TERKINI :

Friday, February 25, 2011

Siaran Langsung : Kedah Vs Kelantan


ihsan : http://interactiveradiostudio.blogspot.com
KLIK BUTTON PLAY KAT BAWAH BUKAN KAT SCREEN
http://1.bp.blogspot.com/-ddcu_P5QE4o/TWctcDBoSAI/AAAAAAAAAFg/kfyWYokMkI4/s1600/2011-02-25_121639.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-ddcu_P5QE4o/TWctcDBoSAI/AAAAAAAAAFg/kfyWYokMkI4/s1600/2011-02-25_121639.jpg

KEMPEN ANTI SAMAN EKOR - ANDA MAMPU MENGUBAHNYA!ANDA MAMPU MENGUBAHNYA! KENYATAAN MEDIA JAWATANKUASA KEMPEN ANTI SAMAN EKOR (KASE) Yang Berhormat Dato’ Haji Mahfuz Omar

Datuk Solah Mat Hassan, Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia semalam (23/2/2011) terus menggesa semua pemandu dan pemilik kenderaan yang dikatakan memiliki saman tertunggak supaya segera menjelaskannya pada atau sebelum 28/02/2011. Kegagalan menjelaskan saman-saman tertunggak ini akan menyebabkan pemegang lesen memandu dan pemilik kenderaan disenarai hitam dan dihalang daripada memperbaharui cukai jalan dan lessen memandu bermula 1/3/2011.

Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (KASE) amat kesal dengan kenyataan berbaur ugutan daripada Ketua Pengarah JPJ tersebut. Sebagai seorang penjawat awam, beliau tidak sepatutnya mengugut rakyat yang belum didapati bersalah melakukan kesalahan supaya membayar denda kepada pihak berkuasa.

KASE memohon Ketua Pengarah JPJ dan Kementerian Pengangkutan merujuk kepada kes Leonard Lim Yaw Chiang lwn Director of Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Sarawak & Anor [2009] 6 CLJ 280 yang telah memutuskan bahawa tindakan JPJ menghalang pemilik kenderaan memperbaharui cukai jalan di bawah Seksyen 17(1)(d) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (APJ 1987) tanpa siasatan dan alasan yang wajar adalah salah di sisi undang-undang dan bertentangan dengan Perkara 13 Perlembagaan Malaysia.

KASE sedia maklum alasan JPJ tidak mematuhi keputusan kes Mahkamah Tinggi Kuching tersebut tetapi berpendapat bahawa alasan JPJ tidak mematuhi keputusan kes tersebut adalah salah dan menghina Mahkamah. JPJ beranggapan bahawa kes Mahkamah Tinggi Kuching tersebut hanya terpakai kepada pemohon di dalam kes tersebut adalah salah. Alasan JPJ bahawa kes tersebut diputuskan sebegitu kerana isu saman di dalam kes tersebut mempunyai keraguan juga adalah tidak tepat.

KASE ingin memperbetulkan anggapan JPJ dan seterusnya memaklumkan rakyat Malaysia keseluruhannya bahawa keputusan kes Leonard Lim Yaw Chiang tersebut adalah berdasarkan pemakaian Seksyen 17(1)(d) APJ 1987 yang digunakan oleh JPJ ke atas semua pemilik kenderaan untuk menyekat urusniaga dalam memperbaharui cukai jalan. Yang Arif Abdul Aziz Rahim memutuskan seperti berikut :-

The language in s. 17(1)(d) of the RTA should be given a strict and narrow interpretation to avoid injustice done to motorists in that the expression “outstanding matter or case with the RTD or the police relating to any contravention of or offence against the RTA or the CVLBA” should be confined only to a matter or case that has gone to court and in which the applicant had failed to appear to answer the charge on the offence or contravention for which the summons was issued, and also to a matter or case under investigation by the RTD or the police and pending the outcome of such investigation. In this case, there was no evidence that the 2nd respondent had satisfied himself that the applicant had been charged in a court of law for the offence stated in exh. L2 or whether the offence alleged had been proven in a court of law against the applicant.

“Perkara yang belum selesai” hendaklah ditakrifkan sebagai sesuatu perkara yang telah dibawa ke mahkamah dan yang dituduh tidak hadir membela diri. Ini takrifan yang diberikan oleh Mahkamah Tinggi Kuching. Justeru apa alasan JPJ dan Kementerian Pengangkutan menyenarai hitam pemilik kenderaan yang mempunyai Saman Ekor yang tidak pernah dihadapkan ke Mahkamah? Tindakan menyenarai hitam pemilik kenderaan hanyalah semata-mata untuk memaksa mereka mengakui kesalahan dan seterusnya membayar kompaun. Ini jelas bertentangan dengan prinsip keadialan segajat di mana seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah. Tindakan ini juga disebut di dalam kes Leonard Lim Yaw Chiang tersebut .

The blacklisting of the applicant was tantamount to compelling the applicant to admit to the alleged offence and pay the compound. This conclusion seemed to have the support of the Federal Counsel when she told the court that the purpose of s. 17(1)(d) of the RTA is to ensure that a person issued with a traffic summons pays the summons. Clearly, therefore, such purpose of the statutory provision would be an affront to the basic principle of criminal law that a person is presumed innocent until proven guilty.

Ini juga diakui sendiri oleh Timbalan Menteri Pengangkutan, Yang Berhormat Datuk Abdul Rahim Bakri di dalam jawapan lisannya di Dewan Rakyat pada 30/6/2010.

Langkah-langkah yang telah diambil oleh kerajaan, khususnya JPJ ialah melalui inisiatif NKRA yang sedang dilaksanakan sekarang ialah kita sedang mengambil tindakan untuk mengutip saman-saman ini, misalnya melalui tindakan menyekat urus niaga seperti pembaharuan-pembaharuan road tax dan juga lesen memandu untuk membolehkan pemandu-pemandu ataupun pengguna atau pemilik-pemilik kenderaan membayar saman iaitu berasaskan kepada peruntukan seksyen 115, Akta Pengangkutan Jalan 1987 bagi pemandu yang tidak dapat dikesan.

