TERKINI :

Sunday, March 20, 2011

DNA : Campur Tangan Menteri Cemar Institusi Perundangan


SHAH ALAM 20 MAC : Pensyarah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa, Prof Dr Abdul Aziz Bari menyifatkan campur tangan Perdana Menteri Malaysia dan Menteri yang turut serta mendesak Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyerahkan sampel DNA beliau sebagai mencemar institusi undang-undang.

Dr Aziz ketika dihubungi Tv Selangor berkata, campur tangan menteri dalam perbicaraan kes fitnah ke atas Ketua Umum PKR yang sedang berlangsung kini, sebagai menunjukkan usaha berterusan kerajaan untuk menjatuhkan seteru politik mereka.

"Nampak sangat mereka telah terdesak, sepatutnya sebagai individu yang faham undang-undang, menteri berkenaan tidak sepaatutnya berbuat sedemikian kerana ia menganggu undang-undang sekaligus menyebabkan sistem undang-undang kita tercemar dan tercabar seolah-olah ia tidak berintegriti dan tidak mampu menangani masalah," katanya ketika diminta mengulas berhubung komentar Najib dan Rais Yatim berhubung kes Anwar.

Najib ketika turun ke Sarawak untuk kempen Barisan Nasioanal semalam mencabar Anwar untuk menyerahkan spesimen DNA beliau dalam usaha menggoyah keyakinan rakyat yang sudah bertunas kepada Pakatan Rakyat.

Malah walaupun tarikh penamaan dan pembuangan undi bagi pilihanraya negeri itu belum diumumkan, Najib turut mengumumkan peruntukan RM252.85 juta untuk penduduk parlimen Serian dan parlimen Mambong untuk projek kemudahan asas yang sepatutnya telah lama dinikmati penduduk.

Desakan sama turut diulang oleh Menteri Penerangan, Kebudayaan dan komunikasi,Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim.

Rais yang juga bekas menteri undang-undang menggesa Anwar untuk menyerahkan sampel DNA beliau sebagai kesinambungan demo-demo yang dilakukan oleh pertubuhan bukan kerajaan pro Umno mutakhir ini.

"Perkara ini harus ditangani di mahkamah dan bukannya dipolitikkan, kalau mereka tuduh Anwar mempolitikkan kes perbicaraan ini, tetapi sekarang mereka pula beria-ia mahu berbuat begitu jadi jelas mereka terdesak," katanya lagi.

Aziz yang kesal dengan tindakan pucuk pimpinan negara turut memberi peringatan kepada barisan kabinet Najib bahawa setiap kenyataan yang dikeluarkan mereka melambangkan pendirian negara.

"Kalau menteri sendiri sudah berbuat begitu, ini mengambarkan sikap kerajaan, kerana menteri adalah sebahagian dari kabinet dan kabinet itu adalah kerajaan, jadi adakah menteri tersebut berbuat demikian kerana disuruh kerajaan? Tetapi apapun ia mengambarkan sikap sebenar kerajaan,"katanya lagi.

http://tvsnews.net/v1

Sebuah pekan yang MATI selepas bencana....!!!

This collection of photographs of Chernobyl shows this place 25 years after the Chernobyl disaster, a nuclear power plant accident that occurred on April 26, 1986 in Ukraine.

Chernobyl Today (52 pics)

Chernobyl Today (52 pics)

Chernobyl Today (52 pics)

Chernobyl Today (52 pics)

Chernobyl Today (52 pics)

Chernobyl Today (52 pics)

Pakatan Rakyat akan hapus saman ekor

TERENGGANU: Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, Pakatan Rakyat berikrar akan menghapuskan peraturan saman ekor jika memenangi pilihan raya umum akan datang.

“Kita isytihar malam ini, kalau Pakatan Rakyat perintah (negara), saman ekor kita hapus. Itu jaminan kita kalau kita perintah,” katanya ketika berceramah di Himpunan Kebangkitan Rakyat di Jertih malam tadi.

Hadir dalam majlis itu Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Mohamed Azmin Ali, Timbalan Pengerusi DAP Kebangsaan, Dr Tan Seng Giaw dan Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu, Datuk Abu Bakar Chik.

Sementara itu, ketika mengadakan sidang media selepas itu, Abdul Hadi Awang berkata beliau yakin dengan peluang pakatan pembangkang dalam pilihan raya negeri Sarawak.

Ia katanya berdasarkan keputusan pilihan raya kecil Parlimen Sibu pada Mei tahun lepas yang dimenangi DAP.

“Tak mustahil pengundi di sana akan buat perubahan kali ini,” katanya.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=9377

Peguam Anwar : Isu DNA Hanya 'Wayang Kulit'

http://jakartadailyphoto.com/wp-content/uploads/2009/05/shadow_puppet.jpg
SHAH ALAM 20 MAC: Desakan beberapa badan bukan kerajaan pro Umno yang meminta Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyerahkan DNA beliau di mahkamah, dilihat sebagai satu pertunjukan 'wayang kulit' bertujuan memesongkan pemikiran masyarakat dalam kes fitnah kedua Anwar.

Peguambela Anwar, Sivarasa Rasiah dalam segmen Fokus Berita Khas di Tv Selangor semalam berkata, apa yang berlaku hari ini adalah skrip yang diulang tayang ketika kes fitnah Anwar pada 1998.

"Mereka keterangan dalam kes Datuk Seri Anwar ini bukan satu fenomena baru. Dalam kes 98', it sudah mula dengan (Tan Sri) Gani Patail sendiri yang dibuktikan mereka laporan medikal supaya memberi gambaran palsu bahawa Anwar telah mencederakan diri sendiri dalam kes mata lebam," tegas beliau.

Beliau menjelaskan, tindakan pemalsuan bukti dalam kes Anwar Ibrahim begitu kronik hinggakan seorang pegawai polis berpangkat tinggi turut terlibat memalsukan bukti kes dengan meletakkan DNA Anwar pada tilam dalam kes sebelum ini.

Justeru ujarnya, keengganan Anwar yang juga Ketua Pembangkang untuk membenarkan sampel DNA beliau diperoleh ada asasnya.

"SAC (Mohd) Rodwan (Mohd Yusof) pada masa itu, terlibat dalam usaha mencuri sampel darah Datuk Seri Anwar yang disimpan oleh Dr Zahari Nor dan Rodwan ini terlibat dalam usaha memberi keterangan DNA dengan menanam DNA di atas tilam yang kita nampak diangkat turun setiap hari di mahkamah (pada masa itu)," kata
beliau lagi.

Selain itu, tambah beliau, keterangan Mohd Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa dirinya diliwat juga tidak konsisten serta menampakkan ciri-ciri wujudnya satu konspirasi untuk menjatuh dan membunuh karier politik Anwar.

"Kita ada bukti sekarang yang disahkan di mahkamah, budak Saiful ini dah berjumpa Timbalan Perdana Menteri pada masa itu, (Datuk Seri) Najib (Tun Razak), juga dengan (Datin Seri) Rosmah (Mansor). Mula-mula Najib menafikan, kita kena ingat itu, lepas itu (Najib) terpaksa mengakui, kata, Saiful berjumpa untuk bincang pasal biasiswa. Itu membohong, satu pembohongan. Lepas itu dia (Najib) tukar cerita dan kata Saiful datang laporkan tentang satu insiden liwat," jelas beliau.

Malah tambah beliau, terdapat banyak lagi kesangsian yang boleh dipersoalkan dari segi teknikal berkenaan kejadian sebenar pada hari Saiful mendakwa dirinya diliwat, dengan hanya menilai bukti DNA yang kononnya milik Anwar yang ditemui pada tubuh pengadu.

Fitnah II: Gapet anjur demo sokong Anwar, lawan Gaps

KUALA LUMPUR: Gerakan Anti Pendakwaan Terpilih (Gapet) akan mengadakan perhimpunan aman menyatakan sokongan kepada Anwar dalam menghadapi kes Fitnah II.

Perhimpunan aman tersebut dijangka berlangsung di hadapan Kompleks Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur pada hari Isnin 21 Mac, 2011.

Minggu lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membuat keputusan menolak bukti yang diperoleh secara muslihat dan tipu helah dari Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sewaktu beliau ditahan secara tidak sah pada 16 Julai 2008.

Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Fariz Musa, sewaktu bercakap kepada KeadilanDaily.com berkata, perhimpunan itu diadakan sebagai isyarat jelas dari rakyat bahawa Anwar mendapat sokongan padu segenap rakyat dalam menghadapi fitnah tersebut.

“Kita dengan tegas mahu mereka tahu bahawa Anwar bukan sahaja tidak perlu memberikan sampel DNA-nya kepada mahkamah tetapi kes itu juga perlu digugurkan dengan segera,” kata Fariz.

Menurutnya lagi, berdasarkan risikan yang diterima Gapet, NGO perkauman Melayu iaitu Gabungan Anti Penyelewengan Selangor (Gaps) dan Pekida dijangka turun berdemo untuk menimbulkan huru-hara pada masa dan tempat yang sama.

Oleh itu, Fariz berharap ahli KEADILAN dapat hadir seramai yang mungkin bagi menyatakan sokongan mereka kepada Anwar pada hari Isnin depan.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=9177

WACANA PERDANA : 'Terancamkah kuasa Melayu'rakaman lain versi:


Moderator : Prof Madya Dr Agus

Ahli panel :

1. Khalid Samad (PAS)
2. Dato Azeez (UMNO)
3. Dr Ashraf Wajdy (Perkasa, UMNO)
4. Prof Abu Hassan

Tarikh : 18/3/2011
Tempat : Kelantan Trade Centre KOTA BAHRU

SUMBER : http://www.ustream.tv/recorded/13397316

Mai pakat tengok berapakah gaji depa bila memerintah negara..!!

Gaji Menteri Malaysia (VVIP) VS Rakyat Malaysia

Jika tahun 1980 Gross Domestic Product bagi Malaysia adalah sama dengan Korea Selatan. Kalau tanya sekarang? Sekarang sudah jauh berubah yang mana Malaysia di mana nisbah GDP Malaysia dengan Korea adalah 1:2. Vietnam? Erm….Vietnam pun pada masa itu tak sampai 1% pun. Sekarang Vietnam sedang giat memacu ekonomi mereka yang mana pelaburan luar Malaysia dan Vietnam sudah pun hampir sama iaitu sekitar RM8 billion dan tidak mustahil Vietnam bakal jauh ke hadapan daripada segi jumlah pelaburan luar. Kalau dahulu 35% daripada pelaburan luar di Asia Tenggara ini masuk ke Malaysia.

