TERKINI :

Wednesday, March 9, 2011

Mufti Kedah menegur wanita yang cuba menyamakan MB Kelantan degan Ayah Pin

Nik Aziz, Farahana dan Ayah Pin
Ahmad Tajdid

Sesungguhnya Allah memuliakan orang yang beriman dan berilmu di kalangan kamu dengan beberapa darjat." (Surah al-Mujadalah: ayat 11)

Mufti Kedah, Dato' Sheikh Baderuddin Ahmad menegur sikap seorang pemimpin NGO pro-Umno yang cuba menyamakan Menteri Besar Kelantan yang juga Mursyidul Am PAS, Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan pengasas ajaran sesat, Ayah Pin.

Menurut Sheikh Baderuddin kenyataan tersebut 'tidak betul' kerana kedua-dua peribadi itu jauh berbeza daripada segenap segi.

"Saya sendiri mengiktiraf Nik aziz sebagai tokoh agama dan mempunyai ilmu yang luas. Bagi saya kita mesti mempertahankan ilmuwan Islam yang ada dan bukannya mencerca.

"Tolak politik atau jawatan Nik Aziz sekarang, beliau sememangnya dikenali sebagai tokoh yang memahami al-Quran dan Hadis," katanya kepada Harakah.

Mingguan Malaysia bertarikh 6 Mac lalu menyiarkan kenyataan Pengarah Kebangsaan Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Farahana Jamaluddin yang mengecam Tuan Guru Nik Aziz berhubung beberapa pandangan tokoh ulama itu terhadap Umno dan mufti Perak.

Penulis tidaklah berhasrat untuk mengulas kenyataan Farahana kerana sebagai pengarah NGO yang menjadi kuda tunggangan Umno, beliau bebas untuk mengatakan apa sahaja tentang PAS dan para pemimpinnya apatah lagi melalui akhbar milik Umno.

Cuma eloklah kiranya Farahana dan mereka yang seangkatan dengannya membaca sekelumit kisah dua tokoh politik Umno negeri yang sengaja dirahsiakan identitinya untuk maslahat bersama.

Tokoh pertama ini ialah bekas anggota Exco negeri yang pernah didakwa atas kesalahan rasuah. Ketika masih memegang jawatan Ketua Bahagian Umno di Melaka dan menjawat Exco negeri, beliau ialah seorang yang paling celupar mengkritik PAS. Dalam kempen pilihan raya kecil di Dun Serkam pada awal dekad 90-an, beliau mahukan pengundi Serkam menghilangkan deposit calon PAS. Memang PAS tewas pada PRK itu tetapi tidaklah sampai hilang deposit. Bagaimanapun beberapa tahun kemudian, Exco terbabit didakwa atas tuduhan rasuah dan sejak daripada itu kerjaya politiknya menjadi suram dan gelap.

Exco terbabit hilang pangkat dan kedudukan manakala para pencacai yang selama ini sering mengelilinginya hilang entah ke mana. Ketika beratur membeli kuih udang di Pasar Menggong, Alor Gajah beberapa tahun lalu, penulis melihat sendiri bekas Exco itu makan sendirian tanpa sesiapa pun menemaninya. Khabarnya beliau kini menjadi ejen insuran dan pernah dimarahi rakan penulis kerana gagal menyediakan 'cover note' insuran seperti dijanjikan. Itulah nasib bekas Exco negeri yang keceluparan bicaranya memang diketahui umum!

Seorang lagi bekas Exco negeri ini ada pertalian keluarga dengan penulis walaupun sekadar bau-bau bacang. Asalnya dia hanyalah seorang penyelia Risda yang bertugas di pusat pengumpulan getah. Antara kesukaannya adalah 'bertepuk bertampar' dengan kakak-kakak dan mak cik-mak cik yang menghantar susu getah di pusat pengumpulan itu.

Bagaimanapun setelah menjadi wakil rakyat dan menjawat Exco, kemudian mendapat gelaran dato' pula, sikap ramah tamahnya mula berubah. Maklumlah sudah jadi pemimpin negeri. Pernah bapa penulis menelefon untuk mendapatkan kemudahan telefon bagi rumah bakal besannya yang terletak diceruk kampung. Namun tak dilayan. Beberapa tahun kemudian, Exco berkenaan ditahan di Johor Bharu dengan sejumlah wang dalam keretanya. Dia juga didakwa atas kesalahan rasuah.

Setelah tidak lagi terpilih sebagai calon dan bersara dari politik, beliau hanya menghabiskan masa bersama keluarga di kampung. Sesekali beliau dilihat membawa raga ke pasar borong untuk membeli ikan dan sayuran. "Tak ada orang pun tegur dia," ujar seorang rakan.

Penulis percaya nasib yang menimpa dua bekas Exco negeri itu tidak mungkin dilalui oleh Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. Tanpa jawatan politik dan kerajaan yang disandang olehnya kini, Nik Aziz tetap dihormati kerana keilmuan dan jasanya dalam mentarbiyah masyarakat.

Walau apapun pandangan buruk dan tuduhan liar yang dilemparkan terhadap batang tubuh beliau, ia tidak memberi kesan kepada wibawa, kredibiliti dan ketokohannya sebagai seorang ulama. Alasannya cukup mudah. Fahami dan hayatilah mafhum ayat al-Qur'an di atas.

Tapi bagi para pemimpin Umno dan juak-juak yang melingkari mereka, nasib anda tidaklah seindah yang diimpikan ketika bersara kelak. Apatah lagi Umno bukanlah institusi yang mampu menghormati pesara politik walaupun ia pernah berjasa terhadap parti itu. Lihatlah tahun-tahun akhir hayat Bapa Kemerdekaan, Tuanku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Beliau dihina dan dicerca para pemimpin Umno hanya kerana menyatakan sokongan terhadap Parti Melayu 46 pimpinan Tengku Razaleigh Hamzah. Dan antara akhbar yang paling lantang mencerca beliau adalah Utusan Malaysia, akhbar milik Umno.

Jika Tuan Guru Nik Aziz dicerca pemimpin Umno dan kumpulan NGO yang menjadi tunggangan Umno melalui akhbar milik Umno, ia bukanlah suatu yang pelik. Mereka boleh menghina bekas pemimpin yang berjasa dengan mereka kerana bagi Umno - kuasa, wang dan kedudukan lebih utama daripada ilmu dan kebenaran.

Imej Tuan Guru Nik Aziz tidak mungkin tercalar dengan tuduhan liar Farahana terhadapnya, kerana perisai diri beliau adalah iman, ilmu dan kebenaran.

