TERKINI :

Tuesday, February 1, 2011

Pakatan Rakyat : Hari ini kami menang esok kami bawak turun harga minyak


Mungkinkah revolusi di Arab akan berjangkit ke Malaysia?

Mohamad Suhaimi Abdul Aziz

CAIRO, EGYPT - JANUARY 29:  Protestors stand with a soldier as he waves an Egyptian flag on an army tank in Tahrir Square on January 29, 2011 in Cairo, Egypt. Tens of thousands of demonstrators have taken to the streets across Egypt in Cairo, Suez, and Alexandria to call for the resignation of President Hosni Mubarak. Riot police and the Army have been sent into the streets to quell the protests, which so far have claimed at least 38 lives and left more than a two-thousand injured. The cabinet has formally resigned, but protesters are seeking a regime change with the resignation of Mubarak. Whilst the Army has deployed tanks and Armoured Personnel Carriers (APCs) to the streets there has been little implementation of them, and soldiers have interacted peacefully with passing marchers. The government has installed a curfew, blockaded access to the Giza pyramids with tanks and APC's and taken measures to secure museums from looters.

Tidak ada siapa meramalkan bahawa pemimpin negara-negara Arab yang terkenal sombong, angkuh, kuku besi, zalim dan rejim yang ganas ini bakal tumbang. Tunisia mendahului apabila menumbangkan rejim Zein al Abidin yang memerintah selama 23 tahun. Hosni Mubarak, yang memerintah selama 30 tahun dan terkenal dengan sifat zalimnya terhadap rakyat, rasuah, penyalahgunaan kuasa, serta bersahabat baik dengan rejim zionis Israel kini menanti saat untuk tumbang. Umat Islam mengingati Hosni Mubarak sebagai diktator yang telah menutup pintu sempadan dengan Gaza sebagai pintuk masuk Mesir ke Palestin sehingga menyebabkan ribuan umat Islam mati kebuluran. Revolusi kini mengakar ke Yaman, Jordan dan menghampiri beberapa negara Arab. Tunisia bagaikan domino pertama yang menumbangkan pemerintah, dan diekori oleh negara-negara Arab yang lain.

Selama berdekad lamanya keadilan dilenyapkan dan demokrasi hanya ditempelkan bagi menunjukkan kepada dunia mereka juga negara yang bebas dan adil. Walhal pilihanraya yang berlangsung, hanya parti mereka sahaja boleh bertanding dengan bebas manakala parti pembangkang ditekan. Pemimpin-pemimpin pembangkang dipenjarakan, dibunuh, diugut, dibuang negeri dan pelbagai lagi tindakan tidak peri kemanusiaan. Lebih melucukan apabila hanya parti mereka sahaja dibenarkan bertanding dalam setiap pilihanraya. Inilah yang berlaku di Indonesia era Suharto dan kini di negara-negara Arab.

Hasil kekayaan negara diagihkan sesama mereka manakala pemerintahan negara diwariskan kepada anak-anak mereka. Rakyat terus melarat dan merempat sedangkan pemimpin ini hidup bermewah. Rakyat dibiarkan dalam kelaparan, kemiskinan, dan pengangguran. Pelbagai cukai tidak masuk akal dikenakan bagi mengaut keuntungan sebanyak mungkin tanpa mempedulikan rakyat. Kemuncaknya, kemarahan rakyat bagaikan disimbah minyak petrol yang menyala-nyala. Kemarahan rakyat tidak mungkin dipadamkan sehinggalah rejim-rejim ini tumbang dengan hinanya.

CAIRO, EGYPT - JANUARY 29:  An Egyptian man carries a sign during a demonstration against President Hosni Mubarek in al-Tahir Square on January 29, 2011 in Cairo, Egypt. Tens of thousands of demonstrators have taken to the streets across Egypt in Cairo, Suez, and Alexandria to call for the resignation of President Hosni Mubarak. Riot police and the Army have been sent into the streets to quell the protests, which so far have claimed at least 38 lives and left more than a two-thousand injured. The cabinet has formally resigned, but protesters are seeking a regime change with the resignation of Mubarak. Whilst the Army has deployed tanks and Armoured Personnel Carriers (APCs) to the streets there has been little implementation of them, and soldiers have interacted peacefully with passing marchers. The government has installed a curfew, blockaded access to the Giza pyramids with tanks and APC's and taken measures to  secure museums from looters.

Letusan revolusi ini adalah loceng amaran kepada pemimpin sombong bongkak di mana-mana negara. Pemimpin di Malaysia jangan beranggapan mereka selamanya selamat. Memerintah selama puluhan tahun memuakkan lagi rakyat terhadap pemerintahan mereka. Meskipun sistem pilihanraya di Malaysia tidak seteruk era rejim pemerintah Arab sekarang, namun ruang demokrasi tidak dibuka seluasnya untuk parti politik selain BN. Buktinya di mana-mana pilihanraya sama ada pilihanraya kecil mahupun pilihanraya umum, tidak sekali-kali parti pembangkang dibenarkan akses atau liputan di media. Lebih menjelekkan, pemimpin parti pembangkang difitnah, ditohmah, dihina dan dicaci sesuka hati melalui media rasmi tanpa diberi peluang mereka membela diri atau menjawab segala persoalan.

Undi pos yang dicurigai dikekalkan sebagai simpanan undi tetap BN. Daftar pemilih dimanipulasi sehingga berlaku penyelewengan yang ketara. Sengaja pemerintah tidak melaksanakan sistem celup jari bagi mengelakkan keadilan terlaksana. Manakala jentera kerajaan diperah semaksima mungkin bagi berkempen untuk pihak mereka. Pengundi pula ada yang dipujuk dengan pelbagai habuan seperti kain pelikat, beras termasuk wang ringgit. Habis berjuta ringgit duit kerajaan masuk ke poket pengundi.

Kalau dikira tekanan, hampir semua tekanan dan ancaman dirasai oleh parti pembangkang. Himpunan yang dianjurkan oleh pembangkang kebiasaannya akan disuraikan dengan gas pemedih mata dan tangkapan-tangkapan. Kebebasan bersuara, berhimpun hampir tiada di Malaysia untuk pembangkang. Pentas ceramah diceroboh dan dirobohkan sesedap hati mereka.

ISA dan OSA pula dikekalkan sebagai agenda menakut-nakutkan rakyat. Apabila tergugat, yang menjadi mangsanya sudah pastilah pemimpin pembangkang. AUKU pula adalah pengawal keselamatan utama mahasiswa di kampus-kampus. Mangsa AUKU pasti mendapat mimpi ngeri dengan tindakan dibuang kampus, digantung pengajian atau amaran-amaran tertentu.

Selain itu, rakyat terus dibiarkan terhimpit dengan kesusahan. Dengan kenaikan harga barang keperluan, harga minyak petrol yang naik hampir setiap tahun, tol, menghapuskan biasiswa, pelbagai cukai lain dikenakan. Rumah-rumah rakyat yang dibina berpuluh tahun dianggap setinggan dan dirobohkan sesuka hati, kemiskinan bandar tidak diubati, manakala dasar gaji minimum tidak dilaksanakan sebagai bukti rakyat dibiarkan kesusahan.

Kekayaan negara diagihkan sesama mereka dan hanya cebisan diberikan kepada rakyat atas nama wang ihsan. Pemerintah pula hidup bermewah dengan membelanja duit rakyat di luar negara. Pemerintahan negara diserahkan secara warisan sesama mereka.

Dalam keadaan demikian, sukar untuk rakyat menghirup udara demokrasi yang bersih di Malaysia. Mampukah rakyat bertahan dengan kehidupan sedemikian, dan berapa lama lagikah pemerintahan ini akan terus bertakhta? Atau mungkinkah revolusi di dunia Arab akan menyusul di Malaysia...?

Mohamad Suhaimi Abdul Aziz
Naib Ketua
Pemuda PAS Wilayah Persekutuan

Kuala Ketil akan muncul sebagai bandar baharu

Muhayat Jasmin

KUALA KETIL, 1 Feb: Dengan terbinanya Kolej Universiti Insaniah (KUIN) kampus Kuala Ketil yang menelan perbelanjaan sekitar RM330 juta pada 2013 nanti, Kuala Ketil mampu untuk muncul sebagai salah sebuah bandar baharu di Kedah tidak lama lagi.

Mengulas mengenai perkembangan pembinaan KUIN, Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, kerja-kerja pembinaan kampus ini mengikut jadual yang telah ditetapkan. Ia juga telah mencapai tahap 10 peratus kemajuan sehingga hari ini.

Menurut beliau, dengan terbinanya KUIN nanti, Kuala Ketil akan muncul sebagai sebuah bandar baharu setanding dengan Bangi di Selangor yang mempunyai Universiti Kebangsaan Malaysia dan juga seganding dengan Sintok yang mempunyai Universiti Utara Malaysia.

Katanya lagi Kerajaan Negeri sentiasa berusaha untuk memberi yang terbaik kepada rakyat negeri Kedah terutamanya dalam bidang pendidikan dan pengetahuan sepertimana yang dilakukan terhadap pembinaan kampus induk KUIN ini.

Sebelum ini pelajar kampus Alor Setar telah menzahirkan rasa tidak puas hati mereka terhadap pihak pengurusan kerana masalah kemudahan asas yang tidak mencukupi bagi menampung pertambahan pelajar di kampus tersebut.