Keputusan Mahkamah Tinggi Kuching dan jawapan Timbalan Menteri ini dengan jelas membuktikan bahawa tindakan menyenarai hitam dan menghalang pembaharuan cukai jalan dan lesen memandu ini semata-mata bertujuan memaksa pengguna dan rakyat mengakui kesalahan dan membayar kompaun. Ini suatu bentuk paksaan dan penindasan terhadap rakyat yang semakin hari semakin dihimpit dengan peningkatan harga barang, harga minyak dan pendapatan yang tidak seberapa.

Justeru KASE mendesak Kementerian Pengangkutan dan JPJ untuk menghormati keputusan Mahkamah seterusnya menarikbalik tindakan menyenarai hitam dan menghalang pengguna memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu.

Kepada rakyat Malaysia amnya dan pengguna-pengguna yang dinafikan hak memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu, KASE ingin menjelaskan bahawa anda semua dijamin hak oleh Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin kebebasan menggunakan harta benda termasuk kenderaan. Tindakan JPJ menghalang anda memperbaharui cukai jalan adalah bertentangan dengan Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan.

Jika anda dinafikan hak memperbaharui cukai jalan atau lesen memandu, JPJ perlu memberikan alasan bertulis kepada anda di atas penafian itu. JPJ tiada hak menafikan rakyat menggunakan harta mereka. Sebarang perlaksanaan undang-undang perlulah mengikut undang-undang bukan dengan sewenang-wenangnya. Bagi rakyat yang dinafikan hak mereka untuk memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu, mereka boleh menuntut gantirugi di Mahkamah terhadap JPJ di atas kehilangan penggunaan kenderaan mereka yang dijamin oleh Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan. KASE sentiasa bersedia untuk membantu golongan tertindas ini samada melalui khidmat nasihat atau tindakan undang-undang terhadap JPJ.

Akhirnya KASE ingin menegaskan bahawa pendirian KASE menentang tindakan senarai hitam dan Saman Ekor ini bukan bermaksud KASE menggalakkan pemandu kenderaan tidak mematuhi undang-undang. Undang-undang dan peraturan jalanraya hendaklah dipatuhi semua pihak termasuk pihak berkuasa yang menguatkuasakannya. Apa yang ditentang oleh KASE adalah penguatkuasaan yang tidak mengikut peraturan dan undang-undang sedia ada. Justeru kepada pengguna-pengguna jalanraya yang teraniaya, sama-samalah kita teruskan bantahan agar saman ekor yang lama dihapuskan. Bantah terus bantah sehingga kerajaan dan JPJ menghapuskannya. ANDA MAMPU MENGUBAHNYA!


Yang Berhormat
Dato’ Haji Mahfuz Omar

Pengerusi
Jawatankuasa kempen Anti Saman Ekor (KASE)
24/02/2011

Jom Joint FACEBOOK KASE :
http://www.facebook.com/pages/Kempen-Anti-Saman-Ekor-KASE/146289665399185

Bagi Najib, Ikhwan Muslimin dan Qaradhawi itu pengganas?

Oleh ANWAR IBRAHIM

http://4.bp.blogspot.com/_clbp2s4ozWI/S7QfRZPQLiI/AAAAAAAABjA/xTvKwq43sRw/s1600/Qaradawi.jpg

Laporan National Review ada memetik ucapan Dato' Sri Najib Razak di Turki yang dikatakan sarat dengan prasangka buruk terhadap ulama terkemuka Sheikh Yusuf al Qaradawi dan Ikhwanul Muslimin. Perdana Menteri dilaporkan menggesa agar Ikhwanul Muslimin disisihkan dari agenda Perubahan di Mesir kerana masih terlibat dengan keganasan. Pendapat seperti ini malahan dikritik oleh pelbagai institusi dan intelektual. Dunia kini menggesa agar Amerika Syarikat dan Eropah untuk tuntas bekerjasama dengan Ikhwan.

Saya terpanggil untuk menegur Perdana Menteri kerana pandangan sebegini jelas dianggap terpencil dan mewakili pandangan dasar luar ektrem kanan di Amerika Syarikat. Adakah ini sebahagian dari agenda syarikat penasihat demi membaiki imej Dato' Sri Najib di Amerika Syarikat?

Kenyataan terbaru Najib Razak juga membuka pekung kecurigaaan pemimpin tersebut terhadap ulama dan gerakan Islam seluruh dunia yang kini kian giat menyertai proses demokratisasi. Sekiranya Perdana Menteri mempunyai kebimbangan terhadap sosok seperti Sheikh Yusuf al Qaradawi, mengapa anugerahkan beliau Tokoh Maal Hijrah Kebangsaan tahun 2009/1431? Sekiranya terbukti benar tohmahan Najib Razak terhadap Sheikh Yusuf al Qaradawi, saya menuntut Perdana Menteri agar segera memohon maaf dari ulama tersebut.

Cadangan Penubuhan Gerakan Peminjam-Peminjam PTPTN-MARA

KENYATAAN MEDIA DEWAN PEMUDA PAS PUSAT
25 Februari 2011
Cadangan Penubuhan Gerakan
Peminjam-Peminjam PTPTN-MARA (GPP)