 • 50 tahun dahulu, kita sering bercakap Malaysia antara negara yang paling baik di Asia (lebih baik daripada Hong Kong dan Jepun)
 • 30 tahun dahulu, kita sering bercakap Malaysia lebih baik daripada Korea dan Taiwan (masa itu Jepun dan Hong Kong belum bangkit lagi)
 • 20 tahun dahulu, ok…..kita masih baik daripada China Thailand dan Singapura (kalah keada negara-negara Harimau Asia di atas)
 • 10 tahun dahulu – macam mana teruk pun, kita masih lebih baik daripada Vietnam dan Indonesia.
 • Sekarang? Kini? Pada masa akan datang?

Adakah kita sudah selesa dengan keadaan sekarang. Sekarang ini, kepercayaan penuh diberikan kepada Kerajaan Malaysia diharap dapat memacu ekonomi seperti yang kita nikmati dahulu. Diharap, jangan ada cakap-cakap 20 tahun lagi, kita masih menang dengan timor leste dan setaraf dengan Zimbabwe. (Harap-harap dijauhkan sekali). Memang harus diakui pendapatan rakyat Malaysia sekarang ini semakin kecil nilai. Sepatutnya kerajaan dah mula dan patut menyasarkan industri yang berpendapatan besar. Manufacturing dah tak boleh hidup sangat disebabkan kos tidak mampu menyaingi negara China dan Vietnam.

Pasti akan ada yang mempersoalkan tentang,

“mengapa mesti dibandingkan antara negara kecil seperti Singapura dengan Malaysia?”. Singapura itu kecil bolehla…….

Mudah sahaja. Satu perkataan yang terbaik untuk jawapan kepada persoalan ini. PENINGKATAN. Takkan kita hanya nak ikut Singapura apabila sebut bab subsidi minyak sahaja semasa ingin menaikkan harga minyak. Sekarang ini kita bercakap kedudukan ekonomi Malaysia jika dibanding dengan Singapura contohnya. Kalau dahulu ekonomi Malaysia di mana? Singapura? Sekarang ini, Singapura sudah bergerak jauh ke hadapan disebabkan PENINGKATAN daripada segi mereka berjaya memacu ekonomi mereka.

 1. Semasa Singapura keluar daripada Malaysia, matawang Malaysia dengan Singapura hampir sama nilainya
 2. Singapura tiada langsung sumber asli. Tanah pun tak cukup. Malaysia? Malaysia ada segala-galanya contohnya minyak, balak dan keluasaan tanah yang sedia ada.
 3. Walaupun nilai import di Singapura lebih tinggi berbanding exportnya, mereka mampu meningkat pendapatan negara.
 4. Pendapatan perkapita rakyat Malaysia adalah RM17,182 (AS$5,000) setahun berbanding pendapatan perkapita rakyat Singapura sebanyak RM103,140 (AS$30,000) setahun. Ini menunjukkan pendapatan tahunan rakyat kita enam kali lebih rendah daripada negara berpendapatan tinggi seperti Singapura
 5. Persoalannya sekarang, kenapa Malaysia ketinggalan dari banyak aspek, sedangkan Malaysia ada banyak kelebihan
Malaysia perlu berusaha lebih gigih untuk melonjakkan ekonomi negara dalam usaha menjadi negara berpendapatan tinggi, setanding dengan negara maju yang lain. Kesempatan ini mari kita lihat gaji menteri Malaysia serta Ahli Parlimen di Malaysia.

Ini semua adalah dibawah Undang-undang Ahli Parlimen (Saraan) pindaan 2005.

 1. Gaji Perdana Menteri – RM 22,826.65 sebulan
 2. Gaji Timbalan Perdana Menteri – RM 18,168.15 sebulan
 3. Gaji Menteri-Menteri Kabinet – RM 14,907.20 sebulan
 4. Gaji Timbalan Menteri-Menteri – RM 10,847.65 sebulan
 5. Gaji Setiausaha Parlimen – RM 7,187.40 sebulan
 6. Gaji Ahli Dewan Negara – RM 6,508.59 sebulan
 7. Gaji Ahli Dewan Rakyat – RM 4,112.79 sebulan

P/S : Kalau kita nak berubah ke arah lebih baik, kita mestikan menjadikan negara yang lebih baik sebagai satu negara yang boleh dijadikan contoh. Pastinya kerajaan Malaysia mempunyai mekanisme terbaik untuk memacu ekonomi Malaysia seterusnya mampu meningkatkan pendapatan rakyat di Malaysia.

PP/S : Satu sahaja ingin dikatakan di sini, mungkin pahit untuk ditelan. Malaysia sebenarnya “kaya” dan Malaysia boleh maju juga jikalau pemimpin tidak rasuah, ikhlas berkhidmat untuk rakyat dan bukannya disebabkan kuasa semata-mata.

Welcome back blogger Hanief aka Malaysia News

nak baca nak berkenalan dengan bro malaysia news
http://hanief.blogspot.com/2011/03/skmm-mcmc.html


Kes Hanief: SKMM Tidak Profesyenal Dan Tidak Patuhi Undang-undang

Sakit hati' boleh lapor pada SKMM

Penulis blog Mohd Nur Hanief Abdul Jalil mendakwa beliau disiasat tiga jam oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) kerana ada yang "sakit hati" tentang kandungan blognya.

"Mereka (SKMM) kata ada orang yang laporkan saya sebab 'sakit hati'.

"Kalau orang ada sakit hati tentang gambar atau kandungan blog mereka kata boleh laporkan pada SKMM untuk disiasat," kata Hanief.

Dalam soal-siasat pagi jam 10 pagi tadi di ibu pejabat SKMM di Cyberjaya, Hanief hadir berseorangan kerana peguamnya N Surendran tidak dapat hadir.

Katanya, walaupun bapanya dibenarkan hadir sama tetapi beliau memilih menjalani sesi itu berseorangan.

SKMM meolak permohonan Surendran supaya siasatan itu ditunda ke masa lain supaya beliau dapat turut serta.

Hanief, 27, bagaimanapun berpendapat cara SKMM menangani kes itu seperti mahu menakut-nakutkan penulis blog.

Hanief, Bloger Yang 'Ditahan' T/Malam... -Tian Chua

KL 19 Mac 11: Seorang penulis blog dibawa ke balai polis Sentul tengah malam tadi dan pihak berkuasa didakwa tidak mempunyai waran bagi menahannya, dakwa naib presiden PKR.

Tian Chua berkata, beliau mendapat penulis blog yang dikenali sebagai Hanief disiasat oleh pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) selepas tiba di balai berkenaan tengah malam tadi."Di tengah-tengah siasatan SKMM, saya bertanya apa hak mereka menahan orang di tengah-tengah malam sebegini. (Dan) Tiada sesiapa menunjukkan waran (terhadap Hanief) pada saya," tulisnya di laman Twitter kira-kira jam 2.30 pagi tadi.

"Pegawai SKMM mengaku mereka tidak mengeluarkan waran, justeru saya minta soal siasat itu dihentikan. (Tetapi) mereka berita Hanief secara sukarela datang ke situ," tambah anggota parlimen Batu itu.

Tian juga mendedahkah bahawa SKMM memerintah Hanief hadir di ibu pejabat suruhanjaya itu di Cyberjaya pada jam 10.30 pagi ini bagi membantu memberi maklumat berhubung satu siasatan bawah Bab 3, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Menurut dokumen perintah yang gambarkan dimuatkan kembali Tian di internet, sekiranya gagal atau enggan berbuat demikian, Hanief boleh dibawa kepada majistret dan diberikan waran tangkap.

Masih belum jelas Hanief akan disiasat berhubung perkara apa. Setakat ini belum ada sebarang kenyataan daripada pihak berkuasa berhubung 'penahahan' dan siasatan pada penulis blog itu. -mk


Ulasan GB

Sungguh aneh, SKMM bertindak kerana ada orang sakit hati kepada blogger bernama "hanief". Hanya lantaran itu, Hanief ditahan dan disoalsiasat?

Siapa yang sakit hati dan sejak bila undang-undang memperuntukkan SKMM bertindak hanya di atas dasar "sakit hati" pihak tertentu, tanpa memperdulikan etika kerja dan sikap berkecuali?

Lebih aneh lagi pegawai SKMM bertindak di luar batas undang-undang - mengaku mereka tidak mengeluarkan waran.

Jika SKMM tidak patuh undang-undang di dalam menjalankan tugas dan mengendalikan kes, bagaimana rakyat mahu menghormati badan itu?

Tindakan mereka itu jelas boleh dikenakan tindakan.

Sebelum nuklear, cermin Proton dulu

http://img109.imageshack.us/img109/540/cardistracted.jpg
maaf..ini bukan gambaq cermin kereta proton saja nak tunjuk kompenan
kereta apabila dibarai dan didogiang macam nie laa jadinya..


Wira kami meluncur meninggalkan Kuala Lumpur menuju ke Merlimau. Cuaca petang agak nyaman. Lalu saya meminta si pemandu memadamkan alat hawa dingin kerana saya ingin membuka cermin kereta.

Saya ingin menghidu udara petang. Berkali-kali saya tekan punat tetapi sang cermin amat degil tidak mahu turun ke bawah.

Si Pemandu menoleh sambil ketawa dan bersuara: "Ini Proton, bro... Takkan tak tahu... Ini pun belum sampai setahun."

Kami terbarai ketawa.
(Dari ingatan berkempen ke Merlimau)

Saya sedang memberi kuliah di Akademi Seni Kebangsaan. Bangunan ini belum sampai lima tahun. Hujan yang awalnya renyai-renyai menjadi lebat. Tiba-tiba, di luar air mencurah masuk. Atap bangunan ini telah terbarai.
(Dari ingatan mengajar di ASWARA)

Apabila kita membaca dan melihat apa yang sedang terjadi kepada lima buah loji nuklear di Jepun, maka kita akan sedar bahawa ini adalah satu pelajaran yang amat mahal. Mata pelajaran ini sedang dibayar dengan harga darah dan nyawa oleh warga Jepun. Pelajaran di hadapan mata kita ini sedang membuktikan bahawa radioaktif ini amat merbahaya untuk umat manusia.