KUIN Kuala Ketil juga dijangka akan dapat menyelesaikan pelbagai masalah yang sedang dihadapi oleh pelajar KUIN sepertimana yang disuarakan oleh mereka melalui demonstrasi aman di kampus Alor Setar sebelum ini.

Tambah Azizan lagi, para pelajar di kampus baru KUIN tidak akan menghadapi masalah kekurangan sepertimana yang dialami di kampus Alor Setar, kerana kampus induk di Kuala Ketil akan menyediakan segala kelengkapan bagi memenuhi kehendak pelajar.

Umno Tipu Mangsa Banjir Di Kedah!

oleh: ZULKIFLI YAHAYA

Kedatangan Datuk Seri Najib Tun Razak ke Kedah 19 Januari lalu adalah road show biasa dibuat oleh mana-mana Pengerusi BN menjelang pilihanraya umum. Rakyat dihimpunkan oleh jentera kerajaan Pusat kononnya untuk majlis ramah mesra dengan Perdana Menteri, tetapi apa yang dihidangkan kemudiannya ialah ucapan politik pemimpin utama BN; berkempen supaya rakyat menyokong BN, mencaci dan memfitnah pembangkang. Termasuk yang menjadi sasaran fitnah ialah kerajaan negeri Kedah.

Sewaktu semua ceramah politik terbuka diharamkam di negeri ini, BN diberi kelonggaran berceramah oleh pihak polis. RTM menyiarkan secara langsung program Presiden Umno bertemu rakyat yang diadakan di Sungai Petani itu.

Radio Malaysia Kedah FM melaporkan kehadiran orang ramai mencecah 25 ribu. Sejurus selepas itu Pengerusi Perhubungan Umno Kedah Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah memaklumkan bahawa kehadiran orang ramai adalah di sekitar 15 ribu. Najib yang bangun berucap menyebut bahawa kehadiran orang ramai pada petang itu ialah 10 ribu orang. Yang Mana satu betul?

Kecelaruan yang berlaku itu adalah muqaddimah terhadap kecelaruan selanjutnya yang dibuat Najib hingga menyebabkan pemimpin BN Kedah yang menanggung padah. Dalam ucapannya Najib beritahu, kerajaan negeri langsung tidak bantu rakyat dalam peristiwa banjir yang melanda Kedah. Sebaliknya BN yang memberi pelbagai bantuan. Selain wang tunai RM500 untuk setiap keluarga, Pusat katanya telah memberi sumbangan tilam dan dapur gas kepada setiap mangsa banjir. Ucapannya didengar oleh seluruh rakyat Kedah.

Sekarang Mat Bashah, wakil rakyat BN dan JKKK sudah pening untuk menjawab setiap mangsa banjir yang tidak dapat tilam atau dapur gas. Isu tilam menjadi hangat sebulan lepas banjir apabila Umno mengagihkan bantuan hanya untuk menyokong terpilih mereka sahaja. Penyokong PAS tak dapat biasa, tetapi apabila ramai penyokong Umno sendiri yang tak dapat mereka buat protes.

Tilam bukan isu besar tapi, bagi Umno apa saja habuan duniawi boleh jadi asas untuk mereka bergasak sesama sendiri. Lebih 90 peratus punca pertikaian dalam Umno berpunca dari isu fulus. Mereka berkelahi merebut jawatan pun kerana di situ ada sumber kewangan.

Ekoran ucapan Najib itu juga ramai kalangan mangsa banjir yang rasa tertipu dengan janji-janji manis BN kerana mereka belum merasa sesen pun wang ehsan banjir. Memang ada yang telah dapat, RM500 untuk sebuah keluarga, tetapi kebanyakan ahli-ahli Umno. Ramai mempertikaikan tindakan ‘kerajaan kedua’ di Kedah yang tidak bersikap professional dalam agihan bantuan banjir, walhal sumber kewangan dana banjir adalah dari wang kerajaan Pusat hasil cukai yang dikutip dari rakyat jelata.

Pada 23 Januari lalu, sebahagian mangsa banjir yang terdiri dari orang-orang Cina dari beberapa buah taman perumahan sudah hilang sabar akibat beberapa kali tertipu dalam isu banjir ini. Mereka hadir beramai-ramai ke Pusat Khidmat Ahmad Bashah yang menumpang di pejabat penghulu Mukim Mergong.

Pengerusi Umno Kedah itu tiada di pejabat, maka kakitangan pejabatlah yang menjadi sasaran kemarahan. Masing-masing bersingsing lengan, mujurlah pihak polis segera menghantar anggota-anggotanya mengawal keadaan. Dari pejabat Ahmad Bashah mereka bergegas pula ke pejabat Ahli Parlimen Alor Setar, Datuk Chor Chee Heung. Ramai anggota polis dihantar ke situ pula untuk mengawal keadaan. Kasihan pihak polis, malam sibuk mengawal ceramah pembangkang tanpa permit, siang sibuk pula mengawal pejabat wakil rakyat BN. Tapi cerita-cerita seperti ini digelapkan oleh media-media talibarut BN.

Menurut seorang mangsa banjir yang membuat protes itu, borang pendaftaran mangsa banjir telah diisi olehnya dan diserahkan melalui wakil MCA. Namanya tercicir kononnya kerana kegagalan mendapat pengesahan di borang tapi ada juga yang tersenarai.

“Bila ditanya nak cop di mana?, mereka suruh minta di pejabat UMNO,” ujar mangsa. Pihak pejabat Umno pula didakwa menyuruh borang itu dirujukkan kepada JKKKP. Mangsa banjir ditendang ke sana sini macam bola.

Menurut seorang mangsa banjir mendedahkan, beratus-ratus slip pendaftaran mangsa banjir tidak disahkan walaupun tarikh akhir untuk berbuat demikian adalah 6 Januari lalu.

Peristiwa banjir besar di Kedah hampir tiga bulan berlalu, tapi Pusat masih gagal menangani isu bantuan terhadap mangsa. Puncanya ialah kerana mereka tiada keikhlasan untuk membantu, sebaliknya semata-mata kerana politik.

Masa BN dulu semua bantuan Pusat disalurkan melalui jentera Negeri. Negeri mempunyai struktur birokrasi yang lengkap sehingga ke akar umbi. Ia berbeza dengan keupayaan Pusat di negeri-negeri. Selayaknya Pejabat Daerah dan penghulu diberi tanggungjawab, tetapi Pusat memilih rangkaian parti BN yang lemah dan langsung tidak boleh diharap.

Surat jemputan kepada mangsa untuk menerima bantuan pun menggunakan kepala surat Umno, walhal guna duit Kerajaan Pusat. Tempat menerima bantuan adalah pejabat Umno dan tukang hulur cek pun pemimpin Umno. Harapan mereka rakyat anggap itu sumbangan Umno/BN dan terus beri mandat pada BN.

Zaman ICT ini rakyat bukan boleh diperbodohkan semudah itu. Generasi yang ada hari ini umumnya bersekolah dan cerdik. Kedatangan Najib ke Kedah diharap membawa gelombang ‘BN Menang, Kedah Senang’. Rupanya selepas beliau pulang, pemimpin BN pula yang pening kepala hadapi kerenah rakyat, gara-gara ceramah politik seorang Perdana Menteri.

Islam Mahathir dengan Islam Nik Aziz

Ketika berperang kata-kata dengan Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad secara tiba-tiba menghunuskan keris beliau kepada Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kerana keengganannya untuk turut serta menghentam Kuan Yew.

Mahathir, tiba-tiba ingin muncul sebagai hero membela Islam dalam menghentam Kuan Yew, yang baru menerbitkan buku terbarunya bertajuk ‘Lee Kuan Yew: Hard Truths to Keep Singapore Going’ menyeru umat Islam di republik itu tidak terlalu berpegang kuat kepada ajaran Islam bagi membantu proses integrasi dan pembangunan negara tersebut, selain mengkritik cara Mahathir melayani pengganti-penggantinya selepas bersara menjadi Perdana Menteri.

Nik Aziz, bagaimanapun enggan terlibat dalam pertengkaran dua pemimpin tersebut, dengan mengatakan bahawa ada orang Melayu-Islam yang turut menolak Islam.

“Kuan Yew hanya cakap jangan pegang Islam kuat sangat berbanding dengan orang Melayu di negara kita yang buang semua (Islam) dan ambil kebangsaan,” Nik Aziz dipetik sebagai berkata.

Ekoran kenyataan Nik Aziz, Mahathir terus menuduh beliau sebagai tidak menyokong Islam kerana lebih utamakan peluang untuk memburuk musuh politiknya di Malaysia daripada mempertahankan serangan terhadap Islam dan penganutnya oleh Kuan Yew.

Namun begitu, serangan Mahathir terhadap Nik Aziz penuh dengan hipokrisi dan kemunafikan Umno, terutama ketika dilihat berlatarkan insiden-insiden terbaru cukup untuk menunjukkan Umno selektif dalam "membela Islam" dan untuk keuntungan politik semata-mata.

Contoh terbaru sifat hipokrisi ini terserlah ketika kempen pilihanraya kecil DUN Tenang yang baru berakhir, di mana Umno gagal untuk memberikan sebarang teguran terhadap pemimpin-pemimpin MCA yang menyerang amalan Islam semata-mata untuk menakutkan pengundi Cina terhadap PAS – satu misi, yang akhirnya gagal dengan teruknya berdasarkan keputusan pilihanraya di mana undi Cina kekal di tangan PAS.

