TERKINI :

Sunday, April 17, 2011

Peratusan undi Pakatan Rakyat meningkat banyak – penganalisis

KUALA LUMPUR: Keputusan Pilihan raya Negeri Sarawak ke-10 menyaksikan jurang sokongan rakyat terhadap Barisan Nasional (BN) berbanding Pakatan Rakyat, semakin mengecil, kata penganalisis politik terkenal, Dr Abu Hassan Hasbullah.

Pengerusi Zentrum Future Studies Malaysia (Zentrum) itu berkata, ia juga bermakna perubahan besar mula merebak ke Bumi Kenyalang berikutan sokongan terhadap Pakatan Rakyat (PR) semakin besar.

“Peratusan yang menyokong BN adalah 372,379 pengundi manakala Pakatan Rakyat mendapat 261,666 undi. Ini bermakna peratusan yang mengundi PR semakin meningkat. Jika diukur, beza peratusan hanya 32peratus,” katanya kepada KeadilanDaily, hari ini.


Beliau berpendapat, kemenangan Pakatan Rakyat di 15 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak kali ini bakal membentuk masa depan baru bagi proses perubahan jangka panjang negeri itu.

“Jelas, Sarawak akan membentuk masa depan baru dalam tempoh panjang dengan kejayaan PR yang mengungguli kepercayaan politik di bandar dan masyarakat urban,” katanya.

Abu Hassan berkata, Barisan Nasional (BN) tidak lagi akan berasa selesa sekalipun mencatatkan kemenangan dengan dua pertiga majoriti pada pilihan raya itu.

“Walaupun BN menang 55 kerusi, kemenangan itu masih tidak selesa memandangkan kawasan majoriti Cina dan lokasi bandar, mahukan perubahan politik di Sarawak.

“Ini petunjuk jelas berlakunya revolusi masyarakat media baru secara keseluruhannya yang mahukan pembentukan strategi dan perubahan,” katanya.

Beliau menganggap Pakatan Rakyat lebih berjaya dalam pilihan raya itu berikutan kemampuannya menumbang dua pemimpin utama BN, sekali gus menandakan kebangkitan kaum majoriti di negeri itu.

“Kecuali Melayu Melanau, lihat saja kebangkitan Orang Ulu, Dayak dan Iban. Mereka mula sedar proses pembentukan dan perkembangan arus politik di Sarawak,” kata Pensyarah Kanan Jabatan Media Fakulti Sains Sosial, Universiti Malaya itu.

Beliau percaya kemenangan BN tidak memberi refleksi kepada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 kerana situasi politik di Sarawak yang berbeza dengan senario di Semenanjung.

“Perubahan ini untuk masa depan Sarawak, tidak memberikan gambaran kepada PRU ke-13 kerana keadaan politik yang berbeza dengan Semenanjung,” katanya.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=11648

Chegu Bard bangkitkan semula ‘peranan’ adik Najib dalam kes Altantuya

KUALA LUMPUR: Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia, Badrul Hisham Shaharin membangkitkan semula peranan adik perdana Menteri, Datuk Nazim Razak dalam misteri kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaaribu.

Beliau berkata demikian dalam satu surat terbuka kepada perdana menteri, bagi meminta penjelasan mengenai kontrak pengubahsuaian Masjid Jamek Kampung Baru bernilai RM20 juta- yang diberi kepada syarikat NRY Architect Sdn Bhd, iaitu syarikat kepunyaan Nazim.

Menurut Badrul, sekiranya tidak ada jawapan diberikan mengenai kontrak berkenaan, ia akan kekal menjadi misteri seperti persepsi mengaitkan peranan Nazim dengan penarikan balik akuan bersumpah yang dibuat penyiasat persendirian, P Balasubramaniam.

“Jika tidak ia akan kekal misteri sehingga menimbulkan perbagai persepsi yang mungkin salah seperti mana Nazim yang pernah disebut namanya oleh penyiasat persendirian, P.Balasubramaniam, dalam akaun bersumpahnya, pada 3 Julai 2008, yang cuba mengaitkan nama YAB Datuk Seri, yang pada ketika itu selaku Timbalan Perdana Menteri dengan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibu, yang dibunuh secara kejam.

“Sejurus itu, banyak pihak tampil menggesa SPRM mahupun PDRM menyiasat dakwaan P.Balasubramaniam berhubung pembabitan adik Perdana Menteri itu dalam isu pertukaran akuan sumpahnya.

“Namun oleh kerana seolah didiamkan persoalan itu maka rakyat membuat persepsi sendiri seolah memang Perdana Menteri sendiri panik dan arahkan adiknya bertemu P.Bala supaya menukar akuan sumpah,” kata Badrul atau lebih dikenali dengan panggilan Chegu Bard.

Justeru itu, Badrul berkata, Najib perlu menjelaskan pemberian kontrak pengubahsuaian masjid Kampung Baru yang disalurkan melalui syarikat pembangunan strategik milik kerajaan, 1Malaysia Development Berhad.

“Jika benar, memandangkan adik YAB Datuk Seri juga adalah Timbalan Pengerusi Masjid, maka wajar dijelaskan sama ada terdapat percanggahan kepentingan di mana sebagai pemilik firma arkitek NRY Architect Sdn Bhd.

“YAB Datuk Seri sendiri harus jelaskan bahawa perlantikannya sama ada atas kapasitinya sebagai Timbalan Pengerusi Masjid ataupun sebagai adik Perdana Menteri sendiri. Yang jelas dua – dua ada pertembungan kepentingan,” ujar Badrul dalam surat berkenaan.

Menurut badrul, umum mengetahui selain Nazim, tiga lagi saudara Najib terbabit aktif dalam perniagaan berprofail tinggi iaitu Datuk Nazir, Johari Razak dan Mohamed Nizam.

“Tujuan kami menulis surat ini untuk memohon pihak YAB Datuk Seri tampil dan menjelaskan pertanyaan yang timbul di kalangan rakyat,” tegas Badrul.

Dua tahun lalu, penyiasat persendirian P Balasubramaniam menyebut nama adik perdana menteri itu dengan tindakannya menarik balik akuan bersumpah pertama yang mengaitkan Datuk Seri Najib Razak dengan kes pembunuhan Altantuya.

Pendedahan nama Datuk Mohamed Nazim Razak dibuat dalam bahagian akhir wawancara bekas anggota polis Cawangan Khas itu – yang pernah bertugas dengan Abdul Razak Baginda, kenalan rapat Najib – dalam laman web Malaysia Today pada 20 November 2009.

Malaysia Today dikendalikan Raja Petra Kamaruddin, yang baru-baru ini menimbulkan kegemparan apabila mendakwa beliau dipengaruhi beberapa pihak untuk mengaitkan Najib dalam misteri pembunuhan tersebut.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=11664

Nilai Fix deposit BN kian merosot di Serawak.

Oleh: senik

"Satu ketika dulu, Serawak dan Sabah didabik sebagai Fix deposit untuk BN yang utuh dan tidak boleh digugat.Tetapi selepas PRK Sibu dan PRN Serawak yang baru berlalu, nilai Fix deposit BN sudah nampak merosot malah di setengah tempat sudah dilupuskan. Bandaraya Kucing sudah lupus nilainya, Sibu dan Miri turut menjadikan bertambah susutnya nilai Fix Deposit BN dan menerusi masa, makin susutlah nilai Fix Deposit apabila kebangkitan rakyat menolak nilai kewangan yang dilebelkan kepada mereka semakin berkembang.Hari ini statistik menunjukkan 44% pengundi Serawak menolak BN dan ada kawasan 'remote' dikuasai oleh PR.

Selain dari itu, janji pembangunan BN dalam PRN mungkin memakan diri.Najib sudah menyatakan bahawa kerajaan BN akan mengotakan semua janji PRN.Perlaksanaan janji janji ini bakal melihat lebih banyak nilai Fix Deposit BN akan merosot.Kucing, Sibu dan Miri sudah menghantar isyarat yang cukup jelas kepada penolakan secara total kepada BN, antara lain disebabkan tekanan kos sara hidup yang tidak tertanggung oleh penduduknya sedangkan ketiga tiga bandar utama ini merupakan penyumbang ekonomi terbesar kepada negeri dan negara.Penduduknya sudah terlalu lama terdedah kepada kemelut kehidupan dan maklumat penting kerakusan BN mengurus negeri.Kerana itu BN sudah ditolak di sana.