Kerjasama PAS dan DAP: Satu Penjelasan

Nasrudin Hassan

1. Kelihatan UMNO dan BN 'all out' menggunakan isu PAS alat DAP, PAS kuda tunggangan DAP, PAS boneka DAP, PAS menggadai prinsip perjuangan dan 1001 tohmahan dilemparkan kepada PAS dan disogok kepada rakyat khasnya orang - orang melayu untukmenanam rasa benci dan curiga yang mendalam terhadap PAS.

2. UMNO dan BN melengkapkan adu dombanya untuk masyarakat melayu menolak perjuangan PAS secara konsisten dengan "sepanduk" mereka bahawa "PAS berkawan dengan kafir DAP tetapi lawan melayu UMNO". Secara sentimennya, sebahagian masyarakat melayu yang hanya terdedah kepada maklumat sebelah pihak akan terpengaruh dengan dakyah ini.

3. Saya tidak menafikan kemungkinan sebahagian pengundi menolak untuk memberi sokongan kepada PAS atas faktor ini, namun ia bukanlah faktor besar dan sebenar justeru unjuran undi sokong yang diperolehi oleh PAS tidak menunjukkan aras menjunam sebaliknya menurun dengan peratus yang kecil sementelah pula ia diukur nilai dalam saingan pilihanraya kecil.

4. Saya sangat optimis, kiranya PAS diberi laluan serta kemudahan untuk akses dengan media elektronik dan cetak arus perdana bagi menjelaskan segala kekeliruan yang tersimpul, PAS mampu memberi saingan sengit secara sihat kepada UMNO dan BN lalu memenangi pilihanraya secara gentleman. Malang demokrasi negara kita diurus secara pincang oleh UMNO dan BN selaku pemerintah, lalu memaksa kita bersaing tanpa peluang yang seimbang.

5. Insyaallah, jika UMNO dan BN masih gagal membuka peluang untuk PAS dan rakan - rakan Pakatan Rakyat akses dengan media elektronik dan cetak arus perdana menjelang 1 Mei akan datang, Himpunan 500K BERSIH 2 akan menjadi kenyataan pada bulan june akan datang.

6. Menjawab persoalan kenapa PAS sedia berhubung, berkawan dan bekerjasama dengan DAP, saya mulakan dengan mengajak seluruh rakyat khasnya ummat Islam untuk mengkaji kebijakan Baginda Rasul saw bertindak melalui seerah perjuangan Baginda demi menyelamatkan ummah sekaligus menyalakan obor menerangi kegelapan jahiliyyah. Baginda Rasul saw telah bertindak sebagai Rahmatan Lil A'lamin [ rahmat - naungan kasih buat seluruh alam ].

7. Antara tindakan bestari Baginda Rasul saw ialah Baginda telah mengadakan kerjasama sosial dan politik dengan golongan non muslim pada waktu itu untuk tujuan mempertahankan hak dan menentang kezaliman:

Hilful Mutaiyyibin : Nabi saw. pernah menjelaskan mengenai Tahaaluf ini . Sabda Baginda saw :
شهدت حلف المطيبين و ما أحب أن أنكثه و أن لي حمر النعم
Aku telah menyaksikan berlakunya perjanjian ( tahaaluf ) al Mutayyibin dan aku tidak ingin memungkirinya walaupun diberi kepada aku unta berwarna merah yang terbaik sekali .

Diriwayatkan oleh Imam Ahmad. al Musnad Jil 1. hlm 190 - 193
Perjanjian atau kerjasama [ tahaaluf ] ini wujud apabila timbul persengketaan dikalangan kabilah dalam merebut kuasa pengawasan Kaabah, hak penyediaan makanan dan ketenteraan serta pengurusan air zam - zam . Lalu mereka berkumpul dan mengadakan perjanjian atau kerjasama [ tahaaluf ] untuk tidak merampas hak masing - masing .

Hilful Fudhul : Urutan Perjanjian Mutayyibin , Perjanjian atau kerjasama Fudhul dimeteri untuk menghentikan kezaliman daripada berleluasa di Kota Makkah . Samaada Kezaliman itu ke atas penduduk asal Makkah , juga kepada orang - orang asing yang berurusan di Kota Makkah . Mereka berkumpul di rumah Abdullah bin Jud'an lantaran beliau seorang yang sangat dihormati dan yang paling tua dikalangan mereka .

Sabda rasulullah saw : Aku telah menyaksikan di Rumah Abdullah bin Jud'an , adanya satu perjanjian atau kerjasama [Fudhul] yang aku tidak akan membatalkannya sekalipun aku diberikan seekor Unta Merah . Dan sekiranya perjanjian atau kerjasama itu diajak semula pada masa Islam , maka aku akan menyetujuinya .

Diriwayatkan oleh Ibn Ishak dari Muhammad bin Zaid bin Muhajir. Hadis ini bertaraf Mursal namun tidak terjejas kerana tadlis Ibn Ishaq . Ibnu Ishaq tidak melakukan kecurangan ( tadlis ) disini melainkan beliau telah menyebutkan sanadnya.

Al Imam Suhaili menyebut bahawa Hilful Fudhul adalah sebaik - baik perjanjian atau kerjasama yang pernah di dengar dan perjanjian yang paling mulia dikalangan bangsa Arab . Ianya tercetus apabila berlaku penindasan yang dilakukan oleh al- Ashi bin Wai'l , seorang yang kaya raya dan ternama di Kota Makkah membeli barang dagang seorang badwi tetapi enggan membayarnya .

8. Kedua, suka saya tarik perhatian semua kepada satu analogi :
Saya tinggal di kawasan taman perumahan. Suatu malam rumah saya dinaiki pencuri [ waliyazubillah - sbg contoh ]. Sejurus saya sedar, saya dapati wang saya hilang sebanyak RM 134.000. Pencurinya hanya seorang perempuan tapi lariannya agak licik dan pantas, lalu saya berteriak : Tolong ! Tolong ! perempuan itu curi wang saya ! Tiba - tiba jiran - jiran saya yang terdiri orang India beragama hindu namanya Balendran [sekadar contoh ] dan juga orang cina beragama kristian namanya Vincent [ sekadar contoh ], malah ramai lagi jiran saya turut keluar dan mereka terdiri dari pelbaga bangsa dan agama yang tidak serupa dengan saya.

Hasrat mereka mahu membantu saya untuk mengejar dan menangkap pencuri itu. Rupa - rupanya bulan lepas rumah mereka juga dinaiki pencuri yang sama. Ada yang lesap RM 100.000 satu malam begitulah juga yang lain dengan jumlah yang tidak sedikit. Mereka sama - sama nekad mahu menangkap pencuri itu. Mereka berkumpul dihadapan rumah saya di Jalan Raja Laut [ sekadar contoh ], lalu mereka melafaz ikrar untuk bekerjasama bagi mengejar dan menangkap pencuri tersebut demi memelihara keamanan dan kesejahteraan Taman perumahan kami.

