TERKINI :

Wednesday, February 23, 2011

Mahalnya Barang Dan Kos Kehidupan Kini!!


KUALA LUMPUR 23 FEB : Bila harga minyak petrol naik, purata pengguna akan turut merasai kesan teori domino ke atas harga barang keperluan harian dan perkhidmatan.

Sejak kebelakangan ini kenaikan harga barang keperluan termasuk petrol seolah-olah menjadi perkara biasa namun ia membebankan kepada golongan berpendapatan rendah.

Pemilik kenderaan yang membayar RM1.85/liter untuk RON95 dan RM2.10/liter bagi RON97 pada Julai lepas kini membayar masing-masing RM1.90 dan RM2.50.

Ramai pemilik kenderaan tidak begitu gemar petrol RON95, yang diberi subsidi tinggi,berikutan ia menjejaskan prestasi kenderaan sedangkan penggunaan RON97 meningkatkan perbelanjaan bulanan.

Harga bawang kecil dari India yang dijual pada harga RM4.00 sekilogram sebulan lepas kini dijual dengan harga RM14.00 di beberapa tempat, manakala harga sayur,ayam, ikan dan hampir semua barang keperluan telah naik sebaliknya tidak pula berlaku dalam pendapatan bersih orang ramai.

Ramai yang tidak sedar dengan kadar kenaikan yang begitu kerap hingga ada yang berputus asa dan hanya berharap harga akan stabil. Pada masa sekarang, para pengguna hanya membayar sahaja tanpa banyak soal kepada peniaga atau penyedia perkhidmatan kerana beranggapan harga mungkin akan naik lagi pada hari berikut.

PENGANGKUTAN YANG MAHAL

Kos pengangkutan awam bukan sahaja telah naik malahan menjadikan perjalanan sukar kepada pengguna.

"Teksi masih ada yang tak mahu guna meter untuk perjalanan dekat. Alasan mereka, tak berbaloi mengambil penumpang, kecuali perjalanan jauh atau pada harga yang dipersetujui dengan penumpang.Hakikatnya tambang tanpa meter lebih mahal daripada harga sepatutnya," kata Sawaliyah Mohd Nor yang terpaksa membayar kadar yang berlainan setiap kali menaiki teksi untuk pulang ke rumah, yang terletak hanya 7 kilometer dari sebuah stesen komuter di Lembah Klang.

Alasan pemandu teksi yang tidak mahu menggunakan meter berikutan kehidupan mereka tertekan kerana harga barang semuanya naik dan mereka perlu mencari lebih wang.

Selain itu, bayaran sewa harian teksi yang perlu ditampung serta harga minyak yang semakin naik, turut menjadi faktor tambang teksi lebih mahal daripada kadar sebenar.

Kalau teksi, yang menggunakan gas asli atau NGV yang lebih murah, pula memberi alasan masa yang perlu diluangkan untuk beratur mendapatkan gas itu setiap kali ia perlu diisi, sebagai satu kehilangan pendapatan.

TAK PERASAN

Ada juga yang melalui pengalaman harian yang berlainan kerana harga barang yang diperlukan seolah-olah tiada beza sejak setahun yang lepas.

"Saya sering makan di kedai yang boleh tahan cantik dan bersih tetapi tak sedar pula kalau harga makanan di sana lebih mahal ataupun tidak? Nasi putih dengan lauk ikan goreng, sayur campur dua macam dengan air lobak merah, lebih kurang RM7 saja. Berpatutan harganya bagi saya. Saya rasa masih mampu untuk terus makan di situ," kata pesara kerajaan Abbas Hasan, yang kini pendidik secara kontrak di Nilai, Negeri Sembilan.

Mungkin harga ini dirasakan berpatutan di Nilai berdasarkan jumlah pengunjung yang sentiasa ramai.


PILIHAN TEPAT

Seorang pelajar Universiti Malaya beranggapan harga barang tidak akan pernah turun. "Semuanya semakin tinggi. Cuma kita perlu pilih dengan berhati-hati dan pastikan pembelian tidak melampaui bajet seharian," kata Mildred dari Sabah.

Seorang pengusaha gerai makanan Siti Gayah Muhammad menjelaskan bagaimana harga makanan yang dijualnya ditetapkan.

"Kita tengok harga bahan mentah untuk lauk itu. Harga bawang kecil dan besar, putih dan merah, sudah naik berlipat kali ganda, stok pun payah ditemui.Harga sebiji bawang besar Holland bersaiz sederhana ialah 40 sen. Saya beli juga sebab bawang besar India cepat rosak. Akibatnya, sama ada masakan perlu dikurangkan penggunaan bawang atau harga dinaikkan dengan membeli bawang mahal,"kata Siti sambil mengacau masakan lemak cili apinya dalam periuk.

Walaupun pembeli berungut, ia terpaksa dilakukan untuk memastikan penjual tidak rugi dengan masakan yang tidak sedap.

HARGA RUMAH KEDIAMAN

Selain kos perjalanan dan makanan yang semakin mahal, tanpa disedari harga bumbung kediaman tempat berteduh juga semakin tinggi. Beberapa syarikat pembinaan yang ditanya mengenainya, rata-rata menyatakan projek yang menjadi tumpuan syarikat lebih cenderung ke arah rumah mewah seperti rumah dua tingkat, berkembar dua dan banglo.

Sebuah rumah teres dua tingkat yang sederhana sahaja kini boleh mencecah harga sehingga RM$1 juta di Lembah Klang manakala banglo pula berharga tiga hingga empat kali ganda jumlah itu.

"Tumpuan syarikat kami ialah rumah yang lebih luas dan selesa. Kualiti pembinaan sememangnya yang paling utama. Bahan yang digunakan juga mempunyai gred yang lebih tinggi. Inilah sebabnya mengapa harga rumah di Selangor lebih tinggi. Bak kata pepatah, alah membeli menang memakai!" jawab seorang pekerja syarikat perumahan ketika ditanya mengenai harga rumah yang 30 peratus siap dikawasan projek terbarunya di Shah Alam.

Apa yang menjadi persoalan adakah pembeli mampu membayar ansuran bulanan kalau hanya bekerja makan gaji memandangkan nilai pinjaman yang perlu diambilsangat tinggi.


KOS BELANJA HARIAN

"Orang yang tinggal di bandar, yang berkereta ke pejabat, perlu berbelanja makan tengah hari pada hari bekerja, bayar tempat letak kereta bulanan, ada sewa rumah dan punya keluarga beranak dua pasti sukar untuk menyimpan RM$500 sebulan," kata Datuk Dr Ma'amor Osman, Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia, PPIM apabila diminta memberi komen tentang peningkatan harga barang dan perbelanjaan harian warga Malaysia masa kini.

Kalau ada pembantu rumah sudah pasti lebih besar perbelanjaannya. Dengan pendapatan bersama, kelamin beranak dua, berumur lingkungan 30 tahun, yang berjumlah antara RM$7,000 dan RM$8,000, jika ingin tinggal di pinggir bandar pun pasti tidak selesa hidup jika rumah semahal itu menjadi pilihan untuk ditanggung liabiliti membayar pinjaman sehingga 35 tahun lamanya.

Bayaran bulanan kepada bank swasta, jika pinjaman sebesar RM$1 juta itudiambil hari ini, akan ditolak lebih RM5,000 daripada pendapatan bersih mereka,katanya.

MASALAH KEWANGAN

Dr Ma'amor berkata harga barang yang mahal sudah tentunya menggalakkan penggunaan kad kredit dan amalan yang sepatutnya dikikis.

"Pastikan bajet tetap sama. Jangan berikan peniaga satu mesej yang salah.Mereka yang berpendapatan tetap tidak dapat mencari jalan keluar sekiranya harga barang terus naik.

"Misalnya bawang yang menjadi bahan utama dalam hampir semua masakan tempatan naik mendadak baru-baru ini akibat kesan cuaca. Dan ini menjadikannya satu bebanan baru.

Mereka yang berniaga tak berapa merasai tambahan beban ini kerana jika harga barang naik, peniaga turut naikkan harga jualannya kepadapengguna," kata Dr Ma'amor.

Beliau melihat kos perkhidmatan pengangkutan awam yang meningkat adalah sesuatu yang perlu dikawal dan dipantau supaya rakyat tidak terus terbeban.

Tambahan pula kenaikan gaji tahunan sekiranya diberikan bukanlah tetap dankadarnya pada kebiasaan tidak melebihi 5 peratus. Harga tiket bas ekspres ke negara jiran Singapura meningkat kepada RM$95sehala berbanding tidak RM$75 tahun 2010, lebih murah hanya RM$4 berbandingharga tiket promosi kapal terbang ke republik ini. Alasan kenaikan harga ialah kerana musim cuti sekolah.

KEADAAN CUACA
Harga barang yang semakin tinggi tidak boleh disalahkan kepada peniaga dan pembekal semata-mata, begitu menurut wakil FOMCA.

"Bencana alam seperti banjir, gempa bumi dan cuaca kemarau yang melampau,yang melanda dunia, antara sebab kekurangan bekalan barang keperluan seharian.Lagipun kebanyakan sumber makanan negara ini diimport termasuk gula, tepung danberas.

"Sudah lumrah, bila permintaan melebihi bekalan, pasti harganya meningkat secara semula jadi kerana bekalan yang teramat terhad ini," kata Mohd Yusof Abdul Rahman, pengarah komunikasi kumpulan gabungan Persatuan Pengguna Malaysia,FOMCA kepada Bernama baru-baru ini.

Walau apapun, pengguna perlu membuat pilihan keperluan dengan berhati-hatibila harga tidak stabil.

"Barang keperluan biasanya akan stabil pada harga baru dan sekiranya bekalanpulih seperti sediakala, adakalanya penurunan semula harga tidak mendadak berbanding ketika ia dinaikkan. Kadang-kadang ia tak berlaku langsung. Carilah alternatif kalau boleh," Yusof berpesan.

Warga pengguna yang bijak membuat pilihan dan sanggup bersuara pasti akan dapat mengubah keadaan masa kini kepada tahap yang lebih baik.

FOMCA baru melancarkan album lagu tentang hak dan peranan pengguna untuk mengajak warga pengguna tempatan ke arah penggunaan berhemat. Album yang memuatkan 9 buah lagu itu antaranya memberi fokus terhadap hak pengguna dalam membuat pilihan, untuk bersuara, mendapat alam sekitar yang sihat, pendidikan berguna dan mendapat perlindungan keselamatan.

