TERKINI :

Thursday, August 4, 2011

SPR patut lupakan sistem biometrik

Oleh Haji Abdul Subky Latif

Cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk memperkenalkan sistem bhttp://4.bp.blogspot.com/-9p98O6t37Tc/TizTW3CSAbI/AAAAAAAAICQ/Nb-Z3B_vkwA/s400/biometrik.jpgiometerik sebagai alternatif kepada penggunaan dakwat kekal patut dilupakan.

Tidak ada parti pembangkang sebagai pelanggan utama kepada SPR yang bersetuju dengan cadangan itu sekali pun ia satu sistem berteknologi canggih.

Penolakan pembangkang itu disokong pula oleh setiap yang menyokong gerakan Bersih 2.0 yang menuntut diadakan reformasi a tau transformasi sistem dan perjalanan pilihan raya di negara ini.

Sekali pun jentera biometrik itu dapat menjamin ia dapat mengesan apa yang hendak dikesan bagi mengelakkan penyelewangan, tetapi faktor kelemahan makhluk bernama manusia yang sentiasa terdedah kepada segala tipu daya, jadi punca utama penggunaan sistem biometrik itu ditolak.

Manusia itu sendiri adalah punca segala fitnah, maka segala yang boleh mendatangkan fitnah wajah dijauhkan.

Jika banyak negara di dunia tidak memakai sistem itu, maka Malaysia pula mahu mempelopori pemakaiannya bagi menunjukkan ia lebih maju dibidang teknologi, ia tidak menjadikan Malaysia mendahului lain-lain negara. Ia tidak menjadi pilihan banyak pihak ialah kerana faktor manusia yang sentiasa terdedah kepada fitnah dan penyelewengan.

Dalam diri kejadian manusia itu s endiri dilengkapkan dengan nafsu. Nafsu itu boleh menguasai manusia yang sesungguhnya juga ada kelemahan pada kejadiannya. Hanya para nabi sebagai manusia pilihan Tuhan dijamin dapat mengawal hawa nafsunya.

Oleh kerana dalam banyak masa pengendali SPR itu lebih diragui kejujuran dan daya keadilannya, maka tiada jaminan ia dapat memenuhi amanah mengendalikan mesyin biometrik seadil-adilnya.

Bukan manusia tidak boleh mempercayai sesama manusia, tetapi manusia hanya mempercayai s etengah manusia dan tiada manusia yang dipercayai oleh semua manusia. Justeru itu manusia mengelakkan penggunaan alat manusia tidak sepakat mempercayainya.

Setakat ini rata-rata manusia di dunia sepakat penggunaan dakwat kekal adalah kaedah yang terbaik bagi memanimakan penipuan dan penyelewengan. Ia adalah satu kaedah yang prematif tetapi ia amat sesuai dengan kejadian dan kehidupan manusia dalam semua zaman.

Jika cara untuk membuat keputusan seperti sekarang berlaku di zaman Nabi SAW, dan sekalian sahabat Nabi itu tebal-tebal belaka imannya, dan penggunaan dakwat kekal itu adalah kaedah paling sedikit fitnahnya, saya percaya nabi yang tidak sukakan fitnah menggalakkan keadah yang paling tidak mendatangkan fitnah atau yang paling kurang fitnah.

Tetapi dalam perkara yang terdedah kepada fitnah, nabi tidak galakkan sama sekali.

Katakanlah isu penggunaan biometrik dan penggunaan dakwat kekal, tidak berlaku di zaman nabi. Pilihan terbaik bagi umat Islam ia minta panduan dari majlis fatwa, apakah panduan yang majlis fatwa boleh beri?

Tidak lain majlis fatwa beri panduan, pakailah sistem yang paling kurang fitnah dan keburukannya.

Ada empat negara besar di dunia yang ramai penduduk Islamnya yang menggunakan dakwat kekal dalam pilihan rayanya iaitu Mesir, Indonesia, Pakistan dan India. Sekali pun majoriti rakyat India bukan Islam, tetapi penduduk Islamnya lebih ramai dari kebanyak negara Islam.

Sepakat para ulama negara tersebut membenarkan penggunaan dakwat kekal dalam pilihan rayanya.

Mungkin ketika pilihan raya pertama di masa penjajah dulu — tahun 1955 — penjajah British tidak terfikir akan adanya penyelewengan dan penipuan seperti yang diamalkan di Unted Kingdom, maka ia tidak merasa perlu memperkenalkan dakwat kekal.

Tetapi setelah Malaysia ada pengalaman selama 50 tahun mengendalikan pilihan raya, semuanya tahu ia terus terdedah kepada penyelewengan manusia, ia menjadi-jadi disebabkan oleh ketiadaan sistem kawalan yang berkesan dan pengendali pilihan raya tidak berupaya menyekat penyelewenan, maka sistem kawalan itu amat diperlukan.

Penggunaan dakwat kekal yang prematif itu tetap relevan dan terbaik setakat ini diterima pakai oleh banyak negara di dunia.

Maka apa yang menjadikan kerajaan Malaysia dan SPR menjadi begitu bebal mengelakkan penggunaannya?

Ia terus berdolak dalik mengelakkannya sejak ia mula dikemukakan selepas merdeka. SPR telah mati angin untuk menolaknya dalam PRU 2008 dulu. Ia telah memesan dakwat. Sudah ada dakwat itu. Tetapi ia masih tidak dapat hidayat lalu membatalkannya dua tiga hari sebelum mengundi.

Ada perbalahan antara Perdana Menteri masa itu dengan SPR tentang alasan pembatalannya.

Kali ini kerajaan dan SPR menggunakan dalih lain. BN dan SPR tiada dalih yang kuat untuk menyangkal pengundi hantu dan penyelewengannya. Ia cuba mengalih kepada penggunaan sistem biometerik sebagai usaha menjadi PRU 13 paling telus, adil dan bersih.

SPR membuat janji-janji manis. Ia dilihat seperti menanam tebu di bibir. Tetap ia berdegil untuk menolak dakwat kekal. Jika diadakan pungutan suara kehendak SPR itu akan ditolak. Tetapi rakyat tidak merasa perlu untuk menuntut diadakan pungutan suara mahu dakwat kekal atau alat biometrik.

