TERKINI :

Monday, June 20, 2011

Satu lagi akhbar pencacai kalah saman di tangan Naib Presiden PAS

YB Dato Husam menang saman difitnah akhbar watan

KOTA BHARU - Mahkamah Tinggi di sini, semalam menetapkan 20 Julai depan sebagai tarikh keputusan taksiran ganti rugi saman fitnah yang dikemukakan Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa bersama dua plaintif lain terhadap sebuah akhbar, tiga tahun lalu.

Timbalan Pendaftar Mahkamah, Nariman Badruddin membuat keputusan itu dalam kamar, selepas mahkamah membenarkan tuntutan plaintif kira-kira empat bulan lalu.

Kesemua plaintif termasuk Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yaakob dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan, Perdagangan dan Perpaduan Masyarakat Kelantan, Datuk Anuar Tan Abdullah hadir mendengar keputusan itu.

Plaintif menamakan defendan dari akhbar Mingguan Watan, M Goenawan Mohamed, Wan Bahador Wan Ismail@Baha Azuwan, Datuk Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar, Naluri Teratai Sdn Bhd dan Tristan Media Distributors.

Saman RM15 juta difailkan terhadap defendan yang didakwa menyebarkan fitnah menerusi artikel siaran akhbar Mingguan Watan bertajuk: ‘Siasat Pemimpin Pas Kelantan Seleweng Ekuiti PKINK’, bilangan 17, 21 hingga 27 Disember 2008.

Menerusi artikel berkenaan, Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) dikatakan rugi RM21 juta akibat penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan beberapa pemimpin Pas Kelantan yang juga ahli lembaga pengarah PKINK berkait satu projek anak syarikatnya.

Malah artikel itu juga menyebut: ‘Watan difahamkan pindaan perjanjian itu menyebabkan kerugian kepada PKINK kerana untuk melindungi kroni-kroni pemimpin Pas yang dipercayai menjadi ‘pelabur tempatan’ itu yang memegang 50 peratus ekuiti berkenaan.

Susulan itu, Husam menghantar notis supaya defendan-defendan memohon maaf secara terbuka namun mereka menerbitkan pula artikel 4-10 Januari 2009 menegaskan tidak akan meminta maaf.

Seterusnya, Husam menuntut defendan membuat bayaran ganti rugi sebanyak RM5 juta kepadanya atas perbuatan fitnah yang dilemparkan dengan menuntut ganti rugi teladan, teruk, punitif, faedah pada kadar lapan peratus setahun ke atas jumlah ganti rugi yang dibenarkan mahkamah.

Kata Husam, beliau bersyukur dengan kemenangan yang dapat mematahkan fitnah terhadap dirinya bersama dua plaintif lain itu.

“Saya sangat bersyukur kerana itu memang satu fitnah secara terang terangan dan Watan pun sudah ditutup serta tidak keluarkan sebarang penerbitan lagi.

“Defendan-defendan pula yang tidak hadir ke mahkamah hari ini (semalam) bagaimanapun kita minta ganti rugi itu paling kurang RM5 juta untuk setiap plaintif,” katanya.- www.husammusa.com

Video Anwar : Kerja kuat, sikit lagi nak ke Putrajaya...


Tudia SPR dah lain nada ja bunyinya tuu..baguih bincang bagi jadi..jgn kencing macam kes dakwat sudah..

SPR sedia jumpa BERSIH jika batal perhimpunan

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bersedia mengadakan pertemuan dengan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) dengan syarat gabungan tersebut membatalkan perhimpunannya pada 9 Julai ini, kata pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.

"Kita bincang tetapi dengan syarat begitulah, tetapi jika nak mengadakan demonstrasi dan jumpa kita hanya sebagai "rubber stamp" atau alasan sahaja, tidak ada maknalah.

"Pada saya, demonstrasi itu tidak menyelesaikan sebarang masalah. Pindaan undang-undang tidak akan terjadi dengan sendirinya kerana demonstrasi, atau permohonan mereka akan diterima, tidak mungkin," katanya kepada pemberita di pejabatnya di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai tindakan kumpulan itu yang tetap mahu mengadakan perhimpunan haram pada 9 Julai ini

Kumpulan itu menuntut lapan perkara untuk memastikan pilihan raya telus dan bersih tanpa sebarang penyelewengan, iaitu membersihkan senarai undi, reformasi kepada undi pos, guna dakwat kekal, tempoh kempen minimum 21 hari, akses media yang bebas dan adil, kukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.

Abdul Aziz berkata jika benar kumpulan itu memperjuangkan demokrasi, ia boleh terus berbincang dengan SPR dan mengemukakan permohonan dengan cara baik.

"Ini bukan caranya, jangan guna SPR sebagai kambing hitam. Ini kata SPR tidak demokrasi, tidak bersih, membantu dan menyokong kerajaan. Tetapi buktinya (keputusan) pilihan raya umum dan pilihan raya kecil tidak begitu.

"Jika pengundi suka pembangkang, menang pembangkang, banyak buktinya. Jadi, apa sebenarnya tujuannya? Saya fikir kami berlaku adil dan saksama," katanya.

Pengerusi SPR itu menjelaskan pihaknya telah mengadakan pertemuan dengan pengerusi Bersih Datuk Ambiga Sreenevasandan dan ahli-ahlinya pada penghujung tahun lalu dan mereka menerima dengan baik penjelasan SPR berhubung perkara-perkara yang dibangkitkan.

Katanya lapan perkara itu juga telah diperjelaskan oleh beliau di media sebelum ini yang antaranya memerlukan pindaan undang-undang dilakukan terlebih dahulu.

"Mereka (Bersih) mahu berjumpa saya sekali lagi pada Mac atau April lalu, tapi pada masa itu, kita (SPR) sibuk dengan beberapa pilihan raya kecil dan pilihan raya negeri Sarawak.

"Jadi, saya kata tak boleh kerana saya sibuk sangat, dan mencadangkan mungkin lain kali. Lepas itu, senyap dan tiba-tiba dengar nak buat perhimpunan," katanya.

Abdul Aziz berkata beliau berpendapat kumpulan itu mempunyai agenda lain dan bukan hanya membabitkan isu ketelusan SPR.

"Saya fikir kumpulan ini bukan bukan seperti pertubuhan bukan kerajaan yang sepatutnya, saya fikir kumpulan itu telah dipengaruhi oleh parti politik (tertentu).

"Mereka tidak lagi berkecuali, tidak lagi bebas, ia dipengaruhi oleh sesuatu kumpulan, tanpa sokongan kumpulan-kumpulan itu, Bersih tidak ada apa-apa," katanya.

Sistem biometrik

Sementara itu, Aziz berkata, SPR bercadang menggunakan sistem biometrik yang membolehkan proses pengesahan pengundi dilakukan secara elektronik, pada pilihan raya umum akan datang.

Katanya, SPR akan bekerjasama dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk menggunakan sistem tersebut yang kini diguna pakai terhadap warga asing.

"KDN dah pakai sekarang untuk warga asing yang nak masuk ke dalam negara kita. Kaedah yang sama akan digunakan, kali ini kita akan guna pada pengundi," katanya.

Beliau mengulas mengenai penggunaan dakwat kekal, iaitu satu daripada lapan perkara yang dituntut BERSIH.

Jabatan Imigresen kini menggunakan sistem biometrik di pintu-pintu masuk di seluruh negara, sebagai kaedah untuk menangani jenayah antarabangsa dan kebanjiran pendatang asing tanpa izin di negara ini.

Abdul Aziz berkata melalui penggunaan sistem biometrik, sebelum kertas undi dikeluarkan, langkah pertama yang akan dilakukan ialah membuat pengesahan terhadap kad pengenalan untuk membuktikan ia dokumen asli.

"Kemudian, pemegang kad pengenalan itu perlu meletakkan jarinya di situ, dan maklumat yang keluar pada skrin sama dengan kad pengenalan yang dibawa," katanya.

Sebaik sahaja disahkan, katanya SPR akan memeriksa sama ada nama pembawa kad pengenalan itu disenaraikan dalam daftar pemilih sebelum mengeluarkan kertas undi.

Abdul Aziz berkata selepas mengundi, individu berkenaan tidak boleh pergi ke tempat lain dengan membawa kad pengenalan yang sama untuk mengundi bagi kali kedua.

Beliau berkata sistem biometrik merupakan penyelesaian terbaik berbanding dengan penggunaan dakwat kekal seperti di India dan Indonesia.

