TERKINI :

Thursday, June 30, 2011

Tok Bashah jenoh kelupog

Oleh: Lang Tok Teh

Dulu mana pernah dok dengag Kafalah, sejak Kedah diperintah oleh pakatan rakyat baru dengag kafalah. Kafalah tu menatang apa? Sebahagian rakyat tak tau Kafalah tu menatang apa Tok Bashah lagi la tak tau kafalah tu menatang apa...

Kafalah tu dalam manifesto pakatan rakyat PRU12 pun mana ada sebut. Kafalah yang tak dak dalam manifesto pun kerajaan pakatan rakyat bagi, bukan kah ini merupakan satu pencapain bonus, yang rakyat kedah dapat termasuk orang umno pun dapat, penyokong kuat Tok Bashah pun dapat.

Masa ada peluang dulu pasai apa umno tak buat menatang ni? Nampak sangat umno mana pikiag tentang kebajikan rakyat. Tok Bashah nak kata apa lagi.

Tok Bashah nampak gelabah sangat dengan buku pencapaian kedah sejahtera. Contoh Hasil balak setiap tahun meningkat,laporan peningkatan hasil balak bukan boleh muhong, laporan audit Negara 2009 hasil pengurusan hutan kedah meningkat 205%.

Pasai balak ni Tok Bashah nak belit rakyat kedah lagu mana.Kepada pemberita, Tok Bashah kata, dia masih ragu-ragu tentang apa yang terkandung dalam buku tersebut,dia bagi tahu kepada pemberi, dia akan tanya dalam siding DUN pada bulan Julai ni tentang apa yang terkandung dalam buku tersebut. Tiba–tiba esok didapati ada satu risalah bertajuk Kedah Tertipu, kandungan dalam risalah tersebut mengandungi fitnah, pembohongan jahat terhadap kerajaan pakatan rakyat. Lalu beberapa ahli Pas Alor Setar membuat repot polis berkenaan risalah tersebut.

Belum pun polis sempat menyiasat siapa penerbit risalah tersebut, Tok Bashah dan Othman Aziz dah buat penafian, mengatakan umno tidak terlibat dengan cerita-cerita fitnah yang terkandung dalam burisalah itu. Orang yang pi buat repot tu pun mana ada tuduh umno buat. Tapi semua yang baca risalah haram itu mengatakan ini kerja umno, kerja fitnah lagu ni, kerja buat umno, Dalam buku pencapaian kedah sejahtera juga menyebut, hutang-hutang kepada pemain bolasepak kedah sebanyak 5 juta semasa Tok Man Aziz jaga KFA, dah pun kerajaan pakatan rakyat selesaikan. Boleh beli bas lagi.

Nak selesai hutang KFA, mana ada sebut dalam manifesto PRU 12, tapi semua ini dilakukan atas dasar rasa tangungjawab. Paling syok, pakat-pakat mai sidang dewan bulan julai ni,kita tengok macamana Tok Bashah kelupog....

http://kedahla.blogspot.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...