TERKINI :

Tuesday, July 12, 2011

BERSIH minta rakyat 'pakai kuning' setiap Sabtu

http://1.bp.blogspot.com/-bLdPVi2Lh0I/Tg0fhpW0GWI/AAAAAAAAO5U/-KAPgwzihJw/s1600/kuning.jpg

Jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0 mencadangkan rakyat berpakaian kuning setiap Sabtu sebagai sokongan berterusan kepada pergerakan itu yang menuntut lapan perkara bagi pembaharuan pilihan raya di negara ini.

NONEKetua BERSIH 2.0 Datuk S Ambiga meminta rakyat memakai apa-apa yang kuning pada setiap Sabtu sebagai menunjukkan sokongan mereka kepada tuntutan 62 NGO gabungannya itu.

"Sehingga reform seumpama itu dibuat, kita minta rakyat memakai apa sahaja yang kuning pada setiap Sabtu. Tidak kira sama ada baju atau apa-apa sahaja...,” katanya pada sidang akhbar di Kuala Lumpur hari ini.

Ambiga berkata walaupun perhimpunan Sabtu lalu mendapat sambutan luar biasa rakyat, tetapi tugasnya membuat lapan tuntutan bagi sistem pilihan raya bersih dan adil di negara ini masih belum selesai.

Sehubungan itu, katanya BERSIH 2.0 mendesak supaya Suruhanjaya Siasatan Diraja ditubuhkan segera bagi meneliti secara keseluruhan sistem pilihan raya di negara ini.

NONE"Kami percaya langkah terbaik untuk terus maju ke hadapan adalah dengan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja di mana ahli-ahlinya dipilih dan diterima rakyat," katanya.

Ambiga berkata suruhanjaya itu seharusnya dianggotai oleh mereka yang mendapat kepercayaan rakyat.

Suruhanjaya Diraja

"Usaha BERSIH 2.0 tetap diteruskan, kami percaya langkah terbaik untuk terus maju adalah dengan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja, yang mana ahli-ahlinya dipilih dan diterima oleh rakyat.

bersih rally 090711 police shooting into tung shin hospital front image"Apa yang penting suruhanjaya ini perlu ditubuhkan sebelum berlangsungnya Pilihan Raya Umum ke-13," katanya.

Beliau juga kesal dengan tindakan polis yang secara terus-menerus membuat gangguan terhadap mereka yang menyokong BERSIH 2.0 atas alasan ia sebuah organisasi haram.

Semalam, beberapa orang di Johor Bharu dan Sandakan telah ditangkap kerana memakai baju kuning berlogo BERSIH.

bersih rally petaling street 090711Ambiga menyatakan BERSIH kini meminta campur tangan mahkamah bagi mencabar arahan Menteri Dalam Negeri itu.

"Mereka melakukan tangkapan atas arahan KDN kerana mendakwa kami tidak sah. Oleh itu kami failkan permohonan di mahkamah untuk cabar arahan menteri," katanya

1 comment:

Langsi said...

Aku cadang kita berhimpun kat Stadium... tapi kali ni kita berhimpun dgn Baju T-shirt Bersih Kuning utk menyokong pasukan bolasepak kita setiap perlawanan bolasepak pasukan kebangsaan dgn Arsenal; Liverpool; Chelsea; singapore dan lain-lain.

Kita bawak semangat BERSIH ke Stadium Bkt Jalil... kita tunjukkan seluruh Malaysia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...