TERKINI :

Friday, February 18, 2011

Dunia Blogger - Persimpangan di lema..!!

Salam hormat,
Umpama durian dengan mentimun, golek macamana pun sang durian, elak macamana pun sang timun, pastilah hancur berkecai akhirnya mentimun itu tanpa sedikit pun merosakkan si durian. Itulah perumpamaan paling sesuai merujuk kepada perlawanan berat sebelah di antara Menteri penuh kerajaan BN dan blogger Pakatan Rakyat.
Blog Sharpshooter bakal menjadi blog pertama yang disaman oleh seorang menteri. Hanya kerana menggunakan kaedah 'copy & paste' dan disiarkan dalam blog sharpshooter, Din Binjai menjadi sasaran seorang menteri di sebalik puluhan blog yang turut memaparkan banyak versi berita berkenaan isu menteri rogol amah.
Anda semua bayangkan, seorang menteri yang gaji dan elaunnya mencecah belasan ribu akan memfailkan saman malu terhadap seorang blogger yang terdiri daripada orang kebanyakkan. Meletakkan syarikat guaman ternama seperti Shaffee & co sebagai peguam dalam kes ini menunjukkan betapa seriusnya Rais dalam mengambil tindakan undang-undang terhadap seorang blogger. Setuju atau tidak, sebenarnya itu adalah satu tindakkan bijak dari wakil kerajaan untuk melumpuhkan kekuatan blogger PR di mata kerajaan dan juga para pengamal politik. Lumpuhnya medan blog Pakatan Rakyat bermakna satu kejayaan besar buat kerajaan Barisan Nasional.
Setakat waktu ini belum ada lagi peguam sivil yang menampilkan diri untuk membantu blogger kita Din Binjai yang bakal menghadapi zaman gelapnya kerana harga sebuah saman dari seorang menteri pastinya mencecah jutaan ringgit. Dengan bahana perbelanjaan guaman yang meningkat baru-baru ini, harga dokumentasi untuk guaman sivil juga menceritakan jumlah kos yang tidak mampu dibebani oleh Din Binjai atau mana-mana blogger. Adakah kita ingin melihat wakil blogger kita kalah tanpa bertanding? Din Binjai tidak akan dipenjarakan untuk sebuah saman sivil tetapi akan menjadi blogger pertama yang bakal muflis kerana terbabit dalam perjuangan di dunia blog.
Bila menyebut dunia blog, siapakah di antara kita yang terbabit dalam dunia blog? Adakah penulis semata-mata? Adakah penyalin tampal artikel dari media lain semata-mata? Adakah pembaca tidak terbabit dalam perihal ini? Adakah penyokong Pakatan Rakyat yang menjadi pendesak utama terhadap kerajaan sedia ada tidak terbabit? Adakah pimpinan Pakatan Rakyat juga tidak dikira terbabit sedangkan selama ini peranan blogger telah diakui dan diiktiraf sebagai satu faktor kejayaan Pakatan Rakyat dalam PRU yang lalu!
Kekuatan blog yang selama ini menjadi mimpi ngeri kepada kerajaan pemerintah bakal direntap semahunya. Blogger akan lebih berhati-hati apabila melihat Din Binjai menjadi muflis hanya kerana aksi 'copy & paste'. Inilah langkah pertama kerajaan untuk menyekat kemaraan blog-blog baru yang tidak kurang bisa sengatnya.
Jika selama ini diketahui blogger-blogger aliran kerajaan banyak mendapat insentif dan elaun untuk menyerang dan mengfitnah segala elemen yang melibatkan Pakatan Rakyat, termasuklah kerajaan Penang, Kedah, Selangor dan Kelantan. Tidak kurang juga fitnah yang dilempar kepada para pimpinan Pakatan Rakyat di mana Anwar Ibrahim, Tuan Guru Nik Aziz, Nizar dan Guan Eng juga tidak terkecuali. Mereka di haluan kerajaan dilihat mewah dengan habuan, tidak pernah menjadi permasalahan bagi blogger haluan PR dengan menganggap inilah peranan dalam perjuangan. Blogger PR mengambil tempat dan sedia untuk berperang di mana medan sekalipun tanpa mengharapkan balasan, apa lagi wang ringgit.
Perlawanan akan bermula dalam sedikit masa. Kalaulah para bloggers dapat melihat betapa pentingnya perlawanan ini. Begitu juga para pimpinan Pakatan Rakyat, mereka harus melihat perlawanan 'menteri vs blogger' ini adalah penting juga untuk mereka. Pemimpin PAS, PKR dan DAP harus peka dan mengambil berat tentang apa yang bakal terjadi jika seorang blogger disaman dan lebih memburukkan keadaan ialah apabila kepimpinan Pakatan Rakyat dilihat membisu dan tidak menghulurkan bantuan ke atas para blogger yang dihenyak kerajaan melalui menterinya.
Jangan jadikan persepsi buruk tercipta dan tersebar luas betapa kerajaan PR tidak bertanggungjawab dan hanya melepaskan tangan dalam isu sepenting saman ke atas blogger, setelah berjaya menguasai beberapa negeri. Harus jangan dilupa bahawa blogger memainkan peranan penting ditambah lagi dengan beberapa PRK termasuk pilihanraya negeri yang mendatang dan juga PRU yang semakin hampir.
Bukan satu ugutan, tetapi ingin dijelaskan bahawa Pakatan Rakyat harus memainkan peranan. Sepertimana rakyat itu harus dibela, blogger juga harus dibela! Bukan wang ringgit yang dipinta, tetapi hulurkanlah segala bentuk bantuan kepada blogger yang diserang saman,, bukan hanya kepada Din Binjai tetapi mana-mana blogger yang bakal terlibat dalam persengketaan mahkamah demi kejayaan Pakatan Rakyat itu sendiri. Ini adalah berkenaan nasib Din Binjai dan pasti lebih ramai blogger lain bakal diheret ke mahkamah sekiranya Rais menang mudah dalam kes yang bakal berlangsung ini.
Di samping itu juga, blogger lain dituntut memainkan peranan untuk perlawanan penting ini. Bak kata Pak Bakaq penarik beca yang pernah ditahan atas kesalahan yang melibatkan institusi kepolisian negara;
Hari ni hari Din Binjai. Esok lusa mungkin hari kita. Din disaman oleh menteri Umno, Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim berikutan hebohnya perbuatan terkutuk tibai amah. Saya tak tahu sama ada betul atau tidak Rais dah tenggek amah dia. Tapi, Rais nampaknya sangat berang. Ramai yang sebarluaskan cerita itu. Tetapi Din yang jadi pilihan Rais memuaskan amarah berangnya.
Percayalah bahawa kita tidak sekali-kali wajar menganggap perjuangan ini adalah perjuangan perseorangan. Kita blogger, pembaca blog, pimpinan, bawahan, facebooker, pengicau twitter dan sesiapa sahaja yang berhaluan Pakatan Rakyat adalah satu pasukan walaupun terdapat sedikit perbezaan dalam sokongan, tetapi titik persamaan kita ialah menghumban Barisan Nasional dalam jasad kerajaan pusat lantas membuka lembaran baru melalui pemerintahan baru yang segar untuk rakyat, demi rakyat!
Mempertahankan Din Binjai Sharpshooter seumpama mempertahankan medan blog kita. Sematkan istiqomah berani dalam menyertai perlawanan penting ini bagi mempertahankan medan kita bersuara, yakni medan rakyat mencangkir berita!!
Suara rakyat suara keramat!! Bukan pengorbanan blogger itu sahaja wajar jadi penghargaan, malah jangan dilupa blogger itu juga terdiri daripada rakyat kebanyakkan! Bantulah blogger!!
EDYES @ edyesdotcom
bersatu kita bersatu...
http://edyesdotcom.blogspot.com

