TERKINI :

Thursday, July 28, 2011

Aduhai Brahim Ali oi..Tak ada sapa nak cemburu kat hang aihhh..!!!

Anugerah Ibrahim Ali: 'Saya mangsa cemburu'

Dengan menegas rekod 'bersih' dalam kegiatan aktivismenya sejak 30 tahun lalu, Presiden Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) Datuk Ibrahim Ali mendakwa semua bantahan terhadap cadangannya mewujudkan satu anugerah tajaannya, lahir daripada sikap cemburu terhadap pencapaiannya.

NONE"Sebab saya terlalu aktif menganjurkan banyak program,
kadang-kadang dalam skop yang besar, terdapat sesetengah orang yang cemburu terhadap saya.

"Itu sahaja, mereka cemburu dengan saya," katanya dalam wawancara eksklusif dengan stesen TV internet - eTV - minggu lalu.

Mempertahankan cadangannya untuk memperkenalkan Anugerah Kepimpinan Ibrahim Ali di Universiti Teknologi Mara (UiTM), beliau menganggap kritikan itu sebagai "memalukan" dan "tak ada kelas".

"Apa yang mereka membebel ni? Anugerah ini adalah dari saya. Saya derma duit saya untuk diberikan kepada mana-mana pelajar yang berwibawa, jadi apa masalahnya?

azlan"Sekiranya mereka tidak suka, mereka buat anugerah sendirilah. Kerana semua ini adalah disebabkan cemburu. Awak boleh lihat, semua (kritikan) ini adalah dari PAS dan pembangkang dan (mereka ini) memalukan, tak ada kelas," katanya dengan berang.

Ahli parlimen bebas Pasir Mas itu berkata beliau terlibat dengan kegiatan aktivisme dan politik sejak 1970 semasa menuntut di ITM (sekarang UiTM) dan rekod pencapaiannya itu menjadikannya musuh kepada pihak lain.

"Bila saya berada dalam Umno, bila saya bekerjasama dengan PAS, ke mana saya pergi, bukan sahaja parti pembangkang, rakan-rakan Umno pun cemburu terhadap saya.

"Saya tidak mahu jadi popular tetapi itulah yang terjadi, maka saya jadi mangsa cemburu," katanya sambil menambah bahawa beliau selama ini tidak pernah didakwa atas tuduhan rasuah, skandal seks dan moral.

NONEAnugerah itu - yang dicadang diperkenalkan untuk menghargai mahasiswa yang terbukti "bersih dan konsisten" dengan prinsip memperkasa Melayu - telah mengundang reaksi pelbagai pihak termasuk BN dan Pakatan Rakyat.

Sekalipun Naib Canselor UiTM Prof Sahol Hamid Abu Bakar telah mengeluarkan surat meminta pencalonan untuk anugerah itu pada awal bulan lalu, beliau kemudiannya menjelaskan ia adalah satu "kaji-selidik" untuk mendapat maklumbalas dari pensyarah, kerana ia belum diluluskan lagi oleh pihak Univesiti.

Senat univeristi itu akan membuat keputusan muktamad berhubung cadangan anugerah tersebut dalam mesyuaratnya esok.

Muhyiddin jumpa 100 MP, tanda Najib bakal disingkir – Chegubard

KUALA LUMPUR: Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin mendakwa Datuk Seri Najib Razak bakal menerima nasib sama dengan Tun Abdullah Ahmad Badawi yang disingkirkan sebagai Perdana Menteri.

Ia berikutan pertemuan Timbalan Perdana Menteri bersama 100 ahli parlimen BN semalam yang dilihat sebagai langkah awal Tan Sri Muhyiddin Yassin meluaskan pengaruhnya.

Malah Muhyiddin juga meluluskan geran segera sebanyak RM100,000 bagi setiap ahli parlimen BN yang ditemuinya- satu tindakan yang dianggap membelakangkan Najib.

“Saya tidak menolak kemungkinan bahawa wujudnya konspirasi antara Muhyiddin Yassin bersama ahli parlimen BN (berkenaan),” kata Badrul atau lebih dikenali Chegu Bard.

