TERKINI :

Saturday, February 12, 2011

Adun Sri Muda Kemuka Bukti Kukuh Umno Khianat, Hina Raja-Raja Melayu

Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Selamat Sejahtera. Terima kasih Yang Berhormat Tuan Speaker kerana memberikan ruang kepada saya terlibat sama-sama membahaskan Rang Undang-Undang yang dibentangkan di Dewan yang mulia ini pada hari ini.

Tetapi sebelum itu saya memohon untuk diberikan sedikit masa memandangkan hampir dua tiga minggu kebelakangan ini saya tidak mempunyai forum yang cukup untuk membalas hujah-hujah dangkal yang dikemukakan oleh Awang Selamat [Mingguan Malaysia] yang sudah semestinya oleh UMNO dan juga Barisan Nasional.

Pada hari ini Dewan yang mulia kita terpaksa membahaskan Rang Undang-undang pindaan ini, yang mana ianya adalah disebabkan oleh kesilapan yang telah dilakukan oleh pemerintah di zaman Barisan Nasional. Yang mana saya melihat oleh sebab mereka ini ingin mengampu pimpinan-pimpinan mereka di peringkat pusat, akhirnya mereka telah bertindak mengorbankan kuasa DYMM Sultan Selangor dan juga Kerajaan negeri.

Sebelum tahun 1993 Fasal 1 perkara 52 Undang-Undang Tubuh yang pada asalnya dengan jelas memberikan kuasa kepada DYMM Sultan Selangor bagi membuat pelantikan-pelantikan ke jawatan-jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri, Penasihat Undang-Undang Negeri dan Pegawai Kewangan Negeri. Fasal 1 yang asal sebagaimana yang dinyatakan dalam Rang Undang-Undang Pindaan ini jelas memperlihatkan melibatkan kepada semua yang berkaitan, iaitu DYMM Sultan Selangor, YAB. Dato' Menteri Besar Selangor dan juga Suruhanjaya Perkhidmatan yang berkenaan yakni Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, tidak ada satu pun pihak dalam pelantikan ini yang dikesampingkan.

Kita harus melihat kembali senario yang berlaku pada tahun 1993, yang mengakibatkan pindaan ke atas fasal 1 perkara 52 dibuat, pada ketika itu yang menjadi persoalan ialah berkenaan dengan kekebalan Raja-Raja dari tindakan undang-undang atas kapasiti peribadi Baginda seperti mana telah disebutkan oleh Yang Berhormat Hulu Kelang tadi, ianya bukan kerana dengan kuasa Raja-Raja tetapi oleh sebab Barisan Nasional, UMNO di Selangor ingin menunjukkan taat setia yang melampau kepada kepimpinan mereka di peringkat pusat maka mereka bertindak lebih jauh dengan meminda undang-undang tubuh Kerajaan Negeri Selangor 1959.

lni sejarah yang dicatatkan, akibatnya kuasa DYMM Sultan dimansuhkan dan menafikan peranan pihak Kerajaan Negeri dalam perkara berkaitan pelantikan tiga pegawai-pegawai utama perkhidmatan awam negeri ini. Jelas di sini mereka terkeliru dengan pindaan di peringkat Persekutuan yang hanya menyentuh kekebalan Raja-Raja Melayu tetapi mereka terlajak menyentuh sehingga ke peringkat membuang kuasa Raja-Raja Melayu.

lni telah mengakibatkan kita di Negeri Selangor ini tiada peranan dalam urusan pelantikan pegawai-pegawai kerajaan kita sendiri ini juga jelas dinyatakan oleh Ketua Setiausaha Negara, yang nyatakan pelantikan tiga pelantikan pegawai ini adalah di dalam bidang kuasa Suruhanjaya Perkhidmatan Awam tanpa perlu mendapat persetujuan ataupun pandangan Kerajaan negeri.

Cara pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor baru-baru ini jelas memperlihatkan keegoan, kesombongan dan kebiadaban Kerajaan Pusat dalam urusannya dengan kerajaan-kerajaan negeri terutamanya dengan kerajaan negeri pakatan rakyat di Negeri Selangor.

Tambah memeranjatkan terdapat segelintir daripada anggota perkhidmatan awam di Negeri ini yang sanggup menjadi budak-budak politik mereka di Putrajaya, sedangkan mereka seharusnya bersifat secara profesional, bebas, berkecuali dan setia kepada Kerajaan yang memerintah [dengan izin] mengikut government of the date Kerajaan yang pemerintah pada hari ini. Di sinilah watak-watak si kitol dan juga Raja Mandelia terdedah dan terlihat dengan jelas.

Yang menjadi persoalan kita ialah mengapa? Yang Amat Berhormat Dato' Menteri Besar tidak dirundingi, dimaklumi, dan dihormati di atas pelantikan YB. Setiausaha Kerajaan ini. Apa yang jelas akibat daripada tindakan dan mainan politik oleh pihak-pihak yang berkepentingan, Politik di Putrajaya yang menerima kesannya adalah Kerajaan negeri dan juga rakyat yang terbanyak di Negeri Selangor.

AL FATIHAH - Jom kita beraya di KERDAU pulak..

ADUN Kerdau meninggal dunia

ADUN Kerdau, Datuk Zaharuddin Abu Kassim daripada Umno meninggal dunia petang tadi.

NONEAllahyarham dikatakan menghembuskan nafas terakhirnya ketika dalam perjalanan ke hospital selepas dilaporkan terjatuh di bilik air rumahnya.

Menurut laporan Bernama, Ketua Polis Daerah Temerloh ACP Mohd Noor Mansor berkata pihak Hospital Sultan Ahmad Shah (HOSHAS) Temerloh mengesahkan Zaharuddin, 63, meninggal dunia
di hospital berkenaan pada jam 7.15 petang.

"Datuk Zaharuddin disahkan meninggal dunia akibat serangan jantung," katanya ketika dihubungi di Kuantan.

Sejak setahun lalu, Zaharuddin seringkali keluar masuk hospital kerana pelbagai penyakit.

Kali terakhir adalah pada November tahun lalu di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Hospital di Temerloh kerana tekanan darah yang tidak menentu.

Allahyarham juga sebelum ini pernah dimasukkan ke IJN pada 9 Mei tahun lalu apabila berlaku masalah pada buah pinggang dan jantungnya selepas menjalani pembedahan ulser usus.

azlanSementara itu, ahli parlimen Kuala Krau Datuk Ismail Mohamed Said berkata Zaharuddin yang terjatuh di dalam bilik air di rumahnya itu telah dibawa ke hospital dan dimasukkan di unit rawatan rapi, bagaimanapun disahkan meninggal dunia ketika diberi rawatan.

"Menurut pembantunya, Datuk Zaharuddin sebelum itu mengadu sakit perut dan pembantunya membawanya ke bilik air, tiba-tiba beliau terjatuh dan tidak sedarkan diri," katanya.

Ismail berkata allahyarham ketika itu sedang bersiap-siap untuk menghadiri majlis sambutan Tahun Baru Cina di Temerloh.

Dikebumikan esok

Beliau berkata jenazah allahyarham akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Paya Taram, Kerdau selepas Zohor esok.

Perkembangan itu menyaksikan pilihan raya kecil kali ke-16 bakal diadakan selepas pilihan raya umum 2008. Ia adalah pilihan raya kecil pertama di Pahang.

Mengikut undang-undang pilihan raya, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mesti mengadakan pilihan raya kecil dalam tempoh 60 hari.

Ketika ini, parti-parti politik sibuk membuat persiapan bagi pilihan raya kecil ke-15 bagi mengisi kekosongan kerusi dewan undang negeri Merlimau, Melaka akibat kematian Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan kerana sakit jantung.

Zaharuddin, 63, menang kerusi DUN Kerdau pada pilihan raya umum 2008 dengan majoriti 1,615 undi, menewaskan calon PAS, Hassanudin Salim.

12 wakil rakyat meninggal dunia

Kawasan tersebut mempunyai pengundi yang terdiri daripada 89 peratus Melayu, 6 peratus Cina, 3.7 peratus India dan 2.5 peratus kaum-kaum lain.

azlanSejak pilihan raya umum 2008, 12 wakil rakyat telah meninggal dunia akibat pelbagai penyakit termasuk serangan jantung, kanser, angin ahmar dan jangkitan paru-paru.

Daripada baki itu, tiga pilihan raya kecil terpaksa diadakan selepas wakil rakyatnya mengosongkan kerusi masing-masing - iaitu di paerlimen Permatang Pauh dan kerusi negeri di Penanti dan Bukit Selambau.

Pilihan raya kecil pula terpaksa diadakan di parlimen Batu Sapi apabila penyandangnya, Datuk Edmund Chong terbunuh dalam satu kemalangan jalan raya.

Jumlah pilihan raya kecil sepanjang tempoh tiga tahun lalu ini dianggap antara yang tertinggi dalam sejarah pilihan raya negara.