ADMIN KedahLanie : sedang memikirkan akan "HARI KITA"...!!!!!

Kempen: Anak muda tidak ‘makan’ mi segera

KETEREH, 18 Feb: Mantan Setiausaha Sulit kepada bekas Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr Suhaimi Wan Daud mendakwa Umno Barisan Nasional yang mendominasi kerajaan menggunakan habis-habisan jentera kerajaan bagi mempertahankan parti pemerintah terutama bagi menenangi pilihan raya kecil.

Beliau berkata, bagi mempertahankan kuasa, Umno BN banyak menghabiskan wang untuk dicurahkan pada kawasan pilihan raya kecil berkenaan di samping menggunakan banyak agensi kerajaan termasuk Jabatan Kerja Raya (JKR), Jabatan Kebajikan Masyarakat serta Jabatan Penerangan, Komunikasi dan Penerangan.

“Keadaan itu berlaku terutama pada pilihan raya kecil di kawasan luar bandar seperti di kawasan Felda, yang masih lagi ‘termakan’ kempen pembangunan mi segera Umno BN.

“Ini berbeza dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan PAS yang menguasai bandar, namun mudah untuk masuk kampung mendekati rakyat,” katanya pada majlis ringkas upacara penyerahan borangnya memasuki PKR (gambar) yang berlangsung di hadapan lebih 10,000 hadirin di Padang Majlis Perbandaran Islam, Ketereh, malam tadi.

Beliau menyerahkan borang kemasukan dalam PKR itu kepada Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan disaksikan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Menurutnya, golongan terpelajar termasuk anak masyarakat luar bandar tidak akan terpengaruh dengan langkah Umno BN itu.

“Orang muda tidak akan terpengaruh dengan kempen Umno BN itu. Anak-anak kita khususnya di Kelantan dan di mana saja, apabila pulang ke pangkuan keluarga diharap menerangkan kedudukan sebenarnya tentang Umno BN,” katanya.

Mengulas tindakannya menyertai PKR, beliau menjelaskan bahawa beliau amat prihatin terhadap pengalaman yang dihadapi masyarakat bandar yang berdepan dengan ‘kemiskinan bandar’ termasuk pemandu teksi.

“Berjuang dalam PKR, saya boleh berjuang dengan lebih luas, lebih jauh untuk membantu orang Kelantan khususnya termasuk di Pasir Mas, selaras dengan kelulusan saya dalam jurusan ekonomi,” tegasnya sambil sinis menyatakan tidak akan terikut-ikut dengan mereka yang melompat parti termasuk dari Pasir Mas.

Adakah UMNO Penang akan buat demo untuk jangan bagi ambik duit Guan Eng nie..??

K'jaan P.Pinang & MAIPP Sumbang RM2,000 Untuk Pelajar Pulau Pinang Pulang Ke Mesir

GEORGE TOWN: Kerajaan negeri dan Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) akan memberi sumbangan RM2,000 kepada setiap pelajar dari negeri itu untuk kembali menyambungkan pelajaran mereka di Mesir.

Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mansor Othman berkata, terdapat 318 pelajar yang akan menerima bantuan tersebut.

“Kerajaan Negeri akan menyumbang RM1,000 seorang manakala MAIPP akan menambah RM1,000 lagi," katanya.

Sementara itu, Ketua Menteri, Lim Guan Eng turut menyeru kerajaan persekutuan agar menghulur bantuan yang serupa kepada pelajar-pelajar yang terlibat.

Mengenai pembentukan jawatan exco baru untuk mengetuai potfolio hal ehwal agama lain, Lim berkata, kerajaan negeri mengambil keputusan untuk meletakkan hal ehwal agama Buddha, Kristian, Sikh, Taoist dan Hindu di bawah satu potfolion kerana menghormati Islam sebagai agama rasmi persekutuan.

“Mungkin sesetengah orang yang berfikiran rasis akan cuba menjadikan ini sebagai satu isu tetapi hakikatnya tidak ada isu pun yang perlu dibangkitkan dalam hal ini,” katanya dalam satu sidang akhbar di pejabatnya di Komtar, Khamis.

Potfolio baru itu akan diketuai oleh Lim sendiri dengan Timbalan Ketua Menteri II Dr P. Ramasamy akan membantunya.

Berhubung tindakan pihak berkuasa tempatan merobohkan gerai-gerai haram di Taman Pelangi, Juru, sehingga mencetuskan isu hangat baru-baru ini, Lim berkata, ia adalah isu pentadbiran pihak berkuasa tempatan dan tidak wajar dijadikan isu perkauman.

“Hanya 18 peratus daripada keseluruhan 22 gerai yang dirobohkan itu adalah milik peniaga Melayu selebihnya diusahakan oleh pendatang asing. Oleh itu dakwaan yang mengatakan kesemua gerai tersebut milik peniaga Melayu adalah tidak benar," ujarnya lagi. Bagaimanapun kata Lim, kerajaan negeri sedang mengenalpasti loksi yang sesuai untuk menempatkan semula mereka tetapi hanya untuk peniaga-peniaga tempatan sahaja.

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Seberang Prai (MPSP)Mokhtar Jait berkata, sejak tahun 2004, mereka telah menerima 66 aduan daripada orang ramai khususnya penduduk kawasan berkenaan berkaitan aktiviti perniagaan di kawasan yang dirobohkan itu.

“Ada orang sampai mengelar kawasan itu sebagai ‘Hadyai Kecil’. MPSP bertindak berdasarkan aduan orang awam termasuklah parti-parti politik yang mendesak kami bertindak segera dan tegas ke atas pendatang asing yang menjalankan perniagaan di situ," katanya.

Kerajaan Malaysia Umpama Ceti serta Along..!!!

Saman ekor: Kerajaan cari duit haram dari rakyat

Oleh Yunus Sauman Sabin

Saya sekadar ingin beritahu bahawa saya mempunyai perasaan untuk malas memiliki kereta tetapi ia adalah keperluan saya dan keluarga. Kenapa? Sebab saman ekor.

