TERKINI :

Wednesday, February 2, 2011

Muhaasabah diri atas kekalahan di PRK Tenang.

oleh db@KedahLanie.info

http://3.bp.blogspot.com/_nSRpgTieI-8/TMex6qsnqHI/AAAAAAAAAWg/f3eeS6o0DWU/s1600/berdoa.jpg

PAS sebenarnya perlu melihat kepada kelemahan dalam perancangan parti.

Sememangnya BN sentiasa menggunakan tektik kotor dengan rasuah politik dan penggemlengan jentera kerajaan secara berleluasa untuk memenangi PRK tersebut. Namun PAS sebagai partai Islam perlu melihat kecacatan diri sendiri dalam usaha meraih sokongan rakyat.

Dewasa ini PAS agak kurang mantap dalam usaha dakwah islamiahnya menyebakkan rakyat lebih melihat PAS sebagai partai politik yang sama seperti partai lain, Padahal bagi saya PAS dahulunya lebih kepada parti dakwah yang sentiasa mengajak masyarakat kepada amal maaruf dan nahi mungkar.

Pendekatan dakwah ini rasanya lebih sinonim dengan PAS daripada terikut dengan rentak politik UMNO dan parti -parti lain yang lebih kepada politik duniawi.

Wallahuaalam


Ucapan Tahun Baru Cina Oleh Presiden PAS

PAS seru Cina buat perubahan, tukar kerajaan

KUALA LUMPUR, 2 Feb: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyeru kepada seluruh masyarakat Cina di negara ini, semoga terus melakukan perubahan untuk menukar pemerintah yang ada kepada Pakatan Rakyat.

Ini, katanya bagi mencuba alternatif yang baru untuk menyelesaikan kemelut ekonomi negara.

“Semoga dengan sambutan Tahun Baru Cina ini akan meningkatkan lagi hubungan kekeluargaan dan hubungan antara kaum di negara ini dan seterusnya berjaya membina masyarakat dan negara yang lebih sejahtera,” ujarnya dalam perutusan sempena Tahun Baru Cina yang akan disambut esok.

Berikut perutusan penuh beliau.

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat Tahun Baru Cina kepada seluruh rakyat Malaysia berbangsa Cina. Masyarakat Cina di Malaysia yang merupakan komuniti kedua terbesar di negara ini, merupakan juga penyumbang besar kepada pembinaan negara Malaysia.

Tahun Baru Cina yang biasanya dimulakan dengan semangat kekeluargaan dengan majlis makan besar setiap anggota keluarga merupakan sesuatu yang sangat baik ke arah membina masyarakat yang sejahtera. Di tengah kemelut masyarakat Malaysia yang berhadapan dengan keruntuhan moral dan jenayah yang parah, yang antaranya juga berpunca daripada keruntuhan institusi keluarga, masyarakat Cina tampil membawa budaya baik iaitu ‘makan besar’ yang merapatkan semangat kekeluargaan.

Kita juga berhadapan dengan kemelut ekonomi yang menyebabkan rakyat berhadapan dengan tekanan hidup akibat kenaikkan harga barang keperluan. Masyarakat Cina juga tidak terlepas menyambut Tahun Baru Cina dalam situasi tersebut. Keadaan ekonomi yang parah ini juga dibayangi oleh pengumuman-pengumuman manis pemerintah yang menjanjikan persekitaran ekonomi yang lebih baik, namun dalam masa yang sama keperluan rakyat terus terhimpit akibat salah guna kuasa dan penyelewengan yang berlaku.

Saya menyeru kepada seluruh masyarakat Cina di negara ini, semoga terus melakukan perubahan untuk menukar pemerintah yang ada kepada Pakatan Rakyat, bagi mencuba alternatif yang baru untuk menyelesaikan kemelut ekonomi negara. Semoga dengan sambutan Tahun Baru Cina ini akan meningkatkan lagi hubungan kekeluargaan dan hubungan antara kaum di negara ini dan seterusnya berjaya membina masyarakat dan negara yang lebih sejahtera.

Selamat Tahun Baru Cina.

Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang

Presiden PAS

FLOM terPopular..!!

Tepukan untuk Rosmah di ceramah PKR

Walaupun ianya adalah ceramah PKR, tetapi jelajah pertama pucuk pimpinan parti itu menyaksikan isteri erdana menteri, Datuk Seri Rosmah Mansor mendapat tepukan paling banyak, atau mungkin ejekan bersopan, dari ribuan penyokong pembangkang malam tadi.

pkr forum 010211 01Nama Rosmah sering meniti di bibir lapan pemimpin Pakatan yang berucap dalam ceramah parti di Petaling Jaya, walaupun sebahagian besarnya menghentam beliau, ketika mereka mengambil giliran membidas cara perbelanjaannya, dengan disambut gelak ketawa para hadirin.

Kebanyakan mereka menyindir Rosmah yang mengakui sebagai 'wanita pertama' Malaysia walaupun ia tidak sedemikian di segi protokol dan konvensyennya.Mereka mengatakan bahawa BN adalah kerajaan Bini Najib," kata ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dalam ucapannya yang mencetuskan gelak ketawa para hadirin.

Teriakan beruk, kedengaran di kalangan penyokong dalam reaksi mereka ketika Anwar menyentuh abjad program seperti ETP dan NKRA, menyamakannya dengan K-E-R-A.

Turut berucap ialah ahli parlimen PAS Shah Alam, Khalid Samad; ahli parlimen DAP Puchong, Gobind Singh Deo; ahli parlimen PKR Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar, ADUN Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad; timbalan speaker DUN Selangor, Haniza Talha; ahli parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian, ahli parlimen Batu, Tian Chua .

Gambar Rosmah turut ditayangkan pada skrin di pentas setiapkali mereka membuat komen mengenai dirinya.

Namun, Rosmah bukan satu-satunya personaliti yang disentuh penceramah malam tadi. Turut menjadi sasaran ialah pengerusi PERKASA, Datuk Ibrahim Ali yang juga ahli parlimen Pasir Mas. [Malaysiakini]

Himpunan bantah campurtangan AS di Mesir Jumaat ini

KUALA LUMPUR, 2 Feb: Gabungan parti politik dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang menamakan diri mereka sebagai Himpunan Bersama Kebangkitan Rakyat Mesir akan membuat tiga desakan terhadap Amerika Syarikat, Jumaat ini.

Desakan itu akan dibuat dalam himpunan besar-besaran bagi menyerahkan memorandum kepada Kedutaan Amerika Syarikat selepas solat Jumaat 4 Februari ini.

Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Pusat, Suhaizan Kaiyat berkata, tiga desakan tersebut ialah menggesa Amerika berundur dari Mesir, tidak campur tangan dalam urusan rakyat Mesir memilih pemimpin mereka serta mendesak seluruh dunia memberi tekanan kepada Presiden Mesir, Husni Mubarak agar meletakkan jawatan.

"Kita mengajak seluruh rakyat untuk menyertai himpunan yang akan bermula di Masjid As-Syakirin KLCC selepas solat Jumaat.

"Kita akan berarak dari masjid menuju ke kedutaan Amerika Syarikat dan akan disertai oleh beberapa pimpinan utama Pakatan Rakyat," kata beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PAS, dekat sini hari ini.

Menurutnya yang juga pengarah himpunan tersebut, sebanyak lebih 50 NGO telah menyatakan persetujuan untuk turut sama dalam himpunan yang dijangka akan dihadiri lebih 1,000 orang itu.

Antaranya Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura), Citizens International, Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), gabungan Mahasiswa Islam Malaysia (Gamis) dan lain-lain pertubuhan.

Tambahnya, mereka turut mempelawa BN dan parti komponennya serta NGO di bawahnya untuk menyertai himpunan ini kerana ianya merupakan isu nasional tanpa mengira fahaman politik, bangsa dan agama.

"Kita mengajak pertubuhan lain yang barangkali tak bersama hari ini seperti Umno, MCA, MIC dan pertubuhan-pertubuhan bukan Islam juga digalakkan untuk hadir. Ini merupakan isu besar yang memerlukan sokongan semua pihak tanpa mengira politik dan agama," katanya.

Setiausaha Agung Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Mohd Azmi Abdul Hamid pada sidang media sama berkata, pihaknya menyokong penuh himpunan tersebut dan akan mengerahkan seramai mungkin ahlinya untuk hadir.

"Saya mewakili Mapim menyokong penuh himpunan ini dan akan mengerah seramai mungkin ahli untuk menghadiri perhimpunan ini.

"Sebanyak 28 organisasi di bawah Mapim akan dikerah untuk hadir," katanya yang juga Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras).

Sementara itu, Naib Presiden Pertubuhan Ikram Malaysia, Syed Ibrahim Syed Noh meminta Kerajaan Malaysia menyatakan pendirian poitik mereka terhadap kebangkitan yang sedang berlaku di Mesir dan tidak bersikap berkecuali.

"Kita kena lihat sikap dan polisi Malaysia berhubung dengan negara lain dan nasib rakyat negara lain. Kalau prinsipnya adalah satu prinsip yang besar seperti keadilan dan juga demokrasi, saya percaya satu sikap perlu dinyatakan dengan jelas oleh Malaysia dan sepatutnya mestilah menyokong usaha rakyat Mesir," katanya yang juga Timbalan Presiden Jemaah Islah Malaysia (JIM).

Ditanya sebab mengadakan himpunan ke Keduataan Amerika, Suhaizan berkata ianya keran jelas selama ini Amerika memberikan sokongan penuh kepada kerajaan Mesir.

"Amerika Syarikat sudah lam menjadi penyokong kuat diktaktor Mesir.

"Hosni Mubarak bergerak di bawah bayang Amerika, di bawah telunjuk Amerika jadi kita mintak Amerika tidak campur tangan di Mesir dan dalam masa sama kita mengasak seluruh dunia agar mengesa Hosni meletakkan jawatan," katanya.

