminta Persatuan Bola Sepak Kedah dan jurulatih untuk membuat keterangan.

“Mereka diberi hingga 14 November ini untuk berbuat demikian," katanya.

Sementara itu, Wan Jamak yang dihubungi Arena Metro mengesahkan sudah mengetahui perkara itu namun belum menerima sebarang surat rasmi dari FAM.

“Saya tidak mahu mengulas lanjut perkara ini. Ramai yang menghubungi saya bertanya benarkah saya digantung 18 perlawanan.

“Saya belum terima surat FAM dan cuma mendapat berita dari kenalan dan media saja. Jika benar saya digantung, saya akan cuba membuat rayuan," katanya.

sumber: http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/WanJamakdigantung/Article/artikelMA (30/10/2011)




MCA perlekeh hudud..UMNO & PERKASA pejam mata buat-buat tak dengaq..!!

MCA berterusan perlekeh hukum Hudud

Semakin celupar mulut Chua Soi Lek, Presiden MCA memperlekehkah hukum Hudud, yang menurutnya, jika dilaksanakan di negara ini akan menyebabkan pelabur dan pelancong menjauhkan diri. Menurutnya pelaksanaan hukum Hudud seperti yang diperjuangkan PAS akan menyebabkan negara mengudur ke belakang.

Para pemimpin parti komponen Barisan Nasional nampaknya bebas memperlekehkan hukum Islam tanpa ada sesiapa yang berani bersuara untuk menegur apa lagi menentang keceluparan Chua. Ini amat berbeza dengan tindak-balas pelbagai pihak ke atas Prof Dr. Aziz Bari yang hanya menyentuh soal kuasa sultan yang berkaitan dengan Perlembagaan.

Keadaan ini seolah-olah meletakkan kedudukan sultan itu lebih tinggi daripada hukum Islam. Tidak ada sesiapa boleh menyebut apa-apa yang menyentuh sultan atau raja tetapi bebas untuk memperlekehkan kemuliaan hukum Hudud.

Malah, sudah ada yang tergamak mengirim peluru kepada Prof. Aziz Bari dengan kata-kata "Jangan kurang ajar dengan sultan, maut nanti!". Kita nak tunggu jika ada yang berani mengirim peluru meriam kepada Chua Soi Lek yang kurang ajar dengan Islam. Rasanya nak kirim kepala mancis pun tak berani..

Kita ingin bertanya, ke mana hilangnya Ibrahim Ali dan Perkasanya. Ke mana hilangnya Zulkifli Nordin yang tidak lena malam apabila Prof. Aziz memperkatakan sesuatu yang memang sudah termaktub dalam perlembagaan negara mengenai batasan kuasa seseorang sultan. Di mana Ezam Sesumpah? Cepatlah pergi buat repot polis kerana Chua Soi Lek memperlekekhkan hukum Islam. Manusia-manusia ini tiba-tiba menjadi tikus apabila berhadapan dengan Chua Soi Lek 'Bapa Seks MCA' yang memperlekehkan hukum Hudud.

Dan apakah pemberita-pemberita serta para editor Utusan, Berita Harian dan TV3 tiba-tiba bertukar menjadi 'idioter' apabila Chua Soi Lek memperlekehkan hukum Hudud? Malah penggerak HIMPUN pun menyepi kerana masih tak kebah daripada kejutan kerana hampa untuk himpun orang ramai dalam isu murtad. Murtad itu cuma melibatkan sebahagian sahaja daripada hukum Islam sedangkan keseluruhan hukum Islam (Hudud) diperlekekhkan. Kepada mereka, tidak mengapa hukum Hudud diperlekeh asalkan orang Islam jangan jadi murtad.

Jangan haraplah Utusan, Berita Harian atau pun TV3 nak bangun melenting, mengulas dan membantah penghinaan ke atas hukum Islam oleh Chua Soi Lek. Berita-berita benar seumpama itu, hendaklah disembunyikan daripada pengetahuan pembaca-pembaca yang rata-rata terdiri daripada golongan 'Saluran 1' serta makcik dan pakcik-pakcik Felda yang bilangannya pun sudah semakin berkurangan.