Velentine Day - Muzakarah J/kuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-71

Tulisan Ustaz Aizam Masod

http://epondok.files.wordpress.com/2011/02/4347649988_99bc3e6924_o.jpg

Terkejut juga penulis apabila mendapati masih ada pihak yang mempromosikan Hari Kekasih @ Valentine’s Day. Bukankah telah ada fatwa yang mengharamkan sambutan hari Valentine ini? Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-71 yang bersidang pada 22-24 Nov 2005 telah membincangkan Hukum Orang Islam Menyambut Perayaan Valentine’s Day. Muzakarah berpandangan bahawa ajaran Islam amat mengutamakan kasih sayang dan tidak ada hari tertentu di dalam Islam bagi meraikannya.

Oleh itu, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam.

Bukti-bukti Hari Valentine masih merupakan upacara ritual keagamaan umat Kristian iaitu :

i. Di dalam laman web Spiritrestoration.org: The Premier, Ecumenical Christian Website. A Resource For Mature Christians and Scholars di bawah topik Definition of religious Holy Days (Pengertian Hari-hari Suci keagamaan), di bawah indeks Saint Valentine’s Day menyebut bahawa: “Christian celebration of the love of God presented in Jesus and in the lives of Christian believers. St Valentine was a 3rd century martyr. This day is widely observed in the USA as a secular celebration of love.” Bermaksud : Perayaan Kristian terhadap kecintaan kepada Tuhan, dipersembahkan buat Jesus dan di kalangan penganut Kristian, St. Valentine merupakan syahid abad ketiga. Hari ini dilihat begitu meluas sekali dirayakan di USA sebagai perayaan cinta di zaman sekular.

ii. Termaktub di dalam laman web Catholic Encyclopedia pengiktirafan bahawa walau dalam apa jua versi berkenaan dengan St. Valentine, kesemua mereka adalah dianggap sebagai syahid. Petikan menyebut : At least three different Saint Valentines, all of them martyrs, are mentioned in the early martyrologies under date of 14 February. Bermaksud : Sekurang-kurangnya terdapat tiga orang St. Valentine yang berbeza, kesemua mereka merupakan syahid, ianya disebut sebagai golongan syahid yang terawal pada tarikh 14 Februari.

iii. Britain Broadcasting Company (BBC) News Online Network melaporkan pada hari Ahad, 14 Februari 1999 bahawa terdapat dakwaan daripada biarawan di Gereja St. John Duns Scotus di Glasgow, Scotland bahawa wujudnya tulang Valentine yang syahid, ianya merupakan servis istimewa hari Valentine pada hujung minggu serta diletakkan di ruang pameran sebagai pameran umum dengan termaktub di atas kerandanya tulisan ‘Corpus St. Valentine Martyris’. Dikatakan bahawa mayatnya telah diletakkan di ruang sayap Gereja St. Francis semenjak berabad lamanya, dan enam tahun lepas mereka baru sahaja meletakkannya di dalam keranda kayu di dalam kotak kadbod di atas almari berhampiran rumah gereja.

iv. Nama St. Valentine juga sering digunakan oleh gereja-gereja Roman Katolik bersempena mengingati jasa-jasa tokoh agama tersebut, seumpama:-
a. St. Valentine Church di Philadelphia, Pennsylvania
b. St. Valentine’s Catholic Church di Peru, Illinois
c. St. Valentine Church di Bethel Park, Pennsylvania
d. St. Valentine Church di Thonstetten, Moosburg, Munich
e. St. Valentine Church di Buffalo, New York

Adalah jelas bahawa tidak ada istilah Hari Kekasih atau Valentine’s Day dalam Islam. Hakikatnya, adalah tidak boleh orang-orang Islam menyertainya kerana hari tersebut adalah hari perayaan bagi umat Kristian berdasarkan asal-usul kemunculannya yang dipenuhi dengan unsur-unsur ritual keagamaan.

Apabila perayaan itu berunsurkan keagamaan, bergabung dengan mereka bermakna mengakui agama mereka dan meredhai kekufuran yang ada pada mereka. Maka para ulama berpendapat, bahawa umat Islam tidak boleh bergabung dalam dalam perayaan orang-orang kafir.

Senario menyambut Hari Kekasih yang berlaku di kalangan muda-mudi Islam juga merupakan antara faktor yang menyumbang kepada pergaulan bebas. Sungguhpun ia belum sampai ke tahap yang kronik, namun begitu apa yang lebih membimbangkan bukanlah setakat berutus-utus kad ucapan dan hadiah, atau meraikannya di kelab-kelab disko, tetapi dibimbangi muda-mudi ini sampai ke tahap menghadiahkan kehormatan diri demi membuktikan kecintaan dan kesetiaan.

Kesimpulan berjumpa Najib - UMNO Kedah ada cantas mencantas..!!

Persiapan PRU: Najib jumpa ketua bahagian Umno

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pagi ini memulakan pertemuan secara tertutup dengan ketua-ketua bahagian Umno seluruh negara di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur.

Beliau yang tiba tepat jam 8.30 pagidijangka meluangkan kira-kira 30 minit dengan beberapa kumpulan daripada setiap negeri yang membabitkan 152 ketua bahagian.

NONEMereka yang juga adalah ahli majlis tertinggi Umno, ahli parlimen, timbalan menteri dan menteri dikecualikan dalam pertemuan ini.

Sebelum ini, Najib berjumpa dengan ketua bahagian parti komponen BN ketika melawat Sarawak baru-baru ini dan beliau dijangka mengadakan pertemuan yang serupa di Sabah.

Bulan lalu, perjumpaan yang sama juga dianjurkan untuk ahli parlimen BN yang juga diadakan di ibupejabat Umno di PWTC.

Meskipun pelbagai pihak melihat tindakan Najib itu ada kaitannya kemungkinan parlimen dibubarkan supaya pilihan raya umum diadakan tetapi pengerusi BN itu telah menafikannya.

Sebaliknya, kata Najib, perjumpaan itu sebahagian daripada rancangan 'transformasi politik'.

Namun keghairahan mengaitkan perjumpaan itu pilihan raya umum terus berlarutan dengan beberapa pemimpin akar umbi Umno berkata najib memberi tumpuan khusus kepada negeri-negeri yang diterajui oleh Pakatan Rakyat.

Secara kebetulan, ketua-ketua bahagian dari negeri-negeri yang dikuasai oleh Pakatan mendahului perjumpaan dengan Najib.

Cantas mencantas

Pengerusi perhubungan Umno Kedah Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah berkata perdana menteri mengingatkan beberapa bahagian di Kedah supaya "mengurangkan isu dalaman" termasuk "cantas-mencantas".

Katanya, isu dalaman itu berlaku pada satu atau dua bahagian di negeri itu.

"Perdana Menteri meminta bahagian (bermasalah) untuk menyelesaikan masalah. Jika tidak selesai, padah akan diberikan oleh beliau," katanya.

Ahmad Bashah memberi contoh, bahagian Sungai Petani yang berlakunya insiden cantas mencantas.

Malah, katanya Najib yang juga presiden Umno sempena sambutan Thaipusam baru-baru ini secara khusus meminta bahagian Sungai Petani menyelesaikan masalah dalaman mereka itu.

"Beliau (Najib) minta kurangkan isu dalaman dan penyelesaian sudah bermula dengan mengadakan majlis pertemuan...Kita (perhubungan) negeri pun membantu menyelesaikan masalah," katanya.

"Gerakan Anti Ali"

Dilaporkan beberapa bulan lalu, kepimpinan bahagian dan akar umbi itu telah hilang keyakinan dengan ketua jawatan bahagian itu Ali Yahya sehingga mereka menubuhkan kumpulan "Gerakan Anti Ali" (GAA) bagi menentang kepimpinan beliau.

Ditanya bahagian lain yang menghadapi masalah dalaman, Ahmad Bashah yang juga ketua Umno bahagian Alor Setar enggan mendedahkannya.

Mengulas lanjut, beliau berkata seramai 14 ketua bahagian di Kedah memberi komitmen untuk menyelesaikan semua masalah demi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Pertemuan tersebut berlangsung selama satu jam setengah bermula jam 8.30 pagi tadi.

Pada pertemuan itu juga, Ahmad Bashah berkata ketua-ketua bahagian memberi komitmen bahawa peratus keyakinan untuk menawan kembali Kedah daripada Pakatan Rakyat "memang ada".

Katanya antara yang disarankan oleh perdana menteri adalah supaya kepimpinan Umno bahagian merapati pengundi muda

"Pengundi 21 tahun ke atas, perdana menteri minta kita temui dan rapati mereka.

"Perkara ini sangat mendapat perhatian oleh perdana menteri," katanya.

Sehubungan itu, Ahmad Bashah berkata Umno Kedah telah menyediakan pelbagai program untuk tujuan tersebut termasuk telah menyediakan senarai pengundi 21 tahun yang menjadi sasaran untuk ditarik menyertai Umno.

"Kita telah mengenalpasti seramai 170 ribu pengundi 21 tahun ke atas. Kalau separuh menyokong kita, kita akan menawan kembali negeri Kedah," katanya.

Rumah dirobohkan

Selepas Kedah, giliran seramai 12 ketua bahagian dari Pulau Pinang bersama-sama dengan perdana menteri.