Menyentuh soal permit, beliau berkata, pihaknya tidak bercadang untukk memohon permit namun berharap pihak polis memberikan kerjasama bagi melancarkan himpunan berkenaan.

Turut bersama pada sidang media ialah Setiausaha Agung JIM, Nahar Mohd Nor dan Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura), Abdul Ghani Shamsudin. [harakahdaily]

Laman Web Sementara Status Rakyat Malaysia di Mesir

Layari web di bawah untuk mengetahui serba sedikit perkembangan pelajar kita di negara Firaun itu. Kebanyakan pelajar mengambil inisiatif sendiri untuk keluar dari Mesir supaya tidak terperangkap dengan situasi yang berbahaya sekarang ini.


SQUAD PERHUBUNGAN SEMENTARA MESIR-MALAYSIA

Ka
mi adalah jawatankuasa perhubungan sementara pelajar Mesir dengan Malaysia, berkhidmat secara sukarela untuk:
1. Memberi maklumat terus (direct) kepada rakyat Malaysia berkenaan keadaan rakyat dan pelajar kita di Mesir.
2. Menjadi jambatan (bridge) dalam perhubungan antara rakyat kita di sana dengan tanah air.
3. Membantu pihak kerajaan terutamanya Kedutaan Besar Malaysia Kaherah (KBMK) dalam mengumpulkan maklumat pelajar Mesir yang telah selamat sampai di Malaysia.
4. Kemaskini tentang maklumat pengajian di universiti dan keadaan keseluruhan di Mesir.

Ketua : Azizi Al Fahri (013-5010365)
Timbalan : Nurul Nadia Md Zin (017-3193923)
Setiausaha: Azhar Hamzah (0197461059),
Aina Sakinah (016-6947899),
Akmal Aziz (019-3521003)

Revolusi Mesir: Husam Cadangkan Selamatkan segera rakyat kelantan / malaysia di MesirKota Bharu, Kelantan , 2 Februari 2011 - Kerajaan negeri Kelantan yang prihatin akan kebajikan rakyat kelantan di negara Mesir yang sedang bergolak telah menghantar bantuan segera kepada warga kelantan yang khasnya terdiri dari pelajar, pekerja di Mesir.

Seorang wakil Kerajaan negeri Kelantan telah berlepas ke Mesir untuk menyampaikan bantuan tersebut.bantuan adalah berupa kewangan untuk membeli makanan dan keperluan asas semasa berlakunya revolusi di Mesir pada masa sekarang.

MB Kelantan, Tuan Guru Dato Bentara Setia Nik Abdul Aziz, TMB, Dato Mohammad Yaakob dan Exco Kebajikan dan YB Dato Haji Husam Musa selaku Exco Kebajikan dan Perancangan Ekonomi Negeri berada di lapangan terbang antarabangsa Sultan Ismail Petra, Kota Bharu untuk mengiringi wakil kerajaan negeri kelantan ke Mesir dengan menaiki penerbangan ehsan Air Asia ke Mesir pada jham 3 petang, hari rabu, 2 Februari

YB Dato Haji Husam Musa mencadangkan kepada kerajaan malaysia agar warga kelantan dan malaysia segera dipindahkan ke negara jiran mesir seketika sebelum pulang ke tanah air jika tiada penerbangan antarabangsa dari kaherah ke malaysia - Kelate Today Blogspot

Mesir, Mubarak, Merdeka

[MerdekaReview]

Ketika saya menyiapkan rencana ini, rakyat Mesir tetap dengan intifadah mereka. Hampir seminggu khabar dari Kaherah bercerita tak lain tak bukan: kisah protes jalanan yang tak henti-henti.

Memang kita mendengar betapa peritnya perjalanan perubahan yang harus ditempuhi rakyat Mesir: sudah puluhan yang terkorban; bursa saham Mesir merudum sekitar 16% dalam dua hari pertama protes 25 Januari yang lalu dan matawang Pound Mesir juga kian tergugat nilainya; dan buat pertama kali dalam sejarah Internet, kerajaan Hosni Mubarak telah menutup segala akses maklumat masuk dan keluar dari Mesir. Ini semua cabaran. Ini semua dugaaan. Ini semua rintangan.

Dan kelihatan seperti rakyat Mesir tidak getar, masih keras kepala, masih berdegil mahukan kebebasan dan pendemokrasian yang lebih tulen dari yang sedang disaji rejim sedia ada.

Amatlah penting yang tempat berkumpul rakyat dalam gerakan perubahan ini ialah di Midan El-Tahreer (Liberation Square, atau Dataran Merdeka versi Mesir), kerana secara simboliknya inilah gerakan rakyat yang cuba memerdekakan Mesir dari cengkaman "penjajahan" Presiden Mubarak yang telah berkuasa sejak tahun 1981 (soalan korollari: Apakah kita juga punya "penjajah" sebegini di mana-mana negeri lain di Malaysia?). Dan kelihatan apparatus kerajaan yakni polis dan tentera tidak mungkin memecah masuk dataran tersebut, kerana walaupun perintah berkurung berlangsung rakyat Mesir tidak berganjak dari situ malah menjemput Dr.El-Baradei (tokoh Nobel) untuk berucap!

Maka seminggu berlalu dan ribuan malah ratusan ribu rakyat Mesir masih berarak di Kaherah, Alexandria, Suez dan bandar-bandar lain yang turut serta. Adakah rejim diktator lapuk akan mengalahkan usaha demokratik jujur pimpinan anak-anak muda ini? Cuma masa menyimpan kata akhir jalan cerita.

Bagi tempoh yang terdekat, rakyat negara jiran mungkin meminjam semangat (rakyat Yemen juga mulai bangkit, mengikut khabar berita) manakala pengamat ekonomi resah dengan ketidaktentuan arah tuju politik yang pasti meninggalkan kesan - Adakah kerajaan pengganti yang bakal muncul akan bersikap populis untuk menangani krisis ekonomi dalaman yang makin meruncing, bila mana KDNK per kapita Mesir 2009 hanyalah USD2,270 (Malaysia adalah tiga kali ganda nilai ini)?

Turut resah adalah para politikus Amerika, Israel dan yang sewaktu dengannya, yang sedar pentadbiran Mubarak yang selama ini duduk diam sebagai sekutu mereka mungkin diguling dan diganti pentadbiran yang tidak semestinya pro-dasar-dasar sedia ada.

Adakah kerajaan-kerajaan yang berada di pelusuk Asia Tenggara ini juga harus gementar akan "tsunami" perubahan yang bakal mengunjung?

Bagi saya, hakikatnya Mesir, Tunisia, dan Yemen jauh berbeza keadaan ekonomi, sosial, dan juga politik sedia ada. Mungkin sekiranya Mahathir masih berkuasa persoalannya amatlah rapat (mungkin kisah Mesir ini menjadi "amaran" buat si rambut putih seberang Laut Cina Selatan?), tapi tidak. Sejak tahun 2003, Malaysia telah dipimpin dua Perdana Menteri berbeza, maka rasanya seperti situasi semakin berubah.

Tapi, apakah perubahan yang kita rasai ini perubahan tulen atau kosmetik? Adakah perubahan yang kita ingini - pembahagian ekonomi yang lebih samarata, penstrukturan semula kuasa kehakiman, rombakan dalam sistem politik nasional dan juga lokal dengan pulangnya pilihanraya kerajaan tempatan antara lainnya - sedang berlaku pada tahap yang menyelerakan rakyat Malaysia? Inilah antara persoalan yang akan kita hadapi sekitar PRU-13 nanti, yang akan dijawab dengan buangan kertas-kertas undi dan pemilihan untuk meletakkan kepimpinan di tangan pihak yang mana.

Bagi saya, sebenarnya, isu yang paling penting yang harus kita amati dalam situasi mutakhir di Kaherah terletak dalam perbincangan sekitar peralihan kuasa. Apabila tiba waktu untuk Pakatan Rakyat mengambil alih Putrajaya, ia harus lakukan dengan cukup halus, diplomatik, dan tegas.

Di Mesir, walaupun gerakan Muslim Brotherhood (atau Al-Ikhwanul Muslimun, MB) yang diharamkan kerajaan Mubarak dianggap cukup kuat secara politiknya untuk mengambil alih gerakan perubahan ini, namun mereka telah bersepakat dengan para pembangkang dan anak-anak muda yang telah menggerakkan massa untuk memilih Dr El-Baradei sebagai wakil mereka dalam perbincangan dengan kerajaan Mubarak. Ini langkah yang penting, kerana sudah pasti MB yang merupakan sebuah organisasi yang dicop pengganas oleh Amerika Syarikat dan Israel tidak akan mendapat simpati masyarakat antarabangsa - maka realiti politik semasa membuat MB mengalah demi keinginan bergerak ke hadapan. Adakah MB akan mengkhianati gerakan perubahan ini nanti? Sekali lagi, cuma masa yang tahu.

Maka di Malaysia, apabila tiba masa untuk "perbincangan" yang sama nawaitunya seperti yang kita saksikan di Mesir, kesemua peserta mestilah bersedia untuk mengalah demi kebaikan persepakatan.

Juga harus diingatkan pentingnya "perbincangan" ini melibatkan angkatan tentera, yang seharusnya bersikap berkecuali dan neutral, dan paling tidak para askar tidak berpihak kepada golongan yang telah kalah. Tapi, oleh kerana saya bukan arif dalam isu-isu sebegini, saya akan henti di sini dahulu mengenai isu "perbincangan".

Yang paling penting, saya rasa, ialah kepercayaan rakyat Mesir bahawa ada hikmah di sebalik keperitan seminggu dua ini. Yang paling penting, saya pasti, ialah kesanggupan rakyat Mesir untuk mencuba nasib mereka - dan berkorban - demi memajukan demokrasi di tanah air mereka. Yang paling penting, saya percaya, ialah redhanya rakyat Mesir kepada perubahan yang melanda mereka, dan sabarnya mereka dalam menempuh dugaan yang mendatang.

Hari esok bakal tiba, dan semoga ianya lebih cerah bagi mereka. Juga, insyaAllah, bagi kita.

