TERKINI :

Saturday, March 5, 2011

Orang Asing : yang Masuk secara halal & haram pon dah dekat 3 juta orang skrg 'kabinet' lulus lagi 45ribu...

Kemasukan 45,000 pekerja asing keputusan Kabinet, kata Subra

March 03, 2011

KUALA LUMPUR, 3 Mac — Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam berkata pengumuman berhubung kemasukan 45,000 pekerja asing dari India yang dibuatnya Ahad lepas, adalah berasaskan kepada keputusan Jemaah Menteri.

Semalam, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata masih terlalu awal untuk menyatakan kerajaan akan meluluskan kemasukan 45,000 pekerja asing, kebanyakannya dari India, bagi memenuhi permintaan 13 sektor perniagaan kecil di negara ini.

Katanya kementeian memerlukan penjelasan lanjut mengenai beberapa perkara termasuk sama ada jumlah itu tepat atau tidak serta di sektor-sektor mana pekerja asing itu akan ditempatkan.

Dr Subramaniam berkata sejumlah 52 sektor industri penting berdepan cabaran berikutan ketiadaan tenaga kerja dan sekiranya senario itu berterusan, mereka terpaksa berhenti beroperasi.

Kata beliau, masalah serta halangan yang dihadapi sektor industri berkenaan telah dibawa ke perhatian kerajaan sejak setahun lepas, dan isu kekurangan tenaga kerja kerap dibincang dalam mesyuarat kabinet sejak kebelakangan ini.

“Proses memberi kelulusan untuk pekerja asing ini adalah dengan mengambil kira keadaan sektor-sektor kritikal. Pelaksanaan keputusan ini akan dibuat oleh proses yang telah ditetapkan oleh Kementerian Sumber Manusia dan Kementerian Dalam Negeri,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Malah semalam, Hishammuddin berkata dasar pengambilan pekerja asing, tidak kira dari Negara mana sekalipun, berkisar kepada keperluan industri.

Sementara itu, di Petaling Jaya, Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) membantah cadangan pengambilan 45,000 pekerja asing tersebut kerana ia akan menyebabkan pekerja tempatan dipinggirkan daripada pasaran buruh.

Naib presidennya, A. Balasubramaniam berkata kerajaan juga perlu berhati-hati kerana jumlah pekerja asing yang begitu ramai akan turut memberi kesan terhadap gaji pekerja tempatan.

Beliau berkata kerajaan kini dalam proses memperkenalkan polisi gaji minimum, oleh yang demikian, pengambilan pekerja asing berkenaan sepatutnya ditangguh sehingga majlis gaji ditubuhkan.

Balasubramaniam mengulas pengumuman Subramaniam bahawa kemasukan pekerja dari India itu adalah bagi mengisi kekurangan dalam 13 jenis perniagaan Persatuan Peniaga-Peniaga India Malaysia.

Katanya, Kementerian Sumber Manusia sepatutnya menjalankan satu kaji selidik secara menyeluruh bagi menentukan jumlah sebenar pekerja yang diperlukan dalam setiap sektor.

Beliau berkata kerajaan juga perlu mendapatkan data daripada kesatuan sekerja sebelum meluluskan permit pekerja asing dan MTUC sepatutnya berada dalam jawatankuasa kelulusan itu.

Nik Aziz mahu terus bangkit hukum halal haram pilih pemimpin

March 04, 2011

KOTA BARU, 4 Mac — Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengakui kenyataan politiknya ketika berkempen dalam pilihan raya boleh menyebabkan umat Islam di negara ini berpecah belah.

Beliau yang juga Mursyidul Am Pas berkata dalam perjuangannya mempertahankan parti terdapat kenyataan dikeluarkan beliau akan menyebabkan ada pihak yang menyokong kenyataannya dan ada pihak yang menentang pandangannya.

“Malah, isu pecah belah di kalangan umat manusia berlaku sejak zaman Nabi Muhammad (S.A.W) dan Nabi Adam (A.S) lagi,” katanya semasa menyampaikan kuliah mingguannya di Medan Ilmu, di sini hari ini.

Nik Aziz (gambar) pernah mencetuskan kontroversi apabila mengeluarkan fatwanya sendiri ketika berkempen pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Tenang di Johor bahawa pengundi yang menyokong Barisan Nasional (BN) adalah golongan Jahiliyah kerana mereka menolak Pas, parti yang mendakwa memperjuangkan Islam.

Berikutan kenyataan itu, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Nik Aziz hanya berjuang untuk memenangi pilihan raya dan bukannya berjuang untuk Islam.

Dr Mahathir berkata Menteri Besar Kelantan itu menyatakan bahawa tujuan hidupnya ialah untuk memenangi pilihan raya dan menjadi pemerintah bersama DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria turut menegur kenyataan Nik Aziz menghukum pengundi yang tidak menyokong Umno atau BN dalam pilihan raya akan masuk neraka manakala mereka yang mengundi PAS akan masuk syurga kerana pandangan sedemikian memesongkan akidah umat Islam.

Nik Aziz berkata beliau akan terus menggunakan pendekatan menjelaskan hukum halal haram dalam memilih pemimpin parti pada pilihan raya walaupun tindakannya itu ditegur oleh alim-ulama negara ini.

“Pendekatan itu kalau dalam agama dipanggil dakwah dan dalam politik pilihan raya dipanggil berkempen, jadi tidak timbul masalah jika saya menggunakan pendekatan itu dalam mana-mana kempen pilihan pilihan raya,” katanya. — Bernama

UTUSAN & UMNO.. dah habis gas di KERDAU.. lalu kona ke Pengarah Pilihanraya PAS pulak...

Umno habis isu, serang pengarah pilihan raya

TEMERLOH, 5 Mac: Tidak sampai 24 jam menjelang pilihan raya, jentera Umno dianggap ketandusan isu apabila menyerang peribadi Pengarah Pilihan Raya PAS Kerdau, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Dengan menggunakan akhbarnya, Utusan Malaysia, Umno menyerang Tuan Ibrahim dengan menuduhnya membeli tanah seorang peneroka Felda sehingga menyebabkan pemilik asalnya merempat.