Mereka telah memberi pandangan mereka masing-masing tentang usaha bagi memenangi pilihan raya umum akan datang.

Timbalan pengerusi Umno negeri Datuk Musa Sheikh Fadzir berkata perbincangan juga tertumpu bagaimana cara untuk menawan hati rakyat Pulau Pinang.

"Respon rakyat selepas 2008 telah berubah... Apa bezanya BN sebelum 2008 dengan kerajaan DAP...Jauh berbeza.

"(Sekarang) kita lihat ada gerai yang dirobohkan, rumah dirobohkan. (Tetapi) kita (pula) berbincang (dengan rakyat).

"(Jadi) rakyat boleh menilai kerajaan BN dan kerajaan DAP... Sekarang nampak rakyat Pulau Pinang sudah memahami," katanya kepada pemberita.

"Perdana Menteri juga telah bertanya kepada Umno Pulau Pinang mengenai status projek-projek yang dijanjikan kepada rakyat Pulau Pinang pada pilihan raya umum yang lalu," katanya.

Secara keseluruhan, prestasi Umno Pulau Pinang tidak menghadapi sebarang masalah kerana mereka selalu turun padang dan rakyat negeri itu kini telah sedar bahawa pemerintahan pembangkang jauh lebih buruk berbanding pemerintahan BN Nasional dahulu.

Ketua Penerangan Umno Selangor, Abdul Shukor Idrus pula berkata perjumpaan anggota Umno Selangor dengan perdana menteri banyak membincangkan mengenai perkembangan di kawasan masing-masing.

Katanya, Najib meminta semua ketua bahagian Umno di Selangor supaya terus berusaha untuk mendaftar ahli Umno yang belum didaftar sebagai pemilih.

Daftar pengundi muda

"Umno Selangor kini giat meningkatkan jumlah anggota Umno sebagai pengundi, terutamanya di kalangan golongan muda di Selangor.

"Kita yakin dalam masa yang terdekat ini dengan kesungguhan yang sedia ada kita akan berjaya mendaftarkan ahli-ahli Umno kita sebagai pemilih terutamanya ahli muda yang berusia 21 tahun dan ke atas," katanya.

Menurut Abdul Shukor terdapat kira-kira lebih 20 ribu ahli Umno di negeri itu yang masih belum mendaftar sebagai pengundi.

Menurutnya, jumlah tersebut tidak termasuk jumlah pengundi muda yang disifatkannya "ramai" di negeri berkenaan.

Katanya, terdapat bahagian yang mencecah sehingga 4,000 ahli Umno yang belum didaftarkan sebagai pengundi.


“Banyak orang muda yang belum mendaftar (sebagai pemilih). (Kebanyakan) mereka ahli Umno yang bekerja di kawasan industri.

"Jadi bahagian yang terdapat kawasan industri, kita mengenal pasti rancangan dan program (kepada mereka)

"Jika kita laksana dalam masa terdekat, kita yakin akan mendapat sokongan rakyat," katanya yang juga ketua bahagian Selayang.

Sehubungan itu, Umno Selangor mensasarkan tiga bulan untuk melaksanakan perkara tersebut.

Umno mempunyai lebih 400 ribu ahli di seluruh negeri itu, tambahnya yang juga ADUN Kuang.

Antara Jalan Raya & Pilihanraya...

PILIHAN JALAN RAYA BUKAN PILIHANRAYA

BANGUNAN NATIONAL DEMOCRATIK PARTI DI BAKAR


nota:
ini lah kebencian
ini lah kemarahan
ini lah jawapan kerana
menipu dalam pilihanraya!!!


PILIHAN JALAN RAYA BUKAN PILIHAN RAYA

Rakyat Mesir dan rakyat Arab yang bangun pada pagi ini melihat dunia telah berubah. Dunia baru ini bukan dunia yang ditempah dan di canai di Rumah Puteh atau Tel Aviv.

Dunia baru kali ini adalah dunia buatan mereka sendiri. Dunia ini ditempah di jalan raya.

Selama 30 tahun rakyat Mesir digula-gula dengan pilihanraya. Kali akhir tahun2005 di mana Mubarak dan National Demokratik Parti telah menipu dalam pilihanraya itu.

Husni Mubarak telah menggunakan Suruhanjaya Pilihanraya, Polis, Mukhabarat/SB, Soldadu untuk menipu, mengancam dan menekan pengundi agar memilih NDP dalam pilihanraya ini.

Husni Mubarak juga telah menolak:
- penggunaan dakwat
- menggunakan undi pos
- hanya NDP boleh ada laporan media
- hanya NDP boleh membuat iklan di media

Malah ada tempat tempat langsung tidak ada proses pengundian berjalan. Calon NDP terus menang.

Akhirnya warga Mesir telah memilih jalan raya. Hanya jalan raya dan bukan pilihanraya yang difajhami oleh trejim rejim zalim dan menipu.

Apabila Husni Mubarak telah diundurkan maka barulah boleh satu pilihanraya yang jujur, adil dan diyakini dapat dijalankan.

Sejarah telah menunjukkan yang zalim ganas hanya boleh dilawan dengan jalan raya bukan pilihanraya:

Ahmad Reza Pahlevi Raja Segala Raja Iran jatuh kerana jalan raya.
Marcos jatuh kerana jalan raya.
Suharto jatuh kerana jalan raya.
Park Chung Hee jatuh kerana jalan raya.

Emperor Bokassa jatuh kerana jalan raya.
Dan terakhir ini Hosni Mubarak jatuh kerana jalan raya.
Salut kepada mereka yang memilih jalan raya.

SEJARAH MANUSIA SESUDAH FIRAUN

Perhimpunan 18 hari di Dataran Tahrir adalah perhimpunan yang terbesar dalam sejarah dunia.

Belum pernah satu revolusi menjatuhkan seorang ditaktor diasak oleh sebagini ramai rakyat.

Belum pernah rakyat bangun dengan marah dan mendobrak rejim yang zalim.


AWAS DAN WASPADA

Bersedia untuk melihat revolusi ini dibajak.
Bersedia untuk melihat revolusi ini diselewengkan.
Seketul daging bernama Mubarak telah pergi.
Sistem yang menindas masih wujud.
Yang dilawan bukan daging tetapi sistem.
Ini hanya permulaan tetapi kamum pemodal dan kapitalis
antarbangsa sedang melihat dan merancang untuk memastikan Mesir
tidak kembali ke zaman Naseer – yang nasionalis dan sosialis.

Awas ! Tel Aviv sedang merancang.
Persoalan? Apakah pejanjian damai Mesir/Israel akan dilupuskan.
Perjanjian inilah yang menjadi kunci yang telah memandulkan Mesir
dari menjalan dirinya sebagai pemimpioan negara Arab.

KUASA AKHIRNYA DI TANGAN RAKYAT

Hari Valentine: Sensasi dan publisiti

Penulis terkenang sebuah lagu evergreen 'Sekuntum Mawar Merah Sebuah Puisi' ciptaan M Nasir nyanyian Alleycats yang telah dirakamkan lebih 20 tahun lalu yang masih malar segar ke hari ini.

david arumugam alleycatsAntara intisari lagu tersebut ialah 'sekuntum mawar merah, sebuah puisi, untuk gadis pilihan, ooooo...di bulan Februari...' Lagu yang mengasyikkan itu adalah pernyataan kasih sayang antara uda dan dara yang mana perantaranya ialah sekuntum mawar merah dan diberikan pada bulan Februari.

Lagu itu sekadar lagu dan hanya sebagai hiburan. Mujur hanya dinyatakan pada bulan Februari tanpa menyebut tarikhnya,14 Februari yang dikatakan adanya perkaitan dengan hari Valentine.

Oleh kerana lagu tersebut hanya disebut pada bulan Februari sahaja maka idea lagu tersebut tidak menjadi sebarang polemik walau sudah bertahun-tahun berkumandang. Dalam erti kata lain, hadiah kuntuman bunga mawar merah itu boleh dihadiahkan pada bila-bila tarikh pada bulan Februari tanpa mengaitkan hari Valentine.

Sebenarnya konsep kasih sayang dituntut dalam lslam.

Namun kasih sayang itu ada batasan-batasan yang tidak melanggar syariat. Kasih sayang antara suami isteri yang juga boleh dianggap sepasang kekasih, anak-anak dan ibu bapa, saudara mara dan ahli dalam keluarga. Atau dalam skop yang lebih luas kasih sayang sesama insan dan kehidupan.

Sebenarnya kasih sayang itu sepanjang waktu, sepanjang masa bukan pada hari-hari atau bulan tertentu sahaja. Kasih sayang itu adalah semata-mata kerana dan ke jalan Allah SWT.

Apa yang kita tidak mahu seperti mana yang dilaporkan dalam tempoh 9 tahun (2001-2010) kira-kira 260 ribu bayi lslam di negara kita dilahirkan tanpa nikah yang mana puratanya kira-kira 28 ribu setiap tahun.

Dalam konteks ini adalah wajib kita mengingatkan umat lslam khususnya para remaja lslam bahawa agar tidak terpedaya dengan tipu daya iblis laknatullah dan musuh-musuh lslam dengan kehidupan pergaulan bebas, seks rambang, ICT negatif dan mengambil kesempatan melakukan maksiat berselindung atas jenama hari Valentine dan sebagainya.

