TERKINI :

Tuesday, March 29, 2011

Video: Doa Khusus Tuan Guru Nik Aziz Buat Anwar Ibrahim!!

KHAS

Doa Khas Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat Terhadap Anwar Ibrahim

"Ya Allah Ya Tuhanku.

Engkau berikanlah kesabaran dan ketabahan kepada pemimpin-pemimpin kami yang difitnah, yang diserang siang dan malam.

Ya Allah,

Ke atas Engkaulah BALASAN terhadap penganjur fitnah, pendokong-pendokong, penyokong-penyokongnya.

Ya Allah,

Datangkan kegerunan dalam hati para hakim, pendakwa, penguasa-penguasa dari melakukan kezaliman dan ketidak adilan..."

Video ihsan MediaRakyat


Eskay sedang di "TELANJANG" sedikit demi sedikit..!!!

Eskay Rupanya Tukang Urut Mahathir?

SEMASA saya berada di Kuching Sarawak lagi kawan ini mencari saya. Katanya ada perkara penting. Saya kata bagi tahulah, tak boleh katanya, sebab melalui telefon. Nanti orang tape susah nanti. Dari gambaran percakapan kawan ini saya sudah mengagak apa yang hendak diceritakan ada kena mengena dengan kes video lucah yang panas waktu itu.

Jam 6.00 petang semalam kami berjumpa untuk sama-sama ke stadium Melawati Shah Alam Selangor, untuk solat hajat. Saya lebih kepada untuk cover majlis berkenaan, nak lihat perkembangan terbaru dan reaksi orang ramai ekoran pendedahan video lucah itu.

Apa lagi katanya pada malam Sabtu lalu ketika Anwar Ibrahim mengadakan ceramah di Melawati polis sudah mula tunjuk taring. Orang ramai juga sudah mula tunjuk kuku. Nampak polis dengan orang ramai nak bertempur sekali lagi.

Pertempuran polis dengan orang ramai ini nampaknya akan berlaku di setiap era perdana menteri, Tahun 1998 dulu di era Mahathir, membawa ke era Abdullah Badawi pada tahun 2004 kemudian membawa pula kepada era Najib Razak.

Apapun era Mahathir jadi PM polis nampak lancang dan kejam. Kejam tidak kejam, sampai ketua polis bertukar menjadi serigala memukul muka Anwar hingga lebam teberam. Sampai kena tubuh suruhanjaya di raja la.

Di zaman Abdullah polis tidaklah sekejam itu. Rupanya perangai polis ini ikut perangai siapa jadi PM. Bagaimana di zaman Najib? Itulah yang mengajak saya ke stadium Melawati semalam. Saya ingat episod yang terlepas dipandang mata saya di Melawati yang jaraknya tidak sampai 3 km dari rumah saya tak sempat tonton kerana saya di Kuching, akan bersambung di Shah Alam.

Benar seperti saya kata, kawan ini nak bercerita mengenai video lucah. Mengenai identiti dan latar belakang salah seorang yang menjadi penunjangnya, yang bernama Shazryl Eskay atau Datuk T.

Menurut kawan ini dia kenal benar dengan Shazryl seorang ini. Dia bukan sembarangan orang. Dia bukan Melayu jati dan bukan juga mamak jati. Bukan juga Siam jati. Katanya, ayah Shazryl ini adalah seorang India yang berasal dari Sarawak. Manakala emaknya pula berbangsa Siam berasal dari Kedah. Ertinya di dalam tubuhnya tidak ada setitik pun darah Melayu, macam Mahathirlah.

Wah betullah apa yang dicerita oleh Johari Abdul di stadium Shah Alam malam tadi. Ketika Johari Abdul bercerita saya tersenyum sahaja. Tetapi cerita Johari itu tidak panjang dan sampai kepada 'potet' (mauduk) sebenarnya. Apa diceritakan Johari si anak keling + siam ini hanya ada syarikat di Langkawi Kedah, setakat itu saja.

Adapun menurut kawan ini dia kenal anak keling + siam ini semasa dia berada di Okhlahama, Amerika Syarikat. Ketika itu dia menjadi fisiotrapi atau dalam bahasa orang kampung tukang urut kepada atlit Malaysia. Sama sajalah dengan tukang urut barang di Chow Kit atau pun Puduraya. Itu saja tugasnya.

Tugasnya ialah mengurus atlit Malaysia. Kata kawan itu dia juga pernah mengurut dengan anak keling + siam ini dan memang berbaloi. "dia memang sesuai untuk mengurut orang besar," begitulah cerita kawan ini.

Kehebatan dia ini pandai mengurut barang diketahui oleh menteri sukan yang ketika itu Abdul Ghani Othman, MB Johor kini. Ghani merekmen kepada Mahathir untuk merasai penangan anak keling + siam ini. Entah macam mana Mahathir jadi minat dan menyuruh Ghani mengambil orang ini untuk menjadi tukang urut negara - urut atlit.

Hasrat Mahathir itu dipersoalkan oleh beberapa pegawai di Majlis Sukan Negara. Timbul perbalahan kerana untuk mengambil orang ini menjadi tukang urut negara tidak boleh sebab dia tidak ada kelulusan setaraf dengannya untuk menjalankan tugasnya. Apa lagi tugasnya bukan saja menjadi tukang urut tetapi dia juga akan jadi tukang bancuh ubat kepada atlet. Tetapi kerana ia diatas kehendak Mahathir syarat itu dilanggar maka jadilah orang ini sebagai tukang urut negara. Ertinya Mahathir sedia melanggar syarat kerana mahukan orang yang separuh berketurunan dengannya ini.

Kisah ini juga ada dalam pengetahuan Ismail Said, bekas setiausaha parlimen menteri belia sukan. Dia boleh menceritakan bagaimana pertikaian untuk melantik orang ini sebagai pegawai perubatan alias tukang urut negara.

Mahathir ada tujuan lain di sebalik itu, dia mahu jadikan Eskay ini sebagai tukang urutnya. Cerita kawan itu di sinilah Mahathir berhubung dengan SK. Mahathir juga bermurah hati telah melantik Eskay menjadi setiausaha perdagangan Malaysia di Thailand.

Apakah anologi dan moral di sebalik cerita berkenaan? Dua daripada orang yang terlibat dengan pembikinan video lucah itu adalah kenalan rapat dan kepercayaan Mahathir. Rahim Tamby Chik adalah rapat dengan Mahathir orang yang mendapat blessing daripada didakwa atas tuduhan rasuah. Rujuk kepada pendedahan Lim Kit Siang dan Anwar malam tadi.

Eskay pula sebagai tukang urut orang yang mungkin dapat jamah senjata politik paling sulit Mahathir. Mungkin Eskay tahu saiz dan kepanjangannya sekali.

Cuma kalau tidak rapat dengan Mahathir ialah si Shuib Lazim. Ini pun tidak kisah kerana Shuib adalah proxy dalam kepentingan tertentu Mahathir dan juga Daim. Kalau begitu maka makin jelaslah apa yang sudah mulai menjadi clear. Walahualam. [wm.kl.7:10 pm 29/03/11]

Mohd Sayuti Omar,
http://msomelayu.blogspot.com

Video Sex : Pasai pa depa tak taboq di merata tempat serta YouTube..???

Bumiputera Berjaya

http://hikmatun.files.wordpress.com/2010/08/otak.gif

Bukankah hukum akal logik akhirnya terbukti jua... kalau benarlah video lucah terbitan Datuk "T" yg diketuai penerbit agungnya Rahim Tambi Chik itu benar-benar pelakunnya DSAI sudah pasti dibuat salinannya dan ditaburkan merata tempat terutamanya di Parlimen Permatang Pauh dan semua muka pintu YB-YB PR serta...

Tak perlu nak ugut beri masa 1 minggu untuk kedua suami isteri letak jawatan dari aktif bergiat dalam saf kepimpinan tertinggi PKR/PR....YB-YB PR akan desak DSAI supaya melepaskan jawatan...dulu masih bugar dlm ingatan betapa kononnya pengakuan Sukma dan Munawar diliwat DSAI ditabur di masjid, surau, pejabat-pejabat kerajaan rumah-rumah dan perhentian bas/teksi di Ampang.....cara jijik , kotor dan mual serta tiada bermaruah ini menyebabkan anak-anak muda meluat dan menjauhkan diri dari Umno..Anak-anak muda tolak politik lucah, politik, politik fitnah jahilliyah dan politik tidak bermaruah....

Setelah politik Ketuanan Melayu, sekali lagi Umno dan BN menghidangkan politik kotor. Politik yang tiada nilai, tiada pendidikan, tiada ...intelek, tidak membangunkan idea dan tidak mencambah wacana sihat...

UBAH SEKARANG... SELAMATKAN MALAYSIA....INGAT UMNO INGAT FITNAH.. INGAT UMNO INGAT POLITIK LUCAH...INGAT UMNO INGAT HIDUP RAKYAT SEMAKIN SUSAH...INGAT UMNO INGAT UMNO PARTI CEKIK DARAH... UMNO IS DEAD.. PAS GANTI UMNO.. PAKATAN RAKYAT GANTI BARISAN NASIONAL.. YB DATUK SERI ANWAR IBRAHIM GANTI NAJIB RAZAK/ROSMAH MANSOR...

