TERKINI :

Friday, July 8, 2011

Bersih 2.0 : Daulat Tuanku..!! Siapa Derhaka..???

Bersih 2.0: Agong ‘telah bertindak dengan betul dan wajar’
Oleh G Manimaran dan Debra Chong
July 08, 2011

http://3.bp.blogspot.com/-kcaZv-mCeh4/ThcCtH2xyuI/AAAAAAAAFJA/I00qCS1zL0g/s1600/KEDAHLANIE.INFO.jpg
KUALA LUMPUR, 8 Julai — Yang di-Pertuan Agong mempunyai tanggungjawab untuk bertindak atas nasihat kerajaan tetapi sekiranya nasihat yang diberikan bertentangan dengan Perlemgaan, maka baginda tidak terikat kepada pandangan pentadbiran semasa, kata penganalisis politik.

Prof A. Aziz Bari dari Universiti Islam Antarabangsa berkata, peruntukan Perlembagaan Persekutuan adalah “mudah dan jelas”, yakni Yang di-Pertuan Agong bertindak atas nasihat kerajaan apabila ia selari dengan “kandungan dan semangat Perlembagaan.”

“Jika nasihat (yang diberikan) pertentangan dengan Perlembagaan, maka Yang di-Pertuan Agong tidak terikat kepada nasihat. Bermakna, menjadi satu tugas di sebelah Agong untuk mengabaikan nasihat jika ia ada potensi untuk memperlekehkan (peruntukan) Perlembagaan,” kata pakar perlembagaan ini dalam satu kenyataan kepada The Malaysian Insider.

Katanya, menjadi tanggungjawab ketua negara atau negeri sama ada Yang di-Pertuan Agong, Sultan dan Gabenor untuk melindungi Perlembagaan.

“Ini yang perlu diambil kira oleh menteri khususnya apabila kerajaan, Parlimen dan mahkamah ada tugas untuk dilakukan.

Oleh itu kata beliau, rakyat tiada pilihan kecuali pergi kepada Yang di-Pertuan Agong dan terima kasih “baginda telah melakukan apa yang betul dari segi perlembagaan.”

Aziz menambah tanggungjawab untuk bertindak atas nasihat cuma “satu keperluan umum” yang tertakluk kepada pengecualian dalam kes-kes tertentu.

“Seseorang seharusnya membaca Perlembagaan secara literal dan mekanikal sepanjang masa,” kata beliau.

Berkenaan dengan isu semasa, kata beliau, Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin telah bertindak dengan betul dan wajar.

“Menjadi tanggungjawab baginda memastikan satu pilihan raya yang adil dan bebas. Lihat pada semangat Artikel 114(2) Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Pagi tadi, The Malaysian Insider dengan memetik sumber telah membawa laporan bahawa ‘kebebasan’ Yang di-Pertuan Agong dalam isu berkaitan Bersih 2.0 dan perkenan menerima pertemuan wakil gabungan itu awal minggu ini telah mencetuskan kebingungan di kalangan ahli politik Umno termasuk beberapa menteri pentadbiran Najib.

The Malaysian Insider difahamkan, mereka kecewa dengan keputusan Yang di-Pertuan Agong perkenan menerima rombongan diketuai Pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenavasan menghadap atas alasan ia berlaku di luar kuasa Perlembagaan.

Pegawai-pegawai kerajaan juga mengesahkan wujud siri ‘tarik tali’ dalam urusan menyediakan titah kenyataan antara istana dan pentadbiran Najib sebelum Istana Negara mengeluarkan pendiriannya lewat Ahad lalu.

“Beberapa ahli politik merasakan bahawa kenyataan Agong seharusnya telah menggunakan perkataan-perkataan yang sangat tegas terhadap Bersih 2.0. Dan, beberapa menteri juga kecewa apabila Agong menerima (kehadiran) Ambiga,” kata sumber itu kepada The Malaysian Insider.

Seorang menteri Kabinet mengesahkan kepada The Malaysian Insider bahawa perbezaan pandangan wujud ketika mesyuarat Kabinet mingguan yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

“Mereka merasakan Agong bukan merupakan sayap eksekutif dan Agong tertakluk kepada sistem raja berperlembagaan di mana beliau bertindak atas nasihat perdana menteri.

“Jadi, kebanyakan menteri merasakan bahawa ini dilakukan tanpa pengetahuan perdana menteri. Tetapi perdana menteri tahu, jadi sebenarnya, ia satu tanggapan salah,” kata menteri berkenaan.

Mengulas lanjut mengenai, kata Aziz, sejak seminggu lalu kerajaan menerusi polis telah bertindak memperkecilkan semangat Perlembagaan, antaranya membuat tangakapn yang bertentangan dengan Arikel 10 Perlembagaan Persekutuan.

“Jika, kini menteri-menteri kelihatan tidak gembira, bagaimana dengan pendirian mereka apabila mereka menggunakan Sultan Selangor awal tahun ini?

“Dan, bagaimana dengan pandangan semasa menteri mengenai kedudukan raja dalam krisis Perak pada 2009 apabila mereka menyokong apa yang diputuskan oleh Sultan Perak?” kata beliau lagi.

Sementara itu, seorang peguam yang pakar dalam isu perlembagaan Tommy Thomas berkata, Yang di-Pertuan Agong ada hak untuk dimaklumkan mengenai perkara-perkara semasa menyentuh negara.

Dengan merujuk kepada Artikel 32 Perlembagaan Persekutuan, berkaitan dengan peruntukan bahawa Yang di-Pertuan Agong merupakan “ketua persekutuan”, Thomas menjelaskan, ada konvensyen berhubung pertemuan mingguan antara Perdana Menteri dan Agong bagi membolehkan baginda dimaklumkan mengenai urusan kerajaan.

“Agong adalah ketua persekutuan, bercakap bagi keseluruhan negara. Perdana Menteri semasa sentiasa memihak manakala Agong pula mengatasi politik.

“Dan, tidak salah bagi Agong untuk bertemu mana-mana subjeknya (pihak) untuk mengetahui apa yang berlaku dalam negara,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Thomas, bekas anggota Majlis Peguam berkata, raja berperlembagaan Britain juga mempunyai pendekatan seumpama itu di England.

Katanya, Ratu Elizabeth II sentiasa bercakap dengan profesor dan personaliti-personaliti terkemuka agar baginda dikemaskinikan dengan perkembangan semasa.

“Dalam konteks itu, apa salahnya Agong bertemu dengan Ambiga atau pun dengan Nicol David (ratu skuasy) memandangkan mereka merupakan subjeknya dan baginda adalah Agong mereka,” kata Thomas.

“Selepas menjemput beliau (Ambiga) ke istana, baginda boleh berkata, ‘lihat, ini nasihat saya...’, sebagai seorang bapa, dan terserah kepada Ambiga untuk mengatakan ‘saya terima’ atau ‘saya menolak’. Agong tiada kuasa sebenar selaku sebagai raja berperlembagaan.

“Untuk mengatakan Agong tidak boleh memberi nasihat atau bercakap dengan sesiapa adalah salah,” kata Thomas lagi.

BERSIH 2.0 : Pesanan daripada Lajnah Penerangan PAS Negeri Kedah Darul Aman


Ayuh! Berjuanglah Dengan Sabar...Rahmat Allah Bersama Kita Semua.

Kepada seluruh Warga Kedah yang menyokong Bersih 2.0...selamat jalan, semoga kita semua selamat sampai di Kuala Lumpur. Ingatan saya kepada semua sahabat, jaga tingkah laku kita yang membawa dan imej jemaah Islam dan Parti PAS. Sematkan keazaman untuk tidak membuat sebarang kekacauan walau diuji dan ditekan sehebat manapun... kita sudah faham semuanya itu dilakukan untuk mengekalkan regim UMNO-BN untuk terus berkuasa. Kesabaran kita adalah kekalahan mereka. Matlamat kita ialah kezaliman dan penipuan terhadap rakyat dapat ditamatkan dalam sistem demokrasi yang kita pilih.

