TERKINI :

Sunday, September 4, 2011

Adakah Nasib Ibrahim Ali sudah sampai di penghujungnya..???

Menghisab Nasib Ibrahim di Pasir Mas

APABILA berbicara soal politik Kelantan orang tidak akan lepas dari memperkatakan ahli politik bernama Inchek Ibrahim Ali atau di kampungnya orang ‘kelo’ – panggil Mustapa. Tanpa menyebut nama Ibrahim Ali politik Kelantan tidak akan lengkap. Kehadiran beliau dalam kelir politik Kelantan samalah dengan Pak Dogol, Wak Long atau Wak Yah dalam wayang kulit. Watak-watak ini dilihat remeh dan melucukan dalam budaya klasik itu tetapi mempunyai signifiken tersendiri.

Betapa pun sedap dan menarik babak wayang kulit, atau hebatnya Seri Rama bertarung dengan Bota atau Hunuman Kerta Putih, tetapi ia tidak lengkap kalau tidak ada campur tangan Pak Dogol, Wak Long atau Wak Yah. Mereka adalah badut keramat dalam wayang kulit. Demikian juga dengan Ibrahim Ali dalam kelir politik. Ibrahim adalah badut keramat dalam politik.

Suka atau tidak suka dia menghidupkan senario politik Kelantan. Menjadi bahan sejarah dan monumen politik yang senantiasa dikaji. Wataknya bervariasi dalam hal ini. Warnanya melebihi warna pelangi. Berbelang-belang macam rimau dan boleh menyalinkan warna badan macam chemeleon – pak ka. Ada kalanya dia menjadi watak penyelamat dan ada kalanya dia menjadi watak pengacau dan samseng. Kedua keadaan itu boleh dipengaruhi olehnya. Di sinilah kegeligaan Ibrahim yang dikaitkan sebagai seorang ahli politik yang tidak mementingkan moral dan maruah dan 'temooh' - melampau mementingkan kemenangan dan glamour.

Bila sebut Ibrahim jelumu atau kubunya ialah di Pasir Mas. Di sinilah dia bermula dan di sinilah dia mencipta sejarah dan di sinilah dia merasai kepedihan dalam sepak terajang politik. Pasir Mas menjadi kloni membesar, mematang dan mencatat kejayaan buatnya. Pasir Mas senonim dengan diri Ibrahim Ali. Mungkin juga di bumi limbahan logam emas inilah bakal menjadi liang lahad kepada dunia politiknya.

Ibrahim telah meletakkan Pasir Mas sebagai buminya. Dia telah mencangkan begitu dan mempedaya orang Kuala Lumpur. Dia terperasaan dirinya bersinar macam emas. Kerana itu banyak orang menduga Pasir Mas adalah kubu kuatnya. Kawasan survial politiknya. Benarkah begitu?

Bagi mereka yang hanya mendengar dakwaan Ibrahim dan melihat kejayaannya akan meraskaan bahawa Pasir Mas sebagai kubunya. Tetapi kalau didekati dan membuat analisa keputusan serta melihat kepada pengaruh sebenarnya, mungkin tanggapan itu boleh dipersoalkan. Pasir Mas bukan negeri mutlak Ibarahim. Dan diri Ibrahim sendiri tidak secerah kilau emas.

Hakikat ini akan terjawab apabila dilihat kepada keputusan-keputusan pilihan raya (kerusi Parlimen) di Pasir Mas yang melibatkan Ibrahim Ali.

Ibrahim telah bertanding di kerusi Parlimen Pasir Mas sebanyak enam kali dan sekali di kerusi Dun Pengkalan Pasir dalam pilihan raya kecil. Daripada tujuh pertandingan itu Ibrahim menang tiga kali dan kalah empat kali. Secara aggragete kedudukan Ibrahim 3 – 4.

Kali pertama beliau menang ialah pada tahun 1986 untuk kerusi Parlimen Pasir Mas mengalahkan calon Pas Zakaria Ismail dengan kelebihan undi sebanyak 3,376. Ibrahim memperolehi 15,279 undi manakala Zakaria mendapat 11,903 undi. Untuk adil mungkin tidak perlu disebut saat itu Pas Kelantan dalam keadaan lemah yang memudahkan Ibrahim menang.

Pada tahun 1990 sekali lagi Ibrahim menang atas tikit Semangat 46 dengan majoriti lebih besar sebanyak 9,290 undi. Beliau menewaskan Hanafi Mamat dari BN. Beliau memperolehi 20,066 undi manakala Hanafi mendapat 10,776 undi.

Dalam pilihan raya 1995 Ibrahim yang bertanding atas tikit BN tewas kepada Zainuddin M Nor muka baru dengan kekurangan undi sebanyak 3,216. Ibrahim mendapat 19,394 undi manakala Zainuddin mendapat 19,394 undi.

Pilihan raya tahun 1999 sekali lagi memperlihatkan Ibrahim yang bertanding atas tikit BN ‘tertumuh makan tanah’ kepada calon Pas Ismail Nuh. Ismail menang dengan mendapat majoriti besar 8,292 dengan mengutip jumlah undi sebanyak 23,967 manakala Ibrahim mengutik sebanyak 15,575.

Kekalahan berterusan dialami Ibrahim dan paling teruk ialah pada tahun 2004 apabila beliau bertanding atas lambang bebas – bersendirian. Dalam pertandingan tiga penjuru itu di antara calon Pas Ismail Nuh, calon BN Abdul Rahim Abdul Rahman, Ibrahim mampu mengutip undi sebanyak 6,198. Ismail yang mengutip 17,526 undi menang dengan majoriti 1,251 undi manakala Abdul Rahim meraih 16,275 undi.

Seperti dikatakan tadi Ibrahim seorang yang geliga dan bermuka 'bobon' dalam politik. Kekalahan berturut-turut sebanyak tiga kali itu ditebus dengan kemenangan dalam pilihan raya 2008 lalu atas tikit Pas penuh bergaya. ‘Congik cakdong’ politiknya berjaya membodek Pas untuk memberi lambang kepadanya. Cerita macam mana Ibrahim membubuh cenduai kepada Pas akan dikisahkan dalam catatan lain.

Hasilnya Ibrahim menang dengan majoriti besar menyamai kemenangan semasa bertanding atas lambang Semangat 46 1990 dulu, dengan mendapat majoriti 8,991 undi. Ibrahim mendapat sebanyak 28,673 undi mengalahkan calon BN Ahmad Rosdi yang mendapat 19,682 undi.

Melihat kepada keputusan-keputusan itu yang merekodkan jatuh bangun politik Ibrahim itu, kini timbul persoalan bagaimana nasib Ibrahim pada pilihan raya akan datang. Apakah beliau akan mencipta sejarah sebagai seorang politik paling canggih dengan mencatat kemenangan atas berbagai lambang atau pun pilihan raya tahun depan bakal mempusarakan Ibrahim dari politik?

Di sini saya tidak mahu meramalkan apakah Ibrahim akan bertanding atas bebas atau pun kembali mencium semula punggung Umno. Ibrahim boleh dan sanggup melalukan apakah saja demi survial politik dirinya. Dipercayai beliau akan menggunakan pengaruh Dr Mahathir Mohamad untuk ‘memaksa’ Najib memberi laluan kepada Ibrahim. Alasan akan digunakan kalau Nik Aziz sedia bagi laluan kenapa tidak dengan Najib? Dalam percaturan ini Najib dilihat sangat mudah untuk 'disim salbimkan' oleh Ibrahim.

Bagaimana pun apa yang dapat dirumuskan berpandukan keputusan enam pilihan raya itu membayangkan bahawa pengaruh peribadi Ibrahim di Pasir Mas bukan sebesar yang digembur-gemburkan. Bagi melihat pengaruh atau kekuatan Ibrahim sebenar perhatian kepada pencapaian (prestasi) kepada dua pilihan raya disertainya. Pertama pilihan raya 1990 semasa bersama Semangat 46 bergabung dengan Pas di mana Ibrahim bertanding atas lambang Semangat 46, dan kedua dalam pilihan raya lepas (2008) apabila Ibrahim diberi laluan tanpa ‘bai'ah’ atas lambang bulan.

Dalam kedua pilihan raya itu Ibrahim berjaya meraih majoriti hampir 10,000. Tahun 1990, majoritinya 9,290. Manakala tahun 2008 majoriti yang diraihnya sebanyak 8,991. Pertandingan Ibrahim atas lambang BN tahun 1986 beliau hanya mendapat kurang separuh dari jumlah itu iaitu sebanyak 3,3376. Ini bererti kombinasi Ibrahim dengan Pas dan Semangat 46 cukup menyakinkan dan memang besar. Sementara kombinasinya dengan Umno sangat lemah.

Dalam erti kata lain dapatan itu menunjukkan bahawa kemenangan besar Ibrahim di Pasir Mas adalah atas bantuan dan simpati ‘musuhnya’ - Pas dan Semangat. Pertandingan atas tikit bulan BN juga menunjukkan pengundi atas pagar di Pasir Mas turut sama menyokongnya. Pengundi bebas sedia menyokong Ibrahim sekiranya beliau bertanding tidak atas lambang dacing.

Selain dari itu keputusan tujuh kali pilihan raya itu juga menjelaskan pengaruh atau kekuatan sebenar Ibrahim Ali. Adalah tidak benar kalau ada pihak mendakwa pengaruh peribadi Ibrahim mencecah belasan ribu.

Untuk mengetahui berapa ramai pengaruh peribadi Ibrahim boleh dilihat kepada jumlah undi yang dipunggut pada pilihan raya tahun 2004 dimana beliau bertanding atas calon bebas - bersendirian. Keputusan ini adalah realistik. Dalam pilihan raya itu beliau hanya mengumpul sebanyak 6,198 undi saja, iaini tidak sampai separuh daripada jumlah undi dikutip oleh calon Pas Ismail Nuh dan calon BN Abdul Rahim yang mendapat 33,801 undi. Pilihan raya itu menyebabkan Ibrahim hilang wang pertaruhan.