Beza Tindakan Dalam Menangani Isu Video Seks

http://farm3.static.flickr.com/2173/2153723655_2232941556_o.jpg

1. Isu Video Seks Chua Soi Lek :
“Seorang pengusaha salun kecantikan dipenjara 5 HARI, manakala pembantunya serta seorang pekebun kelapa sawit masing-masing DIPENJARA 4 HARI ATAS TUDUHAN MEMILIKI DAN MENYALIN CAKERA VIDEO DIGITAL (DVD) adegan seks bekas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek”
- Berita Harian 28 Januari 2008
2. Isu Video Seks Yang Didakwa DSAI :
“Rahim Tamby Chik bersama Shazryl dan Shuib (tak hadir) MEMBUAT PENGAKUAN bahawa mereka adalah Datuk T atau Trio yang bertanggungjawab mendedahkan rakaman video seks didakwa membabitkan Anwar”
- Malaysiakini, 23 Mac 2011

“Semalam kita panggil dua daripada mereka untuk diambil kenyataan. Kalau tahan mereka tetapi TIDAK CUKUP BUKTI, esok orang gelakkan polis nanti,”
- Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar - Bernama, 26 Mac 2011

"KUALA LUMPUR, 28 Mac – Trio ‘‘Datuk T’’ yang mendedahkan rakaman video aksi seks didakwa melibatkan mirip seorang pemimpin pembangkang akan dilindungi di bawah Akta Perlindungan Saksi dan Akta Pemberi Maklumat sekiranya pihak berkuasa mendapati ada kes.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz (gambar) hari ini berkata akta tersebut boleh digunakan bagi melindungi keselamatan trio itu yang bertanggungjawab mendedahkan video berkenaan." The Malaysian Insider

SAR terus di perkukuhkan di Kedah

Kerajaan Kedah Perkukuhkan Sistem Pondok dan Sek Agama Rakyat

Alhamdulillah

Jam 3 , 28 Mac 2011 Kerajaan Kedah Sekali lagi memberi sumbangan bagi Sek Agama Rakyat dan Pondok Seluruh Kedah .

MB Ustaz Azizan menyampaikan ucapan di hadapan Tuan-taun Guru petang tadi beliau berkata " Saya akan jadikan Kedah pusat ilmu agama seperti Fattani dan Kelantan".

Selain itu beliau berkata " Kerajaan beliau wsangat titik beratkan pendidikan agama kerana untuk membentuk rakyat bertaqwa pada Allah ".

Beliau berjanji akan siapkan INSANIAH di Kuala Ketil selewat-lewatnya 2012 dan 2013 Insyallah dapat dimenafaatkan .

Selain itu MB akan menubuhkan Pusat Tahfiz Sains di Pulau Toba Langkawi .

Terdapat 23 buah Pondok di negeri Kedah dan 35 buah Sekolah Agama yang Alhamdulillah masih hidup aktif . Keseluruhan Tn Guru Setiap Pondok Kedah turun pada majlis kali ini .

Ini merupakan sumbangan kali kedua kerajaan Negeri pada Pondok dan Sek Agama Rakyat .

Ceramah Pakatan diserbu, tayang video lucah dibiar

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 29 Mac: PAS kesal terhadap sikap double standard yang ditunjukkan oleh polis yang kembali mengganggu ceramah Pakatan Rakyat.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata, tabiat lama berulang kembali apabila Umno berada di posisi defensif, manakala Pakatan Rakyat di posisi ofensif.

Katanya, beberapa siri ceramah di Pokok Sena Kedah dan terakhir di Taman Melawati, Gombak 25 Mac lalu yang berakhir dengan kekecohan.

Beliau berkata, semua maklum sekiranya himpunan yang diganggu oleh polis maka akan berakhir dengan kekecohan.

“Pihak polis buat-buat tidak faham mengenai keputusan mahkamah yang memutuskan polis kalah dalam perbicaraan di Jelebu dan Rompin, Pahang.

“Malahan yang paling malang kadang-kadang OCPD tidak faham Akta Polis, akhirnya telah diperbodohkan oleh peguam bela di dalam mahkamah,” ujarnya.

Menurutnya, polis bertindak dulu, walaupun ia bertentangan dengan undang-undang.

Katanya, kadang-kadang dengan angkuh ketika masuk ke tempat ceramah seolah-olah satu provokasi kepada orang ramai.

Mereka, ujarnya hendak memastikan malam tersebut ceramah mesti dihentikan, biarkan maklumat tidak sampai kepada orang ramai.

Setakat hari ini, tambahnya jika perhimpunan atau ceramah yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat jika tanpa gangguan polis berakhir dengan aman.

“PAS ingin mengigatkan kepada polis bertindaklah secara profesional, jangan cemar institusi ini. Jangan salahkan rakyat jika rakyat sudah tidak hormat institusi polis, tetapi salahkan diri sendiri,” katanya lagi.

Rakyat pula, ujarnya tertanya-tanya kenapa polis sibuk mengganggu ceramah Pakatan Rakyat, sebaliknya tidak pula menyerbu Hotel Carcosa Seri Negara yang menayang video lucah pada 21 Mac lalu.

Menurutnya, mungkin kerana ia melibatkan mereka yang kebal dan bebal.

“Di manakah Seksyen 5(1) Akta Penapisan Filem 2002 dan Seksyen 292 Kanun Keseksaan?” soalnya.

Kedua-dua seksyen itu berkaitan larangan memiliki, mengedarkan dan menayangkan filem yang lucah atau yang selainnya bertentangan dengan kesopanan awam.

Bila Jais nak tangkap dato' T?

Pengakuan "Datuk T" dalam penyebaran video lucah sungguh mengejutkan. Bukan terkejut kerana "Datuk T" yang dianggotai Datuk Shazryl Eskay Abdullah; bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan Bendahari Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Shuib Lazim, tetapi terkejut kerana sehingga ke hari ini masih tiada tangkapan dan dakwaan terhadap mereka bertiga.

Di sekolah dulu, jika memiliki video lucah, tidak kiralah siapa pelakonnya, tidak kiralah video berwarna atau tidak, tidak kira menonton atau memberi tonton, hukuman berat mesti dilaksanakan. Tapi kenapa Jais atau Polis masih tidak mendakwa dato T. Apa hanya cikgu disiplin dan pengawah je ke yg mampu menangkap orang yg memiliki video lucah ni?

Masih ingatkah penangkapan Dr. Mohd Asri Zainal Abidin oleh Jais?

Dr. Mohd Asri Zainal Abidin pernah ditangkap Jais kerana menyampaikan kuliah tanpa memiliki tauliah. Penangkapan Dr. Mohd Asri Zainal Abidin ialah sesudah beliau mmeberi ceramah di Taman Sri Ukay oleh pihak polis dan pegawai JAIS pada jam 12.15 tengah malam.

Penayangan video lucah berjalan dengan lancar.

Penayangan video lucah yang yang didalanagi Bekas Ketua Menteri Melaka, Rahim Thamby Chik dan sahabatnya telah berlalu tanpa tangkapan atau dakwaan oleh pihak polis atau Jais. Meraka bertiga yang mengelarkan diri sebagai Datuk T telah membuat tempahan di Carcosa Seri Negara dan menagajak beberapa wartawan untuk menonton video lucah. Dan hotel itu ditempah atas nama Risda di mana Rahim Thamby Chik adalah pengerusinya.

Kalau diperingkat sekolah ini, Rahim Thamby Chik diibarat seorang pengawas dan menggunakan bilik disipilin untuk mempertontonkan video itu kepada pengawas yang lain. Pengawas itu juga diibarat bukan mempertontonkan secara haram, tetapi memberitahu kepada umum bahawa di bilik disipilin terdapat tayangan video lucah. Dan guru disipilin mengetahuinya. Jika sekolah itu mengamalkan penguatkuasaan disipilin yang tinggi, pengawas itu akan diberhentikan daripada jawatan pengawas dan akan dihukum dengan hukuman yang setimpal dengannya. Tetapi, jika sekolah itu tidak mengamalkan tahap penguatkuasaan disiplin yang tinggi, maka dengan bodohtahap dewa, cikgu itu tidak akan mendakwa pengawas itu dan mmepertahankan pengawas. Rasa-rasanya dalam kes video lucah ini, Malaysia mengamalkan tahap penguatkusaan yang baik atau tidak?

Berbalik kepada penagkapan Dr. Mohd Asri Zainal Abidin kerana tidak memiliki tauliah. Walaupun kita sedia maklum bahawa Dr. Mohd Asri Zainal Abidin memiliki memiliki ijazah dalam bidang agama bahkan mempunyai phD dalam bidang agama. Namun, perkara itu telah lama berlaku. Cuma persoalannya ialah, jika Dr. Mohd Asri Zainal Abidin perlu tauliah untuk menyampaikan kuliah agama, bagaimana dengan penayangan video lucah oleh dato T. Adakah mereka mempunyai tauliah untuk menayangkan video lucah itu. Jika tiada, diharap pihak Jais dapat menangkap dato' T kerana bimbang jikaulau anak-anak kecil bertanya " adakah di negara Malaysia ini tanyangan video lucah tidak salah ke?"

Diharap pihak Jais tidak memperseda tugas dan amanah. Laksanakan tugas dengan jujur, dan pihak plis diharap dapat menggunakan Seksyen 5(1) Akta Penapisan Filem 2002 dan Seksyen 292 Kanun Keseksaan.