Pemuda PAS Pusat akan mengadakan pertemuan dengan peminjam-peminjam PTPTN dan MARA pada hari esok sabtu 26hb Februari 2011 jam 2 petang di Dewan Semantan Perdana, Hotel Sri Malaysia, Temerloh, Pahang. Berdasarkan kepada maklumbalas yang sangat positif setakat ini daripada peminjam, keluarga dan mereka yang bersimpati dengan peminjam PTPTN dan MARA maka Dewan Pemuda PAS Pusat mahu mencadangkan dalam pertemuan esok , penubuhan suatu gerakan rakyat yang dinamakan Gerakan Peminjam-Peminjam PTPTN –MARA (GPP). Gerakan ini akan dianggotai oleh para peminjam PTPTN, peminjam pendidikan MARA, peminjam pelajaran lain-lain agensi, NGO, parti-parti politik dan Individu yang bersimpati.
Matlamat penubuhan GPP adalah :
1. Mengumpul maklumbalas seluruh negara daripada peminjam terhadap kesulitan yang mereka hadapi.
2. Mengumpulkan tenaga pakar dalam bidang pinjaman pendidikan di Malaysia.
3. Mengadakan persidangan meja bulat bagi merumuskan keadah penyelesaian yang bersesuaian.
4. Mendesak kerajaan memberi perhatian kepada rumusan yang telah dibuat dalam Persidangan Meja Bulat
5. Membuat tindakan susulan dengan pihak kerajaan.
Dewan Pemuda PAS Pusat mempunyai sedikit pengalaman menguruskan desakan rakyat sebelum ini dalam Gerakan Pemansuhan PPSMI(GMP) dan Gerakan Pemansuhan Judi Bola(GMJ). Kedua-dua gerakan rakyat ini telah membuahkan hasil yang manis kepada rakyat. Pihak kerajaan telah mendengar rintihan rakyat dan akhirnya PPSMI dan judi bola telah dimansuhkan. Dewan Pemuda PAS Pusat sangat optimis bahawa GPP akan dapat merumuskan jalan keluar terbaik yang sedang dihadapi oleh para peminjam pelajaran sekarang.
Antara keadah penyelesaian yang akan dicadangkan dalam pertemuan esok adalah mewujudkan sistem galakan kepada peminjam yang cemerlang dalam pelajaran. Contohnya pinjaman PTPTN atau MARA akan di tukar kepada biasiswa bagi mereka yang cemerlang. Cadangan kedua adalah kerajaan tidak seharusnya membebankan peminjam dengan caj perkhdimatan. Caj perkhidmatan harus di hapuskan. Ketiganya adalah memberi subsidi kepada peminjam daripada keluarga yang miskin. Cadangan-cadangan lain akan dikumpulan dan dirumuskan oleh mereka yang pakar dalam bidang ini. Peminjam-peminjam PTPTN dan MARA serta keluarga harus memberi sokongan terhadap gerakan ini dengan hadir dalam pertemuan esok. Jumpa di sana.

SUHAIZAN BIN KAYAT
KETUA PENERANGAN
DEWAN PEMUDA PAS PUSAT

Ganesan jangan ingat kuasanya terlalu besar

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 25 Feb: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim hari ini tetap kekal mempertahankan tindakannya untuk tidak hadir ke sesi soal jawab Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan demi untuk menjaga kesucian Dewan Negeri Perak.

Beliau menyatakan demikian sebagai merujuk kepada laporan muka hadapan akhbar Sinar Harian hari ini bertajuk Amaran Speaker berhubung isu bomoh masuk ke dewan negeri.

Di dalam laporan akhbar hari ini, Ganesan turut menyatakan bahawa sesi soal jawab itu akan tetap diteruskan pada jam 10 pagi ini di pejabatnya.

Mengulas amaran Ganesan bahawa tindakan tegas akan diambil jika gagal hadir, Khalil Idham yang juga Ketua Penerangan PAS Perak berkata, Ganesan tidak perlu membuat ugutan dan amaran seperti itu.

Ini, katanya kerana kedudukan Ganesan sebagai Speaker yang dipertikaikan wajar dikaji dengan serius kerana sepanjang sidang yang lepas dia sentiasa dan semudahnya melanggar undang-undang termasuk dalam kes usul kepada Khalil.

“Ingin saya tegaskan sekali lagi bahawa usul untuk membawa saya ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan adalah tidak sah dan terbatal dengan sendirinya kerana ianya tidak mengikut peraturan,” ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Khalil bimbang jika sekiranya Ganesan masih berada di kerusi Speaker sekarang, lebih banyak kesilapan yang akan berlaku akan terus mencemarkan Dewan Negeri Perak.

Beliau juga mencadangkan agar BN mengkaji balik kedudukan Ganesan sebagai Speaker Dun Perak.

"BN juga mesti mengkaji dengn serius kedudukan Datuk Ganesan kerana sepanjang sidang yang lepas dia sentiasa dan semudahnya melanggar undang-undang," katanya.

Dengan nada lebih keras, beliau mendesak Ganesan supaya meletakkan jawatan.

"Saya nasihatkan dia supaya segera berundur demi menjaga kesucian dewan dari terus dikendalikan oleh speaker yang tidak layak,” tegasnya.

Khalil Idham Lim turut mengingatkan Ganesan agar tidak terlalu angkuh dan sombong, terhadap kuasanya sebagai Speaker Dewan, kerana amaran dan ugutan seperti itu bukan menimbulkan kegerunan kepadanya dan Adun-Adun Pakatan Rakyat.

"Saya juga ingin tegaskan bahawa saya dan Adun PR lain bukan budak hingusan yang semudahnya boleh diugut oleh Ganesan,” katanya.

Adnan tidak tahu Buku Jingga

TEMERLOH, 25 Feb: Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob tidak mengetahui apa sebenarnya Buku Jingga yang mengandungi program 100 Hari Pakatan Rakyat.

Pengarah Pilihan Raya PAS PRK Kerdau, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, ini berdasarkan kepada kenyataan Adnan yang disiarkan akhbar Sinar Harian hari ini.

Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang menyatakan demikian dengan merujuk kepada laporan akhbar itu di muka surat P3 di bawah tajuk "BN tidak gentar siapa calon pembangkang" (gambar .

Laporan itu memetik kenyataan Adnan yang mengatakan "saya amat mengalu-alukan pengeluaran Buku Jingga yang kononnya membongkar segala kelemahan pentadbiran Kerajaan Pahang dibawah pimpinan saya. Malah kepada rakyat Buku Jingga kedua akan saya keluarkan untuk menjawab segala tomahan tersebut termasuklah kelemahan pengurusan kewangan dan sebagainya".

“Saya fikir sebenarnya MB tidak tahu apa sebenarnya buku Jingga,” kata Tuan Ibrahim pada sidang media di Markas Induk PAS PRK Kerdau di pekan Kerdau, dekat sini, pagi ini.

Katanya, berdasarkan kenyataan Adnan itu menggambarkan bahawa menteri besar itu tidak mengetahui apa sebenarnya kandungan Buku Jingga.

“Apa yang beliau (Adnan) anggap Buku Jingga adalah serangan daripada PAS kepada kerajaan negeri Pahang sedangkan Buku Jingga tiada kena mengena dengan kerajaan Pahang, dia (Buku Jingga) bersifat tawaran 100 hari Pakatan Rakyat.

“Saya fikir maklumat itu perlu menggambarkan Menteri Besar yang ada tidak tahu menahu Biku Jingga hingga mahu mengeluarkan pula ‘Buku Jingga kedua’ bagi menjawab ‘Buku Jingga pertama’,” ujarnya yang juga Naib Presiden PAS.

HUJAH TV9 - Cakap sorang diri boleh laa SanJu oii..!!!