Adakah patut, kereta saya WPC9930 telah disaman ekor di Gombak-Selayang pada November 2008 sedangkan kereta tersebut telahpun saya hantar ke Sabah pada September 2008. Bermakna kereta tersebut berada di Sabah dan bukannya di Semenanjung.

Memandangkan pemilik saman yang tidak membayar saman akan disenaraihitamkan selepas 28 Februari ini, maka saya telah membayar saman-saman saya pada 16 Januari 2011 yang lalu. Tetapi saman yang satu ini saya tidak bayar dan saya telah merujuknya di Cawangan Trafik di Kuala Kubu Bharu.

Saya kemukakan bukti bahawa kereta tersebut telahpun dihantar ke Sabah dan kerani tersebut mengarahkan supaya saya merujuk perkara tersebut ke Ibu Pejabat Cawangan Trafik di Selayang.

Saya ke Selayang pada 18 Januari 2011 dan mengemukakan semua bukti dan saya meminta supaya saman tersebut dibatalkan sahaja. Mereka kata tidak boleh. Mereka mesti melihat gambarnya dahulu.

Saya menunggu lebih kurang 10 minit dan kerani di kaunter meminta saya menunggu selama 2 minggu kerana saman tembak tersebut dilakukan oleh Pejabat Bukit Aman. Katanya mereka akan menghubungi saya melalui nombor telefon bimbit saya dan saya juga boleh merujuk keputusan di Cawangan Trafik Kuala Kubu Bharu.

Sehingga kini, sudah sebulan saya menunggu, saya tidak ke Cawangan Trafik Kuala Kubu sebab saya boleh menyemaknya melalui internet. Sehingga kini saman tersebut masih ada dan belum dibatalkan. Apakah sebabnya? Saya boleh mengagak sebabnya tetapi saya tak mau cakap.

Sebentar tadi saya telah menyemaknya buat kesekian kalinya, masih belum dibatalkan dan sudah bertambah satu lagi saman. Kali ini di Kuala Lipis. Mungkin saman ini betul dan mungkin tidak. Saya menjadi ragu kerana kes yang pertama tadi.

Saya mula mengaitkannya dengan dakwaan pihak tertentu bahawa ada APCO (Yahudi) di Bukit Aman. Mungkinkah ini adalah salah satu hasil dari nasihatnya?

Atau sememangnya kerajaan dah tak ada duit, lalu mencari duit haram dari rakyat. Atau, adakah orang lain menggunakan nombor pendaftaran kereta saya. Kalau ya, di mana buktinya.

Namun, melalui bukti dokumen penghantaran kereta ke Kota Kinabalu yang saya berikan, tentulah kereta yang disaman itu sepatutnya bukan saya punya dan mesti dibatalkan. Terlalu banyak kemungkinan. Saya tidak tahu.

Apapun, mereka yang melakukannya mungkin boleh dilihat sebagai tidak bertanggungjawab dan tidak amanah dalam tugas. Apakah yang perlu saya lakukan?

Sekarang dah menghampiri 28 Februari dan sekiranya saya tak bayar, mungkin saya akan disenaraihitamkan. Lesen memandu tidak boleh diperbaharui. Sedangkan saya perlu memandu. Cukai jalan juga tidak akan diperbaharui sedangkan kereta itu perlu bergerak.

Kalau saya bayar, bermakna saya bersekongkol dan bersubahat dengan perbuatan keji ini.

Saya benar-benar kecewa.

Yunus Sauman Sabin,

Kuala Kubu Bharu, Selangor

PAS cabar Mahathir kemuka bukti Nik Aziz

Dalam entri terbaru di blognya kelmarin, Mahathir menggesa Nik Aziz, Mursyidul Am PAS berhenti daripada menyalah guna dan menyalah tafsir Islam demi kepentingan politik diri sendiri.
KUALA LUMPUR, 18 Feb – Pemimpin-pemimpin PAS mencabar Tun Dr Mahathir Mohamad kemukakan bukti yang mengatakan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyalah guna dan menyalah tafsir Islam demi kepentingan politik diri sendiri.

“Saya cabar beliau (Dr Mahathir) untuk kemukakan bukti yang mana kenyataan Nik Aziz selama ini bertentangan dengan ajaran Islam dan merugikan orang Islam.
“Tolong kemukakan bukti yang mana satu, kalau ada bukti baru boleh cakap,” kata Ketua Penerangan PAS Idris Ahmad ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Jelas beliau, PAS mempunyai banyak bukti yang menunjukkan Dr Mahathir dan Umno menghina Islam, agama rasmi negara ini.

“Kita ada banyak bukti, selama ini Dr Mahathir dan Umno ada kuasa tapi tidak melaksanakan tanggungjawab untuk mengangkat martabat rakyat dan Islam.
“Selama 53 tahun Umno memerintah tapi mereka gagal, jadi saya minta supaya Dr Mahathir kemukakan bukti dulu sebelum nak keluarkan apa-apa kenyataan,” katanya.

Dalam entri terbaru di blognya kelmarin, bekas perdana menteri menggesa Nik Aziz, Mursyidul Am PAS, yang juga Menteri Besar Kelantan berhenti daripada menyalah guna dan menyalah tafsir Islam demi kepentingan politik diri sendiri.

“Saya akui pengetahuan agama Nik Aziz dalam tetapi alangkah baiknya jika Nik Aziz berhenti daripada menyalahguna dan menyalah tafsir Islam demi kepentingan politik diri sendiri.

“Tidak ada sesiapa yang dapat lari daripada hari pengadilan yang dijanjikan oleh Allah s.w.t.,” kata bekas perdana menteri ini dalam jawapan panjang lebar menjawab tulisan Nik Aziz awal bulan ini.

Justeru, Dr Mahathir yang juga bekas presiden Umno memberitahu Nik Aziz, “bertaqwalah kepada Allah s.w.t. dan hentikanlah mengeliru umat Islam di Malaysia kerana ingin menang pilihan raya.”

Dalam pada itu, Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar pula berkata, Dr Mahathir tidak sepatutnya menyalahkan Nik Aziz dalam perkara tersebut.

Sebaliknya, Ahli Parlimen Pokok Sena itu berkata, Dr Mahathir perlu memperbaiki diri daripada bercakap soal agama Islam.

“Banyak pendedahan yang kita buat sebelum ini menunjukkan Dr Mahathir yang salah tafsir Islam, banyak kenyataan yang beliau keluarkan tidak bersandarkan kepada ajaran Islam.

“Jadi Dr Mahathir perlu perbaiki diri daripada kata Tok Guru (Nik Aziz) salah tafsir Islam demi kepentingan politik,” katanya.

Jelas Mahfuz, apa yang dibagkitkan Nik Aziz selama ini tidak bertentangan dengan ajaran Islam, malah turut digalakkan.

