TERKINI :

Monday, July 25, 2011

RAIS YATIM nie ingat zaman Semangat 46 dulu lagi kot...

PAS: Rais Yatim ketinggalan zaman

Geli hati apabila membaca seruan Rais Yatim supaya rakyat hanya melihat video BERSIH 2.0 yang ditayang oleh Polis Diraja Malaysia.  Selepas ini mungkin Menteri Penerangan ini akan mencadangkan rakyat Malaysia hanya membaca Utusan Malaysia sahaja, kerana akhbar lain semunya tidak benar.

Saranan beliau di zaman ini untuk memaksa rakyat hanya mempercayai apa yang disiarkan oleh PDRM dan media kerajaan, sama seperti pepatah Arab "kamu boleh paksa kuda pergi minum air, tetapi kamu tidak boleh paksa kuda minum air".

Macam mana beliau yang memegang Kementerian ini tidak menyedari zaman revolusi maklumat.  Sekarang bukan zaman media yang wujud ketika beliau menjadi Timbalan Presiden Parti Semangat 46.  Sekarang ialah zaman lebuhraya maklumat yang begitu pantas.  Tentu beliau masih ingat ketika isu tengkolok Tengku Razaleigh yang diputar belit oleh media mengatakan Tengku Razaleigh telah murtad kerana memakai lambang salib, sehingga pengundi Melayu telah menolak Parti Semangat 46 beberapa hari dalam pilihanraya tahun 1990.  Zaman penipuan media yang dimonopoli oleh kerajaan BN sudah berlalu.  Kita mengharapkan Rais Yatim juga bergerak sealiran dengan zaman sesuai dengan kementerian yang beliau ketuai.  Jangan dikatakan orang menteri yang jaga mengenai komunikasi tidak bergerak mengikut peredaran zaman.

*Kenyataan media oleh Idris Ahmad (gambar kiri) selaku Ahli Jawatankuasa PAS Pusat

SPR mengaku ada pengundi hantu

Suhaizan Kayat

Setelah 16 hari selepas Himpunan Bersih 2 maka akhirnya Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Bin Wan Omar telah mengaku bahawa terdapatnya klon kepada kad pengenalan pengundi yang terdapat dalam daftar pemilih sah yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). Secara tidak langsung Datuk Wan Ahmad telah mengaku bahawa pengundi hantu benar-benar wujud dalam daftar pemilih SPR yang sah.

Kenyataan beliau telah dikeluarkan oleh The Star bertarikh 24hb Julai 2011 di bawah tajuk ”EC: Help us purge ‘clones’ from electoral roll”. Datuk Wan Ahmad pula meminta parti politik dan Individu tertentu tampil memberi maklumat kepada SPR untuk membersihkan daftar pemilih.

Ini merupakan kenyataan “U Turn” SPR mengenai pengundi hantu yang selama ini tidak pernah diakui malah menuduh Pakatan Rakyat(PR) mengada-adakan cerita untuk melunturkan kayakinan rakyat kepadanya. Pembersihan daftar pemilih adalah termasuk dalam tuntutan Bersih 2.0. Pengakuan SPR ini merupakan suatu kejayaan kepada Bersih 2.

Pengakuan SPR ini adalah berdasarkan kepada data yang saya telah keluarkan pada khamis 21hb Julai 2011 bahawa Mariam Binti Su memiliki dua kad pengenalan berbeza iaitu 720616025472 dan 720610025738 tetapi mempunyai satu nombor kad pengenalan lama yang sama iaitu A2278510. Beliau memiliki dua hak mengundi di Dun Kuala Ketil, Parlimen Baling.

Murugan A/L Subramaniam pula dilahirkan pada 02hb Oktober 1973 dan memiliki nombor kad pengenalan lama A2909056. Dua identiti Murugan A/L Subramaniam memiliki tarikh lahir, nombor kad pengenalan lama, jantina, lokaliti, daerah mengundi, Dun, Parlimen dan Negeri yang sama. Hanya 4 digit terakhir kad pengenalan iaitu 5201 dan 5877 yang membezakan identiti Murugan A/L Subramaniam. No kad pengenalan pertama Murugan A/L Subramaniam adalah 731002025877 dan kad pengenalan kedua adalah 731002025201. Sesiapa sahaja boleh menyemak melalui laman web SPR http://daftarj.spr.gov.my/NEWDAFTARJ/DaftarjBM.aspx.

Kes Mariam Binti Su dan Murugan A/L Subramaniam telah membuktikan dua kesalahan besar yang dilakukan oleh JPN dan SPR iaitu pertamanya Jabatan Pendaftaran Negara(JPN) telah mengeluarkan satu kad pengenalan lama dimiliki oleh dua identiti.

Keduanya SPR telah membenarkan seorang pemilih memiliki hak mengundi lebih daripada sekali. Ini telah bertentangan dengan Perkara 119(1) Perlembagaan Malaysia yang menyatakan “tiada sesiapa pun boleh mengundi dalam pilihanraya yang itu juga, dalam lebih daripada satu bahagian pilihanraya”.

Standard Operation Procedure(SOP) bagi kedua-dua jabatan Kerajaan ini perlu dikaji semula. Sistem komputer JPN dan SPR telah menggunakan SOP yang salah. Salah satu prinsip kepada konsep pengkalan data(database) sistem komputer adalah tidak dibenarkan pertindanan identifier kad pengenalan lama atau baru. Tetapi JPN telah membenarkan pertindanan kad pengenalan lama dan SPR pula menerima data yang salah tersebut untuk didaftarkan sebagai pemilih yang sah.

Inilah bukti kesalahan SPR dan JPN. Mana-mana pihak berhak untuk membuat laporan polis berhubung kecuaian (negligent) yang dilakukan oleh JPN dan SPR.

Walaupun bukti-bukti telah menunjukkan bahawa terdapat data bertindan yang telah dimasukkan dalam daftar pemilih yang sah tetapi malangnya SPR tiada hak dengan mudah untuk membatalkannya. Ia terpaksa melalui proses yang rumit untuk membatalkannya. Ini kerana seksyen 14, Peraturan-peraturan Pilihan Raya(Perjalanan Pilihan Raya) 1981 telah manyatakan bahawa “ Daftar pemilih yang pada masa ini berkuat kuasa hendaklah menjadi keterangan prima facis bagi maksud menentukan sama ada seseorang berhak atau tidak berhak untuk mengundi dalam sesuatu pilihanraya dalam mana-mana bahagian pilihan raya”.

Jika pilihanraya di adakan pada waktu terdekat maka pilihanraya umum ke-13 akan menggunakan daftar pemilih yang diragui. Mana-mana parti yang menang dalam pilihanraya ke-13 tetapi mempunyai data-data pemilih yang meragukan mungkin boleh dibatalkan kemenangannya. Ini merupakan sesuatu yang serius bakal akan berlaku. Oleh itu Pemuda PAS mendesak agar ditubuhkan suatu Suruhanjaya Diraja mengkaji sistem perjalanan pilihanraya dalam negara kita yang dilihat bermasalah.

-----------------------------------------

Penulis adalah Pengerusi pemulihan demokrasi dan mobilisasi, Dewan Pemuda PAS Malaysia.

BEKAS MENTERI pun tak percaya "BIOMETRIK"

Bekas menteri akui perlu reformasi sistem p'raya

KUALA LUMPUR, 25 Julai: Pertikaian PAS, Pakatan Rakyat, Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) dan pelbagai pihak lain tentang ketelusan sistem pilihanraya di negara ini diakui berasas dan tidak sewajarnya dipandang ringan oleh kerajaan BN.

Sekiranya pilihanraya di negara ini benar-benar dilaksanakan dengan bersih dan adil, tidak mungkin pertikaiaan mengenainya berlaku sehingga menyebabkan pelbagai protes dilakukan secara berterusan oleh pelbagai pihak termasuk parti-parti politik, NGO-NGO di tanah air dan pelbagai pihak lain.

Bekas Menteri Pelancongan, Tan Sri Kadir Syeikh Fadzir (gambar) yang turut mengakui perkara itu antara lain meminta pihak kerajaan BN merujuk kepada penganjuran protes besar-besaran yang dilakukan oleh Bersih 2.0 di Kuala Lumpur pada 9 Julai lalu.

"Sekiranya pilihanraya di negara ini memang bersih, masakan Bersih sanggup bersusah payah mengadakan perhimpunan itu. Ini menggambarkan keadaan di negara kita yang sudah teruk," katanya.