Tiada seorang pun pemimpin Umno, termasuklah Mahathir yang tampil ke depan untuk mengkritik Presiden MCA, Chua Soi Lek atas penghinaan terang-terangan beliau terhadap Muslimat yang enggan bersalam dengan kaum lelaki bukan muhrim.

Disokong dengan kesenyapan Umno dan bermati-mati untuk tidak memohon maaf, Chua yang pernah ditangkap bertelanjang bulat dalam skandal video seksnya, telah secara angkuh mempertahankan kenyataannya. Dan ketika dikritik atas sifat jahilnya terhadap budaya lain, Chua membalas bahawa ‘there was nothing great’ (Apa yang hebat sangat) untuk mengenali amalan agama Islam.

"So what is so great about that? That is your religious values which I don't know. How am I to know when I'm not practising that religion?”

"I have the right to say that it's basic manners to shake hands with people. That's my values. Understand? You also must value my value, which is good manners, which includes shaking hands," Chua dipetik sebagai berkata.

(Apa yang hebat sangat tentang itu? Itu amalan agama kamu yang saya tak tahu. Macammana saya nak tahu jika saya tak pratikkan agama itu?

(Saya mempunyai hak untuk mengatakan bahawa ini adalah sikap sopan-santun yang asas untuk bersalam dengan orang lain. Itu nilai saya. Faham? Kamu mesti juga menghormati nilai saya, iaitu sikap sopan-santun yang baik, termasuk bersalam)

Dalam isu perpecahan umat Islam di negara ini, Mahathir sekali lagi lupa memandang cermin apabila menyalahkan PAS dan Nik Aziz sebagai pemecahbelah orang Islam kepada tiga kumpulan yang menjadi penghalang terbesar kepada ‘perpaduan Melayu’, apabila sejarah jelas menunjukkan bahawa siapa yang memecahkan politik orang Melayu pada tahun 1988 dan 1998.

Pada tahun 1988, pertarungan hebat Mahathir dengan bekas Menteri Kewangan Tengku Razaleigh Hamzah untuk menjadi Presiden Umno telah memecahkan Melayu Umno kepada dua, dengan terbentuknya parti Semangat 46 yang menjadi kepada pemangkin kepada gabungan parti pembangkang yang pertama, Angkatan Perpaduan Ummah antara PAS dan Semangat 46 (serta Hamim dan Berjasa).

Satu dekad kemudian, orang Melayu, dan orang Malaysia pada keseluruhannya dilanda kemelut apabila Mahathir mengambil keputusan untuk membuang Anwar Ibrahim daripada kabinetnya, dengan tuduhan-tuduhan yang paling dahsyat yang tidak pernah dilihat dalam sejarah politik orang Melayu.

Ini membuka kepada lanskap politik yang baru dengan pembentukan Parti Keadilan Rakyat, yang kini menjadi salah satu daripada tiga komponen parti terpenting dalam Pakatan Rakyat bersama DAP dan PAS.

Dalam meneruskan hujahnya, Mahathir juga menyoal, teruk sangatkah orang nasionalis ini dalam mengamal ajaran Islam apabila mereka memastikan negara sekarang diperintah oleh orang Melayu Islam dan juga menerap nilai-nilai Islam dalam pemerintahan.

Mahathir, sudah tentunya tidak mengiktiraf masalah yang paling jelas pada saat ini yang mengganggu pemimpin “nasionalis Melayu” iaitu rasuah dan salahguna kuasa yang kian berleluasa.

“Hasil perjuangan nasionalis Melayu negara sekarang diperintah oleh orang Melayu Islam. Mereka mengharamkan arak dalam majlis rasmi Kerajaan, menerap nilai-nilai Islam dalam pemerintahan, membekalkan wang kerajaan untuk kegiatan-kegiatan agama Islam, memudahkan orang Islam buat kerja haji, mendirikan masjid-masjid, menubuhkan Universiti Islam, Bank Islam, Takaful, badan-badan dakwah, mengharamkan loteri nasional dan berbagai-bagai lagi yang disuruh oleh agama Islam.

"Teruk sangatkah orang nasionalis ini dalam mengamal ajaran Islam?” kata Dr Mahathir, sekali lagi menunjukkan kejahilannya dalam politik Islam.

Mahathir akan menjadi orang terakhir untuk menerangkan samada korupsi berleluasa, kebocoran dan ketirisan besar-besaran, penyalahgunaan kuasa dan diskriminasi terhadap bangsa lain melalui slogan bauran Ketuanan Melayu juga sebahagian daripada "amalan Islam" yang disebutnya.

Sebaliknya, Nik Aziz nampak lebih konsisten dengan mesejnya bahawa Islam adalah penyelesaian kepada masalah-masalah negara, dan untuk beliau, tiada alasan untuk pemimpin Melayu-Islam untuk menolak Islam dalam pentadbiran mereka.

Untuk membuktikan keIslaman, mereka hanya perlu menghentikan rasuah, salahguna kuasa, kebocoran kewangan, ketidakadilan dan diskriminasi terhadap kaum lain.

Walaupun ramai yang nampak bahawa ini adalah satu percubaan (daripada buku politik Mahathir) untuk mengalihkan padangan orang Melayu kepada satu “common enemy” (musuh bersama) daripada kepincangan dan masalah yang sedang dialami negara kita, serangan Dr Mahathir mungkin mempunyai agenda yang lebih besar iaitu untuk membantu Umno untuk menyingkirkan musuh yang paling digeruni mereka, iaitu Nik Aziz.

Apa tidaknya, Nik Aziz telah menjadi batu sandungan (penghalang) terbesar kepada idea perpaduan Mahathir dan ipar-iparnya di Perkasa, dan mematikan Nik Aziz juga akan melumpuhkan segala usaha menjadikan Parti Islam SeMalaysia sebagai pengganti Umno pada pilihanraya umum yang akan datang.

Tu dia apa ada dalam Mee SegeraAdakah mi segera makanan sebenar atau makanan palsu? Apakah bahan penambah ini sebenarnya dan sejauh manakah ia selamat? Berikut beberapa ramuan yang mungkin anda mengambilnya bersama dengan mi segera anda.

Kalsium Sulfat: Kapur Paris.

Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.

Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.

Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).


BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.

Propyl Gallate: Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma.

Pentasodium triphosphate: Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit; juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.

Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.


Polydimethylsiloxane: Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.

Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine): Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak; mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran, kerosakan saraf; mungkin menjadi penyebab kanser.

ADAKAH DOSA DAN PAHALA DALAM MENGUNDI PILIHANRAYA?


Jawapan: Prof Madya Dr Mohd Asri bin Zainul Abidin

Kepada Dr Mohd Asri, apabila menjelang pilihanraya, pelbagai pandangan akan dikeluarkan oleh macam-macam pihak. Ada yang kaitkan isu-isu agama dengan proses membuang undi. Soalan saya, sejauh manakah soal dosa dan pahala dalam mengundi ini. Apakah seseorang itu boleh dikira berdosa atau dapat pahala kerana mengundi parti tertentu? Harap Dr Asri tolong huraikan.

Zamani, Johor.

JAWAPAN PROF MADYA DR MOHD ASRI BIN ZAINUL ABIDIN:

Terima kasih kepada saudara yang bertanya. Sebagai seorang muslim kita wajar prihatin terhadap perkara-perkara yang seperti ini. Apatahlagi, persoalan seperti undian dalam pilihanraya yang walaupun kelihatan sangat ringkas prosesnya, tetapi mempunyai kesan yang besar terhadap pembentukan sesebuah negara. Sekalipun kadang-kala ada perkara dalam sistem pilihanraya itu tidak memenuhi kehendak syarak, namun kepentingannya terhadap masa depan sesebuah negara itu tidak dapat dinafikan. Bahkan, jika diperhatikan sistem demokrasi jauh lebih baik dari segala sistem lain yang sedang diamalkan oleh kerajaan-kerajaan di dunia hari ini.

Melalui demokrasi, rakyat dapat bersuara dan memilih orang yang mereka redha sebagai pemimpin. Pemimpin pula tidak begitu berani melakukan kezaliman dan penyelewengan disebabkan mereka tahu rakyat mempunyai hak dalam menentukan kedudukan mereka. Ini lebih baik dari sistem autocracy. Bahkan demokrasi yang adil akan lebih baik dari pentadbiran sesetengah para pemerintah dalam sejarah umat Islam pada zaman Umawiyyah, ‘Abbasiyyah dan selain mereka yang bersifat kuku besi dan bertindak tanpa menghormati hak rakyat. Untuk menjawab persoalan saudara tentang dosa dan pahala undian dalam pilihanraya, maka saya sebut perkara-perkara berikut;

1. Pada asasnya dalam Islam, setiap amalan kebaikan atau yang membawa kebaikan maka pengamalnya memperolehi pahala. Begitu juga, setiap amalan buruk atau yang membawa keburukan maka pengamalnya memperolehi dosa. Besar atau kecil pahala dan dosa itu, bergantung kepada besar atau kecil kesan kebaikan atau keburukan sesuatu amalan. Maka, mengundi dalam pilihanraya boleh membawa kesan baik dan buruk kepada sesebuah masyarakat dan negara. Jika kesannya baik dan pengundi itu pula memang inginkan kebaikan tersebut, maka itu adalah amalan soleh. Jika kesan buruk dan pengundi tersebut memang inginkan kesan yang buruk itu, atau boleh menjangkanya, atau dia tidak peduli dengan buruk atau baik kesan undiannya itu, maka dia memperolehi dosa.