Tuntutan yang mudah guna saja dakwat kekal dan lupakan saja sistem biometrik.

Umno - Bn Gadai Maruah Negara ?

Oleh Angkasanuri

http://www.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2011/07/spr.jpgSejak dari awal lagi apabila kerajaan Umno/BN beria-ia secara besar-besar mendaftarkan pendatang tanpa izin di negara ini saya menaruh perasaan curiga dan bimbang. Ternyata telahan saya berasas apabila satu persatu tembelang 'keikhlasan' kerajaan mendaftar pendatang tanpa izin terbongkar.

Sepantas membuat mee segera, pendatang tanpa izin di negara ini boleh mendapat status penduduk tetap sebelah pagi dan menjadi warganegara Malaysia dan pengundi berdaftar di sebelah petang.

Cuba bayangkan apa yang berlaku kepada negara ini jika penipuan dan konspirasi ini tidak terbongkar? Maruah dan keselamatan negara ini terancam dan berada di ambang bahaya. Hanya kerana takut hilang kuasa Umno/BN sanggup lakukan apa sahaja walaupun terpaksa mengadai dan memperjudikan nasib dan maruah negara. Adakah ini yang dimaksudkan oleh pemimpin atasan Umno tidak lama dulu bahawa akan melakukan apa sahaja untuk mempertahankan Putrajaya?

Hari ini pihak SPR cuba lepas tangan dengan menunding jari kepada kesilapan Jabatan Pendaftran Negara yang menjadi punca kekalutan yang berlaku. Patutlah Umno/BN cukup takut dengan BERSIH 2.0 kerana mereka kini sedang bergelumang dengan tangan-tangan terpalit najis untuk memporak perandakan negara ini.

Episod Projek IC untuk pendatang tanpa izin ini mengulang taktik kotor projek IC untuk pendatang tanpa izin di Sabah yang pernah mengemparkan negara satu ketika dahulu.

Saya sebagai rakyat Malaysia sudah hilang kepercayaan sama sekali pada kerajaan yang ada. Harapkan pagar pagar makan padi! Saya berharap DYMM Tuanku Yang Dipertuan Agong yang menjadi benteng terakhir negara ini agar campur tangan supaya malapetaka seterusnya tidak berlaku kepada negara ini. Langkah awal sebuah Suruhanjaya Diraja perlu ditubuhkan segera untuk memulihkan keyakinan rakyat kepada sistem demokrasi di negara ini
http://angkasanuri.blogspot.com/

Berikan pandangan yang jujur - Bolehkah Najib bertahan?

Oleh Aspan Alias

http://omong.files.wordpress.com/2007/01/windowslivewritermalaysianmodelmurdergetsstickierforumnos-11136najib33.jpgUMNO sudah mula menampakan retak seribunya. Apa yang berlaku di dalam UMNO sudah beransur-ansur nampak jelas dan tidak mungkin dapat di sorokan lagi. Kata orang jika kita melakukan kesalahan di dalam batu pejal yang tidak dimasuki angin sekali pun akhirnya ia akan di ketahui umum juga.

Kalau kita pergi bermalam di padang pasir kita akan mendengar letupan di sana sini dan akan mudah di dengar lagi pada malam hari. Letupan itu ialah letupan batu-batu pejal. Ianya berlaku kerana perubahan suhu yang panas pada siang hari dan suhu yang terlalu sejuk di waktu malam.Pertukaran suhu yang extreme secara berterusan menyebabkan batu yang sepejal mana pun akhirnya akan meletup dan pecah berderai.

Anoloji ini sedang berlaku di dalam UMNO. Letupan kecil-kecilannya sudah pun kita dengari sedikit sebanyak selama ini. Tetapi oleh kerana suhu politik dalam UMNO itu begitu panas maka UMNO hanya menunggu masa untuk kita dengar letupan yang kuat yang akan menghancurkan UMO yang dulunya sangat kuat dan pejal seperti batu di padang pasir tadi.

Sudah pun berlaku gerakan untuk meminta Najib berhenti dan meletakan jawatan beliau. Sekumpulan bekas-bekas ahli-ahli Parlimen UMNO sedang berjumpa dan bertemu di antara mereka untuk meminta Najib agar melepaskan jawatan kerana beliau (Najib) sudah tidak lagi mampu meneruskan pimpinan negara dengan baik.

Najib memang telah menjadi sebutan ramai sejak beberapa tahun dahulu yang beliau tidak akan memimpin lama kerana beliau mempunyai ‘baggage’ peribadi yang terlalu besar. Tetapi oleh kerana permainan politik yang memerlukan Najib berada sementara bagi membina kepimpinan pimpinan orang lain untuk persediaan mengambil alih pimpinan negara ini.

Tetapi Najib mengambil kenaikan beliau ketangga yang tinggi ini kerana kecerdasan kepimpinan beliau sendiri dan beliau tidak mahu mempercayai yang beliau sentiasa di dalam pemerhatian pihak lain di dalam UMNO sendiri. Kumpulan ini hanya menunggu Najib menunjukan kesilapannya yang nyata sahaja untuk memberikan sebab untuk menurunkan beliau. Sebenarnya kepimpinan beliau ini merupakan kepimpinan ‘stop gap’ untuk membolehkan orang lain yang masih muda untuk naik mengambil alih kepimpinan negara.

Dalam percaturan ini Khairy menjadi mangsa kumpulan ini kerana jika Khairy menaiki tangga pimpinan yang tinggi Khairy akan menghalang untuk seorang muda yang lain untuk menaiki tangga kepimpinan negara. Konspirasi dalam UMNO ini amat licik. Konspirasi ini memang telah berlaku begitu lama.

Kalau kita ingat Khairy Jamaludin merupakan pemimpin muda yang pada anggapan kumpulan ini akan menghalang seseorang untuk menaikan anak serta ahli keluarga beliau ke takhta kekuasaan negara. Itu sebabnya kempen secara sistematik telah dilakukan untuk menahan kemaraan Khairy dalam politik negara. Berlakulah usaha memomokan benih muda ini dipandangan masyarakat dan ahli UMNO sendiri.Tindakan ini merupakan salah satu dari strategi pihak tertentu untuk menguasai politik UMNO dan negara untuk puak mereka sendiri.