Secara specifiknya pengaruh peribadi Ibrahim untuk Dun Permatang Pasir hanya 415 undi saja. Angka ini didapati apabila Ibrahim meraih jumlah itu dalam pilihan raya kecil Dun Pengkaslan Pasir yang mampu dipunggu 415 undi saja. Secara mudahnya pengaruh atau kekuatan Ibrahim untuk ketiga-tiga Dun yang meliputi Parlimen Pasir Mas (Chetok, Pengkalang Pasir dan Tendung) hanya sekitar 1,500 hingga 3,500 sahaja, di mana kalau dijumlahkan kekuataannya sekitar 6,000 undi saja atau kira-kira 10% daripada 59,640 jumlah pengundi berdaftar tahun 2008.

Paluan gendang dan gong serta salakan mengatakan Ibrahim mempunyai kekuatan peribadi sehingga belasan ribu itu hanya ilusi saja dan mungkin angaka-angka itu turut dicampur dengan bayang-bayang angka yang dapat dilihat itu sekitar 6,000.

Tegasnya sukar untuk Ibrahim Ali mengekalkan kerusi Pasir Mas dalam pilihan raya akan datang. Sama ada beliau diberi laluan bertanding atas tikit BN sekalipun, kemenangan untuknya sangatlah tipis, setipis kulit bawang di belah tujuh. Apa lagi kalau beliau bertanding atas tikit bebas berlambangkan payung sekali lagi tindakan itu adalah satu tindakan ‘harakiri’ baginya. Ibrahim hanya boleh menang sekiranya kesemua calon yang akan mengemukakan kertas pencalonan nanti ditolak oleh SPR. [wm.kl.10:10 04/08/11]

Mohd Sayuti Omar,

Penganalisis: Umno terus serang Mat Sabu untuk lindungi sejarah sendiri

September 04, 2011

KUALA LUMPUR, 4 Sept — Serangan tidak henti-henti Umno terhadap Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berhubung tragedi Bukit Kepong bertujuan mempertahankan sejarah versi parti Melayu itu, kata penganalisis politik.

Beberapa penganalisis memberitahu The Malaysian Insider, Umno mahu mengekalkan tafsiran sejarahnya - yang mana telah “yang digunakan dengan meluas di sekolah dan media rasmi” — bahawa ia adalah pihak yang berjuang untuk kemerdekaan.

“Sudah tentu, Umno dulu sangat berbeza dengan Umno sekarang dan kemerdakaan dicapai melalui usaha-usaha pelbagai kuasa termasuk Parti Komunis Malaya,” kata Lim Teck Ghee, Pengarah Pusat Inisiatif Dasar (CPI).

“Bagaimanapun, harapan adalah supaya propaganda dan versi mementingkan diri sendiri ini akan menjadi tafsiran yang tidak boleh dicabar dan kekal dalam sejarah kita,” tambahnya.

Semalam Pemuda Umno berkata mahu mengumpulkan semua bekas tentera, anggota polis dan ahli keluarga warga Bukit Kepong dalam satu siri jelajah seluruh negara - dipanggil Pentas Patriot - untuk menjawab kontroversi kenyataan Mohamad.

Mohamad, yang lebih dikenali “Mat Sabu” (gambar) mencetuskan kontroversi apabila memberitahu dalam satu ceramah bahawa pejuang kemerdekaan telah melancarkan serangan itu di balai polis Bukit Kepong — membunuh 25 orang — semasa pemberontakan komunis dalam 1950.

Ahli politik itu telah dituduh membela komunis oleh pemimpin Umno dan ia disiarkan dalam Utusan Malaysia walaupun Mohamad menafikan ada menggunakan perkataan komunis dalam ceramahnya.

Umno dilihat cuba menggunakan kontroversi itu untuk meraih sokongan pengundi Melayu.

Mohamad, dalam ceramahnya mengatakan Muhammad Indera — salah seorang individu yang dipujinya ketika ceramah pada 21 Ogos lalu telah dikatakan sebagai seorang pejuang kemerdekaan, sebagaimana disebutkan dalam Berita Harian pada 13 Ogos 2010.

Muhammad, lebih dikenali sebagai Mat Indera, adalah pemimpin komunis Melayu yang melancarkan serangan gerila terhadap berek polis ketika pentadbiran British.

Penganalisis politik dari Universiti Monash James Chin berkata, “sejarah Malaysia adalah Umno sebagai pejuang-pejuang kemerdekaan, bukan mereka sahaja. Mereka cuba meletakkan diri sendiri.”

Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) merupakan parti politik Melayu pertama ditubuhkan selepas penjajahan Jepun pada 1945 yang bangkit mempertahankan kemerdekaan. Umno ditubuhkan pada 1946 oleh Datuk Onn Jaafar.

Pensyarah kanan Universiti Sains Malaysia Profesor Madya Dr Sivamurugan Pandian pula menegaskan sebarang perubahan sejarah perlu diserahkan kepada pakar sejarah untuk menjelaskan salah faham, agar tidak menjejaskan perpaduan kaum.

“Lihat secara mendalam. Saya rasa apa yang berlaku ini adalah untuk mengiktiraf sumbangan komunis di kalangan orang Melayu,” katanya.

“Kekeliruan bukan hanya di kalangan rakyat Malaysia tetapi juga penyokong PAS atau PR (Pakatan Rakyat),” katanya.

Datuk T angkat Sumpah pon pakai Baju Kalis Peluru..nie pie sampai Somalia haram tak disediakan pun..!!!

Wartawan: Kami tak dibekal jaket kalis peluru, tiada latihan

September 04, 2011
Jurukamera TV3 Agi Saregar (tengah) menunjukkan kecederaan yang dialaminya, selepas tiba di KLIA pagi tadi. — Foto oleh Choo Choy May

SERDANG, 4 Sept — Wartawan Bernama TV Khairulanuar Yahaya yang turut menyertai misi kemanusiaan ke Somalia mendedahkan wakil media tidak dibekalkan dengan jaket kalis peluru sepanjang berada di negara berkonflik itu.

Misi anjuran Kelab Putera 1 Malaysia, yang sepatutnya kembali ke tanah air pada 8 September, terpaksa pulang pagi ini ekoran kematian jurukamera Bernama TV Noramfaizul Mohd Nor, akibat terkena tembakan curi semasa membuat liputan di Mogadishu kelmarin.

Jenazah Noramfaizul dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Universiti Putra Malaysia pada pukul 2.10 petang ini.

Kira-kira 500 orang hadir untuk memberi penghormatan terakhir.

“Kami memang tidak diberikan dengan baju kalis peluru, kalau media negara asing, ada antara mereka yang pakai baju kali peluru (semasa buat liputan).

“Saya tidak tahu mengapa kita tidak dibekalkan, dalam misi-misi sebelum ini juga kami tidak dibekalkan dengan baju kalis peluru,” kata Khairulanuar, yang sudah empat kali menyertai misi kemanusiaan, kepada The Malaysian Insider hari ini.

Jelas beliau, sepanjang berada di Somalia sejak 28 Ogos lalu keadaan di negara itu selamat dan tidak diserang oleh sesiapa.

Bagaimanapun, Khairulanuar yang masih trauma dalam kejadian yang meragutnya nyawa rakannya mengakui terkejut apabila diserang dipercayai kumpulan pengganas.

Katanya, kejadian berlaku dalam sekelip mata dan hanya mengetahui Noramfaizul ditembak selepas seorang wartawan lain menjerit.

“Saya dengar dua das tembakan tapi tidak tahu ditembak ke mana, saya hanya tahu Noramzul ditembak selepas seorang wartawan lain yang turut berada dalam kenderaan menjerit.

“Bunyi tembakan itu sangat dekat... berdesing telinga,” katanya menambah kematian Noramfaizul tidak sia-sia kerana bapa dua anak itu berkhidmat untuk negara.

Sementara itu wartawan Astro Awani Tan Su Lin berkata, mereka tidak diberikan latihan awal untuk berada di zon tidak selamat.

“Kami diberitahu ia sangat bahaya, mengancam nyawa,” katanya kepada pemberita di pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia, Subang.

“(Tetapi kami tidak dapat) baju kalis peluru... kenderaan kami tidak ditampal dengan tanda media,” katanya.

Wartawan berusia 27 tahun ini berkata misi ke Somalia adalah tugasan pertamanya di zon perang.

“Banyak askar... anda boleh lihat orang membawa AK47 dan anda tidak akan rasa apa-apa. Malam pula anda akan dengar bunyi tembakan,” kata Tan.

Melissa Ong, 27, wartawan NTV7 berkata pasukan misi akan sentiasa diiringi kenderaan bersenjata.

“Sebuah kenderaan akan mengikuti kami dengan M16, AK47. Ada antara kami yang berada dalam kenderaan kalis peluru, kami tukar-tukar,” katanya.

Turut tercedera dalam serangan itu adalah jurukamera TV3 Agi Saregar Mazlan yang cedera di lengan.

Kejadian itu berlaku ketika kru Bernama TV, TV3, Astro Awani dan RTM bergerak dari pusat operasi ke asrama tempat mereka tinggal kira-kira satu kilometer, selepas membuat liputan memberi bantuan kepada mangsa kebuluran di sekitar Mogadishu.

Noramfaizul yang cedera parah di bahu kanan dan paru-paru meninggal dunia pada pukul 11 malam waktu Malaysia selepas menerima rawatan.

Dalam pada itu, laporan Bernama Online menyebut, Bernama akan meneliti semula beberapa prosedur operasi standard (SOP) dalam menghantar wartawan untuk tugasan di luar negara, terutamanya di zon kritikal atau dilanda konflik.

Pengurus Besarnya Datuk Hasnul Hassan berkata selain menyediakan wartawan dengan latihan secukupnya, pertubuhan itu akan turut meneliti aspek keselamatan.

“Kami berkemungkinan perlu melihat bagaimana petugas kami dapat dilindungi dengan sebaik-baiknya. Sekiranya SOP perlu diubah, kami akan mengubahnya selepas berbincang dengan jawatankuasa pengurusan,” katanya.

Hasnul berkata Bernama tidak akan berhenti daripada menghantar wartawan untuk tugasan di luar negara, sambil menambah pertubuhan berkenaan sering menghantar wartawan berpengalaman ke luar negara.

“Ini adalah dasar kami. Bagaimanapun, jika membabitkan keadaan yang sukar, keputusan dibuat atas dasar sukarela,” katanya.