2. Hal ini dijelaskan oleh Nabi s.a.w dalam hadis baginda:

“Adakalanya seseorang kamu berucap dengan sesuatu kalimat yang diredhai Allah, padahal dia tidak menyangka ia akan sampai ke tahap sedemikian lalu dengannya Allah mencatatkan keredhaan untuknya sehingga hari dia bertemu Allah. Adakalanya seseorang kamu pula berucap dengan sesuatu kalimat yang dimurkai Allah, padahal dia tidak menyangka ia akan sampai tahap sedemikian lalu dengannya Allah mencatatkan kemurkaaan untuknya sehingga hari dia bertemu Allah”. (Riwayat Malik dan al-Tirmizi).

Kata tokoh ulama salaf yang besar Sufyan bin ‘Uyainah (meninggal 198H)

“Hadis ini bermaksud kalimah di hadapan pemerintah, kalimat yang pertama (yang direhai Allah) ialah yang menghalang kezalimannya. Kalimat yang kedua (yang dimurkai Allah) ialah yang mendorong pemerintah melakukan kezaliman” (Al-Mubarakfuri, Tuhfah al-Ahwadhi, 7/21, Beirut: Dar al-Fikr).

Ya, berdasarkan hadis ini, sekalipun pengucapnya tidak menyangka sebegitu besar kesan ucapannya, atau menganggapnya kecil, namun disebabkan kesan baik dan buruk dari ucapannya itu, maka dia mungkin mendapat pahala, ataupun dosa. Hal ini samalah seperti undian dalam pilihanraya.

3. Maka undi juga bagaikan satu kalimat, bahkan mungkin lebih, yang mana ia boleh memberikan kuasa kepada seorang pemimpin yang baik atau kuasa untuk pemimpin yang jahat atau zalim atau tidak bertanggungjawab. Dalam hadis yang lain Nabi s.a.w menyebut:

“Adakalanya seorang hamba Allah mengucapkan satu kalimah yang menyebabkan dia tergelincir ke dalam Neraka yang jaraknya dalamnya antara timur dan barat” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Kalimat itu konteks demokrasi adalah undi dalam pilihanraya. Seseorang hendaklah berfikir kesan undi yang diberikan kepada seseorang calon terhadap negara dan rakyat.

4. Kita hendaklah sedar bahawa undian itu membawa maksud bersetuju memberikan mandat kepada seseorang bagi sesuatu kepimpinan. Maka, sebelum mandat tersebut hendak diberikan, wajib kita memastikan samada dia berkelayakan atau tidak. Ini kerana Allah berfirman: (maksudnya)

“Sesungguhnya Allah menyuruh kamu memberikan amanah kepada yang berhak menerimanya dan apabila kamu berhukum di kalangan manusia maka hendaklah kamu berhukum dengan adil. Sesungguhnya Allah memberikan pengajaran yang sebaik-baiknya kepadamu.” (Surah an-Nisa’ ayat 58).

Memberikan undi kepada yang tidak berkelayakan adalah mengkhianati amanah.

5. Untuk menentukan kelayakan seseorang itu, maka secara umumnya hendaklah dilihat kepada dua ciri yang penting yang disebut oleh al-Quran al-Qawiy (kuat atau mampu) dan al-Amin (amanah atau bertakwa). Firman Allah: (maksudnya)

“Sesungguhnya orang yang paling baik yang kamu ambil untuk bekerja ialah yang kuat lagi amanah” (Surah al-Qasas:26).

Dua ciri ini hendaklah dilihat dalam kerangka jawatan yang hendak diberikan. Jika jawatan itu membabitkan kewangan umpamanya, maka kemampuan dalam pengurusan kewangan dan digabungkan dengan nilai amanah dalam diri calon yang dilantik. Begitulah juga jawatan dalam bidang-bidang yang lain. Maka dilihat kemampuan calon dalam tanggungjawab yang hendak diberikan dan nilai amanah dalam dirinya.

6. Kata Syeikhul-Islam Ibn Taimiyyah dalam kitabnya Al-Siyasah al-Syar`iyyah fi Islah al-Ra`iy wa al-Ra`iyyah:

“Hendak dipastikan orang yang terbaik baik setiap jawatan, kerana sesungguhnya kepimpinan itu mempunyai dua rukun iaitu al-Quwwah (kekuatan/kemampuan) dan al-Amanah…Al-Quwwah dinilai pada setiap kepimpinan berdasarkan keadaannya. al-Quwwah dalam mengetuai peperangan merujuk kepada keberanian hati, pengalaman dalam peperangan, tipu daya peperangan kerana peperangan itu adalah tipu daya dan kepada kemampuan dalam berbagai jenis peperangan…al-Quwwah dalam kehakiman manusia merujuk kepada ilmu mengenai keadilan seperti yang ditunjukkan oleh al-Quran dan al-Sunnah dan kepada kemampuan melaksanakan hukum. Dan amanah pula merujuk kepada perasaan takutkan Allah, tidak menjual ayat-ayat Allah dengan harga yang murah dan tidak takutkan manusia (sehingga mengabaikan Allah-pent.)”. (m/s 26. Kuwait: Dar al-Arqam)

7. Ertinya, sebelum seseorang itu mengundi, dia hendaklah memastikan individu yang diundi itu berkemampuan melaksanakan tanggungjawab bagi jawatan tersebut dan mempunyai nilai amanah dalam diri yang tinggi. Jika tidak, bererti dia memberikan undinya kepada orang yang zalim yang akan mengkhianati tanggungjawab. Apatahlagi, jika calon itu memang sudah ada rekod buruk dalam tanggungjawabnya. Juga, hendaklah dipastikan kesan undi itu tidak membawa keburukan kepada negara secara umumnya. Allah berfirman: (maksudnya)

“Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang membuat zalim nanti kamu akan disambar oleh api neraka sedangkan kamu tiada sebarang penolong pun selain dari Allah. kemudian (dengan sebab kecenderungan kamu itu) kamu tidak akan mendapat pertolongan” (Surah Hud: 113)

8. Maka, kita tidak boleh mengundi seseorang calon hanya kerana hubungan keluarga, atau sahabat atau parti. Sebaliknya, hendaklah atas kelayakan dan kesan undian itu. Justeru itu Nabi s.a.w tidak memberikan jawatan kepada Abu Zar kerana beliau tidak berkemampuan. Sekalipun Abu Zar seorang sahabat baginda yang soleh dan disayangi oleh Nabi s.a.w. Baginda bersabda:

“Aku bertanya: “Wahai Rasulullah! Tidakkah mahu engkau melantikku?”. Baginda menepuk bahuku dan bersabda: “Wahai Abu Zar, Sesungguhnya engkau ini lemah, sedangkan jawatan itu adalah amanah. Ia pada hari akhirat nanti adalah kerugian dan penyesalan, kecuali sesiapa yang mengambilnya dengan kelayakan dan menunaikan apa yang menjadi tuntutannya. (Riwayat Muslim).

9. Maka, undi dalam pilihanraya itu bukan sesuatu yang tiada nilai di sisi Islam. Sebaliknya, undi itu boleh menyebabkan seseorang mendapat pahala, ataupun mungkin mendapat dosa. Undilah yang berkelayakan dan memberikan kesan yang baik kepada negara dan rakyat.

Tenang dalam banjir: Kemenangan UMNO didahulukan?

Meskipun Barisan Nasional akhirnya berjaya untuk mempertahankan kerusi DUN Tenang-nya, namun kemenangan ini pada hakikatnya memberi tamparan sengit kepada slogan "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan", tebu yang ditanam di bibir Pengerusi BN merangkap Presiden UMNO Najib Razak.

Apa tidaknya, apabila Tenang dilanda banjir yang setinggi paras pinggang (sedalam dua atau tiga kaki), sehingga menghalang sesetengah pengundi untuk menunaikan tanggungjawab mereka, ia sebenarnya mencerminkan ketidakcekapan dan kepincangan kerajaan tempatan dalam perancangan pembangunan bandar.

Selum lagi pertikaian yang semakin kuat didengar, sama ada pengundian perlu dihentikan atau ditangguhkan untuk memberi laluan sepenuhnya kepada kerja penyelamatan dan bantuan kepada mangsa banjir.

Ironinya, ketidakcekapan kerajaan inilah sebaliknya menyumbang kepada kemenangan BN. Pusat pengundian SMK Kamarul Ariffin di Bandar Labis Tengah misalnya, dikelilingi air bah - menghalang kira-kira 90 orang pengundinya untuk melaksanakan tanggungjawab masing-masing, meskipun hanya satu kilometer jaraknya dari pusat pengundian.

Salah seorang pengundi merungut kepada wartawan MerdekaReview, mereka sudah berada di situ pada jam 4 petang, menunggu agar truk tentera menghantar mereka ke pusat pengundian. Hasrat mereka tidak kesampaian. Mereka akhirnya gagal bergerak walaupun satu kilometer dalam masa satu jam - dan jarak 1 km inilah yang menggagalkan suara mereka untuk diambil kira dalam PRK ini.

Bagaimanapun, UMNO-BN menang dengan majoriti 3,707 undi, lebih kurang daripada matlamat 5,000 undi yang digariskan Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin sebelum ini. Apa yang lebih menarik, sokongan pengundi Cina masih memihak kepada Pakatan Rakyat, meskipun diwakili PAS kali ini - pola yang cukup meresahkan BN, terutamanya MCA dan Presidennya Chua Soi Lek.