Kalaulah berita penghinaan terhadap hukum Islam Chua Soi Lek ini sampai ke pengetahuan penyokong totok umenu, bertambah-tambah malaplah masa depan dan sokongan kepada umenu dan BN. Sebab itu jugalah, berita ini hanya disiarkan oleh akhbar berbahasa Inggeris dan Cina tanpa berani dipetik atau diulas oleh media berbahasa Melayu.

Maka, jelaslah, mereka-mereka inilah BAPAK SEGALA MUNAFIK!

http://blog.marhaen.info/laman-utama/1-artikelmarhaen/2279-mca-hudud-akan-mundurkan-negara

Pakatan Rakyat Perlu Tangani Isu PATI

Oleh : Faris Zaini

Ancaman kepada rakyat dan negara

Sudah lama mahu saya perkatakan tentang isu ini. Sekarang ini, jika kita keluar ke mana-mana bandar atau pekan, pasti akan terserempak dengan warga asing yang bebas seperti mana warganegara kita juga. Malah di sesetengah tempat, di kampung-kampung juga wujud kelompok warga asing ataupun juga dikenali sebagai pendatang tanpa izin (PATI) ini.

Dengan masalah sosial yang semakin meningkat, jenayah membunuh, merompak, rogol dan ragut yang semakin berleluasa, tidak dinafikan lagi warga asing antara penyumbang utama segala masalah sosial dan gejala tidak sihat yang berlaku di negara kita.

Namun, kerakusan pihak kerajaan terbukti melalui projek 6P yang kononnya untuk memudahkan pengurusan berkaitan permit kerja, pengesanan dan proses pemutihan warga asing dan pendatang tanpa izin di dalam negara kita. Hasilnya, berjuta warga asing telah didaftarkan. Malah tempoh projek tersebut dilanjutkan bila jumlah sasaran kononnya tidak tercapai. Adakah kerajaan sengaja menjual nilai warganegara secara mudah kepada mereka? Ingin menjual negarakah jika begitu sekali tindakan kerajaan?

Kita tidak mahu suatu hari nanti, mereka semakin membanjiri negara kita, sehingga populasi jumlah mereka semakin bertambah dan bertambah. Jumlah mereka kini pun mencecah jutaan orang. Gaji mereka sendiri ada yang lebih tinggi dari gaji pekerja tempatan yang bekerja di sektor swasta. Malah, ada juga dari kalangan mereka yang sudah menjadi majikan kepada rakyat tempatan sendiri.

Mereka datang dari dahulu lagi,bukan sebab agen semata-mata. Sekarang kita dapat lihat, mereka pula yang menjadi agen, membuat kerja persendirian. Membuka kedai mencuci kereta, restoran dan kedai runcit. Jadi, sebenarnya adakah benar kita perlukan mereka sebagai buruh dan pembantu rumah? Sedangkan mereka boleh bekerja secara persendirian, bukan lagi sekadar mengisi kekurangan tenaga buruh dalam negara seperti yang digembar-gemburkan?

Pada saya, kita jangan risau seandainya tidak ada orang yang mahu menjadi pembantu rumah, kerana jika benar kita mahu mendidik anak-anak kita, kita sendiri ataupun orang tempatan juga mampu mengambil tanggungjawab tersebut. Mahukah kita anak-anak dididik dengan cara dan gaya hidup warga asing tersebut?

Realitinya, kita sahaja yang takut kononnya nanti tidak ada orang yang boleh membantu kita, tidak kira dalam sektor apa sekalipun, padahal kita tidaklah sampai tahap darurat tanpa kehadiran mereka. Ketiadaan mereka lebih baik dari kebanjiran mereka, pada pandangan saya.

Ancaman Buat Pakatan Rakyat

Sepanjang tahun 2010 sahaja, peningkatan pendaftaran pengundi baru meningkat mendadak, iaitu sehingga mencapai 300%. Nazri Aziz menjawab bagi pihak kerajaan, iaitu pada tahun 2010 sebanyak 820 156 orang telah didaftarkan sebagai pengundi baru berbanding 276 621 pada tahun 2009.