*Fahmi Fadzil ialah seorang penulis, penggiat seni, dan setiausaha politik kepada Ahli Parlimen Lembah Pantai.

Perutusan Tahun Baru Cina daripada PKR

Tahun arnab bagi masyarakat Cina adalah tahun keempat dalam kalendar mereka. Arnab adalah isyarat bertuah serta lambang kepada kestabilan, keamanan dan ketenangan. Adalah dinasihati sepanjang tahun arnab ini sememangnya baik tumpuan diberi kepada keluarga, keselamatan mereka dan berusaha membangun lingkungan yang aman.

Saya yakin hasrat yang demikian murni, iaitu memastikan keselamatan serta kesejahteraan keluarga dan lingkungan juga dikongsi bersama masyarakat Melayu, India, Iban dan Kadazan. Pakatan Rakyat juga berusaha keras setiap masa demi memastikan hasrat tersebut terlaksana.

Menjelang tahun 2011 Muafakat Pakatan Rakyat telah berhasil menerbitkan satu dokumen penting yang digelar Buku Jingga, zahir dari iltizam kami untuk bersama-sama rakyat Malaysia memastikan kesejahteraan negara ini.

Moga tahun ini bermula dengan baik untuk kita semua. Saya berharap hasrat murni kita untuk melihat Malaysia yang sejahtera dan makmur akhirnya terlaksana. Kepada masyarakat Cina saya ambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru Cina.

Gong Xi Fa Cai!

*Perutusan Tahun Baru Cina daripada Anwar Ibrahim, selaku Ketua Pembangkang Parlimen dan Ketua Umum PKR.


Perutusan Selamat Tahun Baru Cina oleh Wan Azizah Wan Ismail

Di kesempatan ini ingin saya ucapkan Gong Xi Fa Cai dan Xin Nian Kuaile kepada semua rakyat Malaysia yang berbangsa Tionghua. Semoga Tahun Baru Cina di raikan dengan suasana yang mesra dan meriah. Tahun ini adalah tahun arnab, ianya melambangkan sifat-sifat yang peka,bijaksana, diplomatik lagi berseni.

Justeru, perayaan ini seharusnya disambut dalam suasana yang boleh menjalin perpaduan tulin di antara segenap lapisan masyarakat dan kepelbagaian kaum. Hanya dengan keharmonian sejati maka agenda besar membina sebuah masyarakat bertamadun akan tercapai.

Saya yakin sambutan pada tahun ini adalah dalam suasana yang cukup sederhana. Ekonomi negara yang belum keluar dari kekangan kemelesetan pasti terus menekan rakyat. Apatah lagi kegagalan kerajaan mengawal kenaikan harga barangan akibat dari kenaikan harga petrolium nampaknya terus melonjakkan kos sara hidup.

KEADILAN yang berpegang atas panji Pakatan Rakyat akan terus memperjuangkan hak dan kepedulian kepada rakyat. Buku jingga yang kita galur sebagai tanda aras janji dan iltizam perjuangan, telah kita sebarluaskan agar rakyat melihat jelas program merakyatkan ekonomi negara.

Tahun ini adalah tahun penentu memandangkan besar kemungkinan pilihanraya umum mungkin diadakan. Inilah masanya rakyat membuat keputusan samada mahu terus dengan kesempitan ekonomi, kekangan berpolitik dan adu domba perkauman atau bersedia membina Malaysia yang maju ke hadapan. Pakatan Rakyat adalah pilihan bagi menjana kehidupan yang mencerminkan sebuah negara yang benar benar merdeka dari segi politik, ekonomi dan sosial.

Gong Xi Fa Chai, Xin Nien How

*Perutusan Tahun Baru Cina oleh Wan Azizah Wan Ismail, selaku Presiden PKR.

[merdekareview]

Warkah Untuk Melayu Johor


Terima kasih kepada kalian kerana telah memenangkan UMNO/BN di DUN Tenang. Tentunya kalian telah berfikir sematang-matangnya sebelum membuat keputusan itu. Diharap Tenang akan bertambah tenang selepas ini dengan janji projek 1.6 billion untuk peneroka FELDA. Dan berbagai lagi janji yang ditaburkan sewaktu kempen PRK kecil itu. Mudah-mudahan semua janji akan terlaksana. Berbahagialah kalian.

2. Saya tidak bermaksud apa-apa dengan warkah ini, kecuali mengajak anda semua berfikir sebentar tentang keadaan negara kita kebelakangan ini. Beberapa bulan sebelum ini kita telah dilanda dengan masalah pembuangan bayi yang tidak berdosa, kadangkala ada yang sudah tidak bernyawa. Ini adalah satu gejala atau masalah sosial yang sedang kita hadapi hingga sekarang.ernahkah tuan puan fikir kebapa ini berlaku? Tentunya ia berpunca dari pergaulan bebas remaja kita di antara laki-laki dan perempuan, di mana akhirnya terjadi hubungan kelamin secara haram. Maka lhirlah zuriat yang tidak dikehendakki, lalu dibuang, ditinggalkan, dibunuh dan sebagainya.

3.Kenapa ini berlaku? Kenapa terjadi pergaulan bebas dalam masyarakat Melayu kita yang beragama Islam. Sudah pasti mereka tidak lagi berpegang kepada Islam, atau pegangan agama mereka tidak kuat. Kalau kita mahu salahkan mereka 100% tentu tidak adil. Suasana persekitaran mendorong mereka melakukan perbuatan sedemikian. Selain itu pendidikan agama yang semakin terpinggir adalah salah satu puncanya. Pendidikan adalah tanggungjawab kerajaan, di samping dibantu oleh ibu bapa. Jika kerajaan tidak lagi memberatkan didikan agama, maka longgarlah pegangan agama anak-anak muda kita. Kemudian anak-anak muda kita didedahkan pula dengan pelbagai program realiti TV yang menggalakkan pergaulan bebas antara laki-laki dan wanita. Hal ini menyebabkan gejala sosial itu bertambah parah. Siapakah yang bertanggungjawab ke atas semyanya ini. Bukankah ia adalah angkara kerajaan yang memerintah iaitu UMNO/Barisan Nasional?.

4.Sekarang ini kita berhadapan dengan kenaikan harga barang yang melampau, seolah-olah di luar kawalan kerajaan. Harga Kacang panjang sahaja meningkat kepada RM 7.00 dari RM 3.50. Bawang India meningkat kepada RM18.00/kg. Sehari selepas PRK DUN Tenang, harga minyak RON97 meningkat kepada RM2.50. Kenaikan harga mingak akan memberi kesan kepada kesemua harga barang, kerana semua barang diangkut menggunakan minyak. Apakah Kerajaan tidak lagi mampu memberikan subsidi terhadap harga minyak menjadikan harga minyak sentiasa naik kebelakangan ini. Ini berlainan dengan jiran Tunisia yang menurunkan harga minyak, setelah mereka melihat rakyat memberontak akibat harga barang yang tidak terkawal, dan akhirnya Presidennya lari meninggalkan negara. Mengapakah rakyat Malaysia tidak peka seperti rakyat Tunisia, dan sekarang ini ia sudah menjangkiti Mesir? Apakah rakyat Malaysia hanya memerhatikan sahaja kenaikan harga barang tanpa memberikan apa-apa reaksi sekalipun mereka turut sama menanggung susahnya?

5. Wahai orang Melayu Johor! Memang di negeri Johor UMNO dilahirkan, memang Johor dikuasai oleh UMNO, tetapi apakah kalian tidak terfikir segala kegagalan yang dialami oleh Malaysia sekarang ini adalah angkara Penguasa-Penguasa yang mewakili UMNO dan Barisan Nasional yang memerintah negara. Berapakah banyakkah wang negara mengalir sekarang ini mengalir keluar tanap diketahui siapa punnya angkara, dilakukan oleh syarikat yang tiada dalam senarai Bank Negara. Sila tuan puan rujuk hal ini dalam warta Keadilan keluaran terbaru. Cuba tuan/puan fikirkan bagaimana Jabatan First L ady of Malaysia boleh wujud di Jabatan Perdana Menteri. Siapakah yang mebiayainya?. Sewaktu Isteri Perdana Menteri Ke Dubai, berapakah harga hotel yang disewanya untuk satu malam?

6. Wahai orang Melayu Johor! Fikir-fikirkanlah beberapa perkara yang saya tulis di atas, dan banyak lagi yang tidak tertulis oleh saya tentang pembaziran dan kebocoran wang negara sehingga hampir memufliskan negara jika tidak dibendung. Siapakah yang empunya angkara kalau bukan kerajaan UMNO/Barisan Nasional. Namun tatakala tuan/puan mengundi di Tenang tuan/puan telah memberikan kemenangan kepada UMNO/Barisan Nasional, sedangkan permasalahan yang saya sebutkan gagal ditangani oleh Kerajaan. Lalu bagaimana pertimbangan tuan/puan ketika memberikan kemenangan kepada sebuah kerajaan yang gagal, gagal membela rakyatnya, gagal membela bangsanya, gagal membela negaranya? Yang tidak gagal adalah membela kroni-kroni dan suku sakatnya.

7. Wahai orang Melayu Johor edan seluruh orang Melayu Malaysia seluruhnya! Fikir-fikirkanlah masa hadapan cucu cicit kita, bagaimanakah mereka mahu hidup dalam keadaan tekanan ekonomi yang kita kuat, himpitan hidup yang tidak tertanggung, perkhidmatan kesihatan yang terburuk, pengangkutan awam yang tidak teratur, pembaziran yang boleh memufliskan negara dan sebagainya yang menjadikan kita takut untuk berfikir mengenangkan masa hadapan yang kian kelam.

