TERKINI :

Tuesday, March 22, 2011

Al Fatihah - walaupun sudah 7 tahun sudah berlalu..

Politik Malaysia menuju era politik lucah!

PETALING JAYA: Cubaan pihak yang cuba mengaitkan tokoh utama pembangkang dengan individu di dalam rakaman video seks yang ditayangkan kepada wartawan di Hotel Seri Carcosa semalam dianggap sebagai permulaan bagi menghalalkan kepada percaturan politik menjatuhkan maruah sekaligus menjatuhkan musuh politik.

Ketika sesetengah pihak menganggap ia bukanlah sesuatu yang baru dalam arena politik negara, pihak lain pula berpendapat, walaupun ini bukan pertama kali berlaku tetapi ia merupakan petanda satu permulaan baru yang lebih buruk dan tidak terkawal dalam politik negara.

Penayangan video seks semalam juga dianggap membawa dimensi baru kepada percaturan politik lebih menjengkelkan dengan peningkatan berganda dan terbuka terhadap tindakan berbalas serangan demi menjatuhkan maruah dan moral musuh politik kedua-dua belah pihak Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR).

Sebelum ini, Ahli Parlimen Labis, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dikatakan 'diperangkap' oleh musuh dalamannya sendiri apabila rakaman video seksnya disebarkan kepada umum dan membawa kepada perletakkan semua jawatannya dalam MCA dan juga kerajaan.

Cuma bezanya, ketika itu tiada media dipanggil untuk 'tayangan perdana' dan Soi Lek sendiri membuat pengakuan bahawa lelaki di dalam rakaman video lucah terbabit adalah beliau.

Selain Soi Lek, Elizabeth Wong dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) turut menerima nasib yang sama apabila foto beliau sedang tidur yang diambil tanpa pengetahuannya di kediamannya sendiri tersebar di internet.

Selain isu yang mengaibkan maruah Adun Bukit Lanjan itu, ketika itu beliau juga hampir berputus asa dengan niat untuk mengundurkan diri daripada arena politik negara.

Tindakan berkepentingan politik

Bagi pihak yang mahu percaya dakwaan pihak-pihak tertentu bahawa tindakan seperti ini merupakan tindakan demi kepentingan moral masyarakat dan bukannya satu tindakan berkepentingan politik merupakan sesuatu yang bodoh pada masa ini.

Lebih-lebih lagi, pada hari yang sama juga Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak baru sahaja dibubarkan bagi membolehkan Pilihan Raya Negeri (PRN) itu yang ke 10 diadakan.

Pada masa artikel ini ditulis indentiti 'host tayangan perdana' terbabit yang hanya mahu dikenali sebagai Datuk T semalam masih belum dikenal pasti dan pemimpin Barisan Nasional (BN) pula tentunya menafikan penglibatan mereka dalam pembikinan dan penayangan video tersebut.

Jadi bahan kempen PRN Sarawak

Ketika pemimpin BN menafikan penglibatan mereka dan pada masa sama mengaku 'tidak mempraktikkan' sebarang tindakan serangan peribadi yang mengaibkan, juga adalah bodoh untuk mempercayai isu ini tidak akan digunakan sekurang-kurangnya di peringkat jentera mereka dalam kempen PRN Sarawak nanti.

Malahan ketika Pilihan Raya Kecil DUN Tenang sebelum ini tindakan menyerang peribadi lawan turut dipraktikkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sendiri apabila membuka isu kes liwat yang membabitkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu ceramahnya ketika berkempen.

Bagaimanapun, serangan tersebut dibalas kembali secara umum dengan kejadian yang di dalam pengetahuan Anwar ketika masih di dalam kabinet, namun enggan memperincikan lebih mendalam tentang skandal yang dimaksudkannya itu.

Di pihak PR, meskipun turut mengambil kesempatan keuntungan politik terhadap sebarang isu yang membabitkan moral pemimpin BN, namun tindakan mereka seringkali dilapikkan sebagai demi mendapatkan keadilan.

Antara kes berprofail tinggi yang pernah mendapat perhatian masyarakat dan pemimpin pembangkang ialah kes kematian model warganegara Mongolia, Altantuya Sharibu beberapa tahun lalu.

Ketika perbicaraan kes ini telah lama selesai, ia tetap menjadi ingatan apabila dua anggota Unit Tindakan Khas (UTK), Polis DiRaja Malaysia yang didakwa oleh peguam bela mereka merupakan pihak yang tidak menerima sebarang faedah atas kematian mendiang telah dijatuhkan hukuman mati.

Sementara itu, beberapa isu lain yang membabitkan moral pemimpin BN, pada masa ini masih kurang tersebar secara terbuka dan meluas melainkan secara terpencil di alam siber.

Bagaimanapun, 'tayangan perdana' rakaman video lucah semalam dikatakan mampu menjadi penyebab kepada pendedahan demi pendedahan isu moral yang membabitkan pemimpin BN walaupun status sesetengah isu tersebut masih diragui kesahihannya.

Tindakkan itu nanti juga akan menimbulkan reaksi berbalas serangan dengan membuka pekung lawan masing-masing sekaligus menjadikan politik Malaysia maju setapak lagi melangkah ke era politik lucah.

* Free Malaysia Today

Apa kata PEGUAM ZOL KULIM pasai komen ABIM nie..??

Video seks: Abim gesa hormati ketetapan syariah
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 22 Mac: Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) menggesa agar semua pihak menghormati segala ketetapan syariah yang telah digariskan untuk kebaikan bersama berhubung pendedahan salah laku seksual pemimpin politik negara.

Presidennya, Dr Muhamad Razak Idris juga meminta sebarang perbincangan serta perbicaraan kes hanya dilakukan oleh autoriti-autoriti yang berkenaan menerusi perundangan yang telah ditetapkan di samping mengelak untuk membicarakannya secara meluas tanpa dilandasi sebarang etika.

Merujuk kepada pendedahan salah laku seksual pemimpin politik negara oleh laman Malaysiakini bertajuk 'Rakaman aksi seks pemimpin utama pembangkang? ', Abim ingin menyatakan bahawa sebarang pertuduhan ataupun dakwaan salah laku moral ke atas seseorang individu haruslah disalurkan menerusi prosedur perundangan yang sah.

“Jika kes berkenaan itu membabitkan seseorang Muslim, kedua pihak pendakwa serta pembela sepatutnya menyalurkan kes mereka untuk diadili serta dinilai menerusi prosedur perundangan syariah sepertimana yang telah ditetapkan oleh Al-Qur'an dan Sunnah,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Dalam hal ini, katanya Abim memandang berat sebarang pertuduhan serta dakwaan liar berupa fitnah yang dilakukan di luar lingkungan prosiding perundangan yang telah digariskan seperti membawa para saksi yang mencukupi di samping iqrar daripada individu yang dituduh.

Tambahnya, tatacara perundangan syariah telah menetapkan prosidingnya yang tersendiri untuk memelihara bukan sahaja moral serta maruah individu yang dituduh, bahkan juga integriti pihak yang membuat tuduhan.

Katanya, kegagalan memenuhi prasyarat yang ditetapkan akan meletakkan pihak yang terlibat dalam hukuman jenayah Qazaf yang turut menafikan hak si tertuduh sebagai saksi di masa-masa akan datang.