Justeru, isu hari Valentine yang menjadi sensasi dan publisiti usahlah difokuskan dengan kepercayaan penganut agama lain.

Apa yang penting pada penulis suatu penjenamaan semula harus diberikan kepada Hari Kasih Sayang ini seperti mana Hari lbu, Hari Bapa, Hari Wanita dan seumpamanya.

valentine day 130206Walaupun boleh disambut pada bila-bila masa tapi tidak salah dipilih pada bulan Februari tetapi tidak semestinya pada 14 Februari. la boleh ditetapkan pada 18 Februari, 21 Februari atau 28 Februari, terserahlah.

Dengan ini kita tidak memfokuskan Hari Kasih Sayang kepada para remaja sahaja tetapi kepada semua insan. Dengan penjenamaan baru ini lama kelamaan elemen-elemen maksiat boleh terhakis daripada minda dan tidak ada kaitan dengan sebarang kepercayaan dan agama.

Apakah menjadi kerisauan kepada para peniaga bunga dan cenderamata kerana akan terjejas perniagaan mereka itu adalah isu sampingan? Apa yang penting semua pihak harus berpijak di bumi nyata.

Kesimpulannya isu utama ialah masalah keruntuhan moral, pembuangan bayi, kejahilan konsep kasih sayang dan gejala maksiat . Ini bukan sahaja menjadi masalah pokok utama umat lslam dan remaja Melayu sahaja tetapi merupakan masalah bersama juga bagi penganut-penganut agama lain dan kaum-kaum lain di bumi Malaysia yang tercinta ini.

Justeru, suatu langkah membenteras gelaja-gejala negatif menjadi tanggung jawab semua pihak dan individu tanpa mengira fahaman politik, agama, budaya dan kaum.

Mahnessa A Kadir - Penulis ialah setiausaha agung Persatuan Pengamal Pendidikan Malaysia

Anwar Ibrahim - Tahniah rakyat Mesir!

http://www.thetimes.co.uk/tto/multimedia/archive/00107/mubarak4_107372d.jpg

Tahniah rakyat Mesir! Akhirnya selepas 18 hari berhimpun di Medan Kemerdekaan atau lebih dikenali sebagai Medan Tahrir, mereka berjaya memastikan Hosni Mubarak, seorang diktator yang memerintah selama 30 tahun, berundur dari tampuk pemerintahan. Rakyat Mesir akhirnya berjaya meruntuhkan tembok ketakutan yang selama ini mengepung mereka. Dihimpit kesusahan akibat kos sara hidup yang semakin melonjak, kadar pengangguran yang tinggi dan mual dengan keganasan pihak keselamatan, rakyat Mesir memilih untuk berdepan dengan aparat pemerintah yang terkenal memerintah secara kuku besi.

Saya berharap pengorbanan rakyat Mesir tidak akan disia-siakan begitu sahaja. Kebangkitan ini sewajarnya disusuli dengan usaha memulihkan Perlembagaan, sistem keadilan serta pilihanraya yang adil dan telus. Majlis Tertinggi Tentera yang kini mengambil alih kuasa dari Mubarak sewajarnya segera mengembalikan kuasa kepada rakyat.

ANWAR IBRAHIM

UMNO dedah RAHSIA untuk serang PAS.. Jadi nganga laa buat la sesuatu..!!

PASIR PUTEH, 11 Feb (Bernama) -- Umno Kelantan akan menekankan kepada empat aspek yang diyakini boleh menjamin kemenangan Barisan Nasional (BN) di negeri itu pada pilihan raya umum akan datang.

Aspek tersebut ialah berhubung program gerak saraf, pendaftaran pemilih baru, jentera penerangan dan tarikan pengundi luar yang akan diperkuatkan lagi.


"Jika empat perkara ini diberi tumpuan khusus, tidak ada sebab BN tidak mampu memenangi Kelantan pada pilihan raya umum ini.

"Sebab itu kita adakan Konvensyen Umno ini bagi mencari kata sepakat bagaimana empat aspek ini boleh diperkasakan dan Alhamdulillah ia telah berjalan lancar dan menuju landasan yang tepat," kata Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed kepada pemberita selepas menutup Konvensyen Umno Kelantan di sini yang dihadiri lebih 3,000 anggota parti pelbagai peringkat.

Beliau berkata anggota Umno Kelantan kini nampak begitu bersemangat terutama selepas pelancaran program Gelombang Merah baru-baru ini bagi memenangi lebih 23 kerusi Dewan Undangan Negeri dan lebih tujuh kerusi Parlimen.

BN Kelantan kini menduduki tujuh kerusi daripada 45 kerusi DUN dan dua kerusi daripada 14 kerusi Parlimen.

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata masalah bekalan air dan kebajikan rakyat di Kelantan akan diberi perhatian oleh Umno dalam usaha membantu rakyat.

-- BERNAMA

Menteri: Jejantas RM10 juta dibiayai KLCC bukan k'jaan

Kos pembinaan jejantas RM10 juta yang menghubungkan Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) dengan Hotel Impiana KLCC sepanjang 153 meter, ditanggung sepenuhnya anak syarikat Petronas iaitu KLCC (Holdings) Sdn Bhd.

NONEMenteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata kerajaan tidak terbabit langsung dalam perkara itu, dan beliau serta Datuk Bandar Kuala Lumpur juga tidak ada kaitan langsung dalam pemilihan kontraktor.

"Pelantikan kontraktor pembinaan juga adalah melalui proses tender yang ketat dan 100 peratus dikendalikan oleh pihak KLCC," katanya dalam satu kenyataan.

Beliau turut menjelaskan pembinaan jejantas berhawa dingin yang dilengkapi empat eskalator automatik serta lif untuk kegunaan warga emas dan orang kelainan upaya (OKU) itu dibuat atas dasar tanggungjawab sosial korporat KLCC untuk keselesaan rakyat.

"Ia juga dibuat menggunakan bahan berkualiti tinggi, lengkap dengan ciri-ciri keselamatan seperti CCTV (kamera litar tertutup) yang dihubungkan terus kepada Polis Diraja Malaysia dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, selain pemasangan jubin khusus untuk OKU," katanya.

NONEJusteru, Raja Nong Chik berkata dakwaan ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar bahawa projek itu satu pembaziran serta menelan kos terlalu tinggi, adalah tidak berasas sama sekali.

"Dalam keghairahan berbuat demikian, janganlah sampai hendak menidakkan projek yang sememangnya mengutamakan keselesaan rakyat," katanya.

Isnin lalu, beliau mengumumkan kos sebanyak RM10 juta digunakan bagi menyiapkan jejantas itu, yang merupakan fasa pertama projek pembinaan jejantas sepanjang 12 kilometer, bagi menghubungkan jalan utama di Kuala Lumpur dengan stesen pengangkutan awam.

Sehari selepas itu, Nurul Izzah mempersoalkan sama ada kos secara purata RM70,422 semeter yang digunakan dalam projek itu menggunakan wang rakyat, dan sama ada tendernya dibuat secara terbuka. [Malaysiakini]

TAHNIAH BUAT RAKYAT MESIR: SUARA RAKYAT KUASA PENENTU

KENYATAAN MEDIA

LAJNAH ANTARABANGSA
DEWAN PEMUDA PAS PUSAT
12 FEBUARI 2011/ 9 RABIUL AWAL 1432
TAHNIAH BUAT RAKYAT MESIR: SUARA RAKYAT KUASA PENENTU

Lajnah Antarabangsa Dewan Pemuda PAS Pusat (LA DPPP) mengucapkan tahniah diatas kemenangan kuasa rakyat Mesir diatas perletakkan jawatan Hosni Mubarak sebagai Presiden Mesir setelah diasak oleh rakyat selama 18 hari.

Kemenangan ini bukan hanya kemenangan rakyat Mesir tetapi kemenangan umat Islam serantau. Hosni Mubarak bukan sahaja bertindak zalim dan diktator kepada rakyatnya tetapi kepada ummat Islam sedunia apabila beliau bersekongkol dengan kerajaan zionis Isreal dalam membunuh ummat Palestin yang tidak berdosa.

Kesungguhan Mubarak untuk tidak membenarkan bekalan ubat-ubatan dan makanan melalui sempadan negaranya di Rafah bagi membantu ummat Palestin di Gaza yang di tadbir oleh Hamas jelas membelakangkan isi hati dan naluri ummat Islam dunia amnya. Melalui persefahamannya yang intim dengan Israel dan Amerika Syarikat, Mubarak telah sanggup untuk menggadaikan prinsip dan aqidah perjuangan Islamnya demi untuk menjaga hubungannya dengan kedua-dua Negara ini.

Didalam negaranya sendiri, selama hampir 30 tahun pemerintahan kuku besinya, beratus-ratus ulama dan ribuan rakyatnya telah dipenjara dan ada yang hilang tanpa di kesan kerana di tuduh menentang kerajaan. Demokrasi di sekat, kebebasan bersuara dibatas, media di kongkong dan ekonomi hanya di kawal serta dibahagikan dikalangan kroni. Kesabaran rakyat Mesir akhirnya telah memberikan satu natijah yang luar biasa.