Najib pula merupakan pemimpin yang begitu kontroversial dengan baggage besar yang dibawanya bersama beliau dan ini menjadi isu yang sangat ‘expedient’ bagi kumpulan ini untuk menyahkan Najib dari kepimpinan negara dan menggantikan dengan orang lain yang ada di dalam kepimpinan tertinggi parti. Tentulah pemimpin yang dimaksudkan itu ialah Muhyiddin Yassin yang bagi kumpulan ini sangat sesuai bagi mencapai cita-cita menaikan ahli keluarganya dalam politik dan kepimpinan negara dalam jangka masa yang singkat ini.

Tetapi masalah yang paling besar ialah UMNO sudah lumpuh dari segi pembinaan kepimpinan kerana parti ini sudah terlalu lama di abaikan tentang pembinaan kepimpinan. Pucuk pimpinan yang ingin berkuasa terlalu lama menyebabkan beliau bertindak untuk mengambil pemimpin secara tangkap muat asalkan sahaja memberikan ketaat setiaan mereka kepada pucuk pimpinan yang ingin berkuasa dengan lama.

Hasilnya sekarang sudah tidak ada lagi sesiapa di kalangan pimpinan atasan yang mungkin mampu untuk mengetuai kerajaan melalu parti UMNO ini. Setiap pengganti akan lebih lemah dari pimpinan yang di ambil alih itu. Ramai orang termasuk blog ini telah selalu mengatakan Abdullah akan lebih lemah kepimpinan dari Dr Mahathir dan sesiapa juga yang mengambil alih Abdullah sudah pasti akan lebih lemah dari beliau (Pak Lah).

Sekarang ini jika di alih kepimpinan secara lazim yang kita lakukan orangnya ialah Muhyiddin. Muhyiddin akan membuktikan yang beliau adalah lebih lemah dari Najib dalam masa hanya setahun sahaja. Ini bukan salah Muhyiddin tetapi beliau terpilih di kalangan pemimpin-pemimpin dalam parti yang sudah terlalu ketandusan kepimpinan. Segala ‘budding leaders’ telah di ketepikan di zaman Dr Mahathir dan tidak timbul-timbul lagi seorang pemimpin yang benar-benar ‘viable’ kalau kita mencari bakat dari mereka yang menganggotai Majlis Tertinggi UMNO.

Menyampahnya pihak-pihak yang tertentu dengan pandangan saya ini, tetapi apakan daya, masa sudah tiada untuk menghiburkan sesiapa kerana negara kita sekarang di ambang kehancuran politiknya. Saya bersedia menerima apa-apa juga kritikan, namun kebenaran tentang apa yang saya telah tulis dalam blog ini sudah banyak menunjukan kebenarannya. Kita bukan memberikan pandangan berdasarkan kepandaian, hanya memberikan pandangan melalui pengalaman yang pernah kita lalui selama ini.

Blog ini sekarang ingin menelah. Jika Najib di ambil alih oleh Muhyiddin keadaan yang serupa akan berlaku kerana Muhyiddin dan Najib merupakan dua manusia pemimpin yang datang dari kumpulan yang mempunyai budaya politik dan pimpinan yang sama. Keadaan ini akan berulang dan kepentingan saya hanya satu; iaitu untuk membuktikan yang pandangan saya yang selalu mendapat kritikan yang hebat dari berbagai pihak akan membuahkan kebenarannya.

Saya selalu memberikan pandangan, yang kita terpaksa memulakan politik yang baru dan kita bermula dari garisan permulaan seperti yang di lakukan oleh YTM Tunku Abd Rahman dahulu. Untuk memulakannya ianya mesti di lakukan oleh pemimpin yang luar dari pimpinan Majlis Tertinggi yang ada pada hari ini kerana yang ada pada hari ini semuanya merupakan penyumbang besar kepada keadaan kucar kacir yang negara sedang hadapi sekarang.

Saya selalu memberikan pandangan yang menjadi kemarahan ramai. Salah satunya ialah pandangan saya yang musuh Najib bukannya parti pembangkang tetapi musuh yang paling besar ialah di kalangan pemimpin-pemimpin UMNO dan kerajaan yang paling hampir dengan diri beliau sendiri.

Oleh kerana negara kita memilih jawatan Perdana Menteri secara convention, iaitu Presiden UMNO secara automatic menjadi PM itu, maka masing-masing dalam UMNO terutamanya di keliling Najib yang terhampir itu secara licik melakukan permainan politik kotor terhadap beliau sendiri. Ada orang yang sekarang ini seperti anjing nampak tulang…..air lior meleleh melihat jawatan yang si Najib pegang sekarang.

Tetapi Najib seperti yang saya sebutkan selalu, Najib sendiri mempunyai kelemahan yang payah untuk diperbaiki. Nama Najib telah dipersoalkan oleh masyarakat antarabangsa. Ini juga adalah di atas galakan dan permainan politik manusia di sekeliling beliau (Najib) sendiri.

Bak kata seorang yang bergiat di dalam UMNO, ‘nasib lu lah Najib’.

http://aspanaliasnet.blogspot.com

Kontroversi IC bukti desakan Bersih wajar

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 4 Ogos: Kontroversi terbaru membabitkan kes Penduduk Tetap (PR) yang mendapat kewarganegaraan untuk mengundi dalam pilihan raya, membuktikan tuntutan Bersih 2.0 adalah wajar.

Jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah mengulas isu Mismah yang mendaftar sebagai pemilih dalam laman web Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), meskipun memegang status PR, lapor KeadilanDaily.

Nama Mismah yang memegang My Kad PR berwarna merah, turut tertera dalam laman web Jabatan Pendaftaran Negara. Bagaimanapun statusnya sebagai PR ditukar selepas isu itu didedahkan laman portal Malaysiakini kira-kira empat jam selepas itu.

Selain itu, PAS tampil mendakwa di Selangor sahaja, sebanyak 1,100 pengundi berstatus PR yang tidak layak mengundi, berada dalam daftar pemilih SPR.