“Hal ini selari dengan salah satu prinsip utama Maqasid Syariah iaitu untuk menjamin serta melindungi maruah dan serta kehormatan seseorang individu di samping memelihara keharmonian hubungan di antara manusia,” ujarnya.

Dalam konteks perundangan negara yang unik, jelasnya seseorang tidak sahaja berhak menuntut untuk dibicarakan serta membela dirinya menerusi lunas perundangan sivil yang sah.

“Bahkan, sebagai seorang Muslim juga, beliau berhak untuk dibicarakan serta menafikan sebarang dakwaan yang dikemukakan ke atasnya dalam prosiding perbicaraan Mahkamah Syariah sepertimana yang ditetapkan Perlembagaan Persekutuan,” katanya lagi.

Pakat-pakat Baca.. Lepas Tu Cetak & Sebarkan..


Harga Getah sudah jatuh ke RM4.60 berbanding harga tertinggi sebelum ini RM8.80 se kg

TAKNAK NAIK BANNER PULAK KAA MARAH BN SEBAB TURUN HARGA GETAH

Harga getah turun hingga 48 peratus

KUALA LUMPUR, 22 Mac: Harga komoditi utama seperti kelapa sawit, getah, koko dan lada kekal berada di paras tinggi sejak 5 tahun lalu hanyalah pada kedudukan umum, tetapi kini para penoreh getah kembali terhimpit apabila harga komoditi utama itu telah turun mendadak sehingga 48 peratus.

Sehubungan itu, kerajaan diminta menubuhkan stok pengimbal getah negara bagi mengawal harga komoditi utama itu agar terus kekal tinggi dan tidak naik dan turun mendadak.

Ahli Parlimen Kota Bharu, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah menjelaskan, penurunan harga getah sehingga 48 peratus berlaku sejak dua minggu lalu apabila harga sekilogram getah sekerap hanya RM4.60 berbanding harga tertinggi sebelum ini RM8.80 sekilogram.

Menurut beliau, penurunan harga sehingga RM4.20 sekilogram itu tentunya amat membebankan para penoreh getah, tetapi harga itu juga belum diketahui sama ada akan terus bertahan pada paras itu atau akan terus turun lagi sehingga lebih membebankan para penoreh getah di kampung-kampung.

Katanya, untuk menjaga kebajikan para petani, peneroka dan penoreh getah, beliau telah bertanyakan kepada pihak kerajaan apakah langkah yang dilakukan agar harga komoditi utama itu terus kekal tinggi menerusi soalan tambahan pada persidangan Dewan Rakyat semalam.

"Jawapan yang diberikan oleh Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Hamzah Zainudin itu memang betul, tetapi ia tidak merujuk kepada keadaan sebenar harga getah sejak dua minggu kebelakangan ini yang telah turun mendadak sehingga sebanyak itu," katanya ketika ditemui di lobi Dewan Rakyat, di sini, hari ini.

Semalam ketika menjawab pertanyaan Wan Abdul Rahim, Hamzah menjelaskan harga komoditi utama seperti kelapa sawit, getah, koko dan lada kekal di paras tinggi sejak 5 tahun lalu.

Contohnya, harga purata minyak sawit mentah (crude palm oil - CPO) pada tahun 2010 adalah di paras RM3,620 setan berbanding dengan RM1,395 setan pada tahun 2005, iaitu kenaikan sebanyak 159 peratus dalam tempoh 5 tahun.

Bagi tempoh Januari hingga Februari 2011 pula, harga purata CPO adalah RM3,789 berbanding RM2,532.50 dalam tempoh yang sama pada tahun 2010.

Harga getah gred SMR 20 telah meningkat daripada RM5.23 sekilogram pada tahun 2005 kepada RM10.58 sekilogram pada tahun 2010. Paras tertinggi dalam sejarah yang telah dicapai adalah RM17.17 sekilogram iaitu pada 18 Februari 2011. Manakala bagi tempoh Januari hingga Februari 2011 harga purata gred SMR 20 adalah RM16.26 sekilogram.

Mengulas perkara itu dengan lebih lanjut, Wan Abdul Rahim menjelaskan, penurunan harga getah sehingga hampir 50 peratus itu sebenarnya bukan berpunca dari kekurangan permintaan terhadap getah asli di seluruh dunia, tetapi disebabkan stok yang tinggi atau berlebihan di kilang-kilang getah sehingga menyebabkan pihak kilang kurang melakukan pembelian daripada para penoreh.

"Apabila pihak kilang telah menghantar atau mengeksport dalam kuantiti yang banyak ke luar negara, harga getah akan tinggi kembali, tetapi kita tidak pasti bila akan berlaku dan akan bertahan selama mana," katanya.

Untuk membolehkan harga getah terus kekal tinggi, beliau menyarankan pihak kerajaan agar mengawal selia kedudukan pengilang-pengilang supaya penurunan sebanyak itu tidak berlaku.

Selain itu, beliau juga menyarankan kerajaan agar mewujudkan semula stok pengimbal getah negara supaya dapat mengawal harga getah secara langsung bagi membolehkan harga getah terus kekal tinggi demi kepentingan para penoreh dan negara.

Dalam masa yang sama, beliau turun mengingatkan pihak kerajaan agar turut memikirkan tentang kepentingan mengembalikan semula kedudukan negara sebagai negara pengeluar getah asli utama dunia dengan melakukan beberapa langkah yang diperlukan, memandangkan Malaysia kini berada di tangga kedua di belakang Thailand dalam senarai pengeluar getah dunia.

"10 tahun lalu, harga getah (sekerat) hanya 35 sen sekilogram. Kini harganya memang dah jauh lebih tinggi, tetapi turun pula hingga 48 peratus dua minggu lalu. 40 tahun lalu juga, Malaysia adalah pengeluar utama getah dunia dan kerajaan turut ujudkan stok pengimbal getah negara.

"Kini kita minta kerajaan wujudkan kembali stok pengimbal getah negara dan lakukan beberapa langkah bagi mengembalikan kedudukan negara sebagai pengeluar getah utama dunia.

"Kita tak rugi kalau terus menjadi pengeluar getah utama dunia kerana permintaan terhadap getah asli dunia tidak pernah berkurangan. Contohnya Jepun. Di Jepun, getah asli digunakan sebagai tapak pembinaan bangunan. Selain Jepun, getah asli juga turut diimport oleh negara-negara lain lagi," ujar beliau.


Kalau Aku Di Tempat Anwar

http://media.themalaysianinsider.com/images/uploads/mugshots/anwaribrahim400px_2.jpg
“Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.(al-Hujurat:6).
Tahun 1998 kita dikejutkan dengan berita pemecatan Anwar Ibrahim dari kabinet Mahathir. Gegak - gempita sekalian alam. Penghinaan terhadap Anwar Ibrahim berterusan. Media perdana terdiri daripada RTM, TV3, Utusan Malaysia, Berita Harian dan lain - lain, menjalankan tugas menghina Anwar tanpa jemu - jemu.

Tahun 2010 sekali lagi Anwar dihina. Sekali lagi dunia terkejut. Kerajaan Turki menawarkan perlindungan politik terhadap Anwar. Media perdana sekali lagi memainkan peranan sebagai tukang fitnah yang hebat. Saban hari tanpa penat. Penghinaan yang berterusan hinggalah ke tahun 2011.