Album ini akan diedarkan secara percuma kepada stesen media elektronik,peserta program kesedaran pengguna termasuk di sekolah-sekolah. Pengguna yang bijak pasti akan menikmati kehidupan yang selesa dengan berbelanja berhemat dan mengikut kemampuan diri sendiri, memilih barang dan servis berkualiti yang bertepatan dan berpatutan harganya.TVSNEWS

Anwar Tidak Bersumpah kerana Dilarang Para Alim Ulama

Perbuatan Saiful bersumpah dalam kes yang berkaitan dengan Jinayah Islam adalah Bidaaah yang sangat sesat. Teringat kepada hadeeth Nabi SAW yang bermaksud:

"Semua Bidaah adalah sesat. Semua kesesatan adalah di dalam neraka".

Perbuatan Saiful itu TIDAK PERNAH dibuat orang dalam sejarah 1400 tahun sistem jinayah Islam. Saiful mencipta "syariat" sendiri dan bersumpah tidak kena pada tempat.

Adapun Anwar Ibrahim telah dilarang oleh para alim ulama terutamanya Sheikh Yusuf Al Qardhawi supaya JANGAN bersumpah dalam kes liwat beliau.

Ini kerana mereka tidak mahu Anwar Ibrahim terlibat dalam kancah bidaah yang bakal membawa beliau ke dalam neraka.

Contoh yang paling mudah adalah seperti Saiful ini menambah rakaat solat Maghrib dari tiga kepada empat. Itulah perumpaan sumpah Saiful itu. Yakni menambah-nambah perkara baru dalam agama.

Bagi orang UMNO, mereka tak heran pasal bidaah. Kalau judi dan arak mereka boleh halakan, apatah lagi bidaah.

Yang haram bagi UMNO hanya makan babi. Jual babi tak haram.

Tulang Besi.

1,000 orang terbunuh di Tripoli..Menteri Dalam Negeri letak Jawatan!

Menteri Dalam Negeri letak Jawatan!

Pertempuran meletus antara penunjuk perasaan pro-demokrasi
dan pasukan kerajaan selepas ribuan tentera dikerahkan di bandar
barat laut Sabratha.

Menteri Dalam Negeri Libya Abdel Fatah Yunes mengatakan pada hari Selasa bahawa dia mengundurkan diri dan meminta angkatan bersenjata untuk bergabung dengan rakyat menentang Gaddafi.

"Saya mengumumkan pengunduran diri saya dari semua tugas saya sebagai respon Revolusi Februari 17," katanya.

Sejumlah pegawai peringkat tinggi Libya, termasuk menteri, diplomat dan pegawai tentera, telah meninggalkan rejim dan mengumumkan sokongan mereka bagi pemberontakan.

Sementara itu, pertempuran sengit meletus antara demonstran pro-demokrasi dan pasukan kerajaan di bandar barat laut Libya Sabratha.

Pada hari Selasa, ribuan tentera Libya dikerahkan ke Sabratha, 65 kilometer sebelah barat Tripoli, sementara pemberontakan terhadap Muammar Gaddafi semakin mendapat semangat, disebalik penentangan besar-besaran terhadap demonstran pro-demokrasi.
Tidak ada laporan segera tentang kematian.

Sekurang-kurangnya 1,000 orang terbunuh di Tripoli pada hari Isnin oleh serangan udara yang dilakukan oleh tentera Libya dalam satu langkah terdesak bertujuan untuk menumpaskan pemberontakan , menurut beberapa laporan.

Persekutuan Antarabangsa untuk Hak Asasi Manusia berkata seramai 400 orang telah terbunuh sejak awal pemberontakan pada tarikh 15 Februari.

Demonstrasi pro-demokrasi, yang mendapat inspirasi revolusi yang menggulingkan penguasa lama di negara jiran Mesir dan Tunisia, telah menelan Libya sejak minggu lalu, dengan ribuan orang turun ke jalan di bandar timur Benghazi dan menyeru pengusiran Muammar Gaddaf yang berusia 68 tahun.

Gaddafi, yang berkuasa 41 tahun yang lalu dalam rampasan kuasa tentera tak berdarah, menyampaikan ucapan televisyen pada hari Selasa di mana ia bersumpah untuk berperang pada "titisan darah terakhir" dan menyeru pendukungnya untuk turun ke jalan menghadapi demonstran .

Umno jangan tunjuk hero bela Melayu

Harakahdaily
http://4.bp.blogspot.com/_i7RqmNLGuBY/ScnRQylNSZI/AAAAAAAAAb4/LJJFUJPc-_U/s400/2503umno10-march25.jpg

KUALA LUMPUR, 23 Feb: PAS meminta Umno supaya tidak berlagak menunjuk hero sebagai pembela Melayu kerana realitinya Umno adalah pengkhianat Melayu.

“Umno cuba menunjukkan mereka juara Melayu, telatah mereka seperti pencuri menjerit pencuri,” ujar Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Justeru, katanya permintaan Datuk Fatimi Saleh, Setiausaha Politik Perdana Menteri supaya Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat memohon maaf terlebih dahulu kepada orang Melayu sebelum PAS hendak membela melayu suatu permintaan yang melucukan.

Hakikatnya, kata beliau Umno yang perlu meminta maaf dan bertaubat terlebih dahulu kerana dosa yang mereka lakukan kepada orang Melayu.

PAS, katanya mencabar Umno supaya menjawab beberapa persoalan, antaranya angkara siapa sehingga tanah rezab Melayu selepas merdeka ada 3 juta hektar tetapi pada tahun 1995 hanya tinggal 1.7 juta hektar.

“Kenapa minyak yang ditemui di persisiran pantai Kelantan, tetapi dinaikkan di Songkla Thailand?

“Apakah Menteri Besar Kelantan berbangsa Monggolia sehingga tergamak berbuat demikian?” soalnya.

Beliau bertanya lagi, siapa yang mengkhianati tulisan jawi, membunuh bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dan pelajar-pelajar Melayu ketika memperkenalkan matematik dan sains dalam bahasa Inggeris.

Beliau turut mempersoalkan ke mana wang RM52 bilion untuk saham orang Melayu yang lesap sedangkan ianya boleh menaikkan kedudukan bumiputera dalam ekonomi.

“Siapa yang tabal Tengku Ibrahim sebagai Sultan Kelantan di padang bola di Ketereh. Siapa yang panggil Sultan Terengganu binatang?” soalnya lagi.

Menurutnya, terlalu banyak jenayah Umno kepada orang Melayu, Islam, tanah dan Raja-raja Melayu kalau hendak dilakarkan, cukup sebagai bukti Umno yang berdosa dengan orang Melayu.

Tambahnya, Umno tidak perlu menuding jari kepada PAS kerana hak Melayu tergadai.

Katanya, selagi Umno mendakwa PAS yang mengkhianati orang Melayu, maka lama kelamaan akan terdedah siapa pengkianat sebenar kepada Melayu di negara ini.

PAS, ujarnya akan mendedahkan kepada orang Melayu mengenai pengkhianatan Umno selama ini.

Beliau menambah, perjuangan Umno untuk membela Melayu hanya topeng semata-mata bagi mengkayakan beberapa kerat pemimpinnya sedangkan orang Melayu keseluruhannya tertinggal jauh daripada bangsa lain.

“Semua ini angkara umno sudah meninggalkan Islam sebagai cara hidup dan mengguna pakai Umno Putera sehingga menindas sesama bangsa,” ujarnya.

Beliau menegaskan bahawa tidak ada bukti Tuan Guru Nik Aziz dan PAS mengkhianat bangsa.

Jelasnya, PAS mengkritik Umno selama ini kerana mereka hanya memperjuangkan bangsa, akhirnya Melayu dan Islam merempat di bumi sendiri.

“Apabila bangsa yang diperjuangkan, Islam sendiri tidak selamat. Contohnya ketika Selangor di bawah pemerintahan Umno, ulamak diburu seperti penjenayah. Sedangkan PASmemperjuangkan Islam, maka Islam, Melayu dan bukan Melayu turut selamat.

Antara Faktor Mubarak Jatuh Ialah Penipuan Pilihanraya

Selain sikap diktator, menggunakan harta awam untuk mengkayakan keroni serta kaum keluarga untuk berjoli dan memenjarakan ulama2 serta musuh2 politik nya faktor PENIPUAN dalam pilihanraya juga menyumbang kepada rakyat bangun menuntut di jalan2 raya supaya mubarak berundur dari tampuk kuasa.

image ini lah wajah Mufti Mesir ‘Ali Jum’ah seorang ulama upahan KERAjaan zalim.

Mesir sebuah negara sekular asobbiyah yang anti kepada gerakan Islam dan dibantu sekutu rapat amerika membunuh ramai umat Islam, golongan ulama kerajaan nya mengikut membabi buta apa saja yang mubarak lakukan, ini termasuk mufti nya ‘‘Ali Jum’ah”, ketika rakyat keluar menuntut hak mereka, tanpa menumpahkan darah, hanya demonstrasi jalanan, beliau mengeluarkan FATWA agama tentang larangan keluar membantah mubarak. Bahkan mengalu-alukan langkah Mubarak yang kononnya ingin membuat pembaharuan dalam masa tujuh bulan, pada hal dunia mengetahui bahawa mubarak zalim kepada rakyat nya melampaui batas2 ugama, ini contoh ulama upahan sebuah kerajaan yang tidak berlandaskan Islam.

Kalau di perhatikan kepada tindak tanduk kerajaan mubarak ini ada persamaan dengan KERAjaan 1msia sekarang yang di pimpin oleh umno najib serta pemimpin2 umno terdahulu.

Sekarang mubarak sudah jatuh, apa lagi yang mufti nak memfatwakan ? Mufti2 malaysia dan ulama2 upahan umno bagaimana ?, teluskah pilihanraya malaysia yang di bantu SPR bagi pihak KERAjaan umno BN ?, lihat pulak gelagat2 pemimpin serta BINI2 mewah serta anak2 tersangat melampau, madey bagai kan meroyan mempertahan umno…….kerana apa ?………….kerana anak nya jah…….supaya anak nya ada kuasa dalam kerajaan dan boleh membina empayar kekuasaan untuk anak beranak nya di suatu masa nanti.

Sedar lah wahai rakyat semua, selagi umno berkuasa, selagi itu lah anda di tindas di segenap sudut, mari kita semua pada PRU13 nanti kita GULING, JATUHkan KERAjaan Tengah yang ada sekarang ini melalui pilihanraya, walau pun kita tahu dalam pilihanraya tetap ada penipuan seumpama kerajaan mubarak Mesir, tapi kita harus buat masa ini patuh kepada peraturan yang sedia ada ini, kita tunggu dan lihat sejauh mana tendang terajang dan tipu helah kerajaan umno BN laku kan……….tunggu, tunggu.

http://guanomanikurai.blogspot.com/2011/02/antara-faktor-mubarak-jatuh-ialah.html

Tahniah Kejayaan Pro Mahasiswa

KENYATAAN KETUA DEWAN PEMUDA PAS PUSAT
23 Februari 2011
"Tahniah Kejayaan Pro Mahasiswa"

1. Mendepani situasi rencam politik dunia dengan skala ricthernya yang agak tinggi serta menyaksikan kebangkitan anak - anak muda yang mendominasi iklim politik dunia hari ini dan rata - rata mereka adalah mahasiswa, nyata tidak ketinggalan rupanya negara kita turut mengalami gegarannya.