Jangan sampai di negara ini dikenali kerana perkara lucah. Kami rakyat sudah jemu dan jijik dengan perkara lucah.

http://jeminghassan.blogspot.com

SMM sambut saranan Dr.Asri - "Himpunan Rakyat untuk Politik Bersih Dan Adil"

Melihat kepada situasi semasa politik Malaysia, kerisauan rakyat sudah tidak dapat disembunyikan lagi. Pendedahan video seks oleh individu yang menggelarkan dirinya sebagai Datuk T dilihat sudah melampaui norma politik yang seharusnya diamalkan secara bersih dan adil. Tindakan terbuka Datuk T itu menimbulkan persoalan dalam kalangan rakyat kebanyakan, apakah perbuatan tersebut sudah diterima sebagai tindakan normal dalam demokrasi Malaysia?

Atas dasar penuh sedar, Solidariti Mahasiswa Malaysia akan melancarkan "Kempen Rakyat Selamatkan Malaysia" yang akan berlansung selama dua minggu bermula 28 mac 2011 sehingga 8 April 2011. Kempen ini antara lain bertujuan untuk memberi pendedahan kepada rakyat mengenai situasi semasa dan langkah yang perlu dimainkan oleh semua pihak untuk merawati keparahan kondisi politik Malaysia. Antara agenda yang akan digerakkan ialah, program mahasiswa bertemu rakyat, forum politik dalam kelambu, Speaker's Corner Pimpinan Mahasiswa di kampus seluruh negara, dan pelbagai lagi program yang akan dimampatkan dalam masa dua minggu.

SMM meletakkan sasaran untuk menutup kempen ini dengan mengadakan himpunan besar-besaran dengan tema "Himpunan Rakyat untuk Politik Bersih Dan Adil".

Berikut merupakan beberapa faktor asas yang mendorong SMM untuk melancarkan "Kempen Rakyat Selamatkan Malaysia"

1. isu Video Seks : Pemain Politik Kotor menghasilkan pemerintahan bobrok.

SMM tidak melihat isu video seks sebagai isu tunggal yang perlu diberi perhatian, namun Mahasiswa lebih suka untuk menilai isu yang berlaku adalah hasil daripada pemain politik yang kotor lantas menghasil budaya pemerintahan yang bobrok. SMM beranggapan tidak perlu diragui lagi betapa rosaknya integriti seorang pemimpin yang sanggup mendendangkan politik murah demi menjatuhkan pesaing politik. Sudah pasti sistem pemerintahan negara akan semakin tempang jika pemimpin yang tidak berintegriti ini terus dibenarkan untuk menduduki kerusi pentadbiran. Oleh itu SMM menyarankan agar pihak kerajaan segera melakukan pemutihan dalam kerusi pentadbiran negara agar suasana politik Malaysia kembali berteraskan nilai dan peradaban

2. Isu Video Seks : Lenturan pendidikan politik songsang

SMM bersetuju dengan kenyataan ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaludin yang disiarkan dalam beberapa akhbar utama baru baru ini yang menunjukkan kerisauan beliau terhadap kondisi politik negara yang semakin bercelaru dengan budaya politik lucah. Belum pun isu video intim Chua Soi Lek reda dari pemikiran masyarakat, sekarang sudah ditimbulkan pula isu lucah yang baru. Apakah budaya ini akan diteruskan sehingga boleh diterima sebagai norma biasa oleh generasi akan datang. SMM dengan tegas menyatakan bahawa mahasiswa menggesa agar permainan isu ini dihentikan segera oleh semua pihak yang berkaitan. SMM juga mendesak agar pelaku utama yang mendedahkan video seks ini segera diheret ke muka pengadilan dan dikenakan hukuman sewajarnya. Hal ini penting bagi memberi mesej kepada rakyat bahawa budaya ini adalah sangat tidak sihat untuk masa depan demokrasi negara.

3. Video Seks, Pecah cermin, Penggantungan Mahasiswa : Kemusnahan Politik Nilai

SMM berpendirian bahawa suasana politik Malaysia perlu dirobah dari peringkat akar umbi. Jika di peringkat nasional, masyarakat dihantui dengan isu politik lucah, di kampus pula mahasiswa dibebani dengan salah guna kuasa pentadbir yang persis seperti tirani yang gemar untuk menekan rakyat. Isu pecah pintu di UPM dan penggantungan mahasiswa Universiti Malaysia adalah merupakan agenda pencabulan demokrasi yang terus dilakukan oleh pihak universiti.

Di UPM, mahasiswa dihalang daripada bertemu dengan pentadbir Universiti untuk mendapatkan penjelasan berkaitan pembatalan kemenangan calon Pro Mahasiswa dalam PRK. Kesombongan pentadbiran dengan kuasa yang dimiliki akhirnya mencetuskan ketegangan sehingga pintu utama Pejabat HEP pecah dirempuh mahasiswa.

Di UM pula, seorang calon Pro Mahasiswa dikenakan tindakan tatatertib dengan digantung selama satu semester hanya kerana dituduh memalukan nama universiti. Tempoh perbicaraan yang singkat dan penafian hak untuk memanggil saksi luar menjadi penguat kepada mahasiswa untuk menyatakan bahawa demokrasi kampus terus dicabuli.

Oleh itu, dengan keadaan politik Malaysia yang bercelaru ditambah dengan suasana pendidikan politik dalam universiti yang turut tercemar dengan pencabulan demokrasi, Maka SMM melihat menjadi satu keperluan segera untuk menggerakkan kuasa rakyat dalam mengubah suasana politik Malaysia yang semakin parah. SMM juga tidak menolak kemungkinan untuk mengheret kondisi ini ke medan PRU 13 sebagai puncak untuk membina semula Malaysia dengan pengamalan politik yang lebih baik.

Baca tulisan Dr.Asri: Adakan Perhimpunan Anti Politik Lucah

*Kenyataan media oleh Ahmad Syukri Ab Razab (gambar kiri) selaku Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM).

http://www.merdekareview.com/bm/news.php?n=11677

Bukit Aman: Polis Tidak Siasat Anwar Kes Video Seks


KUALA LUMPUR 29 MAC : Polis tidak menyiasat Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung pendedahan video seks didakwa menunjukkan beliau mengadakan hubungan seks dengan seorang pelacur meskipun pengkritik mahukan siasatan sedemikian ke atas ketua umum Pakatan Rakyat itu.

Ketua Sekretariat Polis Bukit Aman Deputi Komisioner, Datuk Ghazali Mohd Amin berkata, Ketua Pembangkang itu tidak disiasat kerana tiada tanda menunjukkan wujudnya salah laku jenayah.
“Tidak, tidak, tidak,” kata beliau kepada The Malaysian Insider semalam apabila ditanya sama ada Anwar dikenakan sebarang tuduhan berhubung bentuk jenayah.

Ghazali enggan menjawab sebarang soalan lain kerana sedang menaiki kapal terbang ketika dihubungi.

Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan Datuk Shazryl Eskay Abdullah, dua daripada tiga “Datuk T” menggesa agar diadakan suruhanjaya siasatan untuk menentukan ketulenan rakaman video itu.
Dalam satu kenyataan dikeluarkan lewat semalam, Ghazali berkata, polis kini dalam proses membuat pengesahan pakar berhubung bahan bukti yang diperoleh berkaitan kes video seks itu.
Malah semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz pula berkata, ketiga-tiga ''Datuk T'' terbabit termasuk Datuk Shuib Lazim akan dilindungi di bawah Akta Perlindungan Saksi dan Akta Pemberi Maklumat sekiranya pihak berkuasa mendapati ada kes.
Rabu lepas, Abdul Rahim dan Shazryl Eskay mengakui mereka bersama Shuib adalah trio “Datuk T” yang bertanggungjawab menyimpan dan menayangkan video berkenaan kepada sebahagian wakil media di hotel Carcosa Seri Negara.

Anwar yang juga Ketua Umum PKR telah tampil membuat penafian beliau individu di dalam video tersebut dan membuat laporan polis berhubung perkara itu.

Berikutan pendedahan itu, ketiga-tiga individu terbabit telah disoal siasat polis di Bukit Aman pada Khamis dan Jumaat lalu, dan menyerahkan pita video dan seutas jam tangan jenama Omega sebagai bahan bukti.

Beberapa pertubuhan bukan kerajaan lain termasuk Perkasa juga meminta suruhanjaya siasatan diadakan bagi meneliti pendedahan rakaman video seks.

Ini kali ketiga Anwar berhadapan dengan dakwaan berkaitan dengan moral dan seks.

Pada akhir 1990-an beliau disiasat dan didakwa berhubung kes liwat dan salah guna dan kemudian kes liwat kedua pada 2008.

KAT TV ESOK : 'Kerajaan Negeri Kedah tak peduli nasib mangsa ribut'


Sukarelawan PKWR Alor Mengkudu (YB Dr Ismail Salleh) bertungkus lumus membaiki rumah yg rosak dipukul ribut... bertindak segera dlm masa 24 jam.. tapi kalau dengar berita RTM esok WAJIB dah kata... 'Kerajaan Negeri tak peduli nasib mangsa ribut' [dari facebook]

UTUSAN & UMNO tak reti guna fb & twitter.. tu pun jangan nak fitnah jugak..!!