“Politik ada dalam Islam, apa yang beliau (Nik Aziz) buat selama ini ikut Islam.

“Saya tidak nampak apa-apa yang dibangkitkan beliau selama ini bertentangan dengan ajaran Islam, tiada satu pun, malah tiada tindakan yang diambil terhadap beliau,” katanya.

Katanya, jika Nik Aziz menyalah guna dan menyalah tafsir Islam sudah pasti jabatan agama akan mendakwa beliau kononnya membawa ajaran sesat.

“Tapi tiada tindakan yang diambil, tidak pernah beliau disenaraikan sebagai pembawa ajaran sesat.

“Kalau ada sudah tentu beliau ditangkap,” katanya.

Sementara itu, Ketua Dewan Ulama Datuk Harun Taib berkata, bukan Nik Aziz yang salah tafsir Islam tapi Dr Mahathir sendiri yang tidak tahu Islam.

“Bukan Nik Aziz tapi Dr Mahathir sendiri yang tak faham Islam atau beliau sendiri memang tak faham apa itu Islam.

“Dr Mahathir tak faham Islam ... beliau memang tak faham sungguh, beliau tak belajar Islam sebab kalau faham Islam, mesti beliau tahu Islam mengamalkan politik, ekonomi, pendidikan dan banyak lagi.

“Tapi apa yang keluar dari mulut beliau ini seolah-olah menunjukkan beliau tidak tahu Islam, bagi saya beliau cakap atas dasar yang beliau sendiri tak faham,” katanya.

Awal bulan ini, Nik Aziz menjawab tuduhan Dr Mahathir ke atasnya dengan menegaskan, Umno yang selama ini “menzalimi orang-orang Melayu” dan menafikan beliau menjadi punca perpecahan orang Melayu Islam negara ini.

Sehubungan itu Nik Aziz berkata, Dr Mahathir sudah mula dijangkiti penyakit “Melayu Mudah Lupa” yang pernah disebutnya satu ketika dahulu, ketika menjadi perdana menteri dan presiden Umno.[Malaysian Insider]

Selamba Je Mahathir & Hanif Perbodohkan RakyatHaniff: Mahathir, Anwar pernah minta mansuh ISA tapi polis halang

KUALA LUMPUR, 17 Feb — Bekas ketua polis negara Tun Mohd Haniff Omar hari ini mengakui beliau adalah individu yang menghalang cadangan kerajaan yang mahu memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Haniff yang berkhidmat sebagai Ketua Polis Negara selama 20 tahun sehingga 1994 berkata, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pernah mencadangkan supaya ISA dimansuhkan.

“Anwar kata kita harus mansuhkan ISA, Dr Mahathir kata OK.

“Tapi saya minta mereka untuk mempertimbangkan cadangan itu dengan berkata ia hanya membabitkan soal keselamatan negara,” katanya pada Forum Cabaran Semasa Demokrasi dan Perlembagaan Ke Arah Pencapaian Wawasan 2020 di sini.

Jelas Haniff, Dr Mahathir konsisten dalam usaha untuk memansuhkan ISA yang telah menahan ramai individu tanpa dihadapkan di mahkamah.

“Bila beliau (Dr Mahathir) jadi perdana menteri, (Tun) Musa Hitam beritahu saya agar tidak menggunakan ISA kerana Dr Mahathir tidak menyukainya,” katanya.

Dalam program yang sama, Dr Mahathir berkata beliau sebenarnya mahu memansuhkan ISA ketika memegang tampuk pemerintahan negara selama 22 tahun.

Bagaimanapun, menurut Dr Mahathir, usaha itu gagal kerana pihak polis menolak cadangan tersebut.

Sebelum ini, Dr Mahahir menyalahkan polis yang ekoran penangkapan besar-besaran di bawah ISA pada 1987 yang turut membawa kepada penahanan lebih 100 orang termasuk Penasihat DAP Lim Kit Siang dan anaknya Lim Guan Eng yang kini Ketua Menteri Pulau Pinang.

Sementara itu, Dr Chandra Muzaffar yang juga merupakan bekas tahanan ISA mempertahankan tindakan Dr Mahathir dalam Ops Lalang dengan berkata, ia tidak ada kaitan dengan negarawan itu.

Menurut Chandra, operasi tersebut adalah tindakan dilakukan polis dan bukannya arahan Dr Mahathir.

“Berdasarkan pengalaman saya, saya ditahan di Pulau Pinang dan dibawa ke Kuala Lumpur di mana saya berjumpa Tun Haniff, semasa saya berjumpa Tun Haniff beliau berkata ia adalah operasi polis dan beliau begitu konsisten.

“Penangkapan selama 60 hari itu adalah operasi polis,” tegas beliau yang juga meminta supaya ISA dimansuhkan.

Chandra, seorang ahli akademik dan Presiden Just, pernah berada dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang Anwar merupakan ketua umumnya sekarang. -TMI

Ulasan GB

Pembelaan bekas KPN, Tun Mohd Haniff Omar ke atas kenyataan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir memperlihatkan bahawa Malaysia, selama mana diperintah oleh BN di era Mahathir dan selepasnya, adalah sebuah negara Polis. Betul?

Kita menyatakan MUSTAHIL Mahathir tidak mempunya kuasa, tetapi sebenarnya SENGAJA tidak mahu melarang polis dan sengaja terus ingin mempastikan pihak pembangkang menerima tekanan dari pihak polis.

Jika tidak, ia bererti, Polis paling berkuasa, dengan bantuan ISA sehinggakan Menteri Keselamatan Dalam Negeri yang sewaktu itu dijawat oleh Mahathir sendiri TIDAK ada kuasa menghalang polis dari terus menggunakan ISA untuk menahan dan menangkap rakyat.

Rakyat diperdodohkan. Sampai sekarang.

The old adage says, “Sometimes you get the bear and sometimes the bear gets you.” At times, you can fool the people but not all the time. If these two Tuns think they can fool Malaysians now, they better think again because we know the pattern and their tricks. Your apology is too late. We have already figured you out.

Katakan TIDAK kepada pemerintahan UMNO BN yang selama ini menggunakan POLIS untuk menekan pembangkang.

Saman ekor: Syarikat proksi rompak duit rakyat

GOMBAK, : Pelancaran Kempen Penerangan Bantah Saman Ekor (KASE – Kempen Anti Saman Ekor) Pakatan Rakyat dengan rasminya bermula dan telah disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa KASE, Datuk Mahfuz Omar di Dewan MuhibbahTaman Bolton, Batu Caves, malam tadi.

Majlis yang bermula pada jam 9 malam itu turut dihadiri Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali, Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Ali dan Yang Dipertua PAS Gombak, Ustaz Salehuddin Nasir.

Kempen penerangan tentang saman ekor ini bertujuan membela mangsa saman dan menyedarkan tentang hak-hak mereka mengikut undang-undang.