Kita mahu buktikan bahawa mereka sememangnya lemah, terpaksa menggunakan semua kudrat institusi awam untuk menyelamatkan diri. Kita tunjukkan bahawa kita mampu menurunkan mereka dalam PRU-13 hanya dengan berjalan secara aman...tidak menerusi kekerasan. Kita adalah pencinta keamanan dan kedamaian. kita menolak kekerasan dan keganasan!

Selamat pergi dan selamat kembali. Jika ada pihak2 yang cuba menjual kejantanan mereka, kita jangan beli...teruskan bersabar...hingga mereka terpaksa melelong jantan mereka di tepi jalan kerana kita tidak membuat tawar menawar. Kita tidak gedebe, kita tak pandai bersilat atau berlakon, kita tidak ada naungan sesiapa melainkan naungan daripada Allah swt, lantaran itu kita bukan lah pengecut! Kita datang dengan aman, dengan tangan kosong... kita juga mahu pulang dengan aman dan tangan kosong. Belilah buah tangan untuk anak dan isteri dari membeli buah tangan agen UMNO-BN.

Selamat berjuang daripada Lajnah Penerangan PAS Negeri Kedah Darul Aman.

Allahu Akbar!3x

Muhammad Sanusi Md Nor
Ketua Penerangan PAS Kedah.

Antara Sebab 'BERSIH 2.0' anda kena turun esok hari...http://www.keadilandaily.com/wp-content/uploads/2011/07/Bersih-2.0.jpg

kenapa tidak di jawab isu SPR..
yang di jawab lain dari isu sebenarnya..
ANDA SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA
adakah anda akan lihat sahaja apa yang berlaku..
segalanya terletak di tangan ANDA...BERSIH 2.0 : Peta Google ke Parking Stadium Merdeka


View Larger Map

LOKASI 'A' : STADIUM MERDEKA
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs024.snc4/33582_1573435288614_1017492790_1656476_4314390_n.jpg

GARIS PANDUAN UNTUK SAHABAT BERSIH 2.0 !!!

http://1.bp.blogspot.com/-Sai3xGIMcO4/ThOaejXabJI/AAAAAAAAEmQ/Kaz-9H7cgwA/s1600/bersih+191.jpg

Perkara yang perlu anda bawa/sediakan

1. Kad pengenalan, lesen memandu, satu kad ATM sahaja.

2. Duit-maksimum RM 100 sahaja.

3. Memakai pakaian yang sopan-Baju berwarna Kuning berlogo Bersih-sebaiknya 8 tuntutan nyata.

4. Setiap peserta diwajibkan memakai kasut.

5. Aksesori kempen-Button, riben, topi, kopiah arm band, bendera kecil, banner dan placard yang ada Logo atau Slogan Mansuhkan ISA boleh digunakan.

6. Bendera Malaysia atau negeri masing-masing.

7. Air mineral, sedikit makanan ringan atau gula-gula

.8. Sedikit garam-ia penting dan boleh dimakan sedikit (bukan sapu dimuka) bagi mengembalikan tenaga terutamanya jika Pihak Polis sembur air dari Water Canon atau Gas pemedih mata.

9. Kain tuala kecil basah untuk tutup mata dan hidung untuk elak terkena gas pemedih mata.

10. Digalakkan memakai penutup mulut dan hidung jenis N100 Respirator, N95 Respirator dan Surgical facemask untuk mengelak penularan wabak Influenza H1N1 dan juga menghindarkan sedutan gas pemedih mata yang melampau.

11. Jika anda mempunyai asma atau alahan sila bawa inhaler atau ubat sendiri.

12. Sila bawa beg plastik sampah kecil bagi mengelakkan anda membuang sampah merata-rata.

13. Sila bawa pen dan kertas (mini note pad) bagi mencatat nama dan no. pengenalan Polis atau perkara-perkara yang mencurigakan.

14. Jangan lupa bawa kamera, video cam atau handphone berkamera bagi merakamkan suasana himpunan – gambar-gambar atau klip video boleh dihantar kepada NGO Bersih selepas himpunan untuk rekod dan disiarkan.

Perkara yang tidak dibenarkan

1. Jangan bawa kad matrik pelajar bagi student atau pass kakitangan bagi pekerja Kerajaan dan Swasta.

2. Jangan bawa terlalu banyak wang atau kad kreadit untuk elakkan penyeluk saku, tercicir atau hilang semasa perhimpunan atau ditahan.

3. Jangan memakai pakaian yang menjolok mata dan tidak sopan.

4. Jangan memakai selipar, kasut tumit tinggi atau sandal untuk memudahkan pergerakkan.

5. Jangan memakai kain atau skirt, digalakkan memakai seluar.

6. Jangan memakai barang kemas atau aksesori yang tiada kaitan dengan Bersih.

7. Jangan bawa sebarang banner, placard, bendera yang melambangkan logo dan organisasi parti.

8. Sebarang slogan yang tiada kaitan dengan BERSIH tidak dibenarkan.

9. Jangan bawa sebarang benda tajam atau senjata kecuali pen.

10. Jangan bawa bahan-bahan yang boleh meletup atau mudah terbakar seperti, mancis, molotov *****tail dan mercun.

11. Tidak dibenarkan merokok semasa perhimpunan kerana akan menganggu orang lain.

12. Jangan bawa sebarang senjata seperti kayu, besi, rantai besi, pistol dan yang merbahaya.

13. Bagi yang membawa anak-anak, anda tidak dibenarkan membawa permainan yang berupa seperti senjata seperti pistol, senapang atau pisau mainan.

14. Jangan bawa anak-anak yang berumur 10 tahun ke bawah bagi mengelakkan sebarang masalah.

Perkara yang perlu anda lakukan sebelum perhimpunan

1. Servis kenderaan dan periksa peralatan yang perlu dibawa.

2. Jangan makan atau minum terlalu banyak sebelum perhimpunan.

3. Pastikan anda telah menunaikan 'hajat' sebelum memasuki perhimpunan.

4. Bagi yang Islam, Lakukanlah solat taubat dan hajat, semoga Allah berkati perhimpunan ini dan yang bukan Islam boleh berdoa mengikut ritual masing-masing.

5. Pastikan anda telah mengunci rumah atau meninggalkan pesanan-pesanan penting kepada keluarga atau jiran anda yang tidak pergi perhimpunan.

6. Maklumkan mereka tujuan anda keluar.

7. Maklumkan mereka nombor telefon sahabat lain yang bersama anda jika handphone anda tidak dapat dihubungi nanti.

8. Jangan lupa charge bateri handphone dan kamera.

9. Pastikan anda berniat kerana Allah (bagi yang muslim) sebelum keluar rumah.

10. Pastikan anda tahu arah tuju anda iaitu tempat berkumpul yang ditetapkan.

11. Pastikan anda datang awal untuk elakkan kesesakan jalan raya atau terpaksa berbaris panjang untuk beli tiket tren LRT atau Komuter.

12. Datang secara berkumpulan, jangan bersendirian.

13. Sekiranya perjalanan anda dihalang dari memasuki pusat bandar anda boleh meletakkan kenderaan dan berjalan kaki ke tempat perhimpunan. (Jangan terus ke Istana Negara bersendirian).

14. Jangan memakai baju BERSIH sebelum perhimpunan bermula.


Semasa perhimpunan dan perarakan

1. Berkumpul di tempat pertemuan yang ditetapkan (cth:Sogo, Masjid Jamek, atau Masjid Negara) dan tunggu arahan dari Field Commander yang dilantik.

2. Ikutilah arahan dari Unit Amal atau Field Commander sepanjang program. Jangan pedulikan arahan lain tanpa merujuk kepada Field Commander.

3. Jangan berganjak dari tempat perhimpunan melainkan dengan arahan Field Commander.

4. Laporkan pada Unit Amal bertugas jika terlihat sesuatu yang mencurigakan.

5. Jangan tolak menolak sepanjang perhimpunan dan perarakan.

6. Elakkan mencerca, memaki hamun atau menunjukkan isyarat lucah semasa perhimpunan berlaku.

7. Raikan perhimpunan ini dengan aman dan harmoni.

8. Pastikan anda memberikan keutamaan laluan kepada kenderaan yang lalu lalang dan tidak melintas sesuka hati di jalanraya.