LA DPPP juga berharap pihak berkuasa tentera tidak menyalah gunakan kuasa mereka dalam mana peralihan ini. Satu jawatankuasa sementara perlulah dibentuk dikalangan parti-parti politik di Mesir untuk segera mengadakan pilihanraya pemilihan Presiden dan bukannya diuruskan oleh pihak Tentera. OIC umpamanya perlulah menghantar wakil bagi mamantau perjalanan peralihan ini daripada campur tangan asing terutamanya Israel dan Amerika Syarikat yang sangat khuatir dengan perkembangan terkini ini.

LA DPPP sendiri akan segera menghantar wakil ke Mesir bagi meninjau perkembangan terkini.Tahniah buat rakyat Mesir ! Syabas Ummat Islam serantau !


RAJA AHMAD ISKANDAR RAJA YAACOB
Pengerusi
Lajnah Antarabangsa
Dewan Pemuda PAS Pusat

GILIRAN SIAPA SELEPAS HOSNI MUBARAK?


Hosni Mubarak akhirnya tunduk kepada kuasa rakyat melepaskan jawatan sebagai Presiden Mesir selama lebih 30 tahun dalam usianya mencecah 82 tahun. Perletakan jawatan Hosni Mubarak disambut bagaikan pesta penuh kesyukuran oleh jutaan rakyat Mesir.

Kejayaan dicapai tidak diperolehi secara mudah setelah nyawa dan darah rakyat menjadi galang ganti. Kebangkitan kuasa rakyat di Timur Tengah memberi isyarat cukup jelas kepada semua diktaktor yang masih berkuasa di serata dunia.

Sejarah perjuangan rakyat Mesir khususnya melalui Ikhwanul Muslimin melalui episod ngeri sepanjang kekuasaan diktaktor Mesir ini serta pemimpin sebelumnya. Ribuan rakyat dipenjarakan serta ditahan tanpa bicara. Mengalami pelbagai penderitaan dan penyiksaan. Tidak kurang juga yang syahid sama ada di hujung senjata atau di tali gantung.

Siapa sangka, Hosni Mubarak yang menjadikan negaranya sekutu kuat Amerika dan Israel serta memiliki armada tentera yang cukup kuat dan canggih tumbang kepada kuasa rakyat yang hanya bersejatakan semangat dan keazaman untuk melihat keadilan dan reformasi serta tuntutan rakyat diberi keutamaan.

Kebangkitan rakyat sebelum ini di Tunissia kemudian merebak ke bumi Mesir dan masih bersemarak di Jordan dan Algeria memberi mesej yang cukup jelas kepada rakyat bahawa bukan mustahil walaupun dalam serba kekurangan kuasa pemimpin yang zalim, menindas, rasuah, skandal, terlibat dengan pelbagai penipuan dan penyelewengan dapat ditumbangkan.

Maka, rakyat seluruh dunia kini menunggu dan terus menunggu siapa pula selepas Hosni Mubarak? Ternyata janji Allah itu benar, kemenangan pasti datang dan kebatilan akan lenyap. Cuma menanti masa dan ketikanya sahaja. Ayuh para perjuangan kebenaran teruskan langkah dan pengorbanan...Kebenaran pasti datang! [Angkasanuri]

Malaysia Tidak Akan Berevolusi Sampai Bila-Bila

http://www.perisik-rakyat.com

http://www.anwaribrahim.info/wp-content/uploads/2008/11/najib-razak-2009-pm.jpg

Beberapa hari sebelum Umat Islam menyambut Maulidur Rasul, para Pejuang Rakyat di Mesir menerima hadiah paling bermakna iaitu Kemenangan Rakyat dalam menolak kuasa pemimpin yang zalim. Alhamdulillah syukur kepada Allah (maaf, UMNO/BN tidak wujud di Mesir, jadi tiada ucapan dan banner terima kasih UMNO/BN di Mesir).

Lebih kurang jam 12 tengah malam waktu tempatan (Malaysia), jurucakap Presiden Mesir mengumumkan pengunduran dan perletakan jawatan Hosni Mubarak dan ianya disambut dengan gembira oleh para pejuang Mesir di dataran Tahrir. Perjuangan selama 18 hari akhirnya terbalas dengan 1 sejarah paling manis bagi mereka yang berkenaan dan pastinya akan terpahat dalam lipatan sejarah dunia.

Begitulah kuasa rakyat yang seringkali dilupakan oleh para pemerintah yang sepatutnya berkhidmat untuk rakyat. Sebelum ini, pemerintah Tunisia pernah melupakan kuasa rakyat dan akhirnya telah digulingkan oleh kuasa yang telah dilupakan iaitu kuasa rakyat. senario yang berlaku di Tunisia menjadi inspirasi kepada rakyat Mesir... mereka berjaya seperti Tunisia, kemudiannya merebak ke Yemen dan seterusnya Algeria juga kemungkinan besar akan mengalami perubahan yang sama.

Para pejuang di Algeria telah bersedia sepenuhnya untuk memulakan agenda perubahan pada hari sabtu ini dan mereka khabarnya tidak akan membatalkan rancangan mereka walau dengan apa cara sekalipun dan walau apa rintangan sekalipun. alah bisa, tegal biasa.

Kebangkitan rakyat semakin hari semakin merimaskan pemerintah-pemerintah zalim kuku besi dan di Malaysia sendiri, bahangnya semakin terasa. saban hari, KERAjaan Pusat seakan terlalu terdesak untuk mengingatkan rakyat akan pentingnya "kesinambungan keamanan" sebagaimana yang telah kita nikmati selama ini.

Nampak ianya sebagai 1 tindakan dari Diktator yang berada dalam ketakutan.

Memang wajar dan sewajibnya KERAjaan Malaysia berasa takut akan kebangkitan rakyat setelah lebih 50 tahun anak beranak dan kroni-kroni yang sama mentekedarah hasil bumi Malaysia sehinggakan beberapa Negeri yang terkenal Kaya dengan hasil bumi di Malaysia berjaya menduduki tangga teratas dalam graf negeri termiskin di Malaysia. Sabah, Sarawak dan Terengganu telah menjadi hamba abdi kepada KERAjaan Pusat selama lebih dari 30 tahun.

Ke 3-3 Negeri tersebut sebelum ini dan sekarang masih menjadi Negeri pengeluar Minyak dan Gas asli yang hasilnya mencecah billion ringgit Malaysia setahun dan ke 3-3 Negeri tersebut menikmati 5% dari hasil dari galian tersebut tetapi ke 3-3 Negeri tersebut berada agak terkebelakang (sebenarnya buak "agak", lebih kepada "sangat-sangat" terkebelakang) dari sudut kemajuan jika dibandingkan dengan lain-lain Negeri di Malaysia yang tidak mempunyai "emas hitam" kebanggaan itu.

Malaysia juga dengan perolehan hasil galian tersebut menjadi "bank duit" kepada cukong-cukong darat yang hampir kesemuanya dilindungi oleh KERAjaan Pusat. Hasil-hasil yang sepatutnya digunakan untuk pembangunan, membiayai rakyat yang berada dalam lingkungan "kurang mampu" dan lain-lain keperluan asas rakyat telah diselewengkan kepada cukong-cukong atas nama "pembangunan".

Yang dinikmati oleh rakyat terbanyak selama ini hanyalah "kepayahan" dan KERAjaan sekian lama hanya pandai "menasihati" rakyat supaya "berjimat cermat" dalam menguruskan perbelanjaan.

Ya... rakyat WAJIB berjimat cermat kerana agihan kekayaan Negara Malaysia kepada pemegang kad pengenalan yang tertulis "warganegara Malaysia" didiskriminasi oleh pemerintah selama ini.

Rakyat WAJIB berjimat cermat manakala pemerintah pula boleh sahaja bermewah-mewah menikmati kekayaan yang tak mungkin akan dinikmati oleh rakyat kebanyakan. slogan "1Malaysia - Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan" hanya diguna pakai ketika majlis-majlis keramaian, pilihanraya kecil dan juga dimulut pemerintah.

Kenyataannya, slogan tersebut hanya semata-mata slogan untuk mengabui mata, fikiran dan memperbodohkan rakyat. selagi mana rakyat kebanyakan berada pada paras "bodoh" yang dikehendaki pemerintah, maka KERAjaan akan terus "berjaya" dengan "slogan".

Pakcik-pakcik dan makcik-makcik di kampung tidak pernah tahu akan kewujudan jejantas yang nilai pembinaannya ialah sebanyak lebih kurang RM70,000.00 semeter. mereka juga tidak tahu kapal tempur jenis apakah yang nilainya sebanyak lebih kurang RM1,000,000,000.00 setiap unit dan mustahil juga untuk mereka tahu menara bagaimanakah yang mahu dibina KERAjaan Pusat sehingga nilainya mencecah RM9,000,000,000.00.