Chua Soi Lek: Musuh luar dan dalam

Maklumlah, 14 PRK sejak PRU ke-12 sebenarnya cukup penat buat pemimpin dan penyokong kedua-dua Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat. Pada hakikatnya, tidak banyak ruang khayalan untuk PR menawan kubu BN di Tenang, memandangkan 4,118 undi daripada jumlah keseluruhan datang dari kawasan FELDA.

Apa yang menarik, PRK Tenang adalah PRK pertama di Johor, kubu BN di Semenanjung Malaysia. Lebih-lebih lagi, DUN Tenang berada di bawah kawasan parlimen Labis, kawasan asal Presiden MCA Chua Soi Lek. MCA telah dilanda krisis pergelutan kuasa untuk hampir setahun, dan hanya reda (pada permukaannya) selepas pemilihan semula pada 28 Mac 2010. Satu soal selidik yang dikendalikan Merdeka Center pada Mac 2010 mendapati "hanya 22% Cina anggap MCA relevan".

PRK Tenang menjadi kayu ukur untuk menilai prestasi Chua Soi Lek. Namun, untuk Chua Soi Lek, kemenangan BN di Tenang tidak membawa apa-apa makna yang positif untuk dirinya - seandainya undi Cina tidak melonjak. Malah, kesudahan yang mungkin paling sempurna dari perkiraan politik Chua Soi Lek adalah BN kalah, tetapi undi Cina meningkat. Ini kerana kesudahan sedemikian akan menonjolkan betapa pentingnya kedudukan MCA dalam UMNO, sementara membuktikan bahawa Presidennya berjaya mengembalikan sokongan Cina.

Ini menjelaskan mengapa Chua Soi Lek mengatur strategi untuk menyerang dengan isu sama ada calon PAS Normala Sudirman bersalaman dengan lelaki atau tidak. Strategi ini langsung tidak mengambil sensitiviti masyarakat Melayu-Muslim, yang sudah tentunya bakal memberi impak kepada UMNO.

Begitu juga sebaliknya, Timbalan Presiden UMNO Muhyiddin Yassin tidak mengambil kira perasaan MCA, terus menyelar Chua Soi Lek secara terbuka, malah mengeluarkan kenyataan bahawa "Malaysia adalah Negara Islam yang menjadi teladan", pada ketika MCA menakut-nakutkan komuniti Cina dengan isu Negara Islam.

Sebagai politikus veteran, Chua Soi Lek (gambar kiri, tengah) semestinya menyedari bahawa selain musuh dari Pakatan Rakyat, antara parti komponen BN, beliau juga berdepan dengan musuh dalam MCA sendiri. Seandainya beliau gagal mempertahankan undi Cina di kawasan dirinya (sungguhpun kini disandang anaknya, Chua Tee Yong), maka keupayaan beliau akan dipertikaikan oleh pemimpin yang menggosok tangan dalam MCA. Dan ia mungkin pencetus konflik dalaman seterusnya dalam MCA.

Keputusan hari ini jelas menunjukkan bahawa strategi Chua Soi Lek untuk menakutkan pengundi Cina dengan isu "Negara Islam" hilang mujarabnya. Sama ada MCA bakal tunduk kepada realiti ini, ataupun kekal menggunakan senjata terakhir ini, akan diketahui dalam PRK Merlimau yang bakal diadakan pada hujung Februari depan.

Kedudukan PAS di kawasan campuran

Untuk PAS pula, PRK Tenang sebenarnya lebih merupakan pertarungan untuk menguji kedudukannya di kawasan campuran. Rakan partinya dalam Pakatan Rakyat, DAP dilihat bersungguh-sungguh untuk menangkis serangan dari MCA terhadap PAS. Jikalau "Negara Islam" menjadi isu yang menghantui hubungan antara PAS dengan DAP pada masa dahulu, kini kedua-dua parti ini kelihatan lebih matang untuk berdepan dengan isu yang kontroversi ini.

Keputusan PRK Tenang menyaksikan PAS meraih sokongan yang melonjak di komuniti Cina, dan mungkin lebih tinggi seandainya pengundi tidak disekat banjir. Ketika dihubungi MerdekaReview, pengkaji politik, Wong Chin Huat menyimpulkan keputusan ini dengan "UMNO menewaskan PAS, dan PAS pula menewaskan MCA".

Wong Chin Huat mengingatkan bahawa, PAS masih mampu melonjakkan sokongan pengundi Cina terhadap dirinya dalam keadaan kadar pengundian menurun, malah di kawasan kubu Presiden MCA sendiri!

Ini bermakna, MCA akan tewas dengan lebih teruk jikalau calon DAP atau PKR menyarung jersi dalam PRK ini. Malah, jikalau keadaan yang sama berlaku di kawasan yang bukannya kubu MCA, kekalahannya akan lebih ketara, menurut Wong Chin Huat.

Bagaimanapun, keputusan sedemikian mengesahkan sekali lagi realiti bahawa PR menghadapi kesukaran di kawasan desa, khususnya kawasan FELDA dan ladang estet.

Sungguhpun kalah dalam PRK Tenang, namun PAS mungkin boleh yakin dengan undi yang diraihnya melalui Pakatan Rakyat - sokongan yang melangkaui batas kaum dan agama. Malah, ia semestinya menyuntik semangat kepada pemimpin yang mengambil pendekatan sederhana dalam PAS. Cuma, PAS perlu memikirkan sesuatu untuk menembusi kubu UMNO di kawasan pedalaman, yang mana pendekatan ini tidak semestinya perlu mengorbankan undi bukan Melayu-Muslim.

Baca: BN raih majoriti 3707, gagal menjangkau matlamat 5000 undi

*Analisa ini disunting daripada beberapa laporan dan tulisan yang disiarkan di MerdekaReview, edisi bahasa Cina.

Lupakan ‘dacing sengget’, fikir-fikirkanlah ‘dacing akhirat’

Oleh Lanh

NAMPAKNYA dacing telah menang di Tenang. Menjelang pilihan raya kecil di Dun itu 30 Januari lalu dacing mengamuk sakan. Dacing berada di mana-mana. Dacing mendominasi ruang dan tempat. Tengok kiri dacing, tengok kanan dacing. Tengok depan dacing.

Namun dacing berimbang atas kayu atau besi ini sudah ketinggalan zaman - orang sekarang pakai dacing elektronik atau dacing ada muka, malah kedapatan dacing dua muka agar pelanggan tidak ditipu

Mungkin tidak ada orang lagi pakai dacing berimbang ini. Namun jika ada yang memakainya pun, orangnya pasti berslogan dulu, kini dan selamanya. Tak nak bertukar, jumud. Masih nak pakai dacing berimbang sekalipun ia sudah sengget.


Hendak bernostalgia pakai dacing berimbang tidak salah, yang salahnya menipu timbangan dalam bisnes. Ertinya menyalahgunakan dacing. Dalam Islam, menipu dalam bisnes adalah kesalahan amat serius; dalam al-Quran ada kisah umat Nabi Shuib dimusnahkan kerana cenderung menipu dalam bisnes.

Orang menipu tatkala menggunakan dacing sebenarnya tidak ingat akan dacing paling hebat iaitu dacing akhirat atau dalam istilah agama disebut timbangan amal (mizan). Setiap perbuatan manusia akan ditimbang walaupun sebesar zarrah (atom). Firman Allah SWT dalam Ayat 7 Surah Al Zalzalah, bermaksud: “Barang siapa yang mengerjakan kebaikan sebesar zarrah pun nescaya Dia akan melihatnya (menilai)."

Dalam hidup bermasyarakat, atau norma manusia bertamadun, seseorang itu tidak boleh menilai dirinya sendiri. Dalam masyarakat Melayu, kerana ketelitian bangsa ini, ada satu peribahasa menyebut 'masuk bakul angkat sendiri'.

Sekarang BN masuk dacing, selepas itu angkat sendiri. Sebab itu apabila harga barangan keperluan seperti gula dan harga minyak serta gas naik, orang yang masuk bakul ini (dacing) akan berkata 'kenaikan ini tidak membebankan'.

Mana ada beban, dia sendiri sudah masuk dalam bakul. Yang menanggung beban adalah orang di luar bakul (luar dacing). Orang dalam dacing, semuanya kata tidak membebankan. Betullah tu, sebab dia berfikir dalam timbangan dacing. Macam ikan busuk atau ayam pencen sudah masuk dacing, takkan boleh menjerit, aku beratlah!

Memang hebat fikiran orang Melayu dulu. Mereka mencipta simpulan bahasa, peribahasa yang cantik-cantik itu sebagai iktibar untuk orang kemudian. Orang Melayu dacing tidak faham kecantikan dan keindahan bahasa Melayu. Sebab itu mereka menginggeriskan Sains dan Matematik.

Berbalik kita kepada peribahasa 'masuk bakul angkat sendiri'. Adalah normal dalam masyarakat, seseorang yang jahat tidak akan berkata dia jahat. Seorang pencuri tidak akan berkata dia pencuri.

Seorang penyamun tidak akan mengaku dirinya penyamun. Sebaliknya apabila berlaku sesuatu kecurian dalam sesebuah kampung, si pencuri yang terperangkap akan menjerit, mengejar orang lain dengan mengatakan orang lain sebagai pencuri.

