TERKINI :

Saturday, September 17, 2011

Hari Malaysia: Rakyat perlu celik politik

September 17, 2011

17 SEPT ─ Semalam negara menyambut Hari Malaysia dan Hari Kemerdekaan serentak. Tahun ini genaplah 48 tahun penubuhan negara Malaysia. Selepas sekian lama dijajah, rakyat negara kita yang berbilang kaum diberi kembali hak mereka secara saksama melalui demokrasi terpimpin dan pilihan raya yang diadakan setiap lima tahun sekali.

Sebagai rakyat Malaysia, kita semestinya bangga dengan pencapaian negara dalam banyak sudut. Pun begitu, pastinya ada kekurangan yang masih dapat diperbaiki untuk negara terus melangkah ke depan dalam mendepani arus globalisasi yang semakin mencabar. Ruang seharusnya diberikan seadilnya kepada rakyat untuk menyatakan pandangan mereka.

Ini perlu diterima dengan penuh semangat kenegaraan oleh semua pihak termasuklah parti pemerintah.

Pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dalam perutusan YAB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sememangnya amat mengejutkan banyak pihak.

Ia merupakan langkah berani yang amat dialu-alukan. Sebagai rakyat pascamerdeka, pastinya langkah ini menghilangkan satu kekangan minda yang selama ini merencatkan pembangunan modal insan mereka. ISA yang digubal pada 1 Ogos 1960, membenarkan seseorang ditahan tanpa bicara dan pelbagai lagi sekatan yang ada, ternyata membelenggu daya intelek dan minat banyak pihak yang cuba membawa idea yang tidak digemari pihak pemerintah.

Akibatnya, ia meninggalkan parut yang membinasakan keindahan persekitaran demokrasi negara. Ramai anak-anak muda yang mengambil sikap acuh tak acuh dalam mengikuti perkembangan politik semasa. Mereka lebih selesa untuk tidak mengambil tahu dan hasilnya kita dimaklumkan lebih empat juta daripada mereka yang layak mengundi tidak mendaftar sebagai pengundi.

Kecelaruan dan kebejatan minda akibat banyaknya kepincangan politik dan salah laku pemimpin menghilangkan nafsu politik mereka.

Maka, negara perlu kepada transformasi menyeluruh agar persekitran demokrasi yang sihat diwujudkan kembali. Malaysia sepatutnya menjadi peneraju kepesatan dan kematangan demokrasi kepada negara-negara membangun dan negara-negara dunia ketiga.

Pemansuhan ISA diharapkan akan menjadi juadah pembuka selera agar rakyat minat dan seterusnya celik politik.

Inilah pengkayaan sebenar dalam usaha untuk menjana pembangunan negara ke arah mencapai status negara maju. Wujudkan subjek sains politik di peringkat sekolah menengah lagi bagi menyemai minat remaja kepada politik dan perkembangan semasa. Biar remaja diasuh untuk minat dan berani menyatakan pandangan mereka. Mereka perlu dididik bahawa kerjaya politik adalah kerjaya mulia dan perlunya pemimpin yang berintegriti untuk memimpin negara.

Rakyat menantikan dengan penuh optimis langkah-langkah penambahbaikan bakal dibuat oleh perdana menteri.

Sudah bukan perjuangan PR maka ianya tentulah perjuangan BN yang nak hapuskan ISA nie..habih yg dok jilat ISA dulu tu geng PR kaa..??

PM: Mansuh ISA bukan hasil perjuangan Pakatan

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menepis dakwaan bahawa langkah kerajaan memansuhkan akta ISA adalah "hasil perjuangan" Pakatan Rakyat

Sebaliknya langkah berkenaan merupakan keputusan yang dibuat oleh BN "kerana kita dengar isi hati rakyat yang mahu perubahan."

"Jadi jangan ada orang hendak 'claim credit' kononnya pengumuman itu adalah hasil perjuangan mereka."

Beliau berkata demikian sebagai mengulas reaksi segera yang ditimbulkan pemimpin Pakatan sebaik beliau membuat pengumuman tersebut pada malam Khamis lalu.

Pemimpin Pakatan antara lainnya mendakwa, langkah memansuhkan ISA merupakan salah satu usaha yang digariskan dalam manifesto Buku Jingganya.