Katanya SPR tidak akan menggunakan dakwat kekal kerana sehingga kini, tiada laporan atau petisyen yang menunjukkan terdapat pengundi yang mengundi dua kali di negara ini.

"Penggunaan dakwat kekal itu juga tidak akan menyelesaikan masalah orang mengundi dua kali yang ditohmah selama ini, yang tidak benar sama sekali," katanya.

- Bernama

PAS Kedah gugur Mahfuz dan Taib Azzamuddin


http://www.keadilandaily.com/wp-content/uploads/2011/03/mahfuz-omar08.jpghttp://1.bp.blogspot.com/_gMlHaKTw3dc/S83E2gbX8PI/AAAAAAAAMEk/bqxSiWpDvoQ/s1600/taib-azamudin03.jpg
GUGUR...!!!


Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar dan anggota Parlimen Baling Datuk Taib Azamuddin Md Taib masing-masing digugurkan sebagai Timbalan Pesuruhjaya II dan III PAS Kedah bagi penggal 2011/2013.

Keputusan menggugurkan dua nama besar parti itu diputuskan dalam mesyuarat khas Badan Perhubungan PAS negeri di Kompleks PAS Kedah di Batu 9, Kota Sarang Semut, dekat sini, malam tadi.

Menteri besar merangkap pesuruhjaya PAS Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata tempat mereka masing-masing digantikan oleh exco kesihatan, Dr Ismail Salleh dan bekas ADUN Belantek, Md Isa Shafie.

Exco Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi kekal sebagai Timbalan Pesuruhjaya I manakala jawatan setiausaha, bendahari, ketua penerangan dan pengarah pilihan raya negeri turut berubah.

Jawatan-jawatan itu diisi oleh pegawai khas (penerangan) menteri besar, Musoddak Ahmad, exco pertanian Datuk Ir Amiruddin Hamzah dan bekas setiausaha PAS Kedah, Senator Yusuf Husain.

Musoddak mengambil alih jawatan setiausaha PAS negeri daripada Senator Yusuf yang dilantik pengarah pilihan raya PAS Kedah manakala Ir Amiruddin dilantik bendahari menggantikan exco agama dan pelajaran Datuk Taulan Mat Rasul.

Azizan berkata jawatan ketua penerangan PAS Kedah yang sebelum ini disandang Ir Amiruddin diserahkan kepada setiausaha politik beliau, Mohamad Sanusi Md Nor manakala penolong setiausaha diisi wakil Jawatankuasa Dewan Pemuda PAS Kedah, Aizat Zakaria.

"Perubahan ini dibuat bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13 supaya sesuai dengan perubahan peringkat PAS Pusat dalam muktamarnya awal bulan ini," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) Kolej Universiti Insaniah (KUIN) dengan Bank Islam Thailand di Seri Mentalon hari ini.

Beliau berkata Ahmad Yahya dikekalkan sebagai ketua Dewan Pemuda manakala exco kebajikan dan pembangunan Wanita, Siti Aishah Ghazali (ketua Dewan Muslimat) dan Sheikh Mohamad Abdullah (ketua Dewan Ulama).

Bagaimanapun Pemimpin yang digugurkan daripada senarai jawatankuasa kepimpinan baru parti secara automatik tersenarai sebagai anggota jawatankuasa (AJK) Dewan Harian PAS Kedah, kata Azizan.

- Bernama

Jeng Jeng Jeng : Ketua Puteri UMNO Jerlun Didakwa Berkhalwat


http://www.puteriumno.my/portal/assets/Gallery-2/KPUB-Kedah/Yusmawati.png
Ketua Puteri UMNO Bahagian Jerlun, Kedah hari ini didakwa di Mahkamah Rendah Syariah Jitra atas tuduhan khalwat dengan seorang lelaki.

Yusmawati Yaacob, 31 tahun didakwa mengikuti Seksyen 9(1) Akta Kanun Acara Jenayah Syariah Kedah 1988 manakala pasangannya, Mohd Jasmi Ismamil, 47, dituduh mengikut Seksyen 9(2) akta yang sama.

Sabit kesalahan, boleh didenda RM2,000 atau setahun penjara atau kedua-duanya sekali.

Kedua-dua pasangan itu ditahan sepasukan Pegawai Penguatkuasaan Jabatan Agama Islam Daerah Kubang Pasu dalam sebuah rumah di Taman Tengku Sarina, Jitra, jam 1:20 pagi, 11 Mei lalu.

Kedua-dua pasangan itu mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan.

Hakim Sheikh Kamaruslan Mustapha menetapkan 4 Julai depan, tarikh sebutan semula kes.

Ini kerana peguambela tertuduh, Sukri Zakaria dan pendakwa syarie, Juliana Ramli perlu mengemukakan hujah masing-masing kepada mahkamah dalam tempoh dua minggu.

sumber : http://www.tv3.com.my

Halang Mohamad berucap bukti Najib penakut

SHAH ALAM, 20 Jun: Tindakan JPM menggagalkan slot pidato Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dalam Majlis Pelancaran Flotila ke Gaza, baru-baru ini mengundang rasa kecewa banyak pihak.

Ketiadaan beliau menimbulkan keresahan ramai dalam kalangan hadirin di Dewan Badminton Kuala Lumpur, Cheras pada malam 18 Jun lalu.

Pada masa ketibaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk berucap dan melancarkan acara itu, kelibat Mohamad belum juga kelihatan.

Perasaan tidak senang itu bertambah kuat apabila melihat kepada backdrop di pentas utama yang jelas kelihatan menutup nama Mohamad sebagai pemidato dalam majlis itu.

Penasihat Exco mengenai Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Selangor (Padat), Datuk Dr Ibrahim Ghaffar menyifatkan ucapan Najib ketika pelancaran malam itu sebagai omong kosong dan bercanggah dengan tindakan menggagalkan slot pidato Mohamad.

(Gambar: Dr Ibrahim menyampaikan sajak pada malam itu di hadapan backdrop pentas utama yang jelas kelihatan menutup nama Mohamad Sabu.)

"Bagaimana beliau boleh menyebutkan perjuangan membantu rakyat Palestin oleh rakyat Malaysia disertai semua pihak tanpa mengira pegangan politik.

"Sedangkan slot ucapan Mohamad mewakili sebahagian besar dari rakyat Malaysia dinafikan," tegasnya.

Lebih dari itu, Ibrahim berkata, Najib tidak cukup keberanian jika memberi arahan menghalang Mohamad dari berucap.

Malah lebih dayus, tegasnya, jika Najib mengetahui ada tindakan tersebut dibuat oleh orang-orang bawahannya dan membiarkan kerja bercanggah dengan keputusan awal terus berlaku.

Ibrahim membandingkan kewarasan politik dan sikap terbuka mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad yang sanggup sepentas berpidato dalam isu Palestin bersama Datuk Fadzil Mohd Noor pada 9 Mei 2002 ketika itu sebagai Presiden PAS yang juga Ahli Parlimen Pendang.

Majlis anjuran Abim dan NGO itu diadakan di Bangunan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) disiarkan secara lintas langsung menerusi siaran televisyen milik Kerajaan Malaysia.

Meskipun ada analisa pihak berkaitan menyatakan terdapat 21 kelebihan pidato Ustaz Fadzil berbanding perdana menteri pada acara itu namun Mahathir tetap berani membenarkan aturcara penganjur berjalan lancar.

Menurut Ibrahim, beliau juga terlibat sebagai AJK Pelaksana malah mendeklamasikan sajak di atas pentas utama di dalam kedua-dua majlis berkenaan; pada 2002 dan 2011.

Ekoran tindakan mentiadakan slot ucapan Mohamad menyebabkan pihaknya merasa amat kecewa dan sangat segan kerana mempunyai perdana menteri yang kurang keberanian begitu.

Katanya, penganjur yakni Life Line For Gaza (LL4G) telah memaklumkan sedari awal kepada pihak atasan tentang aturcara majlis pelancaran melibatkan slot Mohamad tetapi tiada sebarang bantahan dari pihak berkaitan.

Namun di saat akhir, beliau sambil menunjukkan sms yang diterima sendiri dari Aman Malaysia mengenai pembatalan slot pidato Mohamad.

Menurutnya, tindakan segera dan tergesa-gesa terbukti apabila nama Mohamad yang sedia tertulis di backrop pentas utama hanya ditampal sejenis kain pada jam 8 malam bagi melindungi slot pidato itu.

Beliau juga menyatakan rasa kesal kerana majlis yang disifatkannya sebagai malam sejuta wajah itu telah digunakan oleh Pemuda BN khas dengan membawa pemuda berbaju biru tua.