Apa yang berlaku sepanjang zaman, seorang penyamun atau perasuah akan pura-pura buat baik bagi menutup 'kepenyamumannya'. Orang puasa dia puasa. Orang raya dia pun raya. Orang bayar zakat fitrah, dia pun bayar zakat fitrah. Orang naik haji, dia pun naik haji. Itulah penyamun tarbus namanya. Banyak filem sudah dibuat mengenai hal ini. Jadi apa nak dihairankan jika penyamun tarbus dacing mengaku dia terbaik di dunia ini.

Dalam masyarakat Melayu, adalah pelik seseorang itu mengaku dia baik. Orang Melayu ini pemalu. Orang Melayu yang baik tidak mendabik dada dia baik. Sebab baik itu adalah penilaian orang.

Apabila seseorang itu mengaku dia baik atau mengiklankan bahawa dia baik, tentulah ada yang tidak kena dengan dirinya. Apabila orang mendakwa dia baik, hampir pasti dia tidak baik atau ada 'wayarnya putus' (short-cicuit).

Orang Melayu halus dalam budi bicaranya. Ada yang gemar bercakap 'cara kebalikan' (reverse). Apabila seseorang anak terjatuh kerana memanjat pokok, bapanya akan berkata, "panjat, panjat, panjat lagi", tetapi hakikatnya si bapa tadi tidak mahu si anak memanjat pokok lagi. Demikian betapa hebatnya orang Melayu berbahasa!

Tetapi apa yang dacing sudah buat? Dacing mengiklankan dia hebat! Kalau digunakan pendekatan 'reverse' tadi, hakikatnya dacing itu tidaklah hebat. Kalau dacing kata pendidikan percuma, ia bermaksud pendidikan tidak percuma.

Tanyalah mana-mana ibu bapa yang mendaftar anak-anak ke sekolah baru-baru ini. Mana ada pendidikan 'free'. Bagi seorang anak, kos ke sekolah rendah pada penggal baru lalu adalah antara RM100-RM300. Anak sekolah menengah pula (asrama) kosnya antara RM500-RM1,000. Betul buku teks adalah 'free', tetapi janganlah berbohong menyatakan pendidikan 'free'.

Dacing memang suka cakap 'reverse'. Katanya jangan berpolitik di bangunan sekolah, masjid dan tempat awam lain. Jangan guna harta kerajaan ketika berkempen, tetapi dia buat. Katanya, jangan hasut rakyat, dia yang mempropaganda rakyat. Mana tidaknya, buka saja radio atau TV, akan terdengarlah dakyah murahan..."Kerajaan dacing telah buat itu, telah buat ini...kejayaan sana, kejayaan sini...cemerlang, gemilang, terbilang..."

Kalau dacing telah buat semuanya, orang lain selama ini buat apa? Selepas itu dibilang pula, "pembangkang huru-hara...rakyat tidak selamat...bla,bla." Demikiannya kerja dacing siang dan malam. Petugas penyiaran, wartawan yang mengaku beriman, tidak takut dosakah berbohong menyatakan dacing baik-baik saja?

Akhir sekali dengarlah nasihat terakhir yang terbaik mengenai hal ehwal dacing ini. Dacing dunia ini lazimlah sifatnya tidak adil. Kerap sengget. Kuasa, pangkat dan duit boleh membeli dunia ini. Bolehlah masuk bakul (dacing), angkat sendiri.

Tetapi semua mahu ingat ada satu lagi dacing iaitu timbangan amal (mizan) yang maha tepat. Ketika diadili dacing ini, tidak lagi 'can' (chance) masuk bakul angkat sendiri!

Bawa pulang rakyat Malaysia segera - Anwar

KUALA LUMPUR, 1 Feb: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa kerajaan supaya membawa pulang rakyat negara ini dari negara Mesir sekarang ekoran suasana yang tidak terjamin lagi dari segi keselamatannya.

"Saya menggesa kerajaan segera membawa pulang rakyat kita di sana. Jangan tunggu sehingga nasi menjadi bubur," kata Anwar dalam satu kenyataannya.

Ketegangan di Mesir jelasnya tidak akan mengendur dalam beberapa ketika ini.

Protes menuntut perubahan disertai puluhan jika tidak ratusan ribu rakyat setiap hari di beberapa kota utama negara tersebut.

Keadaan semakin tidak menentu, keselamatan orang awam tidak lagi terjamin. Lebih membimbangkan adanya laporan bahawa wujudnya kumpulan samseng yang melakukan jenayah sewenang-wenangnya, kata beliau dalam kenyataannya itu.

"Saya difahamkan rakyat Malaysia yang kini tinggal di Mesir hampir mencecah 11 ribu orang, 10,328 dari jumlah tersebut merupakan pelajar yang mendaftar dengan kedutaan Malaysia di sana.

"Saya khuatir kedutaan kita menghadapi kesukaran untuk mengawasi serta menjamin keselamatan para pelajar dan rakyat Malaysia," katanya.

Beberapa hari ini regim Hosni Mubarak telah mengambil tindakan untuk merencat penggunaan internet terutamanya jaringan media sosial seumpama Facebook dan Twitter.

Malah, perkhidmatan telefon mudah alih juga sukar diperolehi, kata anggota Parlimen Permatang Pauh itu.

Oleh itu, kata Anwar yang juga Ketua Pembangkan, adalah mustahil buat kedutaan Malaysia mengawasi serta menjamin keselamatan seluruh rakyat kita di sana kerana sistem telekomunikasi sudah lumpuh dan tidak lagi berkesan.

Perkembangan ini sewajarnya menyedarkan Kerajaan Malaysia bahawa mereka perlu segera merencana kepulangan rakyat kita dari Mesir, tegas Anwar.

"Adalah tidak munasabah membiarkan rakyat kita terdedah kepada bahaya dan tersepit di celah-celah keributan menuntut Perubahan," katanya.

Kesah Benar: Bagaimana Penyelamat Banjir Sengaja Tidak Mengambil Pengundi PAS/PR

NOTA EDITOR: Kesah ini diberitakan oleh seorang ahli FB bernama Syabab PJ Selatan. Kalau hendak melihat kesah ini yang original, sila klik di sini.

Beliau bertugas di kg Paya Merah. Beliau dan rakan-rakan bertungkus lumus cuba membawa pengundi ke pusat mengundi. Apabila bot-bot bomba dan polis datang ke tempat mengambil pengundi beliau, bot tersebut berpatah balik. Terpaksalah syabab PJ Selatan meminta pertolongan sebuah lori askar membawa pengundi ke tempat mengundi di dalam banjir.

Akhirnya, hanya satu lori sahaja yang dapat dibawa ke pusat mengundi. Pengundi lain semuanya tidak dapt mengundi.

Dengan hanya satu trak itu sahaja, PAS berjaya menang di UPU SM Kamaruddin dengan 300 undi lebih. Bayangkan kalau pengundi-pengundi lain dapat datang. Sudah tentu bilangan undi kepada PAS jauh lebih tinggi.

Syabab Pas Pj Selatan: Saya berada di kg paya merah - jam 3ptg , hisyamudin keris datang dan tanya.."mana bot kita?" ketika itu saya didalam trak askar membantu mereka memindahkan pengundi yang tiba2 saluran bertukar ke sm kamarudin yg sebelum ini di sekolah cina( ditukar ke dewan semasa prk kali ni)

Syabab Pas Pj Selatan: kasihan melihat hanya seorang askar bertugas membantu pengundi dan seorang lagi askar drive lori , saya mengerahkan unit amal untuk sama-sama membaantu , hisyamudin akhirnya terpaksa naik trak untuk ke sm kamarudin, didalam trak penuh dengan pengundi cina

SSyabab Pas Pj Selatan: datang bot polis , mereka berpatah balik , datang bot bomba mereka berpatah balik...sapa pelik...kenapa?

Syabab Pas Pj Selatan: jika saya jahat , ketika hisyamudin hulurkan tangan nak naik trak saya boleh tarik dan lepaskan biar beliau jatuh dalam banjir...tapi sy bukan begitu..sy tarik tangan beliau atas dasar kemanusiaan

Syabab Pas Pj Selatan: tetapi apalah gunanya seorang menteri kdn berpura-pura naik trak bersama pengundi padahal beliau boleh arahkan bila2 masa bot2 untuk membantu memindahkan pengundi

Syabab Pas Pj Selatan
:untuk rekod...PAS menang majoriti 300 undi di sm kamarudin , disebabkan hanya sebuah trak askar , satu trip boleh memuatkan hanya 40 orang, dan ramai pengundi masih menunggu untuk mengundi walaupun jam sudah 4.45 petang, trak terakhir tiba jam 5.05 petang ketika SPR sudahpun umunkan tidak melanjutkan tempoh pengundian pada jam 4 ptg

Syabab Pas Pj Selatan: bagi mereka dalam fb..jika anda tidak ada pada masa kejadian , jangan cuba nak komen seperti anda berada disana..apa yang anda fikir x sama dengan apa yang kami rasa!

Syabab Pas Pj Selatan
: di pusat mengundi dewan sebaguna kg paya , kelihatan 2 orang wanita umno berada dikiri pintu masuk utama dan 2 orang petugas bn lelaki berada di pintu kanan...musykil bagaimana ini berlaku? - lihat bukti dalam akhbar sinar harian N2 31 januari 2010 , ini bukan akhbar harakah...tapi sinar harian!