HUJAH TV 9 - SANUSI IBARAT ` PADI DI ATAS BUMBUNG YANG TIDAK BERBUAH'

Oleh: WFAUZDIN NS

SEJURUS selesai menonton siaran langsung Perlawanan Bola Sepak Kelayakan Olimpik di antara pasukan Malaysia bertemu dengan Pakistan malam tadi di siaran Astro, saya sempat mengikuti rancangan Hujah di TV 9 yang menampilkan bekas Setiausaha Agung Umno dan bekas MB Kedah iaitu Tan Sri Sanusi Junid [SanJu]. Di penghujung rancangan tersebut, saya sempat mengikuti pandangannya tentang parti PAS.

Sanusi masih tetap menunjukkan kesetiaannya terhadap Umno dan tetap meragui PAS sebagai parti yang memperjuangkan Islam. Bekas MB Kedah yang terkenal dengan idea lucu `menanam padi di atas bumbung' ini turut menyentuh tentang kemasukan beberapa artis ke dalam PAS dan yang terkini adalah pelakun dan pencipta lagu Sdr Bob Lokman.

Beliau memberikan pandangan bahawa kemasukan beberapa artis ke dalam PAS menunjukkan bahawa PAS `berpolitik' dan bukan kerana agama. Apabila Sanusi berkata demikian, ternyata beliau setaraf jahilnya dengan idola beliau iaitu Mahathir kerana masih menganggap bahawa politik itu terpisah dari agama.

Sanusi sepatutnya bertanya sendiri kepada semua artis yang telah menjadi ahli atau penyokong PAS, mengapa mereka menyokong PAS. Tanya juga mereka, adakah selama ini PAS yang melutut dan menyembah para artis untuk menyokong parti tersebut? PAS adalah parti yang memperjuangkan Islam, dan Islam itu adalah hak semua bukan untuk Melayu sahaja, bukan hanya untuk rakyat biasa sahaja, bahkan Islam itu hak para artis yang beriman dengan agama yang Maha suci ini. Pendek kata, Islam itu diturunkan untuk semua manusia tidak kira apa jua latar belakang mereka hatta Raja sekali pun.

Justeru itu, terpulanglah kepada sesiapa samada dia artis atau tidak untuk memilih mana-mana wadah yang diyakini memperjuangkan Islam. Walaupun sudah ramai para artis yang menjadi ahli PAS atau menyokong parti tersebut, namun PAS tidak mudah untuk mengambil kesempatan atas populariti artis berkenaan untuk dijadikan calon pilihanraya mewakili PAS. Ini adalah kerana PAS tidak memandang kepada populariti sedemikian rupa.

Sekiranya hujah Sanusi Junid diterima pakai, maka sudah tentu banyak calon PAS boleh diambil dari golongan artis. PAS sentiasa mengalu-alukan artis untuk menyertai parti tersebut kerana dengan menyertai parti ini mereka akan lebih faham dan dekat dengan perjuangan Islam. Secara lojiknya, jika artis yang sering dikatakan bergelumang dengan nilai-nilai yang tidak baik itu boleh menyokong PAS, mengapa ada di kalangan ilmuan agama dari Umno yang masih tidak boleh memahami perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS?

Rancangan Hujah TV 9 malam tadi jelas memperlihatkan ketumpulan pemikiran Tan Sri Sanusi Junid. Malang sekali tiada wakil dari pihak PAS yang dijemput bersama di dalam rancangan tersebut agar PAS dapat memberikan sedikit ilmu buat pemimpin veteren Umno tersebut. Kita kesihan melihat tokoh seperti Sanusi dan Mahathir yang sehingga ke penghujung usia masih berada di dalam gelap gelita.

Sayang sekali, ketokohan kedua-dua bekas pemimpin Umno tersebut tiada nilainya jika kejahilan tentang agama masih menghantui hidupnya. Mereka ibarat seperti `Padi Di Atas Bumbung Yang Tidak Berbuah'. /wfauzdin.blogspot.com

Jom Kenali Calon Pakatan Rakyat N28 Kerdau


PAS meletakkan aktivis partinya yang juga seorang ushawan, Hassanuddin Salim, 43 sebagai calon untuk menghadapi Umno dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (Dun) Kerdau.

Nama Hassanuddin diistiharkan secara rami oleh Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat dalam satu majlis di tapak Komplek Markas PAS Pahang dekat sini sebentar tadi.

Turut hadir dalam majlis itu Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa; Naib Presiden PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man; Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat, Azmin Ali; Ketua Penerangan PAS, Idris Ahmad; Ahli Jwatankuasa PAS Pusat, Muhammad Sabu dan barisan pimpinan tertinggi parti-parti dalam Pakatan Rakyat.

Hassanuddin salim merupakan anak tempatan Kerdau yang lahir di Kampung Loyang, Sanggang, Temerloh. Beliau mempunyai Seorang isteri yang bertugas sebagai guru dan tujuh orang anak.

Hassanuddin mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Sanggang dan pendidikan menengah di Sekolah Menengah Abu Bakar, Temerloh.Beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran keperingkat Diploma dalam bidang Ukur Tanah, di UiTM Shah Alam.

Selepas menamatkan pengajian Hassanuddin memulakan kerjayanya dalam Industri Pembinaan dan Ukur Tanah selama 15 tahun.

Sepanjang menceburi bidang itu beliau pernah berkhidmat dalam kerja-kerja pembinaan berskala besar seperti pembinaan infrastruktur untuk industri minyak dan gas dan antaranya pembinaan hospital Temerloh.

Beliau juga pernah Berkhidmat di Sudan dalam industri minyak dan gas.

Dalam politik, Hassanuddin merupakan bekas Setiausaha Dewan Pemuda PAS Pahang dan kini menjawat jawatan Ketua Penerangan PAS Pahang, Setiausaha PAS Kawasan Temerloh.

Dalam pilihan raya, Hassanuddin pernah diamanah mewakili PAS dalam Pilihan Raya Umum (PRU) 2004 sebagai calon di DUN Lanchang dan DUN Kerdau dalam PRU 2008.

Sementara itu 22 Feb lalu Umno mengumumkan Penasihat Agama Menteri Besar Pahang, Syed Ibrahim Syed Ahmad, 44 tahun, sebagai calon mereka.

Pengumuman itu dilakukan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di Dataran Sri Ketumbit.