Tahun 2011 bermula lagi satu penghinaan yang baru. Video seks yang ditontonkan kepada wartawan. Atas tujuan untuk memperlihatkan betapa kejinya Anwar bin Ibrahim. Serangan bertali - arus dari media perdana juga seperti biasa tidak jemu - jemu. Serangan yang bertali - arus dijangka akan berterusan. Imej Anwar bin Ibrahim pasti akan terjejas di kalangan masyarakat yang tidak mahu memikir dengan baik. Kenapa? Belum sempat Anwar menuding jari kepada Umno dan polis. Najib terus menafikan penglibatan polis. Pemimpin Umno terus menafikan penglibatan mereka. Seolah - olah mereka dalam keadaan gabra tak kena gaya.

Kenapa aku meletakkan tajuk sedemikian rupa sedangkan kesahihan video tersebut belum dikenal - pasti. Mungkin benar imej lelaki itu Anwar atau mungkin tidak. Aku memilih buat sementara waktu untuk tidak percaya. Kerana aku memegang prinsip jika ada berita yang disampaikan oleh mereka yang fasik dan penipu, aku harus berhati - hati menerimanya. Itu yang diajar oleh Islam. Malah dalam isu Chua Soi Lek pun aku pada mulanya diam sehinggalah video itu disahihkan oleh mereka yang pakar dan bebas dari pengaruh politik.

Aku meletakkan tajuk sebegitu kerana memikirkan, andainya aku ditempat Anwar dan aku tidak bersalah dan terus - menerus dihina dan difitnah apakah mampu aku berdiri lagi? Anwar masih mampu tersenyum dan terus melawan. Terbaru Anwar pergi membuat laporan polis untuk melaporkan video tersebut sebagai satu niat jahat untuk memfitnah beliau. Anwar masih terus memperkuatkan azamnya untuk terus menggempur Umno. Bayangkan kalau aku di tempatnya. Sudah pasti aku akan terduduk jatuh. Lemah untuk meneruskan perjuangan ini. Sudah pasti aku akan tidak meneruskan aksi penentangan terhadap Umno. Aku akan biarkan saja Malaysia terus hancur ditangan Umno.

Ya, kita harus menunggu kesahihan video tersebut. Tapi buat sementara waktu, aku akan terus memikirkan apakah aku punya kekuatan untuk terus berjuang jika aku berada di tempat Anwar Ibrahim. Buat sementara waktu, aku tidak menerima berita video seks tersebut. Bukan bererti aku taksub dengan Anwar, tetapi aku tidak mahu terus menerima berita tersebut kerana melihat kekalutan dari pihak Umno khasnya Najib dalam isu ini dengan cepat - cepat mengeluarkan kenyataan menafikan pihak polis terbabit dan aku agak susah menerima kata - kata dari mereka yang merampas tanah orang Melayu dan merompak duit rakyat.

In my shoes just to see
What it’s like to be me
I’ll be you, lets trade shoes
Just to see what it be like to
Feel your pain, you’ll feel mine
We’ll go inside each other’s minds

Mampukah kita berada disituasi tersebut?

Video Sex : Adakah DATUK T itu DATUK TIPU..???

Konspirasi terancang terhadap Anwar Ibrahim

Media arus perdana , mendedahkan bahawa tarikh video yang didakwa rakaman seks lelaki mirip Anwar Ibrahim dengan seorang pelacur cina dirakamkan pada 21 Febuari , dengan time stamp tertera antara pukul 10:23 PM dan 10:45 PM [TheStar].

CCTV (Video) Rakaman Aksi Seks Pemimpin Tertinggi Pembangkang?

Anwar berada di rumahnya bersama ahli keluarga pada 21 Februari 2011 iaitu tarikh yang tertera dalam rakaman video berkenaan."Saya di rumah bersama (Wan Dr) Azizah (Ismail), anak-anak dan cucu selepas bermesyuarat dengan staf KEADILAN," katanya.Malah, Anwar ketika waktu dan tarikh yang kononnya video itu dirakam, beliau sedang membalas twitter dengan penyokong.

Video 20 minit itu menunjukkan ia masa jam 10 malam dan bertarikh 21 Februari 2011.

"Pada jam 10.30 pagi pada 21 Februari lalu, saya berada bersama keluarga dan kawan-kawan dan sedang berbalas-balas twitter dengan penyokong," katanya.

Anwar sempat berjenaka dengan wartawan apabila berdiri dan menunjukkan perutnya yang kempis, sama sekali berbeza dengan lelaki yang didakwa menyerupai beliau dalam video itu.

"Gambar mirip saya, cuma perutnya jauh lebih buncit dari saya," katanya pada sidang media khas di ibu pejabat KEADILAN, Damansara 21 Mac lalu.

Anwar juga menyifatkan rakaman video itu sebagai fitnah jahat dan jijik serta satu rekayasa jahat musuh politik yang berhasrat membantutkan kemaraan Pakatan Rakyat dan KEADILAN.

border-top-width: 0px;border-right-width: 0px;border-bottom-width: 0px;border-left-width: 0px;text-align: center;cursor: pointer;height: 351px;
Ini bermakna jika Anwar Ibrahim adalah lelaki di dalam video tersebut, maka jelas sekali Anwar seorang yang hebat, kerana melakukan seks dengan pelacur sambil mengemaskini (update) Facebooknya [FB Anwar]. Ini berikutan rekod masa yang tertera pada facebooknya adalah di dalam sela masa waktu video tersebut dirakamkan.

border-top-width: 0px;border-right-width: 0px;border-bottom-width: 0px;border-left-width: 0px;text-align: center;cursor: pointer;height: 393px;
Malah pada malam kejadian rakaman video itu, Twitter Anwar Ibrahim membuktikan bahawa beliau sedang aktif mengemaskini dan melayan soalan-soalan daripada pengikut-pengikut di Twitter [TwitterAnwar].

border-top-width: 0px;border-right-width: 0px;border-bottom-width: 0px;border-left-width: 0px;text-align: center;cursor: pointer;height: 249px;
Di bawah ini screenshot saat Anwar sedang melayani soalan pengikutnya di Twitter beliau [TwitterAnwar].
border-top-width: 0px;border-right-width: 0px;border-bottom-width: 0px;border-left-width: 0px;text-align: justify;cursor: pointer;height: 363px;
Maka untuk membuktikan bahawa Anwar benar-benar melakukan seks dengan pelacur cina tersebut, video rakaman adengan seks itu seharusnya merakam juga aksi Anwar melakukan seks sambil tangannya menaip laptop atau blackberry atau apa-apa peranti elektronik lain yang membolehkannya mengemaskini akaun facebooknya.


"Nampaknya pereka konspirasi video ini, tak cukup bijak.
-DATUK T ke DATUK TIPU-

ubah sekarang selamatkan Malaysia...Sebarkn!

Ahmad Bashah 'terlondeh' di kubu sendiri

Mohd Shubihi Muhamad Zain

ALOR SETAR, 22 Mac: Imej Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Negeri Kedah tidak mungkin dapat dipulihkan lagi apabila dilondehkan di kubu kuatnya sendiri.