Malah, kata Najib, pemansuhan akta itu juga dijalankan untuk memenuhi janji beliau semasa mengambil alih sebagai perdana menteri.

Tambahnya, tindakan itu akan meletakkan Malaysia atas landasan lebih progresif dan terbuka dalam memelihara ketenteraman awam.

"Perubahan yang saya umum itu kerana kita dengar suara dan isi hati rakyat," katanya dalam program Sirih Pulang ke Gagang di kampus Universiti Teknologi Mara, Shah Alam hari ini.

Dalam program yang rata-ratanya dihadiri kira-kira 1,000 orang daripada masyarakat India itu, Najib turut menerima 7,000 permohonan daripada kumpulan yang didakwa bekas penyokong Pakatan Rakyat.

Beliau turut menerima permohonan daripada beberapa orang individu yang didakwa sebagai pemimpin akar Umbi Pakatan.

MANSUH ISA: SYABAS DAN TAHNIAH PEMUDA UMNO


Tiadalah manusia yang bertamadun di dalam dunia yang rela diri mereka dizalimi, dihina, dikurung, ditangkap, ditahan tanpa bicara, tidak boleh diwakili peguam dan diperlakukan sesukanhatinoleh orang lain. Itulah yang berlakundengan wujudnya akta zallim seumpama Akta Keselamatan Dalam Negeri atau ISA. Pernah dalam perbahasan di Dewan Rakyat, bermati-matian ahli parlimen Barisan Nasional mempertahankan akta lapuk dan zalim itu. Sebahagian ahli parlimen itu berhujah, semua tahanan akta zalim itu ada sebabnya termasuklah tahanan itu melakukan kesalahan. Termasuklah yang berhujah itu ialah ahli parlimen Pasir Salak yang pernah ditahan.

Apabila pimpinan pembangkang termasuk Naib Presiden PAS Dato Mahfuz Omar menjawab, bahawa beliau bersetuju bahawa sekiranya seseorang yang ditahan dibuktikan bersalah, dibawa ke mahkamah, tetapi beliau tidak dibuktikan bersalah atau diberitahu, jadi kenapa beliau ditahan? Kenapa tidak dibicara di mahkamah terbuka? Terduduk ahli-ahli parlimen Barisan Nasional. Seingat saya, Datuk Zaid Ibrahim bekas Menteri meletak jawatan akibat penentangan beliau terhadap akta itu yang pada ketika itu dipertahan habis-habidan oleh pemimpin tukang angguk Barisan Nasional.

Saya ingin merujuk kepada kenyataan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Kedah Saudara Badrol Hisham Hashim di dalam akhbar Sinar Harian bertarikh 17 haribulan September 2011 berkaitan pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan ingin mengucapkan sekalung penghargaan dan tahniah atas pengakuan yang berani dan jujur beliau mewakili kepemimpinan Pergerakan Pemuda UMNO Kedah. Beliau secara tidak langsung mengakui beberapa perkara.

1. Akta itu tidak demokratik, zalim dan tidak berperikemanusiaan. Ketika akta ini yang bertujuan mengekang pergerakan komunis dan unsur-unsur subversif, kebanyakan kepemimpinan UMNO pertahankan habis-habisan. Namun, mereka cepat-cepat menjustifikasikan semula apabila keputusan memansuhkan akta ini diumumkan.

2. Pemansuhan itu membuktikan bahawa selama hampir 50 tahun parti pemerintah sememangnya zalim. Kenyataan Ketua Pemuda UMNO Kedah yang mengatakan bahawa pemansuhan akta itu "demi memastikan amalan demokrasi yang lebih telus dan terbuka dapat dilaksanakan di negara ini" membuktikan kezaliman parti pemerintah. Saya mengalukan pengakuan ikhlas daripada saudara ketua pemuda UMNO Kedah. Demokrasi yang tempang itulah yang menyelamatkan UMNO.