2. Berurutan dengan kejayaan Dewan Pemuda PAS menghimpunkan 30 ribu kekuatan tenaga pemudanya dari seluruh negara di negeri Kedah Darul Aman sebagai persiapan untuk menghadapi pilihanraya umum ke 13 akan datang, kini kita digemparkan dengan kejayaan Pro Mahasiswa di UM, UIA, UKM, UMK, USIM, UMS, UMSKAL, USM Kubang Kerian dan UPSI walaupun Pro Mahasiswa kalah di UTM, USM Penang dan UPM.

3. Saya mengambil kesempatan di sini untuk mengucapkan tahniah dan selamat melaksanakan tanggungjawab serta menunaikan amanah kepimpinan buat adik - adik dari Pro Mahasiswa yang telah memenangi pilihanraya di kampus masing - masing. Semoga kejayaan gemilang itu akan terus membawa mahasiswa bangkit berjuang sekaligus menggalas kecemerlangan ilmu sebagai asas utama kejayaan.

4. Mahasiswa adalah agent penting bukan sahaja untuk lingkaran politik kampus tetapi juga dalam menentu arah masa depan negara di semua lapangan termasuk politik, ekonomi, budaya dan sosial. Saya mengharapkan kemenangan Pro Mahasiswa dalam arena politik kampus kali ini, benar - benar telah berjaya membebaskan minda mahasiswa dari kongkongan kerajaan sekalipun realitinya mereka masih dikongkong oleh AUKU dan pelbagai peraturan tempatan universiti.

5. Selepas ini, Mahasiswa diharap mempertingkatkan prestasi kebangkitan mereka untuk terus berjuang menentang AUKU disamping turut memperjuangkan kecemerlangan akademik guna mengangkat izzah mahasiswa sehingga mereka tidak lagi dianggap sebagai boneka kepada mana - mana pihak sebaliknya mempunyai idealisme perjuangan tersendiri , memperjuangkan kebenaran, keadilan dan masa depan negara yang maju dan sejahtera.

6. Kejayaan ini mesti diterjemahkan dengan kerja gigih, semangat, berani, nekad membawa perubahan dan memimpin idealisme mahasiswa dalam kehidupan mahasiswa di kampus dan juga di luar kampus. Malah penglibatan mahasiswa dalam arus kebangkitan anak muda dewasa ini untuk menentu masa depan negara dan kepimpinannya juga sangat di alu - alukan.

7. Kami telah lama memperjuangkan agar masyarakat mahasiswa dibenarkan untuk berpartisipasi dengan politik luar kampus agar sentuhan mahasiswa turut mewarnai landskap politik tanahair dan pastinya corak dan frame politik negara lebih menarik terutama golongan mahasiswa adalah mewakili golongan intelek yang matang dan berwibawa.

8. Telah sampai masanya negara memberi kepercayaan kepada mahasiswa dan menghargai ilmu jua karisma mereka biarpun usia mereka masih muda. Justeru dunia dan politiknya hari ini adalah milik orang muda. Kesuburannya dan Kebangkitan rakyat hari ini juga dipacu oleh orang muda. Malah suara orang muda seperti mahasiswa mula didengar dan dihargai oleh semua.

9. Sekalung tahniah sekali lagi dari saya dan seluruh warga Dewan Pemuda PAS Malaysia buat kejayaan anda semua dari kalangan mahasiswa yang nyata tidak pernah mengizinkan diri kalian dipengaruhi oleh mana - mana pihak terutama golongan yang sering mahu memangsakan mahasiswa dengan pelbagai peraturan yang mengongkong minda dan tumbesar jiwa seorang yang mahu bergelar intelektual.

10. Tahniah !


Nasrudin Hj Hasan At-Tantawi
Ketua
Dewan Pemuda PAS Pusat

Bob Lokman - zaman getirmu, Tuhan Pun Tahu buat Afdlin menangis !


Getirnya hidup Bob Lokman. Jantan-jantan gua pun, boleh sebak leleh bro ! Secebis pengalaman pilu Bob Lokman diadaptasi dalam telemovie Tuhan Pun Tahu.


Skrip telemovie itu merupakan kisah benar hidup dia. Lirik lagu "Rendang Tak Berbuah" (klip video klik disini) itu juga dalam tafsir maksudnya. Hanya yang merasa perit yang tahu getarnya hidup yang didustakan.
"Ya, ibu pernah jatuh cinta,
tapi bukan dengan ayah,
ibu jatuh cinta dengan lirik ayah,
ayah... ibu bukanlah sehelai kertas,
ayah tidak boleh melayan cinta seperti helaian kertas,
ibu juga manusia biasa,
ayah tak perlu kesal, kita ada kenangan,
walaupun cinta antara kita tak kekal,
tapi anak-anak, merekalah buah cinta kita..."
SESUNGGUHNYA perpisahan amat menyakitkan. Berdepan krisis rumah tangga yang cukup memberi kesan mendalam terhadap hidup pengacara dan penulis lirik terkenal, Bob Lokman hingga dia pernah hampir hilang arah dan derita sakit bertahun-tahun lamanya. Dialog di atas adalah ungkapan terakhir Bob sebelum melepaskan bekas isterinya dulu.

Biarpun dirinya ditinggalkan terkontang-kanting bersama anak-anak yang masih kecil, Bob tabah menghadapi dugaan. Dia tidak sesekali menyalahkan bekas isteri yang pernah dicintai itu, malah baginya, hanya Tuhan tahu apa yang tersurat dan tersirat di sebalik perpisahan yang mengundang seksaan itu.

Coretan hidup yang cukup menyayat hati itu jadi paparan drama Tuhan Pun Tahu arahan Jinggo terbitan JS Pictures untuk slot Cerekarama TV3 pada Maal Hijrah 2008. Ia dibintangi Afdlin Shauki, Sheila Rusly, Que Haidar, Kartina Aziz dan Normah Damanhuri. Cerita asal oleh Bob Lokman dan skripnya ditulis Nazli Jaafar.

Tuhan Pun Tahu bukan bertujuan untuk membuka pekung di dada, jauh sekali menjatuhkan air muka seseorang yang pernah bergelar isteri, sebaliknya ia sekadar pengajaran bermakna yang boleh dijadikan pedoman hidup. Kata orang, hidup tidak selalunya indah, ada kala diselangi suka dan duka.

Tajuk Tuhan Pun Tahu dipilih selepas meneliti skrip dan perjalanan ceritanya. Sheila melakonkan watak Ita, seorang gadis kampung yang mengagumi seorang penulis lirik terkenal, Lokman (Afdlin). Drama ini memaparkan empat peringkat iaitu bermula pertemuan Lokman dan Ita hingga menimbulkan bibit cinta, selepas berkahwin, dikurniakan dua cahaya mata dan krisis rumah tangga yang mengundang perpisahan.
"Perjalanan cerita Tuhan Pun Tahu adalah perkara tersirat. Setiap manusia bertindak atas sebab tertentu, begitu juga Ita. Biarpun dirinya dilimpahi kemewahan hidup tapi tanpa suaminya, Lokman sedari, dia sebenarnya gagal memberi perhatian dan limpahan kasih sayang. Wang bukan segala-galanya ketika itu.
Lagu "Rendang Tak Berbuah" nyanyian Hattan adalah 'kitab' bagi drama ini. Lalu wataknya diberi kepada Afdlin atas dasar dia adalah orang paling layak membawakan watak Lokman biarpun dia sudah tujuh tahun tidak berlakon drama. Afdlin dan Bob adalah teman rapat, dia faham dan tahu siapa Bob secara mendalam.

"Mulanya susah juga buat Afdlin yang kita tahu dia adalah pengarah, penerbit dan pelakon filem yang kembali ke layar TV, tetapi apabila membaca naskhah diberi, Afdlin jatuh cinta dengan jalan ceritanya. Apa yang berlaku adalah kisah hidup Bob bermula zaman kegemilangannya bersama Search pada 1989 hingga hari ini.

Afdlin menangis baca skrip

AFDLIN mengakui dia menitiskan air mata sebaik saja selesai pertama kali membaca skrip drama Tuhan Pun Tahu. Mungkin juga kerana kenal rapat dengan Bob dan mengetahui sejarah suka dukanya, hatinya turut terpalit pilu yang mendalam.

"Saya banyak berbincang dengan Bob dan perhatikan karektornya. Saya lihat Bob pelik orangnya, seorang yang lucu dan senang difahami. Mungkin orang nampak dirinya secara luaran, tapi ramai yang tahu apa terjadi padanya hingga mengundang derita bertahun-tahun.

"Saya hanya mengambil karektornya 60 peratus, saya ikut caranya bercakap dan ketawa. Sebab saya menjadi Bob dalam drama ini, tentunya sedikit sebanyak karektor mempengaruhi cara lakonan. Paling membuatkan saya sedih apabila Bob tidak menyalahkan bekas isterinya, dia juga memiliki kelemahan yang tidak disedari. Bob pun tahu kekurangannya iaitu panas baran," katanya.

Sementara itu, pengarahnya, Jinggo berkata, pertama kali bekerja dengan pelakon yang bergelar pengarah dan penerbit popular seperti Afdlin memberi pengalaman baru buatnya. Katanya, mungkin ada yang menganggap mengarah pelakon yang bergelar pengarah filem seperti Afdlin sukar tapi dirinya mengambil sikap positif.

"Saya seronok bekerja dengan Afdlin, dia tahu apa yang pengarah mahukan. Saya bersyukur Afdlin tahu dia bukan pengarah atau penerbit apabila melakonkan watak Lokman dan menghormati cara kerja saya.

"Afdlin mampu membawakan watak Bob dengan baik, begitu juga pelakon lain. Saya percaya dengan barisan pelakon yang bagus, sesebuah drama mahu memberi impak yang mendalam kepada penonton. Ini adalah drama saya yang paling cepat disiapkan iaitu dalam tempoh tujuh hari," katanya.

Jinggo berkata, dia juga mewakili JS Pictures mohon maaf pada Bob Lokman sekiranya drama Tuhan Pun Tahu sedikit sebanyak menyentuh perasaannya. Biarpun tujuh tahun sudah berlalu, kenangan itu mungkin masih terpahat dalam kotak memorinya. Go brother bob..!