Hasrat pemimpin nombor satu Umno Kedah menampilkan watak utama konspirasi 1998, Umi Hafilda Ali dalam program 'merungkai segala rahsia Anwar Ibrahim' yang dijadual malam tadi terpaksa dibatalkan ekoran desakan kuat mereka yang muak dengan fitnah dan pembohongan wanita itu.

Lebih 300 anak-anak muda dan masyarakat sekitar berkumpul di hadapan Dewan Orang Ramai Taman Wira B, Mergong menyatakan bantahan terhadap penyalahgunaan premis berstatus premis milik kerajaan negeri oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

Mereka yang berkumpul kebanyakannya menyuarakan ketidakpuasan hati apabila Umno memperlakukan sewenangnya dewan orang ramai seperti harta mereka sendiri.

"Ini dewan orang ramai milik kerajaan negeri bukannya hak Umno, selama lebih 50 tahun Umno dah buat harta kerajaan macam harta dia, dewan orang ramai bukan untuk dijadikan markas Umno atau pejabat mana-mana parti politik.

"Umno harus kosongkan mana-mana dewan milik kerajaan di negeri ini yang selama ini dijadikan markas mereka, termasuk juga Datuk Bashah yang tak malu menumpang di pejabat penghulu dan menjadikan premis itu pejabat operasinya sebagai wakil rakyat Bakar Bata," kata salah seorang dari peserta bantahan pada malam itu.

Sementara itu, Pengarah Majlis Tindakan DUN (MTD) Bakar Bata, Zulkifli Che Harun yang ditemui mengucapkan tahniah kepada anak-anak muda dan mereka yang berkumpul menyuarakan bantahan mereka terhadap kerakusan Umno itu.

"Bagi pihak MTD dan PAS Kawasan Alor Setar, saya mengucapkan syabas dan tahniah kepada anak-anak muda dan mereka yang berani menyuarakan bantahan ini di samping berjaya menyekat Umi Hafilda dari terus melemparkan fitnah jahatnya terhadap pemimpin Pakatan Rakyat.

"Ini merupakan petanda kebangkitan golongan muda dan rakyat yang telah muak dan jelak dengan pembohongan dan fitnah Umno dan kuncunya. Kita lihat bagaimana reputasi Datuk Bashah sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Negeri Kedah tercalar kerana dimalukan di kubu sendiri," katanya.

Terdahulu, satu laporan polis telah dibuat PAS Kawasan Alor Setar berhubung penganjuran ceramah oleh Umno yang disyaki tidak memohon permit polis dan menyalahgunakan premis awam milik kerajaan untuk tujuan politik sempit mereka.

Sehubungan itu sepasukan anggota polis telah bertindak membatalkan ceramah Umi Hafilda yang kebelakangan ini kerap muncul dengan isu-isu sensasi bertujuan melemparkan fitnah ke atas Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Semakin hebat diaibkan, semakin ramai sokong Anwar

PETALING JAYA 21 MAC: Walaupun dikaitkan dengan pelbagai fitnah termasuk digelar agen Yahudi, pengamal hemoseksual dan terbaru dikaitkan dengan video rakaman seks yang diedarkan hari ini, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak pernah hilang sokongan rakyat.

Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Saifuddin Nasution berkata, semakin liar tuduhan yang dilemparkan ke atas Anwar, ia hakikatnya menguatkan sokongan rakyat kepada Ketua Umum PKR itu.

Bercakap pada sidang media di Ibu Pejabat PKR petang tadi, Saifuddin menganggap kebangkitan rakyat tidak akan disekat melalui klip video lucah yang cuba dikaitkan dengan Ketua Pembangkang.

Malah katanya, sejak dari awal penubuhan parti itu telah dikecam dengan pelbagai tomahan namun masih berjaya dibuktikan dengan sokongan rakyat untuk membebaskan negara daripada cengkaman politik Umno-Barisan Nasional (BN).

"Ujian sokongan sebenarnya pada pilihanraya. Kita bermula dengan lima kerusi Dewan Undangan Negeri. Datuk Seri Anwar turut diserang (sebagai) agen asing, agen Yahudi, pengkhianat Melayu dan bermacam lagi. Kita masuk pilihanraya lagi sehingga 2008, kita mampu memenangi sehinggi 31 parlimen dan 43 Dewan negeri dengan 1.5 juta sokongan pengundi," ujar Saifuddin.

Negara hari ini digemparkan dengan tayangan video lucah yang didakwa melibatkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim oleh individu
bergelar Datuk T.

Dengan kehadiran ketua-ketua editor media arus perdana dan anggota Unit Khas PDRM, video tersebut ditayangkan selama 21 minit.

Namun pengamal media tidak dibenarkan mencatat sebarang nota atau membuat rakaman ketika ianya ditayangkan di Carcosa Seri Negara pagi tadi.

Rakaman tersebut dilakukan pada 21 Februari tahun ini dengan peralatan kamera canggih bertujuan untuk memerangkap Anwar dan kepimpinan PKR.

Seterusnya individu bergelar Datuk T itu turut mengugut untuk mendedahkan video itu sekiranya Anwar dan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tidak meletakkan jawatan dalam tempoh seminggu.

Anwar seterusnya menafikan perkara itu dalam sidang media yang sama dan akan membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi jam 10.30 pagi esok.


Video Sex : Depakata bukan nak sabotaj Anwar tapi nak sabotaj Najib rupanya..!!

NAJIB KENA SABOTAJ?

http://sloone.files.wordpress.com/2008/05/ad-anwar-najib-1.jpg

Sekali pandang orang ramai akan tertanya tanya – video porno siapa pulak kali ini? Ini satu macam punya ‘hot’ punya cerita. Dulu pelakon lelaki utama dan pelakon pembantu wanita datang MCA. Kali ini pelakon pembantu wanita dikatakan datang dari Shandong Selatan China. Pelakon lelaki utama pada awalnya di rahsiakan.

Tetapi Zul Nordin dengan tak sabar–sabar dikaca Tv telah ‘mengsah dan mengsahehkan’ bahawa pelakon utama video ini adalah Anwar Ibrahim. Macam mana Zul Nordin tahu hal ini – walah hu alalam bissawab.

Apa yang menarik ialah menantu Abdulah Badawi dengan cepat telah menafikan bahawa ini video ini kerja tangan United Malays National Organistion.

Kerana itu saya mengajak pembaca untuk bertenang sejenak. Mari kita semua bertafakur. Jangan gopoh gapah. Jangan tolah menolak. Jangan tuduh menuduh. Apakah masuk akal bahawa video ini dilakonkan oleh Anwar Ibrahim?

Biar saya bawa kembali para pembaca ke tahun 1998 dahulu – zaman bertempur di jalan raya. Pada minggu ke dua sesudah Anwar dibuang dari kerajaan telah timbul cerita tentang kewujudan satu video yang di kenali dengan nama ‘choo choo train’. Nama video ini memberi makna - membuat hubungan sex dengan beberapa orang sekali harung.