Rafizi: Penipuan berterusan UMNO mengenai rekod masa Twitter

Saya merujuk kepada laporan berterusan oleh Utusan Malaysia, media perdana dan blogger-blogger UMNO yang mempertikaikan kononnya masa pesanan-pesanan yang dibuat di laman Twitter pada 21 Februari 2011 adalah masa yang tepat. Mereka mendakwa Anwar Ibrahim hanya mula menghantar pesanan pada jam 11:40 malam, seperti yang dipetik di laman Twitter.

Oleh itu, mereka mempersendakan kenyataan saya pada 26 Mac lalu yang menerangkan bagaimana Anwar Ibrahim telah membuat 9 pesanan melalui akaun Twitter yang turut dipamerkan di laman Facebook bermula jam 10:38 malam, 21 Februari 2011. Pesanan-pesanan ini secara jelas menunjukkan adalah mustahil Anwar Ibrahim adalah pelaku di dalam video seperti yang difitnah oleh Rahim Thamby Chik dan Shazryl Eskay Abdullah.

Saya dengan sengaja meninggalkan penerangan mengenai kenapa pesanan yang dipaparkan di laman Twitter adalah sejam lebih cepat berbanding di lama Facebook pada 21 Februari 2011 itu, untuk memberi peluang kepada Utusan Malaysia, media perdana dan blogger UMNO mengkaji dengan lebih mendalam demi kebenaran. Saya menjangkakan mereka tidak akan berusaha memahami bagaimana laman Twitter dan Facebook berfungsi, sebaliknya akan terus memfitnah dan menggunakan perkara itu.

Tekaan saya tepat. Utusan Malaysia dan blogger-blogger UMNO tanpa usul periksa terus memutar belitkan perbezaan satu jam itu. Mereka tidak sedar bahawa tindakan itu mengiyakan pandangan umum bahawa mereka tidak pernah meletakkan kebenaran sebagai asas untuk membawa berita. Penulisan mereka adalah bermatlamatkan agenda politik busuk dan semua berita diselewengkan untuk menjalankan agenda politik busuk.

Perbezaan satu jam pada 21 Februari 2011 itu boleh diterangkan dengan mudah sekiranya mereka benar-benar memahami konsep daylight time saving dan bagaimana laman Twitter dan Facebook berfungsi. Masa yang dipamerkan di laman Facebook adalah masa tempatan, kerana Facebook merujuk kepada masa yang ditetapkan di dalam komputer peribadi atau laptop semasa akaun dibuka.

Oleh sebab itu, berbeza dengan akaun Twitter, Facebook tidak membenarkan pengguna menetapkan zon masa kerana rujukan masa dibuat secara terus kepada masa yang ditetapkan di dalam komputer peribadi pengguna. Oleh itu, mereka yang arif mengenai teknologi maklumat tahu bahawa masa yang dipamerkan di laman Facebook adalah masa tempatan di mana pengguna Facebook berada.

Sebaliknya, laman Twitter merujuk kepada masa di dalam pelayannya (server) yang berada di San Francisco, Amerika Syarikat. Masa setiap pesanan dibuat oleh pengguna dari seluruh dunia akan merujuk kepada masa di pelayannya kemudian ditambah perbezaan masa mengikut zon masa dunia. Oleh sebab itulah, laman Twitter menetapkan bahawa pengguna perlu memilih zon masa semasa mula-mula membuka akaun.

Ini akan melibatkan isu perbezaan masa di antara zon-zon masa dunia dengan San Francisco, Amerika Syarikat dan juga perubahan jam pada bulan Mac dan November setiap tahun.

Oleh kerana Amerika Syarikat mengamalkan perubahan jam mengikut daylight saving, setiap tahun jam akan diubah pada hari Ahad kedua bulan Mac, dan diubah kembali pada hari Ahad pertama bulan November.

Ini akan memberi kesan kepada perbezaan masa di antara zon-zon masa dunia, apabila jam diubah di Amerika Syarikat; yang bermakna masa di pelayan laman Twitter juga akan berubah.

Semasa waktu yang digunapakai bagi musim sejuk (November hingga Mac), perbezaan masa di antara zon masa di San Francisco dan Malaysia adalah 16 jam. Setiap pesanan yang dibuat ke laman Twitter dalam tempoh masa itu akan berbeza selama 16 jam dan pelayan laman Twitter akan secara automatik mengira waktu di tempat asal berdasarkan perbezaan 16 jam itu.

Ini boleh ditunjukkan seperti berikut, mengambil kira pesanan yang dibuat pada jam 10:40 malam di Malaysia pada 21 Februari 2011 adalah bersamaan dengan jam 7:40 pagi di San Franciso (kerana jam Malaysia tidak diubah mengikut daylight saving). Tetapi pelayan Twitter akan menambah 16 jam, maka masa yang dipamerkan di laman Twitter adalah satu jam lebih cepat iaitu 11:40 malam (lihat bagaimana waktu di Malaysia menjadi 1 jam lebih cepat berbanding waktu sebenar, kerana Malaysia tidak mengubah jam seperti di Amerika Syarikat).

Apabila jam diubah semula bermula hari Ahad kedua bulan Mac mengikut daylight saving, perbezaan di antara zon masa Malaysia dan San Francisco menjadi 15 jam. Maka, pesanan yang dibuat ke laman Twitter mempamerkan masa yang seragam dengan masa tempatan, seperti berikut (mengambil contoh 21 Mac 2011):

Perkara yang semudah ini tidak dapat difikirkan secara rasional oleh Utusan Malaysia dan blogger UMNO kerana mereka taksub dan tenggelam dengan fitnah mereka sendiri. Mereka lupa prinsip mudah iaitu yang bertukar jam adalah pelayan Twitter di San Francisco kerana Amerika Syarikat menggunapakai sistem daylight saving sedangkan Malaysia tidak.

Oleh itu, masa yang ditunjukkan oleh laman Facebook yang menggunakan masa tempatan mengikut masa komputer peribadi dan laptop masing-masinglah adalah masa yang tepat dan tidak dipengaruhi oleh perubahan satu jam akibat daylight saving itu.

Ini dapat dibuktikan dengan merujuk kepada pesanan yang dibuat oleh Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin (gambar kanan) pada 5 Disember 2010:

Beliau menghantar pesanan melalui laman Twitternya bahawa "PM @NajibRazak sedang memberi ucaptama di Konvenseyen BN". Laman Twitter mempamerkan masa pesanan itu dibuat pada jam 9:55 pagi iaitu satu jam lebih cepat dari yang ditunjukkan oleh laman Facebook beliau.

Saya jemput Utusan Malaysia dan semua blogger UMNO untuk menyemak kembali aturcara Konvensyen BN pada 5 Disember 2010 dan mereka perlu menerima hakikat bahawa ucapatama Perdana Menteri bermula sekitar jam 8:30 pagi, sekaligus membuktikan bahawa masa yang dipamerkan di laman Facebook adalah tepat.

Saya mengulangi desakan yang telah dibuat oleh pimpinan Pakatan Rakyat bahawa tindakan Perdana Menteri dan UMNO yang mengalih perhatian kepada video seks lucah tanpa mengambil hukuman berat ke atas dalangnya, membuktikan bahawa ia satu lagi konspirasi jahat UMNO.

Isunya bukanlah perbezaan satu jam atau aktiviti Twitter Anwar Ibrahim. Isunya adalah nama dan maruah negara yang dimalukan kerana cubaan fitnah ini. Isunya adalah perlakuan jenayah oleh beberapa orang kuat UMNO yang sehingga kini masih bebas dan tidak diambil tindakan oleh pihak berkuasa.

Isunya adalah tindakan pihak berkuasa membenarkan kegiatan jenayah itu berlaku di tempat awam yang rapat dengan kerajaan. Isunya adalah perlakuan rasuah yang cuba membeli Ahli Parlimen KEADILAN yang sehingga kini belum diambil tindakan oleh SPR mahupun SPRM.

*Kenyataan media oleh Mohd Rafizi Ramli (gambar kiri), selaku Pengarah Strategi PKR.

http://www.merdekareview.com/bm/news.php?n=11678

Guan Eng kena jelaskan apa yang Pemuda Gerakan katakan ini..!!

Ketua Pemuda Gerakan Kedah: PR gagal laksana tender terbuka bagi SEMUA projek

Saya merujuk kepada keputusan kerajaan negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang untuk memberi kontrak RM8.5 juta bagi projek WiFi Pulau Pinang tanpa proses Tender Terbuka.

Pada pilihanraya umum lepas, Pakatan Rakyat (dahulunya dikenali sebagai Barisan Alternatif) telah berjanji akan melaksanakan Tender Terbuka bagi projek kerajaan. Ini juga jelas termaktub dalam Dasar Bersama Pakatan Rakyat yang diperkenalkan mereka pada akhir tahun 2009.

Baru-baru ini, Pakatan Rakyat juga telah menyatakan di dalam "Buku Jingga" bahawa Pakatan Rakyat akan meneruskan sistem Tender Terbuka. Tetapi di sebalik janji-janji tersebut, Pakatan Rakyat telah gagal untuk memastikan Tender Terbuka diadakan bagi semua projek negeri-negeri Pakatan Rakyat.