Tahniah anda PM yang hebat..sanggup istihar harta anda bersama dengan kabinet anda sekali..!!

PM India, 30 menteri kabinet isytihar harta

Perdana Menteri India Manmohan Singh dan kira-kira 30 menteri Kabinetnya semalam telah mengisytiharkan harta peribadi masing-masing.

NONEMenurut laman web Pejabat Perdana Menteri, harta peribadi Manmohan (kiri, berserban) berjumlah 2.63 bilion Rupee (RM3.9 juta) termasuk wang tunai di bank, tanah dan harta (dua buah rumah dan sebuah kereta jenis Maruti 800cc).

Berdasarkan maklumat dalam laman web berkenaan, menteri Kabinet yang paling kaya ialah Menteri Pembangunan Bandar Kamal Nath, dengan nilai harta (termasuk milik keluarganya) berjumlah 263 juta Rupee (RM165 juta).

Yang paling miskin pula dalam kalangan mereka ialah Menteri Pertahanan AK Antony, yang berasal dari Kerala, dengan nilai harta 10 juta Rupee (RM666,000).

Perisytiharan harta itu dibuat mengikut Kod Tatalaku bagi menteri.

Namun begitu tidak semua menteri mengisytiharkan harta mereka.

Seramai 72 daripada 77 menteri mengumumkan kepada awam harta peribadi mereka -- yang dilihat sebagai langkah mempromosikan ketelusan yang lebih meluas dalam kerajaan -- semasa parti memerintah sedang menghadapi krisis kewibawaan.

Sejak akhir-akhir ini gabungan United Progressive Alliance, yang diketuai Manmohan, berdepan tekanan hebat selepas berlakunya kes-kes rasuah besar seperti rasuah Sukan Komanwel dan penipuan telekomunikasi yang menjadi tajuk utama akhbar.

Dr.Asri kata Zaman PAS & UMNO sama saja di Kedah..Betoikaa??

Ana sambut baik komen Dr MAZA, bahawa Kedah masih belum di tahap memuaskan. Ini satu teguran yang baik supaya kita sedar di mana kelemahan kita. Biasalah, seorang 'outsider' pasti akan memberikan komen berdasarkan apa yang dia nampak.

Komen Dr.Asri :
DrMAZA.com
http://2.bp.blogspot.com/-mDJRZzXI_4U/TmNHouz2HEI/AAAAAAAAFM8/nyBfvbuHSdI/s1600/asri.JPG
Ini jawapan sahabat di facebook :

Terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada masalah ini, terutamanya dari sudut kewangan. Antaranya hutang berbilion yang ditinggalkan kerajaan lama, masih dalam proses penyelesaian. Alhamdulillah sudah selesai separuh. Peruntukan yang sepatutnya diberi oleh kerajaan pusat kepada setiap negeri disekat sebaik sahaja Kedah bertukar pimpinan (isu ini pasti -fbuser- lebih tahu kerana Kelantan dah 20 tahun hadapi masalah sama) yang sekarang ini sudah mencecah RM 100 juta. Maknanya kerajaan pusat berhutang dengan Kedah sebanyak RM 100 juta (Kelantan lagi banyak, dengan royalti lagi hehe).

Untuk pengetahuan Dr MAZA dan antum semua, memang ada beberapa projek dalam pelaksanaan. Macam biasalah, semua polisi ekonomi tidak akan berhasil dalam setahun dua, malah biasanya 5-6 tahun baru nampak hasilnya. Contohnya skim kifalah, projek Keli-K, projek nenas (alhamdulilah, Kedah sudah jadi pengeluar nenas kedua terbesar Malaysia), skim e-sinar dan sebagainya. Yang baru nak bermula antaranya skim pinjaman tanpa faedah utk penjawat kerajaan. Boleh rujuk sendiri buku Kedah Sejahtera: Pencapaian Kita.

Isu air. Ya air di Kedah naik 2 sen, sebab kos penswastaan. Mungkin ada yang terbeban dengan kenaikan ini (walaupun ana meragui ada yang terbeban) tetapi penswastaan ini merupakan cara untuk menjadikan SADA lebih efisien. Kita sudah banyak belajar daripada sosialisme dan komunisme, 'central planning', walaupun dalam benda-benda asas seperti air dalam keadaan negeri sedang banyak berhutang, krisis akan berlaku. Malah pendukung Libertarian pergi lebih jauh dengan mencadangkan juga supaya pendidikan pun diswastakan sepenuhnya. Hanya untuk menyelesaikan masalah 'business cycle' yang menjanjikan krisis ekonomi dalam tempoh-tempoh tertentu. Tetapi pastinya Malaysia tidak akan menswastakan pendidikan (buat masa ini), lihat saja taraf hidup rakyat.

Untuk pengetahuan Dr MAZA juga, pembangunan tidak seharusnya dilihat hanya pada material, tetapi haruslah dilihat pada pembangunan manusiawi. Banyak program pembangunan insan seperti kem-kem bina sahsiah dan sebagainya telah dilaksanakan setiap kali cuti sekolah untuk pelajar-pelajar. Hal ini tidak pernah dilaksanakan kerajaan sebelumnya. Juga mengambil pendekatan Kelantan, iaitu kuliah mingguan di kediaman rasmi MB setiap hari Sabtu.

Sebagai kesimpulan, Kota Rom tidak dibina dalam masa satu malam. Sesudah zaman kerosakan selama 50 tahun, pastinya polisi pembaikan juga akan mengambil masa bertahun-tahun. Tiada satu pun polisi ekonomi yang berhasil dalam masa 3 tahun. Semuanya masih dalam proses.

Terima kasih."


Selepas 53 tahun perintah Malaysia.. Akhirnya hanya tinggal 1 saja sebuah saja rumah melayu di Pulau Pinang.

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/300655_265251346835721_100000525725643_1008654_2857318_n.jpg
53 tahun UMNO perintah malaysia dan BN Perintah Pulau Pinang... Akhirnya hanya tinggal 1 saja sebuah saja rumah melayu dj Pulau Pinang.

Mustafa Mohamad Perli Kerajaan Pusat tidak buat Lebuhraya di Kelantan.

Lebuh raya: Awang Adek bertembung Mustapa

KOTA BHARU, 4 Sept: Dewan Pemuda PAS Kelantan menyifatkan kenyataan Timbalan Menteri Kewangan, Senator Datuk Dr. Awang Adek Hussin bahawa kerajaan Kelantan berkemungkinan besar tidak akan mampu menyelesaikan masalah kesesakan jalan raya selama-lamanya sebagai satu kenyataan yang berninat jahat dan dangkal serta bernada sumbang.

Ketuanya, Abdul Latiff Abdul Rahman (gambar) berkata, kenyatan itu juga membayangkan seolah-olah beliau begitu jahil dengan tanggungjawab kerajaan Pusat dalam menyediakan kemudahan lebuh raya di negeri-negeri di seluruh Malaysia.

“Saya juga ingin melahirkan rasa kesal di atas kenyataan tersebut yang disiarkan di dalam akhbar Utusan Malaysia, 3 September 2011 yang antara lain turut menyatakan bahawa kerajaan PAS Kelantan telah diberi peluang selama 21 tahun untuk menyelesaikan masalah kesesakan namun gagal untuk mencari jalan penyelesaian.

“Adakah Awang Adek baru tersedar dari tidur atau sengaja mencari pertembungan dengan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan dalam isu ini, wallahualam,” ujarnya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini.

Beliau juga bertanya sedarkah Awang Adek bahawa pada 1 September 2011, Utusan Malaysia selaku lidah rasmi Umno sendiri di halaman 6 menyiarkan kenyataan Datuk Seri Mustapa Mohamed, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan yang tegas menyatakan bahawa kerajaan Kelantan tidak akan mampu membina lebuhraya kerana pembinaan lebuhraya ialah tanggungjawab kerajaan Pusat.

Katanya, jika Awang Adek terlupa untuk membelek akhbar pada hari tersebut, boleh perturunkan kembali kata-kata Mustapha yang antara lain menyebut, “Ini (membina jalan utama) tanggungjawab kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Pas Kelantan tidak mampu untuk membina kecuali dengan bantuan pihak swasta. Jumlah RM2 bilion sangat besar, tidak mampu jika dibandingkan dengan pendapatan kerajaan negeri…”

Soal beliau, bukankah kenyataan itu jelas menunjukkan pengakuan Mustapha sendiri bahawa pembinaan lebuhraya ini bukan merupakan tanggungjawab kerajaan negeri.

Katanya, cuma kerajaan negeri terpaksa mengambil alih apabila pihak yang sepatutnya bertanggungjawab iaitu kerajaan Pusat nampaknya tidak berminat untuk membela nasib rakyat Kelantan yang majoritinya ialah orang Melayu.

Dalam hal itu, beliau mencabar Awang Adek untuk menyebut mana satukah negeri di Malaysia yang membina lebuhraya tanpa apa-apa bantuan dari kerajaan Pusat.

Beliau yang juga Adun Mengkebang sepenuhnya yakin jika Umno yang berkuasa di negeri Kelantan, bukan setakat membina lebuhraya, untuk menyelaras projek kecil-kecilan di peringkat kampung pun akan berlaku pertembungan kepentingan pelbagai pihak demi mengaut keuntungan mudah.

Justeru, beliau berharap Awang Adek lebih berhati-hati untuk mengeluarkan kenyataan seperti itu kerana kedangkalan seseorang itu bukanlah diukur melalui tinggi rendahnya pangkat tetapi pada betul tidaknya fakta yang diberikan.

“Jangan Awang Adek sangka keterlanjurannya dalam isu judi bola sepak pada tahun lepas sudah dilupakan oleh rakyat Kelantan. Ditambah pula dengan kenyataan dangkal seperti ini, semakin kuranglah markah untuk menjadi ‘bakal Menteri Besar Kelantan’ sekali lagi,” ujarnya lagi.

Anwar, selangkah lebih hampir sebagai Perdana Menteri

Oleh Iskandar Dzulkarnain, Wong Choon Mei

Terdapat kecenderungan untuk perkara-perkara kontroversi di negara ini. Setiap perkara kecil akan di perbesar-besarkan. Setiap kenyataan,setiap kesilapan dalam mengeluarkan kata-kata, akan digunakan terhadap seseorang, terutama jika individu tersebut dari pihak pembangkang. Mana –mana isu yang dipaparkan oleh media utama atau MSM, maka semua akan mencetuskan haru –biru dan memperkatakan tentang isu tersebut.