Ini adalah kali kedua warga Jepun membayar dengan nyawa mereka untuk membuktikan kepada dunia tentang malapetaka yang akan dibawa oleh radioaktif. Kali pertama dahulu pada pada 6 dan 9 Ogos 1945. Pelajaran itu telah dipaksakan ke atas warga Jepun apabila dua butir bom atom telah diledakkan di kota Nagasaki dan Hiroshima.

Kali ini agak berbeza, bukan dengan paksaan dari sesiapa tetapi hasil dari kerja lobi para saudagar penjual loji tenaga nuklear.

Lihat dan perhatikan, ketika loji nuklear di Fukushima terbakar, para saudagar tenaga nuklear, para pelobi tenaga nuklear, para kangkung pakar nuklear dan para politikus rasuah, sedang meminta kita semua bertenang. Suara paling terbanyak meminta kita bertenang datangnya dari sosok yang mengaku arif dan berilmu dalam hal nuklear.

Ilmuan 'kangkung'

Justeru, para profesor dan ilmuan yang arif tentang hal radioaktif kini sedang sibuk membincangkan pandangan mereka. Ilmuan "kangkung" dan pakar nuklear ini sedang bersilat lidah di kaca TV untuk mententeramkan keadaan. Para pakar ini dilihat gah dan hebat dengan ijazah berjela-jela tetapi bila kita selidik dengan rapi, maka akan kita temui bahawa mereka ini ada pertalian kepentingan dengan saudagar penjual loji tenaga nuklear.

Di Malaysia para kangkung ini tidak perlu menyorokkan diri untuk berselindung. Mereka secara terbuka menyokong rancangan kerajaan untuk mendirikan loji nuklear pada tahun 2021. Suara sokongan mereka sedang dijadikan alat untuk bercanang ke hulu ke hilir oleh para saudagar loji nuklear.

Para kangkung ini bersuara menyokong tenaga nuklear bukan kerana mereka berilmu tetapi kerana dengan cara ini sahajalah suara mereka akan dilaporkan oleh media arus perdana. Dengan menyokong tenaga nuklear maka muka mereka akan muncul di kaca TV. Dan jika mereka rajin sadikit mereka akan dapat menulis di ruangan akhbar Utusan atau Berita Harian.

Orang awam jangan terperanjat apabila diberitahu bahawa menulis di Utusan atau di Berita Harian ini juga akan diambil kira sebagai pencapaian keilmuan. Ini juga akan dihitung untuk kenaikkan pangkat dan gaji. Nampaknya menulis di akhbar arus perdana di Malaysia ini telah disamakan tarafnya seperti menulis di majalah Foreign Affairs, New Scientist, Nature atau Oxford Journals.

Maaf. Jangan silap faham. Tulisan saya ini bukan bercita-cita atau berniat untuk memperlekehkan para ilmuan tempatan ini. Tidak. Saya tidak perlu meperlekehkan mereka kerana mereka sendiri memang telah lama lekeh. Majoriti ilmuan kangkung ini lekeh kerana tidak pernah melahirkan buku atau menulis secara ilmiah. Kebijaksanan mereka ialah membodek dan mengampu untuk naik pangkat.

Kalau kurang yakin tentang apa yang saya nyatakan di sini, sila rujuk laporan akhbar minggu lalu bagaimana Najib Razak telah mengingatkan kangkung-kangkung ini agar tidak berebut-rebut untuk menjadi naib cancelor.

Biasanya para akademik yang tegar dengan ilmu pengetahun dan kajian akan menolak pangkat naib cancelor. Sosok yang berilmu akan menolak pangkat ini kerana ia akan membuang masa ekoran terlibat dengan kerja mentabir universiti. Cita-cita sosok yang berilmu ialah membaca, mentelaah, mengkaji, menduga, mencuba di bilik makmal dan akhirnya menerbitkan bahan kajian untuk untuk dibincangkan oleh rakan-rakan dalam dunia akademia.

Seorang akademia yang bukan jenis kangkung tidak akan membuang masa untuk hadir di majlis-majlis 'hampeh' seperti menghantar menteri ke lapangan terbang atau membuang masa dan tenaga untuk memastikkan mahasiswa kumpulan Aspirasi menang dalam pilihan raya kampus.

Pandangan juling tentang Fukushima

Saya telah dan akan terus menimbul dan mempersoalkan tentang keupayaan ilmu profesor kangkung. Saya lakukan ini kerana saya yakin dalam minggu ini akan banyak suara-suara kangkung ini kedengaran. Mereka akan dijemput untuk memberi pandangan-pandangan juling tentang letupan loji nukelar di Fukushima.

Komen dan pandangan profesor kangkung ini akan digunakan untuk mengolah persetujuan orang ramai agar menerima hakikat bahawa negara kita tidak ada pilihan melainkan menggunakan nuklear sebagai punca tenaga elektrik dalam masa 10 tahun yang akan datang. Kangkung ini juga akan memberi pandangan kontot mereka bahawa loji tenaga nuklear ini selamat untuk digunapakai.

Para kangkung ini tidak akan menyebut berapa banyak kecelakan kecil dan besar yang telah terjadi di loji nuklear. Dengan sempoi para kangkung akan melupakan data dan sejarah.

Jika ada disebut satu kecelakaan kecil maka si kangkung ini akan menyatakan yang ini terjadi pada satu ketika yang lama dahulu. Di zaman teknologi secanggih hari ini, tidak mungkin kecelakan akan berlaku lagi.

Hakikatnya, kecelakan yang berpunca dari loji tenaga nuklear berlaku terus menerus. Pada tahun 1979, sebuah loji nuklear Three Mile Island di Pennsylvania, Amerika Syarikat telah hampir meledak. Ini kerana kesilapan teknikal. Selama tiga hari Amerika Syarikat dalam keadaan mengigil menunggu apakah akan terjadi satu letupan.

Pada tahun 1986, satu lagi ledakan loji nuklear telah berlaku di Chernobyl, Ukraine. Ini telah membawa malapetaka yang amat dahsyat. Hingga ke hari ini wilayah sekitar Chernobyl telah ditinggalkan kosong kerana bahaya radioaktif yang masih berkeliaran. Untuk berapa tahun lagi wilayah ini akan ditinggalkan? Berapa lama kesan radioaktif ini akan berkeliaran?

Umur radioaktif ini ditakrifkan sebagai half life. Half life ini mungkin 300 tahun dan mungkin 3,000 tahun. Half life hanyalah konsep. Kerana itu hingga ke hari ini, masih ada bekas warga Chernobyl yang melahirkan bayi cacat dan tidak cukup sifat akibat serangan radioaktif.

Lalu timbul persoalan, jika tenaga nuklear ini amat bahaya kenapa ia masih digunakan. Jawapan untuk soalan ini ialah keuntungan. Para saudagar penjual loji nuklear akan mendapat keuntungan berbilion ringgit apabila ada negara yang ingin membeli loji ini. Loji tenaga nuklear bukan dijual macam kereta.

Teknologi tenaga nuklear ini amat tinggi dan canggih. Tidak semua negara dalam dunia ini memiliki keupayaan untuk mendirikan loji nuklear ini. Negara-negara yang memiliki teknoloji untuk membuat dan menjual loji nuklear ini juga terhad. Ini menjadikan harga loji ini mahal.

Dalam masa yang sana kefahaman dan kesedaran orang ramai terhadap bahaya radioaktif dari loji ini telah ditumpulkan. Seperti di Malaysia, banyak perkara dilakukan oleh politikus tanpa banyak perbincangan.

Malah ada pekara dilakukan secara senyap-senyap tanpa diketahui umum. Contoh terbaik ialah kilang nadir bumi di Gebeng yang juga akan membawa malapetaka radioaktif secara tiba-tiba.

Bangunan, atap, stadium runtuh

Oleh kerana tidak ada perbincangan, maka orang ramai tidak mendapat maklumat yang penuh sama ada perlu menerima atau menolak pengunaan tenaga nuklear sebagai punca tenaga leterik.

Ini ditambah pula oleh lebun para kangkung yang kerap muncul di media arus perdana untuk menjadi juru heboh tenaga nuklear. Pandangan kedua atau cadangan alternatif akan dinafikan untuk untuk memastikan orang ramai dapat terus ditipu.

Malah si pembawa pandangan kedua atau alternatif mungkin akan ditangkap untuk dikenakan ISA. Ini pernah berlaku di Bukit Merah, Perak pada tahun 1987.

Warga di Bukit Merah telah bangun menentang rancangan untuk mendirikan kilang nadir bumi yang kini telah dipindahkan ke Gebeng. Beberapa orang aktivis Bukit Merah telah ditahan dalam Operasi Lalang pada 27 Oktober 1987.

Para menteri pula akan berhujah mengatakan bahawa kita perlu tenaga nuklear kalau tidak kita akan bergelap. Cakap-cakap seperti ini menakutkan orang ramai seolah-olah kita tidak ada pilihan. Di belakang cakap-cakap menteri ini ialah saudagar penjual loji nuklear. Ini samalah seperti kita membeli kapal selam dari Perancis.

Saudagar penjual loji nuklear ini juga bergerak sama seperti saudagar senjata. Malah kadangkala yang menjual senjata ini juga menjual loji tenaga nuklear.

Untuk saya keputusan sama ada Malaysia akan menggunakan tenaga nuklear atau tidak cukup senang untuk dibuat. Kita tidak perlu melihat ke Jepun atau ke Chernobyl. Kita hanya perlu melihat kereta keluaran Proton.

Berapa ramai pembeli kereta Proton telah menyumpah dan menyesal kerana cermin tingkap kereta Proton tidak boleh dipakai. Juga kita sering terbaca bangunan kerajaan runtuh.

Malah kita juga terbaca bagaimana atap bangunan Parlimen telah runtuh. Kali terakhir ialah berita runtuhnya stadium di Kuala Terangganu.

Untuk saya, sebelum kita mendirikan loji nuklear di bumi ini marilah kita meminta secara jujur agar para ilmuan, para saintis dan para jurutera kita dapat memperbaiki cermin tingkap kereta keluaran Proton. Ini adalah asas teknologi.

Kalau yang asas ini pun selalu kantoi, bayangkan apa yang akan terjadi apabila loji nuklear meledak.