Utusan melaporkan, Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob akan menyiasat tentang dakwaan Naib Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahin Tuan Man dikatakan membeli tanah milik peneroka Felda, di sini, walaupun dia sebenarnya tidak layak untuk berbuat demikian.

Katanya, beliau ada mendengar mengenai pembelian itu namun belum menerima dokumentasi mengenai urusan jual beli tanah tersebut.

“Setiap urusan pembelian tanah peneroka perlu melalui pejabat Menteri Besar dan sekiranya penjualan itu ada, maka saya akan mengetahui mengenainya,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini, malam tadi.

Adnan berkata demikian ketika ditanya mengenai desas-desus Tuan Ibrahim yang juga Pengarah Pilihan Raya (PKR) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau Pas yang dikatakan membeli tanah peneroka Felda.

"Saya tidak bertanding," kata Tuan Ibrahim mengulas isu itu, "Kenapa serang saya...BN cuba mengalih isu sebenarnya," kata beliau.

Isu besar di Kerdau kini adalah kegagalan kepimpinan BN negeri menguruskan Pahang sehingga diambang bangkrap berdasarkan hutang dan jumlah perbelanjaan yang jauh lebih besar dari hasil negeri.

Melihat kepada keadaan di Kerdau, ramai percaya bahawa Pahang sememang diambang bangkrap jika usaha menyelamatkan ekonominya tidak dibuat segera.

Namun Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob berkata, Pahang tidak bangkrap (gambar) dan berkata bukan Pahang sahaja yang berhutang, negeri lain juga banyak hutang.

Jawapan ini disifatkan Tuan Ibrahim sebagai jawapan Pak Pandir dari Adnan sebagaimana jawapan Pak Pandir apabila diberitahu anaknya mati dengan berkata, "Anak orang lain pun mati juga."

Adnan dalam laporan akhbar Umno itu berkata, beliau juga mendengar cerita Tuan Ibrahim membeli tanah itu tetapi dia tidak dapat mengesahkannya kerana kebenaran perlu didapatkan dari beliau jika tanah Felda hendak dijual.

"Saya sedang menimbangkan untuk saman atau tidak akhbar yang melaporkan berita ini dan juga orang yang membuat kenyataannya," kata Tuan Ibrahim.

"Sepatutnya pihak yang membuat tuduhan kena siasat benarkan namanya Tuan Ibrahim atau Ibrahim sahaja," kata Tuan Ibrahim.

Beliau juga mencabar Menteri Besar Pahang itu mendedahkan berapakah jumlah tanah Felda yang telah diluluskan oleh beliau untuk dijualbeli.

Inilah KAYU yang menikam kaki jaguh basikal kita..

http://4.bp.blogspot.com/-3-Uo2T3sJe4/TXG0jnEWIBI/AAAAAAAAEoc/B3g3Bduw_G4/s1600/2011-03-05_115550.jpg


Mahkamah dapati ADUN UMNO Lenggeng RASUAH.. tapi kenapa jatuh hukum 1 April 2011.. ini jawapannya..

Adun BN dari Lenggeng bersalah terima suapan kontraktor pasir RM2,000

http://1.bp.blogspot.com/__t3_XOcHzbI/TEmhhgwXujI/AAAAAAAAUMY/oWfDWR2M2WA/s320/UMNO+RASUAH.jpg
SEREMBAN: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Lenggeng, Mustafa Salim didapati bersalah oleh Mahkamah Sesyen, di sini, semalam, atas tuduhan menerima suapan daripada seorang kontraktor berkaitan surat sokongan permit menjual pasir, dua tahun lalu.

Mustafa, 53, yang memakai kot hitam, bagaimanapun tenang apabila keputusan itu dibacakan Hakim Amran Jantan.

Dia yang dilantik sebagai Adun Lenggeng pada 2008 didapati bersalah menerima rasuah RM2,000 daripada M Manimaran, 38, di Restoran Jabrin Maju, Taman Bunga Raya 2, Mantin, Seremban, kira-kira jam 5 petang, 31 Ogos 2008.

Wang berkenaan didakwa diterima Mustafa sebagai dorongan untuk mengeluarkan permit menjual pasir kepada pengadu.

Berikutan itu, dia melakukan kesalahan mengikut Seksyen 10 (a) (aa) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 16 akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara minimum 14 hari dan maksimum 20 tahun serta denda lima kali ganda daripada nilai suapan atau RM10,000, mana-mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.


Namun, Mustafa dibebaskan atas dua pertuduhan meminta wang daripada pengadu melalui orang tengah berjumlah RM2,000 dan RM3,000.

Perbuatan itu masing-masing dilakukan di Lot 1321, Mukim Pantai dan pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Jalan Dato’ Kelana Makmur, di sini, pada 28 dan 30 Ogos 2008.


Amran dalam penghakimannya berkata, melalui keterangan bersumpah, tertuduh mendakwa tidak menerima atau meminta wang berkenaan daripada pengadu.

“Seorang saksi pendakwaan iaitu anggota SPRM yang berada di lokasi kejadian bagaimanapun mendengar perbualan mereka berkaitan surat sokongan mendapatkan permit menjual pasir dan besi buruk.

“Selain itu, tertuduh mendakwa tidak mengambil dan hanya mengusik wang berkenaan dalam satu sampul surat di atas meja dan memberitahu dia tidak selesa dengan tindakan pengadu terbabit.


“Namun, satu rakaman video oleh SPRM menunjukkan tertuduh masih duduk di situ dan dilihat berbual sambil menghisap rokok,” katanya.

Mahkamah menetapkan tarikh jatuh hukum terhadap tertuduh pada 1 April depan.

Pendakwaan dilakukan Pegawai Pendakwa Raya SPRM, Kevin Morais manakala Mustafa diwakili peguam Datuk Taqiyuddin Yahya dan Feisal Mustapha.