Terbaru, ucapan pemimpim PAS, Mat Sabu di Pulau Pinang telah mencetuskan kacau bilau dalam neagra. Sekurang-kurangnya 49 lapuran polis dibuat dan pemimpin-pemimpin BN bersatu menghentam ucapan tersebut. Pihak polis mahu menyoal siasat beliau Timbapan PM Muhyiddin Yassin menggesa beliau supaya bertaubat dan berhenti dari bercakap bohong. Walau bagaimana pun kecohnya ‘drama’ tersebut, berikan masa 1 bulan lagi, tiada siapa yang akan ingat apa yang kononnya telah dikatakan oleh Mat Sabu dalam ucapannya.

Hal yang sama berlaku terhadap isu ‘Allah’, isu kitab Injil Bahasa Melayu dan Perdana Menteri Kristian. Semuanya amat kecoh di awalnya tetapi kemudian berlalu dalam diam.

Usaha menjatuhkan Anwar


Penglibatan pemimpin pembangkang,Anwar Ibrahim dalam klip video seks adalah lebih menarik. Video Datuk T tersebut lebih menggemparkan dari gabungan semua isu-isu lain. Ketiga-tiga dalam trio tersebut telah di dakwa,walaupun hukuman nya sekadar hukuman ringan.

Bagaimanapun, sehingga hari ini, kerajaan masih mencuba mengatakan yang Anwar bersalah, walaupun di mata masyarakat, ianya ialah sebuah usaha yang gagal untuk menjatuhkan pemimpin pembangkanag tersebut.hampir tiada siapa lagi yang menyebut isu tersebut, kecuali mereka yang menggeleng kepala dan mengutuk budaya korup UMNo yang dituduh mereka-reka video tersebut.

Faktor mengejutkan ialah pendedahan dari beks duta AS ke Malaysia John Malott mmenguatkan lagi kesangsian yang ada di kalangan masyarakat Malaysia.

Malott memaklumkan terdapat satu pakatan politik untuk menghapuskan Anwar, dan bagaimana orang kanan Perdana Menteri Najib Razak,Razak baginda telah memberitahu kepada seorang pegawai senior di kedutaan,:keputusa telah dibuat,mereka akan nuke Anwar sehingga beliau tidak boleh berdiri lagi di arena politik”.

Seorang pegawai cawangan khas memberitahu pegawai atasan kedutaan bahawa kami akan terus menerus mendakwa Anwar supaya beliau dipenjarakan untuk 100 tahun lagi.

Masih jauh dihadapan pencabarnya

Sehingga hari ini Anwar masih teguh berdiri.

Beliau mungkin diancam dengan lebih teruk dan dikaitkan dengan dakwaan meliwat pusingan kedua oleh kerajaan Najib yang mungkin menghalang beliau dari kembali ke arena politik . jangan silap, Anwar, 64 tahun lebih hebat, manakala musuhnya yang berusia 58 tahun ,Najib Razak, semakin merudum. Pendapat umum terbaru mengejutkan ramai bila mana dilapurkan populariti Najib telah menurun sebanyak 6% kepada 59% dalam masa 3 bulan sahaja.

Permainan ini dipanggil kelayakan, permainan roller coaster jatuh bangun dimana hanya yang kuat akan berjaya. Ianya sesuatu yang perlu dipelajari oleh UMNO dan ahli politik baru.tiada pelajaran yang lebih baik dari saga 1998 dan 2008 Anwar lawan Najib lawan Mahathir.

Kelayakan sejati akan mengatasi kontroversi,samada yang benar atau yang di ada-adakan. Dan tidak ada public relation semahal mana yang dapat membetulkan kelayakan yang silap atau palsu, akibat dari hipokrasi dan ketidakjujuran.

Walaupun berada di kedudukan yang lebih baik dan kuasa yang dimiliki dengan jawatannya, Najib gagal dan hampir disingkir dari kepimpinan UMNO oleh teman2 seperjuangan nya termasuk Muhyddin.kenapa?Kerana Najib gagal memnuhi tugasnya dan lebih buruk lagi, berkali kali beliau gagal memenuhi janjinya keapda rakyat, dari Model ekonomi baru keapda kes kematian Teoh beng Hock dan yang terbaru, rally Bersih 2.0.

Anwar pula, walaupun berbagai rebut melanda akibat kes liwat II dan clip video Datuk T, masih berdiri

utuh dengan polisinya. Beliau telah menunjukkan kewibawaannya, keyakinan diri dan semangat juang yang tinggi. Bukan sesuatu yang pelik baginya walaupun beliau mungkin berhadapan dengan hukuman penjara akibat dakwaan meliwat, Anwar dilihat sebagai semakin hampir untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia selepas pilihanraya umum ke 13.

Bakal PM, satu kemungkinan

Tidak disangkal lagi bahawa popularity Anwar semakin bertambah kukuh, bukan hanya di mata masyarakat di Barat, malah juga di Timur. Anwar dikaitan dengan kebangkitan rakyat Arab di musim luruh terhadap rejim zalim seperti yang terbaru, kejatuhan Gaddafi di Libya, Mubarak di Mesir dan Ben Ali di Tunisia, yang di samakan dengan pimpinan UMNO-BN.

Ini adalah satu sebab lagi mengapa Najib dan UMNO amat takut kepada karisma Anwar dan mereka sedar walaupun ada krmungkinan berlaku perubahan jumlah pengundi sekiranya Anwar dipenjarakan, mereka masih merasakan perlunya untuk menghunban Anwar ke penjara . pernah menjadi hero orang melayu satu ketika dulu, bukan perkara sukar untuk Anwar untuk mendapatkan semual sokongan orang Melayu dan mereka melihat beliau sebagai pemimpin, walaupun berbagai serangan yang dibuat oleh MSM.

Kesilapan dalam menghukumnya untuk kes liwat II akan melengkapkan pusingan kejatuhan Anwar dari pucuk pimpinan atasan. Hukuman penjara akan membuatkan beliau dilihat sebagai hero yang lebih hebat kepada rakyat dan akan melonjakkan populariti nya yang amat ditakuti UMNO, terutama nya musuh utamanya Mahathir Mohamad dan pesaing terdekat untuk jawatan PM, Muhyddin Yassin.

Phobia Anwar dalam UMNO

Dalam pada itu, di dalam UMNO sendiri, Anwar phobia semakin bertambah teruk. Yang terlibat semakin panic, dan tidak sabar untuk menghapuskan nya.kehadiran nya terus mengganggu tidur lena mereka yang berkenaan.

Ini juga adalah salah satu sebab kenapa Anwar perlu member lebih perhatian kepada soalan keselamatan. Apabila kekalah bdalam PRU 13 semakin jelas dan tidak dapat di elakkan, senjaat UMNO pasti akan menjadikan Anwar sasarannya. Beliau dan ahli kelaurga nya juga telah menjadi sasaran ugutan bunuh. Terbaru, yang berlaku pada 9 Julai, dimana Anwar yang kelihatan terkejut, di jadikan sasaran oleh pegawai polis yang menembak gas pemedih mata ketika ralli Bersih.

Kemuncak Anwar phobia ialah pada pilihanraya kecil Permatang pauh 2008, dimaan Anwar menang walaupun kerajaan telah mengurangkan harga minyak, memerintahkan serbuan anti rasuh terhadap kerajaan Pakatan perak, dan kemunculan tuduhan liwat II.

Dari seorang professor pelawat, Anwar bergerak menjadi pemimpin pembangkang sepenuh masa.Dan ini menjadikan beliau musuh utama no 1. Bila beliau merancang ambil alih kuasa kerajaan persekutuan dengan ‘defection’ (berpaling tadah) pada 16 sept gagal, UMNO berpeluang untuk menghentam beliau dengan lebih hebat.

Keadaan terdesak dan langkah berjaga-jaga

Pada ketika ini, Najib yang terdesak mencuba segala jalan dan cara untuk menhalang.Tapi seharusnya pertahanan yang utama ialah terhadap kawan-kawan nya dalam UMNO daripada terhadap Anwar.

Bagaimanapun, Najib sedar jika Berjaya menghapuskan pengaruh Anwar, najib mungkin dapat meraih sokongan dalam UMNO dan mengalahkan timbalannya Muhyddin pada saat-saat akhir.

Mungkin sebab itulah, najib memilih Permatang Pauh sebagai lokasi Rumah Terbuka Hari raya 1Malaysia. Tiada kes klasik Anwar phobia yang lebih hebat dari ini,walaupun menteri penerangan Rais yatim berkata tiada motif disebaliknya.

Bagi Anwar, beliau perlu meningkatkan keselamatan beliau dan juga ahli keluarga. Keadaan terdesak sudah semakin hampir di Malaysia

- Malaysia Chronicle

Implikasi besar isu ganti Azizan

Oleh SiasahDaily

Isu melibatkan dakwaan PAS berhasrat menggantikan menteri besar Kedah mehttp://3.bp.blogspot.com/-V870XvX9Vhg/TmEbK88Ur2I/AAAAAAAAD-I/TOqSZVt5ucI/s1600/azizan.jpgnjadi berita hangat dalam politik Malaysia pada masa ini, ketika semua pihak sedang membuat persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13.

Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang telahpun menafikan kewujudan perancangan menggantikan Azizan itu, selepas satu tempoh yang cukup panjang untuk pelbagai spekulasi tersebar.

Datuk Seri Azizan Abdul Razak dikatakan cuba diganti oleh kepimpinan PAS ekoran kesihatannya, sebab yang ditolak oleh Azizan yang mendakwa dirinya kini sihat dan mampu menjalankan tugas selepas menghadapi serangan jantung.

Azizan walau bagaimanapun dilapor berkata bersedia berundur sekiranya diarahkan oleh parti, pendirian yang selari dengan amalan penguasaan parti ke atas kerajaan negeri ditadbir PAS.