Mari berfikir sejenak. Sebelum ke sekolah kita ke alif ba ta dahulu. Sebelum buat itu, buat ini dahulu.

Hishamuddin Rais

Umno Kedah laksana sistem blok kukuh jentera p'raya

Umno Kedah akan melaksanakan sistem blok di semua bahagian di negeri itu bagi memperkukuhkan jentera parti di peringkat akar umbi menjelang pilihan raya umum akan datang. Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah berkata menerusi sistem itu, wakil akan dilantik menjaga setiap blok yang diwujudkan dan mereka berperanan mengenal pasti masalah pengundi dalam blok masing-masing sebelum dan selepas pilihan raya. "Hasilnya terbukti apabila diperkenal sistem ini pada pilihan raya kecil di Kerdau, Tenang dan Merlimau baru-baru ini sebagai pendekatan baru," katanya dalam sidang media, di Langkawi semalam. Mengulas lanjut, Ahmad Bashah berkata wakil itu juga bertanggungjawab memastikan pengundi di blok mereka keluar membuang undi pada hari pemilihan. Beliau juga yakin sistem itu dapat membantu BN mencapai kemenangan jika dilaksana dengan baik. Ahmad Bashah sebelum itu merasmikan pelancaran sistem blok untuk Umno Bahagian Langkawi. Pada majlis itu turut diumumkan 10 cawangan Umno di Langkawi yang berjaya mendaftarkan pemilih teramai dengan jumlah keseluruhan 2,227 orang. - Bernama

Hadi: Tak mustahil berlaku perubahan di S'wak

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yakin dengan peluang pakatan pembangkang dalam pilihan raya negeri Sarawak ke-10 akan datang.

"Tak mustahil pengundi di sana akan buat perubahan kali ini," katanya.

Ini berdasarkan keputusan pilihan raya kecil Parlimen Sibu pada Mei tahun lepas yang dimenangi DAP, katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ceramah di kawasan berhampiran Sungai Jerteh hari ini.

Turut serta dalam ceramah itu Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Azmin Ali dan Timbalan Pengerusi Kebangsaan DAP Dr Tan Seng Giaw.

Semalam Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengumumkan Dewan Undangan Negeri Sarawak akan dibubarkan esok.

Sementara itu, Azmin ketika ditanya mengenai adiknya Ummi Hafilda yang mengadakan ceramah di Jerteh semalam yang antara lain mendakwa abangnya itu telah hilang pedoman dan tenggelam dengan janji-janji manis ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata:

"Pembangkang fokus dalam perjuangan dan terpulang kepada parti lawan yang menggunakan cara berkenaan".

- Bernama

Pendirian Nik Aziz : Jawapan Terhadap NST
15 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -
Oleh : Ahmad Fadhli bin Shaari (20 Mac 2011)

Saya merujuk kepada artikel yang tersiar di muka 10, akhbar New Straits Time bertarikh 19 Mac 2011 yang bertajuk Nik Aziz’s Outlandish Edicts (Fatwa Pelik Nik Aziz). Saya kira penulis artikel tersebut Azmi Anshar berniat jahat dengan tujuan menjatuhkan kredibiliti al-Mursyidul Am PAS merangkap Menteri Besar Kelantan sewaktu menulis artikel yang sebahagian besarnya mengandungi unsur-unsur prejudis terhadap Dato’ Nik Abdul Aziz bin Nik Mat.Dari para pertama lagi, penulis menampakkan kedangkalannya apabila menyentuh berkenaan dengan gesaan YAB Tuan Guru supaya wanita Kelantan berpakaian sopan dan menutup aurat. Penulis menyifatkan gesaan ini sebagai seemingly denuded women of their long-held rights to dress, appear and behave as they always had in Malaysia (kelihatan menafikan hak wanita selama ini yang bebas untuk berpakaian, muncul di khalayak dan menampilkan diri sebagaimana kebiasaan wanita di Malaysia). Hairan sekali, apabila seorang penulis yang namanya mencerminkan dirinya sebagai seorang muslim boleh mempertikaikan apa yang disebut oleh Menteri Besar Kelantan itu. Sedarkah penulis, bahawa pakaian menutup aurat bukannya difardhukan oleh Nik Aziz, apa lagi Muhammad SAW, bahkan ia merupakan kefardhuan daripada Allah SWT. Tidak malukah penulis sebagai seorang muslim mempertikaikan kata-kata Menteri Besar Kelantan itu dalam keadaan dirinya masih merupakan seorang yang bersyahadah ; bersaksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu Rasulullah?

Perlu diingatkan, bermula tahun 1990, Tuan Guru Nik Abdul Aziz hanya menyebut isu aurat sebagai satu teguran kepada rakyat dan juga kakitangan wanita yang bekerja, tidak pernah ada satu tangkapan yang dibuat terhadap mereka yang tidak menutup aurat sehinggalah pada tahun 2005, barulah diperkenalkan kod berpakaian dan dikenakan denda kepada mereka yang melanggarnya. Adakah ini merupakan satu perkara yang pelik sehingga dianggap fatwa pelik oleh Azmi Anshar?

Sedarkah Azmi bahawa di Amerika Syarikat sendiri pada hari ini, fesyen berseluar londeh dan mendedahkan pakaian dalam juga telah dilarang demi memastikan keamanan dan ketenteraman awam. Tidakkah itu juga merupakan satu fatwa pelik? Atau Azmi Anshar ingin berkata bahawa PAS juga wujud di Amerika? (sumber : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2007&dt=0830&pub=Utusan_Malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_08.htm) Demikian juga di China, pakaian seksi sehingga menggangu mata orang lain juga turut dilarang di atas alasan menjaga ketenteraman awam. (sumber : http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/3621864.stm) Apa jawapan Azmi Anshar terhadap langkah kedua-dua negara ini?

Artikel ini juga bagi saya penuh fitnah terhadap dasar Membangun Bersama Islam yang diperkenalkan di Kelantan. Seolah-olah kerana dasar inilah wanita di Kelantan ditindas. Barangkali Azmi Anshar ini seorang penghuni gua yang baru keluar melihat cahaya. Sedarkah beliau bahawa di Kelantanlah, golongan wanita dibela dengan pelbagai dasar kebajikan yang diperkenalkan oleh kerajaan negeri. Di sini terdapat skim perlindungan kepada armalah, cuti wanita bersalin selama 60 hari, penggalakan wanita yang bekerja di kilang-kilang agar diberikan shif bekerja pada waktu siang sahaja, perlantikan Senator daripada kalangan wanita dan juga perlantikan penghulu khas untuk golongan wanita. Semuanya ini merupakan cetusan perubahan yang dimulakan oleh kerajaan yang menindas wanita seperti yang digambarkan oleh penulis Azmi Anshar. Dan jangan lupa, di saat cuti dua hari seminggu yang dinikmati oleh kakitangan awam di seluruh negara pada hari ini termasuklah golongan wanita, ia bermula di negeri Kelantan yang mana Doctor In The House itu pernah melabelnya sebagai budaya pemalas!

Azmi Anshar juga mempertikaikan soal calon wanita yang bertanding mewakili PAS pada hari ini sebagai satu perubahan terhadap fatwa pelik Nik Aziz. Kasihan sungguh apabila beliau tidur selama dua dekad sehingga gagal untuk melihat punca wanita tidak digalakkan bertanding sekitar tahun 1970an – 1990an. Sedarkah Azmi Anshar, parti yang pertama meletakkan calon wanita ialah PAS melalui calonnya Khatijah Sidek yang bertanding di kerusi Dungun, Terengganu pada tahun 1955. Pada waktu itu, Tuan Guru Nik Abdul Aziz masih berada di luar negara dan masih belum mengeluarkan pandangannya (atau dalam istilah Azmi Anshar sebagai fatwa pelik).

Apa yang menyebabkan golongan wanita agak terkebelakang satu ketika dahulu ialah kerana permainan politik kasar UMNO yang menggunakan politik ala samseng dengan pemuda tahan lasaknya dan lain-lain. Senario ini meletakkan ahli politik terutama dari pembangkang seperti PAS dalam keadaan bahaya dan ini tidak sesuai untuk dipikul oleh golongan wanita. Lupakah kita kepada tragedi yang berlaku kepada Allahyarham Abdul Samad Gul, ahli parlimen PAS yang mati dibunuh satu ketika dahulu? Lupakah kita kepada insiden-insiden berdarah yang menimpa penceramah-penceramah PAS satu ketika dahulu? Hari ini, senario tersebut beransur reda dan wanita dibenarkan kembali untuk berada di pentas politik ekoran keselamatannya yang sudah agak terjamin berbanding sebelum ini. Azmi Anshar perlu sedar, polisi tersebut bukannya satu fatwa, tetapi pendirian sementara mengikut senario semasa. Sepatutnya Azmi Anshar lebih fokus kepada agama yang diperalatkan oleh UMNO yang hanya bersifat sementara. Islam Hadhari sebagai contoh, di longkang mana ia dicampakkan pada hari ini setelah ia dijulang bagaikan ratib wajib satu ketika dahulu?

Melabelkan Tuan Guru Nik Abdul Aziz sebagai anti wanita ialah satu tuduhan songsang yang sangat tersasar. Jangan dilupa cadangan Tuan Guru agar diberikan peluang kepada Muslimat PAS menjawat jawatan sebagai Naib Presiden PAS beberapa tahun yang lampau. Bolehkah UMNO membuka pintunya seluas itu? Tentu sekali tidak, kerana jawatan dalam parti UMNO umpama lubuk yang boleh menjanjikan seribu satu projek dan tender.

Azmi Anshar tidak berjaya membuktikan apa-apa melalui tulisannya, hanya sekadar memenuhi separuh muka surat akhbar NST dengan satu tulisan sampah yang tidak mempunyai apa-apa nilai. Sekian.- Penulis ialah Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kelantan.

Libya diserang Tentera perikatan Amerika Syarikat dan Eropah, 110 peluru berpandu dilancar

TRIPOLI, 20 Mac — Tentera perikatan Amerika Syarikat dan Eropah melancarkan tindakan ketenteraan — dinamakan operasi Odyssey Dawn — ke atas Libya semalam (tengah malam dan awal pagi ini, waktu Malaysia) untuk memaksa Muammar Gaddafi menghentikan serangan ke atas rakyatnya sendiri, sekali gus meninggalkan tampuk kepimpinan.