JAWAPAN : PUNCANYA ADALAH 1 APRIL 2011 ADALAH TARIKH CUKUPNYA TEMPOH 3 TAHUN USIA PARLIMEN DAN BILA DAH BERUSIA 3 TAHUN MAKA SETIAP PILIHANRAYA KECIL TIDAK PAYAH DILAKUKAN LAGI KERANA DALAM TEMPOH NAK CUKUP 5 TAHUN INI PM ADA HAK BOLEH MELAKUKAN PILIHANRAYA UMUM BILA-BILA MASA.. JADI DEPA TAKUT DAH NAK BUAT PILIHANRAYA MAKA DEPA BAWA TARIK KE 1 APRIL 2011.. DALAM ERTI KATA RAKYAT MALAYSIA KENA APRIL FOOL LAA

Bertukar pandangan di sambutan 3 tahun PR Kedah

ALOR SETAR, 3 Mac: Kerajaan Negeri Kedah memberi ruang kepada rakyat negeri ini untuk mengemukakan pendapat dan pandangan kepada kerajaan negeri untuk kesejahteraan rakyat melalui Majlis Sambutan 3 Tahun Kedah Sejahtera.


Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pembangunan Usahawan, Ustaz Abd Ghani Ahmad berkata dalam laman web Kedahsejahtera, tujuan program ini diadakan untuk menyampaikan mesej kepada rakyat tentang pembaharuan dan perubahan yang dibuat oleh kerajaan negeri sepanjang 3 tahun memerintah negeri Kedah.

Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Kedah akan menganjurkan majlis sambutan 3 tahun memperkasakan ‘Kedah Sejahtera’ sempena ulang tahun pemerintahan kerajaan Pakatan Rakyat di Negeri Kedah.

Majlis sambutan tersebut akan diadakan pada 10 hingga 14 Mac bertempat di Stadium Darul Aman, Alor Setar.

Majlis anjuran Kerajaan Negeri Kedah ini akan dirasmikan oleh Menteri Besar Kedah, YAB Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

Perbadanan Menteri Besar Kedah (PMBKed) merupakan penaja utama di samping tajaan bersama oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) dan Bina Darulaman Berhad (BDB).

Pelbagai acara telah di aturkan sempena sambutan ini untuk rakyat Negeri Kedah dalam usaha
memperkasakan Kedah Sejahtera.

Majlis akan turut di ceriakan dengan kehadiran Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat serta Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga akan memberi pidato kemasyarakatan dalam majlis sambutan
tersebut.

Penonton juga akan dihiburkan dengan persembahan dari artis antaranya Pak Long (selagi ada rindu) dan Amar.

Kerajaan Negeri Kedah telah mewujudkan laman web untuk memudahkan rujukan di
www.kedahsejahtera.com atau di www.facebook.com/sambutan3kedahsejahtera .

“Melalui program ini, kita dapati banyak impak yang kita akan perolehi daripada rakyat, di mana rakyat akan mendapat maklumat yang jelas dan tepat tentang perkembangan dan pembangunan negeri.

“Masyarakat akan menampilkan hak-hak mereka sebagai rakyat, apa yang mereka berhak dapat dan sekaligus akan mencelikkan hak mereka yang selama ini mungkin dipadamkan atau tidak dinyatakan, tetapi apabila kerajaan Pakatan Rakyat, kita zahirkan, bagi peluang, komen dan kritikan yang membina untuk kesejahteraan rakyat.

“Kemudian hasil maklumat-maklumat yang kita dapat, kita bertindak merancang dan melaksanakan program mengikut kehendak rakyat dan keperluan dari semasa ke semasa untuk menambah lagi keyakinan rakyat terhadap kerajaan yang mereka pilih,” ujar Abdul Ghani yang juga Pengerusi Jawatankuasa Induk Sambutan 3 Tahun Kedah Sejahtera.

Sambutan ini bertujuan memupuk dan mengukuhkan hubungan antara pimpinan kerajaan dan pentadbir kerajaan negeri bersama masyarakat menerusi penganjuran pelbagai aktiviti yang bermanfaat kepada rakyat.

“Program yang diatur bersesuaian kepada semua kaum dan pelbagai golongan masyarakat diharap memupuk perasaan muhibbah antara masyarakat berbilang kaum serta pimpinan kerajaan negeri,” ujar beliau dalam laman web Kedahsejahtera.

Mana Demokrasi.. Apa BN buat Rakyat tengok pihak berkuasa pejam mata jaa..!!

Ganas: PAS kesal polis berdiam diri
Hazayani Zakaria

JASIN, 4 Mac: PAS kesal dengan sikap berdiam diri pihak polis terhadap beberapa insiden keganasan yang berlaku, didakwa daripada pihak Umno BN sepanjang berkempen.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, meskipun PAS dan Pakatan Rakyat berkali-kali mengingatkan Umno BN agar berkempen secara bersih, namun apa yang berlaku adalah sebaliknya.

Pihak lawan, katanya terus mengganggu dan menimbulkan provokasi di ceramah-ceramah Pakatan Rakyat selain melakukan perbuatan khianat terhadap kenderaan yang dikesan milik penyokong Pakatan Rakyat.

“Kami bagi pihak PAS amat kesal kerana tak ada tindakan daripada pihak polis meskipun kita telah berkali-kali membuat laporan secara formal dan tidak formal mengani perbuatan khianat yang berlaku.

“Setiap kali ceramah kita diganggu, ada kumpulan bermotor datang membuat kacau sedangkan bila Umno berceramah, kita tak pernah ganggu pun,” katanya.

Beliau yang juga ahli Parliman Kubang Kerian mengingatkan pasukan polis yang dihantar bertugas di Merlimau ini menjalankan tanggungjawab untuk menjaga keselamatan rakyat sepanjang tempoh kempen.

“Apa gunanya kehadiran polis yang ramai kalau perkara-perkara kecil begini tidak dapat diselesaikan. Tak perlulah satu pertemuan formal untuk berbincang perkara begini. Sepatutnya pihak polis tahu tanggungjawab mereka.