Jom Kenali Calon Pakatan Rakyat N27 Merlimau


Profile Calon

Latarbelakang

- Tuan Hj Yuhaizad bin Abdullah dilahirkan pada tanggal 17hb Oktober 1973 di kampong barok Jasin Melaka.
- Beliau merupakan anak ke-4 daripada 5 orang adik-beradik.
- Bapanya Abdullah bin Hj Jumat merupakan bekas Tok sidang kampong chinchin manakala ibunya Hajah Fatimah bt Hasan seorang surirumah sepenuh masa dan merupakan anak kepada imam Hj Hassan Bin Wahab bekas imam kpg chinchin.

.Pendidikan

-Tuan Hj Yuhaizad mendapat pendidikan awal di sekolah kebangsaan chinchin.
-Di peringkat menengah beliau bersekolah di sekolah menengah Dato Bendahara jasin,Melaka.
-Selepas itu beliau melanjutkan pelajaran di Institue kemahiran mara (IKM) Jasin beliau juga menpunyai diploma Tasawur Islam di Ilham

Perkahwinan

-Tuan Hj Yuhaizad memdirikan rumahtangga dengan Shakila bte Mohammad.seorang guru di sekolah kebangsaan chinchin.

Perlibatan dalam politik

-Memilih Pas sebagai medan Politik,beliau mula bergiat aktif dalam parti bermula tahun 1993 sebagai setiausaha cawangan chinchin


-Kemudianya pada tahun 1995 beliau dilantik sebagai ketua dewan pemuda pas kawasan jasin dan tahun 1999 dilantik sebagai Timbalan yang dipertua pas kawasan jasin hingga kini.


-Diperingkat negeri beliau diamanahkan sebagai timbalan dewan pemuda pas negeri dan juga dilantik sebagai Ahli jawatankuasa Badan perhubungan PAS negeri Melaka.
-Beliau sekarang merupakan aktivis Pas sepenuh masa

Misi dan visi

-Tuan Hj Yuhaizad bin Abdullah merupakan calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat bagi pilihanraya kecil dun merlimau
-Beliau menpunyai beberapa misi yang mahu dicapai bebekalkan pengalaman bergelumang dengan masyarakat bebilang kaun di Merlimau sejak kecil

Terbitan: Jawatankuasa Penerangan PAS PRK Merlimau
 

Saifuddin Nasution - Adakah benar "Kuasa Melayu" terancam?

MERLIMAU - Geng WANITA UMNO Tolak Calon Pilihan UMNO

WANITA UMNO JASIN TUTUP BILIK GERAKAN DI MERLIMAU
 
Menjelang hari penamaan calon PRK Merlimau esok, Umno mengalami tsunami politik apabila Wanita Umno Jasin menutup bilik gerakan mereka di Taman Merlimau Jaya. Tindakan ini diambil kerana kecewa wakil Wanita Umno tidak dipilih menjadi calon untuk PRK Merlimau.

Sebaliknya Umno memilih Roslan Ahmad sebagai calon BN yang kurang dikenali dan popular di kalangan pengundi di situ. Perkara ini disahkan oleh Ketua Wanita Umno Jasin yang mengatakan bahawa beliau merasa tersinggung kerana pemilihan Roslan Ahmad menunjukkan pucuk pimpinan Umno mengenepikan sumbangan dan peranan wanita.

Menurut beliau lagi ini menunjukkan bahawa suara Wanita Umno tidak didengari oleh pimpinan Umno berbanding dengan Pakatan Rakyat seperti di PRK Tenang yang mengangkat martabat wanita dengan memilih bekas guru Normala Surdiman sebagai calon.

Beliau juga tidak dapat menyembunyikan kekecewaan apabila kesungguhan Wanita Umno Jasin melancarkan "Gelombang Merah Wanita' yang menyasarkan 5000 petugas Wanita di Merlimau tidak dipedulikan oleh pimpinan Umno. Menurut beliau lagi sepanjang 15 PRK pasca pilihanraya ke 12 tidak ada seorang pun wakil di kalangan Wanita Umno dipilih menjadi calon berbanding dengan Pakatan Rakyat.

Kepada pengundi Merlimau, inilah watak sebenar Umno yang bercakaran dan berebut sesama sendiri untuk menjadi calon yang lebih kepada kepentingan peribadi dan mempunyai agenda tertentu. Inikah tradisi membela rakyat yang mereka slogankan selama ini? Adakah ini yang dinamakan rakyat didahulukan? Berbeza dengan PAS yang mewakili Pakatan Rakyat sama ada sayap Pemuda dan Muslimat dan komponen Pakatan Rakyat yang terdiri daripada PKR dan DAP yang sentiasa meletakkan agenda membela nasib rakyat dan keadilan serta membawa perubahan politik dan ekonomi sebagai teras perjuangan. Pendedahan Ketua Wanita Umno Jasin ini sekali gus mendedahkan tembelang sebenar Umno/BN yang kononnya sentiasa berganding bahu dan berpegang teguh kepada pucuk pimpinan.

Walau bagaimanapun kepada semua petugas PAS dan Pakatan Rakyat tidak mudah leka dan terbuai-buai dengan pergolakan yang berlaku dalam Umno di Merlimau sebaliknya terus meningkatkan momentum dan gerak kerja untuk menwan hati pengundi serta membawa mesej yang lebih besar bukan sahaja untuk PRK Merlimau tetapi dalam gagasan yang lebih besar dalam Pilihanraya Umum ke 13.[Angkasanuri]

Malu gelagat orang ramai kutip berasPADA mulanya saya menyangka gambar orang yang mengutip beras dipaparkan di muka depan Utusan Malaysia semalam adalah gambar rakyat Libya yang berebut mengutip beras tersebut. Ini kerana tajuk utama di bahagian atas gambar tersebut mengenai apa yang sedang berlaku di Libya.

Sarapan pagi saya terhenti seketika apabila saya teringat bahawa makanan asasi rakyat Libya bukan beras. Mereka makan roti, kuskusi, makaroni atau spageti yang mana kesemuanya terbuat daripada gandum. Saya sangat terkejut apabila mengetahui bahawa gambar yang dipaparkan adalah peristiwa kemalangan yang berlaku di KM 394 Lebuh Raya Utara Selatan.