Berucap pada majlis pelancaran sebuah NGO baru, Angkatan Amanah Merdeka (Amanah) di Memorial Tunku Abdul Rahman Putra, di sini, baru-baru ini, beliau menyarankan kerajaan memperbaiki keadaan itu demi kepentingan negara.

Sehubungan itu, beliau menyarankan kerajaan agar mengambil pendekatan yang baik dengan turut menerima cadangan-cadangan yang baik dari rakyat termasuk dari Bersih 2.0.

"Untuk memperbaiki perkara itu, Datuk Ambiga turut mencadangkan agar SPR turut dianggotai wakil-wakil NGO. Saya kira cadangan itu adalah sesuatu yang baik yang patut diterima oleh kerajaan," tegasnya.

Keadaan yang teruk di negara ini, menurut beliau, selain pilihanraya tidak bersih, juga boleh dilihat dari pelbagai sudut lain termasuk amalan rasuah, kronisme, salahguna kuasa, penyelewengan, kerosakan moral dan sistem sosial, kehancuran perpaduan kaum dan hilangnya rasa hormat menghormati antara satu sama lain.

"Semua itu boleh menjejaskan kestabilan politik dan boleh merosakkan negara. Ia berlaku akibat sikap pihak-pihak tertentu yang ingin menjaga kepentingan kumpulan minoriti mereka tanpa mengambil kira kepentingan rakyat," katanya.

Beliau turut kesal apabila jika terdapat individu tertentu yang prihatin dan tidak senang dengan perkembangan negatif itu menegur dan berusaha untuk memperbaiki keadaan demi kepentingan rakyat dan negara, individu itu pula yang akan tersdingkir dari kerajaan dan ditolak dari barisan kepimpinan kompenan BN.

"Padahal, negara ini bukan milik mereka. Negara kita ini bukan milik kumpulan minoriti. Negara kita ini bukan milik Umno dan bukan milik PAS, tetapi negara ini adalah milik seluruh rakyat negara ini.

"Jadi pihak pemerintah mestilah faham dengan realiti itu dengan sentiasa menjaga perpaduan kaum dan kepentingan semua rakyat negara ini yang terdiri daripada pelbagai kaum, bukan hanya menjaga kepentingan kumpulan minoriti mereka sendiri sahaja sehingga sanggup melakukan apa sahaja untuk kekal berkuasa," ujarnya.

Demi kepentingan negara, beliau mengajak pihak pemerintah khususnya dan kesemua pihak di negara ini amnya bersama-sama menghayati pesanan Bapa Kemerdekaan, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra khususnya berhubung soal amanah dan perpaduan kaum.

Apabila Bapa Kemerdekaan kita, katanya, Almarhum Tunku Abdul Rahman yang tercinta menubuhkan Malaysia, dia bercakap tentang pelbagai kaum hidup sebagai anggota dalam satu keluarga yang besar. Dia berkata, kira-kira demikian bunyinya:

"Jikalau kita mahu bersatu sebagai satu keluarga dan mahu hidup di bawah satu bumbung yang kita sebut Malaysia, kita kenalah bersikap jujur terhadap satu sama lain, Melayu, Cina, India, Dayak, Kadazan, kaum Siam dan lain-lain lagi, orang Islam, orang Buddhist, orang Hindu, orang Kristian dan sebagainya.

"Jikalau kita jujur dan ikhlas, kita tidak akan berkata apa-apa yang boleh menyakiti orang lain. Kita juga tidak akan melakukan apa-apa perbuatan yang boleh menyakiti hati dan perasaan satu sama lain.

"Sebagai anggota keluarga yang ikhlas dan jujur, kita mestilah sentiasa hadir, bersedia untuk menolong satu sama lain. Yang kaya hendaklah menolong yang miskin dan yang sudah berjaya hendaklah menolong yang kurang bernasib baik.

"Dengan cara begitulah baru kita boleh menjadi satu bangsa dan menjadikan negeri ini bersatu-padu dan kuat. Setiap orang akan berasa gembira. Barulah Malaysia akan dihormati oleh dunia."

Menurut beliau, alangkah hebatnya kata-kata yang mudah tetapi penuh hikmah itu. Allahyarham Tunku Abdul Rahman mahukan seluruh rakyat negara ini hidup dengan cara demikian sebagai anggota dalam keluarga yang bahagia.

"Selepas 54 tahun, di manakah kita berada sekarang? Adakah kita sudah dapat hidup sebagai satu keluarga? Jika belum tentu ada sesuatu yang salah. Kita tidak boleh menunggu terlalu lama lagi untuk mengembalikan negeri kita ke jalan yang benar.

"Kita mesti berbuat sesuatu dan melakukannya sekarang juga! Setiap warga Malaysia yang berfikiran benar hendaklah bersama-sama untuk menyatakan hasrat dan suara kita dan menyatakannya dengan lantang dan jelas.

"Tunku Abdul Rahman bukanlah bercakap kosong atau bercakap tak serupa bikin. Sebaliknya. Tunku Abdul Rahman sendiri mengamalkan apa yang dia serukan kepada orang lain," tegas beliau.

NGO baru Amanah yang dilancarkan semalam diketuai oleh Ahli Parlimen Gua Musang selaku presidennya, manakala beliau pula selaku salah seorang timbalan presidennya.

Penubuhan pertubuhan yang dipimpin oleh barisan kepimpinan dari pelbagai bidang itu sememangnya ditunggu-tunggu oleh pelbagai lapisan rakyat negara ini, bagi menyampaikan suara rasminya dalam menegur kerajaan BN yang kini semakin merosakkan negara ekoran pelbagai tindakan para pemimpinnya yang amat tidak disenangi rakyat.

Orang suruh CELUP jari depa dok kalut nak guna BIOMETRIK..!!!

Sistem biometrik tidak selamat
Huzir Sulaiman

Tidak dinafikan penggunaan teknologi maklumat dalam banyak aspek pentadbiran negara, malah pengurusan syarikat telah menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi, produktiviti, keselamatan, kesihatan dan banyak lagi khususnya kepada kepentingan pihak awam. Tidak ketinggalan peranan utamanya untuk memastikan tahap ‘competitive’ atau daya saing negara terus kekal dan berdaya maju berbanding negara-negara lain.

Satu keperluan ‘survival’ rakyat Malaysia untuk menggunakan teknologi maklumat sebagai alat untuk memacu negara di dalam proses penjanaan pendapatan dan seterusnya mempertingkatkan pendapatan per-kapita agar rakyat tidak terus menerus lemas di bawah tekanan ekonomi khususnya dari negara luar yang juga menggunakan kaedah yang sama untuk tujuan ‘survival’ mereka.

Tidak terlalu 'extreme' atau berat kalau saya katakan, kita amat memerlukan teknologi maklumat untuk mempertahankan kedaulatan negara khususnya daripada penjajahan ekonomi.

Saya pasti ramai yang akan bersetuju impak positif teknologi maklumat kepada kehidupan sosio-budaya serta pengaruhnya kepada aturan perjalanan kehidupan harian kita, walaubagaimanapun keputusan SPR dan kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk mempertimbangkan Sistem Biometrik di atas justifikasi ketelusan ketika pilihanraya khususnya di dalam mengekang pengundi hantu sebenarnya merupakan satu tindakan buat masa ini, dengan tahap integriti yang meragukan daripada sebuah kerajaan yang dilihat kini tidak adil, korup dan zalim dilihat sebagai satu tindakan atau keputusan yang TIDAK SELAMAT.

Rakyat ragu-ragu dengan KETELUSAN yang diucapkan. Rakyat juga ragu-ragu dengan SPR yang dilihat tidak telus, tidak bebas dan kepartian. Malah rakyat juga melihat kawalan politik kepada agensi-agensi yang tertentu yang dilihat terpaksa menyokong dasar parti yang memerintah walaupun bercanggah dengan kepentingan rakyat khususnya dari aspek Hak Asasi termasuk hak-hak yang jelas termaktub di bawah perlembagaan. Malah, Rakyat rata-rata khuatir dengan tindakan pemerintah yang mirip kepada pemerintahan kuku besi seperti yang berlaku di Tunisia.