9. Pastikan anda memberikan keutamaan, membantu dan melindungi warga emas, orang kurang upaya atau kanak-kanak yang hadir bersama.

10. Maklumkan sahabat anda jika anda ingin keluar dari perhimpunan disebabkan hal kecemasan atau kerana ingin ke tandas bagi mengelakan masalah lain.

11. Pastikan anda dapat duduk semasa pimpinan berucap.

12. Pastikan anda tidak bersembang semasa pimpinan berucap kerana kemungkinan bunyi sound system akan tenggelam dengan suara ratusan ribu peserta.

13. Ikutilah laungan pimpinan jika perlu.

14. Pegang bendera Malaysia atau negeri anda sepanjang perarakan.

15. Jangan buang sampah merata-rata sepanjang perhimpunan. Masukan dalam beg plastik yang anda bawa.

16. Rakamkan suasana himpunan – gambar-gambar atau klip video boleh dihantar kepada NGO BERSIH untuk rekod dan disiarkan.

17. Kalau boleh rakamkan sekali wajah-wajah polis yang bertugas atau tragedi-tragedi penting seperti keganasan atau provokasi Polis jika ada.


Selepas perhimpunan

1. Pastikan anda bersurai secara perlahan-lahan dan dengan aman selepas diberikan arahan bersurai.

2. Pastikan sahabat atau saudara dan anak-anak anda ada bersama selepas perhimpunan. Jika tiada, sila datang ke Pejabat Agung PAS untuk membuat laporan dengan Unit Amal bertugas.

3. Jika ada sahabat atau saudara anda ditahan, jangan terus balik. Dapatkan maklumat di Pejabat Agung PAS atau ke Balai Polis berkaitan untuk bebaskan mereka.

4. Jangan tinggalkan apa-apa sampah ditempat perhimpunan. Pastikan semuanya dibuang ke tong sampah atau dibawa balik dan dibuang dirumah.

5. Berikan ucapan terima kasih kepada pasukan Keselamatan bertugas jika perhimpunan berjalan lancar.

6. Jangan lupa sebarkan gambar dan berita perhimpunan kepada semua sahabat-sahabat terutamanya yang tidak hadir.


Apa anda perlu buat jika kumpulan Pro-Demokrasi buat Provokasi

1. Jangan pedulikan mereka, diam dan teruskan mengikut arahan Field Commander Unit Amal.

2. Jangan menyahut provokasi mereka, jangan baling apa-apa, jangan tunjukkan isyarat apa-apa pada mereka. Anggap mereka tidak wujud pada hari berkenaan.

3. Jangan hampiri mereka.

4. Jika mereka bertindak agreasif secara tiba-tiba, tahan, jangan pukul tetapi serahkan mereka pada pihak Polis.

5. Jangan lupa buat laporan Polis terhadap mereka jika anda dicederakan atau diganggu.

6. Buat rakaman wajah-wajah mereka jika perlu.

Apa anda perlu buat jika polis buat provokasi dan serbuan

1. Jangan lari atau keluar dari perhimpunan melainkan dengan arahan pimpinan, anda akan mudah ditangkap jika keluar dahulu.

2. Jangan bersendirian, pastikan anda bergandingan tangan dan berdiri rapat-rapat bila polis acah nak buat serbuan atau tembakan water canon.

3. Duduk jika pimpinan arahkan.

4. Basahkan tuala anda dengan sedikit air, dan tekup dimuka bila gas pemedih mata dilepaskan. Basuh muka anda dengan air dan makan sedikit garam jika terkena air water canon berwarna kuning.

5. Jangan melawan atau cuba bertikam lidah dengan polis bila mereka provoke…hanya diamkan diri.

6. Ambil gambar mereka jika sempat.

7. Buat laporan Polis jika anda dikasari.

Apa yang anda perlu buat jika ditahan
RUJUK JUGA:http://www.facebook.com/photo. ​php?fbid=2227318961997&set=a.1​178127812874.27407.1218504435&​ type=1&ref=notif&notif_t=photo​_comment&theater

1. Jangan banyak cakap dengan polis. Diamkan dan tenangkan diri.

2. Minta nama dan nombor polis yang menahan anda dan tanya dia sebab anda ditahan, seksyen berapa yang digunakan.

3. Berikan maklumat asas sahaja jika diminta seperti nama, no kad pengenalan, alamat rumah (berikan ikut alamat dalam IC sahaja).

4. Jika mereka tanya soal pekerjaan, jawap yang ringkas sahaja. Jangan bagi maklumat yang lengkap.

5. Bagi pelajar, jika mereka tanya anda masih belajar atau tidak, anda hanya perlu jawab "Masih tengah cari kerja" atau berikan jawapan lain yang sesuai. Elakkan mengaku sebagai student. Biar mereka siasat sendiri jika mereka perlukan maklumat lanjut. Jangan jawab soalan yang tidak perlu.

6. Bagi kakitangan Kerajaan jika mereka tanya tempat kerja anda, jawab "Saya kerja swasta atau kerja sendiri". Biar mereka siasat sendiri jika mereka perlukan maklumat lanjut. Jangan jawab soalan yang tidak perlu.

7. Minta berjumpa dengan peguam sebelum beri apa-apa keterangan. Peguam akan menunggu diluar balai jika anda ditahan.

8. Kalau boleh jangan beri terlalu banyak keterangan, anda hanya perlu jawab "saya akan bagi keterangan di Mahkamah sahaja". Ingat! Apa yang anda cakap di Balai Polis boleh dijadikan bahan bukti di Mahkamah. Anda berhak untuk tidak memberikan sebarang keterangan kepada Polis melainkan di Mahkamah.

9. Semasa ditahan, jangan pedulikan provokasi polis atau jangan mudah cair bila mereka berlembut.

10. Pastikan anda ingat semua yang berlaku, termasuklah pegawai polis yang tahan dan soal siasat anda.

11. Jangan terlalu risau kerana, diluar balai telah disediakan orang-orang yang akan jamin dan bela anda.

Apa yang anda buat selepas dibebaskan

1. Pastikan semua barang-barang anda dikembalikan oleh Polis.

2. Buat pemeriksaan kesihatan jika ada kecederaan.

3. Buat laporan Polis jika anda dikasari semasa perhimpunan atau semasa ditahan.

4. Ceritakan dan rakamkan pada peguam dan media jika anda dianiaya polis.

5. Jangan lupa catatkan semua yang anda ingat bila balik ke rumah untuk memudahkan anda mengingatinya bila dibawa ke Mahkamah kelak.

6. Pastikan anda ingat dan ambil nombor perhubungan orang yang jamin anda dan juga peguam yang terlibat.

7. Serahkan pada peguam segala maklumat dan gambar yang anda ada tentang himpunan bagi memudahkan pembelaan.

8. Jangan lupa solat sunnat syukur selepas dibebaskan dan kembalilah bertemu dengan sahabat-sahabat seperjuangan.

9. Jangan menyepi dari perjuangan selepas melalui pengalaman ditangkap kerana itu secara semulajadi akan menyebabkan motivasi anda akan menjadi lemah dan anda akan rasa keseorangan.

10. Teruskan perjuangan bersama sahabat-sahabat lain.

11. Sesungguhnya anda akan rasa lebih hebat dan berani lagi selepas ditangkap kerana tidak semua orang berpeluang merasai apa yang anda lalui ketika ditahan.


Perhatian!

1. Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesalahan atau pelanggaran undang-undang yang tidak ada kena mengena dengan perhimpunan ini.

2. Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang provokasi atau tindakan ganas yang dilakukan oleh mana-mana pihak secara berkumpulan atau individu.

3. Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kecederaan yang disebabkan oleh kecuaian atau tindakan diluarkan arahan penganjur.

4. Pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang penangkapan yang dibuat kerana pergaduhan atau aktiviti agreasif yang tiada kaitan dengan arahan himpunan ini

Secara keseluruhannya, kita berdoa semoga Perhimpunan ini dapat berjalan lancar tanpa adanya sebarang masalah atau tangkapan.Kita berharap agar dengan sedikit usaha dan kehadiran kita ini akan dapat memberikan kesedaran kepada pihak Kerajaan dan memberikan laluan untuk Agong mempergunakan kuasa yang ada untuk memperbaiki kelemahan sistem negara kita.

Ingat, Himpunan Bersih, PPSMI dan Mansuhkan ISA yang lalu berjaya menyedarkan Kerajaan kerana kesungguhan rakyat. Maka, kini adalah masa untuk kita berjuang bersama untuk berhadapan dengan PRU-13 dilaksanakan dengan BERSih dan ADil.

Pastikan anda mengikuti arahan-arahan yang diberikan. Sebarang masalah anda boleh rujuk kepada Field Commander atau Unit Amal yang bertugas pada perhimpunan ini.Ingatlah, peristiwa ini adalah peluang untuk anda sekali seumur hidup dan ianya akan kekal menjadi sejarah yang akan menjadi sebutan kepada anak cucu kita. Jangan lepaskan peluang untuk menjadi sebahagian dari sejarah ini

Sent via BlackBerry from Maxis

Sebenarnya siapa yang jujur dan siapa yang main ‘kongkalikong’

Buka mulut luas-luas - Nak tengok lidah jenis apa

azlanSebelum ini isu rally di jalanraya. Isu itu berlarutan berminggu minggu. Dulu pihak kerajaan berkata supaya mengadakan rally itu di stadium supaya tidak menghalang lalu lintas dan menggaanggu orang ramai. Kerajaan bertindak mengharamkan Bersih sebagai satu pertubuhan. Keadaan berubah kerana campur tangan Kebawah Duli Tuanku YPA dan kerajaan Bersih bersetuju untuk mengadakan perhimpunan di Stadium. Perdana Menteri Najib sendiri berkata supaya mengadakan perhimpunan itu di Stadium.

Semalam Najib berkata pula yang Bersih mesti mendaftarkan pertubuhan itu dengan pendaftar pertubuhan kerana Bersih telah diharamkan. Mudah sangat mengharamkan pertubuhan. Dulu apabila ada seorang pemimpin takut kepada parti yang dipimpinnya sekelip mata dibunuhnya parti pimpinannya dan tubuh parti baru.. Persoalannya bagaimana kebawah Duli Tuanku berjumpa dengan pertubuhan haram. Bukankah itu campur tangan Raja dan Bersih telah pun bersetuju untuk mengadakan perhimpunan itu di Stadium.

Polis pula berkata Bersih mesti memohon permit sedangkan perundingan dengan Tuanku telah bersetuju untuk perhimpunan itu di adakan. Jika PM Najib benar-benar jujur beliau sepatutnya membenarkan rally itu di adakan pada 9hb Julai ini. Dalam pada itu rupa-rupanya stadium Merdeka yang dipersetujui itu telah ditempah oleh Perkasa pula. Nampaknya kita sudah dapat kepastian sebenarnya siapa yang jujur dan siapa yang main ‘kongkalikong’.

Apa pelajaran yang kita dapat dengan keadaan ini?
http://1.bp.blogspot.com/-3O6W2t7tYVk/ThKLfXnV9pI/AAAAAAAAEjQ/rFMd4-9UXi4/s320/tuntutan-bersih-2.jpg
Pertamanya Bersih benar-benar mahu mengadakan rally secara aman. Tujuan dan matlamatnya jelas dan Bersih telah menunjukan sikap keterbukaan itu dengan jelas. Bersih bersetuju untuk berunding dan perundingan itu telah pun membuahkan keputusan bagi kedua-dua belah pihak.

Pelajaran kedua yang kita dapati ialah pihak kerajaan pimpinan BN berubah-ubah dan sekarang bermacam-macam pula helah untuk menggagalkan perhimpunan itu. Najib kata begini tetapi sekarang berkata begitu pula. Hishamudin pula masih mahukan tindakan undang-undang di ambil terhadap yang ditahan sebelum pertubuhan itu diharamkan kerana terdesak.

Pihak kerajaan tidak jujur dan rakyat melihatnya dengan jelas. Mungkin pihak kerajaan merasakan berjaya melakukan ‘intrigue’ terhadap rakyat yang ingin turut serta dalam rally itu. Kerajaan tahu jika di adakan di stadium atau di jalanraya kehaziran mungkin mencapai satu juta orang. Inilah yang ditakuti oleh pihak kerajaan dan parti yang memerintah.

NONEBerminggu-minggu lamanya baik Najib, baik Hishamudin serta Muhyiddin Yassin mengkritik Bersih kerana ingin mengadakan rally itu di jalanraya dan menyeru Besih untuk mengadakan tunjuk perasaan itu di Stadium. Apabila Berih sudah bersetuju untuk mengadakannya di stadium berbagai-bagai alasan lain pula diberikan untuk menggagalkan rally ini. Muhyidin berkata yang Bersih sedang cuba untuk mencemarkan Stadium itu sebagai tempat sambutan kemerdekaan pada 1957 dahulu.

Saya ingin bertanya kepada Muhyiddin, kenapa beliau menyembunyikan diri apabila Dr Mahathir pernah hendak meruntuhkan stadium itu untuk dibangunkan projek pembangunan baru di situ? Ingat kah tidak banyak pihak telah mengkritik kerajaan kerana niatnya untuk merobohkan stadium tersebut.

Dengan perkembangan yang terkini maka kita boleh membuktikan yang pihak BN lah yang cuba melakukan ‘intrigue’ terhadap rakyat melalui Bersih ini. Rally boleh di gagalkan tetapi perasaan rakyat yang melihat perlakuan ini bertambah parah. Jadi apakah kejayaan BN sebenarnya? Jawapannya ialah TIADA kejayaan. Kerajaan tidak menyedari yang rakyat akan memberikan sokongan kepada pihak yang bertentangan.

Kejujuran seseorang pemimpin itu mudah dinilai dari kata-kata mereka. Sesungguhnya sebab untuk mengagalkan rally ini hanya satu sahaja. BN takut tidak terhingga kerana jika rally ini diberikan kelulusan untuk di adakan dimana-mana sekali pun, mereka (BN) tahu lautan manusia akan hadzir dan ini merupakan ketakutan BN yang sebenarnya

Bersih itu tidak penting.Yang penting itu ialah jumlah keramaian yang datang itu akan menjadi bukti yang boleh dilihat dengan mata kepala kita yang rakyat ramai begitu kuat untuk menunjukan manifestasi mereka terhadap kerajaan. Itu sahaja. Saya suka mengulangi yang Bersih lebih berjaya jika digagalkan niat mereka untuk mengadakan rally itu dari membenarkan rally itu di adakan dimana-mana.

Kerajaan tidak berjaya mengendalikan isu ini. Kalau ada pun, ialah kejayaan pemimpin-pemimpin kita menunjukan membuktikan yang lidah mereka bercabang-cabang. Mungkin ada sesiapa yang berani untuk bertanya kepada pemimpin-pemimpin yang bersangkutan samada boleh atau tidak menambah satu lagi tuntutan selain dari 8 tuntutan asas Bersih ini.

Tuntutan tambahan ini ialah menuntut supaya pemimpin-pemimpin kita membuka mulut mereka lebar-lebar sebab nak tengok lidah yang ada di dalam mulut mereka itu lidah jenis apa? Tentu lain dari lidah yang rakyat ada. Ia tidak mungkin sama. - Aspan

Bersih 2.0: Titah nasihat Agong kejutkan pemimpin Umno

KUALA LUMPUR, 8 Julai — “Kebebasan” Yang di-Pertuan Agong dalam isu berkaitan Bersih 2.0 dan perkenan menerima pertemuan wakil gabungan itu awal minggu ini telah mencetuskan kebingungan di kalangan ahli politik Umno termasuk beberapa menteri pentadbiran Najib, kata sumber.