“Saya bimbang yang ramai hanya daripada cawangan khas yang datang berkempen untuk pihak Umno BN,” katanya pada sidang media di Markas Induk PAS PRK, pekan Merlimau, petang tadi.

Azman Eusoff Sanggup membimbing team Kenari..!!

oleh AnakKedah007

http://4.bp.blogspot.com/-1vj74KhIgNY/TXGlzxrd2eI/AAAAAAAAEoM/maaWYD25IfY/s1600/2011-03-05_105245.jpg

Selepas dok lepak kat facebook KedahLanie dan dok layan topic bola nie terbaca satu statement dari Coach Azman Hj Eusoff pasai apa yg berlaku dengan team Sang Kenari sekarang ini...

Jadi kepada KFA hangpa nganga lagi.. toksah dok pikiaq panjang sangat dah ada org offer tu sambaq ambik laaa dok nganga buat apa nanti PERLIS sapu baru padam muka hangpa....

Biaq Tukaq JURULATIH jangan nanti RAKYAT tukaq AZIZAN...

Jika TUNISIA jatuh Kerana "PENJUAL SAYUQ" adakah MALAYSIA juga akan jatuh dek kerana "PENJUAL BURGER"

‘Susah nak cari makan’
Oleh Norasikin Daineh dan Shuhada Mansor
am@hmetro.com.my

MAHAL...harga daging meningkat mendadak.
MAHAL...harga daging meningkat mendadak.

KUALA LUMPUR: “Harga minyak naik, harga barang pun naik, susah peniaga nak cari makan,” keluh peniaga burger, Asraf Ahmad, 24 berikutan kenaikan beberapa harga barang yang memberikan kesan kepada perniagaan yang diusahakannya di sini.

Katanya, harga sedozen roti burger yang dibelinya sebelum ini RM9, namun baru-baru ini ia naik sehingga RM12.80 sedozen.

“Selain itu, harga sos, mayonis dan kicap turut mengalami kenaikan,” katanya.

Sementara itu, tinjauan Harian Metro di beberapa kawasan di sini mendapati beberapa barang kegunaan harian mengalami kenaikan harga, malah ada beberapa barang makanan utama mengalami peningkatan harga sehingga menyebabkan peniaga serba salah untuk menaikkan harga.

Kenaikan itu dakwa mereka kerana harga ditawarkan pemborong amat tinggi berbanding harga sebelumnya.

“Payah sebab kami nak jaga pelanggan, tapi harga daging naik pula,” kata Kamarulzaman Ghazali, 55, yang kini berada dalam dilema untuk menaikkan harga daging dalam pasaran.

Menurut Kamarulzaman, harga borong bagi sekilogram daging tempatan RM18 dan harga daging import antara RM12 hingga RM13, namun berlaku perubahan harga yang mendadak baru-baru ini.

“Harga baru kami terima dari pemborong semalam RM24.50 bermakna harga daging tempatan naik RM6.50,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Sementara itu, beberapa pelanggan yang ditemui berkata, kenaikan harga barang membebankan mereka. Menurut Rafei Jamil, 32, harga makanan mentah utama tidak perlu dinaikkan kerana ia akan membebankan.

“Sepatutnya harga makanan mentah seperti ayam, daging dan ikan tidak perlu naik kerana harga sekarang pun membebankan,” katanya.

Setiausaha Kerja Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan, ketika mengulas isu kenaikan harga barangan, berkata keadaan ini sukar untuk dikawal memandangkan sifat tamak sesetengah peniaga yang mengaut keuntungan mudah menaikkan harga barang sesuka hati.

Katanya, sifat tamak peniaga sukar untuk dikikis memandangkan mereka tahu pembeli pasti akan membeli barangan keperluan harian berkenaan.

Menurutnya, bagi menangani masalah ini pengguna mempunyai hak bagi membasmi penularan kenaikan harga barang.[Harian Metro]

Himpunan BERSIH akan kembali..!!

PR ugut adakan demonstrasi

ALOR SETAR - Pakatan Rakyat (PR) mengugut untuk mengadakan demonstrasi jalanan secara besar-besaran sekiranya undi pos terhadap unit beruniform termasuk Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) dilaksanakan pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Mohamad Sabu berkata, kerajaan perlu mengambil iktibar demonstrasi di beberapa negara Arab disebabkan kekecewaan rakyat terhadap sistem pelaksanaan pilihan raya tidak adil dan bersih.

“Bagaimanapun, saya berharap rakyat Malaysia tidak melakukan demonstrasi besar-besaran yang akan memberi impak negatif dari segi ekonomi dan keselamatan rakyat, sebaliknya mengubah pucuk pimpinan negara melalui PRU sebagaimana negara India,” katanya sewaktu menyampaikan ceramah di Karnival Kedah Sejahtera di Kompleks Pas Pokok Sena di sini, semalam.

Mohamad berkata, keengganan kebanyakan pemimpin negara dunia ketiga melaksanakan pilihan raya dengan lebih adil adalah disebabkan mereka menggunakan kuasa politik untuk mengaut kekayaan peribadi dan bimbang semuanya hilang sekiranya pilihan raya bersih diadakan.

Menurutnya, PR sudah memutuskan untuk mengadakan Perhimpunan Bersih Kedua tidak lama lagi yang dijangka menghimpunkan lebih 300,000 orang untuk menuntut Kerajaan Pusat mengadakan PRU yang adil.

“Pas menuntut PRU lebih adil dilaksanakan kerana rakyat kini memilih jalan perubahan untuk memperoleh demokrasi yang sebenar.

“Dakwaan pembangunan tidak akan berlaku sekiranya PR mengambil alih Kerajaan Pusat tidak benar, sebaliknya proses pembangunan kerajaan akan dijalankan dengan lebih telus dan adil sekiranya kami diberi peluang,” katanya.

Mohamad berkata, kekalahan teruk kem pro-Aspirasi di beberapa institusi pengajian tinggi awam (IPTA) terhadap calon Pro-Mahasiswa pada pilihan raya kampus lalu disebabkan ketidakpuasan hati penuntut terhadap Kerajaan Pusat yang memaksa mereka membayar semula Pinjaman Tabung Pengajian Tinggi Negara (PTPTN) dengan segera, walaupun mereka menyambung pengajian ke peringkat sarjana dan belum bekerja.