Kerajaan yang memerintah perlu memulihkan persepsi negatif ini dulu sebelum menimbang untuk menjuarai ‘ketelusan’ melalui cadangan sistem Biometrik itu yang dilihat rakyat satu lagi alat manipulasi keadilan yang akan mencacatkan lagi persepsi rakyat kepada proses pilihanraya yang adil dan bersih.

Bagaimana Sistem Biometrik boleh dimanipulasi?

Setiap sistem teknologi maklumat yang memerlukan pengesahan aplikasi sistem akan merujuk kepada pengkalan data. SPR diketahui umum telah lama menggunakan aplikasi teknologi maklumat untuk menyimpan maklumat pengundi di dalam pengkalan data. Malah maklumat daftar pengundi boleh dicapai oleh setiap pengundi secara ‘online’ dengan menggunakan kekunci unik seperti nombor kad pengenalan untuk aplikasi sistem SPR itu mengarahkan capaian maklumat pengundi daripada pengkalan data SPR.

Rakyat tahu masalah utama aplikasi sistem Teknologi Maklumat SPR bukanlah pada aplikasi itu tetapi DATA atau MAKLUMAT yang berada di dalam pengkalan data SPR.

Capaian data atau maklumat pengundi dari pengkalan data sebelum ini melalui aplikasi Teknologi Maklumat atau Sistem Pengurusan Maklumat jelas menunjukkan ada pengundi yang mempunyai 2 tempat malah beberapa tempat mengundi. Malah paparan berita yang dipetik dari Suara Keadilan semalam (24/7/11) mendakwa bahawa terdapat lebih 1600 pengundi yang berusia lebih 100 tahun di Perak di mana 1447 orang daripadanya berusia di antara 100 sehingga 109 tahun. Kita punyai warga emas seramai itu di Perak? Bagaimana pula di seluruh negara?

Jawapan yang mudah kepada masalah integriti data atau maklumat walaupun melalui aplikasi teknologi maklumat atau sistem maklumat yang telah lama digunapakai SPR bukanlah kerana aplikasi itu tetapi kerana data atau maklumat yang dimasukkan ke dalam pengkalan data.

Hanya SPR sahaja yang tahu siapa yang bertanggungjawab untuk memasukkan dan mengemaskinikan data atau maklumat tersebut di dalam pengkalan data. data atau maklumat di dalam pengkalan data tidak boleh berubah dengan sendirinya. Ia hanya boleh berubah dengan tindakan manusia yang menggunakannya. Siapa yang menggunakannya? Anda tahu Siapa?

Kalau SPR tahu bahawa masalah utama adalah integriti DATA atau MAKLUMAT bukanlah kerana aplikasi capaian Teknologi Maklumat atau Sistem Maklumat itu, kenapa SISTEM BIOMETRIK dicadangkan? SISTEM BIOMETRIK juga adalah sebuah aplikasi Teknologi Maklumat atau Sistem Maklumat seperti aplikasi yang digunakan sekarang, cuma perbezaannya adalah cadangan baru itu menggunakan ‘hardware’ atau perkakasan serta perisian dan bukan ‘software’ atau perisian semata-mata untuk capaian DATA atau MAKLUMAT pengundi dari pengkalan data seperti yang digunakan hari ini.

Sebagai Contoh : SISTEM BIOMETRIK yang menggunakan cap jari akan bertindak sebagai KUNCI UNIK seperti No.Kad Pengenalan untuk capaian DATA atau MAKLUMAT daripada PENGKALAN DATA. Setiap rakyat Malaysia mempunyai No.Kad Pengenalan Unik dan boleh dipadankan dengan Cap Jari yang juga unik. Sepertimana maklumat No.Kad Pengenalan yang perlu dimasukkan ke dalam pengkalan data untuk membolehkan maklumat pengundi dicapai (nama penuh, alamat, tempat mengundi dan sebagainya), Cap Jari juga perlu dimasukkan ke dalam pengkalan data untuk membolehkan capaian itu dilakukan. Sepertimana didapati terdapat No.Kad Pengenalan yang sama tetapi mempunyai tempat mengundi yang berbeza (pelbagai lokasi), Cap Jari juga boleh dipadankan dengan tempat mengundi yang berbeza selagimana No.Kad Pengenalan dan Cap Jari yang sama diMASUKKAN oleh SPR ke dalam beberapa rekod (tempat mengundi dan alamat) yang BERBEZA, keputusan daripada SISTEM BIOMETRIK juga akan menghasilkan senarai pengundi yang boleh mengundi di beberapa lokasi mengundi.

Isu KETELUSAN dan PENGUNDI HANTU bukanlah kerana APLIKASI CAPAIAN (perkakasan atau/dan perisian).

Apa perlu ia ditukarkan jika prosesnya sama? Pertukaran lebih dilihat hanya dari aspek kosmetik luaran.

Jawapannya adalah tidak perlu. Siapakah lagi yang akan mendapat habuan dari kegawatan ini melalui cadangan SISTEM BIOMETRIK itu?. Saya biarkan Umno BN untuk merangka jawapan itu. Pasti ramai yang akan tersenyum. Rakyat lebih tahu.

Secanggih manapun aplikasi capaian Teknologi Maklumat atau Sistem Maklumat itu (perkakasan atau perisian, biometrik (cip/kad ID, suara, pengesahan ibu jari atau mata), jika DATA atau MAKLUMAT yang sedia ada di dalam PENGKALAN DATA tidak diBERSIHkan, tidak dikawal dan diurus selia secara bebas oleh badan yang bebas serta dipercayai Rakyat akan KETELUSAN mereka, saya tidak melihat sumbangan Sistem BIOMETRIK itu kepada ‘KETELUSAN’ itu khususnya penyelesaian kepada solusi isu pengundi hantu.

Manipulasi SISTEM BIOMETRIK boleh dilakukan kepada PENGKALAN DATA.

“Biometrics can prevent electoral fraud; Biometric can be used to fraud electoral as well.”

“Biometrik boleh mencegah penipuan pilihanraya, Biometrik juga boleh digunakan untuk menipu pilihanraya”.

Proses pengesahan melalui sistem itu adalah usaha sia-sia, membazir dan TIDAK SELAMAT pada pandangan peribadi saya kerana sebab-sebab di atas. SPR harus menimbang 8 cadangan Jawatankuasa BERSIH 2.0 untuk Pilihanraya yang ADIL dan BERSIH. Semoga imej dan integriti pemerintah dan SPR di mata dan hati rakyat Malaysia dapat dipulihkan dengan menerima semua cadangan itu.

Wallahua’lam.

**Penulis mempunyai pengalaman hampir 15 tahun di dalam Industri Teknologi Maklumat. Cadangan rujukan kepada pihak umum adalah di http://www.eff.org/wp/biometrics-whos-watching-you

Kos hidup naik... ada RAKYAT kesah?

Kajian: Kos hidup naik, BN boleh rasa tempias di PRU
Oleh Alexis See Tho dan Lisa J. Ariffin
July 25, 2011

KUALA LUMPUR, 25 Julai — Peningkatan kos hidup dilihat akan menyulitkan Barisan Nasional (BN) dalam menarik sokongan pada pilihan raya umum ke-13 khususnya di kalangan pengundi kawasan bandar yang berhadapan dengan kesan pendapatan kekal tidak berubah sedangkan paras inflasi pula mengalami kenaikan.

Pugutan suara di kalangan 100 warga kota oleh The Malaysian Insider baru-baru ini menunjukkan 44 peratus menuding jari ke arah kerajaan berhubung kenaikan kos berbanding 41 peratus mengaitkan dengan faktor global dan hanya lima peratus mempersalahkan golongan peniaga.

Minggu lalu, Putrajaya mengumumkan bahawa kadar inflasi Malaysia mengalami peningkatan sebanyak 3.5 peratus pada Jun berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Kadar inflasi pada Mei 2011 adalah 3.3 peratus, masih rendah daripada paras lima peratus yang boleh diterima oleh kerajaan.

Pentadbiran Najib tidak mengatakan bila akan memanggil pilihan raya umum tergempar, tetapi timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam memberitahu ahli-ahli Umno agar bersedia memandangkan pilihan raya boleh diadakan bila-bila masa.

Daripada 86 orang, yang merupakan pengundi berdaftar, seramai 40 responden berkata kos sara hidup kemungkinan akan memberi kesan ke atas pendirian sokongan mereka dalam pilihan raya umum manakala 31 yang lain mengatakan tidak mungkin ada kesan ke atas mereka. Seramai 15 pemilih berkata kos sara hidup akan memainkan peranan berkecuali dalam menentukan siapa yang mereka akan mengundi kelak.