Menurut Mahfuz, pesalah saman ekor kini berjumlah 4 juta orang yang membabitkan 15 juta saman.

Pesalah juga, katanya tidak tahu mereka sebenarnya menerima notis bukan saman.

Saman yang sebenar dikeluarkan apabila pesalah tidak membayar jumlah tersebut dan dihadapkan ke mahkamah.

Tambahnya, selepas perbicaraan, mahkamah akan memutuskan seseorang itu bersalah dan mesti membayar saman.

Namun, ujarnya selepas pindaan yang akan dibuat nanti pesalah akan diberi notis dan saman sekaligus.

“PR pada dasarnya bersetuju saman yang dikeluarkan kepada pesalah trafik, yang bertujuan mendidik agar mereka lebih berdisiplin di jalan raya bagi mengurangkan berlakunya kemalangan. Tetapi pada masa yang sama PR mahu biarlah hukuman yang dikenakan itu tidak menganiaya rakyat,” ujar Mahfuz.

Menurutnya, ada tiga perkara yang menjadi kebimbangan PR dalam isu saman ekor iaitu pindaan akta JPJ baru-baru ini tidak menyentuh langkah-langkah untuk mengatasi kemalangan maut, padahal perkara itulah yang patut ditekankan.

Keduanya, kata beliau rakyat dianiaya kerana tidak mahir undang-undang di mana JPJ tidak sepatutnya menyenaraihitamkan pesalah kerana belum dijatuhkan hukum oleh mahkamah.

“Contohnya ialah berita seorang warga emas disaman kerana membawa motosikalnya yang berkuasa 500cc melebihi had laju. Padahal warga emas tersebut hanya mempunyai motosikal 70cc dan beliau sendiri tidak pernah sampai ke tempat “motornya” disaman. Banyak lagi contoh penganiayaan terhadap rakyat dalam kes saman ekor ini,” ujarnya yang juga Ahli parlimen Pokok Sena.

Selain itu, jelasnya pindaan akta yang akan dikuatkuasakan nanti yang membabitkan saman ekor cara baru yang menggunakan teknologi terkini di mana PR tidak ada masalah dengan pengenalan sistem baru itu selagi tujuannya untuk mendidik pengguna jalan raya ke arah kebaikan.

“Yang menjadi kemusykilan ialah sistem ini akan dikendalikan oleh dua syarikat swasta yang telah dikenal pasti,” dakwa Mahfuz.

Mahfuz bimbang jika kedua-dua syarikat ini merupakan proksi kepada tokoh-tokoh tertentu atau kroni untuk merompak duit rakyat melalui saman.

“Hal ini kerana, syarikat terbabit akan mendapat keuntungan melalui komisen saman yang dikenakan. Sudah tentulah mereka mahu lebih banyak saman kerana untuk mereka akan meningkat. Dalam hal ini rakyat sekali lagi menjadi mangsa,” ujar Mahfuz lagi.

Dalam majlis itu, Mahfuz menyeru supaya mangsa saman ekor dan “bakal” mangsa saman ekor bangkit memperjuangkan hak mereka sebagai pengguna jalan raya dan rakyat Malaysia yang peka.

Beliau juga menyatakan bahawa saman ekor yang tertunggak sebelum ini (sebelum pindaan akta) akan dibatalkan.

Bulu, seluar dalam, cadar..

Liwat II: Bulu, seluar dalam, cadar dikemukakan

Pakar kimia Dr Seah Lay Hong hari ini memberi keterangan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bahawa beliau menjumpai kesan air mani pada seluar dalam berwarna kelabu dan seluar hitam yang digunakan oleh pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Pada perbicaraan liwat yang membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim itu, Seah berkata kesan air mani itu dijumpai pada kawasan berhampiran zip seluar itu.

Bagi seluar dalam itu pula, Seah yang kini mengetuai Unit Jenayah Berat, Jabatan Kimia berkata tompokan mani dikesan pada bahagian depan dan bawah.

Selain itu, satu lagi seluar dalam berwarna biru dan dua kemeja (berwarna putih dan hijau) juga dikemukakan sebagai bahan bukti.

Permaidani dan sehelai selimut yang dipercayai diambil dari kondominium Desa Damansara, tempat kejadian didakwa berlaku juga dikemukakan.

Seah juga mengakui tiada kesan air mani atau semen yang dijumpai pada barangan lain.

Pihaknya juga menjumpai bulu kemaluan yang tidak dikenali dari lokasi kejadian yang didakwa berlaku dan ia juga ditandakan.

GB -
Jika di dalam kes dahulu, tilam adalah sinonim dengan Musa Hassan, maka kali ini, di dalam kes Sodomi II, bulu kemaluan, air mani dan spender Saiful yang dibawa oleh pihak pendakwa raya menjadi tumpuan.

Orang akan tetap ingat perkaitan tersebut sampai bila-bila.

Demikian nilai maruah Pendakwa Raya di dalam kes kali ini.

HSB bakal tubuh kumpulan sokongan kanser


Tiga wanita tekun mendengar penerangan oleh seorang pegawai kesihatan (kanan) mengenai kanser usus di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar, semalam.

ALOR SETAR 17 Feb. - Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) akan menubuhkan kumpulan sokongan kanser bagi membantu penghidap-penghidap penyakit itu kembali menjalani kehidupan normal seperti orang lain.

Pengarahnya, Datuk Dr. Juita Ghazalie berkata, kumpulan sokongan kanser itu memerlukan seramai mungkin sukarelawan yang berminat untuk membantu pesakit-pesakit kanser memulihkan kehidupan mereka.

"Kumpulan itu akan ditubuhkan pada pertengahan tahun ini dan kami menjemput mereka yang berminat untuk menyertai kumpulan ini.

"Bagi mereka yang berjaya melawan penyakit ini amat dialu-alukan menyertai kumpulan ini kerana pengalaman yang ditempuhi mereka amat berguna kepada pesakit kanser lain," katanya selepas merasmikan Sambutan Hari Kanser Sedunia di HSB di sini hari ini.

Menurut Juita, sokongan moral amat diperlukan oleh pesakit kanser untuk memastikan mereka tidak putus asa apabila mendapat tahu mereka menghidap penyakit itu.

"Bagi mereka yang berminat untuk menjadi sukarelawan kumpulan sokongan ini boleh menghubungi Pegawai Khidmat Sosial HSB, Ooi Guat Poh ditalian 04-7406233," jelasnya.

Juita berkata, penyakit kanser disenaraikan sebagai antara punca kematian tertinggi di negara ini dan sebanyak 2,752 pesakit kanser dirawat di HSB pada tahun lalu.

"Di HSB kita hanya ada kemudahan untuk menjalankan rawatan kimoterapi serta pembedahan dan jika pesakit memerlukan rawatan lain kita terpaksa rujuk pesakit ke hospital lain," katanya.