Heboh seluruh Malaysia. Mat Skodeng dan Minah Skodeng tercari cari. Saya sendiri pun mencari dari satu sumber sampai ke satu sumber. Paling akhir saya diberitahu ada seorang anak muda keluarga diraja Pahang yang memiliki video ini. Anak muda ini murid tua Malay College. Presto ! Dengan sekelip mata saya memerangkap jaringan untuk menemui anak muda ini.

Cisss! Bohong punya cerita. Tetiba saya diberitahu anak muda ini baru berlepas ke London. Cerita video choo choo train ini samalah seperti cerita adanya naga di Tasek Chini. Semua karut. Semua ini pembohongan yang dirancang. Semua ada perancangan rapi. Semua bertujuan untuk memburukkan Anwar.

Jadi kali ini kesah pita video terbaru ini juga di rancang. Tetapi ada sadikit perbezaan. Sekali pandangan pita ini dibuat untuk memburukan Anwar Ibrahim. Jangan silap baca. Bukan untuk memburukkan Anwar. Pada hemat saya pita ini adalah satu langkah untuk mensabotaj Najib Razak.

Harus diakui bahawa pertarungan hebat untuk merebut ghanimah – harta perang – sedang berlangsung dalam kelompok United Malays National Organisation. TigaM - Mahathir, Mukriz, Muhyiddin sedang bertempur dengan 3N – Najib, Nazir dan Nosmah.

Duit Petronas, dana terkumpul KWSP, tanah lapangan terbang TUDM Sungai Besi, tanah bekas tapak RRI di Sungai Buluh, tanah di Jalan Peel – semua ini sedang menjadi harta rebutan. Nilai ini berbilion bilion. Siapa berkuasa dialah yang kaya.

Jangan lupa dalam masa yang sama Mahthir Muhamad masih ‘berbulu’ kerana projek ‘jambantan bengkok’ ke Singapura tidak dipedulikan oleh Najib. Mahathir juga sedang merasa jelak dan karang yakin dengan Najib yang dilihat telah jatuh ke bawah ketiak Singapura. Ini bukan rahsia malah diketahui umum – hanya perang terbuka belum pecah.

Jangan kita lupa bagaimana si Saifol telah berjumpa Najib dan Rosmah dua hari lebih awal sebelum Saifol diliwat. Ini menjadikan berita lawak kepada orang ramai. Bagimana dia tahu lebih awal yang dia akan diliwat? Seluruh Malaysia ketawa terbahak-bahak bila fakta ini diberitahu ke mahkamah.

Kalau kes jubur Saifol tidak diyakini umum mana mungkin pita rakaman video ini akan di yakini? Justeru, amat jelas pita video ini dibuat untuk memperlihatkan Najib sebagai jantan bodoh tidak pandai merancang.

Apa tujuannya?

Tujuan membuat pita video ini untuk membuktikan bahawa Najib ini bodoh. Kerana bodoh, Najib menjadi biawak hidup kepada United Malays National Organisation. Sama bodoh dan sama senyap seperti Abdullah Badawi. Cuma Najib tidak tidor semasa mensyuarat. Kerana bodoh maka Najib perlu digantikan dengan Muhyiddin. Ini game Mahathir. Mahathir merancang untuk menaikkan anaknya.

Kalau tidak yakin dengan apa yang saya tulis ini. Cuba fikirkan dan lihat betapa rosaknya imej antarabangsa Najib bila berita pita video ini menjadi berita dunia.

Pita video ini telah mensabotaj segala kerja baik Jamaluddin Jarjis di Amerika. Rosak juga kerja Apco yang cuba membina imej Najib. Obama dan Hillary Clinton pasti menganggap kes pita ini sebagai tak masuk akal. Mereka menjadi lebih yakin untuk melihat bahawa memang ada konspirasi untuk menjatuhkan Anwar Ibrahim.

Paling memalukan Najib ialah apabila berhadapan dengan Endorgan dari Turkey. Tak berapa lama dahulu Najib telah cuba memperbaiki hubungan dengan kawan baik Anwar Ibrahim ini. Berita pita video ini pasti akan memperlihatkan kebodohan Najib dihadapan Endorgan.

Datuk T – si Pembuat pita rakaman ini mungkin hanya saorang Tambi – budak suruhan - yang tidak sedar bahawa apa yang dilakukan ini telah mensabotaj imej Najib. Najib sedang dilihat bodoh kerana membuat sesuatu yang tidak masuk akal. (TT)

Rakyat 1Malaysia sedang dok buat 'dosa kering'

http://1.bp.blogspot.com/-F5YG7b17d3c/TYgvNKI-tSI/AAAAAAAAEuI/q8UaAjAkrrI/s1600/2011-03-22_130932.jpg
dari facebook kedahlanie

Zulkifli Nordin ,Bila keluar KeADILan, segala komen jadi tunggang langgang

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA

Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Nordin meminta Datuk Seri Anwar menyerahkan sampel DNA bagi membuktikan ketua pembangkang itu bukan lelaki Y yang sampel DNAnya dijumpai dalam dubur Saiful Bukhari.

“Ia jalan singkat untuk Anwar ke Putrajaya,” sindir Zulkifli. Dia adalah peguambela Anwar suatu masa dulu. Jika sekarang dia masih setia bersama Anwar, semua orang dapat bayangkan apa pula kata-katanya. Rakyat Malaysia tidak dibenarkan buat apa-apa ulasan mengenai isu liwat II Anwar yang sedang dibicarakan itu. Ia boleh dianggap menghina mahkamah.

Namun ramai yang tidak lupa akan kes liwat I lebih sedekad lalu. DNA Anwar dijumpai bercampur dengan DNA seorang wanita di atas tilam yang diusung ke mahkamah saban hari. Seluruh pemimpin reformasi dan para peguam bela Anwar berusaha menjelaskan kepada rakyat bahawa ia konspirasi untuk memalukan Anwar. DNA boleh dikutip dengan mudah dari mana-mana bahagian manusia untuk diletakkan di mana-mana. Hujah yang kita dengar dari mahkamah hingga ke pentas-pentas ceramah itu masih terngiang-ngiang di telinga.

Jika seandainya Zulkifli masih setia bersama Anwar sekarang, maka hujah dan saranannya pada Anwar tentulah tiada beza dengan hujahnya lebih sedekad lalu. Cakapnya yang berubah haluan bagai membuat pusingan ‘U’ seolah-olah dahulu dia bukan peguambela Anwar.

“Sebenarnya ini adalah peluang terbaik Anwar untuk membuktikan kesuciannya. Jadi beri sahaja DNA. Apa yang masalah besar sangat,” ujar Zulkifli kini. Jika Zulkifli versi lama menjawab, jawapan yang boleh diagak ialah, “Masalah besarnya DNA lelaki Y boleh diambil dengan mudah di mana-mana bahagian lelaki itu kerana lelaki itu mungkin pernah berada dalam tahanan mereka.”

Seluruh negara tiba-tiba dikejutkan dengan demonstrasi bersiri orang-orang upahan Umno yang mendesak Anwar menyerahkan sampel DNA. Demonstrasi atau tunjuk perasaan yang tidak pernah dihalalkan di Malaysia tiba-tiba menjadi halal. Polis tidak berbuat apa-apa untuk menangkap penunjuk perasaan itu. Undang-undang negara ini sudah lama begitu. Apa saja yang dibuat untuk kepentingan Umno akan jadi halal serta merta.