8. Oleh itu, wahai orang Melayu Malaysia, orang Melayu Johor, Orang Melayu UMNO, marilah kita fikirkan apakah alternatif yang boleh menyelamatkan negara kita yang tercinta ini pada masa hadapan. Bagaimana kalau kita gunakan sistem dua parti untuk menyelamatkan keadaan, supaya kuasa yang tertumpu kepada segolongan orang itu dipecahkan,supaya kuasa itu menjadi kecil, dan tidak lagi boleh berbuat sesuka hati terhadap negara kita. Atau mungkinkah kita beralih arah kepada parti yang satu lagi, iaitu Pakatan Rakyat dan memberi mereka peluang untuk melaksanakan apa yang tertulis dalam buku jingga pada PRU ke 13 nanti. Kita cuba beri mereka peluang seperti kita telah beri mereka peluang di Kelantan, Selangor, Kedah dan Pulau Pinang. Bukankah negeri-negeri ini nampak lebih stabil, lebih ramai para pelabur dan lebih berkebajikan terhadap rakyatnya dengan kuasa yang terhad yang ada pada mereka. Bagaimana kalau mereka berkuasa di peringkat federal, akan lebih berkebajikankah kita, lebih telus, lebih ramai pelabur, lebih kurang rasuah dan ketirisan atau kebocoran wang negara.

Wahai orang Melayu Johor, Melayu UMNO dan Melayu Malaysia, marilah sama-sama kita fikirkan bagaimana mahu menyelamatkan negara pada dekad-dekad mendatang dari semua gejala negatif ini? marilah sama-sama kita fikirkan....Terima kasih.

AlKundangi,
2.2.2011

PAS minta Gobala tinggalkan Padang Serai

PADANG SERAI, 2 Feb: Walaupun N Gobalakrishnan keluar dari PKR, namun bagi pemimpin PAS kawasan anggota Parlimen Padang Serai itu sudah keluar dari Pakatan Rakyat dan perlu melepaskan jawatannya sebagai anggota Parlimen.

Mereka meminta Gobalakrisnan 'nyah' dari Padang Serai dengan meletakan jawatan dan memberi mandat kepada rakyat memilih seorang ahli Parlimen yang benar-benar bertanggungjawab dan beretika.

Yang Dipertua PAS Padang Serai, Fauzi Tahir menyifatkan, penyertaan Gobalakrisnan ke bebas menyusahkan rakyat yang telah memberinya kemenangan atas tiket Pakatan Rakyat yang mewakili Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Bukan masa untuk bermain dalam politik sebaliknya nyah dari Padang Serai kerana kami dan rakyat yang prihatin tidak mahu melihat mukanya lagi ekoran sikapnya mengkhianat perjuangan, " jelasnya.

Beliau patut sedar dengan kedudukan tinggi itu semua merupakan hasil kepercayaan rakyat yang telah menolak Barisan Nasional (BN) pada pilihanraya umum ke 12 lalu.

Ketua Dewan Pemuda PAS Padang Serai, Abu Tolib Yahaya pula berkata, Gobalakrisnan wajar letak jawatan atau menghadapi tekanan yang lebih dahsyat menerusi demontrasi aman nanti.

Rakyat sangat marah kerana tindakan itu merosakan imej Pakatan Rakyat ketika menghadapi pilihanraya umum ke 13 nanti.

"Pemuda PAS terpaksa mengadakan demontrasi aman bersama PKR dan DAP kerana tidak mahu seorang ahli Parlimen yang suka melompat tetapi mahukan seorang pejuang yang kuat dan teguh walaupun apa juga rintangan yang dihadapi, " tegasnya.

Pengarah Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Lunas, Haji Derani Wahab pula berkata, sewaktu Adun Lunas Radzi Salleh letak jawatan Gobalakrisnan adalah orang pertama menganjurkan ceramah menghentam tindakan Radzi tetapi kali ini beliau pula menuruti langkah yang serupa.

"Gobalakrisnan akan menghadapi gelombang rakyat yang memarahinya dan besar kemungkinan satu tindakan membantah langkahnya itu akan berkumandang. Kita tidak boleh sekat kerana itu adalah hak rakyat yang memberinya kemenangan, " tambahnya.

Sementara itu bekas Yang Dipertua PAS Padang Serai, Ustaz Azmi Abdullah mengingatkan, Gobalakrisnan agar lepaskan jawatan ahli Parlimen untuk diadakan pilihanraya kecil segera.

Bukan membiarkan parlimen ini diwakili oleh Ahli Parlimen Bebas yang akan melupakan tanggungjawabnya terhadap rakyat setelah kecewa dengan sikap parti yang disertainya.

Beliau juga harus sedar jelasnya, kedatangan Gobalakrisnan dulu hanya sehelai sepinggang dan PAS bekerja bersungguh-sungguh memastikan kemenangan.

"Saya sewaktu itu merupakan orang yang bertanggungjawab penuh memperkenalkan Gobalakrisnan dan membawanya ke semua lokasi berjumpa rakyat amat kecewa dan berharap beliau lepaskan jawatan Ahli Parlimen kerana kami tidak mahu melihat kelibatnya lagi di Padang Serai, " tegasnya yang lebih dikenali sebagai 'Ustaz topi merah'. [harakah]

Apabila Rakyat Lapar...!!

Oleh ZULKIFLI YAHAYA

Kebangkitan rakyat Tunisia mengejutkan dunia. Kezaliman Presiden Zainal Abidin dikatakan punca kepada sebuah kebangkitan besar rakyat menggulingkan pemimpin negara.

Jika kezaliman dikatakan menjadi punca rakyat bangkit secara bersepadu, mengapa ia tidak berlaku di beberapa negara Arab yang lain yang juga diperintah secara diktator? Bahkan Sadam Husein yang zalim itu, tidak berjaya dijatuhkan oleh rakyat sendiri. Ia dijatuhkan oleh kuasa luar. Presiden Syria Hafiz Al-Assad melakukan pembunuhan beramai-ramai terhadap ribuan rakyat di Hamma, namun kerajaannya tidak tumbang melalui kesepaduan kuasa rakyat.

Presiden Zainal Abidin tidak memulakan kezaliman terhadap rakyat Tunisia pada tahun 2010, sebaliknya sejak 23 tahun yang lalu. Hanya baru sekarang dia dijatuhkan. Ertinya zalim saja tidak cukup untuk sesebuah kuasa dijatuhkan.

Kejatuhannya mula bersemarak dari peristiwa seorang peniaga buah Mohamad Bouazizi membakar diri kerana kesempitan hidup. Dia dilarang berniaga di tepi jalan oleh pihak penguasa, sedangkan sumber pendapatannya yang sedikit itulah diguna untuk menyara keluarga. Api yang membakar Bouazizi rupanya turut membakar hati seluruh rakyat Tunisia yang sedang dihimpit tekanan ekonomi. Isunya ialah tekanan ekonomi rakyat, soal makanan dan perut yang lapar.

Terdapat ramai pemimpin gerakan Islam di Tunisia tapi mereka tidak mampu mengembeling kuasa rakyat menumbangkan kerajaan yang zalim, melalui cara yang sah atau sebaliknya. Kerajaan zalim itu tidak tumbang melalui semangat Islam ataupun semangat isme ciptaan manusia. Namun ia boleh tumbang gara-gara isu ‘bread and butter’.

Terbaru, Mesir turut menerima tempias kebangkitan rakyat menentang kerajaan. Semuanya berpunca dari tekanan ekonomi yang teruk melanda rakyat. Ikhwanul Muslimun boleh dianggap sebagai ‘guru’ kepada semua gerakan Islam di dunia tapi isu ‘bread and butter’ rupanya lebih berkesan menggerakkan rakyat bangkit di jalanraya, berbanding semangat Islam yang dipasak oleh Ikhwanul Muslimun di kalangan rakyat. Perut yang lapar mampu membuat manusia bertindak di luar kenormalan.

Sejak Revolusi Bolshevik di Russia, banyak sudah kerajaan-kerajaan di atas dunia ini yang jatuh kerana isu tekanan ekonomi yang dirasai rakyat bawahan. Kezaliman pemerintah mungkin jadi punca, tetapi isu ‘bread and butter’ yang menyempurnakan kejatuhan.

Hari ini dunia sekali lagi sedang dilanda krisis ekonomi atau lebih tepat lagi isu kenaikan harga barangan makanan. Pertubuhan Makanan dan Pertanian (Food and Agricultural Organisation, FAO) memberi amaran bahawa dunia sedang menghadapi krisis kenaikan harga barang. Kenaikannya melonjak ke aras tertinggi bulan lalu, memecahkan rekod krisis kenaikan tahun 2007-2008.

Pertubuhan itu membayangkan bahawa krisis harga makanan tersebut akan meningkatkan krisis ekonomi dan politik di negara-negara membangun. Krisis seterusnya dijangka merebak ke negara-negara Eropah.

Malaysia sebagai sebuah negara yang banyak mengimport makanan dari luar lebih cepat terasa. Kini kenaikan harga barangan terutamanya makanan sudah tidak terbendung lagi. Ia dijangka berlarutan untuk beberapa tahun. Orang biasa pun menggunakan lebih 50 peratus dari pendapatannya untuk makanan. Orang miskin lebih lagi, mereka mengguna lebih 80 peratus untuk makanan. Habis di mana sumber yang mereka akan gunakan untuk keperluan lain seperti pengangkutan, pendidikan, pakaian, utiliti dan sebagainya?

Setiap orang yang berbelanja di pasar akan keluar dengan dahi berkerut. Tiada apa sangat yang boleh dibeli dengan sehelai wang kertas RM50. Ia cuma lebih baik sikit dari wang Jepun cap pokok pisang. Semua ini adalah satu penyeksaan terhadap rakyat jelata.

Tidak semua rakyat terasa bila orang politik bercerita mengenai PAS berkawan DAP, non Muslim masuk masjid, wakil rakyat lompat parti, baling kerusi dalam mesyuarat agung parti dan sebagainya. Tapi soal kesempitan akibat kenaikan kos hidup akan dirasai semua orang sekalipun orang politik tidak bercerita.