Katanya, beliau sendiri bertanya di pintu masuk kenapa perlu berpakaian BN, mereka menjawab ini adalah atas arahan Aman Malaysia di bawah Ketua Pemuda BN, Khairy Jamaludin.

“Sewajarnya malam itu untuk menyatakan hasrat menyokong perjuangan kemanusiaan ini tidak perlu menonjolkan sikap kepartian sendiri tetapi mesti bersatu atas nama rakyat Malaysia.

Penganjur di dalam kenyataan mereka beberapa hari menerusi emel kepada Harakahdaily memaklumkan Mohamad adalah salah seorang pemidato dalam majlis itu.

Malah sehari sebelum majlis berlangsung, beliau sendiri membuat pengesahan akan hadir dan berucap.

KETUA PENERANGAN PAS Pusat & Negeri yang baru masih lena nampaknya..!!!

oleh AnakKedah007


http://www.merdekareview.com/bm/news.php?n=11963

Aduhai.. masih dok lena lagi kaa wahai KETUA PENERANGAN PAS PUSAT dan juga KETUA PENERANGAN PAS NEGERI KEDAH...last tengok siapa yang jawab isu berbangkit nie... MANTAN KETUA PENERANGAN PAS PUSAT aka AJK PAS PUSAT.

Bangun laa woi takan dok merak dengan jawatan yang diamanakan tu aja tapi tak tau nak buat apa... aku ambik KETUA PENERANGAN NEGERI KEDAH sebab isu nie berlaku di KEDAH dimana puak-puak PERKASA tu berkumpul di depan MASJID ZAHIR..jadi ianya kwsn jajahan takluk negeri Kedah..habih takan nak biaq saja isu nie berlalu macam tu saja...

Nasib baik MANTAN KETUA PENERANGAN PAS PUSAT nampak akan isu ini... entah laaa... hangpa pikiaq elok-elok laa noo amanah yg hangpa pikulkan ini...harapan rakyat menggunung tinggi kat bawah nie... tapi kalau hangpa dok syok sendiri jaa...

Ok bangun..bangun..buat kerja lekaih...KETUA PENERANGAN nie bukan macam jaga speaker kenduri..habih letih bercakap just buka jaa lagu bagi dok play banyak2...lepas tu tuan speaker boleh pie nyembang kat kedohok.....

p/s : UMNO kata hang ULAM...jadi buktikan apa yg depa dok kata kan tu salah...
http://4.bp.blogspot.com/-wpw7o6ODvxA/Tf7cl4m0V_I/AAAAAAAAFDk/R9PeLSPYAm8/s1600/2011-06-20_133659.jpg
Kalau menang, Pakatan dah sedia jawatan untuk Najib

Nazri Abdullah

SHAH ALAM, 19 Jun: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Umno BN sedang berusaha keras mencari jalan memecahkan perpaduan di antara PAS, PKR dan DAP.

Bercakap sewaktu menyampaikan ucapan penggulungan di Konvensyen Pilihanraya Keadilan di sini, beliau mengingatkan seluruh pemimpin dan ahli PKR di segenap peringkat agar bersedia menghadapi taktik kotor Umno BN.

Umno BN, jelasnya kini terdesak dan akan menghalalkan segala tindakan bagi memenangi Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

"Pastikan hubungan kita dengan PAS dan DAP erat kerana Datuk (Seri) Najib (Razak) masih merencana bagaimana nak pecahkan kita.

"Mereka menggunakan polisi penjajah iaitu pecah dan perintah. Kita harus waspada", katanya dihadapan lebih 4,000 ahli PKR yang hadir dari seluruh negara memenuhi Dewan Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC).

Antara taktik kotor Umno BN itu jelasnya, tindakan "membeli" pemimpin tertentu dari Pakatan Rakyat untuk dijadikan "tukang karut" menghentam dan memfitnah pemimpin dan dasar Pakatan Rakyat.

"Menjelang pilihan raya harga naik, bukan harga barang tapi harga tokoh-tokoh khianat.

"Mereka akan cari, tak dapat pemimpin kanan, pemimpin negeri. Tak dapat negeri, pemimpin cabang. Tak dapat cabang, pemimpin ranting. Tak dapat ranting, pemimpin tewas termasuk yang gagal menjadi calon", katanya melontar jangkaan.

Sehubungan itu beliau memberi ingatan kepada seluruh ahli PKR bersedia berdepan bakal "pengkhianat" itu.

Mengulas peluang Pakatan Rakyat pada PRU-13, Anwar yang juga Ketua Pembangkang yakin jalan ke Putrajaya makin hampir.

"Kalau tidak kerana penyelewengan dan taktik kotor Umno BN pada PRU 2008, tak payah tunggu 2011 ni, sekarang ini kita sudah berada di Putrajaya," jelasnya disambut sorakan hadirin.

Namun apa yang penting tegasnya, setiap ahli perlu berkerja keras bukan sahaja menyampaikan maklumat sebenar kepada pengundi, malah menyekat taktik kotor Umno BN itu jika mahu menguasai Putrajaya pada PRU akan datang.

"Ada PRU kita menang insya Allah... Ada kata worst case scenario, Anwar masuk penjara. Saya kata Anwar masuk penjara, tapi kita menang.

"Satu lagi best case scenario, Anwar tak masuk penjara, dan kita menang," katanya disambut tepukan gemuruh hadirin.

Konvensyen pilihan raya Keadilan merupakan kali pertama seumpamanya di Malaysia dan belum pernah diadakan mana-mana parti politik lain sebelum ini.

Dengan tema "Demi Rakyat" konvensyen itu menghimpunkan perwakilan PKR dari seluruh negara untuk mendengar amanat pimpinan tertinggi menjelang pilihan raya umum ke-13 yang mungkin berlangsung pada bila-bila masa sahaja.

"Ada orang tanya, kalau Pakatan menang, apa nak buat dengan Datuk Najib. Tak mengapa, kita dah sedia jawatan untuk dia," kata Anwar.

Anwar: 5% lagi untuk robah lanskap politik

Konvensyen Pilihan Raya PKR : Anwar: 5% lagi untuk robah lanskap politik

"Saudara tahu? Kalau kita rebut peluang kali ini, berapa percent? Another 5%..." Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim meneruskan, "Dari 1999, kita mula. Dalam tempoh singkat, 12, 13 tahun, saudara hanya perlu 5% sahaja lagi untuk merobah seluruh lanskap politik di negara ini."

"Tak usah fikir yang merunsingkan, membebankan. Apa kata kalau Anwar dihukum? Itu kerja mereka (musuh politik). Rancangan mereka. Rancangan penjenayah zaman edan... Tak usah nak fikir teori banyak-banyak."

"Saudara, ada pilihan raya, kita menang. Insyaallah. Ada yang katakan, what's the senario? Anwar masuk penjara. So what? Anwar masuk penjara tapi kita menang. Best senario, Anwar tak masuk penjara. Kita pun menang."

Demikianlah kata-kata Anwar Ibrahim yang disambut dengan tepukan dan sorakan, ketika berucap dalam Konvensyen Pilihan Raya PKR, di Pusat Konvensyen Shah Alam, petang tadi. Kira-kira 4,000 orang perwakilan dan penyokong hadir memenuhi dewan, mengikuti acara yang dipersembahkan dengan pendekatan yang dinamik dan moden.

Anwar juga menambah, dengan penyelewengan dan kepincangan yang berlaku dalam sistem pilihan raya negara kita, pembangkang memerlukan undi 55% untuk mengalahkan pesaing politiknya, kerana terpaksa berdepan dengan pengundi hantu dan sebagainya.

Dinamik, moden, interaksi

Berbeza dengan ceramah politik yang sarat dengan hanya ucapan pemimpin politik sebelum ini, konvensyen kali ini diselit dengan tayangan video yang menarik, nyanyian sama ada untuk menyindir musuh politik, mahupun menyuntik semangat kepada penyokong.

Malah, ahli parlimen Sungai Petani Johari Abdul (gambar kiri) tampil untuk menyanyi lagu yang diubahsuai, menambah unsur hiburan dalam acara politik ini. Lebih-lebih lagi, pentas berbentuk "T" direka untuk memberi lebih ruang pemidato berinteraksi dengan hadirin, bahkan sesetengah pemimpin seperti Anwar dan Saifuddin Nasution (Setiausaha Agung) tidak menggunakan rostrum ketika berucap.