Menurut Maria, insiden terbaru itu membuktikan SPR perlu benar-benar melakukan pembersihan senarai pengundi, satu daripada lapan tuntutannya.

Malah, katanya, parti-parti politik Pakatan Rakyat sebelum ini turut menyerahkan senarai pengundi yang didapati mengundi sebanyak dua kali bagi mengesahkan kepincangan daftar pemilih.

“SPR perlu semak semula semua nama dalam senarai pengundi yang mereka miliki.

“Sudah tentu (ia bukti tuntutan kita wajar), kita sudah bagi mereka bukti malah sebelum ini kita sudah tunjukkan satu senarai pengundi yang boleh mengundi dua kali,” kata Maria Chin.

Lanjutan daripada kontroversi ini, Maria menggesa agar SPR menubuhkan jawatankuasa terpilih yang turut dianggotai parti-parti politik tanahair untuk mengkaji masalah seperti ini dalam senarai pengundi.

“SPR perlu berikan perhatian dan mereka kena tubuhkan satu jawatankuasa khas.

“Jawatankuasa khas itu perlu terdiri daripada wakil daripada parti-parti politik dan mereka akan mengkaji masalah-masalah seperti penduduk tetap yang menjadi warganegara dalam masa yang singkat ini,” katanya.

Menurutnya lagi, cadangan itu telah dipanjangkan Pengerusi Bersih, Datuk S. Ambiga sewaktu debat bersama Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar 26 Julai lalu di Shah Alam.

“Kami bagi masa kepada beliau selama tiga bulan untuk mengkaji perkara ini dan menyiapkan satu laporan tentang masalah-masalah yang membelenggu senarai pengundi sekarang ini,” katanya.

Sewaktu ditanya langkah seterusnya yang akan diambil Bersih jika SPR tetap berdegil tidak mengambil langkah serius untuk menyelesaikan masalah itu, Maria berkata Bersih akan ‘merujuk perkara itu kepada rakyat’.

“Kita akan balik kepada rakyat dan tanya apa mereka mahu kita buat,” kata Maria Chin.

Kanister: Polis baca tajuk, tak baca kandungan

KUALA LUMPUR, 4 Ogos: Editor dan wartawan akhbar Suara Keadilan hari ini disiasat di bawah seksyen 505(b) berikutan menyiarkan berita bertajuk ‘FRU guna kanister Israel sahkan kezaliman BN – Shuhaimi Shafiei.’

Berita itu diterbitkan pada 19 Julai oleh Keadilan Daily, portal berita versi Suara Keadilan.

Editor, Fazallah Pit dan wartawan Ahmad Fadli Mohd Nazari diambil keterangan kira-kira 20 minit secara berasingan di Balai Polis Dang Wangi, dekat sini petang tadi.

Mereka ditemani peguam Latheefa Koya, Fadiah Nadwa Fikri dan N. Surendran.

Bercakap pada sidang media selepas itu, Latheefa yang merupakan orang pertama mendedahkan mengenai kanister pemedih mata yang digunakan dalam himpunan Bersih 2.0, 9 Julai lalu berkata, polis langsung tidak menyiasat mengenai apa yang didakwanya sebaliknya orang yang menulis dan menyiarkan berita pula disoal siasat.

Beliau juga kesal dengan pihak polis yang seolah-olah tidak menyiasat langsung kandungan berita tersebut.

"Saya bukan persoalkan dari mana datangnya kanister itu.Tidak kiralah dia dikeluarkan di Israel, Afrika atau sebagainya tapi yang harus dilihat ialah kandungannya yang nyata membahayakan manusia.

"Polis hanya baca tajuk artikel, tapi tak baca isi kandungannya, nampak mereka tidak membuat persediaan langsung," katanya.

Fadiah pula berkata, tujuh soalan yang ditanya pihak polis langsung tidak menjurus ke arah siasatan mengenai kanister yang boleh membunuh nyawa tersebut.

"Soalan-soalan yang ditanya berkisar mengenai bidang tugas editor contohnya adakah awak mengedit berita, apa tugas awak dan sebagainya yang tidak menyentuh mengenai dakwaan kanister itu," katanya.

Sementara itu, Fazallah berkata, pihaknya tetap mempertahankan kredibiliti berita yang disiarkan itu meskipun tidak memenuhi kehendak polis dan kerajaan.

"Kami buat semakan sebelum menyiarkannya berita itu, bukan siar membuta tuli dan Suara Keadilan tetap mempertahankan berita itu," katanya.

Kanister yang digunakan pihak polis untuk menyuraikan himpunan Bersih 2.0 turut digunakan oleh askar Israel.

Syarikat pengeluarnya telah tiga kali disaman kerana menyebabkan kematian orang awam.

'Buka puasa di gereja cubaan murtadkan umat Islam'

Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) melakukan pemeriksaan ke atas Gereja Methodist Damansara Utama, malam semalam kerana terdapat bukti kegiatan penyebaran agama bukan Islam terhadap penganut agama Islam, kata ahli exco hal ehwal Islam, Datuk Dr Hasan Ali.

NONEMenurut beliau, berdasarkan maklumat bahawa terdapat kehadiran orang Islam pada majlis berbuka puasa di gereja berkenaan, Jais menghatar anggota penguatkuasaannya bersama polis bagi menjalankan siasatan.

“Terdapat seramai 12 orang yang beragama Islam telah menghadri majlis tersebut. Tiada serbuan dan tiada tangkapan dibuat.

“Sebaliknya pemeriksaan dilakukan hanya selepas rundingan dengan pihak penganjur diadakan,” kata Dr Hasan dalam satu kenyataan media.

Menurut beliau, anggota penguatkuasaan Jais bersama anggota polis telah menjalankan pemeriksaan di bangunan gereja itu walaupun cuba dihalang oleh pihak penganjur.

“Penganjur utama yang dipercayai beragama Islam telah berunding selama hampir satu jam bersama ketua operasi agar pemeriksaan ke atas tempat dan individu tidak dilakukan sehingga majlis tersebut selesai,” katanya.