Zulkifli bukan lagi peguambela Anwar. Semua cakap-cakapnya tidak terikat dengan tanggungjawab untuk menjaga hati sesiapa. Cuma apa yang menghairankan ialah apabila mereka keluar dari kelompok pembangkang dan cenderung hati untuk bersama dengan Umno, maka segala komen yang dikeluarkan sama dungu dengan pemimpin-pemimpin Umno yang lahir ke dunia sebagai penganut Umno.

Gara-gara perkembangan terakhir di mahkamah tidak memihak kepada sibedebah Saiful Bukhari, BN jadi gelisah. Sumber DNA Anwar yang diambil secara tidak sah ditolak. Penolakan DNA tersebut membayangkan bahawa hakim bukan dari jenis yang boleh diperalatkan untuk kepentingan nafsu serakah pihak tertentu. Jika Anwar tidak jadi dipenjarakan ia sungguh memeningkan Najib.

Hosni Mubarak telah menenjarakan calon Presiden Mesir bertahun-tahun lamanya. ‘Kesalahan’ orang itu ialah kerana menjadi musuh kepada Hosni sedangkan dia bukan ancaman pun. Hosni boleh menang lebih 90 peratus menunjukkan dia sangat kuat.

Najib dan partinya tidak sekuat Hosni. Dia cuma meraih undi popular lebih sedikit dari 50 peratus. Jika Hosni yang kuat boleh tumbang, apalah yang diharapkan oleh Najib untuk terus berkuasa dalam keadaan seteru utamanya yang berkarisme lepas bebas. Maka dengan lepasnya Anwar dari disumbat ke penjara boleh menyebabkan Najib serta seluruh pemimpin BN tidak lena tidur. Kerana itulah manusia bernama Anwar mesti dilenyapkan dari persada politik. Jika tidak jasadnya, pilihan yang ada ialah imejnya mesti dihancurkan. Tunjuk perasaan halal bersiri di seluruh negara sekarang ini yang mendesak Anwar serahkan sampel DNA adalah atas kehendak Umno.

Dari perspektif Islam isu Anwar tidak susah untuk dirungkai. Seseorang itu tidak bersalah selagi tidak dibuktikan bersalah dan kesilapan hakim membebaskan orang yang bersalah adalah lebih baik dari kesilapan hakim menghukum orang yang tidak bersalah.
Sebab itu kaedah mendapatkan bukti dalam hukum hudud terhadap pesalah zina sangat rumit. Empat orang saksi yang adil melihat dengan terperinci akan perlakuan zina tidak mungkin berlaku secara biasa kerana jika saksi tersebut tidak mencegah dari berlakunya zina maka secara automatik saksi tersebut jatuh fasik.

Jika suspek zina terbebas dari hukuman, tidak bermakna keadilan tidak terlaksana kerana mahkamah Allah di akhirat adalah maha adil. Tiada manusia yang terlepas dari pengadilan tersebut. Tidak berlaku di akhirat DNA orang yang tidak bersalah dipalitkan kepada orang yang menjadi mangsa rogol, liwat atau zina.

Jika tahu Allah Maha Adil maka kenapa Zulkifli Nordin serta juhalak-juhalak Umno nampak macam beriya-iya sangat nak beritahu dunia bahawa Anwar seorang peliwat? Apakah kepentingan mempertahankan kuasa dan tembolok lebih tinggi nilainya dari mempertahankan prinsip Islam?

Selain dari Datuk Zaid Ibrahim, semua pemimpin KeADILan yang keluar parti sekonyong-konyong bercakap macam mereka Umno tulen. Segala komen mereka kini adalah komen yang pernah mereka perangi sewaktu menjadi pemimpin KeADILan. Mereka semacam telah disihir.

Setiausaha Agung KeADILan, Saifudin Nasution membongkar rahsia N. Gobalakrisnan keluar parti . Jika benar dakwaan itu maka ‘sihir’ yang digunakan terhadap bekas pemimpin KeADILan tersebut ialah habuan duniawi.

Orang macam Gobala dan rakan-rakan yang sefikrah dengannya tidak perlu dihairankan sangat kerana mereka tiada aqidah Islam. Tapi pelik sungguh kalau orang macam Zulkifli Nordin semacam tidak peduli lagi soal hukum apabila memberi komen.

Banyak sangatkah habuan duniawi yang diperolehi berbanding balasan di akhirat terhadap para pendusta? Fikir-fikirkanlah Zul Nordin sementara pintu taubat masih terbuka.

Video Seks :Ceritanya memang panas – tetapi tidak masuk akal.

Oleh Sanggahtoksago

Adakah seorang yang begitu terkenal dan menghadapi pertuduhan liwat akan nekad untuk mendapatkan khidmat seorang pelacur di sebuah hotel di tengah-tengah ibu negara?

Dan, apakah kemungkinan bilik hotel itu pula mempunyai kemudahan rakaman yang begitu canggih sehingga video itu diambil daripada beberapa sudut. Itulah yang juak-juak Umno dan blogger upahan mahukan rakyat percaya dalam fitnah terbaru terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam percubaan terbaru untuk memusnahkan kredibiliti Ketua Pembangkang berusia 63 tahun itu, seorang yang bergelar “Datuk T” hari ini menyewa kemudahan di Hotel Carcosa yang mempunyai kadar sewa paling mahal di Kuala Lumpur. Beliau berbuat demikian kononnya untuk membolehkan wartawan menonton video itu sebelum ia dihantar kepada Anwar dan isterinya.

“Datuk T” menggambarkan dirinya sebagai ahli sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang mahu menegakkan kebenaran. Jika itu tujuannya, mengapa tidak diserahkan video itu kepada pihak berkuasa, termasuk Jabatan Agama Islam?

Mengapa tidak terus “melepaskan” video itu untuk disebarkan kepada orang ramai supaya kesahihan video ini dapat dikenal pasti secepat mungkin? Kenapa harus tunggu seminggu?

Kenapa harus tunggu seminggu atas alasan memberi peluang kepada Anwar berundur secara terhormat? Jelas tujuan untuk “menyembunyikan' video ini daripada khalayak ramai adalah hanya untuk mendapatkan publisiti maksimum untuk memalukan Anwar, sebelum kesahihan video diperinci oleh golongan profesional.

Bagi mereka yang mengenali selok belok politik Umno dan NGO upahan parti itu, persoalan utama ialah sebagus mana kualiti video fitnah ini. Dalam erti kata lain, apakah teknologi yang digunapakai untuk menghasilkannya.

Pada perbicaraan Anwar yang pertama tahun 1998, pihak pendakwaraya menjanjikan bukti video untuk mensabitkan perlakuan seks Anwar. Namun akhirnya pihak pendakwaraya sendiri sedar bahawa “video” yang dimaksudkan itu direkacipta dengan kualiti yang begitu buruk dan tidak akan dapat dipertahankan di mahkamah.

Justeru, tidak ada bukti sebegitu ditampilkan, sungguhpun ia dijanjikan. Sejak itu, teknologi video sudah jauh beranjak ke depan untuk memanfaatkan sesiapa yang bercadang membuat video membabitkan personaliti tertentu.