Konvensyen ini diadakan khas sebagai persiapan PKR berdepan dengan PRU ke-13, yang dijangka bakal berlangsung tidak lama lagi. Selain pimpinan utama, PKR menampilkan wakil-wakil dari kaum orang asli (dari Semenanjung, Sabah dan Sarawak), anak muda Cina, wanita kaum India untuk berucap - untuk menonjolkan kepelbagaian dalam partinya yang bersifat inklusif ini.

Malah, Anwar Ibrahim mempertahankan pendirian perjuangan partinya untuk semua suku kaum, meskipun berdepan dengan kritikan sesetengah pemimpin yang keluar parti dan mendakwa partinya tidak membela hak kaum tertentu.

"Saya nak tanya orang India, orang Melayu, Cina, Orang Ulu, Iban, Murut, Kadazan, Dusun, Bugis, Melanau, mana ada parti di negara ini yang sanggup hadapi risiko memperjuangkan nasib semua suku kaum dalam negara ini dengan istiqamah dengan yakin? Ini negeri orang Iban, ini negeri orang Cina, ini negeri orang Melayu, ini negeri orang Dusun... No compromise! Mahu bersama kita, baik orang Melayu atau Cina, India, ini pendirian kita."

Malah, Anwar mengingatkan UMNO-BN yang cuba menakut-nakutkan Melayu bahawa kedudukan kaum tersebut akan tergugat seandainya tampuk kerajaan diambil alih Pakatan Rakyat.

"Saya nak bagi tahu, Melayu mempunyai juga budaya berjuang. Melayu punyai juga budaya faham apa erti keadilan. Dan Melayu sebagai orang Islam juga dituntut untuk melaksanakan kebebasan dan keadilan bagi semua. Dan Melayu ini yang kita harus angkat bersama Cina, India, Iban, Kadazan dan yang lain-lain. Tidak timbul soal mengkhianati sesiapa!" tegas Anwar.

Beliau memberi kata-kata penyuntik semangat, dengan interaksi dari bawah pentas, "Saudara tak ada pengalaman nak lawan UMNO? (Ada!) Saudara tidak tahu pasal harga barang? (Tahu!) Saudara tak pernah dengar kes IPP? (Tahu!) Saudara tak tahu PKFZ? (Tahu!) Saudara tak tahu Teoh Beng Hock jatuh? (Tahu!) Tak pernah dengar Sarbani? (Tahu!) Saudara tak tahu TV3 punya cerca? (Tahu!) Saudara tak tahu Utusan Malaysia itu perkakas siapa? (Tahu!) Dah pass! Tak payah runsing dok (ketawa)."

Antara mesej yang disampaikan...

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution menjadi pemidato pertama, menekankan bahawa Anwar Ibrahim adalah aset penting buat PKR, sambil menunjukkan gambar bagaimana Anwar disambut dengan lautan manusia ke mana beliau berada - satu keadaan yang menjadi mimpi ngeri buat UMNO-BN, katanya. Selaku Setiausaha Agung, beliau turut memberi taklimat agar akar umbi mempersiapkan jentera untuk menghadapi pilihan raya.

Nurul Izzah (gambar kiri), satu-satunya Naib Presiden yang berucap, berkongsi pengalaman dan pandangannya yang baru melawat ke Turki untuk memerhati perjalanan pilihan raya di situ. Beliau yang bersama dalam perjalanan ketika Menteri Kewangan Turki, Mehmet Simsek berkempen, melihat dengan mata sendiri bagaimana pemimpin itu tabah berdepan dengan cemuhan kaum Kurdis. Dengan pengalaman sedemikian, Nurul mendakwa dirinya "sudah tidak takut dengan PERKASA ke, apa ke..."

Bersih 2.0: Pilihan raya adil, bersih juga baik buat BN

Persekitaran ketika majlis pelancaran Himpunan Bersih 2.0 di Kuala Lumpur malam tadi. — Foto oleh Jack Ooi
KUALA LUMPUR, 20 Jun — Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) Datuk Ambiga Sreenevasan berkata sistem pilihan raya yang adil dan bersih baik kepada semua parti politik termasuk Barisan Nasional (BN).

Pada pelancaran Himpunan Bersih 2.0 di sini malam tadi, Ambiga sekali lagi memberi jaminan perhimpunan itu akan diadakan secara aman.

Beliau juga berkata cadangan mengadakan Himpunan Bersih 2.0 ekoran mendapati pilihan raya negeri Sarawak pada April lalu dicemari dengan penyelewengan dan ketidakadilan.

“Hanya tinggal dua minggu sebelum Himpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan pada 9 Julai ini... Himpunan Bersih 2.0 ini akan ditangani secara aman dan bertanggungjawab.

“Baru-baru ini kita telah lihat bukti bahawa pilihan raya negeri Sarawak telah dijalankan dengan tidak adil dan ia adalah sebab utama mengapa kami mengambil keputusan mengadakan perhimpunan ini,” katanya pada majlis pelancaran.

Tambah Ambiga, pihaknya masih membuka pintu kepada BN untuk sama-sama menyertai Himpunan Bersih 2.0 bulan depan bagi menuntut pilihan raya adil dan bersih.

“Bersih adalah gabungan NGO, kami tidak disokong oleh mana-mana parti politik, tapi kami telah hantar surat jemputan kepada semua parti politik (untuk sertai Himpunan Bersih 2.0) tapi hanya Pakatan Rakyat yang bersetuju.

“Himpunan Bersih 2.0 dijalankan hanya oleh NGO kerana kami menuntut pilihan raya yang adil dan bersih untuk semua parti politik... jika pilihan raya adil dan bersih dapat dijalankan, ia juga baik kepada BN, juga adil kepada BN dan bagus kepada BN.

“Oleh itu jemputan untuk sama-sama menyertai himpunan Bersih 2.0 masih terbuka, kami jemput untuk turun ke jalanan bersama rakyak,” katanya.

Dalam ucapan itu, beliau juga menegaskan lapan tuntutan yang dibuat adalah munasabah dan perlu dilaksanakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

“Apa tuntutan Bersih? Apa masalah dengan tuntutan ini? Kami hendak taraf demokrasi dinaikkan... apa salah tuntutan Himpunan Bersih 2.0 ini? Tiada siapa yang boleh katakan bahawa tuntutan ini tidak munasabah.

“Apa yang kami lakukan ini dijamin dalam Perlembagaan Persekutuan dan polis tidak boleh nafikan hak kita kerana kebebasan bersuara terjamin dalam Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Lapan tuntutan Bersih adalah agar SPR membersihkan senarai undi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, akses media yang bebas dan adil, tempoh kempen minimumu 21 hari, diperkukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.

Pada hari Himpunan Bersih 2.0, Perkasa dan Pemuda Umno juga mengadakan perhimpunan balas.

Bersih bersama Pakatan Rakyat dan aktivis parti bersedia menggerakan Himpunan Bersih 2.0 menuntut pilihan raya adil dan bebas sebagai kesinambungan himpunan yang kali pertama diadakan pada November 2007.

PAS telah berjanji akan menggerakkan 300,000 peserta untuk menyokong perhimpunan itu untuk mendesak SPR mengadakan pilihan raya adil dan bebas pada pilihan raya umum ke-13 tidak lama lagi.

Himpunan Bersih 2.0 akan berkumpul di tiga lokasi berbeza iaitu pusat membeli-belah Sogo, Masjid Kampung Baru dan bangunan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mulai pukul 2 petang sebelum berarak ke Istana Negara.

Menurut Ambiga, pihaknya bersedia bekerjasama dengan polis bagi menjayakan Himpunan Bersih 2.0.

“Bersih ingin meyakinkan pihak polis dan pihak-pihak lain bahawa Himpunan Bersih 2.0 adalah satu gerakan yang aman.

“Bersih ingin bekerjasama dengan pihak polis untuk menjayakan keinginan rakyat dalam melaksanakan hak perlembagaan untuk perhimpunan aman,” katanya.

BERSIH 2.0: Tiada Hujan Tanpa Awan

Oleh Muhammad Hafizuddin Muhamed Noor

http://www.sayaanakbangsamalaysia.net/images/pics/news/bersih-logo-small.jpgMenuju BERSIH 2.0, sudah beratus-ratus laporan polis dibuat oleh wakil-wakil BN melalui UMNO di seluruh Malaysia dan proksi-proksi yang dihantar atau ditubuhkan di pelbagai NGO. Termasuklah ugutan pihak kerajaan untuk menggunakan 'penjara kekal' ISA. Hentaman demi hentaman di peringkat awal kepada seluruh aktivis masyarakat yang digemparkan bahawa penangkapan awal secara besar-besaran oleh pihak polis bagi menyekat gegaran BERSIH 2.0 ini.