Menurutnya, ia merupakan proses awal untuk menyingkirkan Najib kerana dianggap gagal memperbaiki rekod buruk BN sejak zaman kejatuhan Paklah, malah dianggap lebih teruk dari mantan PM itu.

Tambahnya pertemuan untuk meluluskan geran berkenaan hanyalah alasan Muhyiddin untuk mendapat sokongan.

Beliau serterusnya mengingatkan usaha untuk memerangkap Najib yang dibuat secara tersirat, termasuk mengheret namanya dalam perbicaraan skandal Scorpene di mahkamah Perancis.

Chegu Bard sebelum ini mendedahkan bahawa Umno berpecah kepada dua kumpulan iaitu Najib yang disokong sepupunya, Datuk Seri Hishamuddin Hussein, manakala Muhyiddin mendapat sokongan Menteri Pertahanan, Datuk Zahid Hamidi dan Ketua Pemudanya, Khairy Jamaluddin.

Zahid Hamidi juga pernah mengumumkan kesedian kerajaan untuk menjadi saksi perbicaraan Scorpene di mahkamah Perancis, yang disifatkan sebagai cubaan untuk mengenakan Najib.

Ia termasuk pendedahan Zahid mengenai kehilangan enjin pesawat TUDM ketika Najib menjadi menteri pertahanan dan timbalan perdana menteri.

Tambah Chegu Bard, melalui sumber dalaman umno yang diperolehinya mengesahkan bahawa Najib dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor kini dianggap sebagai liabiliti kepada parti itu.

“Kerajaan UMNO-BN tidak boleh lagi berselindung dengan pergeseran yang jelas berlaku di dalam pentadbiran mereka,”

“Polemik ini dilihat semakin tajam didalam pentadbiran kerajaan UMNO-BN,” katanya kepada Keadilandaily.

Sebelum ini Paklah pernah dipersalahkan apabila lima negeri jatuh ke tangan Pakatan Rakyat dan meletakkan jawatannya sebagai perdana menteri dan presiden Umno selepas Pilihan Raya umum Mac 2008.

Paklah mengumumkan keputusannya melepaskan jawatan berikutan tekanan hebat dari dalam Umno yang memintanya menyerahkan kuasa kepada Najib yang ketika itu merupakan timbalannya.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=17813

Skandal Scorpene: Zahid, Muhyiddin perangkap Najib

KUALA LUMPUR: Pembentukan kem tertentu dalam Umno semakin ketara apabila isu perbicaraan komisen pembelian kapal selam Scorpene bermula Julai depan di mahkamah Perancis, kata Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin.

Menurut Badrul, kenyataan Menteri Pertahanan Datuk Ahmad Zahid Hamidi sejak awal dilihat memerangkap Perdana Menteri Najib Razak, supaya diheret dalam perbicaraan skandal pembelian kapal selam pertama negara itu.

Beliau mendakwa kem Zahid Hamidi ‘diketuai’ Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin disertai menantu bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi, iaitu Khairy Jamaluddin.

“Zahid sebagai Naib Presiden sedang ‘bersiap’ untuk menjadi Timbalan Presiden Umno, yang menjadikannya laluan mudah untuk menjawat Timbalan Perdana Menteri,” tambah Badrul yang lebih dikenali dengan panggilan CheGuBard.

Menurutnya, ramai yang tidak mengetahui secara dalam diam, Zahid membuat serangan bertalu-talu terhadap kepimpinan Najib, ibarat seperti membaling batu dan sembunyi tangan.

“Pimpinan Pakatan Rakyat sering membangkitkan isu mengenai kapal selam yang gagal menyelam. Namun tahukah kita siapa yang mendedah dan mengesahkan maklumat itu? soal CheGuBard.

Menurutnya, ia bermula pada 19 Ogos 2010, apabila Zahid menyelar Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar kerana ditemu bual akhbar Indonesia, Kompas.

Dalam temubual tersebut, Izzah mendedahkan kapal Selam KD Tunku Abdul Rahman tidak boleh berfungsi, selain mendakwa aset Tentera Laut Di raja Malaysia itu sebagai usang dan terpakai.

“Apabila diperhalusi, maklumat itu sebenarnya datang dari kenyataan Zahid sendiri. Dalam tidak sedar dia menyerang Najib.