Kepada mereka yang arif dalam teknologi video, teknik memasang wajah orang tertentu melakukan sesuatu yang haram bukan perkara mustahil, namun ia adalah sesuatu yang boleh dibuktikan menerusi aplikasi teknologi yang ada.

Di tangan polis

Jika Datuk T “ikhlas” menyelamatkan negara, video itu sudah tentu berada di tangan polis, dan Jabatan Agama Islam serta pakar-pakar yang boleh memperakukan kesahihannya. Sebaliknya tidak. Datuk T akan “menyimpan' video itu untuk seminggu manakala polis dan pihak berkuasa Islam pula tidak menunjukkan sebarang inisiatif untuk menyiasat dakwaan beliau.

Jelas tangan musuh-musuh politik Anwar sekali lagi terserlah dalam satu lagi percubaan untuk mengaibkan beliau dan keluarganya. Dengan bertindak demikian, seteru-seteru politik Anwar mahu merencat kempen beliau dan Pakatan Rakyat di Sarawak menjelang pilihanraya negeri di situ.

Lawan politik Anwar juga amat mengharapkan “pendedahan” video seks itu akan memberikan nafas baru kepada tuduhan liwat terhadap beliau yang kini terjejas selepas hakim memutuskan polis memperolehi bukti sampel DNA terhadap Anwar secara tidak sah. Amat mencurigakan apabila Menteri Dalam Negeri Hishamuddin Hussein awal-awal lagi menafikan pembabitan polis dalam video berkenaan.

“Jadi jangan ada spekulasi bahawa polis yang buat (video) ini, saya belum tengok dan mungkin tidak akan tengok,” kata beliau. Hanya Hishamuddin tahu kenapa beliau bingkas menafikan pembabitan polis walhal belum pun ada tuduhan sebegitu dibuat.

Banyak tandatanya menghantui pihak media ketika menonton video seks yang dikatakan melibatkan seteru Perdana Menteri, Najib Tun Razak. Walaupun imej muka yang dipaparkan "menyerupai" Anwar tetapi bentuk tubuh dengan perut yang boroi meragukan, ulas seorang wartawan.

Untuk kali kedua dalam tempoh kira-kira empat tahun, negara digemparkan dengan klip video seks yang didakwa membabitkan ahli politik terkemuka. Kali ini, video tersebut didedahkan kepada pihak media di sebuah hotel mewah di Kuala Lumpur hari ini.

Manakala majoriti wartawan yang menonton video tersebut hampir pasti identiti ahli politik yang didakwa itu, namun masih banyak persoalan mengenainya.

Siapakah 'Datuk T'?

Orang yang menganjurkan tayangan video tersebut, hanya mahu dikenali sebagai 'Datuk T' dan dia amat berhati-hati untuk mendedahkan lebih banyak lagi tentang dirinya.

Bagaimanapun, yang pasti ialah Datuk T telah dengan teliti merancang pendedahan hari ini dan telah menempah sebuah bilik berharga RM1,350 di hotel mewah Carcosa Seri Negara untuk mendedahkan video tersebut.

Dia sentiasa diiringi dua pengawal peribadi dan enggan mendedahkan apa-apa ketika ditemui, dan hanya mengulangi apa yang dinyatakan dalam kenyataan bertulis kepada media, atau mendedahkan apa kaitannya dengan ahli politik yang didakwa terbabit dalam klip video tersebut.

Langkah Pertama Untuk PR bangkit Dalam Pilihanraya Sarawak

Oleh Jebat Sarawak

Pembubaran DUN Sarawak sudahpun ditetapkan oleh Taib Mahmud pada Isnin, 21 Mac 2011. Maka berkobar-kobarlah segala jentera BN dan PR untuk mengukuhkan kuasa di DUN Sarawak. BN menjanjikan kesinambungan kekuatan. Manakala PR pula melaungkan perubahan pilihan rakyat.

Biasalah dalam sesuatu pertandingan masing-masing melaungkan keyakinan untuk menang. Dalam sistem demokrasi negara kita pastinya kelebihan itu akan berpihak kepada kerajaan pemerintah ( BN ) melainkan rakyat sendiri yang bijak membuat percaturan.

Justeru itulah kita lihat beberapa perubahan pemerintahan di 4 buah negeri kepada PR dalam PRU 12 adalah kerana pilihan sebulat hati oleh rakyat negeri-negeri tersebut.

Sarawak yang dikatakan simpanan tetap BN selama ini akan membuktikan kebenaran dalam pilihanraya yang ke 10 nanti. Betul atau tidak segala-galanya bergantung kepada kemampuan pihak PR untuk mendapatkan undi rakyat. Pilihanraya Sarawak juga merupakan penanda aras kepada kemampuan PR untuk menggenggam Putrajaya dalam PRU 13 akan datang. Begitulah pentingya pilihanraya Sarawak kali ini.

Dalam merangka strategi untuk mengoncang kuasa Taib Mahmud di Sarawak dan menawan puncak Putrajaya nanti seharusnya pihak PR perlu meroboh benteng paling kukuh kubu BN di Sarawak.

PR sebenarnya tahu akan benteng kukuh BN ini tetapi sengaja untuk membiarkan benteng itu terus kukuh. Demi mencapai jkemenangan dalam pilihanraya Sarawak nanti benteng ini harus dirobohkan oleh pihak PR. Mesti ! Jika kemenangan menjadi impian akhir PR.

Ketika ini tiuplah sekuat mana semangat perjuangan PR. Buatlah seberapa banyak program bertemu dengan rakyat. Sediakanlah segala bantuan untuk berkempen di Sarawak. Nescaya segala-galanya hanya dipandang sebelah mata oleh BN. Ini kerana BN masih berdiri kukuh di belakang benteng yang menjaga mereka.

Sejujurnya sebelum berjuang berhabis-habisan di bumi Sarawak, pihak pimpinan PR perlu terlebih dahulu membuat langkah pertama berhadapan dengan pihak SPR. Senario peranan SPR dalam pilihanraya selepas Tsunami PRU 12 yang lalu sedikit sebanyak telah berubah. SPR boleh menggugat kemaraan dan peluang untuk PR menang dalam sesuatu pilihanraya.

Perkara ini bukanlah baru tetapi ia sengaja diredah oleh pihak PR dengan semangat laungan perubahan. Akhirnya perjuangan dan laungan PR hanya menempuh tembok keras kubu BN, terkulai layu bersama kekalahan yang dihalalkan. Pihak BN tersenyum megah melihat kelalaian PR dalam merebut kuasa di tangan BN.

Ibarat sepertimana tentera Quraisy menganyang tentera Islam dalam perang Uhud zaman Rasulullah dahulu. Di akhir perjuangan PR maka BN yang menikmati erti kemenangan. Dan pihak PR pula terus berputih mata. Entah sampai bila strategi PR berhadapan dengan BN ini akan terus diyakini oleh pimpinan PR ?

Pihak SPR sebenarnya memegang kunci kekuatan BN dan mampu menyekat segala senjata yang pihak PR bawakan dalam perjuangan. SPR adalah mesin penyelamat BN yang tidak mampu disentuh oleh PR dalam sesuatu pilihanraya. Sedangkan SPR merupakan merupakan mesin pembekal kuasa kepada BN.