Syabab Pas Pj Selatan
: bagaimana payung logo parti tidak boleh dimawa masuk ke pusat mengundi...tetapi ahli2 parti bn boleh masuk sampai ke pintu pusat mengundi..bukti jelas dalam akhbar sinar harian - mungkin editor x sedar atau mungkin Allah nak tunjuk betapa rakusnya be-end mencabul undang2 pilihanraya!

AWAS.. ada puak talam 2 muka dalam MBAS

Peniaga tidak perlu risau : ADUN

POKOK SENA - Masalah tempoh operasi niaga yang dihadkan di Pasar Pekan Lama Pokok Sena sehingga tengah hari turut mendapat perhatian wakil rakyat di kawasan berkenaan yang berjumpa dengan pihak pengurusan tertinggi Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS).

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Lada, Ahmad Izzat Mohd Syauki berkata, jawapan yang diterima daripada Datuk Bandar MBAS, Datuk Ghazali Din adalah positif.

Menurutnya, Ghazali turut memberikan reaksi yang sama bahawa tidak ada tempoh masa yang ditetapkan bagi peniaga untuk berniaga dan perkara ini memberikan jawapan bahawa golongan peniaga di pekan berkenaan tidak perlu risau.

“Disebabkan masalah ini, saya sendiri pergi berjumpa dengan Datuk Bandar MBAS mengenai masalah berkenaan dan jawapan adalah positif malah beliau menyatakan bahawa tidak ada perkara yang menyatakan adanya tempoh meniaga yang dihadkan masanya kepada peniaga.

“Saya difahamkan bahawa arahan ini hanya dikeluarkan oleh segelintir penguat kuasa MBAS sahaja dan kini peniaga tidak perlu risau dan boleh berniaga seperti biasa, namun pada waktu sama masih perlu lagi mengikuti peraturan yang ditetapkan sebelum ini,” katanya.

Maklum balas berkenaan adalah reaksi kepada masalah baru yang timbul dalam kalangan peniaga yang mendakwa masa perniagaan mereka dihadkan sehingga waktu tengah hari untuk memberi laluan kepada kerja pembersihan pasar berkenaan oleh pihak berkaitan.

Ahmad Izzat berkata, beliau menghargai tugas yang dilaksanakan penguat kuasa MBAS dan pihak berkaitan dalam mendisiplinkan peniaga untuk mengikut peraturan dan menjaga kebersihan.

Bagaimanapun menurutnya, perkara berkenaan boleh dilaksanakan secara berhemah dan bijaksana bagi mengelakkan masalah antara peniaga dan pihak berkaitan.

“Sekiranya masalah ini terus berlarutan walaupun pada asal puncanya kecil, ia akan menghakiskan rasa kepercayaan penduduk terhadap pihak penguat kuasa dan pada waktu yang sama kita tidak mahu ada pihak yang cuba mengambil kesempatan atas masalah seperti ini,” katanya.

Terdahulu, Ahli Majlis MBAS, Umar Awang secara peribadinya melihat bahawa keperluan penduduk perlu menjadi keutamaan dan perkara berkenaan jika benar boleh dipertimbangkan kembali untuk memberi keselesaan kepada semua pihak.

* Segelintir penguatkuasa MBAS = Inilah puak 2 alam yg lebih sudu dari kuah untuk memburukkan kerajaan negeri..berhati2lah dengan golongan ini...

Bukit Raya : Tudia nie Kubu Kuat PAS nie.. Takan MKK lena kot..??

Gagal jelas yuran, beli buku sekolah

PENDANG – Kemiskinan ternyata membatas segala-galanya, namun apakan daya manusia melawan takdir. Begitulah yang dialami seorang ibu di Kampung Bukit Raya Dalam, di sini.

Berikutan kesempitan hidup, pendidikan anaknya terganggu. Sehingga kini Che Siti Kalsom Don, 45, dan suaminya masih gagal menjelaskan yuran dan membeli buku sekolah buat anak kesayangan mereka.

Che Siti Kalsom berkata, anaknya, Nor Atikah Md Rafi merupakan pelajar Tingkatan Empat Sekolah Menengah Kebangsaan Pendang.

Keadaan itu bermula sejak suaminya jatuh sakit akibat mengalami pendarahan di bahagian dubur.

“Disebabkan tiada buku, anak saya tidak mahu ke sekolah.

“Saya sedih dengan keadaannya. Dia juga malu untuk berterus-terang kepada guru mengenai hal itu,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, dia bimbang pelajaran anaknya itu terjejas.

“Keadaan ini, memaksa suami saya bekerja beberapa bulan lalu. Dia pula terpaksa memakai lampin pakai buang kerana pendarahan yang banyak.

“Masalah ini telah dirujuk kepada pihak berkenaan, namun mereka meminta kami melakukan pekerjaan. Mereka mengatakan kami masih mampu dan kuat. Sedangkan mereka tidak tahu keadaan yang dihadapi keluarga kami,” katanya.

Sinar Harian juga dimaklumkan, lantai rumah keluarga itu masih lagi tidak disimen dan mereka terpaksa tidur di atas tanah dengan beralaskan tikar sahaja.

MKK Sg YAN.. nganga lagik pie tengok masalah anak buah nie..

Minta bantuan baiki kediaman

SUNGAI YAN - Seorang warga emas di Kampung Jeti 10 Batu 24 di sini, mengharap bantuan baik pulih rumah berikutan masalah anai-anai.

Sofiah Hasan, 57, yang turut menjalankan perniagaan kuih-muih berkata, pendapatannya sebagai penjual kuih tidak mampu untuk membaiki kerosakan tiang rumahnya.

“Masalah tiang ini telah lama berlaku, kalau tidak silap saya hampir dua tahun. Dulu tidaklah teruk sangat. Namun, bila dibiarkan ia semakin serius.

“Selain tiang, anai-anai turut merosakkan pakaian yang diletakkan di dalam almari.

“Kalau ada baju yang jarang guna pasti akan menjadi mangsa.

“Kadang-kadang sedih juga bila tengok baju kesayangan rosak,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, permohonan untuk mendapatkan bantuan baik pulih rumah telah pun dibuat dan masih belum ada respons yang positif.

“Saya dah letih buat permohonan, terlalu banyak permohonan yang saya buat. Kadang- kadang saya terpaksa menutup gerai untuk berurusan dengan pihak yang sepatutnya.

“Saya harap ada pihak yang dapat pantau keadaan rumah saya. Sampai sekarang saya masih menunggu penjelasan pihak yang berkenaan,” katanya ketika ditemui.

Dia berkata, kerosakan rumahnya turut melibatkan kawasan atas rumah.

“Bukan saja tiang, malah dinding di bahagian atas rumah saya turut dimakan anai-anai. Keadaan ini amat merisaukan.

“Jika masalah ini tidak diatasi segera, kemungkinan keluarga saya berada dalam bahaya. Walaupun anai-anai ini kecil, tapi kesannya besar,” katanya.

Menurutnya, pelbagai langkah telah diambil untuk mengatasi masalah itu.

“Saya dah gunakan pelbagai cara, tetapi hasilnya tiada. Anai-anai tetap ada. Saya risau ancaman anai-anai ini akan terus merosakkan rumah.

“Disebabkan itulah saya berharap ada pihak yang sudi tampil melihat keadaan rumah seterusnya dapat menilai sendiri masalah yang saya alami,” kata Sofiah.

30 tahun JKKK Lena 3 tahun MKK Lena..

33 tahun hidup dalam gelap

TELOI KANAN – Selama 33 tahun sembilan keluarga di Kampung Bukit Endoi tidak pernah menikmati bekalan elektrik, malah bekalan air yang digunakan sekarang juga diambil dari sumber air bukit berhampiran.

Namun, kini mereka boleh menarik nafas lega apabila dalam tempoh tiga bulan lagi bekalan elektrik akan diterima.

Penduduk yang juga penoreh getah, Mustafa Daud, 33, berkata, sejak dia dilahirkan di kampung itu, dia tidak pernah menikmati kemudahan bekalan elektrik.

“Selama ini saya dan keluarga serta penduduk lain hidup dalam kegelapan dan hanya diterangi dengan lampu minyak gas sahaja untuk melakukan urusan harian.

“Tambahan pula, harga minyak gas bagi setengah kilogram (kg) sekarang mencecah RM5 dan mampu bertahan selama empat hari sahaja penggunaannya,” katanya.

Mustafa berkata, apabila dimaklumkan bekalan elektrik akan dipasang dalam kampung mereka, dia sangat gembira kerana akhirnya penantian penduduk untuk mendapat bekalan elektrik akan berakhir.

Menurutnya, dengan adanya bekalan elektrik, ia memberikan banyak manfaat kepada penduduk di sini terutama anak yang ingin mengulang kaji dan menyiapkan kerja sekolah mereka.

Penduduk, Mat Isa Idris berkata, ketiadaan bekalan elektrik di kampung mereka memang menimbulkan kesusahan kepada penduduk di sini.

“Setiap hari anak-anak terpaksa belajar di bawah cahaya lampu minyak gas, malah apabila waktu malam kami semua sukar untuk bergerak dalam keadaan gelap.

“Saya berterima kasih kepada pihak berkenaan yang berusaha membantu penduduk kampung mendapatkan bekalan elektrik tidak lama lagi, malah pendawaian dalam rumah sudah dipasang,” katanya.

Sebanyak sembilan keluarga bakal menerima bekalan elektrik hasil usaha Persatuan Kerabat Diraja Kedah yang memohon bekalan elektrik luar bandar ke kampung itu melalui Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

Yang Dipertuanya, Datuk Tengku Zainol Tengku Yahya berkata, beliau terharu apabila mendapat tahu mengenai kedaifan penduduk kampung berkenaan yang hidup dalam kegelapan selama 33 tahun.