Sedangkan masih banyak 'remote area' yang tidak terdedah kepada peningkatan kos sara hidup termasuk di Bakun yang mencacatkan pertambahan undi kepada BN.Namun pembangunan ala BN yang bakal dilaksanakan di kawasan kawasan ini pasti akan mendedahkan penduduknya kepada kesukaran kesukaran yang sudah dirasai oleh penduduk Kucing, Sibu dan Miri.

Adalah lebih baik untuk BN tidak melaksanakan janji janji pembangunan demi menjaga nilai Fix deposit mereka terutama di kawasan majoriti melayu yang masih kukuk dikuasai oleh PBB.Tetapi apakan daya, Najib sudah terlepas cakap, janji terpaksa juga dilaksanakan walaupun masih banyak janji janji PRK di semenanjung seperti janji jambatan di Manik Urai masih tidak terlaksana.

Luah mati mak, telan mati bapak merupakan peribahasa yang paling sesuai untuk BN di Serawak yang melihat nilai Fix deposit mereka semakin merosot di sana.

Habis Pilihanraya apa kata mai kita Muhasabah Sejenak

Oleh: noncent

"PRN Sarawak yang telah berlalu menjadi indikator penting buat PAS khususnya dan PR amnya dalam merangka strategi baru dan terkini dalam menghadapi PRU13 akan datang.

Di masa DAP cemerlang di kawasan majoriti Cina, PKR menambah bilangan kerusi, PAS terus lesu di kawasan majoriti pengundi Melayu. Walaupun PAS memerintah 2 negeri di semenanjung, manakala PKR dan DAP hanya memiliki satu negeri, PAS dilihat masih gagal menarik minat pengundi melayu. Analisa dalam beberapa PRK di semenanjung di mana PAS bertanding dan terbaru PRN Sarawak menunjukkan kaum lain menyokong PAS manakala orang melayu menjauhkan diri dari PAS. Mengapakah orang melayu tidak tertarik kepada PAS yang telah memerintah dengan penuh amanah di kedah dan kelantan?

Orang Melayu masih meletakkan kepercayaan kepada UMNO dalam memperjuangkan nasib mereka dalam keadaan di mana PAS berjaya membuktikan begitu banyak pengkhianatan UMNO kepada bangsa melayu. (Orang Melayu Kampung Baru Kuala Lumpur sedang menghitung nasib mereka) Mengapakah PAS masih gagal memecahkan khurafat hanya UMNO yang mampu membela nasib orang Melayu. Mengapa PAS dilihat oleh orang melayu tidak mampu menggantikan legasi UMNO dalam politik Malaysia. Adakah projek PAS ganti UMNO (PGU) akan menjadi realiti?

Sudah tentu ada sebab musabab perkara di atas terjadi. Think tank PAS harus bekerja keras mencari dan seterusnya menyediakan jawapan kepada persoalan tersebut.

Ada beberapa sebab yang mungkin dapat diberi disini untuk dibahaskan. Antaranya :

1) UMNO dilihat terlalu berjasa kepada orang Melayu. Penubuhan beberapa agensi berkait orang Melayu seperti FELDA, FELCRA,RISDA dsbnya, menyebabkan orang melayu sentiasa berasa terhutang budi kepada UMNO. Berbagai bentuk bantuan sentiasa diberikan dalam bentuk kewangan atau benda. Di sini JKM, Pusat Zakat, Yayasan Tokeh Besar digunakan. Lagi miskin orang melayu, lagi kuat dia menyokong UMNO kerana dia boleh mendapatkan berbagai bantuan menerusi UMNO cawangan atau bahagian. UMNO berjaya menanamkam rasa kebergantungan untungnasib orang melayu kepadanya. Hingga mereka merasakan tanpa UMNO, nasib mereka tidak akan terbela.

PAS berjaya membuktikan UMNO bukan hanya membantu tapi dalam masa yang sama turut menindas. Namun orang melayu tetap redha dengan UMNO. Kedudukan UMNO sebagai parti pemerintah sejak merdeka, memberi banyak kelebihan dari segi ini. Pemerintahan PAS di kedah dan kelantan masih tidak menonjol dalam bab ini.

Ini tidak berlaku kepada orang cina yang sudah biasa berdikari tanpa mengharapkan bantuan kerajaan. Ini dibuktikan dengan bilangan orang cina yang bekerja dengan kerajaan dibandingkan bekerja sendiri. Ini menjadi budaya orang cina. Mereka tidak berasa terhutang budi kepada MCA apatah lagi UMNO. Budaya subsidi bukan budaya mereka.Ini menyebabkan pemikiran mereka lebih bebas berbanding orang melayu.

2) Kemenangan bergaya DAP di kawasan majoriti Cina dalam PRK atau PRN amat menakutkan orang melayu. Mereka merasakan hak ketuanan melayu tercabar dan perlu ada sebuah parti yang dapat mempertahankan ketuanan tersebut bagi mengimbangi kuasa politik orang cina. Sekali lagi UMNO menonjol dan PAS terkeluar dari senarai. Mengapa? Ini kerana UMNO dilihat oleh orang melayu lebih dominan di dalam BN. UMNO dilihat mempunyai kuasa dan kata putus dalam BN. Contohnya dalam isu PPSMI. UMNO yang mencadangkan dasar mee segera ini dan UMNO jugalah yang memansuhkannya.UMNO setakuk lebih tinggi dari parti lain di dalam BN.

Sebaliknya,PAS dilihat oleh orang melayu tidak mempunyai kekuatan seperti itu di dalam PR. PAS tidak dilihat dominan di dalam PR. Kedudukan PAS di dalam PR dilihat oleh orang melayu setaraf dengan DAP dan PKR. Maka mereka sangsi PAS mampu mempertahankan hak ketuanan melayu bila berdepan dengan tuntutan DAP yang dilihat semakin kuat dan berkuasa di kalangan orang cina. (BTN ada jasa besar dalam hal ini)

Pengisytiharan bersama PAS, DAP dan PKR dalam mempertahankan hak-hak orang melayu dan dalam masa yang sama membela nasib orang cina dan india mengesahkan ketidakyakinan orang melayu terhadap kemampuan PAS dalam membela orang melayu. Mereka mahu hanya hak mereka sahaja dibela. Manakala bangsa lain hanya akan mendapat sesuatu dengan ihsan orang melayu sahaja. Inilah definasi ketuanan melayu UMNO.

Kesimpulannya, banyak lagi kerja yang perlu dibuat jika PAS berhasrat untuk menggantikan UMNO. Isu rasuah, skandal, salah laku moral, penyalahgunaan kuasa bukanlah isu terpenting bagi orang melayu. Kadang kala mereka tidak faham angka jutaan ringgit dalam sesuatu isu rasuah. Bagi orang melayu, pemimpin rasuah yang boleh memenuhi kehendak dan keperluan mereka, lebih disukai berbanding pemimpin yang amanah tetapi tidak dapat memenuhi kehendak dan keperluan mereka.Maka PAS perlu mencari jawapan mengapa orang melayu masih tidak menyokong PAS. Apakah sebenarnya keutamaan politik orang melayu?

Perjuangan Saudara Mazlan Aliman dalam membela peneroka (fixed deposit UMNO) yang majoritinya melayu, perlu diberi perhatian dan menjadi antara keutamaan PAS. Pemerintahan PAS di Kedah dan Kelantan perlu lebih menonjol terutama berkaitan hal-hal kebajikan rakyat. Peluang sementara yang diberi rakyat dua negeri ini perlu digunakan semaksimum mungkin sebelum UMNO berjaya meracun semula pemikiran orang melayu dengan soalan "Apa yang PAS buat untuk rakyat di Kedah dan Kelantan?" Wallahuaklam."

Mahukah Najib panggil PRU awal?

Oleh Roslan SMS

Segalanya telah selesai di Sarawak. Taib Mahmud yang berjanji akan melepaskan jawatannya sekali lagi mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sarawak kira-kira jam 1040malam tadi setelah BN sah memperolehi majoriti dua pertiga kerusi di Dewan Undangan Negeri Sarawak.