Seorang pesara Rohani Saad, 57, memberitahu The Malaysian Insider, dia percaya undi ketika pilihan raya umum merupakan satu-satunya cara boleh melahirkan rasa tidak puas hati mengenai kenaikan kos sara hidup.

“Jika kerajaan mengatakan harga tak naik, harga tentu naik,” kata Rohani yang kini bergantung pada simpanannya.

Meskipun Rohani berjimat cermat, membelanjakan sekitar RM100 seminggu untuk barang-barang runcit bagi suami dan dirinya, dia merasakan kedudukan kewangan semakin buruk tahun ini.

Malah mereka yang agak berada pun merasakan mereka “miskin” sekarang ekoran peningkatan inflasi.

Seorang pengurus pejabat yang hanya mahu dikenali sebagai Anne berkata, kerajaan seharusnya memantau harga barang khususnya harga barang-barang keperluan seharian seperti makanan bagi membolehkan kos sara hidup dapat dikawal.

Meskipun pendapatan Anne dan suaminya mencecah RM10,000 sebulan tetapi dia terpaksa memotong bajet membeli ikan sebab ia terlalu mahal sekarang.

“Kami suka makan ikan, tetapi kami juga rasa perit (kenaikan harga),” katanya lagi.

Meskipun pentadbiran Najib menggerakkan program-program transformasi ekonomi tetapi kesannya belum dirasai rakyat memandangkan mereka juga berhadapan dengan kenaikan harga barangan khususnya di kawasan-kawasan bandar berbanding kadar pendapatan.

Perkara ini juga dikesan menerusi pungutan suara yang diadakan.

Kira-kira 34 peratus responden berkata mereka merasakan kedudukan kewangan mereka lebih buruk berbanding setahun lalu manakala 43 peratus merasakan tiada sebarang perubahan dan 23 peratus mengatakan keadaan mereka lebih baik.

“Kehidupan di sini semakin buruk sekarang,” kata Choong, 40, seorang pemilik restoran di Subang Jaya.

Ibu kepada empat orang anak ini berkata, rakyat Malaysia perlu mengeluarkan wang yang banyak untuk memiliki barangan keperluan berbanding negara-negara lain seperti England.

Selain perbelanjaan isu rumah yang semakin meningkat, katanya, bisnes restorannya merasai kesan memandangkan ramai pelanggan sudah kurang makan di luar ekoran kenaikan kos.

Bagaimanapun beberapa orang yang ditemui tidak bersetuju dengan Choong dengan mengatakan bahawa rakyat Malaysia lebih baik berbanding mereka yang tinggal di luar negara.

“Rakyat Malaysia yang tidak pernah tinggal di luar negara tidak tahu yang mereka sebenarnya bernasib baik kerana semuanya ada di sini,” kata Muhammad Zafran Kadir, seorang pengurus komunikasi dari Subang Jaya.

“Berbanding kepercayaan popular, Malaysia merupakan salah satu bandar raya paling rendah kos hidup. Ketika saya berada di Australia, saya mengeluarkan A$400 (RM1,280) seminggu untuk sewa. Jika bukan kerana pinjaman kerajaan, saya tidak boleh hidup,” katanya lagi.

Pun begitu, penganalisis memberi amaran bahawa kos sara hidup dan keadaan ekonomi negara akan menjadi isu utama pilihan raya.

“Kos hidup sentiasa menjadi isu serius bagi kerajaan apabila berhadapan dengan pilihan raya,” kata James Chin, penganalisis politik dari Monash Univeristy kampus Malaysia.

“Ketika keadaan ekonomi tidak baik, kerajaan berhadapan dengan kesukaran,” katanya.

Ketua Eksekutif Institute for Democracy and Economic Affairs, Wan Saiful Wan Jan berkata kos sara hidup merupakan isu paling ketara di kalangan orang ramai.

“Sejauh mana baiknya keadaan ekonomi, ia memainkan peranan signifikan dalam arah aliran pengundian,” katanya.

Sehubungan itu, Wan Saiful juga berkata, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kini berhadapan dengan pilihan sukar memandangkan beliau terperangkap dalam dilema sama ada wajar memotong subsidi, sebagai sebahagian daripada pembaharuan fiskal bagi mengimbangkan bajet kerajaan, tetapi pada masa yang sama berhadapan dengan situasi tekanan kenaikan harga barang.

Menurutnya, pengenalan Dasar Ekonomi Baru (DEB) oleh Tun Abdul Razak pada 1970 telah membawa kepada pergantungan ke atas campur tangan kerajaan dan subsidi, sekali gus mewujudkan budaya subsidi yang sukar bagi Najib untuk keluar.

“Bagaimana Najib boleh memberitahu publik bahawa subsidi tidak boleh berkekalan?” kata Wan Saiful.

“Beliau tidak boleh kata bapanya salah apabila melaksanakan DEB,” katanya lagi sambil menambah, “sesuatu yang malang bagi kerajaan buat masa sekarang.”

Wan Saiful berkata, Pakatan Rakyat memperoleh kelebihan politik daripada tindakan Putrajaya memotong subsidi dan impaknya ke atas kos sara hidup tetapi menurutnya, ia pendekatan popular dan tidak bertanggungjawab.

Malah kata beliau, sebagaimana kerajaan semasa, Pakatan Rakyat tidak dapat mengekalkan subsidi untuk jangka masa yang panjang.

Kata Wan Saiful, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim seharusnya lebih mengetahui perkara ini berbanding menentang pelarasan subsidi.

Sementara parti-parti politik berusaha memikat undi, pengundi sendiri kelihatan sinis dengan mendakwa bahawa sokongan mereka hanya dikira ketika pilihan raya tetapi bukan dalam persekitaran realiti.

Seorang penjaja yang hanya mahu dikenali sebagai Lee berkata, meskipun dia sudah banyak kali mengundi tetapi tidak merasakan undinya ada membawa sebarang perubahan.

Lee yang berusia 70 tahun berkata, dia kecewa kerana harapannya agar kehidupan akan bertambah baik tidak mendapat perhatian ahli-ahli politik.

Katanya, bilangan mereka yang mengunjungi gerainya semakin menurun memandangkan ramai mahu makan di rumah.

“Saya tidak tahu ke mana pergi mereka semua,” katanya dengan nada kesal.

MBSA henti projek rumah dalam tanah MADA

http://harizamrry.files.wordpress.com/2009/05/wu_01-1.jpg
Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) tidak lagi meluluskan permohonan pemaju perumahan untuk membina rumah di kawasan tanah pertaniah sawah padi Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA).

Datuk Bandar Alor Setar Datuk Mat Noh Ahmad berkata tindakan itu selaras dengan saranan kerajaan negeri yang tidak menggalakkan pembangunan perumahan dilakukan di kawasan sawah padi yang mengakibatkan tanah untuk kegunaan pertanian sawah padi kian terhad.

Katanya sekatan yang dibuat MBAS bukan bertujuan untuk menyekat pembangunan di bandar raya ini tetapi mahu mengimbangkan pembangunan di pusat bandar raya dan di kawasan sekitarnya selain mahu mengekalkan status negeri itu sebagai negeri Jelapang Padi selain dapat menjana pendapatan kerajaan negeri.

"Kita ada tanah di luar kawasan Mada yang boleh dibangunkan oleh pemaju-pemaju perumahan seperti di Pokok Sena, Jabi dan Bukit Pinang dan saya kira kawasan tersebut strategik dan tidak jauh di kawasan Bandaraya Alor Setar.

"Kita juga akan mengesyorkan kawasan yang sesuai kepada pemaju perumahan dengan mengambil kira prasarana asas seperti jalan raya yang baik, sekolah, klinik kesihatan dan beberapa kemudahan lain yang berdekatan dengan kawasan perumahan yang bakal dibina," katanya selepas Majlis Mesra Rakyat Bersama Datuk Bandar Alor Setar di Alor Setar semalam.

Mat Noh yang baru menjadi Datuk Bandar Alor Setar sejak 17 Julai lalu berkata pemaju perumahan yang mengemukakan permohonan, ia mestilah lengkap mengikut peraturan dan piagam yang telah ditetapkan oleh MBAS bagi mengelakkan mereka melakukan permohonan sama berulang kali.