Tambahnya, terdapat empat jenis kanser yang menjadi pembunuh utama iaitu kanser serviks, payu dara, paru-paru dan kanser kolon (usus).

"Perubahan gaya hidup rakyat negara ini yang semakin kurang menjaga kesihatan menjadi punca utama jumlah pesakit kanser mencatatkan peningkatan setiap tahun.

"Oleh sebab itu, orang ramai perlu menjaga kesihatan sejak awal dan menjadikan pemeriksaan kesihatan sebagai rutin bulanan mereka," ujarnya.

Bantah kuota kerana bimbang tidak untung

ALOR SETAR - Kerajaan Negeri mendakwa motif sebenar segelintir pemaju membantah kenaikan kuota perumahan untuk Melayu daripada 30 kepada 50 peratus sebagaimana disyaratkan sebelum ini, disebabkan bimbang tidak dapat mengaut keuntungan yang banyak daripada projek perumahan yang dilaksanakan. 

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi berkata, tindakan Kerajaan Negeri menaikkan kuota perumahan Melayu adalah relevan dan tidak menafikan hak mana-mana kaum lain memandangkan pecahan komposisi kaum di Kedah menunjukkan kaum Cina dan India hanya mewakili 15 peratus, kaum-kaum lain 10 peratus manakala Melayu mewakili majoriti 75 peratus. 

Beliau juga menegaskan tidak nampak sebarang masalah untuk kaum bukan Melayu memiliki rumah di negeri ini sekalipun kuota perumahan Melayu disyaratkan sebanyak 50 peratus kerana peluang mereka memiliki rumah amat tinggi. 

“Kebanyakan tanah rizab Melayu di kawasan bandar yang mengalami proses ‘swapping’ untuk dibuat pembangunan perumahan kebiasaannya diganti dengan satu lot tanah di pinggiran bandar yang mana nilai hartanahnya lebih rendah daripada nilai asal tanah rizab Melayu itu. 

“Sekiranya kuota 50 peratus tidak disyaratkan kepada pemaju yang memohon proses swapping, mereka akan bertindak menjual rumah dengan harga melampaui nilai pasaran di mana tindakan itu hanya akan memberi manfaat kepada golongan tertentu yang berkemampuan sahaja. 

“Keadaan ini berlaku di Tanjung, Pulau Pinang sebelum ini di mana apabila kurang kuota Bumiputera disyaratkan kepada pemaju, mereka bertindak menaikkan harga rumah sesuka melebihi nilai pasaran sebenar sehingga menyebabkan majoriti kaum Melayu yang kurang berkemampuan terpaksa memilih untuk membeli rumah lebih murah di kawasan Seberang Perai,” katanya sewaktu ditemui Sinar Harian. 

Phahrolrazi berkata, tindakan memanipulasi harga hartanah di kawasan bandar akan menyebabkan masyarakat Melayu tidak mempunyai pilihan lain selain berpindah ke kawasan luar bandar. 

Menurutnya, kebanyakan rakyat di Kedah terutama masyarakat Melayu masih tidak nampak usaha Kerajaan Negeri untuk mempertahankan populasi pendudukan masyarakat Melayu di kawasan bandar.

“Ramai yang tidak sedar kebanyakan tanah rizab Melayu yang dibangunkan bagi tujuan perumahan di negeri ini tidak diganti dengan tanah lain yang berkeluasan sama pada zaman pemerintahan BN dahulu. 

“Sekiranya perkara ini berterusan berlaku, ditambah pula harga rumah yang dijual tidak mampu dibeli kerana terlalu mahal, saya bimbang orang Melayu akan merempat di bumi sendiri,” katanya. 

Phahrolrazi berkata, projek pembangunan mega dan berskala besar bukan merupakan satu keperluan kepada rakyat Kedah buat masa ini memandangkan apa yang mereka benar-benar perlukan adalah keperluan asas seperti rumah. 

“Beberapa pemaju pernah datang berjumpa dengan saya untuk meluahkan ketidakpuasan hati mereka berhubung syarat kuota perumahan bumiputera 50 peratus yang ditetapkan Kerajaan Negeri yang didakwa tidak menguntungkan kerana bimbang lot rumah tidak habis dijual. 

“Bagaimanapun, saya menegaskan lot rumah yang dibangunkan akan habis terjual sekiranya pemaju bertindak membina rumah yang mengikut garis kemampuan rakyat negeri ini terutama masyarakat Melayu dan yakin ianya menguntungkan kedua-dua pihak,” katanya.

Dr Mahathir berjaya tetapi Nik Aziz gagal!

Oleh Ustaz Saiful Bahri

KUALA LUMPUR . – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, tujuan hidup Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hanyalah untuk memenangi pilihan raya dan kemudian menjadi pemerintah bersama DAP serta Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Katanya, Nik Abdul Aziz secara terbuka sanggup mengkafirkan orang Islam UMNO, dalam masa sama bersedia bekerjasama dengan syaitan menjayakan perjuangannya.

Beliau berkata, Menteri Besar Kelantan itu juga sanggup bekerjasama dengan pihak yang menolak perjuangannya untuk mendirikan negara Islam ala Pas di samping mempertahankan pendapat tokoh bukan Islam supaya umat Islam melonggarkan pegangan mereka terhadap ajaran Islam.


‘‘Harapan Nik Aziz ialah dengan melakukan semua ini orang bukan Islam di Malaysia akan sokong partinya di dalam pilihan raya. Bukan Islam yang diutamakan, bukan mengabdikan diri kepada Allah tetapi kemenangan dalam pilihan raya.

Menurut pandangan Mahathir, Nik aziz telah gagal dalam perjuangannya. Hidup mementingkan dirinya dan bukan kepentingan Islam. Itulah neraca Mursyidul Am Pas dari pandangan bekas PM. Sehingga ke penghujung usia beliau, begitulah persepsi Dr Mahathir terhadap Pas dan pimpinannya yang pernah memberikan pentas kepada beliau dikala beliau terbuang oleh UMNO semasa Tunku Abdul Rahman. Nikmat umur yang panjang, sekadar itulah pemahamannya tentang Islam. Tak usah disalahkan beliau, kerana kepompong umno itu yang dilahirkan sulbi penjajah, memang sekularlah kelahirannya.

Tetapi beliau berjaya dengan dunia dan matlamat perjuangan beliau dan UMNO.??? Sekian lama pemerintahan dipuncak kekuasaan, beliau berjaya meletakkan orang melayu sebagai billionair. Sepatutnya orang melayu patut berbangga. Siapa dia itu… cucu Mohamed Kutty iaitu Mokhzani Mahathir. Semua ahli UMNO patut sujud syukur!!! Beliau kaya hasil usaha beliau sendiri. Bukan pertolongan bapanya....

Jumlah kekayaan terkumpul 40 individu terkaya di Malaysia meningkat 30 peratus disebabkan oleh pasaran saham yang aktif dan pengembangan ekonomi negara, lapor majalah perniagaan
Malaysian Business.