Yang pakcik-pakcik dan makcik-makcik di kampung tahu ialah, setiap penggal, gerombolan berbaju biru berlambang dacing akan datang kerumah mereka bersama beberapa kertas bernilai RM100.00 beserta beberapa helai kain pelikat, batik, beras, gula, minyak dan lain-lain keperluan asas yang pasti akan habis dalam masa tak sampai sebulan.

Terima Kasih KERAjaan Pusat.

Itu sedikit sebanyak cerita pemerintah Negara Malaysia yang partinya diangkat (oleh ahli parti) sebagai KERAjaan. orang-orang bodoh ini diberi kepercayaan untuk menyebarkan dakyah bahawasanya hanya parti dacinglah yang boleh membawa kebahagiaan kepada rakyat (hidup Dacing..!).

Revolusi

Malaysia masih berada jauh dari kemungkinan berlakunya "kebangkitan rakyat" atau "Revolusi" sepertimana yang berlaku di Tunisia, Mesir dan Yemen walaupun Malaysia juga mempunyai masalah yang sama dengan ke 3-3 Negara tersebut iaitu "1st Lady" yang boros dan juga suami (isteri) yang boroi.

Kemungkinan untuk berlaku "kebangkitan rakyat" hanya boleh berlaku sekiranya apa yang berlaku di Timur Tengah hari ini berlaku pada tahun 1998 iaitu pada Zaman Kebangkitan Reformasi. hari ini setelah 10 tahun Zaman kebangkitan Reformasi, 4 Negeri di Malaysia diterajui oleh Pakatan Rakyat dan ini sedikit sebanyak telah meredakan kemarahan pada rakyat yang berada di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat.

Ini kerana di 4 Negeri tersebut, rakyat menikmati berbagai kemudahan yang sepatutnya telah lama dinikmati oleh mereka dan apa yang dinikmati oleh mereka pada hari ini, amat disenangi oleh mereka-mereka yang berada di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat.

Untuk bangun memberontak dijalanan, adalah 1 perkara yang mustahil pada hari ini kerana faktor ini kecualilah semua negeri berada di bawah pemerintahan KERAjaan UMNO/BN yang terkenal dengan kerakusannya.

Reformasi 1998 tercetus kerana majoriti Negeri berada dibawah pemerintahan kuku besi dan pro rasuah UMNO/BN, jadi faktor kepada kebangkitan Reformasi pada tahun 1998 adalah kerana penindasan yang berlaku di semua negeri di Malaysia kecuali Kelantan. Rakyat bangun memberontak kerana kehidupan mereka ditindas oleh KERAjaan yang sama.

Lagi pula, Negara Malaysia cukup-cukup terkenal dengan penduduk MeLAYUnya yang sangat "sejuk". hari ini kepala diterajang, 5 minit kemudian sudah lupa kejadian. subuh tadi makan pelempang, matahari belum naik dah lupa pada pelempang... betul cakap Mahdey - MeLAYU mudah lupa.

Malaysia tidak akan berevolusi sampai bila-bila. tidak akan berevolusi sampai bila-bila sebab MeLAYU mudah lupa.

Pemerintah Tunisia dan Mesir tumbang kerana mereka memerintah Negara yang rakyatnya sensitif dan pemuda-pemudinya bijak. kalau pemerintah Tunisia dan Mesir memerintah Malaysia, aku yakin sampai 50 tahun akan datang walaupun dah mati, ke 2-2 pemerintah tadi pasti masih memegang jawatan mereka.

Silapnya pemerintah Tunisia dan Mesir yang digulingkan tempohari tidak berada dalam UMNO/BN. kalau tidak, pasti mereka masih selesa makan tidur beralaskan duit hasil negara tanpa perlu takut pada kebangkitan rakyat.

Mereka tidak pernah belajar dari UMNO/BN bagaimana mahu menghadapi kebangkitan rakyat. pemerintah Malaysia sudah berkali-kali menghadapi kebangkitan rakyat tetapi kesemuanya dimenangi oleh pemerintah. rakyat tidak pernah menang.

Mungkin lain-lain bakal pemimpin Negara Luar patut belajar dari Pemerintah Negara Malaysia ilmu mengekalkan kuasa kerana di Malaysia terbukti - Pemerintah yang korupsi akan sentiasa menjadi pemerintah... patah tumbuh, hilang berganti...

Di Malaysia, turun pemerintah yang zalim, diganti dengan yang zalim juga, turun juga yang zalim, diganti pula dengan yang zalim.

Kalau Aiman tak kesah, tak kan rakyat nak marah..?

Alahai BN/UMNO.. patut la takmau debat.. dengan Rafizi pun hangpa dah terkucil

Nama Rafizi Ramli mula dikenali umum secara dekat setelah beliau mengumumkan hasratnya bagi merebut jawatan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) tahun lalu.Ketika itu,ramai yang bertanya akan siapakah Rafizi ini memandangkan namanya sebelum itu tidaklah sebegitu dikenali berbanding Cikgu Badrul Hisham Shaharin mahupun Shamsul Iskandar Md Akin.

Walaubagaimanapun, adalah menarik untuk mengenali Rafizi dengan lebih dekat,apatah lagi beliau dan pasukannya dilihat sebagai "dream team" kepada Anwar Ibrahim.Pun begitu, penarikan diri beliau pada saat-saat akhir masih lagi menjadi tanda tanya.

Jika dilihat secara kasar,kelihatannya Rafizi adalah seorang yang tidak berani mengambil risiko dan penakut. Apapun,tindakan itu khabarnya dibuat setelah Shamsul Iskandar membuat pusingan U bagi bertanding semula jawatan Ketua Pemuda pada saat-saat akhir.

Selepas itu,Rafizi seolah tenggelam begitu sahaja.Walaubagaimanapun,nama Rafizi diperkatakan semula apabila PKR menawarkan Rafizi untuk berdebat dengan Ketua Pemuda Umno,Khairy Jamaluddin mengenai Buku Jingga yang telah dilancarkan oleh Pakatan Rakyat.Di peringkat parti,Rafizi adalah Pengarah Strategi PKR.Walaubagaimanapun,sehingga kini masih belum ada tanda-tanda bahawa debat dua penjuru Khairy-Rafizi menjadi kenyataan dalam masa terdekat ini.

Setelah isu cabar mencabar dalam debat yang mengaitkan beberapa nama seperti Anwar,Najib,Khairy, Nazri Aziz dan Ummi Hafilda, cabaran itu akhirnya reda begitu sahaja.

Walau bagaimanapun,pada minggu lepas RTM telah menyiarkan satu diskusi tiga penjuru antara wakil Barisan Nasional,Pakatan Rakyat dan wakil akademik untuk berdiskusi mengenai Buku Jingga Pakatan Rakyat dalam Bicara Rakyat yang menampilkan Ahli Parlimen Hulu Selangor, P.Kamalanathan,Pengarah ISIS Datuk Dr. Mahani Zainal Abidin dan Rafizi sendiri.

Ramai penonton berasa terkejut dengan usaha RTM itu yang sudah lama tidak menjemput wakil-wakil pembangkang ke studio terutamanya pada zaman Najib ini.Untuk rekod,pada satu masa dahulu RTM ada menyiarkan debat tiga penjuru selama satu jam yang menampilkan wakil kerajaan, pembangkang dan akademik.

Selain itu juga,siaran debat tersebut juga tidak mendapat hebahan yang menyeluruh sehingga ramai penonton yang tidak berkesempatan untuk menyaksikan debat tersebut di TV1. Malah,penulis sendiri hanya sempat mendengar perbincangan lima minit yang terakhir pada malam itu.Walaubagaimanapun, para pembaca boleh menonton debat tersebut di youtube ataupun menerusi rakaman video di bawah ini:Seawal diskusi tersebut berlangsung,Rafizi diserang tiga penjuru,bukan sahaja oleh wakil Barisan Nasional tetapi juga oleh wakil akademik yang sepatutnya berkecuali,malah moderator sebagai pengemudi majlis turut menyerang Rafizi Ramli.Selain itu,hanya dua pemanggil telefon yang tidak menghentam Rafizi selain komen terpilih di facebook juga turut sama memperlekehkan buku jingga.

Walaupun Rafizi diserang daripada banyak penjuru,beliau tetap cool dan mampu menjawab segala tuduhan demi tuduhan dengan baik dan membunuh segala hujah yang telah dibuat oleh lawannya.Seperti mana yang dinyatakan oleh seorang pemanggil yang bernama Sudin,"Hujah panel kedua masuk akal,panel ketiga masuk akal,tapi panel yang prtama,apa yang dia cerita saya tak paham".

Debat pada malam itu kelihatannya seolah-olah antara Dr.Mahani dan Rafizi,di mana Kamalanathan langsung tidak berwibawa untuk berbincang dalam soal ekonomi.Penulis sendiri berasa pelik,adakah pihak Barisan Nasional sudah tidak ada pakar ekonomi sehingga mereka hanya menghantar seorang wakil yang tidak berautoriti dalam ekonomi?

Apapun,hujah-hujah yang baik daripada Rafizi itu membawa penulis untuk meneliti lebih lanjut akan siapa sebenarnya Rafizi Ramli ini.