Ada seorang pengulas menyebut bahawa tsunami yang diramalkan melanda bumi Sarawak akhirnya sekadar pukulan ombak. Benar Pakatan Rakyat gagal menafikan dua pertiga majoriti BN apalagi membentuk kerajaan baru kerana sekadar berjaya memenangi 18 kerusi iaitu 12 DAP dan 3 PKR, tetapi siapakah yang sebenarnya kalah?

Katalah apa sahaja tapi bagi saya pencapaian Pakatan Rakyat sesungguhnya sangat membanggakan kerana dari 7 kerusi (DAP 6 PKR 1) dalam PRU lalu kini PR bangkit meningkat lebih 100 peratus dengan memenangi 18 kerusi. Walaupun berhadapan dengan perlbagai rintangan, fitnah video lucah, fitnah Raja Petra, ugutan, politik wang dan kekurangan logistik dan kewangan namun PR boleh meningkatkan pencapainnya.

Ahli parlimen Sibu Wong Ho Leng contohnya meraih majoriti terbesar apabila menang dengan lebihan 8827 undi di Bukit Assek. Wong memperolehi 13527 undi berbanding calon BN 4700 dan Bebas 180 undi.

Malah majoriti BN di DUN Beting Maro, satu-satunya kersui yang PAS punya prospek berjaya dikurangkan dari 895 undi dalam PRU lalu ke 391. Dalam PRU lalu calon PAS memperolehi 1901 undi manakala kali ini calon PAS diberikan 2678 undi (tambah 777 undi). BN dari 2796 ke 3069 kali ini (tambah cuma 273 undi). Bermakna walaupun anak sulong PAS tidak berjaya dilahirkan lagi malam tadi tetapi jelas ia semakin hampir.

Soal yang hangat diperkatakan sekarang adalah apakah Najib akan panggil PRU awal?

Benar BN kembali berkuasa tetapi pencapainnya merosot. Kalau dahulu pengundi Cina dikatakan bangkit menyokong PR khasnya DAP, kali ini mereka bukan sekadar mengulanginya malah mengulanginya dengan lebih berani dan besar lagi. Begitu juga pengundi Iban, Dayak dan Melayu semakin selesa mengundi PR berbanding dengan PRU lalu, ini terbukti apabila PKR berjaya memenangi dua kerusi majoriti bukan Cina iaitu di Ba’Kelalan dan Kerian.

Jika dalam PRU lalu kemenangan 6 calon DAP dan 1 calon PKR di Sarawak telah membangkitkan tsunami merobohkan kemegahan BN di Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor dalam PRU Umum 2008 tidak mustahil kemenangan 18 kerusi kali ini akan menggegagrkan bumi Semenanjung dengan skala yang lebih besar lagi.

Saya yakin Najib kini teragak-agak untuk meneruskan cita-citanya.

Tahniah dan syabas kepada calon-calon PR yang menang, kepada yang tewas, syabas juga kerana anda telah membuktikan yang BN Sarawak bukan lagi seekor gergasi yang tidak boleh disentuh. PR Sarawak mesti bekerja lebih kuat lagi kerana angin perubahan itu tetap ada cuma belum sampai masanya lagi.

Ayuh kita tunggu bagaimana rentak Najib seterusnya.

http://n32.blogspot.com/

Analisis segera: 5 faktor kekalahan PAS di Sarawak

http://3.bp.blogspot.com/-wANNWovcN_U/TZ1EA0yFeZI/AAAAAAAAAx8/z-pmk_myd-s/s1600/s4ci.pnghttp://3.bp.blogspot.com/-wANNWovcN_U/TZ1EA0yFeZI/AAAAAAAAAx8/z-pmk_myd-s/s1600/s4ci.pnghttp://3.bp.blogspot.com/-wANNWovcN_U/TZ1EA0yFeZI/AAAAAAAAAx8/z-pmk_myd-s/s1600/s4ci.png

Persoalan utama yang ditimbulkan berhubung peluang PAS dalam pilihan raya negeri Sarawak sebelum ini adalah berkaitan dengan pemahaman parti itu ke atas kehendak masyarakat Melayu di negeri tersebut.

Namun, beberapa kelemahan lain dapat diperhatikan dalam kempennya sehingga PAS tewas di kesemua lima kerusi yang dipertandingkannya hari ini.

Kelemahan jentera

Jentera kempen yang rata-rata diketuai daripada PAS di negeri-negeri semenanjung gagal memahami pengundi setempat. Di kawasan luar bandar, sambutan baik daripada pengundi yang ditemui disalahtanggap sebagai menyokong parti Islam itu. Sedangkan masyarakat bersikap sama kepada setiap parti.

Kempen lambat

Kempen lambat dimulakan, termasuk pemilihan calon yang dijalankan di saat-saat akhir. Difahamkan keputusan memilih calon harapan utamanya Abang Ahmad Kerdee Ahmad Abang Masagus sendiri dibuat pada malam terakhir sebelum penamaan calon pada keesokan harinya.

Sementara itu walaupun parti Islam itu telah bertapak sejak hampir sepuluh tahun, ia asalnya lebih mirip kepada gerakan dakwah dan bukannya politik.

Terlalu yakin

Pada hari penamaan calon, melihat sambutan pada Ahmad Kerdee yang seolah-olah bintang filem, PAS dilihat agak memandang rendah pada kemampuan BN.

Mungkin juga disebabkan laporan akhbar dan cakap-cakap berlakunya pergolakan dalaman BN antara penyokong penyandang ADUN Bolhassan menyebabkan PAS mengambil mudah lawannya.

BN terlalu kuat buat PAS

Tiga kawasan baru yang ditandingi PAS kali ini merupakan kubu kuat BN yang memenangi kawasan itu dengan majoriti antara 2,000 hingga lebih 4,000 undi.

Angka itu dilihat amat sukar dikejar, tambahan lagi melawan BN yang memerintah dengan majoriti besar dalam DUN sejak tahun 1963 lagi apabila negeri itu merdeka bersama Malaysia.

Cubaan PAS di Beting Maro dan Sadong Jaya sebelum ini juga tidak berjaya dan hanya meraih tidak sampai 900 undi.

Kesetiaan Melayu

Sejak awal lagi, masyarakat Melayu di Sarawak dilihat amat setia pada BN dan kepimpinan Tan Sri Taib Mahmud.

Dalam masa yang sama, calon ketua menteri Pakatan Baru Bian - seorang Dayak - dilihat menakutkan masyarakat Melayu.

http://kedahla.blogspot.com

Jika trend di Sarawak berlaku seluruh negara, BN akan tewas di Pusat

Oleh: SAIBURI SUDIN

Ramai kalangan rakyat yang menyokong Pakatan Rakyat agak kecewa dengan keputusan PRU DUN Sarawak semalam. Kekecewaan berlaku kerana kemenangan yang diperolehi tidak seperti yang diharapkan; iaitu memerintah Sarawak atau menafikan majoriti dua pertiga.

Hakikatnya semua ini berpunca dari sikap ‘tidak memahami realiti’ para penyokong PR atau dengan bahasa lebih ‘kasar’ sikit... tak sedar diri. Jika penyokong PR ‘sedar diri’ kekecewaan tidak harus wujud malah akan berbangga dengan pencapaian yang diperolehi.

Secara umum undi popular BN di Sarawak jatuh dari 63 peratus kepada 55 peratus. Kejatuhan berlaku sebanyak 8%.

Sarawak adalah sebuah negeri yang sangat kuat sokongannya terhadap BN. Ia berlaku disebabkan dua faktor KEJAHILAN dan KEMISKINAN. (Bak kata pepatah: Di mana rakyat merempat, di situ BN kuat). Tsunami yang dikatakan berlaku di Sarawak hanya bertumpu di kawasan bandar di mana rakyatnya lebih berpelajaran dan taraf kehidupan yang baik. Tetapi majoriti rakyat Sarawak yang menghuni kawasan luar bandar tidak terdedah kepada maklumat.

Malah jangan terkejut dengan fakta ini: Majoriti rakyat Sarawak seumur hidup mereka tidak pernah langsung mendengar ceramah PKR, DAP dan PAS, sedangkan tiap-tiap malam mereka mendengar 'ceramah' BN melalui radio dan tv. Dalam keadaan itu tiba-tiba undi popular BN merosot 8%, maka ia sangat mengejutkan.