“Tidakkah kita berasa hairan, selepas Najib cuba mendiamkan media dari membicarakan soal kapal selam, tiba-tiba muncul ‘hero’ yang sanggup memberi keterangan di mahkamah Perancis?” soal Badrul merujuk kesediaan Zahid untuk memberi keterangan di mahkamah itu sekiranya dipanggil berbuat demikian.

CheGuBard turut mempersoalkan percanggahan jawapan bekas Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Zainal Abidin Zin di Parlimen pada 2006 yang menafikan pembayaran komisen kepada syarikat Perimekar oleh kerajaan Malaysia, sebaliknya oleh pihak di Perancis.

“Tetapi kenyataan pihak di Perancis bahawa mereka tidak dibenarkan membuat sebarang bayaran komisen. Apakah Parlimen Malaysia telah ditipu? soalnya.

Akhbar Suara KEADILAN pada Febuari tahun lalu pernah membangkitkan spekulasi hubungan antara Ahmad Zahid dan Perdana Menteri, termasuk pendedahan mengenai rahsia ketenteraan kepada pihak asing yang didedahkan Zahid pada 4 Febuari.

Namun, Zahid membuat kesimpulan bahawa kes itu selesai dua hari berikutnya. Sebelum itu, Zahid juga membuat pendedahan mengenai enjin pesawat F5E Tentera Udara Di Raja Malaysia berharga RM100 juta yang hilang pada 2007- semuanya berlaku ketika Najib menjadi Menteri Pertahanan.

Justeru adalah tidak menghairankan serangan dari kem Muhyiddin dilihat bertalu-talu termasuk terhadap projek Kementerian Kewangan iaitu Bukit Bintang Commercial Centre (BBCC).

Media utama negara melaporkan Muhyiddin mengarahkan UDA Holdings Bhd menyediakan laporan mengenai kedudukan sebenar isu projek tersebut.

Laporan itu dikatakan akan dibentang kepada Kabinet memandangkan telah berlaku polemik antara syarikat itu dengan beberapa pemimpin politik yang mendakwa kononnya UDA tidak ikhlas dalam membantu kontraktor Bumiputera.

“Tapi adakah Rosmah, Najib dan sepupunya Hishamuddin Hussein akan beri laluan mudah? Belum tentu,” kata CheGuBard yang menyeru rakyat Malaysia supaya cekap memerhatikan perkembangan politik tanah air.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=14860

ISU OPERASI PUSAT HIBURAN: Tidak Pelik, Pelik & Paling Pelik

Sekonyong-konyong bergegarlah seketika Negeri Jelapang Padi Kedah Darulaman. Gegarannya sampai menggoncangkan jantung pisang Se-Tanah Melayu. Selepas gempa bumi maha dahsyat melanda tanah tumpah yang pernah dinamakan Malaya ini dari perhimpunan BERSIH.

Menteri Besar Kedah, Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak, mengumumkan satu keputusan melarang pengusaha pusat hiburan beroperasi pada bulan Ramadhan. Ia adalah satu perlaksanaan terhadap enakmen yang dilulus oleh oleh kerajaan sebelum beliau. Kemudiannya dibuat pelarasan dalam situasi menang-menang iaitu melarang pusat hiburan dari dimasuki oleh orang bukan Islam. Ia hasil pertemuan penuh muhibbah dengan wakil-wakil masyarakat bukan Islam dan pengusaha-pengusaha pusat hiburan.

Namun begitu, pengumuman ini mencetuskan polemik pro dan kontra. Ada perkara yang Tidak Pelik, Pelik dan Lebih Pelik telah berlaku.

1. Tidak Pelik apabila orang bukan Islam yang tidak faham menentang perlaksanaan ini. Mereka merasakan bahawa pelaksanaan ini menutup pintu rezeki mereka. Peliknya ialah mereka tidak tahu peraturan itu terkandung di dalam borang yang mereka isi ketika memohon untuk membuka pusat hiburan berkenaan. Ia juga terkandung di dalam Syarat Am Penguatkuasaan Enakmen Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1997. Tetapi Lebih Pelik lagi ialah ada orang Islam yang menentang perlaksanaan undang-undang ini.