Pihak kerajaan perlulah bersikap adil dengan lawan mereka. Jika BN menggunakan KOTOR, maka lawan mereka pastilah menggunakan BERSIH. Doktrin KOTOR melalui siaran televisyen sebenarnya lebih hebat dan tiada lawan yang mampu menyekatnya. Persepsi betapa teruknya Pakatan Rakyat dan betapa mulianya UMNO diserap ke dalam minda rakyat melalui 'risalah saraf' Utusan Malaysia dan sekutunya.

Jadi, BERSIH tidaklah setanding KOTOR yang dianjurkan oleh UMNO. BERSIH hanyalah sekadar perhimpunan aman yang ingin membuat beberapa tuntutan sempena pilihanraya umum. BERSIH hanyalah sekadar berjalan kaki secara beramai-ramai yang pastinya tidak menimbulkan kekacauan serta keganasan yang dimanipulasikan oleh beberapa pihak.

Tidak relevan bagi pihak berkuasa untuk memulakan kekacauan. Tiada hujan tanpa awan. Mana mungkin akan berlaku huru-hara tanpa satu tekanan atau desakan. Itulah bidang tugas polis FRU yang hadir pada setiap kali demonstrasi. FRU datang dengan pelbagai pakaian, samada uniform biru berkepala merah atau uniform rakyat yang menjadi provokator utama.

Persoalan demokrasi dan kebebasan bersuara sudah tidak perlu diperbahaskan lagi. Malaysia mengamalkan perkara tersebut hanyalah untuk menutup mulut ahli-ahli akademik. BERSIH 2.0 dikatakan bakal menggemparkan dunia politik tanah air sepertimana BERSIH kali pertama. Itulah muhasabah bagi UMNO yang digunakan untuk BERSIH 2.0.

Apa pun ancaman yang digunakan untuk menyekat kemaraan aktivis rakyat, perkara itu tidak dipandang pun. Jika kerajaan BN belajar menyekat daripada pengalaman kerajaan Mesir, Yaman dan Tunisia sebelum ini, maka rakyat memperoleh semangat juang daripada rakyat mereka.

Justeru, kerajaan Putrajaya tidaklah perlu takut jika kekuatan mereka sangat tinggi. BERSIH 2.0 hanyalah himpunan rakyat membuang KOTOR.

Muhammad Hafizuddin Muhamed Noor
Mahasiswa UIAM

PAS: Apakah negara sudah ada dua undang-undang?

Pada 19 Jun 2011 akhbar perdana melaporkan beberapa perarakan membantah perhimpunan bersih yang dianjurkan oleh "baby UMNO" PERKASA di Kota Bharu dan Alor Setar. Laporan itu menyebut di Kota Bharu dihadiri oleh 2500 orang ketika membuat laporan di Balai Polis Kota Bharu yang diketuai oleh Presiden Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK) Azmi Ali dan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA). Tindakan yang sama dibuat oleh Presiden Kimma Syed Ibrahim Kader di Kuala Lumpur.

Di Alor Setar kira-kira 500 ahli Perkasa Daerah Kota Setar berkumpul di kawasan dataran berhadapan Masjid Zahir, bagi menyatakan bantahan terhadap perhimpunan BERSIH. Himpunan dibuat sebelum membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Setar pada pukul 10.30 pagi.

Sebenarnya tidak ada masalah perhimpunan atau perarakan yang dibuat oleh mana-mana pihak, kerana ini adalah hak yang dibenarkan oleh perlembagaan. Biarlah pihak yang membantah perhimpunan BERSIH membuat bantahan. Persoalannya kenapa himpunan BERSIH 9 Julai 2011, belum buat sudah diugut untuk ditangkap? Manakala perhimpunan menentang BERSIH tidak diapa-apakan. Apakah di negara ini sudah ada dua undang-undang? Jika himpunan dibuat oleh pihak sokong UMNO ia kebal daripada sebarang tindakan. Jika pihak Pakatan Rakyat, belum himpunan dibuat sudah hendak ditangkap, seperti kenyataan Timbalan Ketua Polis Negara Khalid Abu Bakar kepada penganjur BERSIH. Inilah Malaysia negaraku, inilah polis di negaraku.

*Kenyataan media oleh Idris Ahmad (gambar kanan) selaku Ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

Perhimpunan BERSIH tetap diteruskan

Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) Datuk Ambiga Sreenevasan menegaskan bahawa perhimpunan BERSIH pada 9 Julai depan akan diteruskan.

bersih 2.0 launch july 9 rally 190611 ambigaBeliau menolak cadangan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dilaporkan akan meminta perhimpunan BERSIH 2.0 dibatalkan jika perdana menteri berjanji pilihan raya umum diadakan secara bersih dan adil.

"Keputusan (membatalkannya) bukan di tangan kamu, tetapi ia ditangan kami," katanya sambil menegaskan perhimpunan itu tetap diteruskan.

Menurutnya, perhimpunan pada 9 Julai depan adalah untuk rakyat dan bukan untuk kepentingan dirinya.

"Saya menolak untuk memberi sebarang komen terhadap perkara menyerang peribadi saya.

"Perhimpunan ini bukan untuk saya, ia adalah untuk kamu, untuk rakyat. Ia tentang rakyat Malaysia," katanya.

bersih 2.0 launch july 9 rally 190611 1Oleh itu, katanya, perhimpunan 9 Julai di tiga lokasi akan diteruskan.

Tiga lokasi yang ditetapkan oleh gabungan itu adalah pusat membeli belah Sogo, Masjid Kampung Baru dan Bangunan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Ambiga yang juga seorang peguam menegaskan demikian sewaktu berucap merasmikan pelancaran perhimpunan BERSIH di Dewan Perhimpunan Cina Selangor-Kuala Lumpur di ibunegara malam ini.

Beberapa jam sebelum pelancaran itu, Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) dan lebih 57 NGO gabungan di bawahnya turut melancarkan perhimpunan Gerak Aman pada tarikh yang sama.

Penyokong PERKASA juga bertindak membakar dan memijak gambar Ambiga sejurus selepas perhimpunan tersebut.

bersih launching crowd 2Dalam risalah yang diedarkan kepada hadirin yang hadir dalam perhimpunan petang tadi, mereka mengingatkan bahawa Ambiga merupakan "Wanita Hindu Yang Merbahaya" susulan tindakannya yang didakwa boleh menggugat Melayu dan Islam.

Malah dalam ucapan beberapa pemimpin petang tadi, ada di antara mereka membuat kecaman peribadi terhadap Ambiga.

Amiga juga menegaskan bahawa masyarakat sivil akan mengetuai perhimpunan tersebut, dan bukannya diketuai oleh parti politik seperti mana dilaporkan.

Ambiga juga turut memberi jaminan kepada polis bahawa perhimpunan mereka adalah aman sepertimana yang telah ditunjukkan dalam perhimpunan BERSIH pertama pada November 2007.

Bbersih launching badrul hishameliau sekali lagi mengajak semua pihak termasuk BN supaya menyertai perhimpunan tersebut bagi menuntut pilihan raya bersih dan adil.

Katanya dengan demikian, ia juga memberi kebaikan terhadap kredibiliti kepada BN.

Beliau turut membacakan lapan tuntutan mereka dalam perhimpunan itu iaitu membersihkan senarai undi, mereformasi undi pos, gunakan dakwat kekal, akses media yang bebas dan adil, tempoh kempen minima 21 hari, memperkukuh institusi awam, menghentikan rasuah dan menghentikan politik kotor.

Sementara itu, ahli jawatankuasa PAS Pusat Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi berjanji akan mengerahkan 100,000 anggotanya menyertai perhimpunan tersebut.
bersih 2.0 launch july 9 rally 190611 2
"Saya mewakili kepimpinan PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden Datuk Seri Abdul Hadi memberi sokongan 100 peratus terhadap perhimpunan BERSIH," katanya disambut dengan laungan takbir.

Manakala wakil daripada parti politik yang lain termasuk NGO gabungan turut berucap dan menyatakan sokongan untuk menyertai perhimpunan tersebut.

Selepas perasmian tersebut, lebih 700 hadirin dihiburkan dengan paluan gendang rancak yang mengasyikan bagi menaikkan semangat penyokong perhimpunan itu.