Pemberian kontrak RM8.5 juta bagi projek WiFi Pulau Pinang tanpa Tender Terbuka adalah bukti jelas bahawa Pakatan Rakyat tidak mengamalkan Tender Terbuka bagi SEMUA projek negeri-negeri Pakatan Rakyat. Ini bakal menjadi asas ("precedent") bagi Pakatan Rakyat untuk tidak melaksanakan Tender Terbuka bagi projek negeri-negeri Pakatan Rakyat lain (Kedah, Selangor dan Kelantan).

Insiden ini juga merupakan suatu lagi contoh Pakatan Rakyat gagal untuk mengamalkan apa yang dijanjikan mereka kepada rakyat apabila diberi peluang di negeri-negeri Pakatan Rakyat.

Justeru, saya menyeru agar ketua umum Pakatan Rakyat Anwar Ibrahim memperjelaskan kepada rakyat Malaysia:-

1. Kenapa sistem Tender Terbuka tidak diadakan untuk SEMUA projek negeri Pakatan Rakyat?

2. Apakah tindakan yang akan diambil Pakatan Rakyat untuk memastikan sistem Tender Terbuka diadakan untuk SEMUA projek negeri-negeri Pakatan Rakyat?

Selaku ketua umum Pakatan Rakyat, Anwar Ibrahim tidak harus lagi menutup mata apabila jelas negeri-negeri Pakatan Rakyat tidak memperdulikan janji-janji yang diberi Pakatan Rakyat kepada rakyat dalam "Buku Jingga" dan "Dasar Bersama Pakatan Rakyat".

*Kenyataan media oleh Tan Keng Liang selaku Ketua Pemuda Gerakan Kedah.

http://www.merdekareview.com/bm/news.php?n=11681

Anwar : Hidup mati saya di tangan Allah, bukan Umno-BN [Video Ceramah]
SHAH ALAM, 29 Mac — Di sebalik serangan moral yang ketiga sejak 1998, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, pendedahan dibuat “Datuk T” minggu lalu tidak akan sesekali “membunuh” karier po...litik beliau.

Sebaliknya, tegas Ketua Umum Pakatan Rakyat itu, hidup dan mati beliau bukan terletak di tangan Umno-Barisan Nasional (BN) tetapi Allah s.w.t.

“Kalau nak mati, saya mati... bukan mati karier politik......

“Hidup mati saya di tangan Allah bukan Umno-BN . . . belum tentu Umno-BN mampu bertahan tanpa rakyat Malaysia,” katanya pada program solat hajat dan Pidato Khas Menangkis Fitnah Jahat di Stadium Melawati di sini malam tadi.

Anwar telah menafikan dakwaan terbaru ini dan membuat laporan polis Selasa lalu.

Menurut Ketua Pembangkang ini, tuduhan fitnah terbaru terhadap diri beliau tidak melemahkan semangatnya untuk terus berjuang sehingga berjaya merampas Putrajaya daripada BN.

“Ujian ini tidak melemahkan semangat saya,

Video Lucah Tidak Laku Di Sarawak

APABILA kebetulan pendedahan video lucah yang cuba mengaitkan bapa reformasi Malaysia Anwar Ibrahim dilakukan serentak dengan pembubaran DUN Sarawak, saya cepat-cepat melontar perspesi mengatakan pendedahan itu ada kena mengena dengan pilihan raya Sarawak.

Saya mengira video berkenaan akan digunakan untuk bahan kempen di Sarawak.

Apa lagi ada maklumat awal mengatakan orang yang terlibat di sebalilk pembikinan video lucah itu adalah terdiri dari para samseng Taib Mahmud. Saya faham kenapa ia dikaitkan dengan Pehin Taib Mahmud kerana identiti awal yang menjadi produser, pengarah dan aktor dalam video lucah itu dikenali dengan nama Datuk T.

Maka T itu didhoman atau dipadankan (DNA hurufnya) dengan Taib Mahmud. Dalam masa sama juga DNA huruf T itu dipadankan dengan nama bekas setiausaha sulit kepada Abdullah Badawi, Tajuddin Wahab. Wah ini sudah gawat.

Saya awal-awal lagi menolak kalau T itu adalah Tajuddin Wahab kerana setahu saya Abdullah mempunyai pegawai dan setiausaha yang berwibawa, berakhlak tinggi kecuali hanya dua orang saja. Kebetulan pula saya mengenali tiga daripada enam orang setiausaha politik Abdullah. Saya kenal cukup sampai ke hati budinya.

Maka saya kira tidak mungkin kalau Tajuddin Wahab yang menjadi nadi dan engen kepada pejabat Perdana Menteri adalah beliau. Saya juga menolak kerana tidak mungkin begitu kontras di antara Abdullah dengan setiausaha sulitnya.

Bukankah orang yang cuba mengembalikan dan memulihkan imej Umno yang dikohongi olehMahathir kerana memecat dan memenjarakan Anwar, ialah Abdullah Badawi. Abdullah telah melepaskan Anwar dari penjara Mahathir.

Tindan itu cukup menimbulkan kemarahan Mahathir sampai diganggu dan dicemuhi Abdullah sampai ke bilik tidur dan dalam masjid. Atas hakikat itu saya tidak mengira dan menolak kalau Tajuddin Wahab atau sesiapa yang ada kena mengena dengan Abdullah ikut terlibat dalam pembikinan video lucah berkenaan.

Tetapi kalau ia ada sangkut paut dengan Mahathir saya percaya kerana Mahathir pernah mengaibkan Anwar. Jadi apabila ada 'Tiga Botak' yang mengaku merekalah yang punya angkara membikin video berkenaan, maka sah dan benarlah telahan saya sebelum ini adalah benar, dan spekulasi yang cuba mengiatkan mana-mana pihak termasuk Taib Mahmud di Sarawak dan juga Tajuddin Wahab tertolak.

Dalam hal ini ia tidak membabitkan Taib Mahud dan tidak ada kena mengena dengan suasana politik di negeri bumi Kenyalang itu. Barang kali inilah dikatakan orang kalau benar itu ia tetap benar dan kebatilan itu akan lenyap bila kebenaran akan tiba.

Selalunya pula kebenaran itu akan muncul di hujung waktu saat manusia mengharapnya sudah letih dan hampir berputus asa. Sebenarnya agak lucu dan pelik juga saya bila mana tiba-tiba tiga botak berkenaan muncul dan mengakui perbuatan mereka.

Pengakuan itu pula secara terang, kecuali Shuib Lazim yang masih menikus dan menyembuyikan diri sampai kini. Apakah beliau merasa malu kerana kalau dilihat kepada 'jasa' lalu beliaulah lebih berakhlak berbanding dengan dua yang lain.

Shuib tidak perlu malu. Beliau masih boleh tampil mencerita apa yang sebenarnya. Kita semua adalah pencari kebenaran. Kenapa Shuib Lazim tidak muncul-mucul? Atau pun beliau terperanjat bikinan itu tiba-tiba boleh mengejutkan kerana silap teknik dalam mendedahkannya.

Biarlah, di sini apa yang hendak saya katakan, bahawa video lucah berkenaan tidak ada kena mengena dengan pilihan raya Sarawak. Kalau ianya diupah dan disponsor oleh Taib Mahmud untuk tayangan perdana di sana, ia adalah satu perbuatan yang sia-sia saja kerana rakyat Sarawak tidak 'peduli' kepada video berkenaan.

Semasa lebih 72 jam di Sarawak saya sempat menijau pandangan sesetengah daripada rakyat Sarawak. Mereka yang ditemui rata-rata tidak mempercayai. Syaksiah, kehebatan dan ilmu mereka mengenai Anwar secara automatik menolak aktviti jahat berkenaan.

Malahan mengejutkan saya isu video lucah sedikitpun tidak dibicarakan oleh rakyat Sarawak. Seorang pemimpin Iban bila ditanya pendapat beliau mengenai pembikinan video lucah untuk memalukan Anwar itu dengan selamba berkata; baguslah bukankah itu menunjukkan kejantanan Anwar. Kita mahu pemimpin yang jantan seperti itu.

Menurutnya bagi orang Iban kalau isu video lucah hendka dijadikan modal politik ia tidak memberi apa-apa kesan. Katanya mungkin kaum itu tidak bermoral dalam kontks Islam tetapi soal-soal itu tidak menjadi masalah kepada kaum mereka.

Pemimpin Iban itu berpendapat isu video lucah itu akan memakan diri BN sendiri kerana semua orang tidak mempercayainya. Apa yang orang nampak yang jahat bukan mereka yang ada dalam video berkenaan tetapi orang yang membikin dan mendedahkan kepada umum.

Kesimpulannya isu video lucah tidak memberi apa-apa kesan. Bukan saja kepada masyarakat Iban tetapi orang Melayu juga. paling menganihkan bukan Melayu PKR, Pas atau DAP, tetapi Melayu PBB juga secara diam bersimpati terhadap Anwar. [wm.kl 11:50 pm 26/03/11]

Mohd Sayuti Omar,
http://msomelayu.blogspot.com

Fitnah UMNO/BN sudah tidak mampu menahan kemaraan rakyat ke Putrajaya

Seminggu dimalukan, Anwar didendang bagai wira.......

Cukup seminggu isu video seks dikaitkan dengan dirinya, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Isnin malam didendang bagai wira dalam ceramah dan solat hajat Pakatan Rakyat yang dihadiri ribuan penyokong dan pemimpin utama Pakatan Rakyat.