Sekiranya laporan hasrat PAS itu benar, isu kesihatan Azizan wajar menjadi satu faktor disebabkan isu berkaitan kemampuan wakil parti menjalankan tugas besar mentadbir negeri merupakan hal yang penting.

Malah, hal kesihatan dan kemampuan melaksanakan tugas perlu lebih ditekankan sejak pemilihan calon untuk bertanding dalam pilihan raya, untuk mengelakkan kerumitan pada masa depan.

Tetapi isu kesihatan hanya satu isu dalam konteks mempertahankan Kedah di bawah penguasaan PAS selepas Pilihan Raya Umum ke-13 nanti, yang dilihat sesetengah pihak sebagai memerlukan pemimpin lain yang dianggap lebih memenuhi keperluan semasa.

Walau bagaimanapun, masa isu ini timbul memberi persepsi negatif berhubung beberapa hal, sekiranya perancangan ini bersumber daripada parti.

Musuh parti seperti Umno mudah mengaitkan usaha ini sebagai satu tindakan yang didorong tekanan pihak tertentu ekoran hasrat menghadkan operasi pusat hiburan pada Ramadhan lalu dan beberapa isu lain yang mempunyai elemen kaum dan agama.

Dakwaan PAS mengubah kepimpinan negeri untuk memuaskan hati rakan Pakatan Rakyat sebelum ini tercetus selepas pelantikan kepimpinan baharu di Selangor, negeri yang PAS menjadi sebahagian kerajaan.

Kes lain seperti pertembungan kerajaan negeri dengan sebuah institusi pengajian tinggi, sehingga mencetuskan debat hangat melibatkan presiden PAS sendiri pula boleh menimbulkan tanda tanya sama ada pergeseran dalaman parti mendorong usaha menggantikan Azizan sebagai menteri besar.

Implikasi besar yang lain melibatkan menteri besar PAS di Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang turut mempunyai isu berhubung kesihatan dan kemampuan memenuhi tuntutan tugas sebagai menteri besar.

Secara tidak langsung, isu kesihatan dan kemampuan menjalankan tugas oleh Azizan melibatkan sekali Nik Abdul Aziz yang bukan sahaja dipertikaikan kesihatannya oleh sesetengah pihak tetapi juga telah memegang jawatan menteri besar melebihi 20 tahun.

Persoalan tentang kesihatan Azizan telah membawa isu kemampuan bertugas ke depan, dan tidak dapat dielakkan daripada kriteria ini menjadi satu ukuran wakil-wakil rakyat PAS keseluruhannya.
http://siasahdaily.blogspot.com

Dah 3 rakyat kita syahid di Somalia, kita lupa sejarah

Oleh: rozmal

"Nampaknya bukan saja peristiwa Bukit Kepong sahaja yang ramai generasi kini terkeliru, terlupa, buat-buat lupa dan sebagainya. Malahan sejarah tahun 1993 pun ramai antara kita yang lupa. Kita lupa bagaimana tentera kita khususnya Askar Melayu menjadi wira dunia, di mana askar Amerika dan Pakistan sendiri tidak seberani Askar Melayu kita dalam pertempuran di Somalia yang mengorbankan, insyaAllah as Syahid Koperal Mat Aznan.

Bukan setakat lupa, malahan pimpinan kita pun tidak bersuara lantang mempertahankan keperwiraan Askar Melayu apabila filem Holywood Blackhawk Down menafikan sama sekali keperwiraan askar kita.

Bukan setakat pemimpin negara, malahan dikatakan pemimpin tertinggi ATM pun tidak berani hendak membetulkan fakta sepertimana dalam ruangan komen dalam blog almarhum ayah saya di http://hjmalakan.blogspot.com/2009/09/sabung-nyawa-di-mogadishu.html

Rakyat Malaysia yang kedua syahid di Somalia insyaAllah, ialah Kolonel Rashid Musa.

Mengikut laporan di bawah jurukamera Bernama as Syahid Noramfaizul insyaAllah, telah ditembak oleh askar pengaman kesatuan Afrika AMIFOR.

Kepada orang kampung saya Khairy Jamaluddin, jangan sibuk nak pertahankan peristiwa Bukit Kepong saja, sila betulkan fakta keberanian Askar Melayu yang banyak dirahsiakan atau tidak dihebohkan seperti peristiwa di Kalabakan , Sabah. Kerana Rejimen Askar Melayu, salah seorang pengasasnya adalah dari Rembau.

Sila saksikan video klip Blackhawk Down versi Askar Melayu di http://waghih.blogspot.com/2011/09/dah-3-rakyat-kita-syahid-di-somalia_03.html

Rozmal bin Malakan Al Rembawi

http://waghih.blogspot.com

Merdeka itu kebebasan bukan kebebalan


Tahun ini, kemerdekaan Malaysia disambut sehari selepas perayaan Aidilfitri. Umum telah diiklankan dengan satu slogan yang berbunyi ‘merdeka raya’. Maka dari slogan itu, rakyat di bumi Malaysia ini telah dihidangkan dengan pengertian mengenai kemerdekaan tanpa meninggalkan sambutan perayaan Aidilfitri.

Selepas tanggal 21 Ogos yang lalu, atas dasar semangat kemerdekaan yang memuncah, rakyat di bumi Malaysia telah digemparkan dengan berita mengenai ceramah Timbalan Presiden PAS Haji Muhammad Sabu atau Mat Sabu yang mengangkat martabat pejuang komunis di Malaysia ini sebagai pejuang sebenar yang menegakkan kemerdekaan di bumi Malaysia. Akhbar, stesen televisyen, majalah dan berbagai media lain telah memainkan peranan yang hebat bagi mengulas teori tutur kata Timbalan Presiden PAS itu.

Pendapat demi pendapat telah dihujahkan dan sekaligus telah melenyapkan semangat harmoni persediaan umat Islam di Malaysia ini untuk menyambut kehadiran satu Syawal. Implikasi dari perkara tersebut sekali lagi telah melenyapkan semangat atau resmi bermaaf-maafan di antara sesama umat Islam apabila tibanya satu Syawal baru-baru ini. Pergi saja di mana-mana tempat atau rumah yang dikunjungi pada satu Syawal, pasti kita akan ditanya ‘betulkah komunis itu pejuang kemerdekaan sebenar di Malaysia. Bukankah komunis itu tidak ber’tuhan’ atau aties, bagaimana komunis ingin memperjuangkan Islam di Malaysia ini?’

Dari persoalan yang dihujahkan itu, dapatlah diperhatikan bahawa sejarah di bumi Malaysia ini mulai tercemar ke’suci’annya. Memang bercanggah penegasan Timbalan Presiden PAS itu dengan sejarah yang diajarkan selama ini. Sejarah turun temurun inilah yang dikatakan ‘suci’ bagi segolongan rakyat di bumi Malaysia. Sememangnya tembolok lama telah berjaya diretakkan sedikit demi sedikit.

Ramai yang menghujahkan soalan pada saya (terutama sanak saudara ketika satu Syawal diraikan) ‘apakah benar ucapan dari Mat Sabu itu?’ Jawap saya pada mereka ‘benar’. Mereka bertanya lagi ‘apakah UMNO selama ini bukan pejuang sebenar kemerdekaan di Malaysia?’ Jawap saya ‘itu tidak benar’. Mereka yang bertanya pada saya mulai keliru dan buntu. Saya menyambut kebuntuan mereka dengan mengatakan ‘merdeka bererti kebebasan bukan kebebalan’.

Dari segi sejarah yang diajarkan selama ini, dapatlah dipastikan bahawa hanya satu golongan sahaja manusia yang bertungkus lumus memperjuangkan kemerdekaan di negara ini. Golongan yang dimaksudkan itu adalah golongan sebuah organisasi pertubuhan melayu (UMNO atau PERKEMBAR – Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu). Inilah sejarah yang bersepah ditulis di dada buku-buku yang ingin menceritakan mengenai sejarah di Malaysia.

Memang tidak dapat dinafikan, UMNO adalah di antara golongan yang begitu ke depan memperjuangkan kemerdekaan di Malaysia ini. Namun perspektif ini akan menjadi sempit jika rakyat di bumi Malaysia terus mengakui hanya UMNO sahaja pejuang kemerdekaan di bumi Malaysia. Hal inilah yang dikatakan kebebalan minda bukan kebebasan minda. Bukan sahaja UMNO yang tunggal memperjuangkan kemerdekaan di Malaysia ini, malah ada golongan-golongan lain yang turut serta memperjuangkan hak yang sama yang diperjuangkan UMNO di Malaysia yakni kemerdekaan. Golongan-golongan lain inilah yang tidak disebut secara menyeluruh dalam pustaka sejarah. Apabila ada individu yang cuba menceritakan hal sebenarnya yang berlaku maka, mereka itu akan disabitkan dengan kesalahan memutar belitkan sejarah suci tanah air. Perspektif ini salah sama sekali. Ini tidak benar. UMNO adalah pejuang kemerdekaan samalah seperti golongan lainnya yang memperjuangkan kemerdekaan.

Pandangan dari pelbagai sudut ini harus diterangkan. Pendapat dari berbagai pihak harus diraikan dengan ilmu bukan dengan satu tuduhan yang melulu. Jika Mat Sabu meluahkan pendapatnya, maka seluruh agensi mahupun individu harus meraikan atau menyambut baik pendapat Mat Sabu itu bukanlah ianya harus dijatuhkan hukuman dengan mengatakan ‘buta sejarah’ dan sebagainya. Melihat dari berbagai aspek inilah yang dikatakan ‘merdeka’ sebenar (kebebasan minda).

Hal ini bukanlah berkaitan dengan ‘siapa’ yang berkata. Mutiara kata Sasterawan Negara Usman Awang berbunyi ‘jangan memandang siapa yang berkata, pandang apa yang dikatakannya’ boleh dijadikan sebagai panduan dalam menangani kekeliruan ini. Mat Sabu sebagai seorang yang cuba memecahkan minda sempit rakyat supaya menjadi terbuka dalam menerima segala fakta yang berkaitan dengan kemerdekaan di Malaysia. Ini harus diterima dengan positif. Sebagai rakyat yang merdeka, kita tidak harus mencampakkan pendapat Mat Sabu itu terus ke tong sampah atas sebab jawatannya sebagai Timbalan Presiden PAS bukan Timbalan Presiden UMNO.