Undi popular BN di Pusat pada PRU ke 12 lalu cuma 50.28%. Seandainya trend di Sarawak berlaku di seluruh negara dalam PRU ke 13 nanti (merosot 8%) maka undi popular BN akan tinggal sekitar 43%.

Walaupun Malaysia bukan negara yang mengamalkan undi popular untuk penentuan jumlah kerusi, namun perolehan undi popular yang kurang dari 50% lazimnya akan menyebabkan kerusi yang diperolehi menjadi minoriti di Parlimen.

Dengan lain perkataan, jika trend di Sarawak berlaku seluruh negara, BN akan tewas di Pusat!

http://kedahla.blogspot.com

Kuasai 15 kerusi beri Pakatan harapan baru, kata penganalisis

KUALA LUMPUR, 17 April — Walaupun hanya menang 15 kerusi, namun penganalisis politik berpendapat ia adalah satu keputusan yang tidak dijangkakan dan menunjukkan Pakatan Rakyat berjaya mengukuhkan kedudukan di Sarawak.

Bagaimanapun ketika dihubungi The Malaysian Insider, penganalisis berkata hanya DAP yang menunjukkan peningkatan sokongan yang memberangsangkan berbanding PKR dan PAS.

Pakatan Rakyat memperoleh kemenangan di 15 Dewan Undangan Negeri (DUN) dengan DAP menyumbang 12 kemenangan, PKR tiga manakala PAS tidak memperoleh sebarang kerusi.

Barisan Nasional (BN) berjaya mengekalkan kerajaan negeri Sarawak dengan memperoleh kemenangan lebih dua pertiga iaitu 55 kerusi DUN.

Bebas memenangi satu kerusi.

Berdasarkan keputusan rasmi yang diumumkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) malam tadi, Pakatan Rakyat berjaya menambah bilangan kerusi berbanding pilihan raya negeri 2006 — yang mana ketika itu BN memperoleh 62 kerusi.

“Bagi Pakatan Rakyat mereka mengukuhkan lagi kedudukan terutamanya DAP yang mana mereka telah dapat 12 kerusi berbanding sebelum ini enam dan ini menunjukkan pengundi masih bersama Pakatan di kawasan bandar.

“Peningkatan sokongan ini menunjukkan BN perlu melakukan sesuatu untuk menyekat sokongan kepada Pakatan Rakyat,” kata pensyarah kanan Universiti Sains Malaysia Profesor Madya Dr Sivamurugan Pandian.

Kata beliau, walaupun Pakatan Rakyat merupakan parti dari Semenanjung, namun jumlah kerusi yang dimenangi perikatan tiga parti itu menunjukkan perubahan sudah berlaku.

“Bagi Pakatan Rakyat walaupun berasal dari Semenanjung Malaysia, namun mereka nampaknya sudah mula diterima, malah kita boleh lihat bagaimana DAP yang sebelum ini menang enam kerusi kini sudah bertambah.

“Peningkatan ini juga mungkin menunjukkan pengundi mahukan keseimbangan ke atas DUN Sarawak, namun begitu nampaknya bukan semua pengundi masih boleh terima parti yang berasal dari Semenanjung Malaysia,” katanya.

Jelas Sivamurugan, faktor utama kemenangan besar BN adalah sumbangan yang diberikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin yang membantu jentera parti itu.

Beliau juga berkata, BN perlu melaksanakan setiap janji yang dibuat agar momentum kemenangan akan dapat diteruskan dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13.

“Bagi saya faktor kemenangan BN adalah Najib dan Muhyiddin yang telah lakukan kempen yang hebat untuk pastikan Sarawak kekal menjadi simpanan hayat BN.

“Tapi cabarannya adalah untuk pastikan apa yang dijanjikan semasa kempen dilaksanakan supaya momentum itu dapat dikekalkan dalam pilihan raya umum ke-13.

“Mungkin pengundi di Sarawak mahu memberikan satu lagi peluang kepada BN supaya jurang antara bandar dan luar bandar dapat dikurangkan terutamanya jurang antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri selain mahu melihat Najib melakukan lebih banyak perubahan,” katanya.

Malam tadi Najib memberi isyarat jelas bahawa kemenangan selesa BN dalam pilihan raya negeri Sarawak akan dijadikan kayu ukur dan jambatan bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13.

Kata Najib, kemenangan besar BN itu akan diterjemahkan pada pilihan raya umum yang bakal diadakan tidak lama lagi.

Bagi Profesor Madya Dr Samsul Adabi Mamat, DAP menunjukkan parti itu berjaya mendapatkan sokongan pengundi Cina di kawasan bandar dan pinggir bandar.

Jelas beliau, keputusan yang diperoleh Pakatan Rakyat itu masih belum dapat untuk bersaing dengan BN yang mempunyai pengaruh yang kuat di Sarawak.

“Saya melihat keputusan itu secara keseluruhannya kita lihat memang BN dapat majoriti dua pertiga dan ini menunjukkan kemenangan besar BN.

“Namun kalau kita lihat kawasan yang dimenangi DAP menunjukkan peningkatan DAP, begitu juga PKR yang meningkat kepada DAP.

“Ini menunjukkan peningkatan kepada Pakatan Rakyat dalam pilihan raya Sarawak tapi secara keseluruhan BN masih berada dalam keadaan cukup selesa,” katanya.

Menurut Samsul Adabi lagi, banyak faktor yang menyumbang kepada kemenangan Pakatan Rakyat di 15 kerusi itu termasuk kegagalan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) yang “tewas” besar kepada DAP.

“Terlalu awal untuk ulas kerana kawasan BN yang merosot angka tidak besar... begitu juga kerana penerimaan Pakatan Rakyat yang mana kalau kita lihat banyak faktor lain terutamanya faktu undi masyarakat Cina yang kita lihat banyak beri kemenangan kepada DAP.

“Kalau nak kata keseluruhan rakyat Sarawak sudah menerima Pakatan Rakyat, masih tidak boleh katakan, tapi kalau undi masyarakat Cina kepada DAP boleh kita lihat.

“Ini kerana SUPP yang mewakili masyarakat Cina di Sarawak gagal menyelesaikan masalah kepimpinan dalam parti itu dan telah mengalami kekalahan besar menyebabkan pengundi Cina telah pergi kepada DAP dan bukan BN,” katanya.

Sementara itu, Profesor Dr Ahmad Atory Hussain berkata kemenangan dua pertiga BN memang sudah dijangkakan, namun Pakatan Rakyat berjaya menang lebih kerusi.

“Saya ingat ia (kemenangan BN) sudah dijangkakan dan kerusi yang diperoleh sudah dijangka, awal cuma rasa risau dan bimbang.

“Dan yang saya lihat DAP berjaya menang 12 kerusi... saya juga tidak jangka PKR boleh dapat tiga kerusi, saya ingat ia adalah kerana faktor protes kerana tidak berpuas hati dengan BN bukan kerana minat kepada PKR,” katanya.

Selain itu, beliau percaya BN akan memperoleh kemenangan lebih besar sekiranya SUPP tidak tewas banyak kerusi.

“Sepatutnya BN boleh menang dengan lebih besar, kemenangan DAP sudah dijangka sebab trend pengundi Cina memang nampak begitu tegas kepada DAP, ia bukan undi protes bagi DAP, PKR mungkin.

“Kemenangan Pakatan Rakyat bergantung kepada DAP, yang saya rasa PAS dan PKR gagal terangkan manifesto Pakatan Rakyat, isu (Datuk Seri) Anwar Ibrahim juga memberi sumbangan kepada Pakatan Rakyat,” katanya.

Datuk Dr Zainal Kling pula menjelaskan kemenangan 15 kerusi itu masih belum menggambarkan majoriti besar pengundi Sarawak menerima Pakatan Rakyat.

“Saya fikir pilihan raya kali ini beri harapan kepada Pakatan Rakyat terutamanya sekali DAP dan PKR, yang mana DAP berjaya jatuhkan SUPP.

“Namun Pakatan Rakyat secara seluruh belum (diterima) tapi DAP dan PKR sudah mula bertapak di sana sudah ada tapak untuk bergerak lebih menyakinkan mereka,” katanya.