2. Tidak Pelik apabila Dato’ Seri Ustaz Azizan melaksanakan peraturan yang sudah ada. Ia digubal dan diluluskan ketika Umno dan BN memerintah Kedah. Tetapi Peliknya ialah Umno sendiri tak pernah laksana. Lebih Pelik lagi ialah bila Pakatan Rakyat hendak laksana peraturan yang mereka tidak pernah laksana, mereka mengacum merata-rata tempat untuk cuba pelaga orang yang mahu laksana.

3. Tidak Pelik apabila Dato’ Seri Ustaz Azizan membuat sedikit pindaan bagi menjamin hak bukan Islam untuk berhibur. Yang Peliknya ialah pengusaha bukan Islam melenting walaupun mereka sedar adalah menjadi hak orang Islam tidak melakukan maksiat. Tetapi Lebih Pelik apabila BN dan Umno yang menggubal enakmen ini dulu tidak tahu hak orang bukan Islam.

4. Tidak Pelik apabila kerajaan melaksanakan undang-undang negeri kerana itu adalah tugas sebuah kerajaan. Peliknya ialah apabila rakyat yang bernaung dalam sesebuah negeri tidak mahu mengikut undang-undang. Lebih Pelik apabila ada sebuah parti yang kononnya nak bela orang Islam, tapi kroni mereka di sebuah negeri, meluluskan pula undang-undang hiburan sampai pagi hari kononnya untuk jana ekonomi dan perkembang industri pelancongan.

5. Tidak Pelik apabila keluarnya puluhan NGO dan badan-badan Islam yang mempertahankan keputusan Kerajaan Negeri Kedah. Turut menyokong termasuklah beberapa mufti dan ulama-ulama yang berintegriti lagi dihormati. Yang Peliknya ialah apabila ada orang-orang bukan Islam menyokong sama pelaksanaan ini. Bagi mereka, ini adalah hak orang Islam mengamalkan Islam. Tetapi Lebih Pelik ialah ada orang-orang Islam yang berkokok dan menentang serta mempertahankan bantahan kononnya mencabuli hak orang bukan Islam.

6. Tidak Pelik bila terdapat negeri yang menyokong tindakan Kerajaan Negeri Kedah. Tetapi Peliknya, walaupun ia membawa kebaikan kepada masyarakat, ada negeri yang tidak berminat. Lebih Pelik apabila ada ulama-ulama yang menyokong tetapi negeri yang mereka pegang kuasa tidak pernah atau berminat laksana.

Percubaan yang dibuat oleh Ustaz Azizan memecah tradisi pelaksanaan enakmen yang sudah wujud. Tiada yang baru kecuali manusia berfikiran penjajah yang terus mempertahankan pendirian songsang mereka. Ia penuh dengan cabaran. Menguji kesepakatan Pakatan Rakyat yang semakin melangkah matang menghormati hak beragama masing-masing. Ia juga menguji kefahaman masyarakat Islam terhadap agama Islam itu sendiri. Tidak payahlah Umno atau Barisan Nasional main isu ini. Akhirnya Umno sendiri yang terperangkap, berkokok berdegar-degar, ekor bergelumang tahi...


YB USTAZ MOHD NASIR ZAKARIA
Ketua Penerangan Pemuda PAS Kedah

Jika laa arahan ini AZIZAN keluarkan di Kedah Medical Centre...mau terbalik RTM & TV3 dok buat cerita....

PAKAI TUDUNG DI MAHKOTA HOSPITAL MELAKA SATU KESALAHAN

Rupanya, dalam sebuk-sebuk UMNO ke hulu ke hilir menjaja kononnya hak Melayu semakin tergadai, Islam semakin dalam bahaya, DAP semakin ganas menentang Islam, rupanya dalam negeri Melaka sendiri Islam dihinjak-hinjak.

Beza Melaka berbanding negeri lain dalam Persekutuan Tanah Melayu adalah UMNO menguasai 2/3 kerusi di Dewan Undangan Negeri Melaka. Maksudnya, UMNO mampu memerintah Melaka TANPA Barisan Nasional ataupun parti2 lain.