Kendati pun saya seorang muslim dan mereka yang menghulur tangan untuk bekerjasama menangkap pencuri licik itu pula terdiri kalangan non muslim, Islam membenarkan saya memeteri perjanjian kerjasama untuk menangkap pencuri profesional itu. Bodohlah saya yang baru kehilangan RM 134.000 dek kerana pencuri perempuan itu, tiba - tiba saya menolak kerjasama yang dihulurkan oleh non muslim yang juga mahu menangkap pencuri yang sama, semata - mata kerana mereka berbangsa cina, india dan pula tidak Islam. Saya tidak akan belajar sampai ke Mesir untuk jadi sebodoh itu.

9. Kenapa UMNO dan BN marah sangat PAS bekerjasama dengan DAP ? bagaimana pula dengan UMNO sendiri yang berselimut toto dengan MCA dan MIC ? Bukankah MCA itu juga Cina dan MIC itu India ? atau ada yang lebih cina dari MCA dan terlebih India dari MIC ? Perangai UMNO ini tidak ubah sebagaimana kata pepatah arab :
ضربني و بكى شتمني واشتكى
Dia pukul aku dia yang menangis , dia fitnah aku dia yang mengadu .
Begitu juga orang tua - tua pernah bisik pada saya, UMNO ni macam paku dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih. Tapi lain pula kata orang muda pada saya mengenai UMNO ini. Kata mereka , paku sana paku sini, serpihnya balik atas dia juga.

10. Siapa sebenarnya menjadi alat dan boneka ? bukankah UMNO menjadi alat dan kuda tunggangan dalam Barisan Nasinal ? :
Sekian lama UMNO bertanding di kerusi Parlimen Raub akhirnya menyerahkan kerusi itu kepada MCA, demikian juga kerusi Parlimen Kuantan yang akhirnya UMNO terpaksa gadaikannya kepada MCA.

UMNO pernah menang besar dan memiliki majoriti kerusi berbanding parti Gerakan di Pulau Pinang semasa dahulu kala, tetapi malang UMNO menyerahkan kerusi Ketua Menteri kepada parti Gerakan.

Lebih dari 3 penggal pilihanraya, UMNO yang menjadi kerajaan tidak pernah menambah kerusi melayu di negeri Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis pada setiap kali persempadan semuala kawasan pilihanraya dilakukan, sebaliknya menambah kerusi di negeri - negeri lain yang akhirnya mengurangkan peratus majoriti dan penguasaan melayu di Parlimen. Bukankah UMNO menjadi alat dan boneka kepada pihak lain?

Berita baik untuk rakyat kelantan

hari ini juga saya memaklumkan kepada akhbar bhw mesyuarat exco telah bersetuju untuk memproses dan mengurniakan geran milik tanah kepada peneroka-peneroka FELDA di gugusan chiku, perasu, dan aring. InsyaAllah.

mesyuarat exco kelantan bantah perpindahan kes saman petronas dari mahkamah tinggi komersial ke mahkamah tinggi sivil. 15hb Mac ini jam 9 pagi saya akan hadir sendiri bersama peguam ke mahkamah KL untuk failkan bantahan, dan saya akan umumkan perkembangan seterusnya

mesyuarat exco juga bersetuju hari ni untuk melantik peguam Queen Council dari London yang terkemuka untuk mendapatkan 'legal opinion' bagi memfailkan saman di mahkamah luar Malaysia terhadap petronas atau operator-operator atau syarikat yang mempunyai pegangan dengan petronas supaya kes dapat dikembangkan dalam satu platform lebih saksama..

bazar tok guru, insyaallah saya bersama Tok Guru MB dan rakan-rakan pimpinan kerajaan lain akan bersama dengan peniaga Arked Uda dan Arked Bazar MPKB dlm satu majlis ramah mesra pada hari esok 5 Rabiul Akhir. InsyaAllah kami akan umumkan perkembangan terbaru esok nanti.

dipetik dari www.husammusa.com

GARA-GARA BUKTI BULU DITOLAK, MUHYIDDIN KATA PR TAK SEBULU

Semalam Mahkamah Tinggi memutuskan bukti DNA dalam kes Liwat 2 ditolak. Antara bahan bukti yang cuba dikaitkan sebelum ialah sehelai bulu dari profil lelaki ‘Y’ yang dikemukakan oleh pendakwaraya. Apabila bukti DNA ditolak, maka bulu itu sudah tak berguna di mahkamah tetapi mungkin boleh diletakkan dalam kotak kaca untuk disimpan di muzium untuk tatapan generasi akan datang.

Apabila bukti bulu ditolak, maka ada pihak yang berbulu. Yang berbulu pastinya mereka yang beria-ia membawa dan menjaja kes ni ke hilir ke hulu. Habis semua pelakon dan pelawak diupah untuk menambah perisa cerita tentang bulu.

Maka tak semena-mena apabila bukti bulu ditolak, maka secara kebetulan barangkali Tan sri Muhyiddin Yassin semalam berkata Pakatan Rakyat tak sebulu. Kenyataan yang dibuat secara terburu-buru tanpa selidek dahulu.

Apakah Muhyiddin cemburu dengan pimpinan Pakatan Rakyat bersatu padu walhal Umno/BN berada dalam keadaan haru biru? Kalau betul-betul Umno/BN kuat dan bersatu silalah buat PRU! Bimbang nanti Muhyiddin dan Umno menangis tak berlagu!

P/S: Maaf untuk bacaan dewasa sahaja...

http://angkasanuri.blogspot.com/2011/03/gara-gara-bukti-bulu-ditolak-muhyiddin.html

Sah.. Rosmah di taja oleh K'jaan 1Malaysia

Kerajaan tanggung kos lawatan Rosmah RM134,000
Nazri Abdullah

http://hornbillunleashed.files.wordpress.com/2011/01/rosmah-march13.jpg?w=350&h=438
KUALA LUMPUR, 9 Mac: Kos keseluruhan lawatan rasmi isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

Perkara itu dimaklumkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz dalam jawapan bertulisnya terhadap soalan sama Ahli Parlimen Rasah, Loke Siew Fook dan Ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar di parlimen hari ini.

Bagaimanapun,soalan Firdaus sama ada kos itu tersenarai dalam bajet 2011, tidak dinyatakan jawapan.

Dalam penjelasan itu, Nazri berkata rombongan yang diketuai Rosmah itu turut disertai Menteri Wanita, isteri-isteri menteri, menteri besar-menteri besar, ketua menteri serta beberapa pegawai kerajaan.

Rombongan ke bandar Riyadh, Muscat dan Dhaka itu juga mendapat kelulusan Jemaah Menteri.