Klik imej untuk lebih jelas

Dilahirkan di Besut,Terengganu pada tahun 1977,Rafizi Ramli menerima pendidikan awal Sekolah Kebangsaan Sultan Ismail,Kemaman, beliau kemudiannya menyambung pelajaran ke Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK) dari tingkatan satu hingga lima.Ketika di MCKK,kepimpinan dan kebijaksanaan Rafizi terserlah apabila bergiat aktif dalam kokurikulum terutamanya dalam bahas selain sangat cemerlang dalam pendidikan sehingga mampu menjadi pelajar terbaik SRP dan SPM.Malah,pelbagai anugerah diberikan atas kecemerlangan beliau termasuk Anugerah Carey/Bolkiah dan Pingat Emas Kesatuan Pelajar.

Kecemerlangan Rafizi terbukti apabila belumpun diumumkan keputusan SPM,beliau telah mendapat biasiswa daripada Petronas dan Esso dalam Kejuruteraan Elektrik dan Geologi.Hasilnya,Rafizi menyambung pelajaran dalam A-level di Morrison's Academy,Scotland dan Ijazah dari Leeds University dalam Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik.


Selain itu,Rafizi juga telah memulakan kariernya di Jeffreys Henry Chartered Accountants, London sebelum bekerja sebagai pengurus di beberapa buah anak syarikat Petronas dan Pharmaniaga Bhd.Untuk rekod, jawatan terakhir Rafizi pada masa sekarang adalah menjadi Ketua Eksekutif di Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor bermula pada tahun 2009.

Dalam bidang politik pula,Rafizi adalah Pengarah Strategik PKR dan Bendahari PKR Negeri Terengganu.Di peringkat cabang pula,Rafizi adalah Ketua Cabang PKR Kemaman.Oleh itu,pada pandangan penulis adalah wajar sekiranya Rafizi diangkat sebagai calon Pakatan Rakyat di Terengganu dalam Pilihanraya Umum ke 13 nanti.Seperti yang diketahui umum,terdapat dua kerusi Parlimen buat PKR di Terengganu iaitu Kemaman dan Dungun.Secara autoritinya,mungkin Rafizi boleh menjadi calon PKR di Kemaman,namun itu bukanlah jalan selamat buat beliau memandangkan Kemaman adalah antara kubu Umno,malah Bahagian Umno yang mempunyai ahli teramai adalah di Bahagian Kemaman.

Oleh itu,kerusi terbaik buat Rafizi bagi penulis adalah di Parlimen Dungun sekiranya status quo PKR di Dungun masih dipersetujui oleh Pas.Dungun diketahui adalah antara satu kawasan terkuat Pas di Terengganu selepas Marang dan Kuala Terengganu,hampir sama kekuatannya dengan Parlimen Kuala Nerus.Untuk rekod,dalam Pilihanraya Umum yang lalu,Dungun ditandingi oleh calon luar iaitu Shamsul Iskandar manakala Kemaman ditandingi oleh Cikgu Faris Musa.Ataupun jika Rafizi hendak di bawa ke peringkat negeri pun, kerusi paling selamat buatnya mungkin adalah di Dun Bandar.

Apapun,penulis melihat bahawa kehadiran Rafizi dalam persada politik negara adalah sinar baru untuk politik negeri Terengganu.Sudah tiba masanya Terengganu menerima ahli parlimen yang berfungsi di Dewan Rakyat. Setakat dua penggal Umno menguasai banyak Parlimen di Terengganu,ternyata ahli Parlimen Terengganu sekadar menjadi pemenuh korum di Parlimen.Itupun mujurlah ada wakil Marang dan Kuala Terengganu,jika tidak senyap sunyilah suara Terengganu di Parlimen.

Semoga Rafizi Ramli terus cemerlang dalam karier politiknya.

Patut la Najib menikus..sebab dia tahu nanti dia yang akan demam..!!

Ceh! Bikin Malu Orang Hulu Selangor!!!Ceh!!
Hujah dan soalan macam YB Kamalanathan ni..
Teman pun boleh bagi!
Soal pasal Tiang letrik di Hulu Selangor...
Kompom pasal Bukit Beruntung!
Teman pun tak pernah tahu berapa batang tiang..
Tapi teman taulah isunya..

Memang kegagalan Khir Toyo & the regime!
So, Kerajaan PR telah membanntu sedaya upaya hinggakan pernah Kerajaan PR melalui exconya Dr Hassan Ali bayarkan bil letrik yang mencecah jutaan ringgit ke ratusan ribu ke..
Jumlah sejak dari zaman BN dulu lagi!

Lepas tu YB ni meleret-leret hinggakan hal Kesultanan Selangor dan Perak laaa.
Adehhh!!

Heran gak.. Apa motif RTM jemput YB ni bercakap soal ekonomi?
Takde sebutir habuk pun pasal ekonomi yang dia cakap melampaui pengetahuan teman yang failed subjek Perdagangan Tingkatan 4 nih!

Teman tak kenal sangat wakil PR-PKR ni..
Tapi apa-apa pun, teman bangga kamu duk dalam PR..
Jangan melompat udahhhh!!!

wakakakaka!

Tahniah buat mangkuk-mangkuk di Hulu Selangor ni yang mengundi YB Kamalanathan masa PRK hari tu... Inilah hakikat kepala hotak dia.. No Class! wakakakaak!

Surau Perwaja : Kuliah Mesti Hadir

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/165379_188434684508322_100000253766128_629686_8077479_n.jpg

Harga padi di Kedah kekal RM1,050 satu tan

ALOR SETAR 11 Feb. - Pesawah di negeri ini akan menikmati harga jualan padi yang sama seperti musim lalu iaitu pada kadar RM1,050 satu tan metrik.

Pengerusi Penyelaras Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA), Ahmad Radin berkata, ketetapan harga jualan bagi Musim II 2010 itu dipersetujui menerusi perbincangan antara semua pihak yang terlibat dalam industri padi di negeri ini pada 25 Januari lalu.

Katanya, selain PPK MADA, turut serta dalam perbincangan tersebut ialah pengilang-pengilang beras bumiputera dan swasta di seluruh Kedah, wakil syarikat Padiberas Nasional Bhd. (Bernas) dan Bahagian Kawal Selia Padi dan Beras Negara.

"Setelah meneliti pelbagai aspek, satu persetujuan bersama dicapai iaitu harga jualan padi bagi musim ini ditetapkan sama seperti Musim I 2010," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Ahmad berkata, harga yang dipersetujui itu diterima baik oleh para pesawah kerana sehingga kini PPK MADA tidak menerima sebarang rungutan mengenainya.

Menurutnya, antara kawasan yang hampir selesai menuai padi adalah di Wilayah IV MADA (Yan) dan sebahagian di Wilayah III MADA (Pendang dan sebahagian Kota Setar).

"Kawasan-kawasan ini tidak terjejas dengan banjir besar yang melanda Kedah dan Perlis awal November lalu manakala di wilayah lain proses penuaian sedang berlangsung," katanya.

Dalam pada itu, Ahmad menasihatkan kepada pesawah-pesawah yang belum menuai tanaman mereka supaya berhati-hati dengan ancaman sejenis kulat dikenali sebagai karah padi yang boleh mengakibatkan kemusnahan kepada pokok padi.

Katanya, ancaman itu dikesan di beberapa kawasan apabila daun padi bertukar menjadi perang dan serangan kulat berkenaan boleh menyebabkan akar pokok padi mati.

''Penyakit karah padi boleh merebak dengan cepat sama ada melalui tiupan angin atau aliran air. Sehubungan itu, saya meminta para petani supaya mengambil perhatian serius dan mencegahnya daripada merebak.

"Jika ancaman karah padi didapati merebak dengan cepat, mereka boleh memaklumkan kepada PPK masing-masing agar tindakan segera dapat diambil bagi memulihkan pokok padi," katanya.

Alhamdulillah Negara Kita Aman - Kata Hishamuddin

Artis Becok Diragut Di Stesen Teksi Oleh 2 Lelaki Bermotosikal

Norlia Ghani (kanan) bersama rakan artis, Kartina Aziz.

PETALING JAYA: Pelakon veteran Norlia Ghani,63, kerugian RM8,000 apabila wang pendahuluan penggambaran sebuah drama bersiri yang diterimanya dilarikan dua lelaki di pusat beli-belah Ampang Park dekat sini, petang Jumaat.

Dalam kejadian kira-kira pukul 5 petang itu, Norlia diragut ketika sedang menunggu teksi untuk pulang ke rumah selepas selesai mengeluarkan wang di kaunter sebuah bank pusat beli-belah berkenaan.

Norllia berkata, pada waktu itu tiba-tiba datang sebuah motosikal yang dinaiki dua lelaki lalu meragut beg tangannya sebelum melarikan sampul surat yang berisi wang.

“Semasa kejadian tiada orang di hentian teksi hadapan pusat beli-belah itu. Hanya saya seorang saja. Tiba-tiba dua lelaki menaiki motosikal menghampiri saya lalu meragut beg tangan saya.