Namun, dalam negeri yang dikuasai sepenuhnya UMNO ini, hospital Mahkota Melaka telah tidak mengizinkan pekerja wanita mereka memakai tudung. Saya sendiri melihat dengan mata kepala saya betapa pekerja2 wanita ini memakai ID yang ada gambar mereka memakai tudung, tapi di depan saya mereka membuka tudung.

Rupanya, ia adalah arahan rasmi dari pentadbiran Hospital Mahkota Melaka dan ia berlaku di bawah pengawasan kerajaan UMNO Melaka.

Kalau di negeri yang mereka kuasai 100% macam ni pun mereka tidak dapat memperjuangkan hak orang Islam yang begitu mudah, apa lagi yang boleh kita harapkan dari UMNO.

Kalau tak salah saya juga, Mahkota Hospital ini juga sebuah Hospital kepunyaan Singapore sahabat akrab Yahudi Israel.

Beza politik AZIZAN & NAJIB sewaktu mai melawat KEDAHlanie...


MB KEDAH menyambut NAJIB di Airport

Ketua Pemuda PAS Alor Setar sambut PM kat airport...

Selamat datang PM.. kerajaan Negeri sedia taman, padang awam & stadium utk PM ceramah BEBAS NAK KATA APA PUN... inilah demokrasi yang kami mahu wujudkan di Malaysia

Inilah keterbukaan MB KEDAH..beliau masih lagi datang menyambut Perdana Menteri di airport atas kapasiti ketua memerintah negara yang datang ke negeri beliau.... namun apa yg diberi oleh Perdana Menteri Malaysia ini..apa bila sampai di Guar Chempedak kawasan sudah beralih seperti yg datang itu adalah PRESIDEN UMNO ataupun PRESIDEN BN, penuh habih bendera KATI & KERIS dipekan ini... mana dia bendera Malaysia dan Kedah... jika atas kapasiti parti politik takpayahlah juai nama KENDURI RAKYAT...

Inilah masalah BN/UMNO dimana mereka masih tidak dapat membezakan mana satu program parti mana satu program kerajaan....

Note : Jika KENDURI RAKYAT takan tak jemput MB KEDAH sekali sebab beliau kan tok ketua yg jaga negeri KEDAH nie...dan satu lagi... Tmn Wira Mergong, Pdg Awam Guaq Chempedak, Mini Stadium Pendang semua milik NEGERI..buatlah MB tak halang ni negara demokrasi.. Tapi PAS buat ceramah kat markaz sendiri di A.Star, P.Sena polis mai kepung halang.. Hak ni tak reti pikiag

Najib PM Tidak Bermaruah, Peralatkan Pelatih PLKN Untuk Sambut Kedatangannya

Dah tak ada yang nak sambut Najib, budak-budak PLKN jadi mangsa

Najib dan rombongannya telah menaiki kereta api laju Express Rail Link, dari Putrajaya menuju ke stesen KL Sentral bagi mengedarkan bendera Jalur Gemilang menjelang sambutan hari kebangsaan pada 31 Ogos ini dan ketibaannya pada 2.10 petang dikatakan disambut 1,000 orang yang menunggu sejak 11 pagi.

Gambar diatas adalah sekeping gambar yang membuktikan Najib masih mempunyai sokongon yang kuat dari Rakyat Malaysia… tapi jika diperhatikan betul-betul yang menjadikannya ramai adalah Pelatih PLKN

Demi menggembirakan Najib, pelatih-pelatih PLKN telah diangkut dan dibariskan bagi menyambut ketibaannya disepanjang laluan untuk beliau merasmikan kempen Kibarkan Jalur Gemilang di KL Sentral..

OBJEKTIF

Program Khidmat Negara akan dilaksanakan bagi mencapai objektif yang telah digariskan seperti berikut:

1.Meningkatkan semangat patriotisme di kalangan generasi muda.
2.Memupuk perpaduan kaum serta integrasi nasional.
3.Membentuk perwatakan positif menerusi nilai-nilai murni.
4.Menyemarakkan semangat kesukarelaan.
5.Melahirkan generasi muda yang lebih cergas,cerdas dan penuh keyakinan diri.