Menurut majalah terbitan 16 Februari itu, jumlah kekayaan terkumpul mereka pada 21 Januari tahun ini RM206.27 bilion berbanding RM156.7 bilion setahun lalu. Peningkatan itu selaras dengan kenaikan 20 peratus di FBM KLCI. Jumlah bilionaire bagi tahun ini juga meningkat iaitu 27 orang - lima lebih ramai berbanding tahun lalu.

Daripada 20 individu terkaya itu, hanya tiga adalah golongan bumiputera. Mereka adalah Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary dari Yayasan Albukhary Foundation yang menerajui Kumpulan DRB-Hicom. Beliau menduduki tangga ketujuh dengan kekayaan RM8.84 bilion.

Di tangga kesebelas adalah Tan Sri Azman Hashim daripada Kumpulan Arab-Malaysian dengan kekayaan RM3.9 bilion manakala anak mantan perdana menteri, Datuk Mokhzani Mahathir (kanan) dari Kenchana Petroleum di tangga ke-19 dengan RM1.6 bilion.

Tahniah Mahathir. Lihatlah senarai billionair di malaysia, hasil peninggalan legasy Mahathir. Berapa orang anak pribumi asal Tanah melayu? Kejayaan mahathir mencernakan kekayaan di Malaysia ini. Entah le takut-takut ramai lagi orang melayu yang tak tersenarai, yang billionair diam-diam, senyap-senyap. Menyimpan kekayaan di Swiss Bandk.

Cuma, sebelum beliau meninggal ni, diharapkan Najib melantik Mukhriz sebagai Menteri dan sebagai Ketua Pemuda UMNO menggantikan Khairy Jamaluddin itu. Barulah kejam rapat mata Mahathir kalau mati kelak…. Itupun kalau BN masih mengekalkan kuasa di Putrajaya... Nampaknya Nik Aziz gagal dalam memanfaatkan kedudukannya sebagai MB Kelantan dalam mengkayakan anak-anak beliau sebagaimana Dr Mahathir lakukan, walaupun beliau berjaya menaikkan imej ulama dan penerimaan perjuangan Islam dikalangan bukan Islam.

Bagaimana pula pandangan anda?
http://ustsaifulbahri.blogspot.com

Warta empat pulau jadi taman marin
Sebahagian daripada nelayan berbaris untuk mendapatkan elaun sara nelayan Parlimen Jerai di Guar Cempedak, kelmarin.

JERAI 17 Feb. – Kerajaan disaran mewartakan empat buah pulau di sekitar kawasan ini sebagai taman marin bagi melindungi hidupan laut daripada diancam kepupusan.

Pengerusi Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen Jerai, Datuk Suhaimi Abdullah (gambar) berkata, pulau-pulau berkenaan adalah Pulau Sonsong, Pulau Telur, Pulau Bunting dan Pulau Bidan.

Beliau berkata, pewartaan kawasan tersebut sebagai taman marin penting kerana hidupan laut di situ kini berdepan ancaman kepupusan ekoran kesan aktiviti yang tidak terkawal.

“Keadaan ini turut mendatangkan masalah kepada nelayan di situ yang kian sukar mendapat hasil laut.

“Jika diwartakan, ia akan menjadi pusat pembiakan hasil laut terutama ikan dalam tempoh 10 hingga 15 tahun akan datang, sekali gus bakal memberi limpahan rezeki kepada nelayan.

“Pada masa sama, kawasan berkenaan juga berpotensi dibangunkan sebagai produk pelancongan terbaru sekiranya ekologi lautnya dipulihara,” katanya selepas majlis bayaran elaun sara hidup bagi nelayan daerah Yan di Dewan Serbaguna Guar Chempedak, di sini hari ini.

Suhaimi berkata, beliau telah mengemukakan kertas cadangan mengenai perkara berkenaan kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani kira-kira enam bulan lalu untuk dipertimbangkan.

Dalam pada itu, beliau meminta supaya agensi penguat kuasa memperketatkan lagi pemantauan bagi mengelakkan pencerobohan bot-bot besar sehingga menjejaskan nelayan pantai di sekitar perairan daerah itu.

Menurut beliau, pihaknya mendapati bot-bot besar berkenaan menjalankan kegiatan penangkapan ikan secara berleluasa khususnya pada sebelah malam di kawasan yang mereka tidak dibenarkan masuk.

“Selain menjejaskan pendapatan nelayan-nelayan pantai, kerugian juga berlaku akibat kerosakan pukat apabila ia dilanggar dan dimusnahkan oleh bot-bot lesen C terbabit,” katanya

Manusia ciptaan terbaik


Manusia adalah sebaik-baik kejadian kerana diberi akal dan nafsu. -Gambar hiasan

AL-MARAGHI berkata: Surah al-Tin termasuk Surah Makiyyah. Ia terdiri daripada lapan ayat dan diturunkan selepas Surah al-Buruj. Surah ini berkait dengan surah al-Insyirah.

Surah al-Insyirah telah dijelaskan oleh Tuhan perihal makhluk Allah SWT yang paling sempurna iaitu Nabi Muhammad SAW. Berikutnya dalam surah ini Allah SWT menerangkan perihal keadaan manusia sehingga akhir saat urusan mereka dan balasan yang telah disediakan oleh Allah SWT untuk orang yang beriman kepada rasul-Nya.

Firman Allah SWT: Demi (buah) Tin dan (buah) Zaitun.

Ibn Kathir mengemukakan beberapa pendapat berkenaan dengan tin antaranya:

* Masjid Damsyik.

* Gunung-ganang dan bukit di sekelilingnya.

* Al-Qurtubi berpendapat: Masjid Ashab al-Kahfi.

* Ibn Abbas r.a berpendapat Masjid Nuh yang berada di puncak gunung Judiy.

Ustaz Muhammad Abduh berpendapat, al-Tin adalah nama pokok tempat Nabi Adam a.s bernaung di syurga. Sedangkan al-Zaitun pula dikatakan Masjid Baitu al-Maqdis dan buah zaitun.

Al-Maraghi berkata: Tin dan zaitun mengingatkan kewujudan kedua-dua masa ini iaitu Nabi Adam a.s sebagai bapa manusia yang pertama dan Nabi Nuh a.s sebagai bapa manusia yang kedua.

Firman Allah SWT: Dan demi bukit Sina. Iaitu bukit Tursina atau gunung Sinai.

Al-Alusi berkata: Ia merupakan tempat Allah berkata-kata dengan Nabi Musa a.s tanpa khilaf lagi ia bukit di negeri Syam tetapi yang ma'ruf pada masa kini adalah satu kawasan antara Mesir dan Aqabah.