Kempen perikatan itu dilihat sebagai yang terbesar sejak Perang Iraq hampir lapan tahun lalu.

Ekoran serangan itu, televisyen kerajaan Libya melaporkan negaranya “diceroboh musuh”.

Pesawat-pesawat perang melepaskan serangan pertama dengan memusnahkan kereta kebal pasukan tentera kerajaan di Benghazi, sebelah timur Libya.

Selain Amerika Syarikat, perikatan Barat itu terdiri daripada Britain, Perancis, Kanada dan Itali.

Beberapa jam kemudian (awal pagi ini waktu Malaysia), kapal perang dan kapal selam Britain dan Amerika Syarikat melancarkan lebih daripada 110 peluru berpandu ke atas pangkalan pertahanan udara di sekitar Tripoli - ibu negara Libya dan bandar raya Misrata di sebelah barat, yang dikuasai tentera Muammar.

Pentagon berkata operasi ini diadakan untuk menguatkuasakan resolusi PBB yang mengenakan zon larangan terbang dan apa jua pendekatan bagi menghentikan tindakan ketenteraan Muammar di negaranya ekoran kebangkitan rakyat yang berlarutan sejak sebulan lalu.

Resolusi itu diluluskan tiga hari lalu.

Malah serangan ini dilancarkan beberapa jam selepas perikatan itu dan negara Arab mengadakan mesyuarat khas di Paris semalam.

“Ini bukan hasil yang Amerika Syarikat atau mana-mana rakan kami mahukan,” kata Presiden Barack Obama yang sedang mengadakan lawatan ke Brazil.

“Kita tidak boleh berdiri begitu sahaja apabila seorang penzalim memberitahu rakyatnya bahawa tidak ada belas kasihan,” kata beliau.

Tidak sampai dua jam selepas Obama mengeluarkan kenyataan itu, Muammar pula muncul di televisyen sambil merayu kepada negara-negar Arab dan Amerika Latin supaya “berdiri bersama rakyat Libya, menentang pencerobohan ini yang tidak akan membawa apa-apa kesan, sebaliknya menjadikan rakyat Libya lebih kuat dan bersatu.”

Di Washington, Laksamana Muda William E. Gortney berkata, peluru berpandu dilepaskan daripada beberapa kapal pemusnah Amerika Syarikat dan juga kapal-kapal selam serta satu daripada milik Britain.

Katanya, serangan itu mengenai lebih daripada 20 lokasi tentera udara Libya sepanjang kawasan pantai Mediterranean dan sebelah barat.

Katanya, serangan ini hanya bahagian pertama siri kempen mereka dan lebih banyak serangan sudah dirancang.

Kapal Amerika Syarikat yang terlibat termasuklah USS Barry, USS Stout, USS Providence, USS Scranton dan USS Florida manakala satu kapal selama Britain Westminster.

Rahsia Tsunami Di Jepun Yang Terkandung Di Quran

1. Tarikh yang berlaku adalah pada 11/3/2011 bersamaan 6 RabiulAkhir 1432 Hijah or 6/4/1432.
2. So dengan tahun 1432 di pecahkan 14 || 32.
3. Jawapanya Juzuk ke 14 Quran.
4. Dan bulan 4.

Rahsia angka tahun ini : Juzuk 14 ayat ke 4.

Rujuk di Quran.

1. Juzuk 14 bermula pada surah Al-Hijr, dan ayat ke 4 dari surah AL
Hijir
menyatakan
"Dan kami tidak membinasakan suatu negeri, melainkan sudah ada ketentuan
yang tetap baginya".

2. Rahsia seterusnya yang menunjukan Malapetaka ini akan berlaku di
Jepun
ialah dengan kedudukan Jepun dan Wilayah Seedai pada kedudukan geografi
bg
( Jepun : Latitiude 36, Longtitude 138)

So dalam 1432, 14 dah di ketahui Jujuz Al Quran. maka yang di pecahkan
14
|| 32 so di pecahkan lagi 3|2 ,so now secret no adalah 3.

Ambil pula lokasi latititude dan longitude.

3+6+1+3+8 = 21
so next 2+1 = 3
proved *. yg di maksudkan dengan no 3 adalah negara jepun.

Dan di dalam Jepun jugak terdapat banyak wilayah.. maka wilayah yang
akan
di turunkan malapetaka itu ? Wilayah Seedai pada kedudukan geografi
Latitiude 38'15 dan Longtitude 140'53

3+8+1+5+1+4+0+5+3 = 30
so next 3+0 = 3.
*proved wilayah yang Allah maksudkan dengan angka 3 adalah Wilayah Seedai di Jepun.

3. Rahsia seterusnya dengan tarikh 6

masa yang di laporkan oleh Jabatan Metrologi Rusia.. gempa bumi berlaku pada masa 1446 waktu Jepun..

so 1+4+4+6 =15
so next 1+5 = 6
*proved 6 membawa maksud masa yang akan berlaku.

4. Dah yang seterusnya 1432 apabila di pecahkan 14||32, kini di ambil pula
angka 14 dan di pecahkan 1||4 , maka angka satu boleh di kelaskan sebagai
permulaan hari. maksudnya di dalam Islam Jumaat adalah hari pertama
dalam minggu itu. so angka satu memberi maksud malapetaka itu akan berlaku
pada hari Jumaat.

5. Lihat.. betapa benarnya ayat al quran. segala yang di nyatakan tetap
berlaku. walaupun suduh berabad kitab Quran di turunkan.

6. Walaupun zaman berubah sejauh mana sekalipun.. Al-Quran tetap bagi
sepanjang zaman.

7. Di percayai banyak lagi rahsia yang masih tidak dapat di ketahui di
dalam tarikh ini. namun sekadar ini pun telah membuatkan kita lihat
dengan
mata kita sendiri betapa mulia Al-Quran. dan segala yang di ungkapkan di
dalamnya


Dipersilakan untuk share. Bagi mengingati kita kembali tentang segala
perkara yang terkandung di dalam Al-Quran adalah benar buat selamanya.
mahupun di dunia atau pun akhirat..

Kelantan bertegas tidak membenarkan premis judi

Sepanjang seminggu lepas, pihak media begitu ghairah memutar isu pengharaman premis judi di Negeri Kelantan. Meskipun pengharaman itu sudah berlangsung 20 tahun yang lalu, namun ia diperhangatkan semula berikutan Kerajaan Pusat pimpinan Umno meluluskan penjualan loteri Big Sweep. Maka ada parti politik tertentu sudah tidak berpuas hati dengan polisi pengharaman premis judi sejak dasar Membangun Bersama Islam dilaksanakan.

Firman Allah SWT (Al-Quran Surah Al-Maidah 5:90):

Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak dan judi dan pemujaan berhala dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya.”

Polisi Negeri Kelantan selama ini adalah berpegang kepada kaedah fekah (qawaid fiqhiyyah ): “mengelak kemudaratan umum lebih utama daripada yang khusus.” Ia selari dengan sejarah pemerintahan Islam yang belum pernah mencatatkan mana-mana kerajaan di bawah mana-mana Khalifah membenarkan aktiviti judi kerana judi itu seolah-olah telah membunuh aktiviti ekonomi rakyat.

Menelusuri sikap tegas Islam berhubung perjudian itu, maka selaku Menteri Besar yang bertanggungjawab terhadap amanah Allah SWT, maka berikutnya disiarkan kembali “kenyataan media” mengenai judi.

Pendirian Kelantan mengenai isu judi


Sebagaimana semua pihak sedia maklum bahawa polisi pentadbiran kerajaan negeri Kelantan sejak 1990 adalah berteraskan prinsip pentadbiran Islam. Dalam isu pengharaman premis judi dan perjudian haram, kerajaan negeri sedia melaksanakan pematuhan kepada ajaran Islam yang tidak membenarkan penganutnya berjudi atau terlibat dengan sebarang aktiviti berkaitan perjudian.

Begitu pula, sebelum pelaksanaan penguatkuasaan larangan premis judi dan aktiviti perjudian dibuat pihak kerajaan negeri turut mengadakan perbincangan dengan pelbagai pihak di luar kerajaan. Antaranya berunding dengan badan-badan NGO dan wakil-wakil dari semua agama seawal 1991.

Hasilnya telah sepakat dan bersetuju dengan hujah bahawa perjudian wajar dilarang atas pendirian bersama bahawa perjudian memberi banyak keburukan daripada kebaikan dan mudaratnya sehingga boleh membawa seseorang itu menjadi muflis, mengalami kerosakan dan kehancuran kerukunan rumah tangga.

Perjudian melupakan ‘akal fikiran’ manusia, menyebabkan manusia hanya berserah kepada ‘nasib’. Apa kata kalau manusia menyerahkan kepada nasib semata-mata dalam semua aktiviti hidup? Pasti akan jahanam dan porak-peranda. Manakala perniagaan dihalalkan kerana berniaga mencetuskan aktiviti rasional manusia.

Sehubungan itu, pihak berkuasa tempatan telah diarah menggubal peraturan penguatkuasaan yang tidak membenarkan mana-mana premis menyediakan khidmat perjudian dan aktiviti berkaitan. Penguatkuasaan itu adalah selari dengan bidang kuasa kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan.

Adapun berbangkit isu larangan penjualan tiket-tiket loteri big sweep yang dikatakan tidak memerlukan premis tetap untuk dijual, maka dalam isu ini, pihak kerajaan negeri sedia menelitinya dan menyerahkan kepada legal adviser untuk melihat dari sudut perundangan yang ada.
Apa pun, pendirian kerajaan negeri ialah tetap menjaga kesucian ajaran Islam dan mendokong keluhuran undang-undang, selari dengan perlembagaan persekutuan. Natijahnya, apa sahaja bentuk perjudian pasti membawa lebih keburukan daripada kebaikan.

Berkaitan dengan apa yang dihebohkan oleh pemimpin parti politik tertentu yang mengungkit rasa tidak puas hati dengan polisi sedia ada kerajaan negeri berhubung penguatkuasaan larangan premis judi di Kelantan, pihak kerajaan negeri sedia menerima pandangan dan sedia memberi penjelasan.