Pada akhir Julai yang lalu, situasi di Kedah setelah dipamerkan senarai daftar pengundi baru pada bulan April, Mei dan Jun iaitu melalui Daftar Pemilih Tetap 2 (DPT2), didapati terdapat penambahan 25000 orang pengundi berdaftar dan berlaku pindah masuk sebanyak 4000 orang. Sedangkan PAS hanya berjaya mendaftarkan sebanyak 3500 orang, iaitu hampir sama jumlahnya seperti DPT1 sebelum ini.

Sekarang kita amat risau dan khuatir, dengan penyalahgunaan agensi-agensi kerajaan seperti SPR, JPN, KDN, Imigresen dan lain-lain, dalam menjayakan agenda pihak-pihak tertentu yang bersembunyi di sebalik agensi-agensi yang hanya sebagai boneka untuk memenangkan Barisan Nasional.

Seminggu sahaja tempoh untuk bantahan senarai nama pengundi baru yang dipamerkan, kadang-kadang ianya dipandang mudah oleh pihak Pakatan Rakyat. Bukan apa, sumber dalaman berjaya mendapati di sesetengah kawasan memang wujud warga asing yang telah dijadikan pengundi berdaftar secara diam-diam tanpa disedari penduduk tempatan sendiri.

Pernah di Langkawi, 79 orang warga Myanmar telah dibantah oleh PAS Langkawi. Di Perak dan Kelantan juga dilaporkan wujud usaha-usaha memasukkan warga asing sebagai pengundi. Malah ada antara mereka yang didaftarkan sebagai pengundi pos. Tahniah diucapkan bagi mereka yang telah melakukan kerja-kerja penelitian dan culaan pengundi baru di kawasan masing-masing. Namun, bagi mereka yang tidak membuat kerja, barangkali sudah ribuan warga asing sudah didaftarkan sebagai pengundi di kawasan anda, tanpa anda sedari.

Jika di Terengganu pada tahun PAS memerintah di sana sepenggal pada PRU 1999, selepas itu BN telah merampas kembali tampuk pemerintahan negeri dengan strategi licik, walaupun terdapat kawasan yang dimenangi PAS dengan majoriti ribuan undi pada PRU sebelumnya.

Semua jentera PAS dan PR perlu bersedia. Di Kedah, bilik gerakan PAS sama ada di UPU mahupun MTD perlu melakukan gerak kerja kemaskini data dan culaan agar dapat mengesan pengundi kawasan yang dipindah keluar, atau pengundi luar dibawa masuk ke kawasan, ataupun warga asing yang didaftarkan sebagai pengundi baru.

Jangkaan dalam PRU ke-13 akan datang ialah masalah pengundi klon. Masalah ini lebih susah untuk kita tangani, kerana SPR dan JPN boleh berkomplot untuk menjayakannya. Contohnya, MyKad boleh dimiliki warga asing begitu mudah. Ada PATI yang baru menetap di Malaysia 3 bulan contohnya, boleh dimanipulasi pihak Imigresen dan JPN, dengan merekodkan maklumat PATI tersebut sudah 33 tahun menetap dan layak menjadi warganegara tetap, malah permohonannya diluluskan untuk menjadi pengundi berdaftar.

Sebelum ini, Malaysiakini dan PAS berjaya mendedahkan kes Mismah, kita sendiri dapat lihat, ramai lagi pengundi-pengundi yang diragui dengan menggunakan kod 71 di dalam kad pengenalan mereka, namun selepas pendedahan, rekod-rekod tersebut dikemaskini ataupun ada yang dihilangkan dari rekod.

Tidak mustahil, dalam PRU 13 akan datang, apabila kita datang lewat untuk mengundi, kita sudah tidak dapat mengundi kerana nama kita sudah dipotong, bererti ada orang lain yang sudah mengundi menggunakan kad pengenalan klon dan sebagainya. Ada pula yang akan terjadi, nama kita akan dipindahkan ke kawasan lain tanpa kita ketahui.

Apatah lagi jika diketahui kita antara penyokong Pakatan Rakyat, boleh sahaja nama kita dihilangkan, atau dipindahkan ke kawasan lain yang mungkin undian kita tidak memberi kesan kepada keputusan undi di kawasan tersebut. Tidak susah jika komplot ini berjaya, begitu mudah ‘jenayah terancang’ ini akan berhasil dalam diam. Pemindahan pengundi sekarang ini, tidak memerlukan mengisi boring SPR dan menukar alamat di JPN pun!