“Bagaimana mereka hendak mencari wang membayar PTPTN sedangkan mereka masih belum bekerja, selain perlu membiayai kos pengajian peringkat sarjana yang agak mahal?

“UMNO dan BN bertindak menukar pelan biasiswa PTPTN menjadi pinjaman dan saya menyeru penuntut dan rakyat negara ini supaya menolak kepimpinan mereka yang tidak mementingkan hak rakyat,” katanya.

Kedah akan tumbang dek kerana kemerosotan 'Sang Kenari..!!'Video 1 : Penonton berdemontrasi depan stadium malam tadi
Video 2 : Penjelasan dari pihak KFA malam tadi

Oleh AnakKedah

Semalam nampaknya penyokong Kedah sudah bangkit di Stadium Darulaman.. Ini semua berdasarkan dengan reputasi skuad kesayangan rakyat Negeri Kedah Darulaman... dengan keputusan kekalahan semalam di sampaing 6 keputusan yang tidak membanggakan di permulaan musim nampaknya penyokong sudah tidak tahan sabar dengan apa yang berlaku...

Diharap pihak PENGURUSAN membuka mata terutama Dato Sri Presiden iaitu MB KEDAH supaya tengok sama sebelah sini.. jangan dibiarkan kepada orang bawahan sahaja menguruskan PASUKAN BOLASEPAK ini...

Jangan kerana kemerosotan ini boleh menjadi salah satu punca anakmuda membuat bantahan di peti UNDI... ingat kuasa bolesepak ini ada sentuhannya... Jika salah pandang dan mengendalikannya..ia akan makan tuan....

Penyokong rasanya tidak akan marah sekiranya KEKALAHAN itu adalah KEKALAHAN BERMARUAH... bukannya kalah macam budak sekolah sekarang ini...dimana semakin hari semakin dilihat seperti ada suatu yang tak kena dengan TEAM SANG KENARI ini... Jika Jurulatih sudah tak mampu memikul tanggung jawab..suruh sahaja beliau letak jawatan... Jika pengurusan pulak dah tepu nak pikiaq letak saja jawatan dan Jika Dato Sri pon malas nak pikaiq pasai teambola nie..letak sahaja jawatan... belambak lagi yang nak memegang jawatannya...jadi fikir2lah yaa...

Kepada Dato Sri Presiden... nampaknya satu keputusan drastik hendaklah dilakukan.. Jika ini terus dibiarkan...nantilah akibatnya...

Saran Harussani letak jawatan, sertai politik


KOTA BHARU - Pas Kelantan menggesa Tan Sri Harussani Zakaria meletak jawatan Mufti Perak dan menyertai politik sekiranya beliau berterusan memberi kenyataan memihak kepada Barisan Nasional (BN).

Ketua Penerangannya, Dr Mohamed Fadzli Hassan berkata, sebagai ilmuwan agama, Harussani sememangnya sudah mengetahui setiap perbuatan dilakukan manusia tidak terlepas dari hukum halal dan haram.

“Beliau hendaklah jujur dengan ilmunya, kita yakin beliau (Harussani) tahu tidak ada satu pun perkara atas dunia ini sama ada besar atau kecil, tidak terlepas hukum halal, haram, dosa dan pahala.

“Sebenarnya fatwa dikeluarkan beliaulah yang akan mengelirukan umat Islam, kita nasihatkan beliau kalau sokong BN sekalipun jangan gunakan institusi mufti, lebih baik beliau berterus terang dengan sikap sebenar. Letak jawatan dan terjun ke bidang politik,” katanya.

Selasa lalu, Harussani menasihatkan pemimpin Pas khususnya Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak menggunakan hukum agama untuk meraih undi kerana diimbangi menyebabkan masyarakat Islam terkeliru.

Kesal dengan kenyataan itu, Menteri Besar Kelantan itu menegaskan setiap perbuatan yang dilakukan manusia, termasuk soal masuk tandas sekalipun mempunyai hukum tersendiri.

Isu timbul apabila Nik Aziz ketika Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, mengeluar kenyataan berkempen “undi Pas masuk syurga”.

BAHASA MELAYU TERSUNGKUR DI UM

http://ppusmkst.files.wordpress.com/2011/02/um.jpg?w=400&h=300

SUSURILAH jalan-jalan utama di sekitar Universiti Malaya (UM) dan anda akan berasa seolah-olah berada di tanah asing. Hampir semua kain rentang (kecuali Bahagian Keselamatan UM) sepenuhnya dalam bahasa Inggeris tanpa adanya versi bahasa Melayu.

Rasa lebih bangga kepada bahasa Inggeris begitu ketara dalam urusan rasmi. Jadi, apa bukti kononnya UM mengamalkan penggunaan bahasa Melayu dalam semua urusan rasmi seperti yang dinyatakan dalam maklum balas pihak pentadbiran UM tempoh hari?

Tajuk ucapan dan taklimat Naib Canselor sepanjang sejam 29 minit yang kontroversi itu pada 14 Februari lalu dalam bahasa Inggeris malah banyak dalam bahasa rojak. Bukankah ucapan tersebut dalam kategori urusan rasmi?

Jika benar penggunaan bahasa Melayu, mengapa Naib Canselor menggesa warga UM bercakap dalam bahasa Inggeris sepanjang masa dan di mana-mana sahaja; mendesak Majlis Perwakilan Mahasiswa akan datang membuat program berkaitan penguasaan bahasa Inggeris serta bersetuju pendapat seorang pelajar Pengajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua (TESL) yang meminta segala-galanya mesti dalam bahasa Inggeris dengan kata kuncinya mentaliti mesti berubah?

Mohon Kementerian Pengajian Tinggi mengambil maklum tindakan pimpinan universiti yang tidak membantu peradaban dan keperibadian bangsa sendiri.[utusan]

UM perlekeh bahasa Melayu

ISU Naib Canselor Universiti Malaya (UM) mengagung-agungkan bahasa Inggeris hangat diperkatakan mutakhir ini.