Rakyat Malaysia boleh diberitahu bahawa kenaikan harga barangan makanan adalah disebabkan faktor luaran. Isu global konon-kononnya. Tapi rakyat yang saban hari dimomokkan dengan kehebatan kerajaan BN menjana ekonomi tidak sudi untuk mendengar alasan yang dibuat dalam dua piawaian; bila ekonomi hebat itu kerja BN, jika teruk itu angkara pihak luar. “Kenaikan harga barang pun tak reti nak kawal, jadi kerajaan apa? lebih baik turun bagi orang lain naik.” Begitulah antara kata-kata yang tersusun di forum alam maya.

Mahu tidak mahu, kenaikan harga barangan terutamanya makanan akan memberi impak yang sangat mendalam terhadap penolakan rakyat terhadap BN selaku pemerintah. Sementelahan pula BN sudah terlalu lama memerintah melebihi rekod Zainal Abidin di Tunisia dan Hosni Mobarak di Mesir.

11 kali pilihanraya umum, rakyat kuat menyokong BN lantaran mereka berada di zon selesa. “Buat apa nak tukar kerajaan, ekonomi tiada masalah.” Pilihanraya ke 12, BN hampir tertolak. Antara puncanya ialah kenaikan harga minyak dan barangan.

Ekonomi kini lebih teruk berbanding tiga tahun lalu. BN sedar bahawa retorik ‘ketuanan Melayu’ saja tidak cukup jika rakyat kelaparan. Sebab itu Najib sanggup berhabis-habisan untuk membeli sokongan rakyat.

Bagi Pakatan Rakyat, jika isu ‘bread and butter’ jadi pemangkin terbaik rakyat menolak BN, tunggu apa lagi, gunakan sebaik-baiknya itu tersebut, pemangkin terbaik untuk menamatkan hayat BN.

Permohonan Maaf PahangDailyOnline kepada Saiful Bukhari

Pahang Daily Online (PDO) Memohon Maaf Secara Terbuka Serta Tarik Balik Penyiaran Enam Artikel Kontroversi Mohd Saiful Bukhari Dua Tahun Lalu

Adalah dengan ini dimaklumkan pihak kami ingin merujuk kepada penyiaran enam artikel kontroversi berkaitan penyakit misteri Saiful Bukhari Azlan yang telah disiarkan di laman blog ini dua tahun yang lalu (2008). Enam artikel berkenaan yang disiarkan selepas Saiful membuat akuan sumpah laknatnya di Masjid Wilayah Persekutuan berhubung dakwaan dia diliwat telah menyebabkan beliau membuat laporan polis pada 3 Mac 2009 dan kemudiannya tindakan saman terhadap blog ini pada 23 April 2009.

"Dalam writ saman tersebut, Saiful mengemukakan tuntutan ganti rugi am sebanyak RM2 juta daripada penulis blog berkenaan kerana memfitnahnya. Saiful berkata, dia mengambil langkah itu memandangkan penulis laman blog terbabit terus memfitnahnya dengan menyiarkan artikel-artikel yang menuduh dirinya terlantar sakit tenat ekoran sumpah laknat yang dibuatnya. Blog itu mendakwa Saiful menderita akibat kemaluannya bernanah dan sukar untuk membuang air kecil dan besar selepas melakukan sumpah laknat atau mubahalah di Masjid Wilayah Persekutuan sebelum ini", lapor media ketika itu.

Susulan daripada laporan tersebut, ramai krew-krew kami telah ditahan dan disoal siasat oleh pihak polis Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman beberapa bulan selepas itu. Antara yang paling panas ialah Blogger Cucumatkilau, yang ketika itu merupakan Eksklusif Editor di PDO.

Permohonan Maaf Terbuka Kepada Saiful Bukhari

Selepas lebih dua tahun artikel itu disiarkan, maka pada hari ini 31 Jan 2011 Pahang Daily Online (PDO) secara rasminya ingin mengumumkan penarikan balik enam artikel berkenaan.

Sebagai sebuah blog panas dan sensasi, ada kalanya artikel yang dihantar oleh orang awam dan krew-krew kami dari seluruh negara tidak ditapis dengan sebaik mungkin menyebabkan laporannya terkadang terbabas dari etika penyiaran yang sebenarnya. Selepas lebih dua tahun menghantar krew kami untuk menyiasat kesahihan artikel tentang penyakit misteri Saiful berkenaan, ternyata laporan tersebut adalah tidak benar sama sekali.

Malah, kami cuba menghubungi pihak yang menghantar email artikel berkenaan namun tetap tidak mendapat jawapan yang sepatutnya. Malah, melalui beberapa orang saudara mara dan sahabat terdekat Saiful yang ditemui ternyata laporan tentang penyakit misteri beliau yang disiarkan di laman blog ini dua tahun lepas adalah tidak benar sama sekali. Justeru itu, kami memohon maaf kepada individu terbabit iaitu Mohd Saiful Bukhari Azlan serta keluarganya dan seluruh rakyat Malaysia atas kesilapan yang berlaku itu.

Biarpun kami tahu atas penarikan balik artikel tersebut mungkin boleh menjejaskan kredibiliti blog ini, namun demi kebenaran maka kami terpaksa melakukannya. Masalah yang berlaku antara Saiful dan Anwar Ibrahim itu adalah hal peribadi mereka berdua. Maka kami tiada hak lagi untuk mempertikaikan bahawa Saiful dikatakan terkena "bala" akibat pengakuan sumpah laknat yang dilakukan olehnya.


Laporan berkaitn permohonan maaf di laman utama Malaysikini

[Keputusan Pahang Daily Online menarik balik laporan artikel berkenaan adalah dibuat atas profesionalisme kami dan tidak ada tekanan atau desakan oleh mana-mana pihak. Semuanya adalah atas kesedaran bahawa impilkasi yang menimpa apabila ada pihak menghantar maklumat yang tidak sahih dan terus diterbitkan tanpa suntingan oleh mana-mana pihak.

Kami juga amat bersimpati atas keprihatinan beberapa orang krew kami yang terpaksa mengundur diri daripada terus menghantar artikel ke blog ini melainkan Blogger Cucumatkilau yang terus memaparkan berita-berita dan aktiviti politik dari negeri Pahang hingga sekarang ini. Pihak kami juga ingin memohon maaf kepada mana-mana pihak yang telah memetik berita tersebut dan disiarkan dalam laman blog masing-masing. Harapan kami agar artikel berkenaan dapat dikeluarkan dan tidak dijadikan sebagai bahan untuk memburuk-burukkan sesiapa selepas ini. Sekali lagi kami bukanlah mahu memberi
"millage" kepada mana-mana pihak atas penarikan balik artikel berkenaan, cuma kami lakukan atas kepercayaan Allah melihat segala apa yang dilakukan oleh HambaNya.

Mana yang benar tetap benar dan mana yang salah tetap salah. Kami bersedia mewakilkan kepada krew kami di Pahang untuk membuat sidang media (PC) terbuka berkenaan perkara ini jika diperlukan dari masa ke semasa].

Gelombang ke 2 KASE @ Saman Ekoq 12hb nanti...

Gelombang kedua Kase bermula hari ini

KUALA LUMPUR, 1 Feb: Gelombang kedua membantah penswastaan saman ekor akan dilancarkan pada 12 Februari ini di Stadium Bangi dan akan dirasmikan oleh Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim selain dihadiri oleh pimpinan Pakatan Rakyat yang lain.

Pengerusi Jawatankuasa Anti Saman Ekor (Kase), Datuk Mahfuz Omar berkata, pelancaran itu akan diikuti dengan program jelajah Kase ke seluruh negara bagi bertemu dengan pemilik-pemilik kenderaan yang dikenakan saman ekor dan kenderaan mereka disenarai hitamkan.

"Pelancaran ini sebagai pelancaran gelombang kedua Kase dan kita akan menjelajah ke seluruh negara untuk bertemu dengan 15 juta pemilik kenderaan yang disaman melalui saman ekor.

"Kita harap gelombang kedua ini boleh jadi gelombang baru untuk rakyat menolak kerajaan BNyang korup," kata beliau ketika ditemui selepas mengedarkan risalah bantah saman ekor di Plaza Tol Sungai Besi, petang tadi.

Menurutnya sebanyak 100,000 ribu risalah dicetak untuk diedarkan ke seluruh negara dan bagi kawasan Lembah Klang, edaran bermula hari ini di beberapa plaza tol utama berikutan ramai yang menggunakan lebuh raya untuk pulang menyambut Tahun Baru Cina Khamis ini.

"Kita edar risalah hari ini sempena tahun baru cina kerana banyak orang menggunakan lebuh raya. Di Seremban pun ada program yang sama, di sini kita edar di plaza tol Serdang, Gombak dan Sungai Buluh dan akan diteruskan esok dan lusa,“ katanya.

Naib Presiden PAS itu sekali lagi mengulangi desakan agar Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Kementerian Pengangkutan menghapuskan semua saman ekor yang lama yang tidak boleh dikuatkuasakan melalui Akta Pengakutan Jalan 1987 dan memulakan dengan proses penguatkuasaan yang baru melalui Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010 ini.

Kase juga tegasnya menyeru Kementerian Pengangkutan bersedia mengadakan pertemuan dengan pihak-pihak berkepentingan termasuk Kase bagi membincangkan dan menjelaskan beberapa isu yang ditimbulkan seperti penswastaan penguatkuasaan peraturan lalu lintas dan kos-kos terlibat.

"Ini bagi memastikan wang rakyat digunakan untuk kepentingan rakyat sendiri, bukan syarikat-syarikat kroni," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai merujuk kepada sistem penguatkuasaan automatik (AES) iaitu penggunaan kamera statik dan bergerak untuk mengambil gambar kesalahan memandu melebihi had laju, melanggar arahan lampu isyarat dan memandu di lorong bas bagi kenderaan selain bas.

Sistem ini dikendalikan dua syarikat swasta iaitu Beta Tegap Sdn Bhd dan Commercial Circle (M) Sdn Bhd yang mendapat pulangan 35 peratus daripada setiap enam juta saman yang dikeluarkan manakala kerajaan mendapat 65 peratus pulangan.