Ahli-ahli dan jentera Pakatan Rakyat terutama PAS di Kedah, perlu menyemak dan menyimpan rekod-rekod Daftar Pemilih. Ia penting sebagai bukti kemudian hari. Ada kes yang telah dikesan dan dibuat bantahan, namun SPR lebih cekap dengan memperbetulkan segera maklumat dalam simpanan mereka. Tanpa bukti kukuh seperti rekod Daftar Pemilih tersebut, kita akan kalah sebelum berjuang di medan PRU.

Cadangan dan saranan, pihak Pakatan Rakyat perlu membeli Daftar Pemilih, kemudian muat turun secara online data-data tersebut. Cetak Daftar Pemilih tersebut untuk diedarkan kepada penyokong PR untuk membuat semakan. Contoh, jika penyokong PR menyimpan Daftar Pemilih yang berakhir 31 Disember 2009 dan 2010, kemudian pada hari pengundian bandingkan dengan Daftar Pemilih yang dikeluarkan pada hari mengundi.

Ketika itu, jika terdapat pengundi baru Myanmar, Indonesia atau Nepal, kita sudah mempunyai bukti kukuh untuk membuat bantahan. Jika tiada bukti, kita mahu membuat laporan polis pun, kita tidak mampu mengemukakan bukti sebagai sandaran dalam kes tersebut.

Akhir sekali, suka saya mengutarakan Pakatan Rakyat amat perlu membuat tawaran baru yang berkesan dalam manifesto PRU ke-13 akan datang. Jika dulu, tawaran seperti “hari ini menang, esok hari minyak akan turun!”, namun kini PR perlu menawarkan sesuatu yang memberi impak sebegitu kepada rakyat. Tawaran kepada golongan muda, dalam Bajet 2012 PR juga amat mengecewakan. Ternyata amat mengecewakan.

Gerak kerja kempen kini perlu agresif, bukan bermakna menyerang UMNO. Mungkin perlu ‘menyerang’ secara fokus kepada agensi-agensi kerajaan yang membantu pendaftaran PATI sebagai warganegara dan pengundi. Isu ini perlu dicanang berterusan, di samping isu-isu besar yang lain. Undi BN, PATI Naik!! Undi PR, PATI keluar! Ataupun PR boleh tawarkan harga barang keperluan, semuanya turun jika PR menang.

Isu PATI ataupun warga asing hanyalah satu isu daripada banyak lagi isu-isu yang perlu ditangani segera! Jangkaan saya, jika SPR masih belum membersihkan senarai pengundi, BN tetap akan menang PRU ke-13 hatta dengan majoriti mudah. Namun, adakah ketika itu kemenangan BN adalah kemenangan yang ‘legitimate’? Pakatan Rakyat tidak boleh hanya berdiam diri dan melihat!!


Malaysia Boleh : Pembinaan belum selesai, kompleks dibuka

SEBUAH kompleks membeli belah baharu, KL Festival City telah dibuka mulai 20 Oktober 2011. Terletak di Danau Kota, Setapak, kompleks ini memang tersergam indah di kawasan tersebut, tambahan ia di tepi Jalan Genting Kelang yang menuju Zoo Negara dan ke MRR2.

Kehadirannya tentu disambut baik oleh mereka yang minat membeli belah atau sekadar bersantai dan makan-makan. Ia juga bakal dilengkapi dengan pawagam yang tentunya bakal menarik ramai penggemar filem.

Juga yang pasti ia akan menambah kesesakan lalu lintas di kawasan Danau Kota yang selama ini memang sudah menderita dengan kesesakan akibat operasi bazar larut malam (uptown) di situ.

Namun perkara utama yang hendak saya utarakan di sini ialah daripada pemerhatian saya, pembinaan kompleks itu belum siap sepenuhnya. Pembinaan di bahagian atas komleks membeli belah masih berjalan.

Soalan saya kepada pihak berkuasa dan dalam hal ini tentunya Dewan Bandara Kuala Lumpur (DBKL) ialah bagaimanakah kompleks ini dibenarkan dibuka sedangkan pembinaan masih berjalan?