The Malaysian Insider difahamkan, mereka kecewa dengan keputusan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin (gambar) perkenan menerima rombongan diketuai Pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenavasan menghadap atas alasan ia berlaku di luar kuasa perlembagaan.

Pegawai-pegawai kerajaan juga mengesahkan wujud siri “tarik tali” dalam urusan menyediakan titah kenyataan antara istana dan pentadbiran Najib sebelum Istana Negara mengeluarkan pendiriannya lewat Ahad lalu.

“Beberapa ahli politik merasakan bahawa kenyataan Agong seharusnya telah menggunakan perkataan-perkataan yang sangat tegas terhadap Bersih 2.0. Dan, beberapa menteri juga kecewa apabila Agong menerima (kehadiran) Ambiga,” kata sumber itu kepada The Malaysian Insider.

Seorang menteri Kabinet mengesahkan kepada The Malaysian Insider bahawa perbezaan pandangan wujud ketika mesyuarat Kabinet mingguan yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

“Mereka merasakan Agong bukan merupakan sayap eksekutif dan Agong tertakluk kepada sistem raja berperlembagaan di mana beliau bertindak atas nasihat perdana menteri.

“Jadi, kebanyakan menteri merasakan bahawa ini dilakukan tanpa pengetahuan perdana menteri. Tetapi perdana menteri tahu, jadi sebenarnya, ia satu tanggapan salah,” kata menteri berkenaan.

Menteri itu menambah mereka merasakan sedemikian memandangkan sehari sebelum itu Putrajaya telah memutuskan Bersih 2.0 sebagai sebuah pertubuhan haram.

Malah menteri itu menambah, persetujuan Agong untuk bertemu dengan Ambiga seolah-olah memberi gambaran bahawa baginda tidak mengiktiaf kedudukan Bersih 2.0 sebagai sebuah pertubuhan haram.

“Tetapi jika anda melihat dari sudut lain, Agong tidak bertemu dengan Bersih 2.0. Baginda membenarkan Ambiga sebagai seorang individu untuk bertemu . . . bukan sebagai wakil Bersih, sebab ia satu pertubuhan haram.

“Jadi, pertemuan Agong dengan Ambiga tidak menjadi Bersih 2.0 sebagai pertubuhan yang sah . . . ia tidak bermakna Bersih 2.0 kini sebuah pertubuhan yang sah. Tiada mekanismes sedemikian, anda masih perlu mendaftarkan dengan Pendaftar Pertubuhan terlebih dahulu,” katanya.

Menteri itu mengesahkan kerajaan sebenarnya telah menyediakan titah campur tangan minggu lalu tetapi tidak bersetuju bahawa baginda telah meminda dan mengeluarkannya tanpa memberi notis kepada pentadbiran Najib.

“Tidak benar. Ia telah diteliti dan perdana menteri sedar (tentang teks titah),” kata menteri itu.

Dalam titah kenyataan Ahad lalu, Tuanku Mizan bertitah agar setiap permasalahan yang timbul — dalam isu semasa merujuk kepada tuntutan Bersih 2.0 — diselesaikan secara rundingan dan tidak mengikut perasaan.

Baginda juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan secara adil dan bijaksana dan “yang pentingnya.”

“Hakikatnya demonstrasi jalanan banyak membawa keburukan daripada kebaikan walaupun niat asalnya baik,” titah baginda dalam satu kenyataan.

Titah baginda itu muncul sehari selepas Putrajaya mengisytiharkan Bersih 2.0 sebagai pertubuhan haram manakala enam pemimpin dan ahli Parti Sosialis Malaysia ditahan di bawah Ordinan Darurat.Himpunan Bersih 2.0 dirancang untuk diadakan esok.

Malah Tuanku Mizan bertitah rakyat harus menumpukan kepada matlamat utama memajukan negara, bukannya mencipta masalah yang membuat negara berada terkebelakang.

“Ingatlah bumi mana yang tidak ditimpa hujan, lautan mana yang tidak bergelora,” titah baginda.

“Itulah pentingnya sifat kesederhanan dan tolak ansur yang telah begitu lama diamalkan oleh warisan pentadbiran negara,” titah baginda.[Malaysian Insider]

Silapkah Agong terima wakil 62 NGO mengadap?

oleh Wira Arjuna

ULASAN “Hanya kerana Yang di-Pertuan Agong menemui mereka (BERSIH 2.0) tidak bermakna mereka tidak lagi diharamkan.”

Itu kenyataan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Hussein.

azlanDalam keghairahan untuk terus menyerang BERSIH 2.0, Hishamuddin mencadangkan bahawa Tuanku Mizan Zainal Abidin telah sanggup berjumpa dengan sebuah pertubuhan yang diharamkan oleh kerajaan.

Pendapat ini kemudiannya turut disokong oleh sepupu beliau – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai alasan untuk menafikan BERSIH permit bagi mengadakan perhimpunan amannya di sebuah stadium pada Sabtu ini.

Tindakan kedua-dua pemimpin itu dikecam kerana Najiblah yang mencadangkan kepada BERSIH 2.0 untuk mengadakan perhimpunan itu di sebuah stadium.

Apabila dipersetujui BERSIH, beliau tampil pula mengingatkan BERSIH bahawa rangkaian kerjasama itu sudah diharamkan kerajaan dan tidak layak memohon permit untuk mengadakan perhimpunan berkenaan.

NONEInilah urutan perkembangan dalam tempoh 48 jam yang menyerlahkan kualiti kepemimpinan negara ini dan tahap “kesetiaan” Umno kepada institusi raja khususnya Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.

“Nasihat” baginda kepada BERSIH untuk membatalkan perarakan di atas sebab keselamatan dijunjung oleh BERSIH yang kemudiannya menerima tawaran Najib untuk mengadakan perhimpunan itu di sebuah stadium.

Buka laluan

Tuanku Mizan kemudian sudi menerima menghadap rombongan BERSIH iaitu Pengerusinya Ambiga Sreenevasan, Presiden Jamaah Islah Malaysia Zaid Kamaruddin dan Sasterawan Negara A Samad Said.

Pertemuan itu dan titah baginda membuka laluan untuk BERSIH membatalkan tunjuk perasaan yang amat digeruni oleh BN.

NONEPerbincangan di Istana Negara dan kenyataan susulan BERSIH akhirnya meleraikan ketegangan yang diwarnai dengan tangkapan-tangkapan polis dan kenyataan-kenyataan menghasut dan berbaur perkauman oleh kumpulan dan pihak tertentu.

Apakah respons kerajaan pula? Malangnya, Najib dan Hishamuddin membawa mesej bahawa pertemuan Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong dengan jawatankuasa BERSIH tidak memberi apa-apa makna kerana BERSIH masih pertubuhan haram dan justeru tidak boleh diberikan permit mengadakan perhimpunan di stadium.

NONETangkapan-tangkapan polis ke atas sesiapa yang memakai baju berlogo BERSIH diteruskan dan penahanan enam orang di bawah Ordinan Darurat juga diteruskan.

Pada ketika kerajaan dan polis berpeluang tampil memberi kerjasama untuk membolehkan suara rakyat didengar di sebuah persekitaran yang dikawal dan dijamin keselamatannya, Najib dan sepupunya Hishamuddin meremehkan pertemuan Yang di-Pertuan Agong dengan penganjur BERSIH dan terus menekan kumpulan itu.

Pedoman Tuanku

Di manakah kesetiaan tidak berbelah bahagi Umno kepada institusi raja dan kerelaannya untuk mengikut pedoman yang diberikan oleh Tuanku Mizan?

NONEAmat mudah untuk pemimpin-pemimpin Umno mengeluarkan madah-madah indah mengenai kesetiaan kepada Raja dan Negara menerusi media arus perdana, dan menuduh semua yang lain sebagai pengkhianat bangsa, agama dan negara.