Tak ada pun dikatakan Program Khidmat Negara akan dilatih untuk menyambut kenamaan..-darisungaiderhaka

Ulasan GB

Ia sudah menjadi satu tabiat UMNO BN... menggunakan pelatih PLKN, pelajar sekolah, penjawat awam... untuk beratur, berbaris.. nak tunjukkan huh betapa ramainya yang datang sokong atau sambut Najib.

Ia "auta" dan "temberang" lama UMNO. Kemudiaan disusuli dengan BERNAMA dan sekalian wartawan pencacai melaporkan ribu-ribu yang hadir (semua didarab 10, jika yang datang 300 maka ditulis 3,000).

Rakyat sudah masak "kelentong" kewartawanan darjat longkang ini.

Dan PM itu, memang tidak bermaruah kerana memaksa pelatih PLKN untuk menyambut kedatangannya.

Dan mungkin dengan sebab itu juga beliau akan jatuh dari kerusi PM dengan tidak bermaruah juga. Agakan GB sahaja.

http://greenboc.blogspot.com

Tiada satu pun kerajaan di dunia yang cekap

SHAH ALAM - “Tiada satu pun kerajaan dalam dunia ini yang cekap,” kata Pengarah Institut Kajian Etnik (Kita) Universiti Kebangsaan Malaysia, Profesor Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin ketika ditanya mengenai kemungkinan ketidakcekapan jabatan kerajaan menjadi punca utama sistem pilihan raya negara ini dianggap tidak telus.

Menurut Shamsul, setiap kerajaan mempunyai masalah tersendiri tetapi apa yang perlu difokuskan adalah tahap dan jenis ketidakcekapan yang berlaku.

“Memang terlalu sukar untuk menghapuskan sama sekali ketidakcekapan dalam mana-mana badan kerajaan tetapi apa yang lebih penting adalah kita memantau tahap ketidakcekapan itu. “Pada pandangan saya, inilah yang dilakukan oleh gabungan Bersih 2.0 iaitu cuba memantau tahap kecekapan sistem yang diguna pakai oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam melaksanakan proses pilihan raya,” katanya.

Isu tahap kecekapan suruhanjaya itu disentuh pada sesi Wacana Sinar Harian siri kelima di sini semalam apabila panel jemputan membincangkan mengenai ketepatan daftar pemilih yang bergantung kepada interaksi beberapa jabatan kerajaan sebelum dapat dikemaskini oleh SPR.

Belum tahu status tanah

BUKIT SELAMBAU – Status pemilikan tanah di Kampung Rusa Bukit Selambau yang berada dalam penguasaan pemegang amanah yang sepatutnya menjalankan tanggungjawab dengan baik masih lagi belum diketahui.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Selambau, S Manikumar berkata, status pemilikan tanah penduduk yang menetap sejak kemerdekaan negara masih lagi belum dapat diselesaikan dan berada dalam penguasaan pemegang amanah.

:Menurutnya, pihaknya kini melakukan dokumentasi bagi mengenal pasti pemegang amanah yang menguruskan status pemilikan tanah penduduk di kampung itu yang masih belum selesai hingga kini.

“Saya sebenarnya terkejut apabila aduan penduduk Kampung Rusa memberitahu bahawa urusan status tanah yang mereka beli masih belum selesai sepenuhnya dan berada dalam penguasaan pemegang amanah,” katanya ketika menghadiri perayaan tahunan di sini.

Menurutnya, pihaknya akan cuba mencari resolusi dengan menyediakan dokumentasi selengkapnya sebelum membawa perkara itu kepada Pihak Pentadbir Tanah Daerah Kuala Muda.

“Bagaimanapun, saya akan cuba mencari penyelesaian terhadap aduan tersebut berhubung pemilikan tanah kira-kira 50 penduduk di kampung ini yang masih tidak diketahui statusnya,” katanya.

Beliau berkata, selain masalah berkenaan, beberapa aduan berhubung pelupusan sampah, masalah berkaitan jabatan tertentu dan melibatkan pemimpin juga ada diadukan dalam perjumpaan sama.