“Selepas mengambil beg tangan itu, mereka mencampakkannya di tepi jalan lalu membawa lari sampul surat yang saya isikan wang,” katanya kepada mStar Online ketika dihubungi di sini, malam Jumaat.

Norlia memberitahu, dia mengeluarkan wang itu untuk membayar sewa rumah sebelum berangkat ke Perlis pada 17 Februari depan untuk menjalani penggambaran drama seram berjudul Air Mata terbitan Zeel Production.

Kata Norlia, dia agak bertuah kerana peragut tersebut tidak melarikan beg duit yang mempunyai beberapa dokumen penting seperti kad pengenalan dan juga telefon bimbit.

Norlia yang amat bersedih dengan kejadian itu bekata, ketika dia memerlukan wang untuk membayar pelbagai hutang, kejadian berkenaan pula menimpa.

“Saya reda dengan ujian ini. Apa yang boleh saya buat lagi melainkan berserah kepada Allah,” ujarnya.

Pelakon itu berkata dia mengesyaki peragut berkenaan mungkin sudah mengintipnya ketika dia berada di dalam bank sebelum mereka melakukan jenayah itu.

“Saya menasihati kepada semua pihak yang mahu mengeluarkan wang selepas ini supaya terus berhati-hati,” ujarnya.

Norlia yang tidak mengalami sebarang kecederaan kemudiannya membuat laporan di pondok polis kawasan pusat beli-belah itu.

Rabu lalu, pelakon Nasha Aziz kerugian kira-kira RM40,000 apabila wang tunai dan barang berharga miliknya dirompak dalam kejadian di persiaran Ampang Hilir, dekat sini.

Peristiwa itu berlaku ketika Nasha dikatakan baru mengeluarkan sejumlah wang dari sebuah bank tidak jauh dari kawasan dia disamun.

Kejadian itu menyebabkan Nasha cedera ketika berlaku pergelutan di antara dia dengan dua orang peragut yang turut menunggang motosikal.

Mubarak sudah cabut ikut pintu belakang..

Mubarak lari ke Sharm el-Sheikh


JUTAAN rakyat Mesir menyertai demonstrasi besar-besaran di Dataran Tahrir, Kaherah sehingga membawa kejatuhan Presiden Hosni Mubarak, semalam. Tunjuk perasaan turut juga merebak ke bandar raya utama lain termasuk Suez dan Iskandariah. – AFP

KAHERAH 11 Feb. – Presiden Hosni Mubarak dilapor meninggalkan Kaherah bersama keluarganya hari ini dan berada di pusat peranginan Sharm el-Sheikh di Laut Merah, kata jurucakap parti pemerintah, Parti Demokratik, Mohammed Abdellah.

“Mubarak telah meninggalkan Kaherah bersama ahli keluarganya. Beliau berada di Sharm el-Sheikh,” katanya kepada AFP.

Mubarak meninggalkan Kaherah pada hari ke-18 protes besar-besaran di seluruh negara yang menuntut beliau meletak jawatan.

Perhimpunan hari ini merupakan yang terbesar sejak protes tersebut berlangsung tetapi ia dilancarkan selepas solat Jumaat tanpa sebarang unsur keganasan.

Pemergian ke Sharm el-Sheikh kira-kira 570 kilometer dari Kaherah itu bagaimanapun langsung tidak meredakan tunjuk perasaan tersebut.

Mubarak dalam ucapannya kepada rakyat pagi ini berkata, beliau menyerahkan hak istimewa Presiden kepada Naib Presiden, Omar Suleiman tetapi tidak akan berundur dari jawatan tersebut.

Diktator itu berkata, beliau akan kekal sebagai Presiden hanya pada nama sehingga September ini iaitu apabila Pilihan Raya Presiden diadakan.

“Saya mengambil keputusan untuk menyerahkan kuasa kepada Naib Presiden berdasarkan Perlembagaan.

“Saya sedar akan bahaya dalam keadaan ini dan ia menyebabkan kita terpaksa memilih kepentingan negara berbanding perkara lain,’’ katanya.

Bagaimanapun sikap keras kepala beliau berakhir apabila terpaksa tunduk pada tekanan rakyat dengan mengumumkan peletakan jawatan kira-kira pukul 6 petang (12 tengah malam waktu Malaysia).

Pengumuman itu dibuat oleh Naib Presidennya yang turut menegaskan bahawa pemerintahan Mesir akan dilaksanakan oleh Majlis Tertinggi Angkatan Tentera negara itu. – AFP

Rumah MB Kedah Seri Mentalon - Dulu & Kini..apa bezanya..??
kuliah mingguan di seri mentaloon
kediaman rasmi yab menteri besar kedah

bulan depan genap 3 tahun pas mentadbir negeri kedah
YAB DS ustaz Azizan menjadikan kediaman rasmi MB
sebagai gedung ilmu
kini rakyat yang membanjiri rumah MB setiap minggu
mencecah 2000 orang
ramai yang sanggup berdiri
malah lebih ramai yang sedia untuk duduk bersila
apa yang penting
ILMU diutamakan
deretan kereta disepanjang jalan ...
kawasan parkir dan terlalu padat
nah .... lihat dan saksikan
dan jom rasai serta timba ilmu
di rumah MB kedah
PASTIKAN ANDA ADALAH ANTARA
YANG DALAM PENGAJIAN INI

50 tahun lalu ..... rumah nie ....
nak masuk pun payah
la ..... tiap minggu rakyat masuk

lalu semua yang hadir berdoa
Ya Allah kekalkan kerajaan pimpinan PAS nie
moga suasana ini akan berterusan
terima kasih YAB DS ustaz Azizan
moga rakyat terhindar dalam belenggu jahiliyah

terima kasih kedah lanie
terus mengiklan kelas pengajian ini
tanpa sebarang bayaran.

yang mai mengaji dapat pahala
yang ajak orang mai lagi banyak pahala yang dia dapat
moga usaha kedah la nie
akan lebih diberkati

JADUAL
SABTU MINGGU PERTAMA - kuliah paksi
SABTU MINGGU KEDUA - USTAZ ZAINAL ASRI - KITAB BAHRUL MAZI 17
SABTU MINGGU KETIGA - USTZ AMINUDIN - HADIS
SABTU MINGGU KEEMPAT - DATO DR HARUN DIN - TASAWUR ISLAM
KULIAH MULA JAM 9.00 PAGI HINGGA 11.30 TENGAHARI

JOM PAKAT MENGAJI SUPAYA KITA TAK JAHIL
ya Allah jangan golongan kan kami dikalangan orang yang jahil

amin

Akhirnya Mubarak tumbang dengan kuasa rakyat

Hosni Mubarak letak jawatan Presiden


SEJUMLAH besar penunjuk perasaan bersolat Jumaat di Dataran Tahrir di Kaherah semalam.

KAHERAH - CAIRO (AP) - Presiden Mesir, Hosni Mubarak meletakkan jawatan semalam selepas beliau meninggalkan Istana Presiden di sini.

Pengumuman beliau meletakkan jawatan diumumkan oleh Naib Presiden, Omar Suleiman menerusi televisyen semalam.

"Dalam situasi yang sukar ini, Presiden Hosni Mubarak memutuskan untuk meninggalkan kedudukannya sebagai presiden," kata Omar.

Omar turut mengumumkan bahawa satu majlis ketenteraan akan mengendalikan hal ehwal negara tersebut.

Hosni telah memerintah Mesir hampir 30 tahun. Sebelum ini, stesen televisyen Al-Arabiya semalam melaporkan Hosni Mubarak, 82, dan semua ahli keluarganya telah meninggalkan Istana Presiden di sini ketika beliau masih memegang jawatan sebagai Presiden.

Hosni dan keluarganya itu menuju ke pusat peranginan Sharm el-Sheikh di Laut Merah.

Menurut saksi-saksi, sekurang-kurangnya dua buah helikopter dilihat berlepas dari istana tersebut.

Stesen televisyen Al-Arabiya mengesahkan ketibaan keluarga tersebut di Sharm el-Sheikh.

Berita itu timbul ketika penunjuk perasaan bergerak ke istana tersebut yang terletak di kawasan pinggir bandar Kaherah, Heliopolis.

Pergerakan penunjuk perasaan itu dibuat pertama kali sejak tunjuk perasaan berlangsung pada 25 Januari lalu.

Penunjuk perasaan berkumpul di tepi kawat duri yang mengelilingi istana.


Penunjuk perasaan bersorak sebaik sahaja mengetahui Hosni Mubarak meletak jawatan sebagai Presiden Mesir di Kaherah semalam.

Sementara itu, kereta-kereta kebal dan tentera elit yang bertanggungjawab ke atas keselamatan presiden berkawal di sekeliling istana.

"Tentera Penjaga Republik mengawal Istana Presiden," jelas satu sumber pasukan bersenjata.

Hosni sering menghabiskan masa di Sharm el-Sheikh yang merupakan destinasi pelancongan terkenal di Laut Merah dan bertemu dengan tetamu-tetamunya di sana.

Kelmarin, para penunjuk perasaan di Dataran Tahrir kecewa dan marah terhadap Hosni kerana beliau masih enggan meletakkan jawatan.

- Agensi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...