Firman Allah SWT: Dan demi kota (Mekah) ini yang aman. Ibn Abbas, Mujahid, Ikrimah, al-Hasan, Ibrahim al-Nakhaie, Ibn Zaid dan Ka'ab al-Akhbar berpendapat ia kota Mekah.

Ibn Kathir berkata: Sebahagian ulama berpendapat: Tiga tempat ini dimuliakan Allah di mana Allah bangkitkan setiap satunya Rasul yang diutuskan di kalangan ulul al-Azmi.

Pertama: Tempat tin dan zaitun di Baitu al-Maqdis yang diutuskan Nabi Isa bin Maryam.

Kedua: Tursina di mana Allah SWT berbicara dengan nabi Musa a.s.

Ketiga: Mekah yang Allah SWT utuskan Muhammad SAW.

Berdasarkan kenyataan di bawah, jelas menunjukkan permulaannya di tempat yang mulia kemudian lebih mulia dan yang terakhir paling mulia. Yang mana Allah menceritakan berdasarkan tertib, kewujudan mereka secara kronologi.

Firman Allah SWT: Sesungguhnya kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya.

Ibn Kathir berkata: Allah SWT ciptakan manusia dalam sebaik-baik bentuk kejadian, ketinggian dan keindahannya.

Al-Maraghi berkata: Kami telah mencipta manusia dalam bentuk yang paling baik. Kami jadikan manusia bersifat tegap, bertulang tumit indah, mampu mencapai maksud yang diinginkannya dengan tangannya, tidak seperti haiwan yang memungut sesuatu dengan mulutnya.

Allah SWT mengurniakan keistimewaan akal kepada manusia, kebolehan membezakan serta kesanggupan menerima ilmu yang pelbagai jenis. Begitu juga mereka mampu membuat gagasan yang menjadikannya mampu menguasai alam wujud, di samping itu mereka yang mempunyai kemampuan dan jangkauan memperoleh apa yang diingini.

Firman Allah SWT: Kemudian kami kembalikan dia ke tempat yang serendah-rendahnya (neraka). Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh, maka bagi mereka pahala yang tiada putus-putusnya.

Syed Qutub dalam Fi Zilal al-Quran berkata: Apabila ia menyeleweng dengan fitrahnya dari garis lurus yang ditunjukkan Allah dan setelah diberi penjelasan dan kebebasan agar ia memilih salah satu dari dua jalan.

Merekalah golongan manusia yang kekal di atas fitrahnya yang lurus, kemudian mereka lengkapkan pula fitrah mereka dengan iman dan amal soleh dan terus meningkat ke darjat yang sempurna yang diperuntukkan kepada mereka sehingga berakhir dengan kehidupan yang sempurna di negeri akhirat, negeri yang sempurna.

Firman Allah SWT: Maka apakah yang menyebabkan kamu mendustakan (hari) pembalasan sesudah (adanya keterangan-keterangan) itu?

Ibn Jauzi dalam Zad al-Masir menyebut dua pendapat:

l Apakah yang menyebabkan kamu berdusta hai manusia selepas hujah ini berkaitan pembalasan. Ini adalah ancaman kepada orang kafir seperti yang disebut oleh Muqatil.

l Siapa yang mampu dalam pendustaanmu dengan pahala dan balasan selepas nyata Allah mencipta manusia. Inilah pendapat al-Farra'.

Firman Allah SWT: Bukankah Allah hakim yang seadil-adilnya?

Syed Qutub berkata: Tidakkah Allah itu Pengadil Yang Maha Adil apabila Dia menetapkan hukuman-hukuman seperti ini? Atau tidakkah hikmat kebijaksanaan Allah mencapai matlamatnya dalam hukuman yang telah ditetapkan terhadap orang mukmin dan bukan mukmin.

Penutup

Al-Maraghi berkata: Allah SWT itu paling bijaksana mencipta dan mengatur. Oleh sebab itu, Allah SWT menetapkan wujudnya pembalasan amal bagi umat manusia.

Tujuan pembalasan ini supaya manusia tetap kekal pada martabatnya yang mulia menurut fitrah semulajadi mereka. Akan tetapi manusia telah menjatuhkan diri mereka ke martabat yang paling hina, lantaran kebodohan dan pengaturan yang salah.

Justeru, Allah SWT mengirimkan para rasul kepada manusia untuk memberi khabar gembira (petunjuk) dan menyampaikan ancaman. Para rasul ini diberi syariat untuk dijelaskan kepada manusia dan mengajak mereka ke jalan Allah SWT sebagai bukti sifat pemurah Allah SWT kepada manusia.

Keadilan Untuk Allahyarham Sa'aid & Adik Ahmad Nizamudin

TUMPAT: Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan, Datuk Husam Musa menyelar tindakan media yang memutar belit kejadian yang menimpa Sa’aid Mat Hassan, 56, kononnya mati akibat sesak nafas.

“Media arus perdana petang semalam melaporkan UPP menumpaskan seorang penyeludup terbesar di Malaysia.

Laporan itu adalah penganiayaan kerana memberi label ...buruk mangsa dan keluarga.

“Menjual beras dari Thailand adalah perniagaan tradisi masyarakat Kelantan sejak beratus tahun dahulu. Ia dilakukan mangsa bagi menyara anak isteri beliau,” kata Husam ketika berceramah di Kota Bharu malam tadi.

Husan juga adalah Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan.

Media arus perdana melaporkan, Sa’aid mati selepas ditahan anggota Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP) Pengkalan Kubor akibat sesak nafas yang kemudian disahkan meninggal dunia di Hospital Tumpat.

Bagaimanapun, keraguan timbul berikutan mulut mayat mangsa berbuih ketika ditahan.

Sa’aid sebelum ini meninggal dunia didakwa mati akibat dibelasah anggota UPP menyebabkan mereka bertindak menyerang penguat kuasa berkenaan pada pukul 9.20 pagi.

Semalam, Ahmad Nizamuddin Mohamad, 19, parah selepas terkena dua tembakan di rusuk kanan yang dilepaskan pegawai UPP.

Nizamuddin ditembak selepas didakwa menyerang empat anggota UPP di perkarangan Hospital Tumpat ekoran salah faham berhubung punca kematian bapa saudaranya, Said Mat Hassan, 56

Husam turut mengaitkan tindakan liar UPP itu dengan beberapa kes sebelum ini, antaranya kematian pembantu kepada exco kerajaan Selangor, Teoh Beng Hock, Aminulrasid Amzah dan ramai lagi.

“Tiada keadilan untuk mereka sehingga kini dan pelbagai alasan digunakan bagi menutup kes yang melibatkan salah laku mereka.

“Kerajaan sepatutnya mengambil pengajaran dari kebangkitan rakyat Tunisia dan Mesir apabila mereka tidak tahan dengan penindasan dan kekejaman pemerintah,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Salur itu.

Dipetik drp FaceBook: Keadilan Untuk Allahyarham Sa'aid & Adik Ahmad Nizamudin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...