Depa Kata Saff Pimpinan Kedah yang baru nie nampak kurennng laa..!!

oleh depakata.co.cc

http://mynewshub.my/wp-content/uploads/2011/05/Pas1.jpg
Mesyuarat Khas Badan Perhubungan PAS Negeri Kedah yang bermesyuarat pada hari telah meluluskan pelantikan baru bagi jawatan Timbalan Pesuruhjaya, Jawatakuasa Harian, Ahli Badan Perhubungan dan Pengerusi Lajnah - lajnah.
Jawatan

Pesuruhjaya - Dato'Seri. Us. Haji Azizan bin Abd Razak
Timbalan Pesuruhjaya (I) - Dato'. Ir. Haji Phahrolrazi bin Zawawi
Timbalan Pesuruhjaya (II) - Dr. Ismail bin Salleh
Timbalan Pesuruhjaya (III) - Us. Md Isa bin Shafie ( Bekas Adun Belantik )

Bendahari - Dato'. Ir. Haji Amiruddin bin Haji Hamzah

Setiausaha - Us. Musoddak bin Haji Ahmad
Penolong Setiausaha (I) - Us. Aizat bin Zakaria ( DPPNK )
Penolong Setiausaha (II) - Haji Ab Mutalib@Sobri bin Haji Awang
Penolong Setiasuah (III) - Kapten (B) Zamri bin Ibrahim

Pengarah Pilihanraya - Haji Muhamad Yusof bin Husin
Ketua Dewan Ulamak - Haji Sheikh Mohamad bin Abdullah
Ketua Dewan Pemuda - Us. Ahmad bin Yahya
Ketua Dewan Muslimat - Ustzh. Hajjah Siti Aishah binti Haji Ghazali
Ketua Penerangan - Haji Mohamad Sanusi bin Md Nor ( Setpol )

Tu dia depa punya senarai saff pimpinan PAS KEDAH untuk sessi baru nie...dalam banyak dilantik tu nampak macam ada tak kena la dengan PAS KEDAH nie... depa dok tanya pie mananya.. Mahfuz, Taib Azzamudin, Taulan dan Dr Hamdan... nak kata depa nie ada masalah kerja tak baguih tapi bila di lihatnya ada kerja buat depa tu baguih2 belaka seperti Mahfuz yang dulu timb pesuruhanjaya yg di ganti dgn dr.ismail...apa hebatnya dr.ismail nie di mata azizan pun tak tau laa..depa dok kata Mahfuz nie melawan orangnya jadi untuk cari yg yes man maka di penaikanlah Dr Ismail...begitu jugak bekas Adun Belantik tuuu... mungkin sebab tu laa Azizan angkat depa nie...

begitu jugak dengan jawatan Penerangan..awatlaaa pie bagi kat SANUSI the DRAGON tuuu....tak ada sifat menteri penerangan langsung....depa dok kata SANUSI nie pandai bodek AZIZAN jadi bila dah kelabu mata maka mamat tu lah yang di angkatnya....nak jadi KETUA PENERANGAN macamana nak update isu-isu semasa kat blog dan fb pon lembab... dulu masa AZIZAN kena smash dengan UMNO KEDAH berapa kali dia pertahankan orang tua..dok sembunyi balik dapoq saja dia tau laa..

Taktau depa kata laa jika macam nie punya saff pimpinan yg baru nampaknya setakat hebat di Mata Azizan je lah dapat jerekah orang tak ada yg nak melawan lepas tu hang syok sendiri la Azizan oi.....

BERSIH 2.0 : Kerajaan guna teknik menakutkan rakyat

KENYATAAN MEDIA DEWAN PEMUDA PAS MALAYSIA

20 Jun 2011 bersamaan 19 rejab 1432 H

"Kerajaan guna teknik menakutkan rakyat"


Hasrat aspirasi rakyat untuk memastikan proses pelantikan pemimpin negara menerusi lunas demokrasi dan pilihanraya yang adil serta telus sukar diterima oleh sebuah kerajaan yang angkuh. PAS bersama semua parti politik pembangkang serta NGO yang menganggotai koalisi BERSIH, bersiap sedia untuk berhimpun secara aman tanpa senjata untuk menyerahkan memorandum khas kepada Yang Di-Pertuan Agong.

Kerajaan perlu jelas bahawa himpunan yang akan diadakan pada 9 Julai ini ialah satu himpunan AMAN. Ia diambil daripada ruh demokrasi yang diperuntukkan dalam Perkara 10, Perlembagaan Malaysia. Ini bermakna, perlembagaan yang dijunjung oleh seluruh rakyat Malaysia telah menjamin dan membenarkan hak yang diberikan kepada mereka. Oleh yang demikian, BERSIH tidak melakukan tindakan yang bercanggah dengan undang-undang.

Selain daripada mensinonimkan himpunan aman dengan himpunan haram dan himpunan yang boleh mencetuskan kekacauan dan ketidakstabilan, seolah-olah satu lagi teknik yang dicipta untuk menyekat himpunan aman iaitu teknik ‘TAKUTKAN RAKYAT’.

Teknik ‘TAKUTKAN RAKYAT’ ini dilihat sebagai satu ugutan untuk menafikan hak berhimpun rakyat. Daripada pemerhatian yang dibuat, kami mendapati;

a) Pada 13 Jun 2011, PERKASA secara agresif akan turun ke jalan raya bagi membentuk satu kumpulan untuk bertembung dengan kumpulan BERSIH. Ini bertujuan bagi meningkatkan sentimen tidak aman pada 9 Julai nanti.

b) Pada 15 Jun 2011, Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar memberi amaran untuk tidak mengeluarkan permit termasuk membuat tangkapan awal sebagai langkah pencegahan.

c) Pada 17 Jun 2011, Majlis Bekas Wakil Rakyat (MUBARAK) pula mencadangkan kepada pihak polis supaya mengambil tindakan yang lebih tegas dengan menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kepada perancang himpunan aman BERSIH 2.0.

d) Pada 18 Jun 2011, Menteri Penerangan, Kebudayaan dan Komunikasi, Datuk Seri Rais Yatim telah mengaitkan serangan siber atau godam terhadap laman web kerajaan bermotifkan politik dan mempunyai kaitan dengan BERSIH.

e) Pada 18 Jun 2011 juga, Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Datuk Zulkifli Noordin pula telah cuba memiripkan himpunan aman BERSIH 2.0 umpama himpunan rakyat yang dilakukan secara besar-besaran pada tahun 1998. Dia bermaksud himpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai ini tidak mustahil boleh berlaku huru hara dan pelbagai ancaman provokasi.

f) Pada 19 Jun 2011, Timbalan Perdana Menteri mendakwa himpunan BERSIH 2.0 adalah himpunan untuk membangkitkan kemarahan rakyat seterusnya menjatuhkan kerajaan sah hari ini.

g) Pada 19 Jun 2011 juga, Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS) menuduh bahawa BERSIH 2.0 tidak harus mencontohi perhimpunan rakyat di negara Asia Barat seperti Mesir, Syria dan Libya.

Mereka cuba menafikan hak rakyat yang telah diiktiraf oleh Perlembagaan Persekutuan. Maka, kedaulatan undang-undang tersebut telah dicemari. Malah, apa yang diamalkan oleh kerajaan adalah undang-undang rimba. Ingat, kerajaan yang angkuh dan menggunakan kuasa fizikal untuk menekan hak rakyat tidak akan selama-lamanya berkuasa. Rakyat tidak boleh disekat kerana akal, budi dan jiwa mereka sebenarnya bebas.

NASRUDIN HASAN

Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia

Sedap sungguh Mad Bashah mengumpat kerajaan negeri Kedah..!!