TUAN IBRAHIM TOKOH YANG MAMPU BELA NASIB WARGA FELDA DI KERDAU

Us Tuan Ibrahim Tuan Man - Calon PAS PRK Dun Kerdau ?

Oleh: WFAUZDIN NS

UMNO telah pun mengumumkan calonnya di PRK Dun Kerdau iaitu Naib Ketua Bahagian Umno Kuala Krau Syed Ibrahim Ahmad pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau pada 6 Mac ini.
NONEKini, persoalan yang masih bermain di fikiran kita adalah siapakah pula calon yang akan mewakili PR dari PAS. Difahamkan pengumuman calon PAS akan dibuat oleh Mursyidul Am PAS di dalam satu majlis ceramahnya di Kerdau pada 24 Feb ini.

Saya hanya meletakkan dua tokoh pada anggapan saya begitu popular untuk dipilih sebagai calon di kawasan yang pengundinya adalah Melayu di kalangan warga Felda. Dua tokoh berkenaan adalah Pesuruhjaya PAS Pahang sendiri iaitu Us Tuan Ibrahim Tuan Man dan juga Ketua Pemuda PAS Pusat iaitu Us Nasruddin Hassan Tantawi.

Pada pandangan saya, dan mengikut rating pilihan pada blog saya setakat ini, ramai yang memilih agar Us Tuan Ibrahim Tuan Man diletakkan bertanding di situ. Beliau adalah seorang tokoh yang popular dan diminati ramai sebelum beliau aktif di dalam politik lagi. Itu satu kelebihan buat beliau. Beliau juga pernah menjadi Adun Jengka iaitu satu kawasan felda juga, oleh itu beliau tentunya banyak pengalaman di dalam memperjuangkan isu-isu di felda terutamanya.

azlan

Pada pilihan raya umum 2008, Allahyarham Zaharuddin menewaskan calon PAS, Hassanuddin Salim, dengan majoriti 1,615 undi. Majoriti ini tidak banyak, tetapi bukan mudah kerana kita kena faham bahawa kita sentiasa berdepan bukan sahaja dengan Umno/Bn, tetapi seluruh jentera kerajaan. Sekarang pun, jentera kerajaan seperti media TV telah dipergunakan siang malam tanpa memberi peluang pihak kita menjawabnya. Di mana SPR? Itu juga satu masalah buat kita.

Ada yang berani potong jari kalau Umno tidak menggunakan duit kerajaan untuk menyalurkan peruntukan itu dan ini setiap kali adanya pilihanraya. Mengapa peruntukan tersebut turun secara tiba-tiba? Ini juga akan kita hadapi.

Ertinya, bukan mudah buat PAS. Tetapi, sekiranya PAS berjaya merampas kerusi ini dari Umno, ini bererti PAS amat hebat. Umno walaupun dibantu oleh jentera kerajaan, mereka juga amat khuatir jika tewas kerana ini akan memalukan Umno. Kebimbangan Umno dapat dibayangkan dengan kata-kata Muhyiddin , "Terimalah dengan ikhlas, terimalah calon kita dengan semangat perpaduan, kerana apa yang paling penting ialah parti Umno dan BN, dan bukannya calon," katanya (Petikan dari Malaysiakini)

Jelas, Muhyiddin dapat merasakan ada di kalangan pemimpin Umno tempatan yang terasa hati kerana tidak dicalonkan. Ini yang menggusarkan Muhyiddin, dan kita berharap agar perpecahan di kalangan mereka akan membantu calon PAS nanti. /wfauzdin.blogspot.com

Tudia jangan terkejut jika nanti ada 5000 ahli PKR umum keluar parti...!!

Agen UMNO tarik ahli PKR dikesan!!!

PAHANG: KEADILAN Pahang mengesan kegiatan agen Umno-BN yang sedang aktif menghubungi anggota parti KEADILAN bagi tujuan memujuk mereka keluar parti, menjelang Pilihan Raya Kecil Dun Kerdau.

Timbalan Pengerusi KEADILAN Pahang, Ahmad Nizam Hamid berkata, agen tersebut dikenalpasti telah menghubungi anggota-anggota KEADILAN di Temerloh dan Kuala Krau, selain mensasarkan anggota parti di cabang-cabang lain seperti Kuantan, Indera Mahkota dan Paya Besar.

Ahmad Nizam berkata, dari maklumat yang diperolehi pihaknya, sekitar 500 individu yang dikatakan anggota KEADILAN akan mengiystihar keluar dari parti itu secara beramai-ramai.


“Agen-agen UMNO dikatakan telah menjanjikan imbuhan berbentuk wang ringgit kepada mereka yang ‘mengistiharkan’ diri keluar dari Parti,” ujarnya yang juga Ketua Cabang KEADILAN Temerloh dalam satu kenyataan media.

Menurut Nizam, KEADILAN Pahang sekali lagi menegaskan bahawa taktik seumpama itu merupakan strategi perang saraf yang sudah lapuk.

Mereka yang berbuat demikian katanya, kebiasaannya terdiri dari kalangan ahli Umno yang diupah untuk mengaku sebagai anggota KEADILAN.

“Pada masa yang sama KEADILAN Pahang turut menegaskan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan disiplin kepada mana-mana anggota Parti yang bersekongkol dengan BN dan melanggar disiplin parti,” tegas beliau

Keadilandaily

Roslan Ahmad calon BN untuk PRK Merlimau20 Rabiulawal 1432H.

JASIN 23 Feb. - Pengurus Pembangunan Perniagaan Sosioekonomi Perbadanan Melaka Holdings Sdn. Bhd., Roslan Ahmad dipilih sebagai calon Barisan Nasional (BN) bertanding bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Melaka kawasan Merlimau 6 Mac ini.

Pemilihan Roslan, 44, yang juga Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Jasin diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di hadapan lebih 2,000 ahli dan pemimpin UMNO serta parti komponen BN di Bilik Gerakan BN Pekan Merlimau di sini hari ini

Anak Khir Johari jadi setiausaha politik Guan Eng

Zairil Khir dilantik setiausaha politik Guan Eng

KUALA LUMPUR, 23 Feb: Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng mengumumkan perlantikan Zairil Khir Johari sebagai setiausaha politiknya.

“Perlantikan ini akan berkuatkuasa dengan serta merta,” katanya pada sidang media di ibu pejabat parti itu, di sini hari ini.

Tambahnya, tugas Zairil adalah untuk membantunya dalam urusan politik sama ada dalam parti mahupun pada peringkat kebangsaan yang berpusat di Sekretariat DAP di Kuala Lumpur.

Katanya, Zairil mempunyai latar belakang dalam pelbagai bidang iaitu berkelulusan Sarjana dalam Pengajian Antarabangsa dan Diplomasi daripada School of Oriental and African Studies, University of London dan juga Sarjana Muda dalam Kejuruteraan Sistem Maklumat.

Beliau yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata, Zairil merupakan usahawan dalam industri coklat tempatan, di mana beliau telah memperkenalkan teknologi percetakan penuh warna di atas coklat yang pertama di Malaysia.

“Saya yakin dengan pengalamannya yang luas dan pelbagai, Zairil akan memberi sumbangan yang positif kepada parti dalam perjuangan kita untuk menongkah arus demi mencapai matlamat kenegaraan yang adil dan saksama untuk setiap warga Malaysia,” ujarnya.

Zairil adalah anak bekas Menteri Pelajaran, Allahyarham Tan Sri Khir Johari.

SIAPA YANG KAFIRKAN UMNO, MAHATHIR ATAU NIK AZIZ ? BIAR SAYA JAWAB

Oleh: WFAUZDIN NS

APABILA membaca Utusan Malaysia Online, sekali lagi Mahathir berjaya mempamirkan kejahilannya di usia yang semakin senja. Amat malang sekali, di usia sebegini Mahathir masih buta tentang Islam namun masih mahu bercakap tentang hukum Islam. Maka, memang tepatlah kata Tuan Guru Nik Aziz bahawa orang seperti Mahathir yang masih setia kepada Umno ini adalah golongan Jahil.

Beliau cuba menafsirkan kata-kata Tuan Guru Nik Aziz yang sering menyebut bahawa barangsiapa yang menolak Islam itu adalah kafir. Itu jugalah yang disebut di dalam Amanat Haji Hadi suatu ketika dahulu. Tuan Guru Nik Aziz dan juga Tuan Guru Hj Hadi tidak pernah mengkafirkan orang-orang Umno, tetapi Mahathir mempunyai tafsirannya sendiri. Berikut adalah tafsiran Mahathir seperti yang dipetik di dalam Utusan Malaysia Online:-

"Tolak Islam ini apa? Kalau anda tolak Islam anda jadi apa? Maksudnya samalah dengan mengkafirkan orang yang sokong UMNO walaupun Nik Abdul Aziz kata mana bukti dia mengkafirkan orang UMNO. "Pas ini kalau boleh mereka nak kita mengucap tiga syahadah, baru Islam kerana syahadah yang diucapkan sekarang tidak cukup bagi mereka. Pertama mengakui Allah tuhan yang satu, Nabi Muhammad SAW pesuruh Allah dan tambah yang ketiga iaitu hanya ahli Pas, Islam dan boleh masuk syurga," katanya menyindir (Utusan Malaysia Online).

Nah, lihat. Siapa yang sebut Umno Kafir? Bukankah Mahathir yang sebut? Saya mahu tanya Mahathir dan juak-juaknya, jika tolak Islam, apakah hukumnya? Masihkah beriman dengan Islam atau kafir? Jawab sendiri. Apa yang Mahathir sebut di atas, seolah-olah Mahathir mengakui sememangnya Umno tolak Islam. Jadi, penyokong-penyokong Umno patut marah kepada Mahathir.

Mengucap tiga Syahadah seperti yang Mahathir sebut itu adalah satu hujah paling bebal dari seorang bekas PM yang mengaku Islam. Beliau bukan sahaja jahil dari segi agama, bahkan jahil tentang dasar parti PAS yang beliau sendiri kenal lama dengan parti ini. PAS adalah sebuah parti atau wadah untuk menegakkan hukum Islam di negara ini. Tiada parti lain yang menjadikan Islam sebagai dasar perjuangannya di negara ini melainkan PAS. Bahkan, sekutu PAS seperti PKR dan DAP juga tidak meletakkan dasar sama seperti PAS tetapi mereka membantu PAS di dalam perjuangannya terutamanya di dalam nilai-nilai murni yang dituntut di dalam Islam seperti kebebasan kehakiman, penghapusan rasuah, keadilan dan beberapa nilai yang baik untuk sejagat. Ini tidak ada pada Umno jauh sekali dasar Islamnya.