Malah, dalam majlis di Stadium Melawati, Shah Alam itu, pihak di belakang penyiaran video kontroversi itu, terutama bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik pula menjadi sasaran serangan balas Pakatan.

Dalam masa yang sama, anggota parlimen Sungai Petani Datuk Johari Abdul pula diangkat sebagai "hero" kerana versinya yang mempertahankan bahawa Anwar bukan "pelakon" dalam video 22 minit yang ditayangkan di sebuah hotel mewah di ibu negara minggu lalu.

Selain Anwar sendiri, hampir semua pemimpin kanan Pakatan hadir, termasuklah Murysidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, presiden parti itu Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, Penasihat DAP Lim Kit Siang dan Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim dan barisan exconya.

Bagi Anwar sendiri, beliau menyifatkan dakwaan terhadapnya itu sebagai langkah terakhir parti lawan bagi menghalang kemaraan Pakatan bagi menawan Putrajaya dalam pilihan raya umum yang dijangka tidak lama lagi.

Bagaimanapun, ketua pembangkang meminta penyokongnya tidak mempedulikan isu itu sebaliknya memfokuskan kepada perjuangan mereka melalui 'Buku Jingga' dengan mengutamakan isu tata kelola pentadbiran negara supaya berjalan betul....

“Wamakaru wamakarallah… …Wallahu khairul makirin”

Mereka merancang, Allah juga merancang, sesungguhnya Allah sebaik-sebaik Perancang.....

UMNO IS DEAD...PAS GANTI UMNO...PAKATAN RAKYAT GANTI BARISAN NASIONAL..UBAH SEKARANG.. SELAMATKAN MALAYSIA....INGAT UMNO INGAT FITNAH... INGAT UMNO INGAT VIDEO LUCAH... INGAT UMNO INGAT HIDUP RAKYAT SEMAKIN SUSAH...UMNO IS DEAD...UMNO PARTI FITNAH.. PARTI JAHILLIYAH.. PARTI CEKIK DARAH.. PARTI TAK DE MARUAH...UMNO IS DEAD!!!..

Biaq Betul.. Mengaji di UNIVERSITI buat Letrik pun student kena bayaq bil letrik kaa..???

Bil elektrik UNITEN bebankan pelajar

http://www.timingcctv.com/application/education/uniten1.jpg

SAYA ingin menyangkal jawapan Datin Noor Zarina Musa dari Jabatan Hal Ehwal Awam Universiti Tenaga Nasional (Uniten) mengenai pelaksanaan prabayar elektrik di universiti berkenaan pada 24 Mac lalu.

Saya adalah salah seorang bapa pelajar yang tertekan dengan perlaksanaan sistem elektrik prabayar ini. Untuk mengekang pembaziran, banyak lagi kaedah lain yang boleh dikenakan terhadap pelajar.

Apa yang menyedihkan, selain daripada melaksanakan elektrik prabayar, Uniten juga turut menaikkan kadar sewaan apartmen pelajarnya daripada kadar biasa. Kos pengajian tahunan juga dinaikkan lebih tinggi berbanding tahun-tahun sebelumnya.

BAPA TERTEKAN

Subang Jaya, Selangor

AMK Kedah lapor polis agar tindakan segera diambil trio video lucah

ALOR SETAR - Angkatan Muda Keadilan (AMK) Kedah, semalam membuat satu laporan polis bagi mendesak tindakan segera diambil undang-undang ke atas bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Thamby Chik dan ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah.

Naib Ketuanya, Angah Habib Habib Danial berkata, walaupun Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan tegasnya menafikan beliau adalah individu dalam video seks namun terus menerima desakan berundur daripada kancah politik.

Menurutnya, desakan Rahim supaya satu Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bagi menyiasat isu itu jelas menunjukkan bahawa mereka dengan sengaja ingin melibatkan Yang di-Pertuan Agong dalam politik kotor dan ia adalah satu penghinaan kepada institusi Diraja.

“Kedua-dua individu terbabit perlu dihadapkan ke muka pengadilan kerana merancang dan melancarkan kempen pemerasan ini dengan niat memalukan dan menghancurkan reputasi seorang ahli politik ternama tanah air.

“AMK Kedah dengan tegasnya membantah politik kotor itu dan menuntut polis dapat mengambil tindakan menangkap individu terbabit dengan segera di atas kesalahan yang mereka lakukan itu,” katanya yang turut menggesa tindakan sama turut dikenakan terhadap Bendahari Pertubuhan Pribumi Perkasa Perkasa, Datuk Shuib Lazim.

Beliau turut mendakwa pihak berkuasa mengabaikan tugas mereka tanpa mengambil sebarang tindakan dalam beberapa hari ini dengan terus membiarkan ketiga-tiga trio Datuk itu bebas bertindak sesuka hati.

“Kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz, untuk jangan membunuh pembawa mesej (:not to kill the messenger:) seperti dilaporkan dalam satu portal akhbar, serta kenyataan bahawa tindakan menyiarkan video seks kepada media tidak melanggar undang-undang, adalah sesuatu yang mengejutkan.

“Malah kenyataan itu turut diragui kerana ia datang dari seorang menteri,” katanya.

Menurutnya, kesemua individu terbabit dalam penayangan video seks itu perlu disiasat mengikut Seksyen 292 Kanun Keseksaan dan Seksyen 5(1) Akta Penapisan Filem 2002, kerana menyiarkan bahan lucah kepada awam; serta Seksyen 503 Kanun Keseksaan kerana melakukan intimidasi jenayah dengan mengugut Anwar dan isterinya (Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail) untuk mengedarkan video itu kepada umum.

Seramai 40 ahli PKR negeri sebelum ini turut dilaporkan mengadakan perhimpunan aman di hadapan Balai Polis Daerah Kota Setar yang diketuai Ketua Biro Disiplin Parti dan Perundangan PKR Kedah, Gooi Hsiao Leung, bagi mendesak polis menahan ketiga-tiga Datuk terbabit.

Seven productive habits to develop you spiritually


We should aim to develop the following seven spiritually productive activities into our habits so that we can hopefully continue benefitting from them throughout our lives. These activities are the spiritual ‘bread and butter’ of a Muslim. To develop them as habits is the essence of embarking on a journey towards achieving the love of Allah and constantly increasing your Iman, Insha Allah:


1) Pray the Sunnah prayers

It’s easier to just pray the obligatory prayers and rush out of the mosque! However, when we realize the rewards we’re missing from not praying Sunnah prayers, we will never leave them. There’s only one way of getting yourself to pray these Sunnah prayers constantly: Get into the habit of praying them! They’ll soon become a part and parcel of your Salah and your Salah will feel incomplete without performing these Sunnah prayers.


2) Remembrance of Allah after Salah

How long does it take to recite the supplications after Salah? Around five to seven minutes. If you’re not sure what supplications are being referred to, please purchase a copy of Hisnul Muslim (Fortress of the Muslim), published by Darussalam. Nowadays you’ll find applications for these supplications. Get into the habit of reciting them daily after each Salah to enrich your Salah experience.


3) Morning and evening supplications

There exists a beautiful set of Du’as and Dhikr from the Sunnah of the Prophet (peace be upon him) which he used to say after sunrise and after sunset. They are true stress relievers and energy boosters which will never fail to make our days and evenings feel blessed.


4) Night Prayer

Alhamdulillah during Ramadan we had the wonderful Taraweeh prayers to attend. However, outside of Ramadan there are still many opportunities to obtain the reward of the night prayer. If you’re new to night prayer or you don’t pray it constantly during the year, try to pray Tahajjud at the mosque every night and give yourself a ‘no-excuse’ policy. Develop a habit of praying Tahajjud and continuing to pray them for an entire 30 days. This will set you on better footing to continue with the Night Prayer for the rest of the year Insha Allah.


5) Duha Prayer

Here’s a top secret to a productive day: Two rak’ahs known as the Duha prayer which you may pray at anytime after sunrise till before the sun reaches it’s zenith (around 30 minutes before Dhuhr). The reward of this prayer is similar to giving charity on behalf of every bone in your body, and the energy and buzz you feel during the day is amazing.


6) Supplications before you sleep

You’ve just had a long day and you’re super tired. You climb into bed and you want to hit the sack… but wait! Before you do, can you give yourself just 10 more minutes to recite the supplications before sleeping? That’s all. Try them and find yourself experiencing the most beautiful sleep ever and waking up for Fajr easily, Insha Allah.


7) Reciting one hour of Qur’an each day

Notice that what is being said is: recite one hour of Qur’an each day and not just one Juz or one Surah. The amount of Qur’an you read is not as important as the quality of your understanding. If you spend one hour reciting just one verse but understand it fully, that’s more important and beneficial than reciting lots of Qur’an at breakneck speed, yet not understanding a word.
So there you go, seven spiritually productive habits you can develop throughout the year starting from today!

Karnival Kedah Sejahtera serlahkan Daerah Yan

http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0462.jpg http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0491.jpg

GUAR CHEMPEDAK – Biarpun dalam keadaan hujan dan rumput ‘lecah’, YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak tetap datang ke Dewan Serbaguna Pekan Guar Chempedak bagi bertemu dengan rakyat daerah Yan khususnya, amnya rakyat negeri Kedah.