3. Pengakuan beliau "rakyat negara ini juga tidak harus terburu-buru membuat spekulasi negatif terhadap langkah pemansuhan ISA dan pemindaan beberapa akta kerana keputusan berkenaan dibuat setelah mengambil kira kepentingan rakyat". Saya ingin persoalkan kenyataan ini, adakah beliau memperakui bahawa dengan hampir 50 tahun berjalannya akta ini menunjukkan parti pemerintah tidak mengambil kira kepentingan rakyat? Setelah beribu-ribu mangsa dizalimi, puluhan ribu ahli keluarga yang dihina, anak-anak yang membesar tanpa bapa di sisi, isteri yang menjadi janda bercerai-berai akibat kesalahan yang tidak dibuktikan, saya gembira apabila mendengar pengakuan ikhlas pemimpin UMNO.

4. Soal bahawa pemansuhan akta ini tiada kena mengena dengan desakan pembangkang adalah satu kenyataan yang menghina keputusan yang dibuat oleh rakyat memilih pemimpin. Saya dan rakan-rakan ahli dewan rakyat secara konsisten membantah akta ini. Malah, kami berdepan dengan cemuhan dan sindiran. Malah saudara Ketua Pemuda UMNO sendiri pernah mempersoalkan perbahasan saya yang katanya membela tahanan ISA. Saya cadangkan bahawa beliau memetik ucapan saya diluar konteks dan menyalahertikan ucapan saya. Sedangkan pembelaan saya dalam ucapan saya ialah berkaitan dengan pembelaan kepada manusia yang dizalimi yang tidak dibuktikan secara proses perundangan.

5. Apapun saya percaya, ketakutan kepada janji Pakatan Rakyat melalui Buku Jingga menyebabkan Barisan Nasional menjadi hilang punca. Respon kerajaaan Barisan Nasional antara lain ialah menghapuskan akta-akta zalim

Apapun sekali lagi tahniah atas keberanian dan kelantangan saudara.

Ustaz Mohd Nasir Zakaria
ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Kedah
Ahli Parlimen Padang Terap

NAJIB Sedang Laksanakan Tawaran 'Buku Jingga' Sebenarnya..!!

Mansuh ISA: Ternyata Akhirnya Najib 'Terpaksa' Tunduk Dan Ciplak Tawaran Dalam Buku Jingga Yang Dijanjikan Pakatan Rakyat Itu Sebenarnya!

KUALA LUMPUR, 17 Sept - Biarpun pengumuman Perdana Menteri malam kelmarin dialu-alukan, namun hakikatnya ia adalah menciplak janji Pakatan Rakyat seperti dimuatkan dalam Buku Jingga, kata Ketua Penerangan PAS Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man (foto). Malah katanya, tawaran perubahan Pakatan Rakyat lebih luas berbanding beberapa perubahan yang telah diumum Datuk Seri Najib. "Perjuangan kita menentang akta zalim ini sudah lama dahulu, cuma Umno BN ni lambat faham. "Apa yang saya boleh kata, akhirnya BN tunduk dengan tuntutan kita dalam Buku Jingga," katanya yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang. Beliau mengulas perutusan khas Hari Malaysia perdana menteri yang mengumumkan keputusan kerajaan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Selain memansuhkan ISA, katanya, kerajaan juga akan memansuhkan Akta Buang Negeri 1959 di samping mengkaji semula beberapa undang-undang lain bagi memastikan ia memenuhi kehendak semasa. Mengulas lanjut, Tuan Ibrahim berkata, beliau yakin pengumuman Najib itu dibuat dalam keadaan BN sangat terdesak untuk menarik sokongan rakyat berdepan Pilihan Raya Umum ke-13. Apatah lagi ujarnya, ucapan Najib tersebut tidak memberi fokus kepada kemerdekaan negara, malah lebih kepada janji perubahan politik mendepani pilihan raya. "Realitinya Najib dalam keadaan terdesak untuk meraih undi dalam PRU-13 sehingga beliau berani merombak apa yang sebelum ini dipertahankan sungguh-sungguh," kata Tuan Ibrahim lagi.

Jika benar Najib Ikhlas melakukan perubahan politik katanya lagi, perdana menteri itu perlu juga memastikan sistem pilihan raya negara ini diperbaiki termasuk lapan perkara yang terkandung dalam tuntutan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih). Sementara itu, beliau juga turut membidas sikap Najib dan UMNO BN yang sehingga kini masih berdiam diri dalam menyatakan pendirian berhubung kenyataan Majlis Prefesor Negara (MPN) bahawa Tanah Melayu tidak pernah dijajah, namun hanya dinaungi British. "Rakyat masih menunggi pendirian rasmi kerajaan berhubung perkara itu," katanya lagi.