Jika sejarah diceritakan hanya berpihak pada sebelah pihak cuma, ianya akan terus menerus menyempitkan pemikiran umum terutamanya rakyat. Perkara menyempitkan sejarah ini juga dapatlah ditafsirkan seperti doktrin pihak tertentu untuk kepentingan dalam sesuatu perkara dan umum akan melihat hanya satu golongan atau pihak sahaja yang menyelamatkan Tanah Melayu (Malaysia) dari cengkaman penjajah.

Hal ini tidak berasas sama sekali, kerana golongan yang menafsirkan bahawa mereka adalah wira tunggal itu masih belum wujud di zaman penentangan komunis ke atas pihak Inggeris. Pergerakan rakyat bukan bermula pada tahun 1946 ke atas, malah ianya telah berlaku sejak zaman sebelumnya lagi. Penentangan terhadap gabenor JWW Birch di Pasir Salak, penentangan Tok Janggut terhadap Inggeris, penentangan Dol Said di Naning serta berbagai lagi penentangan yang dilakukan di zaman sebelum 1940an lagi tidak diceritakan dengan secara tepat serta menyeluruh. Namun bila pertikaian dari sesuatu pihak lain yang mempertikaikan kesahihannya, maka kita tidak boleh menafikan hak pertikaian tersebut. Tujuan dan matlamatnya boleh dianggap murni kerana tujuan dan matlamat pertikaian tersebut harus disambut positif dengan penyelidikan secara lebih dalam dan teliti lagi mengenai sejarah kemerdekaan negara Malaysia.

Justeru sebagai rakyat yang merdeka, kita haruslah melihat lantas menimbang kata-kata yang terluah dari seseorang itu bukan memandang siapa yang berkata. Benar UMNO adalah pejuang kemerdekaan tetapi janganlah dinafikan pihak-pihak lain atau golongan-golongan lain yang turut serta terlibat dalam perjuangan kemerdekaan di tanah air Malaysia ini tak kiralah sama ada mereka berpaksikan Islam, komunis atau sebagainya. Dan sebagai rakyat yang merdeka kita harus bertindak adil dalam menangani pendapat-pendapat yang terbina bagi mematangkan pemikiran kemerdekaan.

Sebagai rakyat yang bertamadun, pembacaan dan pengkajian perlu diperbanyakkan bagi mengecapi ilmu yang benar-benar tulen. Tidak semua orang dapat mengenali yang mana intan yang mana kaca, hanya sedikit di antara yang sedikit. Jangan terus menuding, lebih baik memikirkan dari meluahkan kejian.

Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri dan Selamat menyambut Hari Kemerdekaan. Merdekakan minda kita usah dibebali dengan perspektif sempit.

(Al – Fatihah buat Allahyarham Dato Dr. Hassan Ahmad yang kembali menghadap kekasihnya pada tanggal 2 Syawal 1432 / 31 Ogos 2011.)


AMNI JAGAT
4 SYAWAL 1432 / 2 SEPTEMBER 2011
http://www.nusajayakini.com/2011/09/merdeka-itu-kebebasan-bukan-kebebalan.html

KJ debat dengan Mat Sabu.... amacam??

Khairy Lebih Baik Jaga Kerusi Rembau
Dari Bercakap Soal Komunis

http://4.bp.blogspot.com/-yTUdk9NAZbw/TamaSaRnZyI/AAAAAAAAEuE/Im5inlomduE/s400/Khairi%2BJamaluddin%2B001.jpghttp://static.pixelpipe.com/0037fb8e-ff28-4246-aea8-915c486a90ea_b.jpg

KETUA Pemuda Umno yang tidak diiktiraf oleh Mahathir Mohamad turut tumpang semangkuk untuk mencari publisi murah akan menganjurkan ceramah jelajah negara untuk membelasah Mohamad Sabu mengenai isu komunis.

Khairy Jamaluddin akan menganjurkan Pentas Patriot bagi menjelaskan tentang sejarah gerakan komunis di negara ini. Keperluan itu katanya perlu kerana kenyataan Mohamad Sabu itu telah mengguris hati polis dan tentera di negara ini.

Betulkah begitu? Sejak Mat Sabu mengeluarkan kenyataan itu tidak terdengar pula oleh saya komen dari pihak polis dan tentera di negara ini. Yang ada hanya sesetengah orang-orang Umno saja yang bertindak lebih sudu dari kuah. Sepatutnya Ketua Polis dan Ketua Turus Angkatan Tentera yang awal bangun membidas Mat Sabu.

Dalam program ceramah jelajah negara itu kata Khairy dia akan undang polis dan tentera untuk berceramah sama. Untuk apa? Apakah tidak cukup dengan unit pidato pemuda Umno? Nampak caranya semacam menantu bekas PM empat tahun tiga bulan semacam sengaja nak tarik dan heret polis dan tentera ke atas pentas politik pula.

Saya rasa program Pentas Petriot itu tidak penting sangat dan perlu diadakan. Kalau Khairy bermaksud dengan program itu hendak tunjukkan pembelaan kepada parti ia sesuatu yang sia-sia. Apa lagi kalau bertujuan untuk mencari populariti.

Polimek mengenai sejarah bukan perlu dipolitikkan. Kalau Khairy ikhlas mencari titik temu lebih baik adakan perdebatan (dialog) dengan Mat Sabu secara terbuka. Masing-masing mengemukakan fakta dan mempertahankan hujah masing-masing. Cara itu yang terbaik bukannya menjelajah negara mempengaruhi rakyat supaya membenci Mat Sabu dan Pas.

Kalau Khairy sedia untuk berdebat dengan Mat Sabu mengenai isu ini saya sedia menjadi penganjur. Bagi tahu saja pada bila-bila masa saya akan uruskan.Tajuk perdebatan ialah "Siapa sebenar perjuang kemerdekaan dalam konteks Melayu?"

Kalau benar hendak cari kejernihan dan kebenaran bukan bertempik dan memaki hamun Mat Sabu atas pentas tetapi berbincang dan berhujahlah di meja perdebatan secara tertib. Biar orang ramai menilai segala hujan dan bukti yang diberikan kedua pihak, baik Umno maupun Mat Sabu. Perdebatan di pentas politik akan memburukkan keadaan dan tidak banyak manfaat untuk Khairy sendiri.

Menurut Khairy juga program itu bagi menjelaskan sejarah sebenar perjuangan kemerdekaan negara ini kepada anak-anak muda. Sebenarnya generasi baru tidak begitu kabur sangat mengenai sejarah. Sebaliknya yang kabur Khairy sendiri. Sebagai orang yang banyak menghabiskan masa di luar negara dan hidup dalam kepompong bangsa penjajah Khairy tentu tidak mengetahui apa yang berlaku sebenarnya.

Makanya sebelum beliau bertindak hendak menjelaskan hal itu kepada orang lain Khairy sendiri perlu memasuki perpustakaan semula bagi mengkaji dan mencari mana wira sebenarnya dalam memperjuangkan negara. Sejarah yang dibaca oleh Umno tentulah berbeza dengan sejarah sejati perjuang kemerdekaan. Umno sebagai parti yang dilahirkan oleh Inggeris sampai kapan un tidak akan menerima wira perjuangan kemerdekaan yang sejati itu.

Untuk Khairy janganlah buat kerja sia-sia kerana ia membuang masa saja. Lebih baik anda memastikan kedudukan di Rembau itu tidak tergugat kerana apa yang diketahui kini nama Khairy sudah tidak ada dalam senarai calon UBN untuk pilihan raya ke-13 nanti. Kalau dengan rancangan itu Khairy mengharap kedudukan di Rembau akan kekal ia satu tindakan sia-sia saja.

Elok daripada bercakap soal sejarah yang sifatnya subjektif itu Khairy berusaha menyakinkan Najib dan Rosmah macam mana beliau perlu dicalonkan lagi di Seremban. [wm.kl.7:40 pm 03/08/11]

Mohd Sayuti Omar

Kenapa BN/UMNO bersusah payah sangat nak jadi pembangkang?

Oleh Aspan Alias

http://sandakan.files.wordpress.com/2009/11/bn-flag.jpgJelas, pilihanrayua semakin hampir. Banyak isu yang dipaparkan oleh pihak parti kerajaan sekarang memberikan bayangan yang kuat yang pilihanraya sudah hampir tiba dan ada pandangan yang menyatakan pilihanraya akan di adakan pada penghujung tahun ini juga.

Keputusan untuk memanggil pilihanraya ada di tangan UMNO khususnya kepada Presidennya yang juga Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak.

Jika pilihanraya diadakan pada bulan November ianya merupakan penggal yang terpendek ia itu 3 tahun lapan bulan. Dalam sejarah pilihanraya negara penggal 1978 ke 1982 merupakan penggal yang hanya 3 tahun 8 bulan juga.

Keadaan ekonomi global yang dijangka akan bertambah buruk menyebabkan kemungkinan penggal pilihanraya kali ini akan menjadi penggal yang pendek kerana BN tidak mahu terjebak dalam situasi ekonomi global serta negara kita yang lebih buruk semasa pilihanraya nanti. Faktor ekonomi merupakan salah satu faktor terpenting dalam menentukan tarikh pilihanraya negara.

Oleh kerana desakan untuk mengadakan pilihanraya terawal yang mungkin maka BN yang belum lagi berkeyakinan tentang sokongan rakyat nampaknya menggunakan apa sahaja isu yang mereka anggap boleh melemahkan pihak pembangkang yang kian kuat dan kehadapan semasa ini.

Isu yang sedang di mainkan oleh pihak parti kerajaan khususnya UMNO, ialah isu komunis dan Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS. Isu meng-komuniskan Mat Sabu itu dianggap isu yang terbaik bagi UMNO untuk mengurangkan pengaruh PAS. UMNO tidak mampu untuk mendapat sokongan rakyat melalui rekod dan menampilan cemerlang. Oleh itu UMNO mengambil jalan dengan cara ‘discredit’ pembangkang dan pemimpinnya.