Sehubungan itu, kerajaan negeri merakamkan rasa dukacita kerana pihak kerajaan pimpinan Umno-BN di peringkat Pusat sana adalah pihak berkuasa yang meluluskan pelbagai jenis lesen judi sehingga memerangkap umat Islam dan penganut agama lain.

Sekian. Terima kasih.

Tuan Guru Dato’ Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat,
Menteri Besar Kelantan

Pejabat Menteri Besar Kelantan.
Kota Darulnaim, Kota Bharu.

12 Rabiulakhir 1432
17 Mac 2011

Terkilan dengan Kerajaan Umno-BN

Apa pun, pimpinan Kerajaan Negeri dan rakyat Kelantan amnya seharusnya terkilan dengan tindakan Kerajaan Pusat yang ditunggangi Umno-BN. Polisinya yang meluluskan lesen judi boleh dianggap menjatuhkan maruah umat Islam dan menghina ajaran Islam. Misalnya, di sebalik kelulusan itu dikenakan peraturan kepada setiap premis judi itu agar memasang label ‘dilarang untuk orang Islam’. Apakah agama Islam sahaja yang mengharamkan judi? Sedangkan kita tahu semua agama dan adat budaya kaum di negara ini tidak menerima judi sebagai resam hidup.

Atas dasar itu, Kerajaan Kelantan melahirkan rasa dukacita dengan polisi Kerajaan Umno-BN yang selama ini menghalalkan judi. Polisi itu sebenarnya adalah suatu ajaran sekular yang mencabul nilai kesucian agama Islam.

Sekaligus amalan Kerajaan Umno-BN itu boleh dianggap bercanggah dengan prinsip dan hak kehidupan beragama yang nyatakan dalam Perkara 3, Perlembagaan Persekutuan, iaitu yang memusatkan kehidupan rakyat berteraskan agama persekutuan (yakni Islam) dan mengamalkan cara hidup mengikut agama masing-masing. Bila agama Islam dan semua agama tidak bersetuju dengan judi, kenapa perlu diluluskan lesen judi. Jelaslah, Kerajaan Umno-BN sudah bertindak di luar konteks kehidupan beragama yang dicanang sendiri oleh perlembagaan persekutuan. Maka jauh sama sekali ia diredai Allah SWT.

http://www.blogtokguru.com

JOM BANTAH CERAMAH UMMI di ALOR SETAR

Nganga lagi Rakyat KEDAH.. nie depa dah mai bawak UMMI HAFILDA masuk buat onak di negeri kita...takan hangpa nak tengok saja dah la cabul hak dewan orang ramai...

kami kalau depa nak buat kat dewan UMNO lantak laaa...sampai jam 5pagi pon tak kesah..masalahnya guna Dewan Orang Ramai...

Kalau tak Bantah depa akan lemak lagi guna harta kerajaan macam harta makbapak depa...sedangkan KITA nak GUNA depa guna pulak macam2 Undang2 yang kita kena tempohi....

Jadi jangan biarkan negeri kita macam tak ada undang-undang....ayuhhh turun ramai-ramai...

Video : US lancarkan 112 peluru berpandu ke atas Libyahttp://www.ndtv.com

Kapal perang dan kapal selam Amerika dan British melancarkan fasa pertama serangan peluru berpandu ke atas pertahanan udara Libya dan pegawai pertahanan Amerika berkata, serangan itu dipercayai mengakibatkan kerosakan besar.

Dalam serangan tersebut, 112 peluru berpandu Tomahawk dilancarkan ke atas lebih 20 sasaran di pantai untuk membuka laluan kepada pasukan udara bersekutu bertindak melumpuhkan pertahanan udara Libya, lapor AP.

Para pegawai pertahanan Amerika berkata adalah terlalu awal untuk menilai kesan serangan tersebut, tetapi berasaskan kepada ketepatan sasaran peluru yang dilancarkan, mereka merasakan ia mengakibatkan kerosakan teruk ke atas pertahanan udara Libya.

Pegawai berkenaan tidak mahu disebut namanya kerana misi serangan tersebut masih berterusan.

Ketika mengumumkan misi serangan tersebut ketika melawat Brazil, Presiden Barack Obama berkata beliau keberatan mengambil langkah ketenteraan tetapi yakin ianya perlu untuk menyelamatkan nyawa orang awam.

Obama mengulangi bahawa beliau tidak akan menghantar tentera Amerika memasuki Libya.

"Kami tidak boleh melihat sahaja apabila seorang pemimpin yang zalim memberitahu rakyatnya bahawa tidak akan ada belas kasihan ke atas mereka," katanya di Brasilia.

Setakat ini, Amerika dilihat menghadkan peranannya dalam campurtangan di Libya, dengan fokus pertamanya untuk melumpuhkan pertahanan udara Libya, dan kemudian menyerahkan kepada negara-negara Eropah dan mungkin negara-negara Arab untuk menguatkuasakan zon larangan terbang di atas ruang udara negara Afrika Utara.

Naib Panglima William E. Gortney memberitahu wartawan bahawa serangan peluru berpandu itu adalah permulaan kempen yang dikenali sebagai 'Operation Odyssey Dawn'.

Katanya, matlamatnya ialah untuk menghalang tentera Muammar Gadhafi daripada melakukan lebih banyak keganasan ke atas orang awam - terutama di dalam dan di sekitar kubu pemberontak di Benghazi -- dan melumpuhkan keupayaan ketenteraan Libya untuk mencabar zon larangan terbang.

Tsunami di Jepun: Apa Yang Kita Boleh Bantu

Salam~

Baru-baru ni kilang hantaq pi outstation, malam tak dak benda nak buat apa, dok berkurung kat bilik hotel dekat dua malam. Nasib ada internet dan 24 News TV Singapore, boleh juga lepas boring dok surf dan tengok berita-berita terkini khususnya bab tsunami dan isu terkini radiasi nuclear di Jepun nu.

Baca pi baca mai, tengok pi tengok mai, berita dan gambar-gambar sadis tu kalau dok ulang tengok, dok tumpu sangat, dok layan sangat, lama-lama boleh naik tension oo. Payahlah manusia nak selamat kalau terperangkap dalam laluan Tsunami ini.Memang sedih dan berserabut rasanya urat perut bila tengok klip video manusia, kereta, rumah, bangunan, kapal, bot, jentera dan segala makneka dilambung gelombang tsunami, bergumpal-gumpal menjadi satu. Habis disapu semua sepanjang laluan itu, macam diserang garuda, tinggal padang jarak padang tekukur dan timbunan sampah sarap kayu besi dan 1001 benda bersepah sejauh mata memandang.Dulu waktu Tsunami di Kota Kuala Muda dan juga Acheh, kami di NGO Wargakilang adalah juga menggerakkan aktiviti menghulur bantuan. Tapi untuk Jepun ini, bila tengok begitu teruk punya dok ada, rasa macam tak tau nak buat apa. Niat di hati memang kalau boleh nak pi tolong tapi Sendai jauh sangat, tak mampu nak sampai ke sana.

Dok ingat balik dari outstation nanti, nak lah gerakkan kawan-kawan pakat pikir macam mana nak bantu.

Tengah dok pikir pi pikir mai, tiba-tiba dapat call dari kilang minta saya gerakkan team CSR (Corporate Social Responsibility) kat tempat kerja untuk bantu mangsa Tsunami di Jepun ini.

Hah – asalnya cuma plan untuk NGO, kerja sukarela, tiba-tiba dah jadi urusan rasmi tempat kerja pulak. Saya kata tak apa, nantilah saya fikir tengok macam mana.

Waktu dok cari idea macam mana nak gerakkan team CSR nak bantu mangsa Tsunami ni, saya terlihat berita Channel News Asia apa ke nama, TV Singapore kat bilik hotel tu. Berita tersebut memetik kata-kata Duta Besar Jepun ke Singapore, dia kata bagi pihak rakyat Jepun beliau ingin mengucapkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga di atas “expression of support” (kata-kata perangsang dan semangat) yang diberikan oleh rakyat Singapore dalam isu Tsunami ini.

Kemudian secara kebetulan, saya terbaca pula berita dalam yahoo news, di ruangan komen di bawah berita-berita tu (ada beratus-ratus ribu komen) saya terbaca komen daripada seorang rakyat Jepun, Watanabe san kalau tak silap namanya. Beliau menulis lebih kurang terjemahannya:

“Mewakili rakyat Jepun, saya berasa amat terharu dan ingin mengucapkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga terhadap semua yang memberi kata-kata perangsang dan semangat kepada kami melalui komentar di internet ini”

Bila saya melihat komen dua orang rakyat Jepun ini, terus saya teringat waktu NGO kami pi bagi bantuan mangsa banjir di Johor sewaktu musim banjir besar yang melanda selatan tanah air empat atau lima tahun yang lalu; ada seorang pakcik tua itu, waktu kami sampai ke rumah dia menyorong sampan membawa bantuan, dia tak habis-habis ucapkan kata-kata terima kasih; bukan sebab kami bawa air gula atau beras tapi sebab ada orang mai melawat beliau yang dah dekat berapa hari dah dok jaga rumah beliau itu sementara anak-anak dan isterinya tinggal di pusat penempatan.

Kadang-kadang di musim musibah ini, bukanlah sangat bantuan material yang mangsa-mangsa itu nanti, tapi kata-kata perangsang dan sokongan moral itu antara yang amat mereka hargai.

Untuk itu, saya tengah dok buat banner besaq, nak kutip tandatangan kawan-kawan kat tempat kerja nak hantaq pi ke kilang utama kami di Jepun sana nu nak habag kat depa kata kami dan insyaallah kita semua yang membaca tulisan saya ini sentiasa bersama mereka. Hari ini hari depa, hari esok mungkin kena kat kita pula.

Sokongan moral pun kadang-kadang ok juga, tapi lagi ok rasanya kalau diikuti bersama dengan sokongan wang ringgit. Saya dok tengok dalam berita TV dan gambar-gambar dalam internet tu, antara yang awal-awal sampai kat kawasan Tsunami itu, dan masih di situ tanpa mengendahkan ancaman radiasi nuclear adalah pasukan Palang Merah/Bulan Sabit Merah Antarabangsa. Berani depa ni.

Atas kapasiti sebagai pengarah CSR kat tempat kerja, saya tengah dok gerakkan tabung khas Tsunami ini, yang kemudiannya insyaallah akan kami salurkan kpd rakan-rakan sekerja berbangsa Jepun yang akan menyalurkannya melalui ICRC (International Committee of Red Cross Society) ini.