Rujukan mudah adalah krisis perlembagaan Perak tahun 2009 yang akhirnya menguntungkan Umno apabila calon lantikannya dinobat sebagai Menteri Besar.

Namun apabila tiba saat untuk Umno membuktikan kesetiaan tidak berbelah bahagi kepada Istana dengan menghayati semangat perlakuan Tuanku Mizan, parti itu yang ditunjangi oleh Najib gagal dari segala sudut.

Sepupu beliau, Hishamuddin meremehkan titah dan semangat tindakan susulan yang diambil oleh Seri Paduka.

Justeru hari ini, negara masih berdepan dengan kemelut BERSIH – kerana kerajaan yang memerintah enggan menghormati petunjuk-petunjuk jelas daripada Seri Paduka dan menghayati semangat Baginda.

NONESebaliknya Najib dan Hishamuddin mahu menguatkuasakan undang-undang zalim ke atas BERSIH, demi agenda sempit masing-masing.

Apakah benar BERSIH sebuah pertubuhan haram? Soalan yang lebih tepat adalah sama ada BERSIH itu sebuah pertubuhan.

Jawapannya Tidak. BERSIH adalah hanya satu bentuk kerjasama antara 62 Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) YANG SAH dan berdaftar.

NGO-NGO ini memupuk kerjasama untuk mengatur sebuah majlis bagi mendesak pilihanraya yang adil dan telus.

Tafsiran sempit

Mereka melakukan usaha ini setelah usaha mereka berunding dengan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) gagal.

azlanApakah kerjasama BERSIH ini memerlukan pendaftaran rasmi di negara ini? Tentunya tidak, jika keluhuran undang-undang dan semangat Perlembagaan didokong oleh pihak berkuasa.

Anehnya, kerajaan tidak pun merungut mengenai mengenai status BERSIH sebelum ini, walhal BERSIH 2.0 dilancarkan pada 10 November 2010 dan hanya terdiri daripada ahli-ahli dari golongan masyarakat madani.

SPR pula bebas mengadakan mesyuarat dengan BERSIH sebelum ini sungguhpun hasilnya tidak ke mana.

Hanya apabila BERSIH mula mengatur perhimpunan aman, yang kemudiannya disokong sepenuhnya oleh parti pembangkang, kerajaan mencengkam pergerakan itu dengan tafsiran undang-undang yang sempit.

NONENajib pula melabelkan Ambiga sebagai musuh Islam hanya kerana membela seorang anak guamnya dalam kes murtad Lina Joy.

Tiba-tiba daripada sebuah pergerakan masyarakat madani, BERSIH digambarkan oleh kerajaan sebagai berhaluan militan dan komunis yang mahu menggulingkan kerajaan menerusi kekerasan.

Tidak cukup dengan itu, perhimpunan aman BERSIH juga didakwa akan merugikan negara pada kadar RM1bilion sehari!

Dalam jangka masa singkat dua minggu, rakyat dipertontonkan watak sebenar Perdana Menteri dan Hishamuddin terhadap sistem demokrasi berparlimen, keluhuran undang-undang dan perlembagaan serta institusi Raja Berdaulat.

Tindakan mereka harus menimbulkan rasa gusar kepada sesiapa sahaja yang mendokong keadilan, prinsip-prinsip hak asasi manusia serta mahu melihat institusi-institusi seperti SPR diperkasakan demi manfaat rakyat.


ULASAN ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian sidang pengarang Malaysiakini.

Wira Arjuna adalah nama samaran seorang wartawan dan editor kanan yang berpengalaman luas dan pernah menerajui beberapa media arus perdana sebelum bersara menjadi pemerhati politik.

Walaupun Berjalan Kaki kita Tetap Ke Stadium - Mat Sabu

Tetap ke stadium walau berjalan kaki
Harakahdaily

http://dinmerican.files.wordpress.com/2011/06/mat-sabu.jpg?w=213&h=236http://img233.imageshack.us/img233/4097/bersih2.jpg

KUALA LUMPUR, 7 Julai: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, himpunan Bersih 2.0 Sabtu ini tetap akan disertai PAS biarpun mereka terpaksa berjalan kaki ke Stadium Merdeka.

"Kita akan bergerak setakat yang boleh. Sekalipun kenderaan ditahan, kita akan berjalan kaki ke Stadium Merdeka," katanya kepada Harakahdaily.

Beliau berkata demikian mengulas perkembangan terbaru bahawa permit sementara bas untuk perjalanan ke Kuala Lumpur tidak akan dikeluarkan untuk hari Jumaat dan Sabtu ini.

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) memberi alasan tindakan itu bagi mengelak jangkaan kesesakan lalulintas pada hari tersebut.

Bagaimanapun dipercayai tindakan tersebut bertujuan menghadkan kehadiran peserta ke himpunan Bersih 2.0 di ibu negara pada Sabtu ini.

Ini kerana sebahagian peserta yang akan hadir ke perhimpunan tersebut adalah dari luar Kuala Lumpur yang dijangka akan membanjiri ibu negara bermula Jumaat ini.

Mengulas lanjut, Mohamad yang juga Pengerusi Badan Penggerak Mobilisasi Demokrasi PAS berkata, beliau yakin tindakan tersebut tidak akan menjejaskan ahli PAS untuk datang ke himpunan itu nanti.

Dewan Pemuda PAS semalam mengulangi komitmen untuk menghantar 30,000 ahlinya dari setiap negeri ke himpunan itu.

Sementara itu dalam perkembangan terbaru, polis Kuala Lumpur telah mendapat perintah larangan daripada majistret untuk menghalang 91 pemimpin daripada tiga kumpulan utama yang merancang untuk berhimpun pada 9 Julai.

Antaranya termasuklah Mohamad, pengerusi Bersih, Datuk Ambiga Sreenevasan, dan aktivis Hishamuddin Rais.

Turut disenaraikan adalah beberapa pemimpin Pakatan Rakyat seperti Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat dan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang.

Diminta mengulas perkara itu, Mohamad berkata beliau akan merujuk peguam untuk tindakan lanjut.

Apabila Najib buat pusingan U

Apabila Najib buat pusingan- U dan pengikutnya tidak sempat brek...

Ia seolah-olah kembali ke titik asal. "Ketegangan yang diredakan" berikutan Titah Khas DYMM Yang di-Pertuan Agong kini ditegangkan semula. Tidak cukup dengan ketegasan bahawa BERSIH 2.0 tetap HARAM, Kementerian Dalam Negeri dan polis yang menurut perintahnya terus mengambil langkah drastik untuk menghalang perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011.

Terbaru, polis telah mendapatkan perintah larangan daripada majistret untuk menghalang 91 pemimpin daripada BERSIH 2.0 (66 orang), PERKASA (14 orang) dan Pemuda UMNO (11 orang) untuk hadir di beberapa kawasan komersial dalam wilayah Kuala Lumpur, yang dipercayai tempat perhimpunan pada 9 Julai 2011.

Malah, Ketua Polis Negara (KPN) Ismail Omar membidas Pengerusi BERSIH 2.0 Ambiga Sreenevasan kerana "degil" untuk menolak tawarannya agar perhimpunan BERSIH 2.0 diadakan dalam stadium di luar Kuala Lumpur. Kenyataan ini dibuat selepas pertemuan antara KPN dengan wakil-wakil BERSIH 2.0, petang tadi.

Jalan buntu di STADIUM

Setakat ini, rundingan antara BERSIH 2.0 dengan pihak berkuasa menemui jalan buntunya di "STADIUM". Menurut sumber dalaman dari pihak BERSIH 2.0, mereka "merasai" isyarat daripada pihak polis, bahawa permit akan diluluskan seandainya permohonan dibuat. Tapi, agak mustahil untuk BERSIH 2.0 berganjak langkah lagi dari Stadium Merdeka.

Sungguhpun ditawarkan stadium di Shah Alam, namun agak sukar untuk BERSIH 2.0 menyampaikan mesej kepada penyokongnya dalam masa yang suntuk sebegini - lebih-lebih lagi dalam keadaan di mana BERSIH 2.0 tidak banyak memiliki pilihan dalam penggunaan saluran penyebaran maklumat.