NONEBeliau berkata pada majlis itu, kelihatan seseorang sedang mengadakan pengucapan awam, di mana ucapanya ada diselitkan perkataan “Quran” dan “pray”.

“Setelah majlis hampir tamat, pasukan penguatkuasa dan anggota polis telah membuat pemeriksaan meskipun terdapat cubaan bagi menghalang pemeriksaan dan melupuskan bahan bukti.

Larikan diri

“Pegawai penguakuasa Jais dan polis mendapati ada percubaan di kalangan peserta untuk melarikan diri melalui pintu belakang premis tetapi berjaya dihalang,” katanya.

Menurut Dr Hasan berdasarkan siasatan awal, 12 penganut Islam yang terbabit dengan majlis itu akan disiasat mengikut Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah 1995.

Seksyen itu memperuntukan mereka yang menghina Islam atau menyebabkan agama itu dipandang hina; mempersendakan, mengajuk-ajuk atau mencemuh amalan atau upacara yang berhubungan dengan agama Islam adalah melakukan suatu kesalahan.

NONEMereka yang disabitkan kesalahan itu boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya.

Semua mereka telah diarah untuk menghadirkan diri di bahagian penguakuasaan Jais untuk siasatan lanjut.

Sebelum ini, paderi kanan gereja itu, Daniel Ho dalam satu kenyataan akhbar berkata majlis makan malam yang diadakan dalam semangat 1Malaysia oleh Harapan Komuniti, sebuah NGO yang menawarkan bantuan kepada golongan yang tidak bernasib baik dan memerlukan.

Menurutnya, majlis itu bertujuan bagi meraikan usaha NGO berkenaan yang terdiri daripada pelbagai bangsa dalam beberapa projek komuniti, termasuk kerja-kerja amal dengan wanita dan kanak-kanak, mangsa HIV/AIDS dan penyakit lain.

'Sejahterakah Kedah?' naskhah fitnah terbaru di pasaran

Oleh: Mat Kering Bakaq Bata

Isu fitnah risalah 'Kedah Tertipu' agaknya belum diambil tindakan apa-apa oleh polis, kini muncul pula buku 'Sejahterakah Kedah?'. Begitulah pendedahan yang dibuat oleh Exco Kerajaan Negeri Kedah, YB Dr. Ismail Salleh dan Pengarah Penerangan Negeri Haji Zulkifli Yahya dalam sidang media kelmarin.

Mengikut Dr. Ismail kandungannya banyak yang fitnah serta tidak menjawab bukan pencapaian Kedah Sejahtera yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri. Ada juga perkara yang dibangkitkan tu dah settle pun tapi oleh kerana UMNO Kedah tertinggal keretapi, tak ikuti perkembangan lalu depa bangkitkan semula isu lapok tu.

MK pun tak mau komen lebih-lebih sebab tak baca lagi buku tu, baru dapat info dari Sinar Harian di samping FB rakan-rakan maya. Kena baca dulu baru sedap nak tibai pun.

Ikut kata Hj Zul, buku tu masih ada kat pejabat Tok Mat Bashah belum edar lagi. Depa dapat naskah tu dari pencetak... maklumlah semua pencetak kat Malaysia ni kawan-kawan dia belaka.

Sebagai kerajaan negeri memang begitulah.. pembangkang dok teropong salah silap sepanjang masa. Takdak isu besaq tembak isu kecik, takdak isu kecil buat fitnah, ada-adakan cerita. Kerajaan sibuk bekerja untuk kesejahteraan rakyat depa pulak sibuk dok korek cari tang mana silap kerajaan. maklumlah pembangkangggg...

Tunggu lepas dapat buku tu nanti MK bagi komen...

Kini Malaysia semakin hilang berkat-Nya!!

Malaysia Semakin Ganas, Lagi Manusia Dikerat-kerat Ditemui

KUALA LUMPUR - Badan manusia yang dikerat kepada beberapa bahagian dijumpai dalam dua beg plastik di Blok Charyssa, Pangsapuri Astaria di Taman Kosas, Ampang dekat sini semalam.

Beg plastik yang mengandungi keratan tangan dan kaki itu ditemui di atas siling tandas sebuah unit pangsapuri yang tidak dihuni sejak 10 tahun lepas.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya ACP Amiruddin Jamaluddin berkata polis bergegas ke pangsapuri berkenaan selepas menerima aduan penduduk yang menemui kaki kiri manusia di anjung pangsapuri itu pada pukul 2 petang.

"Bahagian badan manusia itu dipercayai dipotong dengan objek tajam sebelum dibungkus dengan plastik," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Beliau berkata hasil siasatan lanjut di pangsapuri itu, polis dengan dibantu Unit Patalogi Hospital Ampang menemui usus dan perut manusia dalam mangkuk tandas dalam unit itu malah, turut menemui bahagian lain tubuh manusia yang telah dipotong di atas siling bilik air berkenaan.

Amiruddin berkata polis masih menjalankan siasatan bagi mengenal pasti identiti mangsa, yang ipercayai dibunuh kira-kira seminggu lepas. - Bernama

Jenayah di Malaysia semakin parah dan semakin ganas. Setiap hari akan ada pembunuhan dan penemuan mayat menjadi santapan harian telinga kita. Apa yang dapat kita perkatakan, kini Malaysia semakin hilang berkat-Nya!!

Rupa-rupanya kat kawasan NAJIB pon dijumpai HANTU..!!!

Ini dari Pekan, Pahang.. Tiada MyKad tapi berdaftar sebagai pengundi..


Menurut seorang sahabat dari Pahang ini adalah sebahagian kecil atau senarai permulaan dari jumlah besar yang mereka kesan di Kawasan Parlimen Pekan, iaitu kawasan Najib.


Menurutnya, beliau cuma ingin berkongsi maklumat, dan maklumat ini beliau perolehi dari rakannya yang sekarang ini masih mengumpul maklumat-maklumat lain.

Maklumat ini adalah berkaitan dengan senarai nama Pengundi yang berdaftar di Kawasan Parlimen Pekan, Pahang tetapi No MyKad dan Nama Pengundi tersebut tiada di dalam Pencarian di JPN.