Apa akan jadi jika bahan-bahan binaan atau perancah jatuh mengenai orang ramai? Lebih teruk lagi, apa akan jadi jika ada di antara beberapa kren yang digunakan dalam pembinaan itu tumbang? Bayangkanlah akibat daripada tragedi itu.

Sementara kita mengharapkan tidak akan ada apa-apa berlaku, kita juga tidak boleh mengambil mudah kemungkinan ia akan berlaku. Tidak guna menyalahkan pihak itu dan pihak ini jika ia sudah terjadi. Menuding jari selepas ia berlaku tiada gunanya. Sebaiknya cegah sebelum terjadi.

Justeru, saya berharap perkara seperti ini diberi perhatian serius. Pihak DBKL juga bertanggungjawab untuk memberi penjelasan mengenai perkara ini.

nama ja menteri tapi otak macam lembu.....

oleh AnakKedah007

aduhai anak mahadet..ingatkan hang terra..last taik ayam panu jugak hang nie..sembang macam budak-budak kanyiaq ja hang nie... kalau macam nie punya menteri sembang baik azizan declare Kedah nie keluaq Malaysia sahaja....duit hasil cukai rakyat Kedah hangpa rembat mai nak bagi balik hangpa berkira... memang laa K'jaan negeri dok cerita hasil balak meningkat... kutipan cukai tanah meningkat... tapi kena tau semua nie la digunakan untuk urus tadbir hasil kerajaan negeri....dulu masa cukai BN penaik sampai 360%....dan mai Azizan peturun semula jadi kira tangtu dah hilang dah duit negeri...kira duit hasil tadi laa digunakan menampung semua tuuu...benda mcm nie pon hg nak buat org kampung pening kaa...tuuu hutang yang hangpa tinggai 2billion lebih tuuu...takan nak biaq mcm tuu saja..hutang wajib bayaq jadi azizan bayaq tak tinggai sebulan pun.... zaman hangpa dulu bukan kata hutang tak bayaq tapi tiap-tiap tahun buat hutang...

jadi hasil pekin perut.. tampung sini sikit... situ sikit...jadi duit keluaq masuk tuuu kira balance jaa utk digunakan untuk urus tadbir negeri....ini semua tak dapat bantuan dari pusat sekupang pun...seperti dok pie berutang mcm BN dulu..kira kemaih laa tuuu...hasil bumi dan cukai negeri guna kot tuuu....


Lanie duit cukai dari rakyat Kedah hangpa rembat jadi bagi la balik supaya rakyat Kedah dapat kesenangan dan kenikmatan semula....kira duit bantuan banjir tuuu hasil kutipan cukai dari rakyat Kedah laaaa...yg hangpa dok dengki tak bagi buat apa...kalau mcm tuuu biaq Rakyat Kedah bayaq cukai kat Lembaga Hasil Negeri Kedah... senang habih cerita... nanti kutipan duit tu biaq kami urus sendiri..ok laa jugak....

Aduhai sembang macam taik ja hangpa nie....nama ja menteri tapi otak macam lembu.....

Dibidas enggan guna hasil negeri

GUAR CHEMPEDAK 29 Okt. - Kerajaan Pas Kedah dibidas kerana hanya tahu meminta-minta daripada Kerajaan Pusat tanpa mahu menggunakan pendapatan negeri untuk menangani masalah banjir.

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Mukhriz Mahathir berkata, Pas sering mendakwa kononnya hasil pembalakan negeri diraih lebih tinggi berbanding ketika Barisan Nasional (BN) mentadbir Kedah, maka hasil itu sepatutnya digunakan untuk menangani masalah banjir.

"Apa sudah jadi dengan keuntungan dalam hasil balak yang dijual kerana sebelum ini mereka kata hasilnya lebih tinggi berbanding waktu BN memerintah Kedah?

"Kalau benar hasilnya tinggi sepatutnya ia digunakan untuk rakyat dalam menangani masalah banjir," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Penyerahan Lembu Korban Koridor Utara dan Zakat Aidiladha Parlimen Jerai di Kompleks FAMA di sini hari ini.

Baru-baru ini, Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, Kedah akan merayu untuk mendapatkan bantuan banjir sekurang-kurangnya RM10 juta daripada Kerajaan Pusat dengan segera kerana kerajaan negeri tidak mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh untuk menghadapi bencana itu.