Dengan kata lain, seandainya Stadium Merdeka tidak membuka pintunya untuk BERSIH 2.0 pada saat-saat akhir, maka sudah hampir pasti akan berlangsungnya "kekerasan polis" untuk menyuraikan "perhimpunan haram" pada 9 Julai 2011, mengikut perkembangan senario terkini.

Najib mungkir janji

Apapun tuduhan yang dilontarkan terhadap Ambiga, sebenarnya hanya bagai meludah ke langit. Utusan Malaysia keluaran 5 Julai 2011 membubuh tajuknya "Ambiga berdolak-dalik" pada muka surat depan, cuba menimbulkan persepsi bahawa Ambiga enggan akur kepada YDPA.

Namun demikian, Najib Razak pada kali ini terpaksa menjilat ludah sendiri - apabila dirinya mengubah pendirian dalam masa yang terlalu singkat, ibarat pusingan-U yang terlalu cepat sehingga media kawalannya, pengikutnya bersama spin doctor-nya, tidak sempat untuk berhenti.

Misalnya, Utusan Malaysia keluaran 7 Julai 2011 menyiarkan satu tulisan bertajuk "Elak pertikai tindakan PM", bermula dengan "Tindakan yang diambil oleh Perdana Menteri iaitu menawarkan stadium untuk penganjur perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) mengadakan perhimpunan adalah satu langkah yang bijak dan bertanggungjawab. Tindakan penganjur menerimanya juga satu langkah bagus."

Penulisnya cuba mengemukakan contoh-contoh dari sejarah, untuk membela tindakan Najib menawarkan stadium. Malah, sebelum mengakhiri tulisan tersebut, Faizal Ahmad sekali lagi menulis, "Tindakan Najib menawarkan stadium kepada penganjur adalah satu langkah bijak yang perlu dipuji. Ia boleh menyelesaikan banyak masalah. Anggota-anggota polis juga tidak perlu lagi dikerah bertungkus lumus untuk mengawal keadaan pada hari berkenaan. Mereka boleh beri tumpuan kepada tugas hakiki."

Belum sempat brek...


Bukan di Utusan Malaysia sahaja, malah di Sin Chew Daily, Tay Tian Yan memulakan tulisan kolumnya dengan "Jangan bising lagi! Balik kepada cadangan Perdana Menteri, bukalah pintu stadium!"

Malah, sebelum kerajaan Najib mengubah pendirian untuk menolak permohonan BERSIH 2.0 yang mahu mengadakan perhimpunan dalam Stadium Merdeka, Bernama masih menyiarkan kenyataan-kenyataan daripada Timbalan Menteri yang memuji keputusan mengadakan perhimpunan dalam stadium.

MCA Selangor juga tidak ketinggalan untuk mengeluarkan kenyataan, menyeru agar pihak berkenaan meluluskan penggunaan Stadium Merdeka dengan segera - agar tidak timbul lagi perkara di luar dugaan. "Memandangkan BERSIH telah menerima penyelesaian yang telah dikompromi, iaitu mengadakan perhimpunan dalam Stadium Merdeka, maka pihak berkenaan janganlah timbulkan hal di luar dugaan. Mereka harus menyewa stadium itu kepada BERSIH," kata Timbalan Ketua Biro Penerangan MCA Selangor, Sheah Kok Fah (gambar kiri).

Kenyataan atau tulisan tersebut disiarkan pada hari ini. Maka, semestinya rakyat akan berasa pelik mengapa pemimpin BERSIH 2.0 pula dikecam, sedangkan baru menerima mesej dari media bahawa kerajaan Najib telah membuat keputusan bijak untuk menyelesaikan masalah, dan BERSIH 2.0 menerimanya!

Najib ulangi kesilapan Abdullah dan Mahathir

Perubahan sedemikian mengembalikan senario ke titik asal. Keputusan BERSIH 2.0 untuk berganjak langkah sebelum ini mungkin mengecewakan sesetengah penyokongnya, namun ia disambut baik ramai yang berada di atas pagar. Pertama, BERSIH 2.0 akur kepada YDPA, kerana keputusan berhimpun di stadium dibuat selepas mereka menghadap YDPA. Keduanya, tindakan mereka berganjak langkah memperlihatkan bahawa mereka bersedia untuk berkompromi, demi meredakan ketegangan yang wujud.

Sebaliknya, reaksi kerajaan BN yang keterlaluan telah mengundang kemarahan orang ramai. Ini kerana penangkapan dan penahanan polis terhadap mereka yang berpakaian kuning, malah atas tuduhan "memerangi YDPA", langsung tidak masuk akal untuk kebanyakan orang, termasuk orang seperti Marina Mahathir, yang ketika ditanya, beliau mempersoalkan sebaliknya, "Adakah bapa saya (Mahathir) menangkap orang berpakaian kuning (ketika Operasi Lalang)?"

Untuk mereka yang berada di atas pagar, keputusan BN untuk menarik balik tawaran stadium juga memperlihatkan ketidakwajaran. Belum lagi kenyataan-kenyataan yang dianggap memperbodohkan, dari bibir Menteri Dalam Negeri, mendesak sesebuah "pertubuhan haram", kononnya, untuk memohon permit perhimpunan. Malah, Hishammuddin Hussein mempertikaikan pemakaian baju "BERSIH" - apa perlunya untuk menyampaikan mesej melalui T-shirt - tanpa berfikir bahawa logo dan baju 1Malaysia berada di merata-rata.

Dan di sini kerajaan Najib menggabungkan kesilapan dan kelemahan kedua-dua orang bekas PM Mahathir Mohamad dan Abdullah Ahmad Badawi. Abdullah Badawi, sungguhpun cuba memperlihatkan sedikit keterbukaan pada mulanya, namun mengambil langkah yang "tidak masuk akal" ketika terdesak - misalnya mohon perintah mahkamah untuk menghalang pemimpin pembangkang tertentu dari menghampiri sesuatu tempat - hari ini ditiru Najib.

Mahathir Mohamad, langsung tidak lembut tangannya ketika berdepan dengan musuh politik atau pembangkang - penangkapan secara besar-besaran, misalnya Operasi Lalangnya pada tahun 1987 yang menahan 106 orang di bawah ISA. Sungguhpun tidak menggunakan ISA, tetapi sudah dua kali pentadbiran Najib melakukan penangkapan secara besar-besaran - satu untuk mereka yang berpakaian hitam, dan satu lagi mereka yang berpakaian kuning.

Kepimpinan dengan kuku besi semakin ketinggalan pada zaman abad ke-21. Najib perlu mengambil iktibar dari pengajaran sejarah - bagaimana gelombang "reformasi" pada tahun 1998 menyingkirkan Mahathir Mohamad, dan bagaimana "tsunami politik" pada tahun 2008 menggulingkan Abdullah Ahmad Badawi. Apabila T-shirt menjadi igauan, jangan pula diharapkan Datuk T boleh menjadi penyelamat.

Baca: Apabila rasional BERSIH 2.0 bertembung dengan ketidakikhlasan BN...

*Lim Hong Siang ialah Editor Merdekareview, edisi bahasa Malaysia.

POLIS kena "WTF" dengan KJ..!!!

Khairy: Polis semarak ketegangan dengan perintah larang masuk KL


KUALA LUMPUR, 7 Julai — Khairy Jamaluddin mendakwa polis Kuala Lumpur hari ini menyemarakkan ketegangan berkaitan Bersih 2.0 dengan menggunakan perintah mahkamah melarang beliau dan 90 yang lain daripada memasuki ibu negara Sabtu ini.

Ketua Pemuda Umno ini yang pulang dari menyertai misi kemanusiaan ke Gaza petang ini mendapati dirinya “diharamkan dari bandar raya beliau tinggal.”

“Daripada bertindak ke atas penyelesaian, mereka telah membawa alih jalan penyelesaian (yang ada),” kata Ahli Parlimen Rembau ini.