Biasa dibentangkan dengan permaidani merah sebagai ‘VIP’, namun kali ini YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan hanya berjalan di atas rumput yang ‘lecah’ sejauh 40 meter. Kereta rasminya tidak berhenti di depan pentas utama, malah diletakkan jauh dari pentas.

http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0559.jpg  http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0575.jpg

Kedatangan beliau disambut dengan pukulan alatan muzik tradisional Melayu, tarian singa, pertunjukan silat dan tarian kebudayaan masyarakat India.

 http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0506.jpg http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0577.jpg

Orang ramai juga tidak endah dengan hujan yang turun untuk tidak melepaskan peluang bersalaman dengan YAB Menteri Besar yang ‘tidak besar’ itu ketika hadir bagi merasmikan Karnival Kedah Sejahtera Peringkat Daerah Yan tahun 2011.

Karnival selama tiga hari bermula 25 Mac 2011 dianjurkan oleh Pentadbiran Daerah Yan dengan kerjasama Majlis Ketua Kampung/Komuniti Daerah Yan.

Program yang bakal dijadikan acara tahunan dalam kalendar pelancongan daerah, adalah selaras dengan wawasan daerah Yan iaitu untuk menjadi antara daerah pelancongan termasyhur, daerah pengeluaran hasil pertanian yang berdaya saing dan pusat kecemerlangan ilmu terunggul di Malaysia.

Karnival yang menemukan antara jentera pentadbiran kerajaan dan rakyat bertujuan menyediakan platform kepada setiap lapisan masyarakat daerah Yan khususnya, bagi mendapatkan pendedahan dan memperolehi pelbagai maklumat teknologi terkini dalam usaha melahirkan generasi masyarakat bermaklumat yang sejahtera.

Ia turut memberi ruang kepada usahawan mengembangkan perniagaan mereka dengan menyediakan ruang promosi pemasaran kepada pengusaha serta peniaga pelbagai produk barangan, hasil tani tempatan dan produk perkhidmatan terkini untuk keperluan rakyat sebagai pengguna.

Kepada jentera pentadbiran negeri, ruang kempen dan publisiti disediakan untuk mendekati golongan sasaran di kalangan rakyat.

Sepanjang tiga hari karnival, pelbagai program melibatkan rakyat diadakan dalam usaha memupuk nilai-nilai perpaduan di samping berpeluang mengahayati nostalgia warisan budaya bangsa.

 http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0596.jpg http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0593.jpg

Antaranya adalah pameran jabatan oleh agensi-agensi kerajaan serta produk asas tani, sukaneka rakyat, kejohanan futsal, sepak raga bulatan, bola jaring, pertandingan suara burung merbok, pencak silat, gendang rebana pelbagai kaum, forum perdana ehwal Islam, pertandingan tarik tali, cabutan bertuah, gerai jualan dan persembahan kesenian Islam.

Guru lama...dakwa susah naik pangkat ?http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Gurulamadakwasusahnaikpangkat/Article

Guru lama dakwa susah naik pangkat

2011/03/29

SAYA kecewa kerana Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (KPPK) seolah-olah terlepas pandang terhadap masalah guru lama yang dilayan seperti guru baru mengajar di sekolah rendah.

Saya mewakili ramai yang seangkatan dengan saya mengharapkan KPPK membawa perkara ini ke atas. Sekolah saya sendiri menerima guru yang akan dinaikkan ke skim DGA32, yang baru saja genap berkhidmat selama 10 tahun.
Bagi kami yang sudah mengajar selama berbelas tahun ini, langsung tidak diberikan peluang kenaikan pangkat dan tidak layak dipertimbangkan untuk kenaikan pangkat menjadi penolong kanan.

Kami bukanlah guru lepasan Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI), J-QAF atau guru yang baru dilantik. Pengalaman kami mengajar melebihi 10 tahun sebelum ini langsung tidak diperjuang oleh mana-mana pihak termasuk KPPK.

Sebelum naik ke skim DG41, kami dilantik ke dalam skim KUP DGA32 tetapi ketika itu kami tidak mendapat peluang kenaikan pangkat.

Harapan saya, semoga KPPK memperjuangkan hak kami untuk kenaikan pangkat. Pada tahun lalu dan tahun ini, terlalu banyak guru muda dilantik sebagai penolong kanan.

ABANG CHOR, Ipoh, Perak.

Seminggu dimalukan, Anwar didendang bagai wira


Jimadie Shah Othman
Cukup seminggu isu video seks dikaitkan dengan dirinya, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Isnin malam didendang bagai wira dalam ceramah dan solat hajat Pakatan Rakyat yang dihadiri ribuan penyokong dan pemimpin utama Pakatan Rakyat.

Malah, dalam majlis di Stadium Melawati, Shah Alam itu, pihak di belakang penyiaran video kontroversi itu, terutama bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik pula menjadi sasaran serangan balas Pakatan.

Dalam masa yang sama, anggota parlimen Sungai Petani Datuk Johari Abdul pula diangkat sebagai "hero" kerana versinya yang mempertahankan bahawa Anwar bukan "pelakon" dalam video 22 minit yang ditayangkan di sebuah hotel mewah di ibu negara minggu lalu.

Selain Anwar sendiri, hampir semua pemimpin kanan Pakatan hadir, termasuklah Murysidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, presiden parti itu Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, Penasihat DAP Lim Kit Siang dan Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim dan barisan exconya.

Bagi Anwar sendiri, beliau menyifatkan dakwaan terhadapnya itu sebagai langkah terakhir parti lawan bagi menghalang kemaraan Pakatan bagi menawan Putrajaya dalam pilihan raya umum yang dijangka tidak lama lagi.

Bagaimanapun, ketua pembangkang meminta penyokongnya tidak mempedulikan isu itu sebaliknya memfokuskan kepada perjuangan mereka melalui 'Buku Jingga' dengan mengutamakan isu tata kelola pentadbiran negara supaya berjalan betul.

Berbaju Melayu, bersongkok

Beliau juga berkata, tiga parti dalam Pakatan - PKR, DAP dan PAS - sudah selesai dalam pembahagian kerusi dan sehubungan usaha menumbangkan BN dan menamatkan pentadbiran 30 tahun Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud hendaklah digiatkan.

"Taib Mahmud ini sudah sama lama (bekas presiden Mesir) Hosni Mubarak," katanya disambut gelak ketawa ribuan penyokong yang hampir memenuhi stadium itu.

Pilihan raya negeri itu akan diadakan pada 16 Mac depan, yang menjadi penentuan kepada usaha Pakatan merampas tampuk pemerintahan daripada BN.

Mengulas itu video seks yang dikaitkan dengan dirinya, Anwar mempersoalkan kewibawaan Rahim dan membandingkannya dengan isu yang sama melibatkan Presiden MCA Datuk Seri Chua Soi Lek sebelum ini.

"Dalam kes Soi Lek, siapa edar ditangkap. Dalam kes ini, siapa edar dirai. Kebetulan namanya (orang itu) Rahim Thamby Chik," sindir Anwar yang berbaju Melayu dan bersongkok dalam ceramah itu.

Sambil mengaitkan Rahim dengan dakwaan rasuah yang membelenggu bekas pemimpin kanan Umno itu sebelum ini, Anwar juga mendakwa isu video itu ditimbulkan kerana pendakwaan terhadapnya di mahkamah dalam kes liwat membabitkan Mohd Saiful Bukhari Azlan adalah "lemah".

Nik Aziz hanya berdoa, bertakbir

Manakala Lim pula dalam ceramahnya sebelum itu mempersoalkan kenapa Datuk T sebagai pihak di belakang penyiaran video itu kepada pihak media dan beberapa ahli politik tidak ditangkap sehingga sekarang.

Bagi menyelesaikan masalah itu, Lim yang juga anggota parlimen Ipoh Timur mencadangkan diadakan persidangan meja bulat melibatkan keanggotaan daripada pelbagai parti, termasuk BN, NGO dan tokoh semua agama.

"Bagaimanapun, langkah pertama hendaklah tangkap Datuk T dan bawa ke muka pengadilan terlebih dahulu," kata pemimpin popular DAP itu lagi.

Manakala Abdul Hadi pula mengulas dakwaan terhadap Anwar itu daripada aspek agama yang mana dakwaan terhadap Anwar itu didakwanya tidak dibuat mengikut kaedah hukum Islam.

"Ini ditayangkan di hotel, bukan mahkamah... Sepatutnya siasat jenis kameranya, filem yang digunakan, siapa pelakonnya, siapa penerbitnya," katanya yang juga anggota parlimen Marang.

Bagaimanapun, acara puncak yang dinantikan, iaitu ceramah Nik Abdul Aziz mungkin mengecewakan ramai penyokongnnya apabila beliau hanya naik ke pentas bagi membacakan doa dan bertakbir tiga kali.

Pemimpin veteran PAS itu tidak langsung berceramah, dipercayai kepenatan setelah menghadiri program lain sebelum itu.

Etika Kewartawanan hangpa tauk mana?


Video Seks: Jakarta Post Selar Akhbar Malaysia Langgar Etika Kewartawanan
Share10

Jakarta: The Jakarta Post menyifatkan politik di Malaysia, kotor kerana melibatkan seks, media dan video konspirasi yang berterusan.

Kolum editorial akhbar terkenal Indonesia itu memuatkan pandangannya dengan menyentuh siri fitnah terbaru terhadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang didakwa terlibat dengan rakaman video lucah palsu baru-baru ini.