Isu lawatan Rosmah sebelum ini menjadi pertikaian banyak pihak ekoran didakwa melangkaui bidang kuasa menteri berkaitan yang hanya menjadi peserta rombongan.

Turut dipertikaikan, duit rakyat yang digunakan untuk menanggung kos lawatan tersebut di saat rakyat berdepan pelbagai tekanan ekonomi.

Nazri memberitahu, di Riyadh, Rosmah dijemput menyampaikan ucaptama di Seminar Antarabangsa Pertama, mengenai Pengurusan Kualiti Pendidikan K-12, atas jemputan Timbalan Menteri Pelajaran Arab Saudi.

Di Muscat pula, Rosmah diundang daripada Menteri Pembangunan Sosial Oman manakala di Dhaka, isteri perdana menteri itu diundang Madam Cherie Blair, Penaung Asian University for Women dan menyampaikan ucaptama di Simposium Memikirkan Masa Hadapan Asia.

Berhubung isu jabatan First Lady of Malaysia (Flom) yang sebelum ini dimuatkan dalam web Pejabat Perdana Menteri pula, Nazri berkata ianya dibuang kerana menimbulkan kekeliruan.

Jabatan itu kini kata Nazri sedang dalam proses penyelenggaraan.

Saifuddin akan dedah MP PKR dibeli RM1.4 juta

Nazri AbdullahKUALA LUMPUR, 9 Mac: Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail berkata, beliau akan mendedahkan satu persatu bukti yang diperolehinya berhubung seorang ahli parlimen (MP) parti itu yang melompat kerana dibeli.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Machang ketika ditemui di lobi parlimen hari ini berkata, beliau mempunyai maklumat lengkap berhubung perkara itu dan akan mendedahkan secara berperingkat.

"Kita akan dedah berperingkat-peringkat. Saya pun nak buat macam Datuk Seri Anwar dedah kes VK Lingam," katanya.

Semalam, beliau sewaktu mewakili Ketua Pembangkang membahaskan Titah Diraja, mendedahkan dua salinan cek masing-masing bernilai RM700,000 setiap satu yang didakwa dibayar kepada seorang ahli parlimen PKR untuk lompat parti.

Ditanya lanjut hari ini, beliau berkata cek pertama bertarikh 12 Januari 2010 beralamat di sebuah bank di Ipoh manakala cek kedua pula bertarikh sah laku pada 15 Mac 2011.

"Kita juga mendapat satu salinan perjanjian antara MP ini dengan pemilik tanah.

"Perjanjian itu dibuat Mei tahun lepas yang menuntut MP itu membayar RM1.5 juta dalam masa 60 hari, iaitu Julai tahun lepas," katanya.

Bagaimanapun tiada sebarang bayaran dibuat oleh ahli parlimen itu sehinggalah mendapat cek tersebut pada Januari 2011.

"Memang tak ada duit, MP PKR tak ada duit, Julai tak ada bayaran, dia masih dengan PKR.

"Penghujung 2010 sikap MP ini mula berubah, serangannya kepada PKR mula menggila.

"Tiba-tiba, 12 Januari 2011 dia ada duit RM700,000," katanya lagi.

Dalam perjanjian itu juga katanya, ahli parlimen tersebut menggunakan alamat kediamannya sebagai alamat syarikat.

"Kita pertahankan bahawa alasan mereka tinggalkan parti adalah kerana dibeli.

"Walaupun mereka sanggah, tetapi buat julung kalinya semalam saya menunjukkan dua keping cek itu," tegasnya sambil menunjukkan semula salinan cek tersebut.

Padahnya PAS Memusuhi Bloggers: Kerdau, Merlimau dsbnya....

Perubahan dalam mana-mana keputusan pilihanraya bergantung kepada perubahan dalam keputusan pada Saluran 3 ke atas. Ini kerana, pengundi-pengundi Saluran 3 ke atas biasanya lebih banyak membaca, lebih terdedah dan lebih terhubung dengan internet.

Namun, semenjak 3 tahun kebelakangan ini, PAS mengambil sikap untuk MEMUSUHI blogger-blogger yang dahulunya berkempen untuk memenangkan PAS tanpa meminta satu sen pun.

Malahan, dalam ucapan-ucapan dasar PAS dua-tiga tahun kebelakangan ini, blogger-blogger telah dimaki dan difitnah secara terbuka. Oleh kerana ia masuk dalam ucapan dasar, maksudnya dasar PAS dua tiga tahun yang lepas adalah MEMUSUHI BLOGGER-BLOGER PAKATAN RAKYAT. Itu adalah hakikat.

Hasilnya, tiada lagi kesatuan serta kerjasama sesama blogger untuk menaikkan imej serta mempromosikan kepimpinan PAS kepada masyarakat umum. Yang ada hanyalah blogger-blogger mengkritik PAS serta mengkritik UMNO.

Maka, masyarakat umum TIDAK DAPAT MELIHAT kepimpinan PAS secara terbuka. Lebih malang, pengundi-pengundi Saluran 3 ke atas juga tidak dapat melihat kepimpinan PAS sebagai kepimpinan mereka.Juga, penjualan Harakah juga merosot dan disekat menjadikan kepimpinan PAS semakin terasing dari Pengundi2 Saluran 3 ke atas.

Hasilnya, apabila tiba pilihanraya kecil, PAS tertolak dengan begitu teruk sekali. Masyarakat lebih nampak Najib dan Muhyiddin sebagai pemimpin mereka berbanding Presiden dan Timbalan Presiden PAS.

Bayangkan dua tahun kebelakangan ini tiada langsung usaha dari PAS Pusat untuk merapati blogger2 Pakatan Rakyat. Malahan, blogger Aduka Taruna telah dipukul seperti penjenayah di perkarangan Masjid Rusila dengan begitu hina sekali.

APA DOSA BLOGGER KEPADA PAS?

Tidak lain hanyalah kerana mereka tidak rela kepimpinan PAS membawa PAS tidur sebantal dengan UMNO dalam gagasan yang dipanggil "Kerajaang Perpaduang".Dek kerana sikap blogger yang menentang agenda Perpaduang, maka semua blogger Pakatan Rakyat dilayan seperti kucing kurap oleh kepimpinan PAS. Mana-mana kepimpinan PAS yang dikira OK pun tak berani nak adakan hubungan secara terbuka dengan blogger-blogger Pakatan Rakyat.

Ada ke patut, Muktamar yang lepas BLogger dilayan macam sampah, manakala wartawan Utusan Malaysia dilayan macam raja. Ini kerana Utusan Meloya melayan kepimpinan pro Perpaduang dengan begitu baik maka mereka diberikan layanan istimewa.

HAsilnya, setelah 2 tahun, PAS semakin terasing dari pengundi2 Melayu dalam Saluran 3 ke atas. Bukannya PAS menjadi semakin baik tapi menjadi semakin buruk.