Azizan berkata, pihaknya akan mengarahkan bahagian kewangan negeri untuk menulis surat rayuan kepada Kerajaan Pusat bagi mendapatkan bantuan banjir tersebut.

Mukhriz berkata, kerajaan negeri sepatutnya menggunakan hasil pembalakan itu untuk persediaan menghadapi sebarang bencana yang tidak menentu sejak kebelakangan ini.

Bagi BN, beliau berkata, sama ada memohon atau tidak daripada Kerajaan Pusat, BN tetap akan membantu dengan menyediakan bantuan kepada rakyat memerlukan jika berlaku bencana atau malapetaka.

"Cuma kita nak pastikan agar jangan pula apabila Kerajaan Pusat beri bantuan, kerajaan negeri pula nak ambil nama dengan mengatakan ia daripada mereka.

"Sepatutnya, jangan dipolitikkan soal bantuan bencana dan sebab itu BN mahu ia (bantuan) terus kepada rakyat dan tidak perlu pihak ketiga," tegasnya.

Tambah Mukhriz, berdasarkan pengalaman lalu, kerajaan Pas negeri tidak mampu untuk membantu rakyat menghadapi bencana banjir dan kerja-kerja agihan bantuan lebih banyak dilakukan oleh Kerajaan Pusat dan BN sendiri.

Azrai juga yang tak kempunan Piala Malaysia..Tahniah Jang!!

MILIK JANG!


NEGERI SEMBILAN kembali ditabalkan selaku juara Piala Malaysia. Kemenangan 2-1 ke atas Terengganu pada aksi final Piala Malaysia di Stadium Shah Alam malam tadi membolehkan skuad Hoben Jang Hoben kembali menjulang piala berprestij itu.

Ia merupakan kejayaan ketiga Negeri Sembilan menjuarai Piala Malaysia selepas edisi 1948 dan 2009.

Bagi Terengganu pula, skuad Peteh itu gagal mengulangi pencapaian sedekad yang lalu dengan kejayaan menjulang Piala Malaysia.

Kekalahan itu juga sekali gus menyebabkan Terengganu gagal dalam misi merangkul gelaran berganda musim ini selepas mereka muncul juara Piala FA pada Jun lalu.

Pada aksi malam tadi, kedua-dua pasukan dilihat menampilkan corak permainan seimbang sepanjang 90 minit perlawanan berlangsung.

Selepas gagal memecahkan kebuntuan gol pada babak pertama, Terengganu terlebih dahulu menceriakan kira-kira 35,000 penyokong skuad Penyu yang hadir menyaksikan aksi final di stadium.

Pemain sayap, Mohd. Ashaari Samsudin berjaya menewaskan penjaga gol Negeri Sembilan, Farizal Marlias untuk gol pertama Terengganu pada minit ke-59.

Tersentak dengan jaringan itu, Negeri Sembilan bingkas bangkit menguasai perlawanan bagi memburu gol penyamaan.

Hasilnya, pemain sayap lincah, S. Kunanlan berjaya menjaringkan gol penyamaan pada minit ke-81 selepas rembatannya dari sebelah kanan pintu gol Terengganu gagal ditangkap kemas oleh penjaga gol, Mohd. Sharbinee Alllawee.

Hairuddin mengesahkan kemenangan Negeri Sembilan apabila meledak gol berselang lima minit kemudian selepas menyudahkan hantaran lintang kapten, Shukor Adan.

Ia dianggap detik cukup istimewa bagi Hairuddin, 32, kerana dia turut menjaringkan gol dalam dua edisi final sebelum ini.

Pada edisi 2009, Hairuddin yang dipinjamkan ke Negeri Sembilan dari kelab T-Team, berjaya menjaringkan gol menerusi tandukan menarik, sekali gus mengecewakan Kelantan 3-1 di pentas final.

Ketika menyarung jersi Kelantan musim lalu pula, Hairuddin menjadi watak pemusnah bagi Negeri Sembilan apabila tandukannya berjaya menyamakan kedudukan buat The Red Warriors sebelum jaguh Pantai Timur itu menang 2-1.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...