Maksudnya, nama ada di dalam Web Carian SPR, tetapi tiada di dalam carian JPN atau pengundi yang boleh mengundi melalui MyKad yang dikeluarkan oleh SPR bukannya JPN..

Menarik bukan.. demi mengekalkan kuasa UMNO/BN, SPR sebuah badan yang tugasnya hanya berkaitan pilihanraya boleh mengeluarkan MyKad pula..

Pengarah Pilihanraya N10 kata..”depa buat kerja lepas office hour, pasai tu SPR ada no MyKad, JPN tak ada..”

Tengoklah...

Di SPR ada no MyKad..

Tapi JPN tiada no MyKadDi SPR ada no MyKad

JPN tiada MyKadSPR ada No MyKad..

JPN tiada..
Siapa yang keluarkan MyKad ni?? SPR atau JPN??

Patutlah Najib tak kisah.. di Pekan pun ada pengundi hantu rupanya..

Info dari Pahang ini datangnya dari SINI

Kona kot nu Kona Kot Nie..last timboi nama APCO..!!

Kerajaan digesa jelaskan perlantikan FBC Media

Sarawak Report telah mendedahkan bahawa Kerajaan Persekutuan dan Sarawak telah melantik sebuah firma penerbitan TV dan komunikasi strategik Britain, FBC Media untuk menjalankan kempen media secara haram bagi mempromosikan dasar-dasar mereka.

Blog tersebut mendedahkan bahawa FBC Media dibayar sebanyak RM15 juta setahun oleh Kerajaan Sarawak. Ini berikutan pendedahan Saifuddin Nasution, Setiausaha Agung KEADILAN di Parlimen bahawa Kerajaan Persekutuan menerusi Pejabat Perdana Menteri telah membayar sebanyak RM57.68 juta kepada FBC Media antara tahun 2008 dan 2009 sementara RM42 juta lagi dibayar untuk “Public Affairs and Government Services and Strategic Communication, Public Relations and Press Outreach” mengikut bajet tambahan terkini.

Dokumen-dokumen Kerajaan Amerika Syarikat turut mendedahkan bahawa FBC Media membayar APCO sebanyak AS$70,000 sepanjang dua tahun lepas untuk melobi Kerajaan Amerika Syarikat bagi pihak Kerajaan Malaysia.

Peranan bercanggah FBC Media sebagai penerbit TV dan firma komunikasi strategic menimbulkan persoalan memandangkan mereka menerima bayaran daripada Kerajaan Persekutuan dan Sarawak untuk menerbitkan program TV yang berat sebelah dan ditayangkan syarikat penyiaran antarabangsa seperti CNBC, CNN dan BBC.

Kerajaan Persekutuan dan Sarawak juga mesti menjelaskan mengapa mereka telah memilih taktik terdesak membelanjakan jutaan ringgit wang pembayar cukai untuk terbabit di dalam kempen media secara haram.


Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Setia
Nik Nazmi Nik Ahmad

Opss Warung Hantu : Kedai Mamak Tepi Caltex SP..!!

JOM pakat boikot kedai mamak UMNO nie....

oleh : Lan Tmn Ria

Gambar kat atas ni kedai mamak Makbul sebelah stesyen minyak Caltex@IPK Polis Kuala Muda @lagenda heights...pukui 8.00 pagi dah bukak dah kedai mamak ni sbb nak supply ration@bungkuih dlm plastik hitam utk setan2 yg xposa...Awat Pejabat Agama Kuala Muda x nampak ke sebab tahun sudah pun mcm ni jugak...xdak tindakan diambik..takkan nak tunggu masuk suratkhabaq baru nak ambik tindakan kot..??MPSPK buat pa??Ahli Majlis buat pa????kalu boikot pun xkan biaq maksiat terangan lagu tu...


Ni pulak gambaq tokey dia...nama sedap Makbul Ilahi...tapi perangai mcm Makbul Syaitani...sbb la ni dia jadi pembekal utama kat anak2 setan xposa ration lepaih semua geng sekapai dia mcm Nasmir,Pelita,Subaidah dll restoran mamak pakat bukak start pukoi 3 petang sebagai mematuhi arahan Kerajaan Negeri...

Nak tau sapa mamak UMNO ni...dia ni pon spesis Ghani Jiman yg dok kat Penang dok tembak Lim Guan Eng tu...tembak kuat...habuk pun tada..banyak buat statement dlm surat khabaq kondem Kjaan Negeri...klik sini,sini

Abang TPM hadir dalam majlis 'mendesak Najib letak jawatan'..!!

PETALING JAYA - Spekulasi telah bertiup kencang bahawa kedudukan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Umno sedang terancam. Orang dalaman parti mendakwa bahawa sokongan terhadap Muhyiddin Yassin begitu kuat di samping sokongan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad untuk memberi tekanan kepada Najib. Cengkaman kuasa Perdana Menteri menurun berikutan perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai manakala kontroversi berkaitan isterinya Rosmah Mansor juga membelenggu beliau. Kini, sebuah organisasi yang mewakili bekas ahli UMNO Parlimen telah menyuarakan kekurangan keyakinan terhadap kepimpinan Najib dan mahu beliau meletakkan jawatan.

Organisasi yang dipanggil Penawar yang diketuai oleh bekas Menteri Kabinet Aziz Shamsuddin, yang merupakan Setiausaha Politik Mahathir dari tahun 1981 hingga 2002.

Bercakap mengenai isu ini, ahli Penawar berkata organisasi ini memutuskan dalam mesyuarat minggu lalu bahawa ini adalah masa untuk Najib melepaskan jawatan."Terpulang kepada Najib. Jika dia mencintai negara dan orang Melayu, beliau harus meletakkan jawatan secepat mungkin.

"Jika dia tidak beliau adalah orang yang mementingkan diri sendiri, maka dia mesti berhenti," kata bekas Ahli Parlimen kepada FMT, sambil menambah bahawa mesyuarat itu dihadiri oleh bekas menteri dari era Mahathir.