Ucapan Mat Sabu di Tasek Gelugor beberapa hari yang lepas dianggap yang terbaik untuk mengalihkan pandangan rakyat terhadap isu yang sangat besar yang sedang dihadapi oleh UMNO dan BN sekarang ini, iaitu isu persepsi rasuah yang menebal dan telah menjadi stigma yang kekal kepada UMNO dan BN. Isu ‘Mat Sabu dan komunis’ yang tidak menesabah ini juga diharapkan oleh UMNO untuk memalingkan pandangan rakyat terhadap isu kenaikan harga barangan keperluan yang terlalu mahal pada masa ini.

Kalau diteliti ucapan Mat Sabu yang telah direkodkan di Tasek Gelugor itu tidak ada sepatah pun isu komunis di sebut oleh Timbalan Presiden PAS itu. Tetapi Utusan telah menulisnya dengan besar di dalam akhbar harian itu semata-mata untuk discredit PAS yang sedang mengembang pengaruhnya di kalangan rakyat berbilang kaum di negara ini.

Saya selalu menyebut di dalam tulisan saya di dalam blog saya ini yang segala isu yang ditimbulkan oleh UMNO merupakan isu yang ‘counter productive’ kepada BN dan UMNO. Semua isu yang dimainkan oleh UMNO akhir-akhir ini merupakan isu yang ‘self defeating’ bagi parti pemerintah ini. Semakin hari rakyat semakin celek tetapi UMNO terus terusan menggunakan isu yang memakan diri mereka sendiri.

Rata-rata orang ramai berpendapat yang UMNO tidak mungkin berjaya untuk mendapat sokongan tambahan melalui rekod yang baik untuk parti itu. Isu Mohamad Sabu ini merupakan isu yang UMNO anggap terbaik untuk memalingkan pandangan rakyat dari isu transformasi ekonomi dan politik yang tidak ada tanda-tanda kejayaannya. Pelan transformasi ekonomi tetap dan masih berada di dalam lab yang dihuni oleh Idris Jala di Jabatan Perdana Menteri.

Isu Mohamad Sabu ini juga diharapkan oleh UMNO untuk menutup segala kesalahan dan kesilapan pihak pemerintah dalam menangani isu Bersih 2.0 dua bulan yang lepas. Bak kata Dr Mahathir, UMNO sudah rosak sampai ke ususnya. Jika kata-kata seperti ini yang datangnya dari seorang bekas pemimpin negara yang di anggap besar oleh pengikutnya tentulah ianya satu pandangan yang sangat berasas, apatah lagi Dr Mahathir merupakan pengasas kepada parti UMNO yang ada pada hari ini.

Hari ini Utusan telah meminta semua pihak menolak PAS sedangkan Utusan itu sendiri telah ditolak oleh pembaca dan kini Utusan hanya mempunyai pembaca tidak lebih dari seratus ribu sehari. Cara Utusan melakukan serangan yang merapu terhadap Mohamad Sabu itu seolah-olah meminta semua pihak melupakan kes rasuah di dalam kerajaan UMNO dan semua kes salah guna kuasa yang berlaku begitu serius di dalam pentadbiran BN pada hari ini.

Isu komunis yang diputar belitkan oleh Utusan ini juga mungkin menjadi isu yang paling akhir sebelum pilihanraya yang akan datang ini. Jika Utusan ingin menjadi akhbar yang ber intregiti akhbar ini mesti juga lah membesarkan isu rasuah yang secara sistematik yang dilakukan oleh parti-parti di dalam BN khususnya UMNO.

Rasuah dilakukan secara sistematik melalui projek-projek infra struktor dilaksanakan secara ‘negotiated tender’ yang begitu maha untuk dibayar oleh rakyat. Semuanya ini merupakan tindakan yang memerah rakyat yang sudah menjadi ketagihan kepada pemimpin-pemimpin UMNO sekarang ini.

Jika Utusan sebenarnya bertanggungjawab ianya mestilah secara terbuka yang rasuah boleh di cegah kerana kerajaan Pulau Pinang telah berjaya mengelakan dari ketirisan dalam urusan mengurus wang rakyat dan telah memberikan keuntungan kepada rakyatnya yang berbilang kaum itu.

Kenapa Utusan tidak mengenengahkan kejayaan P Pinang yang melaksanakan pentadbiran secara ‘transparent’ tanpa berat sebelah kepada mana kaum dan agama.. Contohnya banyak kotraktor Bumiputra berjaya mendapatkan tender secara terbuka. Kerajaan P Pinang tidak memilih bulu, siapa yang ada meritnya dialah yang berjaya mendapatkan projek-projek kerajaan negari itu.

Di sebaliknya UMNO yang dikatakan berjuang untuk Melayu itu hanya menggunaka isu keistimewaan Melayu itu untuk kroni-kroni dan pengampunya dan ramai kontraktor bumiputra tidak mendapat apa-apa kerana segala projek yang hendak di laksanakan sudah ditentukan siapa yang akan mendapatnya, dan selalunya hanya kroni-kroni nya sahaja yang akan mendapatkannya. Kontraktor Melayu yang tidak masuk dalam senarai kroni hanya menganga denagn air lior meleleh hingga ke dagu.

Saya pernah menulis yang UMNO itu hanya untuk beberapa orang yang eksklusif sahaja. Ahli-ahli yang ramai itu hanya dijadikan seperti kerbau-kerbau di sawah, gunanya hanyalah untuk membajak sawah dan hasil padinya dibaham oleh tikus-tikus yang liar di dalam kepok padi sahaja.

Melayu yang lain hanya mendapat sekam-sekam padi sahaja dan itulah yang digunakan oleh pemimpin kita untuk memujuk orang Melayu menyokong mereka melalui subsidi gigi palsu, lembu pawah, kambing pawah dan berbagai-bagai lain yang tidak bernilai untuk rakyat yang memerlukan peluang untuk membangun bagi berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah di antara kaum di negara kita ini.

Sekarang pilihanraya hampir tiba dan jika kerajaan yang memerintah benar-benar sebuah kerajaan yang adil di dalam pilihanraya kali ini, peluang untuk semua parti untuk mendekati rakyat melalui media masa perdana wajar diberikan kepada pembangkang juga. Jika ini diberikan, maka peluang untuk sesiapa untuk memfitnah dan berbohong dengan rakyat akan dapat dikurangkan. Rakyat perlu diberikan ‘accessibility’ yang seadil-adilnya kepada semua pihak.

Yangt terlalu berkurangan bagi pihak BN ialah kejayaan yang benar-benar ‘organic’ dalam melaksanakan dasar-dasar dan perancangan serta transformasi ekonomi dan politik negara yang dijanjikan oleh BN sekarang ini. Kejayaan perancangan yang diumumkan oleh kerajaan baru-baru ini tidak nampak lagi kejayaannya maka untuk menutupi malu pihak pemerintah bertindak menyerang parti-parti pembangkang habis-habisan dengan isu-isu yang mengarut.

Serangan BN itu seperti serangan parti yang membangkang. Kenapa begitu? Kenapa mengambil ‘attribute’ parti yang membangkang….menghina pihak lain di mana-mana. Parti pembangkang pun tidak berbuat demikian.

Tindakan defensif sambil menyerang secara ‘offensive’ yang dulunya dilabelkan oleh BN sebagai sifat pembangkang, kenapa pula BN melakukan perkara yang sama?

Kalau BN bersikap seperti pembangkang semasa masih berkuasa, adakah itu tanda-tanda awal yang BN akan menjadi pembangkang selepas pilihanraya nanti? Kenapa bersusah payah sangat nak jadi pembangkang?

Ramai juga rakyat yang mahu melihat UMNO duduk di kerusi pembangkang di Dewan Parlimen dan Dewan-Dewan Lagilatif di negeri-negeri. Ibarat main gasing: kalau dah selalu memangkah kali ini elok juga mengambil giliran untuk memusing gasing.

Biarlah pihak lain pula mengambil giliran untuk memangkah.
http://aspanaliasnet.blogspot.com

Hang nie laku lagi ka wahai Gobala..???

Tekad pertahan kerusi parlimen

KULIM- Ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnan menyatakan hasratnya untuk mengekalkan kerusi Parlimen Padang Serai dalam pilihan raya umum (PRU) ke 13 akan datang.

Menurutnya, sehingga kini khidmatnya sebagai Ahli Parlimen masih diperlukan walaupun sudah meninggalkan PKR.

“Saya tidak pernah gentar dengan calon yang akan bertanding memandangkan pengundi yang menyokong saya masih ramai dan kuat.

“Saya juga tidak bimbang apa orang nak kata tentang masa depan politik saya kerana sehingga hari ini pengundi masih meminta bantuan saya sekiranya berlaku sebarang kejadian atau permasalahan,” katanya.

Gobalakrishnan berkata, sebagai Ahli Parlimen beliau perlu sentiasa berada dalam kawasannya.

Selain sering turun padang berjumpa pengundi, Ahli Parlimen ini juga mendapat sokongan dari kebanyakan masyarakat India kerana berjaya membantu beberapa keluarga dengan memberikan rumah percuma yang dibina di atas tapak rumah lama mereka.

“Saya tinggal di Hi-Tech dan ini membolehkan saya senang bergerak dan sampai ke tempat kejadian tepat pada masanya.

“Seperti mana kita ketahui sejak kebelakangan ini terlalu banyak berlakunya kejadian bencana alam. Ribut dan banjir kilat merupakan dua kejadian yang sukar untuk ditangani,” katanya.

Menurutnya lagi, perkara ini adalah kerana untuk membina tambatan banjir di kawasan terlibat melibatkan kos yang mahal.

“Padang Serai merupakan kawasan yang sering ditimpa bencana alam. Ini berlaku kerana permukaan buminya yang dipenuhi bukit. Apabila angin ribut datang, ia akan melalui beberapa kawasan antaranya Bukit Sedim, Kampung Siam, Naga Lilit, Permatang Tok Dik.

“Bulan September sehingga pengunjung tahun, angin kencang bersama hujan akan berlaku. Ini mengakibatkan bilangan mangsa terlibat sering dilaporkan tinggi.

"Bagaimanapun usaha untuk memperbaiki keadaan akan dibuat,” katanya.

Aduhai Malaysia..dok letak bunga setiap tahun rupa2nya dok agungkan kematian mat saleh...punggah..!!

Panas! Bukti kukuh Sejarah Malaysia dipesongkan!