Kemuncaknya pada 14 Februari lalu apabila beliau menegaskan apabila pelajar membuka mulut, tiada bahasa lain yang harus keluar kecuali bahasa Inggeris di mana-mana saja dan pada bila-bila masa.
Memorandum bantahan pelajar Akademi Pengajian Melayu sudah diserahkan kepada Naib Canselor pada 24 Februari lalu. Hingga hari ini gesaan supaya Naib Canselor memohon maaf dan menyatakan pendirian sebenar terhadap bahasa Melayu tidak mendapat maklum balas sewajarnya.
Anggapan Naib Canselor amat mudah seperti budak sekolah kerana langsung tidak bercirikan ilmiah. Bercakaplah bahasa Inggeris setiap masa untuk mudah dapat pekerjaan seterusnya meningkatkan ranking UM pada peringkat dunia.

Sudahlah dangkal pemikirannya sekali gus memperlekehkan taraf bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi dan bahasa kebangsaan negara ini seperti yang termaktub dalam Perlembagaan.

Mangsa ‘kambing hitam’ baginya ialah pelajar Akademi Pengajian Melayu (APM) dan Fakulti Sastera dan Sains Sosial (FSSS) yang dilabel sebagai lemah bahasa Inggeris.

Paling mengecewakan pelajar adalah caranya yang tidak profesional.
Memburukkan fakulti tertentu di hadapan pelajar fakulti lain dengan pertanyaan “Which one is the worst?” Sebagai bukti, apabila pembaca menaip Raising UM into the rank of top 100 Universities (Faculty of Science part 3) dalam laman video YouTube, dapat dilihat bagaimana pada minit 4.44 hingga 6.48, Naib Canselor UM merendah-rendahkan APM dan FSSS di khalayak pelajar Fakulti Sains.

Hal sama juga dibuatnya sehari sebelum itu di depan pelajar Fakulti Alam Bina iaitu pada 9 Februari lalu.

Persoalannya, jika benar masalah ramai pelajar menganggur datang daripada bidang berteraskan sastera, sains sosial dan kemanusiaan, mengapa dia hanya bercerita berdegar-degar hal itu di depan pelajar bidang lain pula?

Ibarat tidak puas hati dengan kucing membuang najis di halaman rumah, tetapi ayam pula yang dihambat! Adilkah begitu? Mana maruah kami? Kami juga membayar yuran pengajian dan modal insan penting untuk kemajuan negara.

Malaysia tidak akan maju dalam erti kata sebenar jika hanya bidang sains dan teknologi dimanjakan, tetapi bidang kami dianaktirikan.

Mohon Kementerian Pengajian Tinggi mengambil perhatian hal ini. Selain itu, tindakannya yang hanya memanggil pelajar Melayu daripada Pusat Sukan, Fakulti Undang-Undang dan Fakulti Pendidikan di depan Dewan Tunku Canselor (DTC) ketika ucapannya pada 14 Februari lalu seperti ada agenda mahu memalukan bangsa Melayu di depan pelajar bukan Melayu serta pelajar asing.

SISWA KECEWA,
Universiti Malaya.
[berita harian]

Bekas eksekutif Edaran Modenas bebas tuduhan menipu

Memo Editor

SUNGAI PETANI - Seorang bekas eksekutif syarikat Edaran Modenas Sdn Bhd dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen Sungai Petani, semalam daripada 24 pertuduhan menipu membabitkan pengeluaran dokumen pelepasan eksais 190 buah motosikal bernilai RM2 juta sembilan tahun lepas.

Hakim Zainol Saad membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap Azhar Hussain, 40.

Dalam penghakimannya Zainol berkata, pihak pendakwaan mengemukakan beberapa fakta yang bercanggah dan meragukan berhubung bilangan sebenar motosikal terbabit dan kerugian yang ditanggung oleh syarikat itu dalam kes berkenaan.

Katanya, pihak pendakwaan juga gagal membuktikan penglibatan tertuduh dengan menyatakan tarikh dan tempat perbincangan dilakukan.

“Saya telah meneliti hujah pendakwaan dan mendapati Edaran Modenas tidak mengalami sebarang kerugian manakala tertuduh pula tidak meraih sebarang keuntungan dari transaksi yang berlaku.

“Oleh sebab itu mahkamah melepas dan membebaskan tertuduh dari semua pertuduhan,” kata hakim Zainol.

Azhar, yang diwakili peguam Mohd Amir Abdul Rani dan C Shanmugaiah, didakwa menipu pegawai di Bahagian Kawalan Kredit Edaran Modenas supaya mengeluarkan surat pelepasan eksais secara elektronik berjumlah RM2.03 juta bagi membolehkan pendaftaran 190 motosikal itu dilakukan di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

:Dia didakwa melakukan kesalahan itu di pejabat Edaran Modenas di Kawasan Perindustrian Gurun, dekat sini, antara 9 pagi dan 5 petang 14 Mac 2002.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Lim Cheah Yit dan Sharifah Shazwani Syed Hussain.

Seorang lagi tertuduh, Ong Choon Hooi, 61, yang didakwa menerima motosikal curi dalam kes itu juga dibebas dan dilepaskan oleh mahkamah yang sama.

Ahli perniagaan dari Gurun itu dituduh dengan curang menerima 24 motosikal jenis Modenas Kriss curi milik Edaran Modenas di Techzone Sdn Bhd, Taman Suria, Gurun antara 4.15 petang dan 5 petang pada 9 Mac 2002.

Dia didakwa mengikut Seksyen 411 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga lima tahun dan denda.

Azhar dan Choon Hooi ketika ditemui pemberita di luar mahkamah berkata, mereka gembira dan bersyukur dengan keputusan itu.- Bernama

Apa Kata ANDA JIKA ANDA berlaku perkara macam nie??

Diusir keluar tanpa pampasan

SEMELIN: – Seorang suami terpaksa memikirkan masa depan keluarganya kerana rumah yang didiami puluhan tahun akan dirobohkan berikutan tanah itu bukan miliknya.