Menurut beliau, Penawar, yang mewakili kira-kira 50 bekas Ahli Parlimen, tidak berpuas hati dengan kepimpinan Najib kerana beberapa sebab. Apabila ditanya, beliau enggan mengulas lanjut mengenai sebab-sebab, yang menyatakan bahawa ini adalah pengetahuan umum.

Dihubungi kemudiannya, Aziz memberitahu yang merupakan pengerusi Penawar, enggan mengulas mengenai perkara itu tetapi mendedahkan bahawa organisasi akan mengadakan satu lagi mesyuarat esok.

Abang Muhyiddin turut hadir?

Najib mengambil alih pada April 2009 dan segera menggambarkan dirinya sebagai pemimpin yang sederhana di bawah konsep 1Malaysia bertujuan untuk memancing undi Cina dan India.

Walau bagaimanapun, pendekatan menyeluruhnya gagal turun ke bawah dengan baik menyebabkan ketidakpuasan hati golongan pihak-pihak tertentu dalam Umno. Walaupun Mahathir mendakwa bahawa parti itu telah gagal untuk melindungi orang Melayu dan ini membawa kepada munculnya kumpulan-kumpulan seperti Perkasa.

Dalam perkembangan yang sama, sokongan kaum Cina terus meningkat untuk pembangkang seperti yang dilihat dalam beberapa pilihan raya kecil dan tekanan ke atas Najib yang dipasang.

Blogger terkemuka Mohd Sayuti Omar juga mencatatkan satu artikel mengenai panggilan Penawar kepada Najib untuk meletak jawatan.

Menurut suatu sumber, di kalangan mereka yang hadir pada mesyuarat itu adalah abang Muhyiddin, Aziz Yassin, bekas Menteri Belia Dan Sukan Mokhtar Hashim dan Tamrin Ghaffar, anak bekas Timbalan Perdana Menteri, Ghaffar Baba.

Diterjemah dari Free Malaysia Today.

Cittt..Karat BIRU PIANG rupanya Naib Canselor Unisel

Kisah di Sebalik Perletakan Jawatan Naib Cancelor Unicel


Utusan Meloya bersemangat memainkan isu perletakan jawatan Dr Datuk Dr Rosti Saruwono dari jawatan Naib Cancelor Universiti Selangor (Unisel).

Alasan yang diberi oleh Dr Rosti adalah:

"Sah saya letak jawatan berkuat kuasa 3 Ogos (esok). Ada keputusan yang tidak sanggup saya laksanakan iaitu melucutkan jawatan tiga pegawai Unisel tanpa memberi sebab dan tanpa mengikut proses. Selamat berpuasa," katanya kepada Utusan Malaysia melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) di sini hari ini.

Ketiga-tiga orang yang tidak sanggup dipecat oleh Dr Rosti adalah:

1.0 Pendaftar, Rokmaa Mat,
2.0 Dekan Fakulti Perniagaan, Prof. Dr. Khalifah Othman
3.0 Pengarah Pemasaran dan Komunikasi Korporat, Halid Hasbullah

Apa yang tidak dilapurkan oleh Utusan Meloya adalah Rokmaa Mat adalah Mak Saudara kepada bekas Menteri Besar, Khir Toyo.

Ketiga-tiga orang ini telah disiasat oleh sebuah Jawatankuasa yang dilantik oleh Mesyuarat Exco Selangor. Dikatakan laporan dari Jawatankuasa itu membuktikan terdapat banyak kes salahlaku yang melibatkan kewangan serta pemberian kontrak dan juga masalaah moral.

Maklumat yang Tulang Besi dapat adalah disebabkan Rokmaa Mat ini mak saudara kepada Khir Toyo, beliau amat berkuasa di Unisel. Sehingga segala-gala yang berlaku di Unisel dikawal oleh beliau.

Dikatakan juga, Dr Rosti pula adalah seorang penyokong tegar UMNO. MB melantik beliau kerana ingatkan beliau seorang yang professional dan komited kepada tugas Naib Cancellor.

Namun, apabila menduduki jawatan tersebut, beliau terus menyokong “geng UMNO” dan membiarkan Unisel ditadbir seolah-olah Selangor masih diperintah UMNO. Dan Rokmaa Mat ini terus bermaharajalela.

Itu maklumat yang Tulang Besi dapat dari sumber dalaman kerajaan Selangor sendiri.

Bayangkan berapa kali Nurul Izzah tidak dibatalkan program beliau di Unisel. Begitu juga dengan Anwar Ibrahim. Dengan kata lain, Dr Rosti meneruskan penguasaan UMNO ke atas Unisel melalui Rokmaa Mat.

Dan dalam setiap pentadbiran UMNO, mesti ada korupsi. Atas sebab2 ini juga ketiga-tiga di atas mahu dipecat.

Tak hairanlah Utusan Meloya bersungguh-sungguh mempertahankan beliau.

Faktanya adalah Dr Rosti tidak mahu memecat beberapa nama yang salah seorangnya mak saudara Khir Toyo.

Hairan juga. Arahan untuk memecat ketiga-tiga orang ini bukan datang dari MB Selangor. Ianya diputuskan dalam satu mesyuarat yang dihadiri oleh MB Selangor, pegawai2 kerajaan, Dr Rosti sendiri serta kesemua Timbalan Naib Cancelor di Bangunan SUK.

Laporan dari JK Exco itu telah dibentang dalam mesyuarat tersebut bersama-sama dengan segala bukti yang beliau perlu.

Juga, dalam mesyuarat itu, Dr Rosti tidak membantah. Tidak mempersoal hasil laporan JK yang ditubuh Exco Kerajaan Negeri Selangor itu.

Namun, tiba-tiba beliau letak jawatan dan tidak mahu melaksanakan keputusan yang dipersetujui bersama itu. Beliau tuduh pula keputusan itu tanpa sebab dan tidak mengikut proses.

Maka, apabila beliau kata pemecatan itu "tanpa sebab dan tidak mengikut proses" jelas beliau BERBOHONG. Sudah ada JK Khas yang ditubuh Exco bagi menyiasat ketiga-tiga orang ini.

