TERKINI :

Wednesday, September 14, 2011

Kerja baik SETPOL bantu sahabat memeluk agama Islam.. Kita bila lagi..???

Assalamualikum... ana ni mohd firdaus leow bin abdullah.ana memeluk agama islam dgn anak saya nur ilyas bin mohd firdaus sekali d tahun 2010 d johor.skrg ana dan anak telah dhalau oleh keluaga.ana skrg megaji dan tinggal pondok nami...dan ana cuba minta petologan dgn tn.jika tn iklas nak bantu kami.dan ana bru ni ada mohon bantuan d pej zakat kedah.tapi kena tunggun 3 bulan bru blh dpt jawapan.harap tn blh tlg kami hari ni.ana dan anak d pondok mmg x ada duit lgi nk beli brg dapur. - Jika tuan2 ade yg nk mampu bolehla msg beliau di +60 12 572 1808
· · · Yesterday at 3:39pm

  • Pian Baroh and 3 others like this.
    • Panthera Tigris nampaknya masalah Pusat zakat bukan saja di selangor malah di kedah dan tak mustahil di semua negeri. 2 x 5 je.

      mohon saudara2 di kedah utnuk mengesahkan perkarah ini dan melakukan tindakan susulan. bantu saudara kita.
      Yesterday at 3:40pm ·
    • Mohd Rizal Mohd Taher mana gambaq hang
      Yesterday at 4:40pm · · 1 person
    • Amri d'Great tunjuk la gambaq betui...
      Yesterday at 6:07pm ·
    • Luwoh Abd Rashid YB Nasir Zakaria - mtk beri perhatian.. insyaAllah ..
      Yesterday at 6:46pm ·
    • Amri d'Great Harap YB dapat membantu saudara kita ini....
      Yesterday at 6:54pm ·
    • Panthera Tigris info ni saya baru dpt, saya sendiri bkn berada di kedah, justru amat berharap saudara2 di Kedah mengesahkannya.

      saya sendiri telah menelefon, dan org yg jawab mengesahkan dirinya Mohd Firdaus Leow dan memerlukan bantuan saudara muslim.
      21 hours ago ·
    • Ahmed Ibn Aziz Muhammad Sanusi Md Nor...boleh tolong?
      20 hours ago ·
    • Muhammad Sanusi Md Nor Esok kita pi cari sahabat kita ni di pondok Nami, InsyaAllah...
      20 hours ago ·
    • Panthera Tigris alhamdulillah, semoga Allah permudahkan usaha tuan dan saudara2 yg lain.

      kita kena proaktif, ketepikan kePartian. bekerjalah untuk Tuhan.
      20 hours ago ·
    • Muhammad Sanusi Md Nor Nak confirm, firdaus ni dok pondok Nami ka pondok TG Hj Salleh?
      6 hours ago ·
    • Muhammad Sanusi Md Nor Haaa..dah dpt bercakap dgn dia, sekarang dia ada di stesen bas butterworth...nak cuba balik Melaka cari duit. Sat lagi dia akan sms no akaun bank islam dia, saya akan pi bank- in seberapa yg mampu. Terima kasih semua. Ops! Nanti dapat no akaun, saya tulis kat sini, kawan2 pun boleh tolong laaa.
      6 hours ago · · 1 person
    • Muhammad Sanusi Md Nor Anak ada 3 org, 15, 12 dan 8 tahun... No akaun bank Islam 02 066 02 3414 664... Hutang kedai runcit RM680...
      5 hours ago ·
    • Muhammad Sanusi Md Nor Baru masuk Islam 9 bulan... Lepas ni insyaAllah kita ligan pejabat zakat pulak.
      5 hours ago · · 1 person
    • Amri d'Great tahniah tuan... sama2 la kita pakat2 tolong...
      3 hours ago ·
    • Muhammad Sanusi Md Nor Dah berjaya boh dalam akaun dia RM1500 syer dgn kawan2... InsyaAllah dapatlah tunggu berita pejabat zakat sari dua lagi...
      3 hours ago · · 1 person
    • Aie X Adzrie terbaek!!!

Guan Eng tak heran dgn saman UMNO.. Apa cerita kata beliau kita sembang di mahkamah..!!

Guan Eng tidak akan mohon maaf pada Umno

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng tidak akan memohon maaf terhadap dakwaan 'memfitnah' Umno dengan menuduh parti itu terbabit dalam percubaan membakar ibupejabat DAP negeri itu bulan lalu.

NONEKetua perhubungan Umno negeri itu, Datuk Zainal Abidin Osman telah mendakwa Lim juga bertanggungjawab kerana menuduh parti itu menganjurkan protes 'ganas' di sekitar Komtar dan jambatan Pulau Pinang Julai lalu.

Hari ini, Lim yang juga setiausaha agung DAP, menerima surat tuntutan dari peguam Umno, memintanya supaya memohon maaf atau berdepan dengan saman fitnah RM30 juta.

Lim berkata beliau sedia berdepan dengan Umno di mahkamah berhubung perkara itu, dan berkata adalah tidak masuk akal untuk memohon maaf kepada "parti yang berbohong".

NONEMalah, dakwanya, Umno adalah parti yang bertanggungjawab terhadap 'fitnah dan pembohongan' yang dilemparkan kepada kerajaan negeri, dan ia sepatutnya memohon maaf atau jika tidak, akan menyaman balik, jika perlu.

Lim berkata, beliau "akan melawan Umno habis-habisan" dan menunggu untuk bertemu pemimpin parti itu di mahkamah tidak lama lagi, agar fakta berhubung dakwaan mereka dapat didedahkan.