Abd Razak Abd Rashid 32, berkata, rumah peninggalan keluarga isterinya itu didiami seramai enam generasi dan kini bakal dirobohkan, kerana tanah ini dimiliki seorang pengusaha sarang burung layang-layang.

“Kami sekeluarga diberi tempoh sehingga 14 Mac ini untuk keluar dan apa yang paling mengecewakan ialah kami disuruh keluar tanpa diberi pampasan.

“Saya hanya bekerja sebagai operator kilang dan isteri saya masih lagi berpantang, cubalah fikirkan nasib kami,” katanya ketika ditemui Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, pemilik tanah menghantar peguam untuk menyampaikan hasratnya supaya mereka sekeluarga berpindah pada 14 Mac ini dan jika ingkar, pemilik akan merobohkan tanpa notis.

“Setakat ini, pemilik tanah ini tidak pernah berjumpa dan berbincang dengan kami suami isteri berkenaan hal ini dan kami hanya berjumpa dengan peguamnya,” katanya.

Sementara itu, isterinya, Noor Ashima Mohd Salleh, 28, berkata, pada 2009 pemilik tanah sudah membersihkan kawasan belakang rumahnya untuk dibina rumah burung layang-layang, tetapi dia tidak membenarkannya kerana terlalu hampir dengan rumah penduduk.

“Namun, sejak kebelakangan ini pemilik tanah ini mengeluarkan surat mahkamah untuk menyuruh kami keluar dari rumah, tetapi dimaklumkan akan memberikan kami pampasan sebanyak RM5,000,” katanya.

Noor Ashima berkata, dengan wang pampasan sebanyak itu tidak cukup untuk dia dan keluarganya memulakan hidup baru.

“Tiada sebarang surat perjanjian yang dibuat sehingga sekarang dan wang pampasan yang dijanjikan juga tiada.

“Kami akan keluar dari rumah ini jika wang pampasan yang setimpal diberikan, kerana kami sedar ini adalah tanah orang, tetapi sudah tinggal di sini puluhan tahun, mereka tidak boleh menghalau tanpa memberi sebarang wang pampasan, tambahan hidup kami sekeluarga susah,” katanya.

Kedah, NS tersingkir awal


http://2.bp.blogspot.com/_XZthmqtd2Ow/S8AewgtpYHI/AAAAAAAAF7I/g1Th3m_hBUk/s400/md+yusof+wn+jamak+Final+FA.jpg
bye-bye piala FA

DUA finalis Piala FA, Negeri Sembilan dan Kedah dipalit duka tersingkir daripada saingan kejuaraan berprestij itu apabila diaibkan di halaman sendiri selepas tunduk mengejut kepada lawan masing-masing, malam tadi.

Negeri Sembilan yang turun selaku juara bertahan ditunjuk jalan keluar apabila tewas dalam penentuan sepakan penalti 2-4 kepada Kuala Lumpur selepas kedudukan terikat 0-0 sehingga masa tambahan di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi.

Jaringan tunggal Hasmarul Fadzil pada minit ke-81 di Stadium Darulaman sudah memadai membawa Felda ke suku akhir - sekali gus mengecewakan naib juara, Kedah 1-0 yang masih tercari-cari sentuhan selepas turut beraksi hambar dalam saingan Liga Super.

Seminit sebelum jaringan kemenangan itu, gawang Kedah hampir dibocori oleh Liew Kit Kong tetapi tandukannya mengenai palang.[Berita Harian]

Adakah Rakyat Kita Semakin "GANAZ"

Maut dipukul menjelang subuh


ANGGOTA polis mengusung mayat Magapugie yang mati selepas kepalanya dihentak dengan
objek keras oleh teman lelakinya di Taman Sejati Indah, Sungai Petani semalam.

SUNGAI PETANI - Tindakan seorang ibu yang mempertahankan anaknya daripada dijual oleh teman lelakinya berakhir tragedi apabila dia mati selepas lelaki itu disyaki menghentak kepalanya dengan objek keras semalam.

Kejadian pukul 5 pagi di sebuah rumah teres di Jalan Indah 6, Taman Sejati Indah di sini itu berlaku apabila suspek berusia 23 tahun tersebut gagal mengawal emosinya selepas bertengkar dengan K. Magapugie, 33, .

Pasangan tersebut dikatakan sering bertengkar sejak beberapa bulan lalu mengenai masalah kewangan yang dihadapi.

Difahamkan, mereka tinggal tanpa sebarang ikatan perkahwinan lebih setahun lalu hingga melahirkan seorang anak lelaki berusia kira-kira dua bulan. Suspek tidak mempunyai pekerjaan tetap manakala mangsa pula tidak bekerja.

'Kari biawak disangka ayam'

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam mempunyai satu anekdot kegemarannya yang beliau suka berkongsi dengan sesiapa sahaja yang bersedia mendengarnya, sepanjang kempen pilihan raya kecil DUN Merlimau.

NONEDalam cerita ini, Mohd Ali dan pengerusi MIC Melaka, R Perumal, melawat Kampung Paya Buloh yang sebahagian besar penduduknya adalah kaum India, untuk mencari satu keluarga yang didakwa oleh DAP sering tidur dalam kelaparan.

"Saya buka periuk mereka dan mendapati satu per empat daripadanya berisi nasi. Saya tanya mereka, 'Apa lauk hari ini?'

"Perumal buka periuk lain dan mendapati ia berisi kari ayam!

"Ada tiga paha ayam, dan DAP mendakwa mereka miskin," kata Mohd
Ali (atas, memegang telefon) mengenai isu tersebut yang dilaporkan oleh akhbar Malaysia Nanban, yang disiarkan beberapa hari sebelum hari pencalonan.

NONEDalam laporannya, akhbar harian berbahasa Tamil itu bercakap dengan seorang budak lelaki berusia 13 tahun dari sebuah keluarga seramai lima orang, yang mendakwa dia sedang menimbang berhenti sekolah untuk bekerja sepenuh masa sebagai penjaga lembu bagi menambah pendapatan keluarganya kerana ibu bapanya sakit.