Menurutnya, perayaan yang disambut kira-kira 1,000 penganut dari sekitar kawasan Bukit Selambau itu bukan sahaja dapat mengeratkan hubungan pemimpin dan masyarakat tetapi mampu menjadi jambatan bagi kedua-dua hubungan.

Katanya, dalam perayaan itu, upacara sembahyang dari pagi hingga malam diadakan bagi menzahirkan ucapan terima kasih kepada Tuhan yang memberi kesejahteraan kepada kehidupan masyarakat.

“Saya juga menyumbangkan khemah, kerusi dan meja kepada penduduk bagi mereka jalankan aktiviti dengan lebih baik dan lancar,” katanya.

'Isu rumah rakyat bukti kegagalan manifesto'

ALOR SETAR - Kegagalan Kerajaan Negeri menyiapkan beberapa projek perumahan rakyat di Kedah membuktikan jawapan buku pencapaian manifesto Pakatan Rakyat (PR) yang dikeluarkan baru-baru ini retorik politik semata-mata.

Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, pihaknya mengambil contoh satu projek pembinaan 100 perumahan rakyat di Yan yang didapati masih tidak dibangunkan walaupun kerja meratakan tanah telah dibuat sejak dua tahun lalu dan kegagalan projek itu membuktikan jawapan Kerajaan Negeri mencapai lebih 80 peratus daripada janji manifestonya amat meragukan.

Beliau juga menyuarakan kekecewaan terhadap Kerajaan Negeri kerana tidak membincangkan soalan lisan berhubung isu perumahan rakyat di dalam sidang DUN sebelum ini walaupun isu tersebut penting demi pembangunan rakyat Kedah terutamanya penduduk setinggan yang tertunggu-tunggu sampai bila ‘perumahan rakyat’ dapat disiapkan.

“Dalam bajet tahunan Kerajaan Negeri yang dibentangkan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak sebelum ini, ada dinyatakan perumahan rakyat akan dibangunkan di Yan, Kampung Berjaya dan juga Jitra dalam masa terdekat.

“Bagaimanapun, sehingga hari ini rakyat masih tidak nampak sebarang pembangunan projek perumahan rakyat sebagaimana yang diuar-uarkan dan saya yakin rakyat akan menghukum rentetan kegagalan Kerajaan Negeri ini pada pilihan raya umum akan datang,” katanya kepada Sinar Harian.

Mahdzir berkata, UMNO Kedah akan mengeluarkan buku jawapan balas pencapaian manifesto Kerajaan Negeri dalam masa terdekat selain mendedahkan lebih banyak janji Kerajaan Negeri yang tidak terlaksana bagi menyedarkan mengenai keadaan sebenar politik semasa di Kedah.

“Kita akan mendedahkan segala kegagalan Kerajaan Negeri dari semasa ke semasa dan ianya tidak akan berhenti sehingga Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13,” katanya.

Cawangan baru JPJ di Bandar Baharu

KULIM - Untuk memastikan pengguna jalan raya mematuhi undang-undang yang ditetapkan, Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Negeri Kedah, Ahmad Musadad Sulaiman mengambil inisiatif turun padang dan membuat pemantauan di sekitar kawasan Bandar Baharu.

Menurutnya, dari sekatan jalan yang dibuat, beberapa saman dan notis pemeriksaan sudah dikeluarkan kepada pemilik kenderaan. Selain itu, ada dalam kalangan penunggang motosikal diberi kaunseling terhadap kesalahan yang dilakukan.

Katanya, JPJ mahu mendidik pengguna jalan raya untuk mematuhi undang-undang dan memandu dengan lebih berkhemah.

“Operasi di Bandar Baharu adalah siri ketiga dan saya lihat perlu ada sebuah cawangan JPJ di sini, sekali gus dapat memudahkan orang ramai untuk berurusan.�

“Selain memeriksa kenderaan JPJ turut memberikan nasihat kepada pengguna jalan raya. Dari apa yang dapat kita lihat hari ini, jumlah mangsa kemalangan maut semakin meningkat. Ini membuatkan JPJ cuba menerangkan kepada pengguna jalan raya betapa pentingnya undang-undang jalan raya dipatuhi,” katanya.