[Nampaknya, tindakan Najib itu jelas sekali membuktikan beliau kini memang terdesak untuk kembali memenangi hati rakyat. Dengan memansuhkan ISA dan juga beberapa akta lain yang mahu dikaji melambangkang bahawa semua undang-undang itu adalah sudah tidak relevan sama sekali. Malah, akta-akta tersebut sudah ketinggalan zaman dan dicipta oleh penjajah British dalam usaha mengekang kemaraaan suara rakyat itu sebenarnya. Namun, harus diingat biar apa pun undang-undang dikaji atau dibatalkan, tetapi rakyat secara majoritinya mahu agar Najib dan Kerajaan Malaysia melakukan pembersihan terhadap perjalanan pilihanraya di negara ini. Itulah asasanya dalam menjamin kelangsungan pentabdiran dan politik negara. Jika asasnya sudah tidak betul, maka sudah pasti yang lainnya akan turut sama. Oleh itu, rakyat perlu sedar dan berhati-hati dengan tindakan kerajaan ini. Malah, kita menjangkakan lebih banyak tawaran Buku Jingga akan diciplak Najib dalam Bajet 2011 nanti].

Nak termuntah tengok pengampu Be End komen mansuh ISA

Mana pi bloggers Be End yang bermati-matian pertahankan ISA hari itu...

Oleh: Che Nad

Pihak yang paling gembira dengan pengumuman pemansuhan ISA oleh Perdana Menteri tentulah ratusan ribu manusia yang pernah disembur air kimia dan gas pemedih bata dalam demonstrasi baju merah mendesak penghapusan ISA serta seluruh rakyat yang bencikan kezaliman ISA.

Perlukah berterimakasih kepada PM? Ia mengingatkan kepada sejarah Firaun yang menghimpun dua manusia, satu dilepaskan hidup dan satu dibunuh...lalu memberitahu rakyatnya: Tengok aku berkuasa menghidup dan mematikan seseorang.

Orang yang tidak dibunuh lantas berterima kasih kepada Firaun. Sebenarnya orang yang yang tidak dibunuh itu tidak perlu berterima kasih kepada Firaun, kerana kalau dia dibunuh pun bukan kerana apa-apa kesalahan tetapi semata2 kerana kezaliman Firaun. Dalam kes ini, Firaun bukan melakukan kebajikan kerana 'memberi nyawa' kepada seseorang tetapi cuma berhenti melakukan kezaliman pada waktu itu.

Bagaimana pula rakyat biasa yang melihat peristiwa itu? Mereka lagilah tidak perlu BERTERIMA KASIH kepada Firaun atau MEMINTA MAAF apa2 dari Firaun.

Tapi dalam kisah kefiraunan ISA, puak2 pengampu Be End beriya-iya berterima kasih memuja muji Najib kerana memansuhkan ISA. Ahli politik BN, ahli akademik dan NGO pengampu inilah yang beriya-iya mempertahankan ISA dengan segala hujah.. Hari ini orang yang sama muncul di TV mengalu-alukan tindakan Najib seolah-olah mereka tidak pernah berkata2 mengenai ISA sebelum ini... Nak termuntah tengok.

Cuma yang terkantoi sekarang ialah bloggers pro Be End, mereka yang pulun habis pertahankan ISA. Sekarang mengapa tak serang Najib, seranglah?!! Nampak sangat dalam apa isu yg berlaku dalam dunia ini mereka bukan golongan yang mempertahankan kebenaran tetapi mempertahankan UMNO/BN walau apa parti dokongan mereka itu lakukan.

Utusan Malaysia: Perancang Kempen UMNO

Oleh: Ahmad Lutfi Othman

Bagi perancang kempen Umno, yang selama ini tercari-cari modal dan bekal politik menjelang pilihan raya umum ke-13, isu serangan Mat Indera di Bukit Kepong pada 1950, yang disebut sepintas lalu dalam ucapan Mat Sabu itu, dilihat senjata paling ampuh untuk menarik sebanyak mungkin sokongan pengundi Melayu.