Jadi sasaran

Sebaik sahaja disiarkan, wartawan berkenaan menjadi sasaran gangguan "orang ramai" yang marah dengan laporannya itu.

Terdapat cubaan untuk memecahkan cermin pintu belakang keretanya pada malam tersebut, tetapi tiada barang yang diambil.

Kerosakan pada kenderaan tersebut dianggarkan sekitar RM400. dibaiki.

NONEMalaysiakinikemudiannyaberkunjung ke Kampung Paya Buloh bagi mendapatkan kesahihan berhubung aporanNanban itu.

Lebih menarik lagi, bapa budak lelaki itu - yang hanya mahu dikenali sebagai Periamalai - berkata kari ayam kari yang didakwa oleh Mohd Ali dalam periuk mereka, sebenarnya adalah biawak yang ditangkap anjing peliharaan mereka.

"Kami tangkap biawak beberapa kali dalam seminggu," katanya sambil menambah mereka tidak makan ayam kerana tidak begitu suka rasanya.

Manakala nasi yang Mohd Ali nampak, tambahnya, adalah pemberian seseorang. Dan sekali dua dalam seminggu, keluarganya tidur dalam keadaan perut kosong selepas makan sedikit bubur, dan adakalanya hanya minum air sahaja.

[Baca berita penuh]

SB kantoi Di Merlimau

"Skuad Kamera" - SB Guna Trak TNBhttp://pasprkmerlimau.blogspot.com/2011/03/skuad-kamera-sb-guna-trak-tnb.html

Salah seorang pengintip

Inilah kenderaan yang digunakan

Lihat anak panah- Dalam land rover ini ada kamera

Kenderaan Tenaga Nasional Berhad

Lihat anak panah - sambungan kamera dalam land rover

Lihat anak panah

Ingat nombor plat ni... WKJ 7897

Kamera yang dihala ke tempat ceramah dan konsert

Skuad kamera berjaya merakam aksi Special Branch ataupun SB yang cuba membuat rakaman di tempat ceramah PAS yang mana juga berlangsung konsert Pak Long dan Azhan Atan dengan menggunakan kenderaan Tenaga Nasional Berhad.

Tindakan mereka cuba menyamar sebagai anggota Tenaga Nasional Berhad tidak berjaya apabila Skuad Kamera berjaya merakam kamera yang terletak dalam kenderaan milik Tenaga Nasional Berhad itu. Panik dengan keadaan itu, anggota SB tersebut keluar dari kenderaan dan berpura-pura tanya siapakah yang datang ceramah malam ini.

Ini sudah biasa kedengaran apabila pihak yang menjadi kuda tunggang UMNO/BN cuba menjadikan jentera kerajaan sebagai alat untuk kepentingan parti. Kehadiran tiga orang anggota terbabit sebenarnya sudah dikesan kerana tidak pernah ada juruteknik TNB datang mendengar ceramah.

Mereka meletakkan kenderaan berhadapan dengan Perpustakaan Awam Merlimau yang bertentangan dengan Markaz Induk PAS. Sebagai pihak yang bertanggungjawab, mereka tidak seharusnya menjadi kuda tunggangan kepada UMNO/BN sebaliknya menjaga ketenteraman awam.

HARAM : felda plantations

Dan Ternyata Sekali Ianya Jelas "Melanggar" Akta Penempatan Berkelompok (GSA 1960) Sebenarnya

Felda Plantations ternyata adalah satu "projek haram" kerajaan UMNO Barisan Nasional sejak dulu, kini dan selamanya. Kenyataan ini dijelaskan oleh Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK), Mazlan Aliman (foto) dalam sidang medianya baru-baru ini. Menurut Mazlan, Felda diasaskan untuk membasmi kemiskinan terutamanya dikalangan orang. Felda katanya mengawal 367,710 hektar ladang yang jelas pemilikannnya bertentangan dengan Akta Penempatan Berkelompok (GSA) 1960. Perkara ini ada disebut menerusi Seksyen 7(2) dan Seksyen 11(1) dan pernah dibacakan dalam Hansard Parlimen bertarikh 27 April 196o.Kenyataan tersebut dibuat oleh bekas Perdana Menteri Tun Razak ketika itu. Apa yang berlaku sekarang, sejak zaman PM Mahathir tanah-tanah yang dibuka oleh Felda tidak lagi diberikan lagi kepada rakyat (peneroka) sebaliknya dijadikan estet perladangan atas nama plantations. Ini bercanggah dengan dasar Felda itu sendiri sebenarnya. "Kami sedang mengkaji untuk membawa kes ini ke mahkamah untuk membolehkan kerajaan negeri mengambil semula tanah-tanah yang telah disalahgunakan oleh Felda itu", kata Mazlan. "Apakah Najib tidak membaca kenyataa ayahandanya itu?. Adakah dia tahu Felda Plantations itu adalah penempatan haram yang bertentangan dengan akta GSA itu sendiri?", katanya. Mazlan turut menegas bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat tetap akan memansuhkan Felda Plantations kiranya diberi mandat rakyat untuk memerintah negara ini selepas pilihan raya umum ke-13 nanti. "Keluasan tanah yang telah digunakan untuk Felda Plantations itu sebenarnya boleh diagihkan kepada 79,000 orang generasi kedua Felda", katanya.

Merlimau: undi pas


Majlis Makan Malam anjuran DAP Negeri Melaka di Markaz PAS DUN Merlimau malam ini penuh sesak dengan pengundi Tionghua. Semua meja yang disediakan di tapak majlis tersebut penuh.

Melihat kepada perkembangan ini tidak mustahil calon PAS, Haji Yuhaizad Abdullah akan memperolehi sekurang-kurangnya 70% undi kaum Tionghua.

Sementara itu angin perubahan di kalangan pengundi Melayu juga mula kelihatan kerana calon BN sendiri sebenarnya diseliputi dengan pelbagai masalah dalaman.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...