Umno bukan sebuah parti Islam, tetapi sebuah parti sekular yang bersifat nasionalis. Islam di dalam Umno dihadkan di dalam beberapa perkara iaitu ditempelkan sepertimana wanita menempel gincu pada bibirnya. Berapa lama gincu itu boleh bertahan? Kena semangkuk sup, gincu itu akan hilang. Islam adalah Syumul, mesti dilasksanakan secara menyeluruh dan ini lah yang PAS mahu perjuangkan. Jika Umno tidak mahu menegakkan Islam, sekurang-kurangnya Umno menyokong usaha PAS ini tetapi ini tidak berlaku. Jika Umno tidak mahu bersama PAS, tetapi PKR dan DAP sanggup membantu PAS, apakah PAS mesti memilih Umno juga sebagai rakan semata-mata Umno itu parti Melayu?

Saya teringat apa yang diperkatakan oleh MP dari Shah Alam, YB Khalid Samad yang bertanya, jika ada kawan kita orang Melayu Islam mengajak kita pergi kedai arak untuk minum arak, di dalam masa yang sama ada kawan kita bukan Melayu Non Muslim mengajak kita kena teh tarik, agak-agak mana satu yang mesti kita ikut? Melayu Islam itukah atau bukan Melayu Non Muslim itu?

Apa pula kena mengena dengan tiga Syahadah seperti Mahathir perkatakan itu? Islam hanya mengucap dua kalimah Syahadah, beriman dengan Allah dan Rasulnya. Apa yang Allah suruh diikut dan apa yang Allah larang dijauhi. Rasul pembawa apa yang Allah perintahkan, selepas ketiadaan Nabi dan Rasul, maka para sahabat serta Alim Ulamak. Al-Quran yang sama digunapakai bukan Al-Quran yang ingin ditafsir semula seperti yang pernah Mahathir ingin lakukan dahulu.

Saya tidak hairan Mahathir boleh menghina PAS atau Tuan Guru Nik Aziz kerana beliau suatu ketika pernah menghina Nabi dan hukum hudud. Siapa tidak ingat Mahathir pernah berkata, Nabi tidak cukur janggut kerana di zaman dahulu tiada pisau cukur. Jika Hudud dilaksanakan maka orang-orang Islam akan mundur kerana ramai tangan orang Islam akan dipotong. Saya tidak tahu samada Mahathir sudahj bertaubat atau belum atas perkataan beliau itu, tetapi saya berharap beliau sudah bertaubat kerana usia beliau di penghujung senja.

Jika Umno masih kabur dengan perjuangan PAS, adalah lebih baik Umno mengadakan muzakarah dengan PAS tentang Islam ini bukan muzakarah tentang perpaduan Melayu semata-mata atau berbincang hanya untuk menubuhkan Kerajaan Perpaduan sahaja. Silalah bermuzakarah, dan letaklah Al-Quran di tengah-tengah sebagai Hakim. Masalahnya, mahukah Umno? Jika tidak mahu, jangan salahkan jika ada yang mengatakan bahawa menyokong Umno itu sebagai Jahilliyyah./wfauzdin.blogspot.com

Perjumpaan Pemuda PAS dan pemegang PTPTN

KENYATAAN MEDIA DEWAN PEMUDA PAS PUSAT
23 Februari 2011
"Perjumpaan Pemuda PAS dan pemegang PTPTN"

Pemuda PAS Pusat amat perihatin dengan nasib 1.7 juta peminjam PTPTN(Perbadanan Tabung Pendidikan Nasional) yang mengalamai masalah pembayaran balik pinjaman mereka akibat daripada masalah kemelesetan ekonomi negara. Terdapat 191,262 orang peminjam yang tidak mampu membuat bayaran balik pinjaman. Mereka dalam keadaan tertekan kerana mereka tidak mampu membuat bayaran. Faktor utama adalah kerana tidak mempunyai pekerjaan yang tetap dan kos hidup yang meningkat setiap tahun khususnya di bandar.

PTPTN telah membelanjakan sebanyak RM 37 bilion sejak 13 tahun yang lalu. PTPTN telah mengenakan caj perkhidmatan sebanyak 4% . Ini amat membebankan peminjam. Jumlah pinjaman mereka meningkat setiap tahun jika mereka tidak membuat pembayaran. Mereka juga tidak dibenarkan pergi ke luar negara jika tidak membuat pembayaran yang ditetapkan oleh PTPTN. Sebahagian mereka menghadapi kesukaran untuk mendapat pinjaman lain khususnya pinjaman perniagaan.

Pihak PTPTN pula sedang berusaha untuk membuat pindaan terhadap akta PTPTN yang berkemungkinan pada sidang parlimen akan datang bagi mengetatkan lagi kawalan pembayaran balik pinjaman. Tindakan ini sudah semestinya akan memberikan lebih tekanan kepada mereka.

Dalam masa yang sama peminjam-peminjam MARA juga menghadapi masalah untuk membuat bayaran balik jumlah pinjaman yang terlalu besar sehingga RM80 ribu. Dalam usia mereka yang masih muda mereka telah dibebankan dengan hutang yang banyak. Hidup mereka menjadi tidak tenteram dengan hutang tersebut.

Pemuda PAS Pusat merasa bertanggungjawab untuk mendengar rintihan daripada mereka. Sehubungan itu Dewan Pemuda PAS Pusat menyediakan ruang untuk mereka meluahkan perasaan dalam Program Pertemuan Peminjam PTPTN dan MARA pada hari sabtu 26hb Februari 2011 jam 2 petang di Dewan Semantan Perdana, Hotel Sri Malaysia, Temerloh , Pahang. Ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat(PR) akan turut sama mendengar rintihan mereka. Semua pandang mereka akan dirumuskan dalam persidangan meja bulat dan akan diserahkan kepada pihak kerajaan dalam sidang parlimen akan datang. Semua peminjam PTPTN dan MARA di jemput hadir.


SUHAIZAN BIN KAYAT
KETUA PENERANGAN
DEWAN PEMUDA PAS PUSAT
019-728 5174

geng kedah lanie dari Wangsa Maju

Lensa DPPWM di H30k Pemuda PAS,Kota Sarang SemutPeribadi nasional: Bahana merdeka separuh masak

SHAH ALAM, 23 Feb: Kegagalan pembinaan keperibadian nasional adalah disebabkan kegagalan tekad politik dan budaya pihak pemerintah yang lebih terpengaruh dengan bentuk penjajahan baru.
Senator Dr Syed Husin Ali berkata, inilah bahana yang menimpa negara apabila kemerdekaan yang diperolehi dalam bentuk separuh masak menyebabkan timbul berbagai isu meski telah lama merdeka.
Menurutnya, negara kita ini kompleks bentuknya kerana rakyatnya majmuk berbilang keturunan dari itu, timbullah tuntutan terhadap hak mereka di mana kerajaan mesti melihat ini sebagai cabaran.
"Cabaran perlu dihadapi dengan baik dan dan tidak boleh menggunakan kuasa untuk menekan cabaran, bukan hanya hadapi cabaran tetapi mesti mendengar dan mengambil tindakan mengatasi masalah yang timbul tersebut," tegasnya.
Syed Husin menegaskan demikian ketika mengulas buku Kumpulan Esei 29 Budayawan Bertindak hasil tulisan 29 Penulis terbitan Persatuan Seniman Paksi Rakyat Malaysia (Paksi) dalam program Bicara Karya, pagi tadi.
Majlis anjuran Paksi ini diadakan di Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS), dekat sini turut menampilkan Seniman Negara, Datuk Dr Anwar Ridhwan, Pegawai Unit Kritikan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Mohamad Daud Mohamad dan Pensyarah Fakulti Sains Sosial dan Kesusasteraan UKM, Che Abdullah Che Pa.
Ucapan pembukaan dilakukan oleh Presiden Paksi, Che Shamsudin Che Othman atau Dinsman dan penutup program separuh hari itu disempurnakan oleh Pengarah PPAS, Puan Mastura Muhamad.
Mengulas lebih lanjut, Syed Husin yang juga seorang penulis yang banyak menghasilkan buku antaranya, Dua Wajah tentang kisah beliau diISAkan selama enam tahun bermula 1974, berkata, setiap penulis wajar bertindak mengikut apa yang ditulis.
Katanya, mereka bukan sahaja berfikir dengan akal, menulis dengan tangan tetapi mesti bertindak jika perlu di jalanan untuk menyampaikan tekad dan erti penulisan mereka.
Mengambil contoh, Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said yang bukan hanya berfikir dan menulis malah turun ke jalan raya untuk membuktikan apa yang dikehendakinya tercapai seperti dalam peristiwa bantah PPSMI pada 7 Mac 2009.
"Karya A Samad Said semakin kuat dan bertenaga selepas dari penyertaan beliau secara terbuka bersama dengan rakyat," tegasnya.

Tripoli Memali

Ketika tulisan ini sedang ditulis, ratusan anak - anak muda di Libya telah syahid. Mereka telah dibunuh dengan kejam oleh pemimpin yang dahulunya disanjung oleh mereka. Pembunuhan yang paling kejam dalam sejarah moden dunia. Menggunakan jet pejuang, mengupah tentera asing dari negara Afrika dan mengizinkan penyokongnya membunuh mereka yang menentang Muammar Gadafi.

Apa bezanya Gadafi dengan Mahathir. Apa bezanya Tripoli dengan Memali? Mereka dibunuh oleh pemimpin mereka sendiri. Hanya kerana tidak bersetuju dengan pemimpin mereka. Mereka tidak mahu tunduk dengan kemahuan dan kezaliman pemimpin mereka masing - masing. Mereka rela berkorban nyawa asalkan prinsip yang benar dapat ditegakkan.

Wajib kita membantah kekejaman Gadafi. Tapi kita juga jangan lupa dengan kejadian dan tragedi zalim di Memali, Kedah. Memali pernah melalui peristiwa ini. Memali pernah bermandikan darah. Memali pernah bersedih dengan kematian rakan - rakan mereka yang ditembak secara rambang oleh mereka yang berkuasa. Tiada beza antara Gadafi dengan kekejaman Umno.

Apabila hari Jumaat bila kita berarak menuju kedutaan Libya. Wajib juga kita mengingatkan Umno. Jangan terlalu ghairah membantah kekejaman Libya. Anda juga pernah membunuh rakyat Malaysia yang tidak bersalah. Kenapa tidak membantah ketika kekejaman yang berlaku di Memali. Jangan jadi hipokrit wahai penyokong Umno. Anda sama kejam dengan Muammar Gadafi.