Tapi takpa lah. Yang penting penguasaan geng Perpaduang dan geng Terengganu ke atas PAS mesti diteruskan.

Tak penting PAS menang pilihanraya atau kalah pilihanraya. Yang penting Geng PErpaduang dan Geng Terengganu terus menguasai PAS.

Nasihat saya kepada ahli-ahli PAS, teruskanlah memfitnah dan menista blogger2 seperti kami ni. Tak jadi masalaah kerana lepas ni PAS akan kalah teruk dalam pilihanraya. Bayang2 2004 sudah semakin terserlah dan semuanya kerana kebodohan dan kebongkakan geng Terengganu dan Perpaduang.

Mereka tidak sabar mengekspot kekalahan PAS Terengganu kepada seluruh PAS di Malaysia.

TAKBIR!!!!!

Tulang Besi

Saifuddin :Muhyiddin Dangkal Dan AngkuhKUALA LUMPUR 8 MAC :Ahli parlimen Machang, Saifuddin Nasution membidas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyddin Yassin kerana bersikap angkuh dalam menangani insiden kereta Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dibaling batu pada kempen pilihanraya kecil di Kerdau baru-baru ini.

Menurut Saifuddin, kenyataan Muhyiddin bahawa pihak di sebalik jenayah itu berhak berbuat demikian mencerminkan kedangkalan pemimpin nombor dua negara itu.

" Mengikut media arus perdana, Timbalan Perdana Menteri berkata masyarakat Felda bertindak demikian kerana menyampah dengan Anwar. Kejadian berlaku di kawasan mereka, dan itu hak mereka'. Menggunakan logik yang sama, saya kira jika Muhyiddin datang ke Machang,dan kalau orang Machang menyampah dengan beliau, maka orang Machang boleh baling batu ke kereta TPM.

" Ini kenyataan yang tidak bertanggungjawab. Mana ada TPM yang berkata begitu. Beza politik, bezalah. Kena ingat, dulu kita pun berkawan. Takkanlah benci dan meluat sampai begitu sekali, sehinggakan perkara salah pun dikata betul,"katanya.

Saifuddin berkata demikian semasa membahas titah Yang di-Pertuan Agong di Parlimen hari ini.

Beliau dipilih menggantikan slot Anwar yang digantung dari parlimen selama enam bulan kerana mendedahkan urusan Umno-BN dengan syarikat pro rejim Yahudi Apco Worldwide.

Dalam ucapannya, Saifuddin berkali-kali menyebut bahawa kerajaan persekutuan pada hari ini terikat dengan sindrom penafian.

Pelbagai perkara yang berlaku di dalam negara ini cuba dinafikan oleh pemerintah termasuk insiden yang meragut nyawa pembantu kepada exco Selangor, Teoh Beng
Hock, kematian dalam tahahan yang melibatkan seorang lelaki India, A.Kugan, kes penyelewengan dalam Skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) dan banyak lagi.

Malah dalam isu kebangkitan rakyat di Mesir dan Tunisia juga turut dinafikan oleh kerajaan.

" Memang kerja pembangkang guling kerajaan seperti mana di Selangor, Umno-BN asyik hendak menggulingkan kerajaan Pakatan Rakyat. Di Kedah, di Pulau Pinang,
Kelantan, dan di Perak, mereka sudah rampas. Jadi ini kita lihat lebih kepada sindrom penafian. Ketika satu dunia mengucapkan tahniah atas kebangkitan rakyat
Timur Tengah, pemimpin kita pula berhempas pulas meyakinkan rakyat bahawa di sana, tidak sama dengan di sini.

" Sebab itu juga saya mengajak rakan-rakan saya dalam Barisan Nasional untuk melihat secara jujur, ini bukan berkisar tentang pembangkang bercakap di luar
negara, tapi ini soal persepsi yang terang di depan mata,"tambah beliau lagi.

Menurut Saifuddin, titah Tuanku Mizan semalam harus dijadikan panduan kepada kerajaan pada hari ini.

Di sebalik negara yang aman dengan ekonomi yang masih baik, Tuanku masih mengingatkan tentang pentingnya menjaga soal reputasi.

Hujah Saifuddin, kerajaan tidak seharusnya menyalahkan pembangkang apabila integiriti negara terus dipertikai dunia sehingga menyebabkan Perdana Menteri terpaksa melantik firma perunding, Apco Worldwide yang didakwa untuk menangkis serangan pembangkang.

Beliau juga turut mengingatkan kerajaan supaya menjalankan amanah yang diberikan oleh rakyat dengan jujur dan amanah

" Saya mengajak rakan-rakan Barisan Nasional supaya tidak menyempitkan konsep bersyukur ini kepada bersyukur kepada kerajaan yang memerintah, tugas kita ialah sebagai khalifah, memakmurkan alam ini dan menguruskan alam ini dengan agama.Ekonomi bukan hanya tentang wang dan saham.

" Tetapi ia amat berkait dengan integriti dan reputasi.Kata pujangga 'losing money is bad, losing reputation mission is worse,"tambah Saifuddin.

Najib Cakap Lain, Bikin Lain...

Ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution menyindir Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kerana menasihati pemimpin Libya, Muammar Gadafi supaya menghormati hak rakyat untuk mengadakan tunjuk perasaan secara aman.

Saifuddin berkata teguran Najib itu betul tetapi malangnya tidak diamalkan oleh pemimpin itu sendiri di Malaysia.

"Perdana Menteri menempelak Gadaffi kerana menggunakan tindakan keras terhadap rakyatnya. Katanya Gadaffi harus menghormati hak rakyatnya untuk berhimpun. Untuk pertama kalinya saya bersetuju dengan perdana menteri," kata Saifuddin.

Dan beliau secara sinis dan menerusi bahasa kiasan mengingatkan Najib apa yang berlaku di negara ini apabila rakyat keluar menzahirkan perasaan mereka.

"Waktu kami serahkan memorandum kepada Yang Dipertuan Agung 2 tahun lalu, dalam himpunan BERSIH, kami dilayan baik penuh budi bahasa oleh pasukan keselamatan. Tidak ada gas, tidak ada air bercampur bahan kimia. Kemudian kami berhimpun lagi menentang akta ISA, kami juga tidak menerima layanan keras itu.

Kerana dinegara kita perdana menteri amat menghormati hak rakyat untuk berhimpun. Sebab itu perdana menteri ada kelayakan untuk menegur Gadaffi," katanya.

Perhimpunan BERSIH yang diadakan pada tahun 2007, yang disertai Pakatan Rakyat dan beberapa badan bukan kerajaan (NGO) menuntut pilihan raya yang bersih dan adil.