SILA lihat tugu negara (sebut tokong negara) ini baik-baik! Selama ini, setiap kali hari pahlawan, perdana menteri akan meletakkan kalungan bunga di tugu ini kononnya sebagai tanda memperingati pejuang kemerdekaan yang terkorban.

Kononnya inilah pejuang kemerdekaan yang terkorban atas nama keamanan dan kebebasan. Malah terpahat tulisan "May the blessing of Allah be upon them". Pejuang-pejuang ini didoakan agar memperolehi rahmat dari Allah.

Namun hakikatnya, siapa yang percaya bahawa nama-nama pejuang yang terpahat di tokong negara ini sebagai pejuang, maka dia telah berjaya ditipu oleh British. Lihat bukti di bawah ini.


Kenapa banyak nama Mat Saleh? Mat Saleh penduduk majoriti Tanah Melayu ke? Orang Melayu semua pergi mana? Kah kah kah...

Rupanya negara ini negara British! Sebab itulah pejuang kemerdekaan adalah askar-askar British! Orang Melayu semua dipanggil komunis kah kah kah...

Kenapa ukiran wajah muka patung macam muka orang putih? Orang Melayu zaman dulu macam muka orang putih ke? Kah kah kah...

United Malays No Otak kata, ini fakta sejarah, siapa tak percaya sejarah ini dia penyokong komunis kah kah kah...

Mari sama-sama kita doakan askar-askar kafir British ini semoga roh-roh mereka dicucuri laknat kah kah kah... (kalau ada askar British yang beragama Islam doa ini terbatal)


ReJaM© "Tanya kambeng, kambeng pun tau British tu penjajah bukan pejuang!"

Pemuda Gerakan: Pinda Perlembagaan Kedah bagi Timbalan MB

Saya merujuk kepada cadangan penukaran Menteri Besar Kedah Azizan Abdul Razak seperti yang dilaporkan dalam media baru-baru ini. Ini adalah berikutan masalah kesihatannya selepas diserang sakit jantung bulan lepas.

Dalam hal ini, kita harus memahami bahawa tiada pihak yang akan dapat meramal apa-apa masalah kesihatan ataupun apa-apa malapetaka lain yang mungkin terjadi ke atas mana-mana Menteri Besar Kedah, samada dari pihak Pakatan Rakyat ataupun Barisan Nasional.

Tetapi,ini tidak bermakna kerajaan negeri tidak perlu mengambil apa-apa langkah untuk mengelak ketidakpastian sedemikian.

Dalam situasi di mana Menteri Besar Kedah tidak dapat berfungsi bagi suatu tempoh panjang, adalah lebih baik sekiranya kerajaan negeri mempunyai seorang Timbalan Menteri Besar bagi mengambil alih tugas beliau dan memastikan pentadbiran negeri stabil dan tidak terjejas.

Walau bagaimanapun, Perlembagaan negeri Kedah tidak mempunyai apa-apa peruntukan bagi perlantikan jawatan "Timbalan Menteri Besar" sejak dahulu lagi.

Sebuah kerajaan negeri yang stabil harus mempunyai peruntukan untuk apa-apa kejadian yang mungkin menimpa pemimpin tertingginya.

Oleh itu, saya mencadangkan agar kerajaan Pakatan Rakyat negeri Kedah mengkaji untuk mewujudkan peruntukan dalam Perlembagaan negeri Kedah untuk jawatan Timbalan Menteri Besar Kedah, sekiranya diperkenan oleh Sultan negeri Kedah.

Sekiranya Menteri Besar Kedah tidak dapat berfungsi dalam tempoh 30 hari, maka Timbalan Menteri Besar Kedah tersebut akan mengambil alih fungsi beliau dalam pentadbiran negeri.

Saya berharap Pakatan Rakyat negeri Kedah akan meneliti cadangan ini bagi kestabilan negeri pada masa hadapan dan bagi kebaikan rakyat negeri Kedah.

*Kenyataan media oleh Tan Keng Liang (gambar kiri) selaku Ketua Pemuda Gerakan Kedah.
http://www.merdekareview.com/bm/news.php?n=12219

Pas tidak cantas pemimpin

ALOR SETAR - Segala perubahan dalam kepimpinan negeri hanya akan dibuat selepas semua pihak bermusyawarah dan mencapai kata sepakat, dan tidak wujud usaha untuk cantas-mencantas kepimpinan sedia ada.

Exco Kerajaan Negeri yang juga Bendahari Pas Kedah, Datuk Ir Amiruddin Hamzah berkata, Pas Kedah bekerja sebagai satu pasukan dan semangat kekeluargaan, oleh itu tidak timbul usaha untuk menjatuhkan pemimpin sedia ada.

“Jika ada pihak desak lantik pemangku Menteri Besar, saya rasa bukan dari kalangan ahli Pas sebab itu bukan cara kita dalam parti.

"Apa juga perkara kita bincangkan secara syura sebelum buat keputusan,” katanya, ketika mengulas laporan akhbar berbahasa Inggeris konon wujud gesaan menggantikan Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berikutan masalah kesihatan.

Menurutnya, keperluan untuk melantik pemangku hanya dibuat sekiranya situasi mendesak, sama ada Menteri Besar gagal melaksanakan tanggung jawab atau bercuti sakit dalam tempoh yang lama.

“Menteri Besar pun sudah kembali bertugas, saya rasa tiada masalah lagi. Saya hairan dari mana mereka dapat maklumat itu, ada yang dakwa Presiden Pas akan menghadap Tuanku sedangkan ia tidak pernah dibincangkan,” katanya.

Ir Amiruddin berkata, Azizan kini bertambah sihat malah dilihat mula turun padang dan memulakan kerja di luar pejabat, dan ini membuktikan beliau masih mampu menjalankan tugas mentadbir negeri.

Mengulas mengenai namanya yang disenaraikan antara tiga calon layak menggantikan Azizan, katanya, masih ramai pemimpin senior yang lebih layak berbanding dirinya.

“Dua pemimpin yang disebut itu perlu lebih senior berbanding saya dan mereka lebih layak. Ini urusan Pas dan saya percaya akan diselesaikan dalam semangat kekeluargaan. Ini amanah rakyat bukan boleh dilantik secara terburu-buru,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/utr/content/story9491045.asp

Jerlun - Raya bertukar duka


JASMI bersama Nur Syafaa menunjukkan sungai tempat Syabil terjatuh dan lemas di Kampung Masjid, Kuala Sanglang, Jerlun kelmarin.


JERLUN – Kegembiraan sebuah keluarga menyambut Syawal bertukar duka apabila anak mereka ditemui mati lemas dalam sungai di Kampung Masjid, Kuala Sanglang di sini Jumaat lalu.

Mangsa, Syabil Syakirin Jasmi (gambar), 5, dikatakan terjatuh ke dalam sungai selepas gagal mengawal basikal yang ditunggangnya ketika melintasi jambatan kecil di kampung berkenaan pada pukul 2.30 petang.

Menurut bapanya, Jasmi Ludin, 39, ketika kejadian dia berada di rumah setelah pulang daripada menunaikan solat Jumaat. Dia tidak sedar anak bongsu daripada dua beradik itu keluar rumah.

Namun, selepas dimaklumkan oleh anak sulungnya, Nur Syafaa, 8, yang adiknya tiada di rumah, dia dan ahli keluarga yang lain keluar mencarinya tetapi gagal.

“Kemudian saya menerima panggilan telefon daripada seorang rakan yang ternampak basikal dan sebelah selipar Syabil di atas jambatan manakala sebelah lagi terapung di dalam sungai.

“Apabila saya sampai di situ, Syabil sudah dikejarkan ke klinik berhampiran sebelum dibawa ke Hospital Tunku Fauziah di Kangar. Saya diberitahu dia meninggal dunia semasa dalam perjalanan ke sana,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Sanglang di sini semalam.

Jasmi menambah, dia dimaklumkan, Syabil masih sedar ketika diselamatkan dengan nasi keluar dari mulut manakala matanya terbuka luas.

Al Fatihah - Jenazah Noramfaizul akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam UPM

http://ilays.com/online/wp-content/themes/ilays/includes/timthumb.php?src=http://ilays.com/online/wp-content/uploads/2011/09/pixgal1.jpg&h=250&w=288&zc=1

KUALA LUMPUR - Jenazah jurukamera BernamaTV Noramfaizul Mohd Nor, yang maut akibat terkena tembakan curi semasa membuat liputan misi kemanusiaan di Somalia, akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang dekat sini, esok.

Naib Presiden Kelab Putera 1Malaysia Rahman Rahim, yang mewakili keluarga arwah, berkata jenazah akan dikebumikan sebelum Zohor, bergantung kepada keadaan.

Beliau berkata sejurus tiba di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang, jenazah akan dimandi, dikapan dan disolatkan di Masjid TUDM sebelum dibawa pulang ke rumah keluarga arwah di Taman Serdang Raya.

Rahman memberitahu permberita jenazah kemudiannya akan dibawa ke Masjid Al-Islah berhampiran rumah ibu bapa Allahyarham untuk disolatkan.

Jenazah dibawa pulang ke Malaysia pada Sabtu menaiki pesawat C-130 TUDM bersama anggota misi lain, dan dijangka tiba di Pangkalan TUDM kira-kira 9 pagi Ahad.

"Segala urusan daripada segi pengangkutan disediakan oleh pihak kami (Kelab Putera 1Malaysia) kepada kaum keluarga arwah, bermula di Subang sehingga disemadikan," kata Rahman.

Noramfaizul, 39, meninggalkan isteri Norazrina Jaafar, 37, dan dua anak lelaki -- Mohd Irfan, 8, dan Mohd Naufal, 3.

Kejadian 5.40 petang waktu tempatan (pukul 10.40 waktu Malaysia), menyaksikan kenderaan pacuan empat roda yang dinaiki Noramfaizul dan petugas media Malaysia lain, ditembak ketika mereka dalam perjalanan pulang ke tempat penginapan dengan diiringi tentera kerajaan Somalia.

Allahyarham Noramfaizul merupakan sebahagian daripada 55 anggota sukarelawan yang mengikuti Misi Kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia untuk membantu mangsa bencana kemarau dan kebuluran di Somalia.- Bernama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...