Aku merayu kepada mereka yang bakal menyertai perarakan esok. Angkat sepanduk yang menyatakan Malaysia sama saja dengan Libya. Umno sama saja dengan Gadafi. Tripoli sama saja dengan Memali. Biar kerajaan Umno sedar, mereka ini juga tidak suci. Mereka ini zalim. Kezaliman dimana - mana, tapi jangan cuba menutup mata dengan jenayah yang pernah mereka lakukan 20 tahun dahulu.
 • http://dragsuperstar.blogspot.com/2011/02/tripoli-memali.html

Sapa Kata TUN Mahadet hebat..??

Senarai Panjang, 22 Tahun Dr Mahathir Memerintah

Oleh Tun Telanai

Sejak kebelakangan ini mantan PM ke-4, Dr.Mahathir Mohamad mula menunjukkan yang ia seorang negarawan tulin yang kononnya ia mementingkan kebajikan rakyat dan kepentingan Negara sepanjang 22 tahun ia memerintah.

Memandangkan usianya semakin lanjut dan kesempatan yang masih berbaki, maka beliau menggunakan sepenuhnya masa yang ada untuk mempertahankan dirinya daripada kutukan dan cacian generasi muda terutama di masa beliau sudah tiada lagi di dunia ini.

Oleh itu, beliau cuba membetulkan persepsi rakyat terhadap kerakusan beliau ketika ia berkuasa. Langkah pertamanya ialah dengan menyalahkan pasukan polis dalam ‘Operasi Lalang 1987’ dan melahirkan kekesalan beliau terhadap pasukan polis yang menolak cadangan beliau untuk menghapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).Adalah dijangkakan banyak lagi isu-isu yang berkaitan dengan dirinya akan dibangkitkan pada masa terdekatkan ini bagi membersihkan dirinya seperti kes pembunuhan beramai-ramai di Memali, kes pemecatan Tun Salleh Abas dan banyak lagi kes-kes yang menjadi kontroversi yang masih tersimpan kemas dalam karbinet besi berkunci. Semua kes ini akan terbongkar ketika beliau dan UMNO tidak berkuasa lagi di satu masa nanti. InsyaAllah.

Di bawah ini saya perturunkan perkara-perkara yang mana pada pandangan dan anggapan saya adalah satu perbuatan jenayah, penyelewengan dan salah guna kuasa yang telah dilakukan Mahathir dan juga ahli-ahli kabinetnya sepanjang 22 tahun beliau menjadi Perdana Menteri :

1. Menyekat penyiasatan atau pendakwaan ke atas kroni-kroni kanan BN seperti kes:
 • Pemberian saham oleh Rafidah Aziz, ketika itu Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri kepada menantunya yang telah disiapkan kertas pertuduhan oleh Peguam Negara, tetapi tidak didakwa kerana ditutup failnya oleh Peguam Negara kononnya kekurangan bukti.
 • Penyiasatan ke atas bekas Ketua Menteri Melaka, Abdul Rahim Tamby Chik tentang penglibatan beliau dalam kes rogol pelajar bawah umur dan pengamal rasuah yang tersohor.
 • Sekatan ke atas siasatan BPR dalam kes rasuah bekas Gabenor Bank Negara, Ali Abul Hassan Sulaiman yang didedahkan secara bersumpah oleh bekas Pengarah BPR, Datuk Shafie Yahya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.
2. Kegagalan dan melambatkan proses penyiasatan ke atas kroni-kroni BN
 • Penyiasatan lanjut ke atas kes Perwaja dan Eric Chia (kerana perbicaaan dilakukan secara olok-olok yang akhirnya Eric Chia dibebaskan dan sudah pun meninggal dunia). Kes Eric Chia kini diulang tayang semula dengan pendakwaan ke atas bekas Menteri Pengangkutan, Ling Liong Sik dituduh terlibat menipu kerajaan dalam skandal PKFZ yang mana dijangkakan Ling juga akan turut dibebaskan seperti mendiang Eric Chia.
 • Penyiasatan kes BMF dan kes pembunuhan saksi utama dalam skandal BMF.
 • Penyiasatan kes pelaburan Tabung Haji bernilai RM200 juta yang diluluskan oleh bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Abdul Hamid Othman.
 • Kes penyelewengan saham MAIKA Holding oleh bekas Menteri Kerja Raya dan bekas Presiden MIC S Samy Vellu.
 • Penyiasatan kes bekas Menteri Pembangunan Masyarakat dan Perpaduan Negara, Dr Siti Zaharah Sulaiman yang menyeludup kereta mewah Mercedes Benz S320.
 • Penyiasatan kes membaik pulih rumah Menteri Besar Selangor dengan kos RM5 juta Khir Toyo dan lain-lain kegiatan rasuahnya yang telah dilaporkan secara detail kepada SPRM. Khir kini menghadapi satu kes daripada berpuluh kes yang dilaporkan. Khir hanya didakwa memiliki tanah dan rumah mewah bernilai jutaan ringgit sahaja. Itu pun dijangka akan dibebaskan juga kerana ia merupakan lakonan Najib mahukan rakyat tahu bahawa yang beliau anti kepada pemimpin yang rasuah. Persepsi rakyat: Mahkamah adalah sebuah institusi ‘pembersihan’ bagi para pemimpin UMNO yang dituduh kurop, kemudian dibebaskan oleh mahkamah dengan alasan yang lapok yang rakyat bosan mendengarnya. Mahkamah Malaysia bukan institusi menegak kebenaran dan keadilan.
3. Menyelewengan dana-dana awam untuk membantu kroni BN
 • Merompak wang royalti minyak Terengganu dan ditukar menjadi wang ehsan untuk kegunaan politik UMNO ketika PAS memerintah Terangganu dari tahun 1999 hingga 2004.
 • Mengagihkan projek lebuh raya Utara Selatan kepada syarikat milik Umno, UEM bagi tujuan membiayai pembinaan Ibu Pejabat UMNO, PWTC.
 • Memaksa Kumpulan Wang Simpanan Guru-guru (KWSG) menyelamat (bail out) 50.6 peratus saham MAS milik Naluri Sdn Bhd dengan harga RM8 sesaham ketika harga semasanya RM3.60 sesaham.
 • Pengambilalihan semula MAS oleh kerajaan daripada Tajuddin Ramli yang bernilai RM1.8b.
 • Pengambilalihan syarikat UMNO, Renong dan UEM oleh kerjaan melalui Dana Harta.
 • Pelaburan Tabung Haji melalui TH Technologies Sdn Bhd dalam projek ERL dengan penguasaan 80 peratus saham yang menguntungkan kroni Perdana Menteri yang menjadi rakan kongsi YTL Corporation.
 • Penyuntikan modal RM750 juta kepada BBMB, sebuah bank milik kerajaan sebelum diambil alih oleh bank milik Umno, Bank of Commerce dan membentuk Bank Bumiputera Commerce (BCB).
 • Pembelian saham Technology Resource Industries (TRI) oleh Dana Harta .
 • Pengambilalihan Celcom, anak syarikat TRI oleh Telekom.
 • Memaksa KWSP membiayai projek LRT Putra serta menyelamatkan L&G dan PLUS.
 • Memaksa Petronas membeli saham Proton.
 • Memaksa Petronas mengambil alih Litar Sepang.
 • Memaksa Dana Harta menanggung hutang lapuk berjumlah RM39.326b milik BBMB, Sime Bank dan 66 institusi kewangan yang lain.
 • Memiliknegarakan IWK setelah ia mengalami kerugian.
 • Pemilikan 200 syarikat oleh Mirzan Mahathir.
 • Kes anak Ling Liong Sik memiliki harta RM1b ketika berusia 28 tahun.
 • Penglibatan keluarga Daim Zainuddin dalam pelbagai jenis perniagaan, dan
 • Penglibatan adik dan anak Abdullah Ahmad Badawi dalam perniagaan.
4. Menyalahgunakan akta-akta draconian seperti ISA, OSA dan Akta Cetak dan Mesin Cetak bagi tujuan kepentingan politik UMNO:
 • Kes ISA seperti Operasi Lalang (1987), Operasi Kenari (1989), al-Arqam (1994), Reformasi (1998), al-Maunah (2000) dan KMM (2001).
 • Kes OSA seperti kes Mohd Ezam Mohd Noor (2002).
 • Kes Akta Cetak dan Mesin Cetak seperti kes Lim Guang Eng (1999).
5. Menyekat kebebasan badan penguatkuasa
 • Campur tangan terhadap tugas-tugas polis
 • Mengganggu penyiasatan BPR
 • Menghalang pendakwaan oleh Peguam Negara, dan
 • Mencampuri tugasan SPR dalam urusan pilihan raya.
6. Mengagihkan tender-tender secara runding terus kepada kroni yang tidak berkelayakan sehingga menyebabkan kes-kes seperti:
 • Keruntuhan makmal computer;
 • Kegagalan menyiapkan 2,192 makmal komputer dalam fasa pertama;
 • Terbengkalainya projek perumahan polis di Batu Pahat;
 • Keretakan PULAREK; dan
 • Penyelewengan pembekalan alat-alat saintifik ke Kolej Matrikulasi.
7. Mempengaruhi integriti dan kebebasan kehakiman
 • Kes Anwar Ibrahim (kes liwat 1)
 • Kes fiasco Tun Salleh Abbas;
 • Percutian Ketua Hakim Negara, Mohd Eusoff Chin bersama VK Lingam.
 • Kes tape Lingam, Suruhanjaya Diraja yang terlibat menyiasata kes ini mencadangan beliau bersama 5 orang lagi disiasat lanjut. Nazri Aziz kata tiada kes, maka kes ditutup.
 • Campur tangan seorang hakim kanan dalam pengendalian kes pengundi hantu DUN Likas.
 • Pendedahan oleh Datuk Syed Aidid, bekas Hakim Mahkamah Tinggi tentang 112 kes rasuah hakim-hakim.
 • Penghapusan bukti dalam kes seks DP Vijandran.
 • Perlantikan Mohtar Abdullah sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan setelah beliau terlibat membebaskan Rahim Tamby Chik, Tan Sri Muhammad Mohd Taib, Rafidah Aziz dan sebagainya ketika menjadi Peguam Negara, dan
 • Perlantikan Ariffin Jaka dan Agustin Paul (sudah meninggal dunia kerana mengidap barah) sebagai Hakim Mahkamah Agung.
8. Kerugian dan penyelewengan dana-dana awam
 • Penyelewengan RM 40 juta wang PPRT;
 • Kerugian pelaburan Tabung Haji;
 • Kerugian RM15b Bank Negara;
 • Kerugian RM40 juta AIM;
 • Kerugian LRT Putra dan LRT Star; dan
 • Kemerosotan keuntungan KWSP hampir RM600 juta pada 2000.
9. Menghina dan menyekat Islam
 • Merancang membuang nama Islam daripada pertubuhan Islam;
 • Mengucapkan penghinaan ke atas sunnah-sunnah Nabi;
 • Mengucapkan penghinaan ke atas hukum-hukum Tuhan;
 • Membiarkan penulis-penulis menghina hukum Allah, Islam, nabi dan ulama;
 • Menyekat dan memperkecilkan sekolah agama rakyat; dan
 • Memecat Mufti Selangor kerana mempertahankan tiga orang ratu cantik.
10. Menghapuskan hak istimewa Melayu dan Bumiputera
 • Menutup dua MRSM di Terengganu;
 • Menutup sekolah agama rakyat; dan
 • Menjadikan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar subjek Matematik dan Sains di sekolah.
Atas beberapa keadaan inilah maka saya berpandangan bahawa:
 • Dr Mahathir Mohamad sepanjang menjadi Perdana Menteri telah melakukan pelbagai jenayah atau melindungi kegiatan jenayah dengan menyalahgunakan kuasa beliau sebagai Perdana Menteri;
 • Dr Mahathir Mohamad telah menyalahgunakan dana-dana awam untuk membantu kroni-kroni, kaum keluarga dan kepentingan-kepentingan BN;
 • Dr Mahatir Mohamad juga telah melakukan pelbagai penyelewengan dalam pentadbiran kerajaan termasuk membiarkan berlakunya rasuah, salah guna kuasa dan sebagainya;
 • Dr Mahathir Mohamad juga telah menggunakan kuasanya untuk mencampuri urusan badan-badan penguatkuasa dan menghalang kebebasan kehakiman; dan
 • Dr Mahathir Mohamad telah melakukan pencabulan ke atas hak asasi rakyat, mencabul kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan mencabul hak istimewa orang-orang Melayu dan Bumiputera.
Oleh yang demikian, Dr.Mahathir perlu disiasat bagi menentukan sejauh mana keterlibatan beliau dalam pelbagai jenayah, penyelewengan dan salah guna kuasa sepanjang 22 tahun memerintah negara ini. Pihak polis yang kena belasah oleh Dr Mahathir sekarang perlu membuat penyiasatan menyeluruh tentang kegiatan jenayah yang sebutkan di atas.