Di Sarawak pihak PR perlu memastikan bahawa tempoh berkempen dalam PRN itu nanti bersesuaian dengan keluasan negeri Sarawak. Maka sewajarnya pihak PR memohon masa yang mencukupi untuk tempoh berkempen. Jika sekiranya tempoh itu tidak bersesuaian dengan keupayaan PR maka pihak PR bijak-bijaklah membuat perancangan.

Peraturan baru yang akan digunakan oleh SPR kali ini harus diselidiki dan difahami oleh pihak PR. Perkara ini harus disedari oleh PR kerana sebelum ini iaitu selepas BN tumbang di Sibu pihak BN telah mengerahkan segala jentera pilihanrayanya di seluruh negeri untuk mengikuti kursus yang dikendalikan oleh pihak SPR sendiri.

Bukan sesuatu yang pelik dalam kursus ini didedahkan segala kepincangan pengurusan BN dan kekuatan kempen PR di Sibu. Dalam masa yang sama juga dinyatakan bagaimana jentera BN boleh melemahkan jentera pilihanraya PR. Segala kekuatan pihak PR didedahkan oleh pihak SPR supaya pihak BN mengemaskini kelemahan yang ada. Apakah dalam pilihanraya nanti segala tunjukajar oleh pihak SPR ini tidak memberi kelebihan kepada pihak BN ? Sedangkan di pihak PR sendiri akses kepada maklumat SPR terlalu sempit.

Selain penggunaan pegawai yang berkhidmat dengan kerajaan BN, penggunaan undi pos juga semuanya milik penuh pihak SPR. Elemen-elemen ini seumpama belum bertempur di medan perang, BN sudah menang. Cuma pihak BN perlu menambahkan sedikit kekuatan bagi mengurangkan kekuatan PR. Bila kekuatan PR kurang maka semestinya pihak BN akan menang. SPR pun tersenyum megah dan suksess dalam melaksanakan tugasnya berkhidmat untuk BN dengan jayanya.

Sebagai sebuah badan yang akan berjuang menentang BN dan mengharapkan kemenangan dalam pilihanraya Sarawak nanti seharusnya pihak PR lebih arif untuk berhadapan dengan pihak SPR ini. Percayalah jika pihak PR mampu memeriksa dan melonggarkan kekuatan BN melalui SPR ini pastinya kebangkitan rakyat akan lebih nyata untuk mengangkat PR sebagai penganti BN.

Jika pihak PR gagal dalam usaha meroboh kekuatan SPR maka usahlah bermimpi untuk menumbangkan BN di Sarawak malah menawan Putrajaya pun tak payah nak fikir. Mengharapkan perubahan rakyat semata-mata dengan segala isu untuk menumbangkan BN adalah seumpama pejuang yang hanya memalukan diri sahaja. Rasa-rasanya jentera BN melalui media elektronik dan bercetak sudah cukup untuk mengaburi pemikiran rakyat. Belum lagi disebut soal permit ceramah.

Apalah ertinya sebuah perjuangan dan impian mencapai kemenangan jika kita sendiri memilih untuk ditewaskan di medan perjuangan. Rakyat negara kita sebenarnya sudah sekian lama diasuh dan diajar supaya tunduk kepada kerajaan pemerintah meskipun sekarang ini kebijaksanaan rakyat dengan kemajuan teknologi boleh mengubah pemikiran rakyat.

Namun perubahan itu bukanlah sesuatu yang mudah dilakukan oleh rakyat sekiranya sistem SPR itu tidak diubah oleh PR sebagai pemimpin perubahan rakyat. Kali ini biarlah langkah pertyama PR mampu membawa seribu harapan kemenangan perjuangan suara rakyat.

Karnival Kedah Sejahtera daerah YAN


Protest - hanya kepada insan yang ada sifat berani..

'Sudah tak tahan lagi'

BANDAR BAHARU - Seorang pekerja kilang bertindak memandu sejauh lebih 10km dengan membawa seguni plastik sampah dan dicurahkan di pintu masuk Pejabat Majlis Daerah Bandar Baharu (MDBB) di Serdang, semalam.

Ismail Ahmad, 50, dari Taman Kelisa Emas, Lubok Buntar, dekat sini berkata, tindakan yang dilakukannya itu kira-kira 9.30 pagi semalam adalah satu protes kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) berkenaan yang dikatakan mengabaikan tugas mereka memungut sampah mengikut jadual di kawasan perumahan tersebut sejak bertahun-tahun lalu.

“Paling ketara sejak 2010 lalu pelbagai karenah berlaku. Sudahlah tempat longgokan sampah lokasinya kira-kira tujuh meter sahaja jaraknya dari bangunan rumah saya dan kira-kira 30 meter dari kawasan tapak sebuah Tadika Perpaduan dengan hampir 100 anak-anak penduduk di sini belajar di situ,” kata Ismail kepada pemberita selepas mencurahkan sampah di pintu Pejabat MDBB, Serdang di sini, semalam.

Beberapa kakitangan pejabat berkenaan yang sedang bertugas di situ kelihatan terpinga-pinga dan terperanjat dengan tindakan nekad yang dilakukan Ismail itu tetapi mereka tidak menghalang pekerja kilang tersebut meneruskan hasratnya dengan menyelerakkan bungkusan yang mengandungi sampah yang dibawanya dari Lubuk Buntar itu.

“Saya dan keluarga saya serta lebih 1,200 penduduk sekitar sudah tidak tahan lagi dengan bau busuk yang berpunca daripada longgokan sampah tersebut yang berlanjutan bertahun-tahun itu,” kata Ismail.

Beliau berkata, terdapat anjing–anjing liar dan garang pun turut menjadikan longgokan sampah itu tempat mencari makan yang kadang-kadang juga mengejar orang dewasa dan kanak-kanak yang lalu lalang di situ.

Tinjauan di lokasi mendapati longgokan sampah tanpa sebarang tong sampah yang disediakan di situ jelas keadaan sampahnya berselerakan di sekitar yang menyakitkan mata memandang di samping bau busuk.

Ismail berkata, dua laporan dibuat berhubung dengan kegagalan pihak MDBB memungut sampah di Taman Kelisa Emas, Lubok Buntar iaitu pertama kepada MDBB pada 7 Oktober 2010 dan satu lagi di Balai Polis Serdang, di sini pada 16 Mac 2011 lalu.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Enviromen Idaman Sdn Bhd Mohd Saiful Anuar Zainal ketika dihubungi memberi jaminan bahawa pihaknya yang bertanggungjawab melupuskan sampah di kawasan MDBB akan mengatasi masalah tersebut secepat mungkin.

“Longgokan sampah berkenaan telah dibersihkan dan pita sekatan melarang orang ramai membuang sampah di situ juga dipasang di tempat tersebut dengan papan tanda sekali,” kata beliau.

Katanya, pihaknya juga telah mendapatkan kerjasama daripada MDBB untuk menanam pokok-pokok bunga di tempat bekas longgokan sampah di situ secepat mungkin.

“Orang ramai yang ingin membuat sebarang aduan boleh menggunakan talian bebas tol syarikat melalui talian Bebas Tol 1800-88-ENVO-(3684) dan e-mel aduan@e-idaman.com (laman sesawang: www.e-idaman.com),” katanya. - Bernama
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...