Sesungguhnya Umno sudah putus harapan dengan masyarakat bukan Melayu, terutama pengundi Tionghua. Keputusan pilihan raya negeri Sarawak semakin memudarkan impian mereka untuk menjinakkan "kemarahan" masyarakat Cina, yang begitu terserlah dalam PRU12 sehingga mencetuskan tsunami politik yang bersejarah itu.

Kini, talian hayat Umno untuk terus menerajui takhta dan menguasai Putrajaya semata-mata tertumpu kepada orang Melayu. Melihat bagaimana Utusan Malaysia dan TV3 secara intensif menimbulkan isu-isu yang membangkitkan sentimen kemelayuan sudah cukup untuk membuktikan Umno terpaksa memperjudikan survival kuasanya.

"Apabila isu Mat Indera dimainkan setiap hari sejak 27 Ramadan lalu, bagi saya, itu petanda Umno sudah bankrap atau muflis isu," kata seorang penganalisis politik, yang juga seorang pensyarah kanan undang-undang sebuah universiti tempatan.

"Ia juga membuktikan segala usaha pembaharuan Najib Razak, terutama berkaitan pakej ekonomi, telah gagal dan langsung tidak membantu memulihkan imej BN. Lalu, tiada pilihan melainkan mencari-cari apa yang dilihat sebagai kelemahan pembangkang, khususnya PAS, iaitu seteru terkuat Umno, untuk digembar-gemburkan," tambahnya.

Kesempatan menemubual Mat Sabu, Isnin lalu, memberi kesempatan untuk saya mencari jawapan di atas "kekeliruan" yang dibangkitkan media Umno. Ternyata beliau cukup yakin dan selesa menjawab pertanyaan kami, malah menjangkakan Umno "menggali kuburnya" sendiri apabila membangkitkan soal sejarah kemerdekaan negara.

Selama ini, tidak kurang ramainya masyarakat Melayu, khususnya golongan yang sudah berumur, yang cukup menyanjung "satu-satunya jasa tidak ternilai Umno" iaitu memerdekakan Tanah Melayu. Persepsi itu diwarisi turun-temurun.

Malah, sebahagian mereka mengakui rekod buruk Umno selama memerintah lebih 54 tahun, tetapi tidak dapat melupakan "pengorbanan pemimpin Umno" untuk menghalau penjajah (walaupun kini diberitahu oleh juak-juak Umno di menara gading bahawa negara tidak pernah dijajah). Dan cara terbaik "membalas budi" Umno itu adalah dengan terus mengundinya dalam pilihan raya!

Walaupun saya tidak begitu mudah untuk meyakini Umno dapat ditewaskan dengan mudah melalui polemik ini, namun saya amat bersetuju jika "pancang kekuatan palsu" parti itu dapat robohkan atau sekurang-kurangnya dilemahkan.

Saya yakin masih ramai sarjana sejarah, yang jujur dengan ilmu mereka, bersedia berkongsi pengetahuan dengan publik, khususnya ketika rakyat cukup dahagakan "kisah benar" yang selama ini terselindung. Dan di pasaran sebenarnya sudah ada buku-buku yang mampu menyingkap "kegelapan" itu.

Percayalah, dalam waktu terdekat, kita akan dilambakkan dengan buku-buku yang mampu "memperbetulkan" sejarah negara, sekali gus mendokong usaha yang dirintis Mat Sabu itu ....

Pada awal bicara kami, Mat Sabu menjelaskan bahawa tema ceramah kontroversinya itu adalah soal sambutan kemerdekaan yang sudah jadi sambutan Umno dan bukan sambutan nasional yang dirayakan rakyat. Temanya adalah pengiktirafan kepada semua pihak yang menyumbang ke arah kemerdekaan, termasuk Umno.

Saya cuba mempersoalkan kemungkinan isu berkaitan keganasan komunis ini akan "mencederakan imej PAS" di kalangan masyarakat Melayu desa atau peneroka Felda. Kebanyakan konstituensi tradisi PAS masih di kampung-kampung, yang agak belum dapat ditembusi terjahan maklumat sepenuhnya.

Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang sendiri mengakui undi Melayu yang menjadi teras kekuatan politik tanahair perlu dikuasai PAS dalam PRU13, dengan target untuk memenangi 60 kerusi Parlimen. Hampir semua kerusi itu mempunyai majoriti pengundi Melayu.