 • ‎20 keluarga di alor mengkudu akan menerima rumah baru hari ini. Rumah sumbangan Keda. dalam soal kebajikan, kkerajaan pusat jauh kehadapan, tetapi kerajaan negeriselepas tiga tahun masih teraba-raba bagaimana hendak bantu orang susah
  about an hour ago · ·

   • Badruul Hadiey Good job dato'. Pas mana ada masa, mereka busy dgn ceramah mengutuk org,,
    59 minutes ago · · 1 person
   • Mohd Fairose Al Mubarekh Kerajaan Kebajikan ini UMNO dah lama dah depa baru dok riuh
    55 minutes ago ·
   • Ben Che Rus Kerajaan kebajikan pala otak depa
    54 minutes ago · · 1 person
   • Hafawati Saad well done!
    45 minutes ago ·
   • Hashim Penerangan Kalau Dulu dikatakan Kerajaan Kerajaan BN tak Islamik maka depa jaja rata dunia dan hasut rakyat hingga berselerak tabak.....Perjuangan Nak Tegak Negara Islam Depa Pi Tauk Tang Mana ?...Hari ni...depa nak nafi pulak...bhwa Kerajaan BN tiada berkebajikan...
    42 minutes ago ·
   • Mohd Fairose Al Mubarekh Hashim Penerangan : lepas nie depa jaja kerajaan BN al juburi pulak..sure punya tunggulah..permainan depa dok lam kepala BN dah..peluru2 depa dok pakai nie suma dah berkarat
    38 minutes ago ·
   • Siti Aminah Kames tq dato mai SP bg notebook..
    37 minutes ago ·
   • Hafifi Zulkifli dato,depa jaga kebajikan anak menantu,kroni ja..
    28 minutes ago ·
   • Mohd Fairose Al Mubarekh BN dapat balik KEDAH ... Dato Tubuh Unit Kebajikan ,Unit Agama Islam , main peranan gila babi sampai depa sebelah sana xdak point..gegar KEDAH..takat Solat Hajat UMNO dah lama buat cuma tak tunjuk
    24 minutes ago ·
   • Ben Che Rus Dato' kerajaan negeri bukan teraba raba camna nk tlg org susah tp sebenarnya x buat apa pon. Bagi duit kat palajar2 mesir pon dia dok ungkit camana nk lg org susah.....kata kutib cukai banyak sangat depa buat apa duit tu pon x tau
    16 minutes ago ·

BERSIH 2.0 : kempen Baju Kuning setiap hari SabtuApakata kita buatkan kempen setiap hari SABTU kita pakai BAJU KUNING...
ini sebagai tanda permulaan untuk sampai di hari kemuncak perhimpunan BERSIH
kita bagi setiap rakyat faham akan message kita apa yg kita perjuangkan ini
cuba bayangkan jika pada hari tersebut bila semua memakai baju kuning
sudah pasti akan ada pihak akan bertanya sebab apa ramai berbaju kuning
jadi masa itulah kita cerita akan message BERSIH ini
selain itu ia jugak sebagai sokongan IKHLAS kita menyokong
perjuangan BERSIH ini.....

TAHNIAH SAFF PIMPINAN PAS KEDAH yang baru tapi untuk KETUA PENERANGAN ada sikit ucapan....

Assalamualaikum...

http://3.bp.blogspot.com/-osNaptubVGQ/TZK1rC4oyZI/AAAAAAAABY4/I9jzPxCeltg/s1600/hajiAzizan-benderaKedahPAS.jpg

TAHNIAH Ust. Azizan kerana telah melantik saff pimpinan yang baru untuk PAS NEGERI KEDAH... dah tahniah kepada Ust. sekali lagi diatas terus diberi amanah untuk menerajui PAS NEGERI KEDAH.

Saya pada posisi jawatan yang dilantik tu so far tak ada komen apanya boleh dikatakan saya setuju sahaja namun ada satu sahaja disini yang mana saya rasakan saya perlu beri teguran iaitu di BAHAGIAN KETUA PENERANGAN iaitu dimana Ustaz telah melantik SETPOL Ust. sendiri iaitu Sdr Sanusi Mohd Noor diberi amanah untuk bab penerangan nie.

So far untuk pengetahuan Ust. yang mana SETPOL ini telah menjadi sasaran saya untuk menegur akan pergerakan beliau sebelum ini dimana saya boleh bagi 4/10 sahaja apa yang beliau lakukan sebelum ini w/pon pada hakikatnya saya ingin bersangka baik akan setiap gerak kerja beliau dalam jemaah. Saya bukannya apa dari pemerhatian saya dan para blogger semacam ada satu yg tidak kena dengan PENERANGAN NEGERI KEDAH dan PENERANGAN PAS NEGERI KEDAH.. 2 unit nie kena bergerak seiring dengan PANTAS untuk menangkis serta mamatahkan seranga2an musuh kepada negeri dan parti sendiri.. namun di lihat semacam ada benda tersekat dan terlekat akan pergerakan mereka.

Pada saya selepas ini diharap SETPOL kita berubah cara kerja beliau dimana selepas memegang tampok KUASA PENERANGAN PAS KEDAH maka peranan beliau kena lagi cepat dan pantas tetapi jika masik dok buat kelaku lama al-nampak gayanya makan kuah laa kita dengan apa yang akan dilakukan oleh pihak lawan kita...

Pada saya akan ketua penerangan ini lebih sesuai di pegang oleh manusia seperti Zulkifli Yahaya.. ini kerana beliau boleh dikatakan sentiasa up to date akan isu2 semasa untuk menangkis akan serangan lawan dan setiap artikal yg beliau keluarkan merupakan libasan maut yg mana tak mampu dijawab lagi...jadi manusia yg seperti ini yg layak dok di penerangan kerana kerja penerangan jika sekadar memenohi kerusi empok tersebut ianya tak ada gunannya seperti mana yg sebelum ini...ada macam tak ada.....

Pada hakikatnya saya bukan nak mengajaq cara bekerja nie tetapi nak beritahu apa yg sepatutnya yg dah kami lihat dan nampak dari bawah nie..antara benda yang pertama beliau kena lakukan adalah kumpulkan blogger-blogger yang friendly dengan kerajaan negeri seperti kedahlanie, anaksedaka, kedahla dan sewaktu dengannya dan juga rakan-rakan fb dimana golongan-golongan ini yang merupakan medium perantara penyampai dan penangkis serangan2 terhadap kerajaan negeri... mereka ini akan berhujah dan berdebat dengan pihak2 lawan untuk menyampaikan akan pergerakan negeri Kedah.... sudah nak masuk 4tahun sekali abok pun MB Kedah tak berjumpa dengan golongan-golongan ini yang berjumpa sekali tu pun macam malu-malu dan bodoh sombong jaa....sedangkan pada saya mereka inilah sebahagian drp medium penyampai utama dinegeri kedah terutama Kedahlanie yg mana menjadi rujukan dan ikutan rakyat negeri Kedah sehingga lanie...

Sebelum ini pun dah banyak kali saya tegur dan tegur akan Unit Penerangan nie...negeri pon sama parti pon sama....cuba lihat laman web PAS Kedah dan cuba lihat fb Azizan Abdul Razak... haram tak berupdate... cuba lihat fb SETPOL...tak ada informasi ILMIAH langsung...hangpa tengok sendiri laa..malas saya nak kata lagi dah berbuih dah dok tegoqnya....mai pemilihan tempohari dia bergerak laa sat...tapi sejak dua menjak nie nampaknya dia dah mandom semula... entah laaa....

Jadi saya harap selepas dilantik menjadi KETUA PENERANGAN ini..maka jadilah sebagai KETUA PENERANGAN yg sebaik-baiknya...tapi kalau masih nak mandom jugak macam yang lepas almaklumnya Kedah nie hangpa serah balik laa kat UMNO..itu jalah yang saya boleh katakan...... Selamat Bekerja dan bertugas....

Jawatan

Pesuruhjaya - Dato'Seri. Us. Haji Azizan bin Abd Razak
Timbalan Pesuruhjaya (I) - Dato'. Ir. Haji Phahrolrazi bin Zawawi
Timbalan Pesuruhjaya (II) - Dr. Ismail bin Salleh
Timbalan Pesuruhjaya (III) - Us. Md Isa bin Shafie ( Bekas Adun Belantik )

Bendahari - Dato'. Ir. Haji Amiruddin bin Haji Hamzah

Setiausaha - Us. Musoddak bin Haji Ahmad

Penolong Setiausaha (I) - Us. Aizat bin Zakaria ( DPPNK )
Penolong Setiausaha (II) - Haji Ab Mutalib@Sobri bin Haji Awang
Penolong Setiasuah (III) - Kapten (B) Zamri bin Ibrahim

Pengarah Pilihanraya - Haji Muhamad Yusof bin Husin
Ketua Dewan Ulamak - Haji Sheikh Mohamad bin Abdullah
Ketua Dewan Pemuda - Us. Ahmad bin Yahya
Ketua Dewan Muslimat - Ustzh. Hajjah Siti Aishah binti Haji Ghazali
Ketua Penerangan - Haji Mohamad Sanusi bin Md Nor ( Setpol )

Ahli Badan Perhubungan yang dilantik
Us. Haji Abu Kasim bin Abdullah
Sheikh Ismail bin Kamis
Haji Che Had bin Dhali
Rosli bin Darus
Haji Md Akhir bin Thalib
Fadzil bin Baharom
Dr. Rohani binti Abd Mutalib

Kabinet Baru PAS Negeri Kedah Darul Aman Bagi Sesi 2011/2013

Mesyuarat Khas Badan Perhubungan PAS Negeri Kedah yang bermesyuarat pada hari telah meluluskan pelantikan baru bagi jawatan Timbalan Pesuruhjaya, Jawatakuasa Harian, Ahli Badan Perhubungan dan Pengerusi Lajnah - lajnah.