Perhimpunan itu turut disertai hampir 100,000 orang.


"KATAK" Mampu beli Tanah RM1.5 Juta?

Ahli Parlimen PKR Lompat Parti terus Mampu beli Tanah RM1.5 Juta?

KUALA LUMPUR 8 MAC: Ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution Ismail mendedahkan di Parlimen hari ini beberapa keping cek ditandatangan oleh seorang ahli parlimen bagi membeli tanah bernilai RM1.5 juta.

Beliau mendedahkan perkara tersebut semasa membahaskan ucapan menjunjung kasih Duli Yang Maha Mulia Yang Di Pertuan Agung petang tadi menjelaskan, cek tersebut ditandatangani oleh seorang ahli parlimen PKR yang baru-baru ini keluar parti tetapi yang menghairankan beliau ialah ahli parlimen tersebut berkemampuan membeli tanah tersebut dalam masa dua bulan sahaja selepas keluar parti.

Beliau menegaskan parti PKR bukanlah tempat untuk menjadi kaya ataupun membuat duit seperti tanggapan segelintir yang keluar parti, maka ahli yang tidak berpuas hati bertindak keluar parti dan mula melontarkan tohmahan yang tidak benar terhadap parti.

"Yang tak dicerita apa dia? Bila berada dalam barisan pembangkang, khususnya PKR ini, bukannya lesen nak jadi kaya. Kalau hidup berpendapatan RM10, jangan berbelanja RM100. Ketidakupayaan untuk menambah RM90 kadang-kadang menyebabkan mereka tewas dengan ujian," kata beliau.

Beliau menjelaskan, ada ahli yang mula membuat pelbagai dakwaan liar terhadap parti selepas keluar parti, bahawa kononnya parti ini telah meninggalkan perjuangan membela rakyat, parti dipimpin pengkhianat, seorang ketua yang mahu menjadi Perdana menteri walau apa cara sekalipun dan bermacam lagi semata-mata sebagai alasan keluar parti.

"Pada saya ini ada salinan cek yang ditandatangani oleh satu daripada enam rakan saya yang keluar parti. Satu cek, RM700 ribu bertarikh 12 Januari, 2011. Satu cek lagi, 15hb Mac, 'post dated'. Tujuannya apa? Bayar harga tanah, nilainya RM1.5 juta," ujar beliau.

Saifuddin kemudiannya mempersoalkan punca pendapatan tersebut sehingga dapat memberi kemampuan luar biasa kepada ahli parlimen tersebut membuat pembelian semewah itu.

"Duduk dalam parti, (dia) tanya tak dapat itu ini. Keluar sahaja, dapat bayar tanah RM1.5 juta. Dari mana dapatnya duit ini? Itu sahaja persoalannya," tegas beliau.

Katanya lagi, beliau ingin tahu samada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) serta Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) akan memulakan siasatan atau tidak terhadap ahli parlimen tersebut selepas beliau mendedahkan perkara tersebut.[TVselangor]

Harussani enggan membuat penjelasan kepada Nik Aziz berhubung tulisan menyentuh isu 'undi PAS masuk syurga'

Enggan jelas, isu 'undi PAS masuk syurga' celaru
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 9 Mac: Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria enggan membuat penjelasan kepada Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berhubung tulisan responsnya menyentuh isu 'undi PAS masuk syurga', Ahad lalu.

Menurutnya, tindakan itu tidak perlu kerana beralasan bahawa Menteri Besar Kelantan itu akan tetap dengan sikapnya menggunakan hukum agama dalam politik yang boleh mengelirukan umat Islam.

“Saya tak perlu untuk buat penjelasan terhadap beliau (Nik Aziz), kalau saya jelaskan nanti sama juga apa yang akan beliau katakan.

“Saya tegaskan masalah Nik Aziz kerana mengaitkan hukum agama dalam politik, saya tahu dalam Islam politik dan agama memang tak boleh lari tapi masalahnya apabila ada pemimpin yang gunakan hukum Islam untuk raih undi,” katanya seperti lapor The Malaysian Insider.

Tuan Guru Nik Aziz semalam telah menghantar surat rasmi memohon penjelasan Harussani ekoran kenyataan “undi PAS masuk syurga”.

Mengulas isu itu, Adun Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim menyifatkan jawapan mufti itu sebagai bercelaru.

Beliau yang juga antara yang 'berperang' kenyataan dengan Harussani dalam isu ancak membabitkan Menteri Besar Perak berkata, mufti itu juga cuba menunjukkan belangnya.

"Harussani semakin bercelaru dan menampakkan belangnya yang sebenar bila menolak mentah-mentah hasrat Tuan Guru Nik Aziz bertemu dengannya," katanya.

Manakala pengendali Facebook Tuan Guru Nik Aziz pula dalam posting terbaru di laman itu melahirkan kekesalan dengan jawapan mufti itu.

"Adakah begini caranya seorang Mufti menjawab pertanyaan yang diberikan kepadanya? Relevankah?" tulisnya.

Bagaimanapun, Harussani tidak menolak bertemu sesiapa termasuk Tuan Guru Nik Aziz yang mahu bertemu dengannya.

Katanya, untuk pertemuan itu juga tidak perlu kepada orang tengah yang mengaturkannya.

Saman Ekor Memang Dibenci


SAMAN ekor oleh Polis yang dikatakan tidak sah kerana bertentangan dengan Perlembagaan dan tindakan JP menyenaraikan pemilik kenderaan yang ada masalah (tunggakan) saman memang dibenci dan dicemuh oleh orang ramai. Minggu lepas saya membuat bancian (poll) mengenai isu berkenaan dengan mengemukakan empat soalan untuk di pilih.

Soalan itu ialah;
1. Tindakan itu baik dan patut disokong;
2. Tindakan menyusah dan menindaskan rakyat;
3. Tindakan yang tidak profesional polis, dan
4. Tindakan berubah penyamunan berlesen oleh pihak penguasa?

Seramai 2,436 undian diterima dalam tempoh enam hari. Dari jumlah itu seramai 1,614 orang pengundi atau 66% berangapan tindakan itu sebagai tindakan menyamun secara berlesen oleh pihak berkuasa.

Manakala hanya 192 pengundi atau 7% saja yang beranggapan tindakan itu sebagai baik dan perlu disokong. Sebanyak 429 pengundi beranggapan tindakan polis dan JPJ itu sebagai tidak profesional dan sebanyak 201 atau 8% pula beranggapan tindakan itu menyusah dan menindas rakyat.

Sekiranya undian di blog saya ini adalah simblik pemikiran rakyat umum maka jelas tindakan saman ekor dan penghalangan pemilik memperbaharui cukai jalan oleh JPJ dibenci dan dicemuh.