Kepada kawan-kawan semua, mungkin kot boleh lakukan benda yang sama, boleh salurkan sumbangan kalian kepada Tabung Khas Mangsa Gempabumi dan Tsunami Jepun anjuran Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia , akaun Maybank 5144 2210 2657. Bantuan akan disalurkan kpd Persatuan Palang Merah Jepun untuk kerja-kerja relief efforts ini.

Saya bukan ahli Persatuan Bulan Sabit Merah ka apa, cuma tolong war-warkan based on their website at:

dan juga based on apa yang saya tengok dlm TV dan berita internet tu, ICRC antara yang terawal turun ke sana dan masih di sana, so eloklah kalau kita sama-sama boleh tolong dan bantu mereka.Macam saya kata - hari ini hari depa, esok lusa mungkin Tsunami mai kat kita.

Lagi pun, elok juga derma ini, sebagai satu cara untuk release tension yang berbuku di dada bila dok baca cerita atau pun tengok klip video kisah Tsunami ini.

Opss, saja nak habag, urusan kerja mentakdirkan awal bulan May ini saya nak kena pi Jepun. Harap-harap waktu itu isu radiasi nuclear dah reda, kalau tidak kalut juga dibuatnya.
Tapi tak apa kot sebab mengikut Youtube, kalendar Mayan Purba meramalkan Tamadun Dunia Hari ini akan berakhir pada 21 Disember 2012; dikatakan bahawa pada tarikh itu buat pertama kalinya dalam masa 26,000 tahun, bumi-matahari-pusat galaksi bimasakti akan berada dalam satu garisan yang sama, yang menyebabkan kutub bumi berubah, mencetuskan huru hara cuaca dunia, banjir, gempabumi, tsunami dan lain-lain lagi. So, masih ada dekat setahun lagi...ok kot...ha ha ha...macam-macam dok ada, melawak saja noh.

Wsl

Mimpi ngeri nuklear Jepun
PEMBUNUHAN Alexander Litvinenko, 44, pada penghujung tahun 2006 menjadi kisah sensasi dunia perisikan. Litvinenko, seorang ejen badan perisikan Rusia, KGB, jatuh sakit pada 1 November 2006 selepas makan di sebuah restoran sushi di London. Dia baru sahaja menerima bukti tentang satu kes pembunuhan lain semasa makan di situ. 

Pada 3 November, kesihatan Litvinenko bertambah buruk dan dia terpaksa dikejarkan ke Hospital Barnet di London. Pihak berkuasa Britain mengenal pasti bahawa Litvinenko telah diracun menggunakan bahan radioaktif polonium-210. 

Gambarnya di hospital menunjukkan dia berkepala botak dan kelihatan tenat. Dia meninggal dunia tiga minggu kemudian. 

Pembunuhan Litvinenko dikatakan mirip kisah dalam filem Hollywood bahkan ia didakwa sengaja dirancang oleh pihak berkuasa Rusia sendiri.

Insiden yang dialami Litvinenko boleh dikatakan merupakan kes keracunan bahan radioaktif terbaru yang menarik perhatian dunia sebelum beberapa siri letupan loji nuklear berlaku di Jepun lebih seminggu lalu. Loji nuklear Fukushima Daiichi meletup selepas utara Pulau Honshu dilanda tsunami sekali gus mendedahkan penduduk Negara Matahari Terbit itu kepada radiasi yang dikhuatiri boleh mengancam nyawa.

Radiasi boleh ditemui secara semula jadi di persekitaran hidup manusia. Haba, cahaya dan ketuhar mikro semuanya menghasilkan radiasi tetapi tidak berbahaya kepada tubuh manusia. 

Menurut Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit Amerika Syarikat (AS), kira-kira 80 peratus radiasi datang daripada sumber semula jadi manakala selebihnya daripada sumber buatan manusia terutama mesin sinaran X di hospital. 

Semasa letupan nuklear, manusia terdedah kepada jumlah radiasi yang tinggi dalam tempoh yang singkat dan boleh menyebabkan sindrom radiasi akut.

Bagaimanapun, insiden di Fukushima dikatakan tidak memberi kesan langsung kepada penduduk Tokyo apatah lagi Malaysia yang terletak sejauh 6,000 kilometer dari Jepun.

KEROSAKAN teruk pada bangunan loji nuklear yang meletupkan reaktor akibat tsunami menjadi kebimbangan Jepun dan negara serantau.


Ini diakui oleh Ketua Program Sains Nuklear, Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Dr. Redzuwan Yahaya. 

Redzuwan yang lebih suka menggunakan perkataan sinaran berbanding radiasi memberitahu, sinaran nuklear tersebut tidak mendatangkan kesan terhadap manusia seperti kebarangkalian mendapat kanser dan menyebabkan kematian. 

“Bagi rakyat di Jepun, sinaran tersebut tidak berbahaya kerana penyebarannya adalah kecil. Inikan pula kita yang berada jauh di Malaysia,” katanya kepada Jurnal.
Tahan 30 tahun 

Menurutnya, sememangnya sinaran nuklear tersebut akan tersebar dan wujud di udara dalam tempoh masa yang lama tetapi ia tidak memberikan kesan. Sebagai contoh, bahan radioaktif paling berisiko daripada 250 bahan radioaktif lain seperti caesium dan strontium.

Dua bahan radioaktif ini dikatakan jika tersebar di ruang udara mampu bertahan selama 30 tahun. 

Namun di Jepun, kesan sinaran nuklear yang tersebar hanya diibaratkan seperti rakyatnya menjalani satu rawatan sinaran X. Itu pun jika mereka duduk di luar sepanjang hari untuk beberapa hari tanpa perlindungan.

SEORANG petugas perubatan menggunakan alat pengukur radiasi Geiger di Niigata, Jepun pada 16 Mac lalu.


Bagaimanapun, Redzuwan yang berpengalaman selama hampir 20 tahun mengajar dalam bidang sains nuklear juga tidak menolak sinaran nuklear pada paras tertentu boleh membahayakan kesihatan dan nyawa manusia.

Antara yang mungkin terjadi, jika kesan sinaran berukuran 100 rems, ia akan merosakkan sistem peredaran darah dan menyebabkan sel limposit dalam darah berkurangan.

“Pendedahan kepada sinaran berukuran 200 rems pula akan mengakibatkan keguguran rambut dengan cepat, kerosakan saluran usus yang menyebabkan mual, muntah-muntah dan cirit birit,” katanya.
Mandul

Pada kekuatan ini juga ia boleh menjejaskan sistem peranakan wanita. 

Ujarnya, sinaran nuklear yang berukuran 1,000 rems pula akan mengakibatkan kerosakan pada pembuluh darah.

Bagi mereka yang terdedah secara langsung terhadap sinaran berukuran lebih 5,000 rems pula akan menyebabkan sel otak rosak. Lebih teruk lagi, ia boleh menyebabkan perubahan pada asid deoksiribonukleik (DNA) sehingga menyebabkan kematian.

Ulasnya, disebabkan itu pekerja yang bekerja di kawasan teknologi nuklear untuk tempoh masa yang lama akan dipindahkan ke bahagian dalam pejabat bertujuan untuk menghilangkan atau mengurangkan kesan sinaran yang mungkin terkena semasa bekerja.

Redzuwan juga menolak kemungkinan kesan sinaran di Jepun akan meningkat dan menyamai kesan sinaran akibat letupan kuat loji nuklear Chernobyl di Ukraine pada 26 April 1986.

FUKUSHIMA merupakan wilayah paling aktif dengan industri nuklear di Jepun.


Tragedi Chernobyl menyebabkan 32 orang terbunuh akibat kesan langsung keracunan radiasi sementara 8,000 yang lain mengalami kesan pencemaran radioaktif akibat bahan radioaktif tersebar ke udara sehingga ke barat Eropah.

“Kebiasaannya kesan radioaktif hanya berlaku di kawasan lingkungan yang terlibat malah kesan tersebut tidak akan mencecah tahap yang lebih tinggi kerana Jepun telah pun melakukan tindakan bagi menyejukkan loji jana kuasa nuklear yang lebur dengan mencurahkan air laut ke dalam loji dengan menggunakan helikopter,” katanya.

Menerangkan lebih lanjut mengenai loji nuklear tersebut, Redzuwan memberitahu, apabila loji nuklear tersebut lebur ia akan mengeluarkan tiga jenis bahan radioaktif ke udara iaitu caesium, iodin dan strontium.

Ulasnya, selepas seminggu letupan itu berlaku, loji nuklear tersebut masih panas ibarat seperti memasak 620,000 biji telur dalam masa tiga minit sekali gus menyebabkan penyebaran sinaran nuklear. Namun begitu, Jepun sedang bertungkus-lumus berusaha untuk menyejukkan loji nuklear tersebut.

Dilema ibu bersalin

http://www.utusan.com.my/pix/2010/0812/Utusan_Malaysia/Keluarga/ke_01.1.jpg
PARA ibu yang akan melahirkan generasi pelapis negara sepatutnya mendapat layanan yang istimewa di hospital-hospital kerajaan.

Malangnya banyak dilema yang

sering dilalui oleh ibu-ibu yang bersalin di hospital-hospital kerajaan.

Antaranya doktor lelaki menyambut dan menguruskan kelahiran bayi. Ibu menjadi tontonan doktor-doktor dan jururawat-jururawat pelatih sewaktu melahirkan bayi.

Menerima rawatan dan pemeriksaan daripada doktor lelaki di wad dan dewan bersalin. Sikap doktor dan jururawat juga tidak bertimbang rasa dan kasar.

LANGIT BIRU

Mahu polis lebih adil


GEORGETOWN - Polis diminta berlaku adil dan bersikap profesional menjalankan tugas khususnya ketika menahan individu yang terlibat dengan perhimpunan secara aman.

Timbalan Ketua Angkatan Muda Keadilan Pulau Pinang (AMKPP), Ahmad Azrizal Tahir berkata, polis perlu sentiasa menjalankan tugas dengan betul kerana rakyat sedang memerhati setiap tindakan dan gerak geri mereka.