Menurutnya, permohonan kepada Kementerian terlibat telah dibuat dan persetujuan diberikan yang mana ia akan dilaksanakan Tenaga Nasional Berhad (TNB) mulai Mac ini selepas proses perolehan diselesaikan.

“Masalah seperti ini tidak seharusnya berlaku kepada penduduk di kampung ini dan saya berharap pemimpin masyarakat dapat turun meninjau maslah yang dihadapi rakyat.

“Selepas ini, persatuan juga akan masuk ke kampung-kampung yang menghadapi masalah kemudahan infrastruktur dan cuba untuk membantu menyelesaikan maslaah mereka setakat termampu,” katanya.

Facebook: Bahagia dan bahaya

TERIMALAH hakikat bahawa ranking masyarakat kita membuka akaun, melayari dan apa jua istilah laman sosial dalam alam maya seperti Facebook, Twitter, Myspace, Finder dan sebagainya antara yang tertinggi di dunia.

Namun isunya apakah yang terjadi dengan teknologi Internet seperti Facebook?

Bukalah laman web Internet dan klik Facebook nama si polan bin/binti si polan dengan mudah kita dapat membelek foto manis, foto tampan, foto samaran atau apa jua kemungkinan yang boleh dieksploitasikan untuk tatapan awam bagai papan tanda di Bursa Saham! Tidak kira isteri orang, jejaka perasan, don juan, kasanova, pemimpin politik yang berkarisma dan apa jua jenis manusia yang mana yang membezakan mereka hanyalah nawaitu masing-masing. lronisnya ada isu fitnah, gosip dan tohmahan pula yang dipaparkan!

Justeru berlakulah seperti laporan konflik politik, pergeseran kaum, pergolakan rumah tangga dek keberanian dan keberahian yang tidak dapat dikawal.

Dan di sebalik tabir menerusi laman sosial seperti ini apabila hubungan dilayani kian bertambah intim dalam kes pasangan suami isteri maka kian parahlah hubungan kekeluargaan.

Si wanita meraih simpati, si lelaki pendengar/pelayan/pelayar yang empati maka hanya tembok malu sebagai benteng terakhir sama ada bertahan atau kecundang jua akhirnya.

Yang mendukacitakan lagi, cuba jengok-jengoklah pejabat kerajaan, baik di Putrajaya atau di mana jua, staf yang senior mahupun yang junior khususnya anak-anak muda begitu tekun dan asyik menghadapi papan monitor; seolah-olah menumpukan tugasan rasmi.

Ketua-ketua jabatan dari peringkat KSN, KSU, KP, TKSU, TKP dan seterusnya ke bawah akar umbi rajin-rajinlah cuba jengok dan pantau.

Jangan anggap bahawa anda generasi lama boleh dikelentong dengan silap mata ICT. Bukanlah mustahil asyik melayani dan chatting menyebabkan sepatutnya surat rasmi yang disiapkan dalam masa satu jam bertukar menjadi satu bulan. Bahkan ada yang ditunda tarikh ke belakang hampir sebulan.

Kepada mereka yang leka gila dengan pembaziran masa cuba hitung masa yang anda bazirkan dalam sehari seminggu atau sebulan semata-mata untuk bersembang-sembang kosong. Lihatlah mereka yang maju seperti anak-anak muda keturunan Cina, mereka terus berniaga dan bekerja gigih secara terus menerus menghargai masa ketika lapang pada usia muda.

Tanyalah diri kita sendiri; berapakah buah buku yang kita berjaya habis baca dalam seminggu atau bulan ini? Sudahkah kita membelai suami/isteri/anak-anak kita dengan bisikan kata-kata romantis pada hari ini; pagi, petang atau malam ini?

Sudahkah kita menyiapkan tugasan rasmi di pejabat? Kunci ada di tangan kita maka kitalah yang sendiri mahu membuka atau mengunci minda kita, terserahlah.

MAHNESSA A. KADIR
Setiausaha Agung Persatuan Pengamal Pendidikan Malaysia
Kuala Lumpur

Kerajaan sedia lakukan ‘swapping’ untuk bolehkan Siam miliki rumah

ALOR SETAR, 31 Januari - Rakyat keturunan Siam adalah Bumiputera tetapi mengikut undang-undang yang sedia ada mereka tidak dibenarkan membeli rumah-rumah yang dibina di atas Tanah Rizab Melayu.

Undang-undang ini bukan diwujudkan oleh Kerajaan hari ini tetapi yang sedia ada sebelum Pakatan Rakyat mengambil alih pemerintahan dan pentadbiran hari ini hanya meneruskan pelaksanaannya sahaja.

Demikian kenyataan oleh Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan, YB Dato’ Ir Phahrolrazi Haji Zawawi.

Kerajaan Negeri, katanya, tidak menafikan hak rakyat keturunan Siam untuk membeli rumah. “Ini kerana 50 peratus unit rumah di satu-satu taman perumahan yang dibangunkan adalah pegangan bebas yang terbuka kepada sesiapa sahaja rakyat negeri ini untuk membelinya termasuklah Bumiputera keturunan Siam,” ujarnya.

Mengulas laporan sebuah akhbar hari ini yang memetik segelintir penduduk keturunan Siam dalam Daerah Padang Terap tidak dibenarkan membeli rumah di Taman Seri Naka.

Laporan itu juga menyebut beberapa orang penduduk keturunan Siam di daerah Padang Terap tidak dibenarkan membeli rumah kerana tapak perumahan itu adalah Tanah Rizab Melayu dan mereka menggesa kerajaan mengkaji semula undang-undang itu.

“Kerajaan akan mengkaji isu ini dan kes yang berbangkit boleh diselesaikan dengan baik.

“Mereka boleh membeli rumah berkenaan dan kerajaan akan lakukan ‘swapping’ bagi unit-unit yang mereka beli dan akan diganti di tempat lain,” katanya.

Ujarnya, kaedah ‘swapping’ ini akan dilaksanakan dalam menangani kes-kes tertentu sahaja seperti menyelesaikan kes penduduk keturunan Siam untuk membeli rumah berkenaan.

“Isu ini bukanlah isu baru sebab rakyat keturunan Siam tidak dianggap sebagai Melayu walaupun mereka adalah Bumiputera dan mereka tidak berhak memiliki Tanah Rizab Melayu. Ini adalah peraturan sedia ada. Mereka tidak boleh beli atau memiliki tanah rizab, rumah atau kebun atas Tanah Rizab Melayu,” katanya.

Penduduk berkenaan boleh membeli rumah yang dibangunkan atas tanah berstatus pegangan bebas di mana-mana tempat kerana sebahagian besar tanah di Kedah adalah pegangan bebas.

Tambahnya, status mereka sebagai Bumiputera sepatutnya tidak menghalang daripada memiliki rumah sendiri dan beliau bersedia berbincang untuk menyelesaikan masalah ini.

TAHNIAH : RON97 naik 10 sen lagi

Harga petrol RON97 akan dinaikkan 10 sen berkuatkuasa tengah malam ini menurut satu sumber industri.

Dengan kenaikan itu, harga petrol RON97 akan meningkat menjadi RM2.50 seliter (RM2.40 sebelumnya).

Ini merupakan kenaikan harga yang keempat berturut-turut bagi petrol RON97.

Kenaikan harga ini juga dilakukan sehari selepas pilihan raya kecil DUN Tenang yang berlangsung semalam.

Semenjak tahun lalu, harga RON97 mula dinaikkan kepada RM2.15 pada 2 November, RM2.30 pada 1 Disember dan terus meningkat kepada RM2.50 pada 4 Januari tahun ini.

Harga bagi petrol RON97 yang banyak digunakan oleh kenderaan berkuasa tinggi, tidak ditetapkan kerajaan kerana ia diapung mengikut pasaran minyak dunia semasa.

Apungan itu diperkenalkan tahun lalu dan satu gred baru petrol RON95 turut diperkenalkan.

Harga bagi RON95 kini ditetapkan pada kadar RM1.80 seliter.

Pengurangan subsidi bagi bahan keperluan seperti petrol telahpun mula diperkenalkan melalui Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) sejak awal tahun lalu.

Badan berkenaan ditubuhkan bagi mengurangkan beban subsidi negara.

INSYA ALLAH - Maher Zain [versi melayu]


Andainya kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian, tiada pembela
Segalanya suram, bagai malam yang kelam
Tiada bantuan tiada tujuan
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

Insya Allah... Insya Allah... Insya Allah...
Ada jalannya
Insya Allah... Insya Allah... Insya Allah...
Ada jalannya

Andainya dosamu berulang lagi
Bagai tiada ruang untuk kembali
Dikau keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

Insya Allah... Insya Allah... Insya Allah...
Ada jalannya
Insya Allah... Insya Allah... Insya Allah...
Ada jalannya

Kembalilah
Kepada Yang Esa
Yakin padaNya
Panjatkanlah doa
Oh Ya Allah
Pimpinlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar...

Insya Allah... Insya Allah... Insya Allah...
Ada jalannya
Insya Allah... Insya Allah... Insya Allah...
Ada jalannya

Melody: Maher Zain
Lyrics: Maher Zain & Bara Kherigi
Arrangement: Maher Zain & Hamza Namira
Malay Lyrics: Frizdan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...