Lagi pun kebanyakan anggota keselamatan adalah orang Melayu. Dengan memutar-belitkan ucapan Mat Sabu itu, sambil menonjolkan bukti keganasan komunis seperti kudung kaki akibat jerangkap samar (walaupun tragedi berlaku pada 1970-an dan langsung tiada kaitan dengan penekanan Mat Sabu), Umno yakin undi pesara tentera, bekas polis dan kaum keluarga mereka tidak akan lari daripada BN.

Mat Sabu tidak menolak hakikat itu tetapi menganggapnya satu cabaran besar yang mesti ditukar kepada peluang untuk memberi penjelasan kepada rakyat. Namun beliau yakin bahawa perubahan dalam mana-mana pilihan raya lebih difaktorkan oleh kesedaran berpolitik masyarakat bandar.

"Saya yakin, anak-anak orang kampung yang tinggal di kota, yang terdedah dengan pelbagai maklumat menerusi media baru dan berkomunikasi melalui Facebook dan Twitter, dapat menjelaskan isu sebenar kepada ibu bapa mereka.

"Yang penting kita harus menukar apa yang dilihat sebagai tekanan ini kepada potensi untuk meluaskan pengaruh PAS," tekannya. "Ya," pintas saya, "kita seharusnya tidak mudah mengalah, mungkin di peringkat awal isu ini nampak memihak Umno, tetapi jika kempen dan penerangan diberikan secukupnya ke akar umbi, kebenaran sejarah akan terdedah."

"Apa pun, bagi saya," kata Mat Sabu, "kepada masyarakat di kampung, yang lebih penting adalah kesediaan PAS untuk turun bersama rakyat, berdamping erat dengan mereka, merasai susah-payah mereka dan menawarkan bantuan. Isu-isu nasional kadang-kadang tidak begitu mempengaruhi."

Dalam pada itu, beliau sempat menekankan, janganlah kita terlalu merendah-rendahkan keupayaan masyarakat kampung untuk membaca real-politik dan mengesan tipu-helah Umno memutar-belitkan isu ini.

Namun, beliau berulang kali mengingatkan kami tentang batas sempadan yang perlu diberi perhatian, iaitu masa sebelum merdeka dan selepas tarikh 31 Ogos 1957. Polis yang dilihat mempertahankan kepentingan British berada di zaman penjajah ketika bendera UnionJack masih berkibar megah.

Selepas merdeka, Mat Sabu dengan tegas menolak pendekatan militan dan keganasan pihak komunis kerana ruang demokrasi, meskipun diakui sempit, telah terbuka. Dalam kesibukannya, beliau masih sempat mengisi kolum "Membedah Demokrasi" dalam Harakah, yang konsisten mempromosikan usaha penambahbaikan terhadap sistem yang dianggap antara terbaik yang pernah dihasilkan manusia.

Tu dia..jika hangpa lalu minum..dipersilakan...!!

Air kolam renang Sukan SEA boleh diminum

SAMBIL menyelam, minum air. Atlet acara akuatik di Palembang pasti dapat menghilang dahaga dengan percuma selepas air kolam bagi acara terjun dan renang pada Sukan SEA 2011 November ini didakwa bersih dan boleh terus diminum.

Ketua Agensi Kerja Raya Sumatera Selatan, Rizal Abdullah dipetik akhbar Republika seba- gai berkata, kolam renang di Kompleks Sukan Jakabaring yang kini diperingkat akhir penyiapannya, akan diisi dengan air yang boleh diminum hasil keluaran Perusahaan Air Minum Jakabaring.

"Kapasiti air bersih tersebut cukup banyak, bukan sahaja untuk mengisi kolam renang bersaiz antarabangsa bagi temasya tersebut tetapi juga mampu menampung keperluan air bersih bagi perumahan sekitar," katanya.

Sebelum ini, konsultan pembangunan kolam renang tersebut, Lukman Niode berkata, kolam itu boleh diisi air dari pelbagai sumber lain kerana venue tersebut mempunyai alat pember- sih air secara automatik.