Eloklah kalau pihak kerajaan mengambil kira pandangan ini bagi mengelakna persepsi buruk kepada polis dan JPJ akan berterusan. [wm.kl.11:30 am 09/03/11]

Mohd Sayuti Omar


Pibg SMKDSO masih guna letterhead "Kedah Gemilang"


aduhai kesian kepada PIBG sekolah nie... Sekolah hebat pulak tuu tapi nampaknya masih ketinggalan BAS... dah 3 tahun dah wahai PIBG oii..lanie bukan KEDAH GEMILANG dah lanie dah jadi KEDAH SEJAHTERA dah pak cik..he he...

Judi : Muhyiddin tunjuk sikap sebenar Umno

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menyeru rakyat Malaysia membuka mata dan menilai sendiri sikap kepimpinan Umno yang ditunjukkan melalui kenyataan Timbalan Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yasin dalam kenyataan yang mempertikaikan tindakan Kerajaan PAS Kelantan mengharamkan Judi Loteri di negeri Serambi Mekah itu.

Baru sahaja menang di Merlimau dan Kerdau, Umno terus kembali menegakkan kemungkaran sebagai tanda kesyukuran.

Sebagai seorang pemimpin Islam dan Timbalan Perdana Menteri beliau sewajarnya menyokong tindakan itu kerana jelas ianya diterima oleh semua agama di negara ini yang mengharamkan judi.

PAS juga kesal kerana Umno terlalu suka mengaitkan aktiviti perjudian sebagai aktiviti kesukaan mereka yang bukan-Islam. Mereka yang mempunyai moral yang tinggi memandang judi dalam perspektif yang amat buruk, hanya mereka yang bermoral rendah sahaja menjadikan judi sebagai hiburan mereka yang akhirnya menghabiskan duit poket mereka.

PAS juga yakin, kenyataan itu dibuat ekoran desakan taikun-taikun perjudian dinegara ini yang banyak membantu memberikan sokongan kepada Umno-Barisan Nasional untuk menghadapi PAS dalam mana-mana pilihan raya. Beberapa pemimpin Umno juga dikenal pasti pernah atau masih mempunyai kepentingan dalam syarikat-syarikat judi berkenaan. Maka jelaslah bahawa kenyataan Muhyiddin itu sengaja dilontarkan bagi membela periuk nasi kroni mereka yang telah lama bergelumang dalam industri judi.

PAS menyeru Muhyiddin serta pemimpin Umno lainnya bertaubat kepada Allah kerana berjuang dan menghalalkan judi di negara ini dan meminta maaf kepada Penganut bukan-Islam yang difitnahkannya sebagai kaki judi.

PAS juga memperingatkan Muhyiddin dan Kerajaan Persekutuan supaya menghormati hak perundangan Kerajaan Kelantan dalam menguatkuasakan undang-undang di bawah bidang kuasa mereka. Jika tidak ada modal untuk bercakap, baik diam diri sahaja.

PAS menyokong penuh hasrat kerajaan Kelantan dan akan terus berkempen memerangi judi di negara ini. Semoga rakyat terus membuka mata dan menolak Barisan Nasional dalam Pilihanraya Umum akan datang.

Ust. Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Kiriman Herman Samsudeen

Sila layari blog saya di http://syukran.wordpress.com

Persiapan terakhir sebelum Sambutan 3 Tahun Kedah Sejahtera

ALOR SETAR, 8 Mac 2011 - Dua hari menjelang majlis perasmian Sambutan 3 tahun Kedah Sejahtera, persiapan nampaknya telah memasuki fasa terakhir.

Menurut Pengarah program, Encik Musoddaq Ahmad, lebih 90 peratus kerja persiapan telah dibuat dan pihak penganjur setakat ini tidak menemui sebarang masalah besar.

“Semua pihak, baik jabatan kerajaan, GLC, NGO mahupun pihak swasta telah memberikan kerjasama yang terbaik bagi menjayakan program besar ini.

“Kita telah mengadakan tiga kali mesyuarat induk dan lebih 20 kali mesyuarat peringkat teknikal,” ujarnya.

Program Sambutan 3 Tahun Kedah sejahtera yang diadakan di perkarangan Stadium Darul Aman bermula 10 hingga 14 Mac itu, telah menyediakan pelbagai program yang mengundang penglibatan semua lapisan rakyat negeri Kedah.

Program akan dirasmikan oleh YAB Menteri Besar pada 10 Mac 2011 jam 9.00 malam

Status permohonan pendaftaran Pakatan Rakyat - hangpa tengok double standard 'depa'

ROS perlu beri penjelasan

KUALA LUMPUR – Pendaftar Pertubuhan (ROS) perlu memberi penjelasan terperinci mengenai status permohonan pendaftaran Pakatan Rakyat (PR) yang dikemukakan kira-kira dua tahun lalu.

Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution berkata, ROS perlu memberi penjelasan jika ada halangan yang membuatkan permohonan itu tidak dapat diproses sama ada ianya tidak lengkap atau tidak mengikut peraturan.

“Soal niat dan hasrat mendaftar PR sebagai pertubuhan yang sah telah kami kemukakan kepada ROS. Segalanya bergantung kepada keputusan ROS.

“PR kini berada dalam keadaan di mana pada satu sisi, ROS terus berdiam mengenai status permohonan pendaftaran PR dan di satu sisi SPR terus menekan mengatakan PR sebagai pertubuhan haram dan melanggar peraturan pilihan raya,” katanya di lobi Parlimen, semalam.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar yang menasihati parti pembangkang yang bergabung di dalam PR supaya mendaftarkan gabungan berkenaan supaya tidak melanggar peraturan yang ditetapkan dalam pilihan raya.

SPR mendakwa PR telah melanggar peraturan ditetapkannya dalam 16 kali pilihan raya kecil sejak berakhirnya pilihan raya umum 2008.

Berdasarkan kepada peraturan SPR, hanya parti yang bertanding sahaja layak mempamerkan bahan kempen kecuali mereka adalah parti komponen kepada pertubuhan yang berdaftar seperti UMNO, MIC dan MCA serta sebagainya yang menjadi parti komponen kepada Barisan Nasional (BN).

Sebaliknya pakatan terdiri daripada Pas, PKR dan DAP adalah pertubuhan tidak berdaftar dan tindakan mereka mempamerkan bahan kempen parti yang tidak bertanding adalah jelas melanggar peraturan.

Saifuddin berkata, PR melalui Datuk Zaid Ibrahim, salah seorang daripada sekretariat pendaftaran PR dahulu telah menghantar borang permohonan terbabit dua tahun lalu.

“Zaid menghantar borang permohonan PR dua tahun lalu, namun sehingga kini tiada sebarang jawapan dari ROS.