"Apa maksudnya ini? Ini bermaksud proses penguatkuasaan peraturan lalu lintas di bawah akta ini telah diswastakan. Apa rasionalnya peraturan lalu lintas diswastakan oleh Kerajaan?" soalnya yang juga ahli Parlimen Pokok Sena.

Pengunaan AES ini mula berkuatkuasa hari ini di seluruh negara.

Tambah Mahfuz lagi, pihaknya kesal dengan keengganan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein untuk mengadakan perbincangan dengan Kase berhubung perkara itu.

"Malangnya pada 17 haribulan lalu kami minta untuk bertemu dengan Datuk Seri Hishamuddin (Hussein) tapi kami tidak menerima apa-apa respon. Kami berasa sangat kecewa kerana sebagai sebuah kementerian langsung tidak memberi maklum balas samaada bersetuju atau tidak untuk mengadakan pertemuan, diam begitu sahaja.

"Sekali lagi kami berharap perbincangan ini harus dibuat khususnya dalam penguatkuasaan AES yang kami anggap penswastaan saman ekor," katanya.

Turut bersama beliau ahli jawatankuasa Kase, Mohamad Taufek Abdul Ghani yang juga Adun Paroi.

Dulu Agent YAHUDI lanie PENGGANAS pulak.. Lepas nie apa pulak tak tau..??

'Nama saya Anwar dan saya bukan pengganas'

Sambil memperolokkan dakwaan terbaru kerajaan pusat terhadapnya - yang beliau ada hubungan dengan "pengganas" - ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim memetik dialog dari filem blockbuster Bollywood 'My Name is Khan'.

pkr forum 010211 anwar 04"Nama saya Anwar dan saya bukan pengganas," katanya, meniru watak yang dimainkan oleh bintang terkemuka India, Shah Rukh Khan.

Gaya beliau gamat disambut ketawa ribuan penyokong PKR yang menghadiri program jelajah PKR di Petaling Jaya malam tadi.

Anwar menjawab kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein bahawa beliau sedang disiasat kerana disyaki ada hubungan dengan satu 'kumpulan pengganas' yang berasal dari Arab Saudi.

Hishammuddin menyatakan demikian ketika mengulas laporan CNN yang mendakwa melihat dokumen yang mendakwa satu siasatan dijalankan oleh Arab Saudi ekoran aduan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa ada personaliti di negara itu yang membiayai Anwar.

Laporan CNN itu juga mengatakan bahawa siasatan tersebut tidak menemui sebarang bukti wujudnya hubungan tersebut.

Para pemimpin PKR telah menolak dakwaan tersebut sebagai satu lagi usaha untuk mencemarkan Anwar.

Gobalakrishnan didakwa terperangkap mentaliti perkauman

PETALING JAYA - PKR mendakwa Ahli Parlimen Padang Serai, N Gobalakrishnan, seorang yang terperangkap dengan mentaliti perkauman dan tidak sepatutnya berada di dalam parti yang mengamalkan politik pelbagai kaum.

Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, parti itu tidak pernah meminggirkan masyarakat India di negara ini, malah ramai pemimpin PKR telah menjawab tuduhan yang dilemparkannya.

“Saya ingin menafikan dakwaan tersebut kerana perkara berkenaan tidak berlaku dalam PKR. Parti ini menjaga semua kaum. Kami melihat perkara ini timbul selepas beliau kalah dalam pemilihan parti dan tidak dilantik menjadi naib presiden.

“Perkara ini juga pernah ditimbulkan oleh Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Nordin yang menuduh PKR mengabaikan masyarakat Melayu, tetapi perkara tersebut tidak pernah berlaku. Mereka berbuat demikian bagi menutup kelemahan diri.

“Kami yakin dalam pilihan raya umum akan datang, rakyat tahu menilai dan akan memilih mereka yang membela nasib pengundi sahaja,” katanya.

Nik Nazmi berkata, beliau juga ingin membetulkan laporan yang dikeluarkan oleh sebuah laman portal bahawa 40 peratus anggota PKR adalah masyarakat India, tetapi Gobala mendakwa 90 peratus pemimpin parti adalah dari masyarakat Melayu.

“Sebenarnya daripada 371,612 ahli, Melayu 45 peratus, Cina 11 peratus, India 23 peratus, Bumiputera Sabah, Sarawak dan lain-lain hanya 21 peratus.

“Bagi kepimpinan Majlis Pimpinan Pusat bagi sesi tahun ini hingga 2013, Melayu 62 peratus, Cina 20 peratus, India 12 peratus, Sabah Sarawak dan lain-lain 4 peratus.

“Hakikatnya majoriti besar pimpinan dipilih menerusi sistem satu ahli satu undi dan ahli jelas meletakkan kebolehan, keupayaan serta komitmen kepada perjuangan mengatasi perkiraan perkauman,” katanya.

ALHAMDULILLAH..Kerajaan Najib dah start hantaq pesawat nak pie ambik rakyat kita di Mesir

Tiga Pesawat TUDM Akan Berlepas Ke Mesir 12 Tengah Hari Ini

http://4.bp.blogspot.com/_En-sxfOkXP8/TT_nw1NjMWI/AAAAAAAAICM/jh2RUnfHnvw/s400/C130H%2BMal.bmp

KUALA LUMPUR: Tiga pesawat C-130 Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dijadual berlepas ke Mesir tengah hari ini bagi membawa pulang rakyat Malaysia yang berda di negara itu.

Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN), Datuk Mohamed Thajudeen Abdul Wahab berkata, pesawat tersebut akan turut membawa bekalan makanan bersama mereka.

"Pukul 12 ini tiga pesawat milik TUDM akan berlepas dari Kuala Lumpur. Macam-macam makanan mereka akan bawa sekali dalam pesawat tersebut seperti beras, sardin, minyak masak, rempah kari, tepung, dan lain-lain lagi," kataya ketika dihubungi Bernama.

Katanya, kerajaan juga berusaha mendapatkan visa sementara khas daripada kerajaan Arab Saudi bagi membolehkan pelajar yang berada di Mesir dipindahkan ke Jeddah sebelum dibawa pulang.

"...sebab kita nak keluarkan pelajar kita ramai sangat. Jadi kita nak bawa mereka ini ke Jeddah dulu," katanya.

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan memutuskan untuk membawa keluar pelajar-pelajar Malaysia dari Mesir menerusi jalan laut dan udara berikutan pergolakan di negara itu yang semakin meruncing.

Perdana Menteri berkata, keputusan itu dibuat setelah mendapat laporan daripada delegasi Malaysia ke sana yang diketuai Timbalan Menteri Luar, A.Kohilan Pillay dan turut disertai Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Sahlan Ismail.

Dilaporkan terdapat kira-kira 11,000 rakyat Malaysia di negara itu dan daripada jumlah tersebut 7,000 adalah pelajar. - BERNAMA

Pakatan Rakyat lupa kunci sebenarnya ke "PUTRAJAYA

Say No To "SAMAN EKOQ" - Pakcik nie dah jadi mangsa..


‘Pakcik tak salah’

SIMPANG EMPAT – “Kalau kesalahan pak cik, mesti akan bayar, tapi ini bukan salah pak cik,” luah Bakar Ismail, 85, dari Kampung Sungai Padang, Simpang Empat, di sini berikutan saman yang diterimanya, 30 November lalu.

Menurutnya, Bahagian Trafik Negeri sebelum ini meminta pihaknya menulis surat rayuan kepada Ibu Pejabat Trafik Bukit Aman untuk memohon pembatalan pembayaran saman terhadap dakwaan terbabit.

“Rayuan sudah dihantar sebulan lalu. Bagaimanapun, sehingga kini kami belum menerima sebarang penjelasan dari pihak berkenaan dan kami masih menunggu tindakan seterusnya,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Sinar Harian semalam melaporkan, seorang warga emas, terkejut apabila menerima sepucuk surat saman atas kesalahan menunggang motosikal berkuasa 500cc dengan laju di sebuah lebuh raya di Kuala Lumpur.

Bakar Ismail, 85, dari Kampung Sungai Padang, Simpang Empat, berkata, surat saman atas kesalahan yang dilakukan pada 30 November 2010 yang diterimanya tertera nama dan nombor kad pengenalan berserta nombor motosikal miliknya dengan betul.

Bagaimanapun, motosikal miliknya adalah jenis kapcai (Honda 70cc) bukannya motosikal berkuasa 500cc seperti yang tertera dalam surat saman, malah motosikal miliknya tidak pernah keluar dari Perlis.

Sementara itu, anaknya, Mohd Nor Bakar, 47 berkata, beliau sehingga kini masih berusaha untuk menyelesaikan kes saman membabitkan bapanya itu termasuk menulis surat kepada Ibu Pejabat Bukit Aman.

Menurutnya, beliau amat berharap kes ini mendapat perhatian pihak berkenaan termasuk Trafik Negeri bagi membolehkan ia segera diselesaikan, kerana bimbang nama bapa di senarai hitam.

“Saya terkejut ketika membaca surat saman terhadap ayah. Mungkin ada individu lain menggunakan nombor pendaftaran palsu.

“Untuk itu, saya berharap kes ini dapat diselesaikan segera kerana akan merisaukan bapa yang sudah tua,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Turus Trafik Negeri, Asisten Superintendan Rusli Yahya berkata, pihaknya tidak menolak kemungkinan nombor pendaftaran Bakar digunakan oleh individu lain.

Menurutnya, ada kes-kes membabitkan individu tertentu menggunakan nombor pendaftaran palsu untuk mengelak di saman ketika memandu melebihi had laju ditetapkan terutama di lebuh raya.

“Jika saman sebegini dikeluarkan di Perlis, trafik negeri selepas disiasat, boleh membatalkan saman itu serta merta.

“Namun bagi kes ini, saya akan memanjangkan kepada Ibu Pejabat di Bukit Aman bagi mengelak kesusahan kepada warga emas ini yang terpaksa berulang-alik menyelesaikan kesnya,” katanya.