Saya malu melihat peristiwa tersebut. Perasaan mual saya timbul apabila memikirkan mereka yang memungut beras tersebut sudah tentu akan membawa ke rumah dan dimasak menjadi nasi kemudian dihidangkan dengan pelbagai lauk pauk yang sedap untuk dihidangkan kepada keluarga. Mereka merasakan nikmat makanan yang dihidangkan tersebut tanpa memikirkan penderitaan orang lain.

Saya tidak tahu apakah agama mereka yang memungut beras tersebut. Namun, saya rasa tiada satu agama pun yang membenarkan perbuatan seumpama itu. Bahkan akal yang sihat tidak dapat menerima cara seperti itu.

Kita selalu mengutuk dan membenci perbuatan mencuri, rasuah dan apa-apa cara yang dilakukan dengan cara tidak baik dalam mencari rezki. Adakah kita tidak melakukan perkara-perkara keji selama ini sebab kita tiada peluang? Dan apabila peluang untuk melakuknnya terbentang luas, kita melakukannya tanpa segan silu? Jadi, apa bezanya kita dengan mereka yang mencuri, merompak dan meragut dan mengamalkan rasuah?

Jika ada umat Islam yang terlibat dalam gerombolan yang memungut beras tersebut, saya mengetuk pintu hati mereka supaya merenung kembali (muhasabah) terhadap diri dan keimanan kita. Adakah kita hanya beriman kepada Allah SWT hanya sebagai Tuhan pencipta saja? Bukankan keimanan yang benar itu meyakini bahawa Allah SWT maha melihat dan maha mengetahui?

Jika iman kita kepada Allah SWT hanya terbatas kepada keyakinan bahawa Allah itu sebagai pencipta sahaja dan pada masa yang sama tiada keyakinan terhadap Allah dengan segala sifatnya yang terkandung dalam Asmaul Husna, maka apa bezanya kita dengan iblis yang dilaknat oleh Allah itu?

Ingatlah apa saja yang kita lakukan sama ada baik atau buruk walau sekecil mana sekalipun akan dibalas oleh Allah SWT. Firman Allah dalam surah Az-zalzalah yang bermaksud: "Sesiapa yang melakukan kebaikan walau sebesar zarah akan dia lihat dan terima balasannya. Dan sesiapa yang melakukan kejahatan walau sebesar zarah akan dia lihat dan terima balasannya". (Surah Al-zalzalah ayat 7 dan 8).

Saya mengajak saudara-saudara yang terlibat denga memungut beras tersebut agar bertaubat dengan memulangkan kepada pemiliknya.

ISMAIL HASSAN BATU BARA

Kangar, Perlis

Jutawan segera - Ngeh cabar Fauzi buktikan

 
IPOH - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sitiawan, Datuk Ngeh Khoo Ham mencabar bekas Ketua Penerangan PKR Negeri, Fauzi Muda membuktikan tuduhan wujudnya jutawan segera sepanjang tempoh 11 bulan Pakatan Rakyat (PR) memerintah Perak.

Beliau yang juga bekas Exco kanan negeri turut mencabar Fauzi menamakan lapan pemimpin kanan PR yang didakwa jutawan.

Katanya, tuduhan itu tidak benar dan tidak masuk akal kerana tidak ada amalan rasuah berlaku sepanjang tempoh 11 bulan.

“Namakan mereka dan buktikan, jika tidak segala tuduhan itu hanya bohong semata-mata,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Beliau berkata, tidak ada amalan rasuah berlaku dan tuduhan bahawa semua ahli parlimen dan ADUN PR menerima balak adalah satu pembohongan.

“Pemimpin PR memang sudah jutawan kerana kami adalah orang-orang yang berjaya. Sebelum terlibat dalam politik ramai antara kami jutawan,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas tindakan lapan badan bukan kerajaan (NGO) negeri ini yang membuat laporan polis berhubung pendedahan bekas Ketua Penerangan PKR Negeri, Fauzi Muda.

Fauzi mendakwa terdapat lapan pemimpin kanan PR menjadi jutawan dalam tempoh 11 bulan mentadbir Perak yang disiarkan 21 Februari lalu.

Lapan NGO yang membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Hilir Perak pada 20 Februari lalu meminta pihak berkuasa menyiasat pendedahan Fauzi Muda.

Koo Ham turut mencabar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengambil tindakan terhadap laporan PR kepada empat ADUN Bebas yang didakwa menerima wang.

“Dalam masa yang sama, ADUN Pas Titi Serong, Khalil Idham Lim Abdullah pula mendakwa Fauzi pernah membuat akuan bersumpah dan melaporkan kepada SPRM dia nak dibeli RM50 juta oleh UMNO,” katanya.

Bergotong-royong bersihkan bangunan lama di KulimKULIM 24 Feb. - Bangunan-bangunan lama terutamanya milik kerajaan di sekitar bandar ini akan dibaik pulih bagi mewujudkan suasana lebih ceria.

Ahli Majlis Perbandaran Kulim Kedah (MPKK), Sulaiman Ibrahim berkata, usaha berkenaan akan digerakkan bersama MPKK dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta persatuan penduduk bagi memulihkan kembali bangunan lama yang umpama 'hidup segan mati tak mahu'.

Pihak berkuasa, jelas beliau, sedang mengenal pasti bangunan lama tersebut supaya usaha baik pulih itu dapat dilakukan.

"Kita akan buat apa yang sepatutnya untuk memeriahkan kembali bandar ini yang penuh dengan bangunan-bangunan usang.

"Bagi bangunan milik kerajaan yang dikosongkan pula, kita boleh minta agensi terbabit serahkan kepada NGO ataupun persatuan penduduk untuk dijadikan pusat aktiviti," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis gotong-royong membersihkan bangunan lama milik MPKK di Taman Seri Kulim, di sini, baru-baru ini.

Hadir sama ialah Pegawai Perancang Bandar MPKK, Hamzah Abdul Halim dan Pengerusi Majlis Ketua Komuniti Taman Seri Kulim, Md. Yusuf Darus.

Lebih 50 penduduk taman perumahan tersebut menyertai gotong-royong yang diadakan bersama anggota Balai Bomba dan Penyelamat Kulim, pekerja syarikat menguruskan sisa pepejal, E-Idaman Sdn. Bhd. dan ahli Skim Rondaan Sukarela (SRS) Zon Taman Seri Kulim.