“Namun, apabila Zaid menghantar permohonan untuk parti barunya Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) telah lulus tidak sampai dua bulan. Anda boleh lihat kreadibiliti ROS dalam hal ini,” katanya.

Menteri Besar Kedah - ‘Pulanglah bersama kejayaan’

ALOR SETAR - Pelajar Kedah yang melanjutkan pengajian ke Mesir disarankan untuk mempelajari budaya hidup negara yang diduduki di samping mengelak untuk sentiasa ‘balik kampung’ sekiranya ingin lebih berjaya.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, kebanyakan pelajar negara ini masih terbawa-bawa dengan budaya kampung masing-masing dan tidak mengambil kesempatan tinggal di luar negara untuk menimba ilmu sebanyak mungkin.

Menurutnya, masih ramai pelajar yang bersikap manja dan beranggapan universiti yang diduduki di Mesir dekat dengan tanah air mereka dan sikap itu seharusnya dikikis kerana bakal merugikan diri sendiri.

“Dulu sewaktu saya mengaji di Mesir, keadaan ketika itu agak kacau bilau, malah lebih teruk lagi apabila peluru berpandu Israel bersimpang-siur di udara negara itu. Akan tetapi, saya bulatkan tekad untuk tidak pulang ke tanah air.

“Hasilnya, saya kini bukan sahaja menguasai bahasa Arab dengan baik, malah saya turut memperoleh ilmu dan pengalaman bermakna di negara itu. Saya berharap lebih ramai pelajar Kedah yang pulang semula ke tanah air dengan membawa kejayaan,” katanya pada sidang media selepas upacara perlepasan enam bas dinaiki pelajar Kedah untuk pulang ke Mesir di Wisma Darulaman, semalam.

Azizan berkata, seramai 216 pelajar Kedah dihantar pulang ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dengan menggunakan enam bas yang ditaja Yayasan Islam Negeri Kedah (Yiked) dan Kerajaan Negeri sebelum berlepas pulang ke Mesir.

Menurutnya, perjalanan pulang rombongan pelajar yang kedua ini berjalan lebih tersusun berbanding rombongan pertama apabila mereka menghadapi masalah perlepasan visa.

“Bagaimanapun, masalah itu berjaya diselesaikan Yiked dan saya berharap perjalanan rombongan ini dan rombongan yang seterusnya akan lebih lancar dan selamat tiba ke destinasi yang dituju.

“Tidak perlu berterima kasih kepada Kerajaan Negeri atas bantuan tambang tiket pulang ke Mesir dan duit poket RM500 yang diserahkan kerana itu semua wang rakyat,” katanya.

Dua Ahli Exco berubah portfolio

ALOR SETAR - Seramai 10 Ahli Exco dikekalkan dan mengangkat sumpah di hadapan Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah, semalam.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, berkata, sedikit rombakan portfolio dibuat bagi melancarkan urusan Kerajaan Negeri membabitkan Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi dan Datuk Ir Amiruddin Hamzah.

Portfolio Pembangunan Luar Bandar yang dipegang Ir Phahrolrazi sebelum ini, diserahkan kepada Ir Amiruddin, manakala portfolio Bekalan Air bawah kendalian Amiruddin sebelum ini diambil alih oleh Ir Phahrolrazi.

Menurutnya, pertukaran itu menyaksikan Ir Phahrolrazi kini memegang jawatan Exco Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Kerja Raya, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga manakala Ir Amiruddin kini Exco Industri dan Pelaburan, Pertanian dan Industri Asas Tani, Bioteknologi, Pembangunan Luar Bandar dan Basmi Kemiskinan.

“Tujuan rombakan kecil itu kerana Kerajaan Negeri melihat portfolio Pembangunan Luar Bandar adalah berkait rapat dengan portfolio pertanian dan Industri Asas Tani (IAT) kerana Majlis Ketua Kampung (MKK) yang terletak bawah portfolio Pembangunan Luar Bandar memainkan peranan besar dalam melaksanakan projek pertanian untuk rakyat.

“Justeru, lebih baik portfolio itu diserahkan kepada Ir Amiruddin yang turut bertanggungjawab dalam portfolio pertanian dan IAT manakala portfolio pengurusan bekalan air diserahkan kepada Ir Phahrolrazi kerana beliau turut terlibat dengan portfolio perumahan dan kerajaan tempatan,” katanya kepada media selepas upacara mengangkat sumpah pelantikan Exco Kerajaan Negeri di Istana Anak Bukit, semalam.

Upacara itu disaksikan oleh Hakim Mahkamah Tinggi Alor Setar, Datuk Mohd Azman Husin dan Yang Dipertua Majlis Agama Islam Kedah (Maik), Datuk Syeikh Uzir Baharom.

Ahli Exco lain tidak terbabit dengan perubahan iaitu Datuk Mohamed Taulan Mat Rasul selaku Exco Agama, Pelajaran dan Koperasi manakala Datuk Dr Hamdan Mohamed Khalib dikekalkan sebagai Exco Belia dan Sukan, Kesenian dan Warisan, Kebudayaan.

Anggota lain ialah Siti Aishah Ghazali sebagai Exco Pembangunan Wanita, Pembangunan Keluarga dan Kebajikan Masyarakat, Dr Ismail Salleh Exco Kesihatan, Badan-badan Bukan Kerajaan (NGO) dan Pembangunan Insan, Sains dan Inovasi, Teknologi Maklumat dan Komunikasi.

S Manikumar kekal Exco Pelancongan, Hal Ehwal Masyarakat India dan Hal Ehwal Masyarakat Siam, manakala Lim Soo Nee Exco Perdagangan dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Perpaduan dan Pengurusan Sumber Manusia.

Abd Ghani Ahmad sebagai Exco Penerangan, Pembangunan Usahawan manakala Exco Alam Sekitar, Hal Ehwal Masyarakat Cina dan Pengangkutan disandang Tan Chow Kang.

Sementara itu, portfolio Azizan turut dikekalkan iaitu sebagai Perancang Ekonomi Negeri, Perancang Negeri, Hal Ehwal Tanah, Hasil Bumi dan Sumber Asli, Majlis Tindakan Negeri, Keselamatan Negeri, Kewangan dan Syarikat Milik Kerajaan.

Azizan berkata, pengekalan jawatan semua Exco adalah berdasarkan pencapaian perkhidmatan semasa mereka dan berkuat kuasa selama setahun sehingga 7 Mac tahun hadapan.

Menurutnya, beliau berpuas hati dengan keseluruhan prestasi kesemua anggota Exco, bagaimanapun menegaskan masih banyak ruang yang perlu diperbaiki bagi mencapai tahap terbaik.

“Saya juga berharap semua Exco dapat mempertingkatkan prestasi dari semasa ke semasa untuk memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat,” katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...