Kedah 1 - 0 Felda United

KEDAH vs KUALA LUMPUR FELDA UNITED FC
Selasa, 1 Februari 2011
Stadium Darulaman, Alor Setar
Perlawanan ke 2 Liga Super Malaysia 2011

Detik-detik penting :

Separuh masa pertama

Minit 7 : Abdul Ghani Abdul Rahman menanduk bola ke arah pintu gol Kedah tetapi diselamatkan oleh Shafizan Hashim di atas garisan gol. Berpunca daripada hantaran rendah daripada sebelah kanan kotak penalti Kedah oleh Nizaruddin Yusof. Pemain-pemain Felda United membuat protes kepada Pengadil Perlawanan mengatakan bola sudah masuk ke dalam gol. Protes tidak dilayan.

Minit 8 : Baddrol Bakhtiar melakukan "backheel" ke arah pintu gol Felda hasil tolakan bijak oleh Wan Asraf Wan Ali tetapi sedikit sipi daripada tiang gol kiri Felda United

Minit 15 : Liew Kit Kong hampir meletakkan Felda United di depan apabila menanduk deras bola sepakan percuma Badrul Azam. Sayang ia hanya sedikit melepasi palang gol Kedah

Minit 16 : Baddrol Bakhtiar melepaskan satu rembatan kencang daripada luar kotak penalti Felda United tetapi tersasar daripada gol

Minit 21 : Baddrol Bakhtiar melakukan satu cubaan jarak jauh yang menyaksikan bola tersebut ditepis oleh Penjaga Gol Felda United dan sampai kepada Mohd Faizal Abu Bakar dan menolak bola kepada Mohd Firdaus Faudzi yang berada di depan beliau. Hanya Penjaga Gol yang menanti tetapi kelewatan beliau dalam melaksanakan penyudah membuatkan pertahanan Felda dengan pantas menolak bola tersebut keluar memberikan sepakan penjuru kepada Kedah. Suatu peluang keemasan yang disia-siakan!

Minit 25 : Sepakan penjuru oleh Ahmad Fauzi Shaari singgah di kepala Wan Asraf Wan Ali dan terus melakukan tandukan ke belakang yang bijak ke arah penjaga gol Felda namun berjaya ditumbuk keluar

Minit 27 : K.Rajan melakukan satu tendangan "half volley" yang kencang ke arah pintu gol Kedah tetapi sedikit sipi daripada tiang gol kiri pasukan tuan rumah. Bola hasil hantaran pantas Nizaruddin Yusof

Minit 28 : Azi Shahril Azmi melakukan satu percubaan jarak jauh tetapi terus ke dakapan Penjaga Gol Kedah

Minit 36 : Liew Kit Kong dilayangkan kad kuning akibat protes terus-terusan kepada Pengadil yang memberikan sepakan percuma kepada Kedah

Minit 37 : Sepakan percuma oleh Baddrol Bakhtiar singgah tepat ke dakapan Penjaga Gol Felda. Mohd Faizal Abu Bakar melakukan sedikit "body contact" kepada Penjaga Gol Felda United yang mencetuskan insiden pergaduhan sesama pemain kedua-dua pasukan. Tiada layangan kad diberikan

Minit 42 : Sekali lagi pergaduhan berlaku berpunca daripada sikap tidak professional K.Rajan yang dengan sengaja menolak Baddrol Bakhtiar ketika bola sudah pun keluar daripada padang untuk lontaran ke dalam. Pemain kedua-kedua pasukan sudah tidak dapat mengawal mental mereka dengan baik. Di manakah sikap professionalisma? Tiada layangan kad diberikan.

Minit 45 + 2 : Wisel penamat bagi separuh masa pertama

Separuh masa kedua

Minit 50 : V.Thirumurugan dilayangkan kad kuning setelah menerima amaran lisan ke 3

Minit 54 : Azlan Ismail masuk menggantikan Mohd Firdaus Mohd Faudzi

Minit 57 : Mohd Faizal Abu Bakar hampir memecah kebuntuan tetapi kelekaan menyebabkan prospek gol sulung perlawanan terlepas begitu sahaja. Berpunca daripada hantaran Azi Shahril Azmi kepada Khaironnisam Sahabuddin yang terkena kaki Ahmad Fauzi Shaari dan terus sampai kepada Mohd Faizal Abu Bakar yang bebas daripada kawalan mana-mana pemain Felda United. Hanya perlu membawa bola ke hadapan sedikit dan melepaskan rembatan tetapi Abdul Ghani Abdul Rahman dengan pantas menyekat bola tersebut. Satu lagi peluang keemasan yang disia-siakan!

Minit 58 : K.Rajan melakukan satu larian solo daripada bahagian sayap kanan padang dan melepasi kawalan Shafizan Hashim dengan tenang membuat rembatan leret ke arah pintu gol Kedah tetapi berjaya ditangkap kemas oleh Mohd Al Hafiz Hamzah

Minit 60 : PENALTI !! Azlan Ismail dijatuhkan oleh Penjaga Gol Felda United di dalam kawasan kotak penalti Felda United setelah Azlan Ismail melepasi perangkap offsaid Felda United. Hamsani Ahmad dilayangkan kad kuning kerana menjatuhkan Azlan Ismail

Minit 61 : GOL !!! Baddrol Bakhtiar dengan tenang menyempurnakan sepakan penalti dengan menghantar bola ke arah kanan pintu gol dan menyaksikan Hamsani Ahmad merebahkan badan ke arah yang bertentangan

Minit 63 : Farderin Kadir masuk menggantikan Azrul Ahmad yang tercedera

Minit 67 : Baddrol Bakhtiar menyempurnakan sepakan percuma yang melencong dengan baik tetapi berjaya ditangkap kemas oleh Hamsani Ahmad

Minit 69 : Farderin Kadir menanduk bola tepat ke arah Penjaga Gol Kedah hasil "long throw" Ramesh Lai Ban Huat

Minit 72 : Rembatan "on the run" Baddrol Bakhtiar sedikit tersasar daripada gol Felda United hasil "tapping" bijak oleh Azlan Ismail

Minit 75 : Sabree Abu melakukan tendangan "first touch volley" jarak jauh dan hampir mengenai kepala Wan Mohd Asraf Wan Ali yang melakukan "diving header". Berpunca daripada sepakan penjuru oleh Ahmad Fauzi Shaari

Minit 79 : Khairul Anuar Jamil dibawa masuk menggantikan Abdul Ghani Abdul Rahman

Minit 80 : Nizaruddin Yusof melakukan rembatan kencang ke arah pintu gol Kedah tetapi terus ke dakapan Mohd Al Hafiz Hamzah. Berpunca daripada umpanan bijak Liew Kit Kong

Minit 84 : Liew Kit Kong berjaya melakukan satu rembatan rendah tetapi sipi ke arah kiri gol Kedah. Percubaan berpunca daripada sepakan percuma Badrul Azam Zamri yang menghantar bola ke tengah kotak penalti dan ditanduk oleh Farderin Kadir kepada Liew Kit Kong

Minit 85 : Mohd Al Hafiz Hamzah dilayangkan kad kuning kerana melewat-lewatkan sepakan gol

Minit 90 + 1 : Hamsani Ahmad dilayangkan kad merah selepas menerima kad kuning kedua !! Beliau dengan sengaja menendang Wan Mohd Asraf Wan Ali yang terbaring di atas padang kerana berang dengan tindakan Wan Asraf Wan Ali yang sengaja menjatuhkan badan selepas melakukan kekasaran terhadap pemain Felda United dan melewatkan-lewatkan permainan

Minit 90 + 1 : Khairul Anuar Jamil dikeluarkan dan digantikan oleh Penjaga Gol simpanan Mohd Faizal

Minit 90 + 2 : Wan Asraf Wan Ali dikeluarkan dan digantikan oleh Mohd Fiqry Md. Isa

Minit 90 + 3 : Wisel penamat perlawananLine up kedua-dua pasukan :


KEDAH
2-Mohd Fauzie Nan, 6-Shafizan Hashim, 7-Baddrol Bakhtiar, 11-Ahmad Fauzi Shaari (K), 13-Khairul Helmi Johari, 17-V.Thirumurugan, 19-Mohd Faizal Abu Bakar, 21-Mohd Sabree Mat Abu, 22-Mohd Al Hafiz Hamzah (PG), 23-Mohd Firdaus Mohd Faudzi (14-Azlan Ismail), 24-Wan Mohd Asraf Wan Ali (28-Mohd Fiqry Md.Isa)

Pemain simpanan yang tidak digunakan KEDAH
3-Shahril Faizal Shariffuddin, 12-Ahmad Shakir Ali, 20-Mohd Arfan Rashid, 25-Abdul Hadi Abdul Hamid (PG), 26-Hattaphon Bun An


KUALA LUMPUR FELDA UNITED FC
3-Ramesh Lai Ban Huat, 5-Liew Kit Kong, 7-Azrul Ahmad (9-Farderin Kadir), 10-Nizaruddin Yusof, 11-Badrul Azam Zamri, 17-Abdul Ghani Abdul Rahman (2-Khairul Anuar Jamil) (20-Mohd Faizal - PG), 19-K.Rajan, 21-Hamsani Ahmad (PG), 22-Khaironnisam Sahabuddin Hussain (K), 24-Mohd Syazwan, 25-Azi Shahril Azmi

Pemain simpanan yang tidak digunakan KL FELDA UNITED FC
4-Hasmarul Fadzir, 8-Rashid Mahmud, 15-Mohd Zamri Chin, 18-Juzaili Samion


Pegawai Pertandingan :

Pengadil : Dennis Anak Sayeng
Penolong Pengadil 1 : Mohd Abdul Suki
Penolong Pengadil 2 : Maswari Haji Mislam
Pegawai ke 4 : Haslimi Saidin
Kommisioner Perlawanan : K. Ponnusamy
General Koordinator : Shahrin B. Ismail


STATISTIK PERLAWANAN

KEDAH / FELDA UNITED

Percubaan Tepat 6 / 5
Percubaan Tersasar 8 / 3
Sepakan Penjuru 5 / 5
Sepakan Percuma 25 / 29
Kesalahan Dilakukan 26 / 24
Ofsaid 3 / 1
Kad Kuning 2 / 2
Kad Merah 0 / 1

KEPUTUSAN PENUH :
KEDAH 1 - 0 KL FELDA UNITED FC
HIJAUKUNING.COM Man Of The Match : Baddrol Bakhtiar (Kedah)

Ulasan dari : Hijaukuning.com

setiap perkara yang bertentangan dengan Islam ialah jahiliah - Nik Aziz

Nik Aziz pertahankan dakwaan jahiliah

KOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mendakwa terdapat masyarakat di negara ini yang masih tidak memahami perkataan jahiliah sebagaimana yang digunakannya semasa kempen Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang.