Mengenai peniaga haram di tepi jalan yang berleluasa di bandar raya ini, beliau berkata MBAS akan menjalankan operasi bersepadu terhadap mereka dengan menyita barang-barang perniagaannya.

"Mereka melanggar peraturan MBAS dengan berniaga secara haram di tepi jalan tanpa ada kelulusan daripada majlis. Mereka juga sering menimbulkan masalah kepada penduduk setempat dengan pembuangan sampah sarap dalam longkang dan parit serta mengganggu pengguna jalan raya," katanya.

Justeru itu beliau berharap peniaga haram ini menutup peniagaan mereka dan mencari tempat yang sesuai untuk menjalankan perniagaan dan menghormati undang-undang sedia ada bagi menjamin keselesaan rakyat di negeri ini.

Terdahulu Mat Noh menyampaikan hadiah kepada sembilan pemenang pertandingan menulis esei sempena sambutan ulang tahun ketujuh MBAS yang disertai oleh empat sekolah di sekitar Alor Setar.

--Bernama

UMNO/BN akan terkedu lagi bab "BABI di KEDAH"

dari KedahLa

http://4.bp.blogspot.com/_G4UF_wN334k/TEFawgjSuXI/AAAAAAAAUM8/zbUWOF-gqrI/s320/BN+(1).jpg

SEBENARNYA Pusat potong babi yang dicadangkan itu BUKAN milik mahupun inisiatif Kerajaan Negeri tetapi adalah CADANGAN, HASRAT dan USAHA PIHAK SWASTA, 100% kos ditanggung oleh mereka.

Kerajaan negeri hanya membantu mereka agar dapat mematuhi segala peraturan ketat yang telah ditetapkan. Apabila nanti semua peraturan dan prosedur BERJAYA mereka patuhi maka keputusan akhir LESEN dikeluarkan atau tidak adalah KUASA MUTLAK MENTERI PERTANIAN.

Masa tu kalau MENTERI tak keluar lesen maka orang Cina boleh pi serang menteri dan kerajaan BN Pusat tu... tapi kalau menteri keluar lesen orang Melayu bolehlah ramai-ramai pakat pi maki menteri tu sebab izinkan pusat babi dibina di Kedah... Apa macam UMNO??? Masa tu baru hangpa mai akai....


Pak Dee...

Belasungkawa: Dato’ Syeikh Zakaria bin Haji Ahmad Wan Besar Telah Kembali KerahmatuLlah

Gambar: Ihsan dari Akhina Ibnu Fathani
إِنَّا للَّهِ وَإِنَّـآ إِلَيْهِ رَاجِعونَ

Telah kembali kerahmatuLlah Dato’ Syeikh Zakaria bin Haji Ahmad Wan Besar pada jam 5 pagi 23 Sya’ban 1432/25 Julai 2011, di Hospital Sultanah Bahyah Alor Setar, Kedah. Jenazah al-Marhum Dato’ Syeikh Zakaria bin Haji Ahmad Wan akan di bawa ke Masjid Sultanah untuk disholatkan. Dan menurut apa yang dimaklumkan kepada al-Fagir, beliau akan dikebumikan di Guar Cempedak. [Dato' Syeikh Zakaria adalah merupakan bapa saudara kepada mantan KP JAKIM, Dato' Wan Muhammad bin Dato' Syeikh 'Abdul 'Aziz. Al-Marhum Dato' Syeikh 'Abdul Aziz adalah merupakan abang kepada Syeikh Zakaria dan beliau menjawat jawatan Qadhi Besar Kedah satu ketika dulu]

Beliau adalah seorang ulama ‘senior’ Kedah. Di lahirkan pada 23 Januari 1928 di Kampung Jerai, Mukim Kupang, Kedah. Dalam usia yang lebih kurang 7 tahun beliau di bawa ke Mekah oleh keluarga beliau untuk belajar ilmu agama. Beliau belajar di Madrasah Darul 'Ulum ad-Diniyyah di Makkah dan di Masjidil Haram. Kemudiannya beliau melanjutkan pelajarannya ke Universiti al-Azhar. Di antara kerjaya beliau: Menjadi Mudir Madrasah al-Akhlaq al-Islamiyyah, Guar Cempedak, Guru Penolong di Ma’had di Johor, Guru Penolong di Ma’had Mahmud Alor Setar dan Guru Di Ma’had Tahfiz al-Qur’an. Beliau juga merupakan Ahli Majlis Fatwa Kerajaan Negeri Kedah. Beliau juga seorang yang banyak menghasilkan karya penulisan. Hampir 70 buah buku agama beliau hasilkan. Beliau seorang yang sangat gigih di dalam menyampaikan ilmu agama melalui majlis-majlis pengajian di masjid-masjid dan juga di radio.

Dari dari kiri
Prof. Madya Dr. Haji Abdul Aziz Bin Hj Hanafi, Dato' Syeikh Zakaria Bin Haji Ahmad,
Dato' Paduka Syeikh Muhamad Baderudin Bin Haji Ahmad,
Y.A.A. Dato' Wira Syeikh Yahya Bin Hj Jusoh, Dato' Syeikh Abd. Hamid Bin Md. Tahir
Berdiri dari kiri
Ustazah Faridah Bt. Hj Ahmad, Tuan Syeikh Marwazi Bin Dziyauddin, Dato' Syeikh Abdul Razak Bin Haji Mohd Yusof,
Dato' Syeikh Fadzil Bin Haji Awang, Tuan Syeikh Abdul Rahman Bin Abu Bakar, Tuan Syeikh Aminudin Bin Hj Abd Rahim


Antara guru beliau adalah Syeikh Wan Ismail bin Wan ‘Abdul Qadir al-Fathani al-Makki (Pak Da El), Syeikh ‘Abdul Qadir bin ‘Abdul Mutthalib al-Mandili al-Makki, Syeikh Yasin bin ‘Isa al-Fadani dan lain-lain.

Alhamdulillah, al-Fagir pernah beberapa kali menziarahi beliau dan membaca beberapa buah hadits kepada beliau. Sewaktu pertemuan, beliau menceritakan serba sedikit sejarah hidup beliau kepada al-Fagir. Antaranya beliau berkata …. “saya kenai huruf niii dengan Syeikh Yasin lah …..” Katanya lagi “saya bai’ah thariqat Syattariyyah dengan Pak Da El …. waktu tu saya kecik lagi …. tenggelam tapak tangan saya dibawah tapak tangan Pak Da El …..” Alhamdulillah beliau juga bermurah hari untuk mengijazahkan al-Fagir dengan ijazah (‘ammah) yang beliau perolehi daripada guru-guru beliau.

Sesungguhnya pemergian beliau merupakan satu kehilangan besar buat umat Islam di Kedah khususnya dan di Malaysia umumnya.

Semoga Allah merahmati beliau dan memberi sebaik-baik ganjaran kepada beliau.

Marilah kita sama-sama menghadiahkan bacaan surah al-Faatihah kepada al-Marhum Dato’ Syeikh Zakaria bin Haji Ahmad Wan Besar serta mendoakan beliau. Al-Faatihah .....

اللهم اغفر له وارحمه وعافه واعف عنه وأكرم نُزُله، ووسع مُدخلهُ، واغسله بالماء والثلج والبرد، ونقه من الخطايا كما ينقى الثوب الأبيض من الدنس، وأبدله داراً خيراً من داره، وأهلاً خيراً من أهله وزوجاً خيراً من زوجه وأدخله الجنة
وأعذه من عذاب القبر ومن عذاب النار


http://al-fanshuri.blogspot.com

Admin : Mohon maaf jika kami copy paste ini tidak mendapat kebenaran dari empunya blog..kami sekadar ingin menyampaikan berita sedih ini untuk tatapan semua rakyat...tetapi jika pihak anda tidak setuju kami boleh padam semula artikal ini..

UMNO Kedah 'GORENG' Najib......!!!

BERITA BESAR! BERITA BESAR!
“Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, akan makan tengah hari bersama-sama rakyat Kedah sempena lawatan beliau ke negeri itu Khamis ini”.

Acara makan tengah hari masakan kampung dalam program kenduri itu dijadualkan di Padang Awam Guar Chempedak dan dijangka dihadiri 10,000 orang.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah, berkata lawatan rasmi sehari Perdana Menteri itu bermula dengan lawatan pada sebelah pagi ke Masjid Taman Wira Mergong dibina oleh Kerajaan Pusat sebanyak RM1.2 juta.