“Jangan jadikan alasan mengikut arahan dan menurut undang-undang sebagai lesen untuk bersikap berat sebelah. Seandainya kawalan keselamatan dapat disediakan untuk himpunan ahli UMNO dan Barisan Nasional (BN), kami mendesak agar tiada tindakan ‘pilih kasih’ oleh polis.

“Kawalan yang sama harus diberikan untuk memastikan himpunan aman rakyat Malaysia dapat diadakan tanpa sebarang gangguan. Kenapa jika Pakatan Rakyat (PR) buat himpunan, langsung tiada kompromi sedangkan jika UMNO buat, boleh beri masa setengah jam hingga sejam,” katanya pada sidang media di Komtar semalam.

Ahmad Azrizal juga menyatakan kekecewaan terhadap penahanan dua individu oleh polis untuk diambil keterangan berhubung perhimpunan berhampiran Plaza Tol Jawi kelmarin.

“Kita kesal dengan penahanan Ketua Angkatan Muda Keadilan negeri, Amir Ghazali dan Timbalan Ketua Cabang Keadilan Nibong Tebal, Mohd Kamil Abu Bakar kononnya bertujuan mendapatkan kenyataan berkaitan perhimpunan itu.

“Mereka ditahan selepas perhimpunan selesai. Mereka diarahkan bersurai selepas ucapan ringkas namun masih diminta ke balai polis untuk diambil keterangan lebih empat jam,” katanya

Berjimat guna airSUNGAI PETANI – Orang ramai disaran mengawasi penggunaan air dalam aktiviti harian termasuk membersihkan diri dan mencuci pakaian kerana penggunaan air di negara ini dikatakan paling tertinggi di Asia Tenggara.

Lee Tuck Ming, 45, berkata, rata-rata pengguna menganggap sumber air terawat murah dan mudah didapati di mana sikap ini menyebabkan air selalu dibazirkan.

Menurutnya, kajian Malaysian Water Industrial Guide dan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara pada 2008 menunjukkan rakyat Malaysia menggunakan secara purata 205 liter air sehari untuk setiap individu.

“Mentaliti masyarakat yang sudah biasa menggunakan sumber air untuk kegunaan harian yang beranggapan bahawa kita tidak mungkin hadapi krisis air perlu diubah,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, pengguna di negara ini perlu sedar bahawa Malaysia paling banyak menggunakan air berbanding negara Asia Tenggara lain dan ini menunjukkan satu langkah perlu digubah bagi mengatasi masalah ini.

“Pelbagai langkah boleh dilakukan termasuk mengguna dan mengitar semula sisa air bersih, penggunaan alat penjimatan air seperti pam tandas dwifungsi dan alat pancuran jimat air,” katanya.

Sementara itu, Shafawati Muhtar, 26, berkata, langkah terbaik adalah dengan memberi pendidikan kepada orang ramai berkenaan penjimatan penggunaan air yang sepatutnya dimulakan dari rumah.

“Setiap pengguna perlu diingatkan supaya dapat menggunakan air secara efisien pada tahap domestik selain mengetahui kaedah kitar semula yang mudah dan praktis seperti penggunaan air terpakai di rumah.

“Selain itu, pendidikan dan kesedaran pengguna mengenai air dan cara mengenal pasti corak penggunaan air serta aktiviti yang menyebabkan pembaziran juga boleh diberi penekanan,” katanya.

Syamimi Syafawani Kamaruddin, 26, berkata, penjimatan penggunaan air perlu dijalankan supaya masyarakat sedar selain mengelakkan pembaziran terhadap sumber berkenaan.

“Sikap menggalakkan penjimatan air boleh mengurangkan pencemaran, menggalakkan pemeliharaan sumber air dan menanam sifat tanggungjawab dalam kalangan masyarakat serta komuniti harus dilaksanakan seperti yang diisytiharkan setiap 22 Mac sebagai Hari Air Sedunia,” katanya.

Balun Noh Omar ...?


SHAH ALAM: Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Faekah Husin, secara sinis mencadangkan kerajaan supaya menghantar barisan menteri, termasuk Datuk Seri Noh Omar menjalani kursus perakaunan.
Beliau berkata demikian mengulas reaksi beberapa pemimpin Umno, termasuk Noh Omar selaku Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno negeri itu yang mendakwa kos majlis makan malam yang ditanggung Yayasan Selangor, berjumlah RM800,000.


Baca Selanjutnya Di sini.

La Betoi ka? : Isyh susahnya nak trace mai dari sana.dicedok dari SINI
".... It was Singapore Minister Mentor Lee Kuan Yew himself who brought to the attention of the late Sultan of Johore that Mahathir had written Indian Muslim in the space for race when applying to join the University of Malaya in Singapore as a medical student.

Lee gave the Sultan a copy of Mahathir’s application form.

Mahathir, we learn, was not really completely qualified to enter the university but they let him in anyway to make up the numbers.

Delving into his ethnic origins, Mahathir is forced to admit that “some Indian blood” – as an afterthought South Asian, he spins, in a botched attempt at obscuring his origin – runs in his veins “but he DOESN'T know from which part of India his people came”.

This is something very difficult to swallow considering what he clearly told JV Morais in 1982 in ‘Mahathir: A Profile in Courage’. This book tells us that Mahathir hailed on his father’s side from Kerala, Southwest India. There’s little mention of his mother’s side.
-Joe Fernandez

Baca Lagi DISINI

Sarawak Akan Terus Dikuasai Legasi Taib..! Tolak BN...!!!

Lapor malaysiakini:
Undur selepas pilihan raya, ulang Taib

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud sekali lagi memberitahu bahawa beliau akan melepaskan jawatannya selepas pilihan raya DUN Sarawak yang mesti dilakukan sebelum Julai ini.

Taib - yang sudah 30 tahun berkuasa di negeri itu - berkata, beliau akan memastikan BN menang dalam pilihan raya kali ini dan memastikan peralihan kuasa dibuat sebelum meletakkan jawatan.

Ini merupakan kali ketiga Taib mengeluarkan kenyataan sebegitu selepas berkata yang sama di Mukah dan Betong awal tahun ini.

Kemungkinan untuk beliau bersara semakin dekat, akuinya.

Taib yang memimpin Sarawak sejak 1981 berkata, masa itu akan tiba apabila orang yang didiknya boleh membentuk pasukan untuk berkhidmat kepada negara dan pelbagai bangsa.
Perhatikan kenyataan seorang Diktator... sama je macam lain-lain Diktator... Tak kan lepaskan jawatan sebelum kerjanya selesai. sebelum lepas jawatan kena pastikan "proksi" menang supaya agenda lama dapat diteruskan dengan menggunakan "proksi".

Orang yang boleh dicucuk hidungnya akan dinaikkan mengganti beliau. kununnya orang ini terlatih & tahu bagaimana untuk mentadbir, yang kita tak tau ialah, orang ini sebenarnya tidak dilatih untuk mentadbir sebaliknya telah dilatih dengan cara bagaimana untuk terus merompak hasil kekayaan negeri dan bagaimana cara untuk menyalurkan semua hasil rompakan kepada orang-orang rapat.

Dalam erti kata lain, Sarawak akan terus dikuasai legasi Taib selagi Barisan Nasional berkuasa di Sarawak. orang-orang Sarawak kena ambil tahu strategi Taib, masyarakat Orang Asli Sarawak WAJIB tahu bahawa Pehin akan terus menjajah Tanah-tanah Orang Asli Sarawak walaupun Pehin tidak lagi menjadi Ketua Menteri Sarawak.

Anak-anak muda Sarawak mesti diberitahu hal ini & anak-anak muda Sarawak WAJIB memberitahu hal ini kepada orang tua mereka di Sarawak.

Pehin akan terus berkuasa di Sarawak selagi Barisan Nasional menang di Sarawak.

Warga Sarawak mesti bangun menolak Dacing dalam Pilihanraya kali ini, matlamat utama warga Sarawak kali ini bukan menjatuhkan Pehin sebaliknya menjatuhkan "LEGASI PEHIN" & warga Sarawak mesti difahamkan bahawa "LEGASI PEHIN" hanya akan berakhir setelah Barisan Nasional direbahkan dalam pilihanraya kali ini.

Ini warga Sarawak kena faham.

Meor - 'Dari Rakyat Untuk Rakyat'

Adenovirus, perhatian kepada polis, SB, Ketua Polis dan Menteri KDN
"Negara kita diancam satu lagi bala, iaitu Adenovirus yang setakat ini telah menyebabkan kematian 2 orang pelatih Pulapol. Saya tahu Blog saya juga dipantau oleh polis dan SB. Jadi saya minta sangatlah kepada pihak polis dan SB yang memantau Blog saya supaya menyampaikan mesej kepada pihak atasan mengenai kaedah untuk membunuh segala jenis virus yang terdapat di persekitaran dengan kaedah yang selamat,

iaitu dengan menggunakan air sahaja yang melalui proses elektrolisis menggunakan mesin canggih untuk menghasilkan air elektrolisis yang boleh membunuh semua virus , insyaAllah.


Jadi tak perlulah nak pikul tilam-tilam untuk dibuang atau dijemur untuk membunuh virus tersebut.

Saya cakap ini ialah kerana saya amat bersimpati dengan para pelatih Pulapol kita dan wabak ini boleh berlaku dimana-mana.

Dan saya serius dengan apa yang saya perkatakan ini , bukan kerana saya pakar dalam perkara ini, tapi kerana saya telah berjumpa orang yang pakar dalam perkara ini, yang professional, yang ada ijazah yang diiktiraf, yang penting dia anak tempatan.

Kalau tak percaya cakap saya, boleh search sendiri di Internet dengan kata kunci Neutral Electrolyzed Water atau baca di pautan berikut http://aquaox.blogspot.com/2010/05/electrolyzed-water-applications-in.html
Neutral Electrolyzed Water (NEW) is produced near neutral 6.5 pH where the predominant antimicrobial agent is Hypochlorous Acid, the most efficient and efficacious specie of chlorine. Hypochlorous Acid kills microorganisms (bacteria, fungi, algae, spores, staff infections/MRSA and viruses).

Apa-apa pun kita manusia hanya berusaha, yang menyembuhkan dan yang membunuh Adenovirus ini hanyalah Allah yang Maha Esa.

Hidup di dunia hanya sementera, hidup di akhirat kekal sampai bila-bila

Salam dari saya

Rozmal bin Malakan http://waghih.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...