Katanya, setelah 50 tahun negara merdeka, orang bukan Islam masih belum memahami Islam sehingga perkara yang paling asas seperti soal larangan bersalaman antara bukan mahram dipertikaikan.

“Islam adalah rahmat. Sekular pula warisan jahiliah. Ada yang marah saya apabila saya membangkitkan soal jahiliah. Sukalah saya ulangi, setiap perkara yang bertentangan dengan Islam ialah jahiliah.

“Datangkanlah apa jua jenis nama ideologi sekalipun, jika tidak selari dengan Islam, pastinya ia jahiliah walaupun tidak memakai nama jahiliah,” katanya dalam satu kenyataan di sini, semalam.

Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, label jahiliah terhadap mereka yang tidak mengundi Pas itu tidak sepatutnya keluar daripada mulut seorang yang dikatakan Mursyidul Am dan dipanggil ustaz.

Nik Aziz turut mempersoalkan sikap pemimpin-pemimpin UMNO yang menghentam beliau semasa mengeluarkan kenyataan jahiliah.

“Kita dituduh sebagai kuda tunggangan DAP. Jika Timbalan Perdana Menteri sendiri menyebut Pas tidak pernah menggugurkan agenda negara Islam, UMNO pula bagaimana?” katanya.

MB - Pentadbiran telus tarik pelaburan asing

Ditulis oleh AMIN A.

ALOR SETAR: Kestabilan politik, pentadbiran yang telus dan sikap hemah dalam berbelanja merupakan kunci kejayaan kerajaan Pakatan Rakyat sehingga meningkatkan kepercayaan rakyat termasuk pelabur asing untuk menjana ekonomi di sini.

Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Azizan Abdul Razak berkata dengan adanya pemimpin dan pegawai kerajaan yang baik segala wang rakyat dapat disalurkan dengan baik malah dapat berjimat cermat sehingga kerajaan negeri bebas daripada hutang.

"Sebab apa kita ada duit, sebab pemimpin yang ada termasuk pegawai kerajaan terdiri daripada orang yang baik-baik yang menjaga duit seperti menjaga duit sendiri.

"Perkara yang baik dulu, kita teruskan bukannya kita ubah semuanya supaya yang mendapat manfaat ialah rakyat kita sendiri.

"Begitu juga dengan kuasa yang ada, bukan untuk kita tetapi untuk memastikan rakyat hidup selesa dan aman damai,"katanya.

Beliau berkata demikian ketika Majlis Perasmian Pusat Komuniti Taman Sri Putera dan Jamuan Rakyat Dewan Undangan Negeri (DUN) Kubang Rotan, 28 Januari lalu.

Dalam pada itu Ustaz Azizan menegaskan pentadbiran Kerajaan Negeri yang bersih dan amanah juga adalah faktor utama berlakunya peningkatan jumlah pelaburan asing ke Kedah kepada RM2 bilion pada tahun lalu dan bukan semata-mata usaha Kerajaan Pusat.

Sungguhpun mengakui pelabur yang hendak melabur di negara ini perlu melalui Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti), namun kestabilan politik di sesebuah negeri menjadi penanda aras yang penting bagi menjana ekonomi

Ustaz Azizan berkata, usaha menarik pelabur asing seharusnya diiktiraf sebagai usaha sama Kerajaan Negeri dan Pusat, bukannya mengambil 'kredit' sepenuhnya di atas peningkatan jumlah pelaburan di Kedah.

"Pelabur luar tidak sewenang-wenangnya melabur ke negeri Kedah sekiranya mereka tidak yakin dengan keupayaan Kerajaan Negeri mentadbir ekonomi.Sebenarnya imej Kerajaan Negeri pimpinan Pakatan Rakyat adalah faktor utama peningkatan kehadiran pelabur asing.

"Saya minta Kerajaan Pusat dan Miti tidak sewenang-wenangnya mengambil kredit di atas kejayaan yang dicapai dan perlu mengambil kira peranan Kerajaan Negeri yang memastikan kestabilan politik di negeri yang diperintah,"katanya.

Beliau dilihat membidas kenyataan Timbalan Menteri Miti, Dato' Mukhriz Mahathir yang mendakwa kemasukan pelaburan asing ke Kedah adalah 100 peratus hasil usaha Kerajaan Pusat.

Sejak tiga tahun pemerintahan Pakatan Rakyat, pelaburan asing meningkat di tiga buah negeri yang ditadbir iaitu di Pulau Pinang, Kedah dan Selangor.

Jom Turun Putrajaya Petang nie...!!

Punyalah lemah PM yang bernama DS Mohd Najib ini dimana ia mengambil masa terlalu lama untuk membuat keputusan bagi memindahkan para pelajar Malaysia yang kini berada di dalam keadaan merbahaya di Mesir.

Negara China misalnya telah bertindak segera membawa keluar 2,000 rakyat mereka dari negara itu bermula malam kelmarin menggunakan dua pesawat khas China Airlines dan Hainan Airlines, sementara Indonesia telah menghantar pesawat Boeing 747-400 Garuda Indonesia ke Mesir untuk mengevakuasi para pelajar mereka.

Amerika Syarikat juga telah mengambil tindakan yang serupa. Sehingga pagi semalam, mereka telah berjaya membawa keluar lebih 2,000 warga Amerika Syarikat dari Lapangan Terbang Kaherah menerusi sembilan penerbangan.

Rakyat Malaysia hanya akan bermula di bawa keluar pada 5 Februari (hari Sabtu) yang pada masa itu ia boleh dianggap terlalu lewat, kemungkinan demo Mesir pun sudah tamat.

Protes Selamatkan Mahasiswa Malaysia di Mesir
Hari: Rabu
Tarikh: 2hb. Februari, 2011
Waktu: 2:00 petang
Tempat: Wisma Putra, Putrajaya.

Anjuran: Gabungan Solidariti Mahasiswa Malaysia, Gabungan Ibu Bapa, NGO, Parti Politik dan Mahasiswa Malaysia di Mesir.

Ayuh selamatkan rakan-rakan dan anak kita di Mesir! [greenboc]

Siapa yang menyelenggara TAMAN PERMAINAN sebenarnya nie.. PENDUDUK, PEMAJU @ KERAJAAN TEMPATAN?

Taman permainan terbiar

JALAN PEGAWAI - Taman permainan kanak-kanak yang seharusnya dijaga dengan baik untuk memastikan keselamatan mereka terjamin sewaktu bermain langsung tidak diendahkan oleh pihak yang bertanggungjawab.

Tinjauan Sinar Harian di dua lokasi taman permainan iaitu di Tanjung Chali dan Taman Abdul Aziz mendapati ianya langsung tidak menyediakan kemudahan lengkap kepada golongan si kecil untuk merehatkan fikiran selepas penat belajar.

Keadaan permainan yang sudah berkarat dan uzur masih disediakan walaupun ianya mampu mengundang bahaya.

Kakitangan swasta, Norehan Yahya, 29, berkata, pihak yang bertanggungjawab tidak sepatutnya membiarkan kawasan taman permainan tidak sempurna kerana tidak banyak taman permainan di kawasan sekitar termasuklah pusat bandar.

Menurutnya, peralatan yang rosak dan berkarat seharusnya digantikan dengan yang baru supaya keselamatan kanak-kanak yang menggunakannya lebih terjamin.

“Jika peralatan yang disediakan berkarat ia membahayakan kanak-kanak kerana bimbang sekiranya berlaku kemalangan sewaktu mereka bermain.

“Saya juga melihat tangga yang disediakan untuk menaiki papan gelongsor telah rosak dan hampir patah, jadi sekiranya masih digunakan sudah pasti membahayakan mereka,” katanya kepada Sinar Harian.

Norehan berkata, pemantauan oleh pihak bertanggungjawab dan tindakan membaiki peralatan berkenaan perlu dilakukan untuk kemudahan yang lebih selamat.

Sementara itu, taman permainan yang disediakan di Taman Abdul Aziz pula dijadikan sebagai tempat longgokan sampah dan pokok yang telah ditebang.

Penduduk, Noraini Ahmad, 32, berkata, sikap pihak yang tidak bertanggungjawab dengan membuang sampah dan melonggokkan pokok di kawasan itu tidak sepatutnya berlaku kerana ianya memberi kesan kepada pengguna.

Menurutnya, apabila perkara ini berlaku ia telah menyusahkan ibu bapa yang hendak membawa anak-anak mereka untuk bermain di kawasan taman permainan itu.

“Peralatan permainan di sini kebanyakannya telah rosak tetapi saya rasa ia boleh dibaiki dan digantikan dengan yang baru namun apabila tempat ini menjadi tempat longgokan sampah ia boleh mengundang penyakit kepada kanak-kanak.

“Keadaan bersemak juga membimbangkan ibu bapa kerana khuatir sekiranya terdapat binatang berbisa seperti ular yang membahayakan mereka,” katanya.

Noraini berkata, langkah segera perlu diambil untuk membersihkan kawasan itu kerana ia juga mencemarkan kawasan sekitar.

Kuliah Subuh : Syeikh Nuruddin Marbu Al-Banjari


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...