Ahmad Bashah berkata, Perdana Menteri kemudian akan bertemu orang ramai di tapak Pasar Tani Taman Wira, berdekatan masjid tersebut dan bersarapan bersama mereka di gerai di pasar tani berkenaan.

"Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) pula mengadakan pasar tani mega di Taman Wira, selama tiga hari berturut-turut mulai Rabu ini sempena sambutan ketibaan Ramadan," katanya dalam kenyataan media di sini, hari ini.

Beliau berkata Perdana Menteri akan menghadiri majlis bersama masyarakat Cina di Sekolah Menengah Keat Hwa, Jalan Kuala Kedah serta sambutan 100 tahun penubuhan sekolah tersebut dan selepas itu menghadiri kenduri rakyat di Padang Awam Guar Chempedak.

"Semua hadirin akan duduk secara bersila bersama Perdana Menteri pada majlis jamuan ini. Pada majlis ini juga upacara menaikkan kain rentang gergasi Barisan Nasional (BN) akan dilakukan," katanya.

Pada sebelah petang, Perdana Menteri dijadual menghadiri perjumpaan dengan 10,000 belia di Stadium Mini Pendang dan diikuti pertemuan dengan rakan facebook beliau di Hotel Holiday Villa, Alor Setar.

Sebelum berangkat pulang ke Kuala Lumpur, Najib akan menyertai jamuan makan malam bersama-sama 3,000 orang di Dewan Wawasan Jitra yang terbuka kepada orang ramai. - BERNAMA
Realitinya lawatan Najib ke Kedah bukannya bertemu rakyat Kedah tetapi hanya indah khabar dari rupa dengan berlegar-legar bersama konco-konco UMNO sahaja untuk menguatkan politik mereka.

Lawatan ke Taman Wira hanya untukmemulihkan kekuatan YB Datuk Ahmad Bashah yang ‘ratingnya’semakin menjunam kerana janji-janji lama hanya tinggal janji.

Lawatan ke Guar Chempedak untuk meletak tapas asas Senator Jamil Khir sebagai calun yang disebut-sebut dalam PRU13 yang akan datang.

Perjumpaan dengan 10,000 belia di Pendang hanyalah untuk memberi nafas politik kepada Datuk Rozai Shafian yang sedang tercungap-cungap seperti nyawa ikan dalam akuarium yang kehabisan air.

Hakikatnya pertemuan ini seharusnya di luar dari ‘inner circle’ UMNO di mana ketika ini hamba rakyat Kedah semakin hari semakin terasa kejauhan dengan Najib PM mereka.

Manakala kecintaan kepada Ustaz Azizan pulak semakin hari semakin bertapak di hati dan jiwa nurani mereka.

Kesimpulannya DS Najib masih lagi gagal membaca kehendak jiwa rakyat Kedah kerana masih dikongkong juak-juak UMNO yang hanya pandai mencium tangan Perdana Menteri tetapi tidak pandai mencium tangan rakyat.

[http://mummyrokiah.blogspot.com]

Datuk Seri Azizan - Bincang dengan Datuk Bandar

Bincang dengan Datuk Bandar

ALOR SETAR - Persatuan Penyewa-penyewa Gerai Stadium Darul Aman disaran mengadakan perbincangan dengan Datuk Bandar Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) berhubung ketidakpuasan hati terhadap penutupan jalan berdekatan Stadium Darul Aman, pada masa akan datang.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, kemungkinan persatuan terbabit boleh berbincang mengenai implikasi positif mahupun negatif membabitkan penutupan jalan utama sekitar stadium bagi penganjuran Kejuaraan Cub Prix Malaysia AAM Petronas, tahun depan.

“Mereka perlu bincang secara semuka dengan Datuk Bandar, sama ada menyarankan lokasi diubah atau tidak perlu tutup kesemua laluan yang menghubungkan jalan ke stadium. Kejohanan Cub Prix pun sudah berakhir semalam, dan kita tidak boleh sesuka hati ubah laluan di saat akhir, kelak menyusahkan banyak pihak, terutama penganjur,” katanya.

Walaupun prihatin dengan kesulitan dialami peniaga sekitar stadium itu, namun pihaknya perlu mengadakan perbincangan dengan banyak pihak, dan berharap pada penganjuran akan datang, masalah ini tidak timbul lagi.

“Ini tahun ketiga penganjuran sukan ini diadakan di tempat yang sama. Sejak dua tahun lalu, tiada pula bantahan dibuat. Saya harap pihak berkenaan dapat bincang secara elok terutama dengan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT),” katanya.

Pada 18 Julai lalu, Persatuan Penyewa-penyewa Gerai Stadium Darul Aman mengadakan perhimpunan aman membantah penganjuran Kejuaraan CubPrix Malaysia AAM Petronas di kawasan Stadium Darul Aman kerana mendakwa menjejaskan pendapatan mereka ekoran penutupan jalan pada 22 dan 23 Julai lalu.

Pengerusinya, Jafree Don berkata, pendapatan 123 peniaga terpaksa menanggung kerugian kira-kira RM1 juta kerana tidak dapat beroperasi selama seminggu.

Sebelum itu, pihaknya menyerahkan surat bantahan kepada Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak; Datuk Bandar Alor Setar termasuk Perbadanan Stadium-stadium Negeri Kedah, meminta agar lokasi penganjuran program dipindahkan ke Suka Menanti atau lokasi lain yang lebih sesuai.

Cub Prix - Sedia pertimbang lokasi sesuai

Sedia pertimbang lokasi sesuai

ALOR SETAR - Kerajaan Negeri telah pun membuat ‘post mortem’ mengenai penganjuran Kejuaraan Cub Prix Malaysia AAM Petronas, yang berakhir semalam, untuk membuat penambahbaikan bagi penganjuran akan datang.

Exco Belia dan Sukan, Kesenian dan Warisan, Kebudayaan Negeri, Datuk Dr Hamdan Mohamed Khalib berkata, urusetia Kerajaan Negeri turut mencadangkan supaya dibuat beberapa pengubahsuaian supaya acara tahunan itu kelak tidak akan menjejaskan mana-mana pihak.

“Kita boleh bincang dengan peniaga untuk buat penambahbaikan bagi penganjuran akan datang. Kerajaan Negeri sedia mendengar pandangan mereka dan daripada perbincangan, kami dapati ada beberapa perkara boleh diperbaiki,” katanya.

Menurutnya, antaranya membuka laluan sementara untuk kenderaan memasuki kawasan stadium, meletakkan pagar atau ‘paddock’ boleh ubah, serta menyenaraikan laluan alternatif yang bersesuaian.

“Cadangan ini perlu dibincangkan bersama dengan pihak penganjur dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) terlebih dahulu,” katanya.

Mengulas sama ada Kerajaan Negeri bercadang mengubah lokasi ke kawasan Suka Menanti, Dr Hamdan berkata, ianya boleh dipertimbangkan sekiranya mendapat persetujuan semua pihak terlibat.

“Antara kriteria pemilihan tempat ialah ianya mudah diakses dan tidak menghalang lalu lintas. Namun jika kajian mendapati laluan di Suka Menanti sesuai dijadikan trek lumba motosikal, kita sedia pertimbang,” katanya.

Menurutnya, pihaknya tidak mahu kelak setelah lokasi diubah, ianya menyusahkan orang ramai untuk berkunjung atau timbul pula rasa tidak puas hati di lokasi baru.

“Saya harap acara ini mendapat sokongan dan kerjasama penduduk negeri ini kerana ianya salah satu tarikan pelancongan domestik, di mana peminat motosikal sanggup datang dari jauh semata-mata mahu saksikan pelumba mereka beraksi,” katanya.

Malah, katanya, pada tahun depan, Kerajaan Negeri bercadang memasukkan acara berkenaan dalam kalendar pelancongan negeri Kedah, sebagai produk pelancongan baru.

“Sejak penganjurannya selama tiga tahun berturut-turut, saya dapati berlaku pertambahan pengunjung ke bandar raya dalam tempoh itu, termasuk tempat penginapan penuh ditempah krew dan peminat kejohanan itu," katanya.

Dr Hamdan berkata, peniaga juga disaran membuat sedikit pengubahsuaian dalam perniagaan ketika penganjuran acara berlangsung, berikutan mendapat sambutan hebat pengunjung.