Iklan Jawatan Kosong di Kedah

Warganegara Malaysia yang berkelayakan adalah dipelawa untuk memohon bagi mengisi kekosongan jawatan dalam perkhidmatan Kerajaan Negeri Kedah Darul Aman (keutamaan akan diberikan kepada rakyat Negeri Kedah Darul Aman).

Inilah padahnya bila cikgu sokong Pakatan Rakyat..kalau jadi ketua UMNO tak apa..!!

Cikgu Maarof ditukar

BATU PAHAT 16 April - Maarof Abd. Mutalib (gambar), suami kepada calon Pas dalam Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, 30 Januari lalu diarahkan bertukar ke sekolah lain selepas didapati menyalahgunakan cuti sakit untuk berkempen bagi pihak isterinya.

Maarof yang dilihat membantu isterinya, Normala Sudirman berkempen pada pilihan raya kecil itu dengan mengambil cuti sakit selama 21 hari, diarahkan bertukar berkuat kuasa 1 April lalu ke sebuah sekolah menengah di daerah lain di negeri ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, Maarof turut melakukan satu lagi kesalahan serius iaitu mengingkari peraturan yang tidak membenarkan seorang guru terlibat dalam kempen pilihan raya.

"Sebagai seorang guru beliau tidak sepatutnya terlibat dalam kempen pilihan raya. Jadi dua kesalahan besar.

"Apa yang saya difahamkan, kita sudah ambil tindakan dengan menukarkan beliau ke tempat lain, keterangan lanjut kena tanya Pengarah Pelajaran Negeri," katanya selepas Majlis Juara Rakyat di Taman Sri Penggaram, di sini hari ini.

Sementara itu, Pengarah Pelajaran Negeri, Markom Giran ketika dihubungi mengesahkan arahan pertukaran Maarof itu.

Pada pilihan raya kecil itu, Normala tewas kepada calon Barisan Nasional, Mohd. Azahar Ibrahim dengan majoriti 3,707 undi.

Alahai Zul Kulim makin menjadi-jadi kebodohannya...

SEKALI lagi teramat sukanya saya untuk menjawab hujah Zul Kulim seperti yang beliau tulis di dalam blognya bertajuk "Haq Dan Kebenaran' dan tulisan peguam dangkal ini dipetik pula oleh akhbar pencacai Utusan Meloya.

Zul Kulim senaraikan 6 bukti kununnya menunjukkan wajah sebenar Anwar dan mahu rakyat percaya dan menjadi bodoh seperti beliau. Rujuk sini.

Bukti pertama kata Zul Kulim, Anwar berbohong tentang 16 Sept untuk menubuhkan Kerajaan. Isu ini ramai rakyat sudah faham dan telah dijelaskan oleh Anwar di dalam beberapa ceramahnya malahan Zul Kulim ketika itu pun masih berada di dalam PKR. Cita-cita 16 Sept bukan bohong, tetapi ianya ditakdirkan tidak berlaku sahaja.

Namun demikian, 16 Sept benar-benar menggemparkan Umno/Bn sehingga berbelas MP cabut ke Taiwan. Anwar mohon diadakan sidang khas Parlimen ketika itu, namun ianya tidak dilakukan. Apakah satu sasaran untuk menubuhkan kerajaan gagal boleh dianggap bohong?

Kedua, kata firaun besar ini lagi adalah berkaitan sumpah laknat. Isu ini juga jelas menunjukkan Zul Kulim teramat jahil tentangnya. Semenjak bila peguam boleh percaya dengan sumpah dalam hal isu jenayah seperti ini? Islam ada kaedah bersumpah bukan boleh main-main sumpah seperti Ezam sesumpah, Umi Hafilda dan Najib lakukan itu.

Seperti yang diterangkan oleh Tuan Guru Hj Hadi, Anwar boleh bersumpah sekiranya Mahkamah Syariah memutuskan Anwar perlu berbuat demikian. Masalahnya, apabila Anwar cuba merujuk kes ini ke mahkamah syariah, ada menteri yang halang pula. Apabila kes ini telah dilaporkan oleh Saiful ke pihak Polis, maka ianya menjadi kes jenayah dan di mana lojiknya sumpah di dalam kes ini?

Bukti ketiga pula kata Zul Kulim, mengapa Anwar terlalu liat mahu serah DNA nya? Adakah Zul Kulim merasa Anwar itu sebodoh beliau untuk menyerahkan tengkuk untuk disembelih? Di dalam kes liwat pertama dulu, bukankah terbukti DNA Anwar telah dimanipulasikan? Ketika itu Zul Kulim pun berada di dalam kumpulan peguambela Anwar walaupun mungkin sekadar menjadi `tukang pikul fail' sahaja.

Mengapa Zul Kulim tidak bertanya tentang beberapa sample DNA yang berlainan sekitar dubur Saiful? Mengapa Zul Kulim sasarkan Anwar sahaja? Jelas, ada motif sakit hati dan dendam. Jika kita jumpai DNA Zul Kulim di dubur seekor khinzir, adakah Zul Kulim boleh terima tuduhan bahawa beliau meliwat Khinzir?

Bukti Keempat, Zul pertikaikan mengapa Anwar melenting di dalam kes video seks sedangkan tiada siapa yang menuduhnya? Zul Kulim mungkin lupa apa yang beliau katakan beliau yakin 110% siapa pelaku di dalam video seks itu. Anwar bukan kali pertama difitnah dan diaibkan, maka pelik apanya Anwar merasa video seks itu semestinya mensasarkan beliau? Zul Kulim ingat Anwar lupa segala yang telah beliau lalui sebelum ini?

Dan, ternyata jangkaan Anwar itu tepat di mana siapa lagi sasaran kaki fitnah video seks itu jika bukan beliau? Cuma Zul Kulim yang lembab sehinggakan menuduh kununnya video itu permainan politik Anwar sendiri. Mengapa Zul Kulim tidak sebut mengapa si pemilik dan si tukang tayang video lucah itu tidak ditangkap dan didakwa? Bukankah yang menayangkan video lucah Chua Soi Lek ditangkap? Mengapa tidak di dalam kes ini? Zul Kulim berjuang atas dasar apa? Jelas, atas dasar benci dan dendam sahaja.

Akhirnya, Zul Kulim sebut bukti ke lima dan keenam adalah mengapa di tahun 1997, Karpal Singh menuduh Anwar lakukan sodomi tetapi kini membelanya. Tahun 1997, ada tuduhan ke atas Anwar yang ketika itu di dalam kerajaan dan terdapat buku yang menulis berbagai tuduhan ke atas Anwar. Sebagai Pembangkang, sudah tentu Karpal Singh mahu Anwar disiasat sepertimana Anwar sekarang mahu Najib disiasat atas kes Altantuya. Mat Sabu juga ketika itu mahu Anwar disiasat di atas isu yang sama. Adakah Anwar tidak disiasat?

Semua maklum, akhirnya Anwar dipecat dari Kerajaan dan disiasat malah didakwa di mahkamah atas isu berkenaan. Keputusannya apa? Anwar bebas dari tuduhan walaupun sepanjang preses perbicaraan tersebut terlalu banyak kontroversi yang dapat dilihat. Ketika itu, Zul Kulim ini lah yang menyalak ke hulu ke hilir menyebut ini satu konspirasi jahat untuk jatuhkan Anwar.

Ertinya, apa yang Karpal Singh dan Mat Sabu mahu iaitu Anwar disiasat telah pun dilakukan dan mereka pun faham selepas itu bahawa semuanya itu adalah fitnah dan konspirasi jahat. Setelah Karpal Singh tahu apa sebenarnya yang berlaku kepada Anwar, apakah Karpal mahu Anwar difitnah lagi? Karpal Singh tidak pendendam seperti Zul Kulim walaupun beliau berugama Sikh. Peguam Muslim ini lah lebih hina dari Karpal Singh.

Berkaitan rakan-rakan rapat Anwar lari meninggalkan Anwar bukan hujah kuat untuk mengatakan seseorang itu bersalah. Bak pepatah, teman ketawa mudah dicari, teman menangis sukar dicari. Anwar tidak hanya hidup dan berjuang kerana teman-teman rapatnya sahaja. Beliau berjuang untuk rakyat marhaen keseluruhannya. Justeru itu, Anwar tidak akan meroyan jika beberapa temannya lari dari beliau kerana Anwar tahu beliau tidak mampu mahu mengenyangkan perut pengkhianat yang beberapa ekor itu.