Pemuda Umno memutuskan untuk tidak mengadakan perhimpunan balas selepas Bersih 2.0 menerima tawaran kerajaan mengadakan perhimpunan aman di dalam stadium iaitu Stadium Merdeka.

“Perintah mahkamah telah menegangkan situasi. Sekarang penyokong saya, penyokong Perkasa dan penyokong Bersih kecewa.

“Situasi sekarang terawang-awang. Tidak siapa pun tahu apa langkah menyusul,” katanya sambil menambah, kepimpinan Pemuda Umno akan bertemu pagi esok bagi membincangkan opsyen.

http://1.bp.blogspot.com/-xK3bo-1YNWQ/ThZGaN18kbI/AAAAAAAAFI4/_DbXSEKm2fQ/s1600/2011-07-08_075040.jpg

Terdahulu, Khairy (gambar) menghantar mesej Twitter bahawa beliau baru sahaja mendarat di Kuala Lumpur selepas cuba mengatasi halangan Israel di Gaza, tetapi mendapati “saya dihalang memasuki Kuala Lumpur. Maaf, kalau saya katakan ‘WTF’?”

Pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan juga mempersoalkan keikhlasan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar yang mengadakan pertemuan dengan mereka di Kuala Lumpur petang.

Pada pertemuan itu, Ambiga berkata pihaknya tidak dimaklumkan mengenai perintah melarang mereka memasuki ibu negara yang diperoleh.

Perghhh...Police will set up 58 roadblocks start on Friday midnite.....Road closure

1) Federal hiway towards KL - traffic will be diverted to Old Klang Road/Sg besi/Seremban Hiway
2) From Old Klang Road to KL- traffic will be diverted to Seremban Hiway /PJ
3) From Jalan Bangsar/Jalan Travers to the City Centre- traffic will be diverted to Jalan Mahameru
4) From Jalan Mahameru to the City Centre via Museum route - traffic will be diverted to Jalan Bangsar
5) From Sg Besi to Istana Negara - road will be closed.traffic will be diverted to Jalan Tun Razak

jadi jangan sesiapa engkar arahan polis...
jika engkar juga anda memang hebat....
so please come early

Adakah MB KEDAH Hutang Along...???

Rumah MB disimbah cat merah


ALOR SETAR - Rumah Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak yang turut menempatkan pejabat Pusat Khidmat Wakil Rakyat ADUN Sungai Limau di Yan disimbah dengan cat warna merah oleh pihak tidak bertanggung jawab dipercayai dilakukan awal pagi semalam.

Dalam kejadian itu, bahagian luar pagar dan lantai simen pekarangan rumah dikotori cat merah, namun tidak mengenai bahagian dinding rumah ekoran jaraknya yang agak jauh daripada kawasan pagar.

Selain rumah Azizan, beberapa rumah, kereta termasuk pejabat pusat khidmat wakil rakyat pemimpin Pas turut menerima nasib sama, dalam beberapa kejadian dipercayai dilakukan serentak malam semalam atau awal pagi.

Turut dijumpai, nota ugutan supaya tidak hadir pada perhimpunan haram Bersih 2.0 yang dibungkus dengan batu yang turut dilontar di tempat kejadian.

Mengulas kejadian itu, Azizan berkata, pihaknya membuat laporan polis berhubung kejadian itu yang turut berlaku di daerah Pendang dan Kota Setar.

“Itu mungkin mainan budak-budak nakal yang tidak ada kerja atau mereka cuba cetuskan isu kontroversi dengan buat perkara seperti itu. Biarlah pihak polis siasat siapa dalang di sebaliknya kerana laporan polis sudah dibuat oleh pihak-pihak yang menjadi mangsa perbuatan itu,” katanya, selepas mempengerusikan mesyuarat Exco, di Wisma Darul Aman, semalam.

Menurutnya, kejadian sama turut menimpa Ahli Parlimen Pendang, Dr Hayati Othman yang mengalami kerosakan kereta akibat disimbah cat merah.

Pemimpin lain, termasuk Setiausaha Pas Kawasan Alor Setar yang juga Pembantu Khas ADUN Alor Mengkudu, Dr Ismail Salleh, Adnan Saad.

Rumah yang disimbah cat merah pula ialah Ketua Penerangan Pas Kuala Kedah, Ridzuan Abu Bakar dan Ahli Jawatankuasa (AJK) Pemuda Pas Kuala Kedah, Mohd Radi Said.

Sementara itu, Pejabat Pusat Khidmat ADUN Kubang Rotan, Mohd Nasir Mustafa di Taman Anggerik, Peremba turut disimbah cat merah dan dibaling batu.

Azizan berkata, tindakan terbabit disifatkan kurang bijak dan sekiranya ada kaitan dengan perhimpunan Bersih 2.0, ianya perlu dihentikan dengan segera.

“Saya tak kata ianya ada kaitan dengan Bersih, tapi kami semua tak pula berhutang dengan ah long,” katanya berseloroh.

Azizan menyerahkan sepenuhnya kes itu kepada polis untuk siasatan lanjut.

Mak Lang tidak lena tidur selepas menerima kunjungan Menteri Besar Kedah

Mak Lang tidak lena tidur

BALING - “Waktu malam tak lena tidur sebab terlalu gembira kerana hasrat Mak Lang tercapai,” kata Che Suffiah Awang ataupun lebih dikenali sebagai Mak Lang selepas menerima kunjungan Menteri Besar (MB), Datuk Seri Azizan Abdul Razak di rumahnya, kelmarin.

Mak Lang yang tinggal di Kampung Keda Sadek itu mempunyai talian darah dengan MB dan pernah mengasuh MB untuk beberapa lama di Yan.

Namun begitu, selepas berkahwin, dia terpaksa berpindah ke Baling. Sehubungan itu, Mak Lang tidak lagi berjumpa dengan beliau sehingga menerima lawatan MB kelmarin.

Menurutnya, kunjungan anak asuhannya itu adalah kenangan yang paling manis dan sukar dilupakan.

“Setibanya MB di pekarangan rumah, Mak Lang dah mula menitiskan air mata. Ketika itu, kenangan ketika menjaga MB semakin kuat.

“Mak Lang akan tersenyum apabila terkenangkan gelagat MB sewaktu kecil,” katanya kepada Sinar Harian.

Kunjungan selama 30 minit itu dipenuhi dengan suasana yang ceria apabila Mak Lang sempat berjenaka dengan menceritakan kisah silam MB ketika masih berada di sekolah rendah.

“Sememangnya kenangan bersama beliau sukar dilupakan. Walaupun kunjungan berkenaan tidak lama, tapi puas apabila dapat melihat sendiri anak asuhan Mak Lang,” katanya.

Dalam pada itu, MB turut menyampaikan hamper dan barangan harian disertai dengan kad ucapan daripada beliau sendiri.

“MB turut mengatakan sekiranya ada apa-apa masalah boleh menghubungi wakil rakyat Dewan Undangan Negeri (DUN) Kupang, Johari Abdullah yang turut sama berada dalam kunjungan berkenaan,” katanya.

Sementara itu, cucu kepada Mak Lang, Norafida Rosidi, 23, berkata, kunjungan berkenaan membuktikan bahawa MB sememangnya mengenali neneknya.

“Sebelum ini Mak Lang memang pernah cakap nak jumpa MB. Tapi saya dan keluarga takut MB tidak mengenali kami dan dianggap cuba ambil kesempatan.

“Dulu, MB pernah datang ke Baling. Tapi, saya tidak berapa yakin untuk membawa Mak Lang berjumpa dengan MB ketika itu, kerana kami takut orang memandang serong terhadapnya,” katanya.

Dalam pada itu, Norfida turut berterima kasih kepada semua pihak yang membantu menemukan MB dengan Mak Lang.

Sebelum ini Sinar Harian pernah melaporkan kisah Mak Lang yang teringin berjumpa dengan MB sebelum dia meninggalkan dunia ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...