Beliau turut membuat pemeriksaan terhadap sekolah memandu untuk memastikan segala garis panduan ditetapkan diikuti selain mendidik pelajar untuk menjadi pemandu yang berkhemah ketika berada di jalan raya.

Menurutnya, semua sekolah memandu seharusnya mengikut peraturan ditetapkan di mana setiap pelajar harus mengikuti ceramah selama enam jam dan latihan memandu selama lapan jam.

“Pelajar akan diajar supaya lebih berdisiplin ketika menunggang atau memandu di jalan raya,” katanya kepada Sinar Harian.

Ayuh mengaum Harimau Malaya di Stadium Bukit Jalil

MASIH ada 90 minit lagi baki perlawanan yang harus ditempuh oleh pasukan bola sepak negara kita sebelum melangkah ke peringkat seterusnya dalam kelayakan Piala Dunia 2014 di Brazil. Halangan utama kini datangnya daripada pasukan Singapura yang telah menewaskan kita 5-3 Sabtu lepas.

Ketinggalan dua gol, persoalan yang bermain dalam fikiran pemain dan peminat bola sepak tanah air kini adalah mampukah Harimau Malaya menewaskan Singapura? Paling tidak 4-0 atau 3-0? Maka jika menang, impian untuk ke final Piala Dunia boleh menjadi satu realiti.

Jika gagal, kita akan terpaksa menunggu lapan tahun lagi. Manakala barisan pemain yang ada sekarang, adalah barisan yang paling sempurna dari semua sudut. Mereka mampu menewaskan mana-mana pasukan jika betul caranya.

Justeru, saya berharap Harimau Malaya bermain dengan cara yang betul pada pertemuan 28 Julai nanti. Sama ada dari segi taktikal, teknikal, tenaga dalaman yang tinggi dan sebagainya mampu meranapkan keangkuhan Singapura.

Ingat, 90 minit jika digunakan dengan bijak, mantap, cekap dan tajam mampu merubah keputusan. Saya doakan Harimau Malaya menang 3-0. Insya Allah.

Buktikan HARIMAU MALAYA....

Cari kemenangan tanpa bolos


Pemain-pemain Malaysia ceria menjalani latihan di Stadium Nasional, Bukit Jalil, semalam menjelang pertemuan menentang Singapura pada pusingan kedua kelayakan Piala Dunia 2014 malam ini . - utusan/FAUZI BAHARUDIN

KUALA LUMPUR - Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah yakin keputusan akan berpihak kepada Harimau Malaya tetapi dengan syarat benteng pertahanan perlu memastikan tiada sebarang kelalaian dan kelekaan seperti yang berlaku pada perlawanan pertama di Singapura, Sabtu lalu.

Beliau berkata, anak-anak buah Datuk K. Rajagobal juga perlu mempamerkan mutu permainan tinggi - memberi tekanan kepada musuh dengan menyerang, mengawal permainan serta cuba memanfaatkan setiap peluang yang dicipta, maka kemenangan 2-0 yang diburu hari ini adalah tidak mustahil.

“Saya harap perlawanan esok akan menjadi perlawanan memihak kepada kita, saya dapat rasa semangat daripada pemain-pemain dan jurulatih... mereka hendakkan kemenangan.

“Selagi dapat kurangkan kesilapan mudah, ditambah dengan kehadiran ramai peminat membanjiri stadium esok (hari ini), saya yakin kemenangan akhirnya akan memihak kita. Mari kita berdoa dan mengharapkan esok adalah malam keramat,” ujar Tengku Abdullah selepas hadir menyaksikan sesi latihan terakhir pasukan di Stadium Nasional Bukit Jalil, semalam.

Dalam pada itu, Tengku Abdullah menyifatkan ketiadaan Safiq Rahim selaku perancang utama skuad Harimau Malaya sebagai kekosongan besar tetapi hakikat itu harus diterima dan beliau percaya terhadap kemampuan pemain gantian yang bakal mengisi posisi itu.

“Kita kehilangan Safiq, memang satu kehilangan besar, tapi kita kena terima hakikat dia tak boleh main. Kita perlukan pemain gantian yang setanding Safiq, tunjukkan aksi mantap,” katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...