Jawatan

Pesuruhjaya - Dato'Seri. Us. Haji Azizan bin Abd Razak
Timbalan Pesuruhjaya (I) - Dato'. Ir. Haji Phahrolrazi bin Zawawi
Timbalan Pesuruhjaya (II) - Dr. Ismail bin Salleh
Timbalan Pesuruhjaya (III) - Us. Md Isa bin Shafie ( Bekas Adun Belantik )

Bendahari - Dato'. Ir. Haji Amiruddin bin Haji Hamzah

Setiausaha - Us. Musoddak bin Haji Ahmad
Penolong Setiausaha (I) - Us. Aizat bin Zakaria ( DPPNK )
Penolong Setiausaha (II) - Haji Ab Mutalib@Sobri bin Haji Awang
Penolong Setiasuah (III) - Kapten (B) Zamri bin Ibrahim

Pengarah Pilihanraya - Haji Muhamad Yusof bin Husin
Ketua Dewan Ulamak - Haji Sheikh Mohamad bin Abdullah
Ketua Dewan Pemuda - Us. Ahmad bin Yahya
Ketua Dewan Muslimat - Ustzh. Hajjah Siti Aishah binti Haji Ghazali
Ketua Penerangan - Haji Mohamad Sanusi bin Md Nor ( Setpol )

Ahli Badan Perhubungan yang dilantik
Us. Haji Abu Kasim bin Abdullah
Sheikh Ismail bin Kamis
Haji Che Had bin Dhali
Rosli bin Darus
Haji Md Akhir bin Thalib
Fadzil bin Baharom
Dr. Rohani binti Abd Mutalib

Setiap manusia manusia adalah ‘pengembala’ - MB Kedah

Setiap manusia manusia adalah ‘pengembala’
Ditulis oleh MUSLIM ABDUL RAZAK

ALOR SETAR – Setiap manusia mempunyai tanggungjawab masing-masing, bermula dari peringkat pemimpin sehinga ke peringkat pelajar, semuanya akan ditanya tentang tanggungjawabnya di akhirat nanti.

Menteri Besar Kedah Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak berkata, setiap manusia adalah gembala, maka apabila jadi seorang pengembala mestilah menjaga gembalaannya supaya sentiasa selamat.

Beliau berkata demikian ketika berucap di majlis suai kenal kepada pelajar-pelajar baru di Kolej Universiti Insaniah (KUIN).

“Sesiapa yang menjadi ketua maka dia mesti bertanggungjawab atas jagaannya.

“Penjaga yang pertama adalah adalah pemimpin kepada rakyat, ia perlu bertanggungjawab tentang hal ehwal rakyat, ekonomi dan keselamatan rakyatnya,” ujarnya.

Tambah Dato’ Azizan, yang keduanya adalah suami, ia bertangungjawab terhadap rumah tangganya, isterinya, akhlak anak-anaknya dan ia juga perlu memastikan anak-anaknya dapat belajar dengan baik supaya akhlak anaknya tidak menyeleweng di masa hadapan.

Yang ketiganya adalah isteri, apabila suaminya bekerja dia bertanggungjawab menjaga rumahnya dan tidak membenarkan orang yang tidak dikenali datang ke rumah semasa ketiadaan suaminya.

“Dan yang seterusnya adalah pelajar, pelajar adalah bertanggungjwab terhadap pengajiannya dan seorang pelajar perlulah menghormati ibu bapanya kerana ia menggunakan duit ibu bapanya untuk belajar.

“Selain itu, kerajaan juga turut memberikan pinjaman. Jika pelajar tersebut tidak belajar dengan bersungguh-sungguh dan masa dihabiskan sehingga tiga dan empat tahun. Akhirnya pelajar tersebut mendapat keputusan peperiksaan tidak memuaskan, maka akhirnya dia akan menjadi seorang yang tidak tentu arah,” terangnya.

Katanya lagi, kedatangan pelajar-pelajar tersebut ke KUIN bukanlah atas jemputan tetapi atas permintaan mereka sendiri maka mereka perlulah mengetahui tanggungjawab sebagai seorang pelajar. Jika ditakdirkan mereka tidak berpuas hati setelah belajar di KUIN selama sebulan maka mereka boleh membuat permintaan untuk berhenti, dan pihak KUIN turut berjanji akan kembalikan duit pelajar tersebut.

“Selain itu, jika ditanya masa paling indah kepada saya, maka saya akan jawab, masa yang paling indah adalah semasa belajar.

“Jika kita menjadi pelajar yang cemerlang maka nama kita disanjung sebagai pelajar terbaik semasa hari konvokesyen yang dihadiri oleh ibu bapa kita,” ujarnya.

Beliau berkata lagi, sesiapa yang mahukan dunia, maka dia perlukan ilmu, sesiapa yang mahukan akhirat juga perlukan ilmu dan jika mahukan kedua-duanya sekali pun, turut memerlukan ilmu.

Pepatah ada mengatakan jika manusia mengejar akhirat, dunia akan datang dan apabila manusia mengejar dunia, akhirat akan lari darinya.

“Oleh itu, sesiapa yang belajar disini, tunaikan tanggungjawab sebagai seorang pelajar, barulah dapat melahirkan sebuah institusi yang cemerlang untuk membina ummah yang berakhlak supaya dapat menjaga maruah diri dan institusinya.

“Syair Arab ada mengatakan nilai ummah itu dapat dilihat pada akhlaknya dan nilai sesebuah bangsa itu dapat dilihat apabila bangsa tersebut mengekalkan akhlak mereka tetapi jika sesebuah bangsa itu tidak mempunyai akhlak maka bangsa tersebut tidak lagi mempunyai nilai.

“Oleh itu, pelajar-pelajar KUIN haruslah keluar bersaing dengan dunia luar dan kamu perlu buktikan kepada masyarakat bahawa kamu adalah insan yang beracuankan Islam dan seorang yang professional. Selain itu, kamu juga perlu menjadi insan yang bertanggungjawab,” katanya.

Beliau juga turut berharap agar warga KUIN dapat belajar dengan bersungguh-sungguh dan semoga Allah memberkati mereka.

DERGA - RM120,000 baiki surau usang


DERGA - Surau di Taman Intan, Jalan Teluk Kumbar mendapat perhatian Jabatan Pembangunan Negeri yang meluluskan peruntukan sebanyak RM120,000 untuk menaiktarafkan tempat ibadat berkenaan.

Surau Ar-Rahman yang dibina pada 1997 pada asalnya dibina menggunakan kayu terpakai oleh penduduk setempat.

Bagaimanapun keadaan surau berkenaan mulai usang sejak beberapa tahun lalu sehingga menyebabkan jemaah yang hadir ke tempat beribadat berkenaan berasa tidak selamat.

Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Intan, Mohd Yusof Othman berkata, Surau berkenaan digunakan oleh kira-kira 700 keluarga daripada enam taman iaitu Taman Intan, Taman Delima Jaya, Taman Meranti dan penduduk dari tiga fasa Taman Nilam, di sini.

Menurutnya, perhatian yang diberikan Jabatan Pembangunan Negeri melegakan penduduk setempat yang sebelum ini ternanti-nanti perhatian daripada pihak bertanggungjawab.

“Penantian penduduk kampung sebelum ini akhirnya mendapat perhatian dan masyarakat tidak perlu lagi berasa bimbang untuk datang solat berjemaah ke Surau ini,” katanya kepada Sinar Harian.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Derga, Dr Cheah Soon Hai berkata, permohonan berkenaan dibuat sejak 2009 lagi.

Menurutnya, masalah itu akhirnya mendapat perhatian agensi kerajaan dan hal itu membuktikan kerajaan sentiasa memantau setiap masalah berbangkit dalam kalangan masyarakat.

“Saya pernah datang ke kawasan ini beberapa kali sebelum ini dan turut meninjau keadaan Surau A-Rahman yang kelihatan uzur dan perlu diperbaiki.

“Walaupun bantuan membaik pulih mengambil sedikit masa, tetapi kerajaan akan terus berusaha membantu dan pada masa sama menjaga kebajikan kaum di negara ini,” katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...