Katanya, air kolam renang tersebut akan ha- nya diisi sekali bagi acara akuatik dan pember- sih automatik akan membersihkan air tersebut di sepanjang temasya.

Indonesia akan menganjurkan Sukan SEA ke-26 di dua venue utama iaitu di Jakarta dan Palembang dari 11 hingga 22 November depan.

- Bernama

Kalih minda rakyat dengan umpan busuk ISA

Dok ingat menatang apa PM nak bagi tau. Pakat suspen nak dengar. Rupanya mansuh ISA. Jelas dan amat amat jelas BN sudah terdesak. Isu ISA ini dah lama di perjuangkan oleh parti pembangkang. BN mana pernah sokong masuh ISA. Terutama UMNOGKOK paling kuat menyokong ISA. Air mata buaya nak melahap undi PRU dengan umpan busuk hancing.

Jadi rakyat tak perlu terima kasih pada PM dan UMNOGKOK kerana mereka tidak pernah memperjuangkan kemansuhan ISA.

Lagi pun kita yakin memansuhkan ISA hanya sementara aja. Umpan nak bodohkan rakyat. PM tak usah mengail dengan umpan busuk. Rakyat dah cerdik pandai. Semua dah kenal taktik dan teknik UMNOGKOK. Ini semua nak kalih tumpuan rakyat terhadap Minah Cincin Puaka yang makin lama makin membesar macam tong drum. Nak kalih isu Mat Indera yang makan tuan. Nak kalih isu tuntutan BERSIH yg masih belum selesai. Nak kalih isu Monggolian hancur berkecai. Nak kalih isu Kapal Selam yang timbul.

Maka lepas ini para pencacai UMNOGKOK yang sebelum ini gila gila sanggup mati untuk UMNOGKOK mempertahankan ISA sudah pasti akan gila babi menyokong PM mansuhkan ISA.
Ini semua gula gula untuk bodohkan rakyat. Ini semua berlaku sah hingga selesai PRU 13. Lepas PRU 13, PM akan istihar ISA wajib di adakan kerana pembangkang kononnya pro komunis. Lepas PRU 13 barulah terhegeh-hegeh nak mengaku negara kemelesetan ekonomi, maka cukai 6% utk Prepaid akan dilaksanakan(mampuih anak muda) dan macam macam lagi.

Diharap rakyat Malaysia jangan makan umpan yang busuk lagi jijik yang sediakan oleh UMNOGKOK.

PENJAJAH
Pangkat itu PENJAJAH
Kuasa itu PENJAJAH
Birokrasi itu PENJAJAH
Kroni itu PENJAJAH
Ekonomi Cincin Puaka itu PENJAJAH
Politik UMNOGKOK itu PENJAJAH
Aku tak mahu MERDEKA

Mansuh ISA: Apa Kata TG Nik Aziz?

Mansuh ISA: Apa Kata TG Nik Aziz?

PM mansuh ISA di saat terdesak – TG Nik Aziz

MACHANG, 16 Sept: Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan cadangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri sebagai langkah di saat-saat terdesak.

“ISA sepatutnya dihapus sejak lama dulu dan bukan di saat-saat terdesak seperti sekarang. Zaman komunis sudah lama berlalu, lagi pun tidak ada lagi fahaman komunis kecuali sekular di Malaysia.

“Sejak dahulu ISA telah membuat jenayah kepada alim ulama di Kelantan. Sebab itulah saya menyertai PAS kerana melihat pengkhianatan Umno terhadap alim ulama.

“Ulama PAS dikenakan ISA sedangkan kita ada mahkamah, hakim dan peguam,” katanya ketika ditemui pada sambutan Hari Kemerdekaan ke-54 dan Hari Malaysia di padang Majlis Daerah Machang di sini, hari ini.

Sambutan Hari Kemerdekaan Peringkat Negeri Kelantan dan Hari Malaysia diserikan pelbagai persembahan antaranya kebudayaan melibatkan Melayu, India dan Cina.

Selain itu pertunjukan mempertahankan diri dan tempur tanpa senjata oleh Rejimen Askar Melayu Diraja yang memukau hadirin.

Perdana Menteri malam tadi mengumumkan keputusan kerajaan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri dan Akta Buang Negeri 1959 dalam ucapan perutusan khasnya sempena Hari Malaysia.