"Saya harap Umno tidak jadi pengecut dan tunggu kita di mahkamah. Bukannya kita mahu melawan atau kita berani, tetapi kerana kita mahukan kebenaran," katanya.

Tudia aihhh Kertas Soalan Sejarah SPM 'BOCOQ'..!!

Soalan sejarah SPM bocor?
Harakahdaily

http://bm.harakahdaily.net/images/stories/harakahdaily/daily_picture/sept2011/merdeka_soalan.jpg

KUALA LUMPUR, 14 Sept: Benarkah soalan peperiksaan Sejarah SPM akan datang telah siap dan kini bocor di laman-laman Facebook?

Bukan, sebenarnya ia hanya satu permainan perang saikologi yang sedang berlaku dalam media baru ekoran perdebatan sejarah negara.

(Soalan peperiksaan yang dikatakan bocor!!!)

Isu perdebatan sejarah kemerdekaan negara membawa kepada dimensi yang lebih menarik apabila ia dijadikan permainan saikologi dalam laman media-media baru.

Terkini, satu soalan peperiksaan dipostkan ke laman sosial Facebook dan menjadi bahan yang popular untuk dibahaskan.

Sekali imbas, kertas yang berbentuk kertas soalan peperiksaan itu semacam kertas soalan bocor untuk peperiksaan akan datang.

Berdasarkan bentuknya ia kelihatan semacam soalan sejarah SPM atau kertas am STPM.

Namun, jelas sekali amat sukar untuk para pelajar menjawab soalan ini selepas isu sejarah kemerdekaan negara didebatkan sedemikian rupa.

Yang menjadi mangsa adalah Profesor Zainal Kling apabila beliau membuat satu kenyataan yang menggemparkan, negara ini tidak pernah dijajah oleh British.

Jelas kenyataan profesor Umno itu menjadi bahan permainan terbaru.

Antara soalan yang ditanyakan adalah "Terangkan status penduduk Malaya yang bekerja dengan British."

Adalah dipercayai, ia direka berdasarkan kenyataan Mohamad Sabu, timbalan presiden PAS yang mempertikaikan persepsi selama ini bahawa polis yang bertugas di rumah pasong Bukit Kepong adalah hero manakala penyerangnya termasuk Mat Indera adalah pengganas.

Sedangkan bagi Mohamad Sabu, polis ketika itu bekerja dengan penjajah British manakala Mat Indera adalah pejuang kemerdekaan.

Dalam soalan keduanya, 'Pembentukan Persekutuan ini merupakan penjajahan atau pernaungan? Terangkan".

Ia jelas ditujukan kepada Zainal Kling ekoran kenyataannya bahawa negara ini tidak pernah dijajah oleh British berbanding banyak teks sejarah yang menyatakan British adalah penjajah negara.

Soalan C pula berbunyi, "Berdasarkan pengetahuan sejarah anda, adakah tepat menunjukkan Malaya tidak pernah dijajah oleh British."

Dan soalan paling akhir adalah, "Berapa tahunkah usia kemerdekaan negara kita sebenar." Ini dipercayai ekoran dari polemik yang dicetuskan sejak kebelakangan ini.

Cerita BUKIT KEPONG versi Sahabat Yang Ziarah Penduduk Bkt Kepong

cerita BUKIT KEPONG dri sisi penduduk bukit kepong

by Mohd Iqbal


Ni la lebih kurg citer yg aku tau pasal malam serangan tu dan beza dengan filem arahan Jin Samsudin :-

dlam cite JIN SAMSUDIN yg betul cume bentuk rumah pasung (balai polis) tu je ikut yg asal.jlan cite tu die reke sendiri..mlam tu tahun baru cine,mate2 mase tu tgah berjudi dan mabuk..ikut cite lisan yg aku tau, dari dulu lgi rumah pasung tu memg jadi tmpat diorg mabuk dan berjudi..aku sokg mat sabu kalau die kate mat indera pejuang..atas dasar guru agama die nk hapuskan tmpat maksiat,tpi aku x sokong kate komunis nie pejuang kemerdekaan (Mat Sabu pun x kate komunis pejuang)..

apa yg jadi mlam tu kalau polis melawan,xkan boleh komunis nk tembus tempt tu sebb peluru yg ade dengan senjata kat dalam rumah pasung tu memg bnyak (boleh bertahan sampai siang)..antara sebb diorg kalah teruk, sebbnye time mabuk tu la komunis masuk senyp2 dlam rumah pasung tu..bile sedar,diorg x leh nk wat per..ikut citenye, mne yg pompuan dan ank2 polis yg selamt bukan sebb dpt lari,tpi komunis pimpinan mat indera alihkn diorg takut diorg terbunh..dan mane isteri polis yg mati adalh sebb tertmbak tanpa sengaja mase serangan tu..

Yang aku nak tekankan ialah Jin Samsudin pernah datang jumpa Penghulu Ali untuk tnya sejarah Bukit Kepong masa nk wat filem tu..Penghulu Ali beri kate dua pada Jin Samsudin :-kalau filem ni ditaja oleh polis,buat cite sendiri jgan burukkan polis, tapi kalau duit rakyat,masukkan cite yg sebenar..(macam aku tulis kat atas ni)


mane2 yg betul2 nk tau benda ni,aku syorkan dtg tnya dengan penduduk yg ade..jgan tnye sorag je,tnye ramai2..sebb aku sendiri pun dengor bnyak cite..korg nilaikn la sendiri..pe yang aku tulis,aku bertnye pade org yg masih hidup..dtg kesini dan korg akan tau sejrah sbenr..aku kluar cite sebb aku antra cucu 7 org yang smpai ke rumah pasung pagi tu..

Share




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...