Bagaimana pula dengan Zul Kulim yang beliau tahu rakyat yang mengundinya dahulu beribu-ribu lari darinya? Yang lari dari Zul Kulim berpuluh ganda ramainya dari yang lari dari Anwar. Mengapa Zul Kulim masih tebal muka di kerusi Parlimen Kulim Bandar Baru?

Di dalam tulisan beliau juga, Zul Kulim buat fitnah dengan mengatakan Solat Hajat yang dilakukan oleh PR dan penyokong-penyokong Anwar adalah untuk mendatangkan bala bencana kepada seseorang. Saya tidak tahu di mana ilmu yang ada pada Zul Kulim tentang Solat Hajat ini.

Apa yang beliau sakit hati sangat dengan Solat Hajat tetapi senang hati melihat Najib mengalungkan bunga di makam Kamal An Tarturk Laknatullah? Itulah Zul Kulim jika ada yang tidak kenal dan kita akan tunggu saat beliau `dihumban ke longkang' di dalam PRU nanti./wfauzdin.blogspot.com

Undi Popular BN Sarawak Jatuh Dari 63% kepada 55%

BN kalah di 16 kerusi. DAP menambah bilangan kerusi. PKR menambah bilangan kerusi. PAS pula kekal seperti sebelum ini.

Juga, mengikut beberapa kerusi BN dimenangi ehsan dari undi pos i.e. Senadin. Kalau tidak ada undi pos, nescaya PR menambah beberapa kerusi lagi.

Undi PKR di kawasan2 pendalaman di Sarawak juga naik tapi tak naik dgn cukup.

Undi BN pula jatuh sebanyak 8% kepada 55%. Undi kita naik kepada 45%.

Sudah sememangnya bagi majoriti rakyat Sarawak yang tidak pernah mengundi pembangkang memakan waktu untuk berubah.

Kita juga mesti ingat. Kita berlawan dengan lautan duit, jentera kerajaan Pusat dan negeri yang digunakan sepenuhnya, rasuah pilihanraya, SPR yang tidak adil dan sebagainya.

Kita berlawan dengan jentera kerajaan dan kita masih boleh menambah kerusi dan bilangan undi.

Jangan merasa sedih dan gusar. Inshaalah, ini adalah perubahan yang baik kepada Pakatan Rakyat.

Masih ada lagi pilihanraya parlimen untuk kita menangi. Inshaalah keadaan akan jadi lebih baik.

Dan gayanya Pak Taib tidak akan berundur dari kerusi Ketua Menteri Sarawak.

Tulang Besi

Datuk di sebuah kementerian kantoi berkhalwat

Pegawai kanan ditangkap khalwat

GEORGE TOWN – Seorang pegawai kanan bergelar Datuk di sebuah kementerian ditangkap kerana berkhalwat dengan seorang wanita di sebuah hotel mewah di Batu Feringghi dekat sini awal pagi semalam.

Suspek yang berusia 51 tahun, itu ditahan oleh penguat kuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) dalam operasi mencegah maksiat pada kira-kira pukul 4 pagi.

Pasangannya yang merupakan bekas pembantu peribadi suspek berusia 28 tahun turut ditahan kerana berada di dalam bilik tersebut dalam keadaan mencurigakan.

Pengarah JHEAIPP, Sazali Hussein ketika dihubungi mengesahkan mengenai penahanan tersebut.

Putus asa mohon rumah Keda

PENDANG – Sebuah keluarga di Kampung Sukamari di sini kecewa dan berputus asa memohon bantuan rumah Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (Keda) kerana tidak pernah berjaya walaupun beberapa kali permohonan dibuat kepada pihak berkenaan.

Pemohon, Abu Seman Abdullah, 57, berkata, dia menghantar permohonan bantuan rumah daripada pihak berkenaan lebih lima kali sejak 2001 namun, sehingga kini pihak berkenaan belum menghantar sebarang surat maklum balas mengenai status permohonannya itu.

“Saya menghantar surat dan menghadiri kursus dan temu duga mendapatkan bantuan itu, namun sehingga kini tidak berjaya walaupun pihak berkenaan mengetahui kehidupan saya bersama keluarga yang begitu daif di rumah kecil di kampung ini.

“Pihak berkenaan hanya memaklumkan akan memperoleh bantuan rumah Keda di Bukit Jenun, namun sehingga kini tiada apa-apa sedangkan perumahan di kawasan itu sudah lama dihuni pemiliknya,” katanya.

Menurutnya, dia banyak kali membuat permohonan kepada pihak berkenaan memandangkan rumah yang didudukinya bersama isteri, tiga anak dan seorang adik ipar kurang upaya (OKU) usang dan kecil.

“Permohonan juga dibuat kerana tidak sanggup berdepan masalah banjir setiap kali hujan memandangkan kawasan rumah itu dikelilingi sungai.

“Rumah itu lebih tiga kali dilanda banjir setiap tahun ketika musim hujan sehingga menyebabkan kami (keluarga) terpaksa berpindah dan menjalani kehidupan dalam rumah itu. Meredah air paras pinggang merupakan perkara biasa bagi kami,” katanya.

Isterinya, Rojah Said, 57, berkata, ketika tahun 80an pihak berkenaan memintanya merobohkan rumah itu untuk mendapatkan bantuan rumah Keda namun, dia enggan melakukan sedemikian memandangkan rumah kecil itu merupakan rumah pusaka milik tujuh beradik.

“Kami tidak berani merobohkan rumah itu untuk mendapatkan rumah Keda walaupun rumah itu kecil tetapi ia rumah pusaka lagipun kami bimbang jika rumah itu dirobohkan kami gagal mendapat rumah dan tiada tempat lain dapat diduduki.

“Rumah ini tidak mampu menampung jumlah ahli keluarga yang ramai sehinggakan saya terpaksa meminta suami membina pangkin dalam rumah itu untuk kemudahan terutamanya ketika banjir,” katanya.

Menurutnya, bekalan elektrik rumah itu tidak mampu dipasang memandangkan suaminya tidak mempunyai pekerjaan tetap dan hanya memperoleh sumber pendapatan kadang kala hanya RM300 sahaja sebagai tukang membaiki rumah.

Kedah 1 - 0 Pahang...Liga Super :

6 lagi perlawanan Liga Super berlangsung pada 16/4/2011 dengan Selangor berjaya menewaskan perak untuk kembali ke puncak Liga Super manakala Perlis akhirnya berjaya mencatat kemenangan pertama apabila menundukkan Negeri Sembilan 3-2 di Kangar. Berikut keputusan penuh Liga Super perlawanan ke 12.

Kedah terus meneruskan rentak kemenangan malam tadi dimana PAHANG menjadi mangsa seterusnya iaitu meneru jaringan Thiru dengan keputusan penuh 1-0.

Corak permainan malam tadi telah mendapat pujian dari fan facebook dimana menreka mengatakan itu adalah persembahan permainan yang terbaik yang ditunjukkan oleh kedah setakat ini.

TAHNIAH KEDAH.

Tahniah Taib Mahmud

Sisipan Tengahmalam

Tahniah Taib Mahmud

Jam 10:30 malam tadi Pehin Taib Mahmud sudah selamat mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sarawak. Dengan berlangsung angkat sumpah itu maka berakhirlah keresahan yang menghantui diri beliau sejam 10 hari lalu. Kini tidak ada siapa lagi yang boleh mempersoalkan kedudukan beliau sebagai KM Sarawak. Suka tidak suka beliau telah sah sebagai KM. Taib boleh kabar jawatan itu untuk lima tahun lagi.

Tahniah diucapkan kepada Taib atas kemenangan dicapai BN hari ini. Rasanya beliau sendiri tidak percaya dengan pencapaian kemenangan bergaya itu.

Kemenangan hari ini adalah hasil perjuangan yang belum pernag dilaluinya. Mungkin sejak menyertai politik pilihan raya semalam adalah paling pahit buatnya. Walaupun sebelum ini beliau sudah menempuhi apa yang dinamakan peristiwa Mingcourt hotel tahun 80-an dulu dimana satu komplot untuk jatuhkannya, tetapi apa dirasa semalam - pilihan raya ke 10 adalah paling pahit.