Menurut Sulaiman, langkah memulihara bangunan lama juga mampu mengekalkan warisan Kulim memandangkan ia merupakan antara bandar tertua di negara ini.

"Melalui langkah sebegini, warisan lama dapat dikekalkan di samping para penduduk mendapat manfaat kerana boleh menggunakannya sebagai pusat aktiviti setempat," jelasnya.

Beliau memberitahu, beberapa bangunan milik MPKK misalnya, telah diserahkan kepada persatuan penduduk untuk dijadikan pusat aktiviti masyarakat setempat.

Sementara itu, Md. Yusuf berkata, pihaknya menghargai usaha MPKK yang sudi memberi kebenaran kepada penduduk menggunakan bangunan terbabit untuk dijadikan pusat mesyuarat Rukun Tetangga, Persatuan Belia dan Persatuan Penduduk.

"Kini pasukan SRS turut menggunakan kemudahan di sini untuk menjalankan rondaan setiap malam," jelasnya.

Jangan manipulasi undang-undang tanah untuk kepentingan peribadi


Ditulis oleh AMELIA HASHIM

ALOR SETAR, 24 Februari - Pejabat Tanah dan Galian (PTG) dan Pejabat Hutan diminta menyusun atur dalam proses permohonan tanah-tanah dalam usaha supaya kelonggaran dalam peruntukan perundangan sedia ada tidak dimanipulasi pihak tidak tanggungjawab yang berkepentingan peribadi.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan YB S Manikumar berkata, koordinasi yang didapati terbabit dalam isu pencerobohan tanah di Langkawi ini telah dikumpulkan dan pengkalan data itu akan dibawa kepada perhatian pihak berkuasa atasan.

Beliau yang juga Exco Hal Ehwal Masyarakat India dan Hal Ehwal Masyarakat Siam berkata, dengan adanya campurtangan YAB Menteri Besar secara langsung isu tersebut sudah pasti mencapai penyelesaian terbaik serta komitmen yang serius untuk hapus gejala tidak sihat.

Menurutnya, pencerobohan hutan di Langkawi yang dilakukan oleh individu tidak bertanggungjawab amatlah dikesalkan kerana untuk menggantikan pokok-pokok yang telah ditebang itu akan mengambil masa yang lama.

Pencerobohan bukan sahaja merosakkan eko sistem alam sekitar tetapi telah mencacatkan keindahan Langkawi Permata Kedah.

Lokasi yang menjadi mangsa kerakusan pihak tertentu itu ialah sekitar kawasan air terjun Durian Perangin dan Pangang Saga.

“Kita melihat dari udara pemandangnnya sungguh menyedihkan kerana kita melakukan berbagai alternatif bagi menjadikan Langkawi sebagai pusat pelancongan dunia kerana aset kita adalah keindahan alam semujadi yang ada di Langkawi,” katanya.

Beliau mempunyai lima belas keping gambar menunjukkan lokasi-lokasi yang rosak akibat pencerobohan itu yang diambil dari udara.

Menurutnya, siasatan secara terperinci yang diarahkan oleh YAB Menteri Besar Kedah bersama Jabatan Hutan, Pihak Berkuasa Tempatan dan Pejabat Tanah Galian (PTG) bagi mengenalpasti kawasan terbabit.

Sehubungan itu, hasil siasatan akan dibawa ke pihak atasan untuk dibentangkan maklumat yang harus digunapakai bagi membendung gejala ini daripada berleluasa.

Beliau memohon agensi berkaitan supaya memberi kerjasama sebaiknya sama-sama menangani isu yang membawa kemusnahan industri pelancongan negeri Kedah.

Ujarnya, orangramai harus faham bahawa keunikan flora fauna yang ada di pulau Permata Kedah merupakan aset utama yang perlu dijaga bersama untuk memposisikan Langkawi sebagai pusat kedatangan pelancong terulung di rantau ini.

“Oleh itu pihak terlibat harus meneliti isu berkaitan supaya tidak bertindak ikut kepentingan individu kerana keunikan alam semulajadi Langkawi adalah aset untuk generasi akan dating,” katanya.

Beliau juga menyeru Pejabat Daerah dan Majlis Badaraya Pelancongan Langkawi supaya memain peranan secara efektif dengan memberi kerjasama yang lebih imtim kepada PTG dan Pejabat Hutan.

7 Tahun meniaga tepi jalan tanpa lesen..eish eish eish sebelum nie majlis bandaran lena kaa..???

20 peniaga hilang pendapatan


PARA peniaga kecil berhimpun selepas gerai mereka dirobohkan oleh penguat kuasa Majlis Perbandaran Sungai Petani Kedah di Bandar Puteri Jaya, Sungai Petani, semalam.SUNGAI PETANI 24 Feb. - Lebih 20 penjaja kecil di Seksyen 1 dan Seksyen 3 Bandar Puteri Jaya dekat sini mendakwa hilang sumber pendapatan berikutan tidak lagi dibenarkan oleh Majlis Perbandaran Sungai Petani Kedah (MPSPK) menjalankan perniagaan di bahu jalan.

Menurut mereka, perniagaan yang dijalankan di bahu jalan tidak mengganggu lalu lintas kerana hanya beroperasi antara pukul 7 hingga 11 pagi serta pukul 2 hingga 6 petang setiap hari.

Wakil peniaga, Azmi Salleh, 54, berkata larangan yang dikeluarkan Isnin lalu dilakukan secara drastik dan menutup 'periuk nasi' mereka kerana ia satu-satunya punca pendapatan sejak tujuh tahun lalu.

"Kami terkilan kerana perintah larangan berniaga dibuat dalam tempoh cukup singkat. Lebih kecewa, tiada tapak alternatif disediakan untuk kami yang kesemuanya merupakan peniaga kecil bumiputera," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Menurut Azmi, para peniaga terbabit hanya dimaklumkan secara lisan oleh penguat kuasa MPSPK atas beberapa alasan.

"Antara alasan yang diberikan ialah rungutan pengguna jalan raya berhubung kesesakan lalu lintas serta aduan daripada peniaga premis tetap yang mengatakan mereka terjejas kerana kami berniaga di sini," katanya.

Tambahnya, kebanyakan penjaja tersebut menjalankan operasi mereka sejak 2004 iaitu semasa perumahan berkenaan baru dibuka.