“Ketika inilah peniaga boleh dapat keuntungan berganda. Daripada pemerhatian saya, jumlah pengunjung amat memberangsangkan dan saya yakin dengan sedikit pengubahsuaian, mereka mampu peroleh pendapatan lumayan,” katanya.

Menurutnya, sekiranya kejohanan Cub Prix ini berterusan mendapat sambutan pengunjung, pihaknya bersedia menganjurkan mini karnival bersebelahan untuk merancakkan lagi program.

Malaysia Berhadapan Dengan Masalah Belia Yang Gemar Memilih Pekerjaan

SUNGAI PETANI, 24 Julai (Bernama) -- Malaysia berhadapan dengan masalah belia yang gemar memilih pekerjaan sedangkan negara telah banyak menyediakan peluang pekerjaan, kata Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam.

Beliau berkata kini pengangguran bukan isu tetapi ia berkaitan dengan jenis pekerjaan yang digemari belia yang memilih bidang pekerjaan yang mereka suka sahaja.

Bagaimanapun katanya kadar pengangguran di Malaysia bagi tempoh tujuh bulan pertama tahun ini tidak berada dalam keadaan serius, hanya mencatatkan 3.6 peratus sahaja dan mengikut takrifan antarabangsa, Malaysia masih dalam kategori mempunyai peluang pekerjaan sepenuhnya.

"Dibandingkan dengan negara-negara yang menghadapi masalah pengangguran, Malaysia tidak teruk kerana berada di bawah 4.0 peratus dan kita masih dalam kategori peluang pekerjaan sepenuhnya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan MySkills 2011 peringkat negeri Kedah di sini.

Beliau menambah golongan tersebut kini menggemari jenis pekerjaan dalam bidang automotif, teknologi maklumat, perhotelan dan kecantikan. Mengenai My Skills 2011, beliau berkata lebih 2,000 pengunjung hadir menjayakannya dan dari jumlah itu lebih 900 orang mendaftar untuk menyertai kursus yang ditawarkan oleh agensi-agensi kemahiran milik kerajaan dan swasta.

My Skills 2011 menawarkan lebih 6,000 kursus percuma di seluruh negara yang mendapat kerjasama Kementerian Belia dan Sukan, Kementerian Pengajian Tinggi, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan Kementerian Kerja Raya selain Kementerian Sumber Manusia.

-- BERNAMA

Bersih 2.0 :Drama kejar mengejar aku, Mat Sabu, polis

oleh Mohamed Hanipa Maidin

http://tvsnews.net/v1/images/news_images_upload/mat%202.jpgKali ini aku ingin ber­kongsi cerita pra, semasa dan pasca himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu. Kita mulakan dengan fasa pra perhimpunan. Aku dan Mat Sabu berada di luar negara kerana bererehat sebentar dek terlalu banyak kes Mahkamah yang melibatkanku (peguam) dan Mohamad Sabu atau lebih mesra dipanggil Mat Sabu (anakguam) yang juga Timbalan Presiden PAS.

Di luar negara kami berbincang adakah Mat Sabu perlu ke Mahkamah Tinggi Pulau Pinang pada 8 Julai iaitu sehari sebelum Himpunan Bersih. Mat Sabu agak risau dicekup pada 8 Julai di Pulau Pinang maka ter­lepas untuk menyertai himpunan Bersih. Aku katakan pada Mat Sabu bahawa kami perlu hadir pada 8 Julai di mahkamah.

Maka pada hari tersebut, kami berdua berlepas ke Pulau Pinang dari Lapangan Terbang Subang pada jam 6.55 pagi. Di Pulau Pinang aku dan Mat Sabu hadir di Mahkamah Tinggi bagi rayuan kes oleh Pendakwaraya ke atas keputusan Mahkamah Majistret di Jawi yang membebaskan Mat Sabu dan sembilan yang lain. Tapi jahatnya pihak pendakwaraya, mereka hanya merayu kes Mat Sabu sahaja.

Alhamdulillah di Pulau Pinang Mat Sabu tidak ditangkap. Ramai yang menyapa Mat Sabu tanpa mengira bangsa di Pulau Pinang dan semua bersemangat bercerita tentang Bersih dan tindakan polis yang mereka kata agak kururang siuman. Jam 6.30 petang, kami sampai di Subang. Kenderaan dan petugas keselamatan PAS menanti kami. Di Lapangan Terbang Bayan Lepas, kami membeli baju warna kuning yang bakal dipakai di perhimpunan Bersih 2.0 keesokan harinya.

Pemandu yang membawa kami beritahu banyak sekatan jalan polis dan jika naik kereta tidak selamat. Dua buah motosikal disediakan untuk kami. Sampai di sebuah stesen minyak, Mat Sabu membonceng motosikal untuk dibawa ke sebuah hotel di ibu kota dan aku pula dibawa ke rumah. Kami berjanji akan jumpa malam itu di hotel.

Sebaik sahaja sampai di rumah, aku membersihkan diri dan jam 12 malam berjumpa Mat Sabu di sebuah hotel di ibu kota.

Pagi 9 Julai, aku tinggalkan Mat Sabu di bilik hotel dan turun minum. Aku hanya berseluar jeans hitam dan ber­baju T merah (tapi bukan Patriot). Aku minum di gerai mamak tidak jauh dari hotel. Ramai ahli PAS turut minum dan menyapaku. Kepala aku hanya memikir satu perkara; bagaimana nak melepasi banyak sekatan jalan polis? Aku dan Mat Sabu saling ber­hubungan melalui SMS (khidmat pesanan ringkas).

Tiba-tiba aku terima SMS dari sahabat PAS Johor yang secara kebetulan dapat maklumat daripada seorang kawan lain yang berada di hotel penginapan Mat Sabu. SMS itu berbunyi; “Beritahu akhie Hanipa jangan balik ke hotel kerana polis sedang cari dia.”

Aku forwardkan SMS itu kepada Mat Sabu. Aku minta kawan yang minum bersama aku untuk lihat keadaan di hotel. Kawan aku pergi ke hotel dan beritahu ramai polis berkeliaran. Aku menelefon Dr Mohd Hatta Ramli dan beliau minta aku dan Mat Sabu ke Masjid Negara jika boleh lepas dari kepungan polis. Aku beritahu Mat Sabu apa yang Dr Hatta beritahu. Mat Sabu kata kita ke sana untuk solat Zohor. Maka petugas keselamatan menyediakan dua motor dengan dua penunggang. Aku naik satu motor dan Mat Sabu naik satu motor yang lain.

Sebaik sahaja Mat Sabu berjaya turun ke bawah (polis tidak menyedari Mat Sabu sudah terlepas), kedua-dua motor memecut deras membawa kami. Aku amat gayat membonceng motor yang dipandu laju. Tiba-tiba motor yang membawa Mat Sabu berhenti kerana dalam jarak 100 meter ada sekatan jalan polis. Kami cuba masuk ke kawasan perumahan dan tidak semena-mena kenderaan pacuan empat roda polis dan dua kereta peronda meluru laju dan membrek di hadapan motor kami.

Kami cuba berpatah balik tetapi dikepung dan pacuan empat roda polis dengan sengaja melanggar motosikal yang dinaiki Mat Sabu. Aku nampak bahagian depan jip Pajero itu melanggar kaki Mat Sabu.

Kedua-dua motosikal yang kami naiki jatuh dan beberapa anggota polis bertindak ala gangster menerpa kami sambil berteriak. Aku dijatuhkan dan muka aku ditekan oleh polis sehingga ter­kena roda motosikal. Aku lihat Mat Sabu dalam kesakitan dan memberitahu polis bahawa dia tidak boleh berjalan.

Tanganku digari ke belakang dan dimasukkan ke dalam kereta peronda. Aku protes tangkapan tersebut dan memberitahu polis yang aku seorang peguam. Namaku juga tiada dalam perintah mahkamah. ACP Fairuz (yang juga aku kenal kerana akulah peguam yang menyoal balas beliau dalam kes himpunan Protes) hanya mengatakan beliau “ikut arahan”. Jawapan standard polis.

Kami berempat dibawa ke Balai Polis Jinjang. Dari sana Mat Sabu kemudiannya di bawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk rawatan. Di Jinjang aku dikenali oleh beberapa anggota polis yang bekerja di mahkamah dan mereka agak terkejut kerana aku ditangkap. Apabila merereka kata pada aku “maaf tuan’ polis yang lain pula terkejut. Aku bersyarah panjang pada polis tentang hak orang yang ditangkap dan sedikit sebanyak mereka akur.