"Sepertimana yang saya janjikan dalam ucapan sulung saya semasa mula-mula mengambil alih jawatan perdana menteri pada 3 April 2009, ISA akan dikaji secara komprehensif.

"Suka saya mengumumkan pada malam yang bersejarah ini, bahawa Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (yakni ISA) akan dimansuhkan terus," kata Najib.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, apa tujuan diwujudkan sistem kehakiman kalau rakyat disekat membela diri daripada tuduhan tertentu.

“Alim ulamak adalah golongan yang mengajar supaya manusia taat kepada Allah dan meninggalkan perbuatan-perbuatan keji dilarang Islam,” tambah beliau.

Menurutnya juga Nabi Muhammad saw memerdekakan manusia daripada syaitan kepada mentaati Allah SWT seperti sering disebut dalam permulaan solat setiap hari.

Katanya, Nabi Muhammad saw ialah penganjur kemerdekaan yang sebenar di dunia, berjuang memerdekakan umat Islam daripada gangguan nafsu syaitan.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob ketika berucap sebelum itu berkata, kedatangan Islam ke alam dunia membawa mesej dan sifat kemerdekaan bagi menyeru manusia membebaskan diri daripada belenggu jahiliah serta syirik.

“Konsep kemerdekaan komprehensif dilaksanakan di Kelantan melalui dasar ‘Membangun Bersama Islam’ iaitu mengemudi manusia ke arah pengabdian diri kepada Allah SWT,” katanya.

Beliau juga Pengerusi Majlis Sambutan Hari Kemerdekaan Peringkat Negeri Kekantan dan Sambutan Hari Malaysia.

Sambutan kali ini disertai 75 kontinjen jabatan-jabatan negeri dan persekutuan, badan-badan beruniform dan sekolah.

Sementara itu kontinjen terbaik dimenangi Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar raya Islam (MPKB-BRI), naib johan UITM Machang, manakala tempat ketiga Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM).

Turut hadir Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Nasuruddin Daud, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Dr Zainuddin Ibrahim anggota-anggota Exco, wakil-wakil rakyat, pegawai-pegawai kanan kerajaan dan ketua-ketua jabatan. -HD

Tunggakan cukai pintu RM18j

ALOR SETAR - Hampir 80 peratus tunggakan cukai yang ditanggung oleh Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) sekarang ini membabitkan cukai pintu.

Datuk Bandar, Datuk Mat Noh Ahmad berkata, 20 peratus lagi membabitkan penyewaan premis dan tapak gerai.

Beliau berkata, jumlah tunggakan yang direkodkan setakat ini ialah kira-kira RM18 juta.

“Kita tidak pasti punca sebenar mereka enggan menjelaskan bayaran kerana kadar cukai pintu dan sewa yang dikenakan adalah pada kadar munasabah.

“Harga sewa premis itu jauh lebih rendah daripada sewaan premis milik swasta manakala kadar cukai pintu adalah selaras,” katanya yang tidak menolak kemungkinan sikap pemilik bangunan dan penyewa yang menjadi antara faktor kepada masalah itu.

Bercakap kepada media pada rumah terbuka MBAS semalam, Mat Noh berkata, ia akan menjalankan operasi penguatkuasaan termasuk menyita premis dan rumah yang mempunyai tunggakan hutang melebihi RM2,000, bermula minggu hadapan.

Ini kerana sepanjang dua bulan lalu, MBAS masih lagi memberi kelonggaran terhadap pemilik rumah dan penyewa gerai atau premis.

“Mulai minggu hadapan, kita akan mengadakan operasi sitaan bagi penyewa premis serta rumah yang belum menjelaskan cukai pintu sama ada tunggakan bagi tahun ini atau tahun terdahulu.

“Sekarang ini, MBAS sedang dalam proses mengeluarkan notis E dan notis F kepada individu terbabit, sebelum tindakan selanjutnya diambil,” katanya.

Sehubungan itu, pemilik rumah dan penyewa premis perlu segera menjelaskan tunggakan bagi mengelakkan berlaku kesulitan pada masa akan datang.

“Malah pegawai MBAS akan turun padang untuk membantu meningkatkan kesedaran dalam kalangan penyewa,” katanya kepada Sinar Harian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...