TERKINI :

Tuesday, May 10, 2011

Tu dia RM23juta lagi mai masuk Kedah....hebat hebat...makasih la noo...!!

Projek RM23 juta tingkat hasil

PADANG TERAP - Sebanyak 822 keluarga petani dari lapan kampung di Mukim Pedu dan Mukim Tekai Kiri di daerah ini berbangga menjadi golongan pertama yang meraih manfaat daripada Projek Pembangunan Sistem Pengairan Berpusat Bukit Sena yang dilaksanakan sejak dua tahun lalu mampu meningkatkan hasil daripada tiga tan sehektar kepada lima tan.

Projek yang membabitkan kos RM23 juta itu membabitkan kerja pemasangan paip sepanjang 78 kilometer, menyediakan enam pam elektrik, membina 177 saluran keluar air, 13 kawal injap, satu ‘substation’ Tenaga Nasional Berhad (TNB), menaik taraf 15 kilometer jalan ladang, menaik taraf 10 kilometer sistem saliran, bilik operasi dan sistem kawalan Scada.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar berkata, beliau mahu semua pihak berganding bahu dan bekerjasama dalam memberikan komitmen bagi memastikan projek berkenaan berjaya.

Menurutnya, projek secara berpusat berkenaan disifatkan sebagai melakar sejarah transformasi sistem pengairan yang moden serta canggih.

“Walaupun projek pembangunan ini memakan masa hampir dua tahun mulai 2 September 2008 dengan kos RM23 Juta untuk disiapkan sepenuhnya, besar harapan saya supaya dapat memberi manfaat kepada 822 keluarga petani.

“Dari tanaman padi satu kali setahun kepada dua kali setahun dan meningkatkan hasil padi secara tidak langsung dapat meningkatkan hasil pendapatan para petani,” katanya pada Majlis Perasmian Projek Pengairan Berpusat di Kampung Bukit Sena, dekat sini.

Turut hadir Timbalan Ketua Setiausaha, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Rihan Sarif, Pengarah Bahagian Pengairan dan Saliran Pertanian, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd Azahari Ghazali, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pedu, Datuk Seri Mahdzir Khalid dan ADUN Kuala Nerang, Datuk Syed Sobri Syed Hashim.

Noh berkata, Kerajaan Pusat juga mahu melihat penglibatan golongan petani di dalam memastikan penanaman padi lebih teratur .

Menurutnya, petani juga boleh membuka lebih banyak kawasan tanaman yang tidak bertanam dan boleh mencapai matlamat tanaman dua kali setahun melalui jadual yang lebih tersusun.

“Penggunaan sistem paip ini seharusnya dimanfaatkan sepenuhnya oleh petani, tanggungjawab mengurus sistem pengairan ini adalah satu amanah dan tugas yang amat mencabar,” katanya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...