"Kami berharap MPSPK boleh beri sedikit pertimbangan kerana sebelum ini peniaga telah memohon tapak di Arked Medan Selera Bandar Puteri Jaya tetapi gagal," katanya.

Sementara itu Ahli Majlis MPSPK, Ishak Man ketika ditemui berkata, pihaknya bersimpati dengan peniaga berkenaan dan sedang berusaha mencari jalan penyelesaian masalah itu.

"Kita akan berusaha menempatkan peniaga terbabit di tapak baru selepas membawa masalah mereka untuk diberi perhatian dalam mesyuarat MPSPK tidak lama lagi," katanya.

Selain itu jelasnya, pihaknya juga akan melakukan bancian terperinci serta mengeluarkan lesen peniagaan kepada penjaja terbabit agar mereka boleh beroperasi secara sah pada masa akan datang.

MB beri peruntukan, penduduk gotong royong


Ditulis oleh WADIASSOFI JAAFAR

YAN – Menteri Besar, YAB. Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak telah memberi peruntukan untuk menampung jalan yang berlubang di Kampung Batu 11, Bukit Besar, di sini.

Pegawai Khas Kawasan Kepada Menteri Besar, Encik Muzaini Azizan berkata, jalan itu menjadi laluan utama bagi penduduk Kampung Tualang, Kampung Telok dan Bukit Choras sebagai jalan singkat ke Pekan Kota Sarang Semut.

Menurutnya, lebih 100 penduduk kampung bersama-sama bergotong-royong menampung jalan yang berlubang di kampung tersebut.

“Hasil dari gotong-royong ini dapat menjimatkan perbelanjaan Kerajaan Negeri dan selain itu, ianya dapat mengeratkan tali silaturrahim antara penduduk,” ujarnya.

Beliau menjelaskan, gotong-royong yang diadakan itu adalah ilham Menteri Besar yang mahu semangat itu dihidupkan kembali.

“Sikap berjimat Kerajaan Negeri maka banyak lagi peruntukan-peruntukan dapat disalurkan ke seluruh negeri tanpa mengira fahaman politik, agama dan bangsa,” katanya.

Turut hadir ialah Majlis Ketua Kampung/Komuniti (MKK) Kampung Batu 11, Haji Ahmad Sulaiman.

Laksa sate kian popular


Pembantu gerai sibuk membakar sate untuk menu istimewa Laksa Sate di gerai Laksa Buluh 5, Pasar Pagi Simpang Empat, Alor Setar.


ALOR SETAR 24 Feb. - Pernahkah anda menikmati laksa yang dihidangkan bersama sate?

Dua juadah popular orang Malaysia itu dihidangkan dalam satu pinggan menimbulkan rasa lemak, manis, pedas dan ia sememangnya 'eksotik'.

Mungkin kombinasi makanan tersebut agak pelik bagi kebanyakan orang, namun bagi penduduk negeri ini menjamah laksa bersama sate dan kuahnya adalah satu kebiasaan.

Malah, kerana keunikan rasa dan keenakannya, hidangan itu semakin menjadi perhatian masyarakat seperti kata orang, belum rasa belum tahu, sekali rasa sepinggan tidak cukup.

Lantas jika berkunjung ke bandar ini jangan lupa menjenguk gerai Laksa Buluh 5 di pasar pagi Simpang Empat yang cukup terkenal dengan juadah laksa sate.

Pemilik gerai tersebut, Yusof Arifin, 56, berkata, hidangan laksa bersama sate serta kuahnya merupakan resipi keluarganya turun temurun iaitu sejak tahun 40-an.

"Hari ini semakin ramai yang suka hidangan sebegini baik penduduk Kedah mahupun dari negeri lain.

"Mula-mula bagi yang tidak pernah mencuba mungkin agak pelik tetapi bila sudah cuba, insya-Allah akan mahu lagi," kata Yusof.

Katanya, laksa yang menggunakan ulam istimewa seperti daun putat itu dijual pada harga RM2 sepinggan sementara sate 30 sen secucuk.

"Selalunya untuk sepinggan laksa saya hidangkan bersama lima cucuk sate ayam atau daging mengikut selera pelanggan," katanya ketika ditemui di gerainya itu baru-baru ini.

Bagi perniagaan tersebut kata Yusof, dia dibantu oleh saudaranya, Ismail Mahmud, 56, yang membekalkan sate.

"Sudah lama kami berniaga bersama di pasar malam atau pekan sehari kami akan berniaga bersebelahan," katanya lagi.

Yusof menambah, selain Simpang Empat, pasar malam dan pasar pagi di beberapa pekan kecil di daerah ini dan Pendang seperti Tokai, Kuala Sala dan Kota Sarang Semut menjadi lokasi mereka.

Kata Yusof, dalam sehari dia mampu menjual daripada 40 hingga 50 kilogram laksa bersama 1,000 hingga 2,000 cucuk sate.

"Bergantung kepada hari-hari tertentu misalnya kalau hari cuti sekolah atau musim perayaan jualan akan bertambah," katanya.

Bercerita lanjut katanya, dia pernah menerima pelanggan dari Selangor dan Perlis yang sanggup berjalan jauh untuk membeli laksanya.

"Seperti orang lain mereka mendengar tentang laksa sate ini daripada mulut orang yang pernah mencubanya. Jadi bagi yang hendak cuba rasa laksa dimakan bersama sate datanglah," celotehnya lagi.

Menurut salah seorang pelanggannya, Rokiah Razak, 56, gerai laksa sate itu memang tidak asing lagi baginya.

"Setiap hari Khamis pasti akan ke sini untuk makan laksa sate ini. Saya suka laksa bersama sate ayam kadang-kadang sepinggan tidak cukup bungkus bawa pulang lagi.

"Rasanya memang lain kerana kuah sate bercampur dengan kuah laksa itu lemak dan pedas sedikit. Itu yang sedapnya," katanya.

Seorang lagi pelanggan, Hamidah Abdul Wahab, 26, berkata, dia mendengar cerita tentang laksa sate tersebut daripada salah seorang anggota keluarganya beberapa tahun lepas.

"Betul kata orang sekali cuba memang nak lagi. Rasanya lain sangat itu yang buat laksa sate ini berbeza," katanya lagi.

Bagi penulis sendiri, laksa sate memang unik dan sedap terutama ketika mengunyah laksa bersama sate serta kuah yang telah bergaul dengan kuah kacang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...