Jelas, perletakan Dr. Rosti adalah kerana beliau tidak sanggup menghapuskan legasi UMNO dalam Unisel. Itu sahaja. Mungkin beliau rasa beliau akan khianat pada UMNO kalau ketiga-tiga orang ini dipecat.

Tulang Besi

Rosti Resigns As Unisel Vice-chancellor
SHAH ALAM, Aug 2 (Bernama) -- Datuk Dr Rosti Saruwono has resigned as Universiti Selangor (Unisel) vice-chancellor, effective tomorrow, after giving 24-hour notice.

He confirmed his resignation from the post via SMS to Bernama after being asked about the news.

"There was a decision that I was not willing to make, that was, to terminate the services of three Unisel officials without the due process," he said as among the reasons for him to quit the post.

Hailing from Klang, Rosti had once been deputy president of Petronas' Education Division and was the first rector of Universiti Teknologi Petronas before being appointed Unisel vice-chancellor on March 2, 2009.

He replaced Prof Datuk Dr Mohd Razali Agus who vacated the post in July 2008.

When newly appointed to the post, Rosti had said that he would not be a "Pak Turut" (lackey) to any quarters and would ensure that the state government-owned university would not be used to serve anyone's political interest.

According to sources, Rosti was ordered by the Unisel leadership to terminate the services of its registrar Rokmaa Mat, dean of the Business Faculty Prof Dr Khalifah Othman and director of marketing and corporate communication, Halid Hasbullah.

-- BERNAMA / TB

Hasil PAS Perintah 3 Tahun - banyak Rakyat Jadi Miskin....!!

Tak mampu sekolahkan anak

TIKAM BATU – Walaupun hanya tinggal beberapa bulan sahaja lagi tempoh pembelajaran bagi sesi persekolahan Tahun Satu 2012 akan bermula, sepasang suami isteri masih tidak mampu menguruskan anak ke sekolah disebabkan kesempitan wang.

Sharimah Sabu, 35, dari Kampung Hutan Gelam, Tikam Batu berkata, suaminya, Yusof Siong Abdullah seorang mualaf hanya bekerja di kilang tepung dan memperoleh pendapatan sebanyak RM650.

Menurutnya, anak sulungnya, Mashitah masih belum mampu disekolahkan walaupun sudah menjangkau umur enam tahun dan sepatutnya dihantar ke tabika atau pra-sekolah sebelum ke sekolah rendah beberapa bulan lagi.

“Suami hanya kerja kilang dan membuat kerja sampingan seperti mengedarkan iklan pada setiap rumah, selain saya juga mengambil upah menyiapkan hiasan pada tudung saji.

“Tetapi wang yang diterima masih belum cukup kerana kami perlu membayar sewa rumah sebanyak RM200 selain bil api dan air serta keperluan harian,” katanya ketika kunjungan Sinar Harian ke rumah mereka.

Menurutnya, selain Marshitah, dia juga mengharapkan dua lagi anaknya iaitu Mohd Faris Irfan, 4, dan Mimi Marsha, 2, juga mendapat peluang untuk belajar, namun masih kesempitan wang.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan Kampung Hutan Gelam, Yusof Ahmad berkata, walaupun sering melihat Yusuf Siong berjalan kaki setiap kali masuk kampung, tetapi dia tidak mengenalinya.

“Namun, ketika diberi salam semasa sedang kait rambutan suatu hari, baru saya tahu dia beragama Islam,” katanya.

Yusof berkata, setelah mengetahui keadaan mualaf itu dan kesusahan ditanggung lima beranak berkenaan, beliau tekad membawa perkara itu ke pengetahuan umum.

Pengerusi Persatuan Kebajikan dan Sosial Kuala Muda, Makbul Ilahi Hashim berkata, pihaknya akan memanjangkan perkara itu ke pengetahuan Jabatan Kebajikan Masyarakat atau Pejabat Zakat untuk permohonan bantuan.

“Insya-Allah saya akan cuba bantu membuat permohonan sekiranya layak bagi meringankan beban mualaf yang terpaksa mengharungi hidup membesarkan anak serta isterinya seorang diri,” katanya.

Blogger UMNO dok jaja Cerita Skandal dalam Seluaq Laa pulak..

Sehari dua nie ada sahabat kami blogger si AloqStaq dok post mai kat komen dok nak jaja satu cerita skandal exco yg mai merewang entah dimana pon tak tau... Kami sebenaqnya malas nak layan cerita2 bab dalam kain yg mai tak tahu punca mana nie...

JIKA cerita yg bawak mai tu adalah cerita yg sama macam VIDEO SEX ka LIWAT ka NAJIB cinta ALTANTUYA ka boleh la jugak nak siarkannya sebab banyak persoalan yg boleh dihuraikan... macam VIDEO SEX..dia tu tuduh siap dengan bukti2 lagi namun pihak sebelah lagi nafi... macam bab LIWAT sampai masuk mahkamah lagi... dan ALTANTUYA... sampai kena letup lagi dek mamat pakai topeng dalam mahkamah tuuu lagi...ini baru boleh bawak cerita...dan buat ceritanya...

nie bawak mai cerita "AKU DENGAQ" , "DIA TU HABAQ", malas nak layan dalam bulan2 posa nie... boh satu nama pompuan lepas tu hingaq bagai nak rak.... kalau hangpa ada gambaq minah tu dgn mamat tu atau pun video pengakuan ka video dok kongkek kaa baru laa syok sikit nak siarkannya.....

dah la aloqstaq oi...hat dok dlm umno tu berkenjah lagi kaki kongkeknya lantak mereka laa... bab kongkek nie kalau lu ada bukti dan penjelasan kukuh bawak mai sini hangpa tak yah susah2 nak pikiaqnya nak suruh kami siarkan.... kalau main baling batu sembunyi tangan...kami mintak ingat2lah sama bulan puasa nie.....

dan jika lu berbahagia dengan cerita "kongkek" tu lu tanggunglah sendiri dalam blog luuu dan pada sahabat yg nak baca taraf cerita "kongkek" tu pie la layan dalam blog2 blogger UMNO hangpa cari sendiri laa malas kami nak ambik syeir dalam bulan2 posa nie....

OK blah..selamat berpuasa......

ADMIN
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...