Aku dimasukkan ke dalam sel bersama-sama dua pemandu motosikal yang membawa kami. Di dalam sel, rupanya sudah ada merereka yang ditangkap kerana perhimpunan Bersih. Apabila aku ingin bersolat Zohor, polis arahkan aku berpindah sel. Aku dibawa ke sel baru dan di situ aku terserempak dengan Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub dalam sel seorang diri. Aku juga melihat seorang lagi Naib Presiden PAS, Dato’ Mahfuz Omar juga dalam sel seorang diri. Aku diletakkan dalam sel bersebelahan Mahfuz. Kami bertiga dikurung di sel berasingan seorang diri (solitary confinement).

Tidak lama kemudian Tian Chua pula dimasukkan ke dalam sel di sebelah aku. Selepas itu Mat Sabu pula dimasukkan ke dalam sel di depan sel kami. Beliau hanya berkain pelekat dan kaki berbalut.

Mat Sabu berjalan terdencot-dencot. Tidak lama lepas itu Sivarasa Rasiah pula dimasukkan dalam sel di sebelah sel Mat Sabu. Maka kami ber­bual (sahut-menyahut) dengan nada ria antara satu sama lain.

Nampaknya, polis boleh menahan kami tetapi tidak boleh mencabut kegembiraan kami menentang kezaliman polis dan BN.

NAJIB nak mai Guar Chempedak nak buat kenduri kahwin anak dia kot?

Najib Sertai Kenduri Rakyat Di Kedah Khamis Ini

ALOR SETAR, 24 Julai (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang akan makan tengah hari dengan duduk bersila bersama-sama rakyat Kedah, adalah antara program yang disusun sempena lawatan beliau ke negeri ini Khamis ini.

Acara makan tengah hari masakan kampung dalam Program Kenduri dijadual berlangsung di Padang Awam Guar Chempedak, yang dijangka dihadiri 10,000 orang.

Menurut pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah, Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah lawatan rasmi sehari Perdana Menteri itu bermula dengan lawatan ke Masjid Taman Wira, Mergong pada sebelah pagi.

Masjid tersebut mendapat peruntukan kerajaan pusat untuk pembesarannya sebanyak RM1.2 juta.

Najib kemudian akan bertemu orang ramai di tapak Pasar Tani Taman Wira, berdekatan masjid tersebut dan bersarapan bersama mereka di gerai di pasar tani berkenaan, kata Ahmad Bashah.

Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) pula mengadakan pasar tani mega di Taman Wira, selama tiga hari berturut-turut mulai Rabu ini sempena sambutan ketibaan Ramadan, katanya dalam kenyataan media di sini.

Beliau berkata Perdana Menteri akan menghadiri majlis bersama masyarakat Cina di Sekolah Menengah Keat Hwa, Jalan Kuala Kedah serta sambutan 100 tahun penubuhan sekolah tersebut dan selepas itu menghadiri kenduri rakyat di Padang Awam Guar Chempedak.

"Semua hadirin akan duduk secara bersila bersama Perdana Menteri pada majlis jamuan ini. Pada majlis ini juga upacara menaikkan kain rentang gergasi Barisan Nasional (BN) akan dilakukan," kata Ahmad Bashah.

Pada sebelah petang, Perdana Menteri dijadual menghadiri perjumpaan dengan 10,000 belia di Stadium Mini Pendang dan diikuti pertemuan dengan rakan facebook beliau di Hotel Holiday Villa, Alor Setar.

Sebelum berangkat pulang ke Kuala Lumpur, Najib akan menyertai jamuan makan malam bersama-sama 3,000 orang di Dewan Wawasan Jitra yang terbuka kepada orang ramai, katanya.

-- BERNAMA

Ulamak perlu pimpin masyarakat

Ditulis oleh MUSLIM ABDUL RAZAK

ALOR SETAR, 24 Julai 2011 –Seseorang ulamak ataupun pemimpin hendaklah memimpin masyarakat selari dengan kehendak Allah dan mereka hendaklah menjiwai agama serta tidak mengabaikan duniawi.

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan dan Pembangunan Usahawan, YB Ustaz Abdul Ghani Ahmad berkata, ulama juga perlu menjiwai ilmu yang ada supaya masyarakat mendapat manfaat darinya. Ilmu yang ada perlu disampaikan kepada masyarakat supaya mereka juga mendapat manfaat darinya dan bukan untuk diri sendiri sahaja.

Beliau berkata demikian semasa majlis perasmian penutup Kolokium Ulama di Kolej Universiti Insaniah.

“Bekalan ilmu ini perlu diwariskan kepada orang lain kerana inilah amalan yang tidak akan terputus hingga ke akhirat seperti menyampaikan tazkirah kepada orang ramai dan menjadi imam di. Ada ulamak yang hanya memberikan tumpuan terhadap kerjayanya sahaja tetapi tidak pandai untuk menyampaikan ilmu kepada masyarakat.

“Selain itu, umat Islam juga perlu menghidupkan kembali pentadbiran cara ulamak iaitu mentadbir alam ini sambil mengembangkan agama Islam dan tidak menyekutukan Allah disamping tidak mengambil ideologi lain selain Islam sebagai pegangan,” ujarnya.

Tambah Ustaz Abdul Ghani, barangsiapa yang mengambil selain Islam sebagai pengangan hidup maka mereka tidak mendapat apa-apa melainkan kerugian.

Jangan ulang lagi - Rajagobal


SHARBINEE (kiri) memperkatakan sesuatu kepada rakan sepasukan
lain pada aksi menentang Singapura di Stadium Jalan Besar malam
kelmarin. Malaysia tewas 3-5.

SINGAPURA - Jurulatih kebangsaan, Datuk K. Rajagobal mahu benteng pertahanan tidak mengulangi lagi kesilapan-kesilapan mudah sehingga dibolosi lima gol malam kelmarin.

Meskipun tewas 3-5 kepada Singapura pada aksi pertama pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 di Stadium Jalan Besar, di sini malam kelmarin, Rajagobal tetap yakin Malaysia akan mara ke pusingan ketiga.

"Kita beri Singapura gol-gol mudah hasil kesilapan sendiri. Kita tak boleh buat begini lagi pada aksi kedua nanti. Kita perlu bangkit untuk menang sekurang-kurangnya dua gol.

"Tapi kita perlu sentiasa positif. Dalam tiga atau empat hari ini, saya akan fikir sesuatu untuk aksi kedua nanti dan tetap yakin kita akan layak," kata Rajagobal pada sidang media selepas perlawanan malam kelmarin.

Kelonggaran benteng pertahanan gandingan Muslim Ahmad, Fadhli Shas, Mahali Jasuli dan Asraruddin Putra Omar menyebabkan gawang Sharbinee Allawee Ramli bolos empat kali pada babak pertama dan satu lagi pada babak kedua.

Khidmat Aidil Zafuan Radzak yang diketepikan akibat kecederaan buku lali pasti ditagih pada aksi kedua di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada Khamis ini sambil 'tangan emas' Khairul Fahmi Che Mat mungkin kembali menjadi harapan.

Namun Rajagobal perlu mencari pengganti sesuai apabila kapten, Safiq Rahim tidak dapat beraksi akibat kad merah diterimanya pada minit ke-49 selepas melakukan terjahan keras terhadap Harris Harun.

"Safiq seorang pemain tengah yang cukup berpengaruh. Ketiadaannya memaksa saya mencari pengganti sesuai. Saya perlu positif, yakin dan percaya dengan pemain lain yang ada," ujar Rajagobal.

Berkemungkinan Ismail Faruqi Ashari yang diletakkan sebagai penyerang kedua di belakang Safee Sali akan mengisi tempat Safiq untuk bergandingan dengan Amar Rohidan di bahagian tengah.

Atau Rajagobal mungkin meletakkan Baddrol Bakhtiar memandangkan dua lagi pemain yang ada, Shakir Shaari dan K. Gurusamy lebih berperanan sebagai pemain tengah bertahan seperti Amar.

"Saya tagih kehadiran 90,000 penyokong Malaysia kerana ia bakal memberi motivasi dan semangat kepada pemain kita di Bukit Jalil nanti. Kita kena yakin bahawa kita mampu menang di laman sendiri," tegas Rajagobal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...