Semua pihak hendaklah menerima kemenangan Taib secara pro. Anggaplah ia satu keputusDdan mutlak tanpa ditohmahan dengan pelbagai tohmahan. Pihak yang kalah baik Pas dan PKR terima kemenangany itu. Meletakkan kemenangan BN itu kononnya kerana berlaku penyelewengan dan sebagainya rasanya bukan alasan tepat. Walaupun mungkin ada elemen kotor dalam pilihan raya itu ia harus diterima dengan baik.


Apa yang penting Pas dan PKR kena aku beberapa kelayakan yang ketara dilakukan mereka. Satu hakikat tidak dapat dilupakan ialah BN adalah parti asal dan alama yang mempunyai banyak pengalaman. Saya nampak kemenangan BN ialah kerana parti itu memiliki pengalaman berkenaan. Benar dari segi semangat dan azam PR kuat dan tinggi tetapi kerana kekurangan pengalaman menyebabkan mereka kalah.

Jika diteliti ada beberapa faktor asas yang jelas yang membawa kekalahan kepada PR. InysaAllaha saya akan ulasa kemudian nanti dalam Siasah.

Akhirnya sekali diucapkan tahniah dan syabas kepada pihaka yang menang dan pihak yang kalah jangan berputus asa. Dalam politik dan perjuangan tidak ada istilah kalah, yang ada ialah belum menang. Kepada BN khasnya Taib Mahmud dapat menjadi iktibar atas apa yang berlaku. Kalah beliau takdir enggan melepas kepimpinan BN ia bukan kesalahan KM 30 tahun itu tetapi salahnya rakyat Sarawak sendiri tanah masih menyanyanginya? (kcg 00:00 mlm 17/04/11)

Mohd Sayuti Omar,

Fasik

LAMBAKAN GOLONGAN FASIQ ISLAM PADA MASA KINI!!

Sekadar perkongsian bagi yang kurang mengerti.Dipetik dari Kuliah TG Nik Aziz berkaitan Sirah Nabawiyah.Bagi yg mengerti, jika ada tambahan ilmu,sila kongsi. Tidak rugi ilmu anda bila berkongsi.Percayalah. Jika anda ingin tahu ciri-ciri Org Fasik,Hukum Org Fasik,Definisi orang Fasik dan info ala-ala dalam buku teks, sila rujuk kembali buku Teks Pendidikan Islam anda atau cari dengan En Google,kita cuba hurai dari sudut pandangan lain kali ini.

Fasiq dari sudut bahasa adalah 'terkupas kulit luar'. Diguna masyarakat arab untuk menggambarkan sesuatu yg tidak sempurna apabila terkupas.

seakan kulit pisang terkupas, cepatlah rosak pisang itu,
seakan kulit durian terkupas, cepat rosak isi durian itu,
seakan makanan yg tidak ditutup dgn saji, cepat dihurung lalat sajian anda!

Begitu juga kita.Jika kulit luar (Islam) anda terkupas, mana mungkin isi dalam (Iman) itu sempurna.mungkin berkulat, mungkin dihurung lalat,malah mungkin sudah berulat!

Mana mungkin iman anda sempurna bila anda malas solat.
Mana mungkin iman anda sempurna bila anda tidak puasa.
Mana mungkin iman anda sempurna bila anda tidak berzakat.

Dari sudut manusiawi, yang luar itu islam,yang dalam itu iman. Apabila terang-terang terkupas islam diluar itu,rendah kebarangkalian yg dalam itu suci terjaga! Perbuatan dan penampilan zahir itu menggambar anda adalah seorang Islam atau tidak-solat anda,puasa anda,zakat anda,sedekah anda dan segala-gala yang berbentuk syiar. Yg mengesahkan anda adalah seorang islam.

Sebagai contoh,seorang islam tidak boleh ada tatu,maka jika anda terjumpa orang bertatu,maka automatik anda berpendapat orang itu bukan islam. Perbuatan batin itu susah ditafsir.Iman itu barang dalam,ia sama sekali tidak dapat ditafsir dengan mata kasar.Mungkin anda melaksanakan semua suruhan-suruhan Allah seperti diatas, tp jika anda syirik dengan Allah, mana orang tahu!

Orang fasiq itu orang yg terkupas islamnya.
Orang syirik itu terkupas iman dan akidahnya.

Sebab itu syirik itu jauh lebih mudarat dari fasiq.Tapi kita kena ingat,kemuliaan anda hilang bila anda fasiq. Amat payah untuk ke syurga bila iman itu berdaki dan rosak sifatnya. Kita akan dicelup dalam api neraka untuk membersihkan daki-daki dosa sebelum kita dibenar menjengah kesyurga. Seakan bijih-bijih timah yg perlu dimasak dalam relau untuk mengasingkan timah asli dan daki-daki bijih.

Daki-daki itu sedikitpun tiada nilai.
Yang dicari orang bijih timah yg tulen itu.

Dosa-dosa itu juga tiada nilainya.Nilainya adalah sebagai tiket untuk anda dicelup dalam api neraka yang panas amat. Yang dicari adalah iman yg tulen.Tiket ke syurga! Sanggupkah anda ke neraka? Sama-sama muhasabah diri, semoga rahmat Allah bersama kita.Semoga Allah masih sudi merahmati kita walaupun bergunung dosa kita.

Wallahualam.

PRN Sarawak

PRN Sarawak : Renungan buat para pemimpin Pakatan ...

16 April 2011 23:44

ANALISIS, 16 April – DAP menang besar dalam pilihan raya negeri Sarawak tetapi prestasi parti-parti sahabat Pakatan Rakyat amat mengecewakan. Lebih menyedihkan ialah PKR yang hanya dilihat menang sorak.
Dari awal lagi, DAP berpegang kepada strategi menarik undi simpati dengan slogan mahu menafikan dua pertiga majoriti BN Sarawak kerana ia terbukti membawa kejayaan pilihan raya umum 2008 serta pilihan raya kecil Sibu tahun lalu.
Namun strategi sedemikian tidak menarik perhatian pucuk pimpinan PKR yang lebih selesa dengan cakap-cakap naik semangat mahu mengambil alih pentadbiran negeri.
Hakikatnya tiada siapa yang yakin dengan perubahan sebesar itu.
Kebanyakan pengundi dan pemerhati politik yang rata-rata bersikap konservatif lebih yakin dengan kemungkinan menafikan dua pertiga majoriti.
Namun, strategi PKR yang menuntut, gambil dan bertanding lebih dua pertiga dari 71 kerusi Dewan Undangan Negeri Sarawak mungkin memaksa para pemimpinnya untuk berkempen menawan negeri daripada sekadar menafikan dua pertiga majoriti.
Apa pun strategi itu gagal dan kesannya PKR hanya menang tiga kerusi.
Hebat juga kerana sebelum ini PKR hanya mempunyai satu kerusi DUN.
Memang PKR dan Pakatan boeh menyalahkan BN yang memperguna serta menyalahgunakan jentera kerajaan. Memang media massa yang dikuasai BN berat sebelah dan terang-terang berkempen untuk Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan BN.
Namun, dengan tekanan yang hebat dan zalim itu, DAP masih mampu meraih 12 dari 15 kerusi yang ditandinginya. Itu pun 15 kerusi yang diperolehi selepas rundingan dengan PKR walau pun pada mulanya DAP mahu bertanding di 20 kawasan DUN.
Kesan yang lebih besar kepada Pakatan ialah usaha menghadapi PRU akan datang. Kemampuan PKR di Sarawak akan menjadi bahan propaganda Umno dan BN. Ini ditambah pula dengan PAS yang diberi lima kerusi di Sarawak telah pulang dengan tangan kosong.
Yang perlu sekarang ialah bagi PKR menilai semula strategi – bukan sahaja strategi dan taktik pilihan raya – tetapi kedudukannya bersama DAP dan PAS serta parti-parti sahabat di Sarawak dan Sabah.
Ketiga-tiga parti ini perlu duduk bersama melihat diri sendiri – siapa mempunyai jentera paling ampuh, siapa mempunyai pemimpin dan calon berwibawa, siapa mempunyai perencanaan dan rancangan yang lebih jelas serta jitu, dan siapa patut membuat apa.
Cakap besar dan berlagak “big brother” patut disisihkan. Pembahagian kerusi dan kawasan yang selama ini mengikut kaum dan agama juga perlu satu penilaian semula walau pun ia amat sukar untuk dilaksanakan.
Dengan kerjasama para NGO dan kumpulan-kumpulan yang mesra Pakatan, usaha mendemokrasikan struktur dan amalan perlu diteruskan – membebaskan media, meneluskan amalan kerajaan dan mewujudkan persefahaman antara kaum dan agama.
Kemenangan BN memang sesuatu yang amat membanggakan gabungan pemerintah itu yang masih diselaputi persepsi salah guna kuasa, penyelewengan, tidak adil dan tidak demokratik.
Memang BN sepatutnya menang besar kerana semua media arus perdana berkempen untuknya; semua jentera kerajaan daripada hasil sumber alam dan wang cukai rakyat hanya boleh digunakan oleh para pemimpin BN; kuasa imigresen negeri digunakan untuk menyekat kemasukan beberapa pemimpin NGO dari Semenanjung.
Kemenangan seperti itu memang tidak adil. Dan selama itu BN, sama ada di Sarawak, Sabah dan Semenanjung, terus mengamalkan demokrasi terpimpin yang memastikan rakyat tidak perlu kepada sebarang bentuk ketelusan.
Persoalannya, khususnya untuk renungan Pakatan, jika BN masih diterima rakyat melalui strategi dan taktik yang tidak demokratik itu, apakah langkah seterusnya untuk Pakatan?
Yang lebih penting untuk Pakatan ialah bersiap sedia untuk menghadapi PRU akan datang. Datuk Seri Najib Razak telah pun membayangkan bahawa tarikh PRU akan mengambil kira keputusan PRN Sarawak.
Ini membuka kemungkinan PRU boleh diadakan pada Jun atau Julai ini. Najib dan BN tentunya mahu mengekalkan momentum Sarawak.
Bagi BN, kalau pun DAP juga dilihat mampu mengekalkan momentum Sarawaknya, ia tidak akan dianggap pencabar utama dalam PRU akan datang. Yang penting bagi BN, khususnya Umno, para pemimpinnya melihat PKR dan PAS tidak mampu memberi cabaran yang serius dalam PRU akan datang.
Keadaan ini memerlukan Pakatan Rakyat untuk sama-sama merendah diri mengenal pasti kelemahan-kelemahan yang ada jika benar-benar serius untuk membangkitkan semula semangat tsunami 2008.