“Minggu lalu media tempatan melaporkan politik kotor terbaru Malaysia (kononnya) melibatkan Anwar Ibrahim dalam video lucah bersama pelacur di hotel.

“Timbul pertanyaan bagaimana ia boleh berlaku sedangkan Anwar berdepan kes sodomi di mahkamah,” kata editorial itu yang turut menyebut kerajaan mengawal media untuk diperalat bagi merosakkan imej Anwar, sekalipun terpaksa melanggar etika kewartawanan.

“Media Malaysia tidak melaporkan mengenai orang dalam video tetapi menyatakan lelaki itu mirip Anwar bagi menjatuhkan kredibiliti dan integritinya di mata masyarakat.

“Kebenaran dan pengesahan tidak dihirau apabila ia dijadikan alat propaganda,” kata tulisan, sinis.

Editorial akhbar itu turut menyelar tindakan individu yang terlibat dalam penyebaran video itu sebagai pengecut kerana menggunakan media.

“Sumber video tidak didedah, sikap mereka seperti pepatah Melayu ‘lempar batu sembunyi tangan’ kerana tiada sesiapa mahu bertanggungjawab atas penayangan video itu.

“Tetapi media arus perdana melaporkan berita itu daripada sudut pemerhatian mereka,” kata tulisan itu yang menganggap media seperti memberi tekanan kepada Anwar untuk membuat penafian sebagai satub bentuk gangguan sehingga pilihan raya umum akan datang.

“Media meletakkan tanggungjawab pada Anwar untuk menafikan perkara itu, sesuatu yang kemungkinan akan membuatnya sibuk selama beberapa bulan dan bertahun-tahun, sehingga pilihan raya umum akan datang.

“Kita pernah menyaksikan kes seumpama ini ketika Anwar dipenjara buat pertama kali tetapi dibebaskan pada 2004 selepas Mahkamah Agong membatalkan kes tersebut,” kata tulisan itu lagi. -batuvskayu

Beri kerjasama sepenuhnya kepada Menteri Besar - Sultan Selangor

SHAH ALAM, 28 Mac: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menggesa semua pihak termasuk pembangkang memberikan kerjasama sepenuhnya kepada Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bagi meningkatkan pentadbiran negeri.

"Beta berharap kita semua akan bekerja dengan niat baik serta memberikan kerjasama perlu kepada kepimpinan negeri diketuai Memanda Menteri Besar.

"Beta sendiri sentiasa berbincang dengan Memanda Menteri Besar baik dalam soal pentadbiran, ekonomi dan permasalahan sosial terutama melibatkan negeri di mana beta banyak memberi nasihat kepada Memanda beta demi kesejahteraan rakyat," tegas baginda.

Sultan Selangor bertitah demikian ketika merasmikan Sidang Dewan Negeri Selangor Pertama Penggal keempat Dun Kedua Belas pada pagi ini.

Baginda bertitah semua pimpinan terutama Adun hendaklah mengepikan fahaman politik kepartian dengan mengutamakan kesejahteraan rakyat dan kemajuan negeri.

Titah baginda, semua perkara yang dibincangkan dalam dewan hendaklah mengutamakan rakyat dan negeri.

Baginda berharap dewan kali ini menjadi medan terbaik menyelesaikan pelbagai isu khusus melibatkan kepentingan rakyat.

Dengan amanah yang diberi, keutamaan semua wakil rakyat adalah untuk hadir ke dewan berbahas dan membawa suara akar umbi merentasi kepentingan agama, kaum, politik dan sosial, tambah baginda.

"Semua perkara berbangkit hendaklah dibincangkan dalam dewan mulia ini dengan penuh intelektual dan bukannya dengan emosi.

"Beta berbangga dengan kemajuan negeri yang memberikan sumbangan besar kepada hasil pendapatan negara," tegas baginda.

Dalam pada itu, baginda sedar Selangor sebagai negeri maju pada 2010 telah mendapat pelaburan sebanyak RM10.64 bilion dengan 325 projek industri berteknologi tinggi diluluskan.

Jumlah ini menunjukkan peningkatan sebanyak 47 projek berbanding 2009.

"Namun kita harus sentiasa bersiap sedia berhadapan dengan iklim ekonomi dunia yang ada kalanya tidak menentu khususnya di Amerika, Eropah dan Timur Tengah.

"Jangan kita berbelanja secara boros dan tanpa kawalan, pengalaman lalu harus dijadikan tauladan," tegas baginda.

Baginda berharap Belanjawan 2011 bertemakan Hasil Negeri Untuk Rakyat dengan empat startegi utama akan dilaksanakan Kerajaan Selangor; pengurusan sumber negeri secara bijaksana, pengurusan perbelanjaan cekap, mendokong pembangunan modal insan dan melestarikan pembangunan negeri dengan baik dan berkesan dapat memangkin agenda berkaitan.

Read more: http://kafesantai.blogspot.com/#ixzz1HwZQHsfs

Kedah Agro, PKNK sedia beli buah-buahan orang kampung

http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0462.jpg
GUAR CHEMPEDAK – Rakyat Kedah yang mempunyai dusun buah-buahan bermusim seperti rambutan dan durian tidak perlu bimbang untuk menjual hasil buah tersebut.

Ini kerana bermula tahun ini, apabila tibanya musim buah-buahan, kerajaan negeri melalui anak syarikatnya, Kedah Agro Holdings Berhad dan Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) akan membeli semua hasil buah rambutan dan durian untuk diproses.

Menteri Besar Kedah, YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak berkata, PKNK sedang giat menyiapkan kilang pemprosesan produk asas tani di Sungai Petani, dan dijangka siap Jun ini dengan menelan belanja RM10 juta.

Oleh demikian, kerajaan negeri akan membeli buah rambutan dan durian daripada rakyat yang mempunyai dusun buah rambutan dan durian.

“Hari ini, kita mahu rambutan dan durian kita ada harga, PKNK sedang giat menyiapkan kilang untuk proses bahan asas tani dan akan siap Jun ini.

“Jadi, kepada sesiapa yang ada dusun buah tersebut, kita akan beli semua untuk diproses dan ditinkan untuk dijadikan jus, untuk durian kita boleh buat lempok, rambutan boleh ditinkan seperti laici,” jelas beliau pada Majlis Perasmian Karnival Kedah Sejahtera Peringkat Daerah Yan 2011 di Kompleks Dewan Serbaguna Guar Chempedak.

Manakala Kedah Agro yang telah berjaya menanam nanas, dan kini aktif untuk mengusahakan tanaman pisang dan betik juga akan membeli semua buah mempelam daripada rakyat Kedah untuk diproses menjadi kordial dan lain-lain hasil industri asas tani.

“Kedah Agro telah buat keputusan untuk beli buah pelam rakyat, buah tersebut dikumpulkan di satu tempat untuk dikupas, kemudian diproses untuk jadi jus dan macam-macam lagi yang boleh dihasilkan dari buah pelam,” ujar beliau.

Semua usaha adalah untuk menjadikan Kedah sebagai Belanda Timur bagi menjamin keluaran makanan.

Kerja naik taraf punca banjir

BUKIT PINANG - Pembinaan beberapa projek perumahan dan naik taraf jalan didakwa menjadi punca kepada masalah banjir kilat di Kampung Darat, Pokok Sena, di sini.

Kampung berkenaan yang dilanda banjir kilat buat kali kedua bagi tempoh 40 tahun, menjadi masalah terbaru penduduk setempat.

Setiausaha Pusat Khidmat Wakil Rakyat (PKWR) DUN Bukit Pinang, Mohd Firdaus Salleh berkata, pihaknya menerima aduan daripada penduduk dan akan membawa masalah berkenaan ke pengetahuan pihak berkaitan.

Menurutnya, dalam tinjauan wakil PKWR DUN Bukit Pinang bersama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Pinang, Datuk Mohd Roshidi Osman, pihaknya mendapati air tidak mengalir berpunca dari kedudukan kampung yang rendah setelah kawasan sekelilingnya ditambak untuk dimajukan bagi projek perumahan.

“Selain faktor berkenaan, kita juga mendapati faktor seterusnya yang memburukkan lagi keadaan adalah longkang lama di Jalan Langgar ditimbus dan longkang yang dibina baru tidak ada saliran air yang sempurna.

“Sekiranya berlaku hujan lebat yang berpanjangan, air yang mengalir melalui parit akan sampai ke Kampung Darat.

“Air berkenaan tidak dapat dialirkan ke tempat lain dengan sempurna menyebabkan berlakunya banjir kilat,” katanya kepada Sinar Harian.

Mohd Firdaus berkata, Kampung Darat juga dikenal pasti sebagai destinasi terakhir kepada punca saliran perparitan.

Menurutnya, pihaknya akan membawa perkara itu ke pengetahuan Jurutera Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) bagi mengenal pasti jalan penyelesaian.

“Wakil rakyat juga turut mendengar masalah dan luahan daripada masyarakat setempat dan setiap aduan akan dikumpulkan serta dibawa berbincang dengan pihak berkaitan,” katanya.

Mohd Roshi menyifatkan masalah seumpama ini boleh dijadikan sebagai contoh pembangunan yang tidak menitikberatkan kesan lain sehingga membawa kerugian dan kesan kepada orang lain.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...