“NYAHKAN UMNO,RAKYAT PASTI SEJAHTERA”

Islam 'dikurung' di pejabat agama: Hadi


ALOR SETAR - Pas mendakwa Islam di negara ini ’dikurung’ di pejabat agama, malah skopnya juga disempitkan demi mempertahankan sistem sekular warisan penjajah.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, Islam hanya tertumpu kepada sembahyang, puasa, perkahwinan dan zakat, berbeza dengan pendekatan kepimpinan yang diamalkan Rasulullah SAW.

Menurutnya, selain menghakis Bahasa Melayu sebagai ‘jiwa’ bangsa, UMNO dan BN juga gagal mengurus ekonomi negara sehingga berlaku penyelarasan harga barangan yang bebankan rakyat.

“Kekayaan negara hanya berpusing dalam kalangan pemimpin atasan mereka sahaja dan tauke-tauke yang berkepentingan.

“Orang Melayu kena sedar, bila pilihan raya, tauke-tauke besar bagi duit kepada UMNO. Bila habis pilihan raya, harga barang diselaraskan sebab nak tolong tauke dia yang tolong dalam pilihan raya,” katanya sewaktu menyampaikan ceramah di hadapan kira-kira 30,000 rakyat di perkarangan Kompleks Pas, Kota Sarang Semut, dekat sini, malam kelmarin.

Turut serta berceramah pada malam kemuncak Himpunan 30K Dewan Pemuda Pas itu adalah Timbalannya, Nasharuddin Mat Isa; Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abd Razak dan Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat, Azman Shapawi Abdul Rani.

Abdul Hadi turut mengingatkan UMNO agar mengambil iktibar dari kejatuhan pemerintah Tunisia dan Mesir akibat kebangkitan rakyat yang ditindas pemerintah.

“Rakyat ni umpama ’spring’, sekiranya orang yang tekan spring sudah tidak mampu menahannya, spring itu akan naik ke muka orang yang menekan dan mencederakannya.

“Sebelum UMNO dimalukan dengan kejatuhan sebegitu, mereka perlu beri padang sama rata kepada parti politik lain dalam pilihan raya, agar kejatuhan mereka lebih bermaruah,” katanya.

Abdul Hadi berkata sudah tiba masanya Pas menggantikan UMNO untuk memerintah negara ini.

Beliau mendakwa, parti itu terbukti tidak mampu membawa keadilan Islam untuk rakyat semua kaum dengan sistem penjajah yang diwarisi mereka.

“Lebih memburukkan keadaan, sistem sekular itu sendiri merosakkan Islam dan sebagai buktinya umat Islam di Malaysia masih lemah walaupun dipimpin orang Islam sejak negara beroleh kemerdekaan.

“Kelemahan itu disebabkan kepimpinan Malaysia ini mewarisi pemikiran penjajah barat, pemimpin negara tidak berperangai Islam, tidak boleh tolong orang Islam, tidak boleh tunjuk contoh baik kepada orang bukan Islam,” katanya.

Justeru, Abdul Hadi mahu jentera Pas bekerja kuat untuk memastikan Pakatan Rakyat (PR) menggantikan UMNO pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.

“Pertahankan Kedah. Kalau Kedah dan Kelantan tidak diperkuatkan, hendak pergi Putrajaya macam mana?

“Jangan cakap sahaja hendak Putrajaya, kerja malas, daftar pengundi tak buat, ceramah datang berbatu-batu, tapi nama daftar pemilih tidak wujud,” katanya.- sinar

Gilak..Ingatkan SPR Mesir, Burma, Palestin yang buat kelaku nie tapi UPM pun 2x5 jaa..!!

UPM diarah kekalkan status calon MPP, jangan sampai dilabel ‘macam Burma’

Saifuddin: Jangan nanti orang anggap kita seperti Burma yang tak iktiraf Aung San Suu Kyi, jangan orang anggap kita seperti Palestin yang tak iktiraf kemenangan Hamas.

KUALA LUMPUR, 23 Feb — Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah mengarahkan Universiti Putra Malaysia (UPM) mengekalkan status 33 calon dan menarik balik keputusan membatalkan kemenangan 10 pelajar — yang kesemuanya sebelum ini dilabel sebagai barisan Pro Mahasiswa.

Kesemua 33 calon Pro Mahasiswa, yang didakwa beraliran condong kepada politik pembangkang, dibatalkan kelayakan bertanding kerusi Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) atas alasan berkempen secara berkumpulan.

Keputusan itu termasuklah mereka yang menang pilihan raya kampus itu.

Justeru, Saifuddin mahu pentadbiran UPM agar mengekalkan keputusan pilihan raya kampus seperti yang diumumkan kelmarin.

Pro Mahasiswa juga mencatatkan keputusan baik kali ini di beberapa universiti lain.

“Pendirian saya sangat jelas dalam perkara ini, saya tida bersetuju dan saya cadangkan supaya kekalkan keputusan seperti keputusan pengundian.

“Jangan nanti orang anggap kita seperti Burma yang tak iktiraf Aung San Suu Kyi, jangan orang anggap kita seperti Palestin yang tak iktiraf kemenangan Hamas,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Beliau berkata tidak wajar pengurusan UPM membatalkan kelayakan Pro Mahasiswa kerana kumpulan itu tidak dapat membela diri ketika bantahan dibuat oleh kumpulan Pro Aspirasi.

“Pada saya perkara ini mudah sahaja, yang pertama siapa yang buat bantahan, apa alasan untuk bantahan dan adakah Pro Mahasiswa diberi keadilan untuk mempertahankan diri?

“Setahu saya (Pro) Aspirasi yang buat bantahan, alasan tanding berkumpulan dan Pro Mahasiswa tak diberi peluang untuk membela diri.

“UPM suruh mereka (Pro Mahasiswa) buat rayuan, tapi nak buat rayuan apa kalau nak pertahankan diri juga tidak boleh, macam mana nak buat rayuan,” katanya.

Tambah Ahli Parlimen Temerloh itu, Pro Aspirasi juga sebuah kumpulan, jadi mengapa hanya Pro Mahasiswa yang dikenakan tindakan.

“Pro Aspirasi juga sebuah kumpulan, katakan kepada saya dan dunia adakah Pro Aspirasi bukan sebuah kumpulan,” kata Saifuddin.

Laporan The Malaysian Insider pagi tadi menyebut pembatalan kesemua calon Pro Mahasiswa dibuat melalui panggilan telefon dari Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) malam tadi.

Di UPM kumpulan Pro Aspirasi mempertahankan kemenangan apabila memperoleh kemenangan besar menewaskan Pro Mahasiswa.

Pro Aspirasi menang dengan majoriti besar apabila menguasai 32 kerusi termasuk lima kerusi umum berbanding Pro Mahasiswa yang hanya mendapat 11 kerusi.

Sebanyak 43 kerusi dipertandingkan termasuk sembilan kerusi umum dan barisan Pro Mahasiswa bertanding di 33 kerusi.

Usaha The Malaysian Insider mendapatkan pengesahan pengurusan UPM belum berhasil.

Dalam pada itu, kira-kira 40 ahli Pro Mahasiswa UPM mengambil langkah drastik dengan mengepung pusat pentadbiran universiti sebagai membantah tindakan membatalkan status mereka.

Menurut jurucakap kumpulan itu, Mohd Ramzul Nasri Kamarusaman, pihaknya mahukan penjelasan dari pentadbiran UPM berhubung pembatalan calon Pro Mahasiswa itu.

“Sekarang kami sedang mengepung pentadbiran UPM dan memohon menjelas dari Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) berhubung pembatalan status calon Pro Mahasiswa yang bertanding.

“Kita hanya mahukan penjelasan dalam perkara ini, kenapa status kami dibatalkan? Apa yang saya tahu bantahan di buat oleh seorang ahli Aspirasi yang tewa (dalam pilihan raya kampus),” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider sekitar pukul 11 pagi tadi.

Jangan Diperbodohkan Oleh Media Massa


Anda tengok gambar di atas dan anda nilailah hakikat berita sekarang ini. Jadi sebagai pembaca yang bijak, cubalah untuk tidak amik berita sekerat-kerat dan cube rujuk lebih banyak sumber.

Begitulah juga dalam agama, kalau kita amik sekerat-kerat je, amik sebahagian je dan sebahagian lagi kita tinggalkan, maka samalah kita dengan manipulasi yang dilakukan oleh media di atas, malah boleh jadi lebih kejam lagi kerana menipu diri sendiri.