Betoi ka?

Peralihan kuasa: BN perlu tunai janji ganti Taib segera, kata KhairyOleh G Manimaran

KUALA LUMPUR, – Ketua Pemuda Barisan Nasional (BN) Khairy Jamaluddin menegaskan perikatan itu mesti berpegang pada janji untuk mengadakan peralihan kuasa kerajaan negeri di Sarawak.

Khairy yang juga Ketua Pemuda Umno melahirkan pendirian ini ketika keputusan tidak rasmi menunjukkan bahawa BN berjaya memperoleh dua pertiga kerusi Dewan Undangan Negeri dan meneruskan pentadbiran kerajaan negeri bumi Kenyalang itu.

BN dikatakan memperoleh sehingga 51 kerusi sementara Suruhanjaya Pilihan Raya hanya mengumumkan keputusan satu kerusi iaitu Bukit Saban secara rasmi setakat pukul 7 petang ini.

Pengundian ditutup 5 petang tadi. Sebanyak 71 kerusi dipertandingkan.

“Nampak gaya BN menang (di) Sarawak. Tapi pemimpin BN mesti pegang janji akan ada peralihan kuasa Sarawak dalam masa terdekat. Bukan alasan untuk melewat-lewatkan lagi,” kata beliau menerusi akaun Twitternya sebentar tadi.

Isu peralihan kuasa kepimpinan Taib, yang mengetuai negeri itu sejak 1981 menjadi bahan kempen dalam pilihan raya negeri Sarawak kali ke-10 ini.

Pembangkang menggesa Taib mengumumkan pelan peralihan iaitu penggantinya dan tarikh ia akan dikuatkuasakan.

Sementara Pengerusi BN Datuk Seri Najib Razak pada Ahad lalu mengumumkan bahawa peralihan kuasa akan dilaksanakan dalam waktu terdekat selepas pilihan raya negeri, Taib pada keesokan hari berkata ia akan diadakan dalam beberapa tahun lagi.M/Insider

http://wartamaya.blogspot.com/2011/04/walaupun-kalah-tapi-hebat.htmlPresiden SUPP, Datuk Seri Dr. George Chan mengucapkan tahniah kepada calon DAP, Ling Sie Kiong selepas Timbalan Ketua Menteri Sarawak itu diumumkan tewas dengan majoriti 1,590 undi di Dewan Suarah, Miri pada Sabtu.


George Chan gentleman ... !
Hebat .. Wakakak !!!
Opsss .... pehin bila nak resign?

Tahniah BN

PAS hormati keputusan rakyat

Aziz Muda
KUCHING, 16 April: PAS menghormati keputusan yang telah diumumkan dan akur dengan keputusan itu, walaupun gagal untuk memenangi sebarang kerusi pada PRN Sarawak Ke-10 tahun ini, termasuk di kawasan-kawasan yang dijangka akan melahirkan anak sulungnya.

Namun PAS sedar dan berbangga dengan pencapaian yang telah diperolehi yang jelas memperlihatkan peningkatan sokongan rakyat Sarawak secara keseluruhan terhadap PAS, sekali gus memberikan petanda masa depan PAS yang cukup baik di Sarawak.

Timbalan Presiden PAS yang juga Pengarah pilihan raya ini, Ustaz Nasharudin Mat Isa berkata, peningkatan baik yang diterima oleh PAS amat ketara di Dun Beting Maro yang terletak dalam kawasan Parlimen Batang Lupar, apabila hanya kalah dengan majoriti sekitar 400 undi kepada BN, berbanding PRN Sarawak tahun 2006 sebanyak 800 undi.

Menurut beliau, begitu juga di Dun Tanjung Datu yang terletak dalam kawasan Parlimen Santubung dan Dun Muara Tuang yang terletak dalam kawasan Parlimen Kota Samarahan yang baru pertama kali ditandingi, tetapi turut memperlihatkan sokongan yang amat baik di kalangan pengundi di kawasan itu terhadap PAS.

Katanya, namun PAS amat kesal dengan laporan dan analisis yang dibuat oleh Astro Awani awal malam ini yang amat jauh menyimpang dari kebenaran dengan mengatakan PAS mengalami kekalahan sebanyak 2,000 undi di Beting Maro.

"Laporan dan analisis Astro Awani itu ternyata tak betul. Malah sebenarnya sokongan para pengundi di Beting Maro terhadap PAS ternyata semakin meningkat sehingga hanya kalah dengan majoriti undi yang amat kecil sebanyak 391 undi sahaja," katanya ketika dihubungi, malam ini.

Walaupun kalah bagi kesemua kawasan yang ditandingi, menurut beliau, perkembangan dari PRN Sarawak Ke-10 ternyata semakin memberikan sinar kepada PAS untuk menempa kejayaan lebih gemilang pada masa akan datang.

"Dengan perkembangan yang baik ini, PAS tidak akan patah semangat untuk melakukan gerak kerja yang lebih baik di Sarawak sama ada dari sudut politik dan sudut-sudut lain.

"Malah, PAS pasti akan berusaha untuk mempertingkatkan lagi usaha di Sarawak dari semasa ke semasa bagi menghadapi pilihanraya akan datang demi kepentingan rakyat Sarawak termasuk dalam politik dan bidang-bidang lain," tegasnya.

Beliau mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada para pengundi di Sarawak yang telah memilih PAS dalam pilihanraya tahun ini.

"Jutaan terima kasih juga saya ucapkan kepada jentera PAS di semua peringkat, sama ada dari kalangan jentera tempatan dan juga jentera-jentera PAS dari luar, yang telah bertungkus lumus berusaha membantu PAS untuk mencapai kemenangan sejak awal kempen hingga hari pengundian.

"Inilah semangat yang PAS mahu dan inilah semangat yang cukup baik yang telah ditunjukkan oleh jentera-jentera PAS dari semua peringkat termasuk dari kalangan jentera tempatan dan jentera-jentera PAS dari luar Sarawak," tegasnya
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...