Cara-cara nak elakkan dimanipulasi oleh media:
1. Rujuk lebih banyak sumber yang rasmi.
2. Rujuk sumber asal cerita
3. Kalau berita dari kerajaan, cuba juga baca berita dari pembangkang. Boleh nampak lebih banyak view.
4. Jangan statik dan fanatik pada satu media
5. Jangan terpengaruh dengan gambar muka depan akhbar terutamanya, tapi belilah akhbar yang memberikan input yang berguna.
6. Renungkan diri kita dahulu dan fikirkan di mana sebenarnya kita berdiri supaya kita dapat berfikir dahulu sebelum terima bulat-bulat berita. Adakah ia betul selari dengan agama? adakah ia hanya propaganda? atau pun sekadar politik? anda yang menentukannya....

Jadi, jangan biarkan diri anda terus ditipu dan dimanipulasi. Kongsilah ilmu dan cara untuk elakkan dimanipulasi oleh media.

Dua buah Jet ini diarahkan untuk menyerang Penunjuk Perasaan ,tapi kedua -dua juruterbang jet ini telah berpaling tadah dan mengubah haluan


Mereka mendarat di Malta


A Libyan airforce pilot descends from his Mirage F1 fighter jet after landing at Malta International Airport outside Valletta February 21, 2011. Two Libyan Air Force fighter pilots defected on Monday and flew their jets to Malta where they told authorities they had been ordered to bomb protesters, Maltese government officials said. They said the two pilots, both colonels, took off from a base near Tripoli. One of them has requested political asylum.
Armed Forces of Malta soldiers stand guard near Mirage F1 fighter jets after they landed at Malta International Airport outside Valletta February 21, 2011. Two Libyan Air Force fighter pilots defected on Monday and flew their jets to Malta where they told authorities they had been ordered to bomb protesters, Maltese government officials said. They said the two pilots, both colonels, took off from a base near Tripoli. One of them has requested political asylum.

Two Libyan fighter jets landed in Malta, their pilots defecting after they said they had been ordered to bomb protesters, Maltese government officials said.

A soldier of Malta armed forces stands guard near two Libyan Mirage F1 fighter jets after they landed at Malta International Airport on February 21.

Two Libyan pilots defect to Malta
Two Libyan air force colonels have defected to the Mediterranean island of Malta in protest at orders to strike pro-democracy protesters in the North African country.

The pilots flew their jets from a base in eastern Benghazi, Libya’s second largest city, when it was taken over by protesters. They told Maltese authorities they had been ordered to bomb the civilians.

“One of the pilots requested political asylum” after the two descended from their single-seat Mirage F1 jets, AFP quoted an unnamed Maltese government spokesman as saying on Monday.After the landings in Malta, Italy said it had put its air bases on high alert and was moving air force and navy helicopters to southern Italy.

Authorities in Malta said they were holding the two pilots for further questioning.

Meanwhile, the airspace over the Libyan capital, Tripoli, has been reportedly closed until further notice.

Reports also indicate that two helicopters carrying seven passengers of French nationality landed at the same Maltese airport on Monday.

The helicopters had apparently escaped from oil rigs near Benghazi as they were not given clearance to leave Libya.

Malta is close to Libyan shores — located just 340 kilometers (210 miles) north of the Libyan coastline.PressTV

Mee segera hingga bila-bila

Oleh Subky Latif

PENGUMUMAN projek baru dan pemberian berbagai perkara oleh kerajaan Barisan Nasional berlaku dalam setiap pilihan raya umum dan pilihan raya kecil sejak selepas merdeka.

Hadiah rasuah politik itu kini dikenali sebagai projek mee segera. Tetapi ia tidak pernah dikenali sebagai projek mee segera hinggalah berlangsungnya Pilihan Raya Kecil Parlimen Kuala Terangganu yang dimenangi calon PAS, Mohamad Abdul Wahid Endut tidak lama selepas Pilihan Raya Umum yang lalu.

Dalam kempen di Kuala Terengganu itu, Datuk Seri Najib, masih lagi Timbalan Perdana Menteri masa itu mengisytiharkan, tiada lagi projek mee segera dibuat melalui kempen pilihan raya.

Pengumuman tentang mee segera oleh Datuk Najib itu, secara berani mengakui adanya amalan pemberian mee segera dalam setiap pilihan raya sebelum itu.

Tanpa menyatakan ia adalah satu perbuatan tidak bermaruah dalam pilihan raya, ia adalah untuk menyatakan bahawa perbuatan itu adalah tidak bermaruah, melanggar susila budaya pilihan raya dan ia adalah bersemangat rasuah.

Jika selama ini dibiar jalan di kampung berlubang dan berlopak, tetapi sebaik mati wakil rakyat jalan pun bertar – baru dan licin jalannya. Selama ini dibiarkan kantin sekolah dengan keadaan yang uzur, maka pada kempen PRK dikeluarkan bantuan segera membaharui bangunan kempen.

Dalam tahun 60an dulu ada kampung yang tidak ada bekalan air dan api dihantar alat-alat bagi membina projek itu menjelang pilihan raya atau sebaik bermula kempen pilihan raya. Orang dapat melihat berlonggok-longgok peralatan itu di tepi jalan.

Ada tempatnya bahan itu terus berlonggok di situ sehingga lama selepas pilihan raya, projek itu tidak pernah tiba. Dan ada pula di kawasan yang calon parti kerajaan kalah, bahan yang dilonggokkan itu dipunggah dibawa balik ke tempat asalnya. Projek mee segera itu tidak jadi dilaksanakan kerana pengundi kononnya tak mahu projek itu. Itulah sebabnya mereka tidak mengundi calon parti kerajaan.

Sehinggalah dalam kempen PRK di Kuala Terangganu yang Datuk Najib berkempen di kawasan yang ibu saudaranya – adik Tun Razak – sebok JKR menurap jalan dan sebagainya bagi menarik sokongan pengundi. Ia tidak dibuat sebelum kempen itu tetapi diadakan secara tiba-tiba bila tiba-tiba ada pilihan raya.

Itulah yang dikatakan projek mee segera. Mee segera itu ialah mee yang boleh diperolehi dan dimakan masa itu juga. Ia bukan mee yang sudah dimasak. Tetapi ramuan mee yang disediakan dalam kotak khas, dibeli dan dituang air panas dan boleh dimakan ketika itu juga.

Kata Najib, projek mee segera itu tidak akan ada lagi.

Orang pun tahu semua pengumuman mengenai projek secara tiba-tiba itu dipanggil projek mee segera. Dan calon BN Kuala Tereangganu itu kalah. Sebelumnya wakil rakyat BN yang mati itu dua kali menang di situ.

Orang pun menyangka seperti hendak bermulalah kempen pilihan raya yang sihat dan akan wujudkan kerajaan yang sihat. Kalau Najib nanti jadi Perdana Menteri, tiada lagilah barang-barang seperti mee segera itu.

Tetapi bila Najib menggantikan Abdullah Badawi, penyakit mee segera menjadi-jadi lebih teruk dari sebelumnya.

Dalam pilihan raya kecil di Manek Urai hampir dua tahun lalu, tidak pernah terfikir penduduk di situ untuk membina jambatan menyambung dua bahagian pekan. Tiba-tiba di tengah kempen itu menteri mengumumkan akan membina jamabatan di situ. Itulah janji projek mee segera.

Rancangan itu tidak ada. Ia diada-adakan saja. Sehingga ini belum ada apa-apa. Ia baru dikira sebagai satu wawasan. Entah bila hendak diadakan.

Dalam PRK di DUN Tenang baru-baru ini banyaklah kotak mee segera dibawa ke situ dan banyak pengumuman dan pemberian yang tidak pernah dibuat dan diberi kepada penduduk di situ disampaikan.

Makmur sekejap dan makmur segera penduduk kawasan itu oleh limpahan pemberian dan janji projek mee segera.

Sebaik selesai PRK Tenang orang beralih ke DUN Merlimau. Sebelum penamaan calon, mengikut Pengerusi badan pemantau pilihan raya bebas (Mafrel), Syed Ibrahim Syed Noh, jalan-jalan di DUN itu mula diturap belaka. Pengumuman projek baru pun menjadi-jadi, ikut sedap mulut menteri dan Ketua Menteri.

Santa Klaus BN itu bersepah-sepah di Merlimau dan setengahnya berkampung pula di Dun Kerdau, Pahang membawa kotak mee segera dan projek tiba-tiba.

Kata Syed Ibrahim, ia melanggar peraturan pilihan raya. Janji Najib tiada lagi projek mee segera sudah tidak dipedulikannya sendiri. Betullah dia seorang pawang memecah timba. Mee segera ada bila-bila selagi ada Umno dan BN.

Umno didakwa terlibat dengan Selangor Terkini.


SHAH ALAM: Umno Selangor didakwa terlibat dalam penerbitan dan penyebaran akhbar Selangor Terkini yang menyalahi undang-undang ekoran menggunakan logo rasmi Kerajaan Negeri tanpa kebenaran.

Setiausaha Politik kepada Menteri Besar, Faekah Husin berkata bukti baru yang diperoleh apabila kalendar Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuang Abdul Shukor Idrus diedarkan bersama-sama akhbar itu pada Sabtu lalu ketika sambutan Maulidur Rasul.

Selain menggunakan logo rasmi kerajaan Selangor tanpa kebenaran,akhbar itu juga didakwa menabur fitnah dan cuba mengaburi pemikiran rakyat dengan bertindak menghentam pentadbiran Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

Faekah berkata pihaknya akan menyerahkan bukti baru itu kepada polis hari ini.

“Kami desak Kementerian Dalam Negeri, kerajaan, polis untuk siasat lebih terperinci dakwaan bahawa Umno Selangor terlibat.

“Malah penggunaan logo rasmi tanpa kebenaran adalah kesalahan serius kerana tidak menghormati undang-undang dan Sultan Selangor. Inilah penderhakaan sebenar,” katanya dalam sidang media di bangunan SUK hari ini.

Ketika ditanya dalang utama disebalik akhbar itu, beliau berkata “Datuk Noh Omar sebahagian daripada Umno Selangor.”

Faekah berkata akhbar itu juga tidak mempunyai lesen penerbitan.

Pada 17 Januari lalu kerajaan Negeri melalui seorang pegawai kanan telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Shah Alam terhadap akhbar berkenaan.

Namun menurut Faekah,pihaknya masih tidak menerima maklumat mengenai perkembangan terkini hasil siasatan terhadap laporan yang dibuat.

Menurut Faekah, pihaknya sedia memberi bantuan kepada polis dengan mendapat khidmat penyiasat persendirian bagi mencari dalang disebalik penerbitan akhbar terbabit.

Sementara itu,ketika ditanya mengenai rombakan exo Faekah berkata beliau tidak mengetahui berhubung hal itu.

“Jika ada mesti perbincangan itu dibuat dengan exco. Saya kurang pasti kerana saya bukan dalam exco,” katanya. [FreeMalaysiaToday]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...