TERKINI :

Monday, May 23, 2011

Kerajaan BN jangan bodohkan rakyat!

Oleh Zulkafly A Rashid

Beberapahari lalu, rakyat Malaysia menerima berita ìgembiraî kenaikan harga barangan; sekilo gula pasir RM2.30, sementara seliter minyak petrol RON97 RM2.70.

Bagi RON97, ia kenaikan kali ketujuh sejak diapung mengikut pasaran semasa. Dalam keadaan harga minyak dunia turun, hujah mengikut apungan pasaran tidak lagi digunakan pemerintah sebaliknya biasalah hujah "berbanding negara jiran harga minyak kita lebih murah," terus dicanang!

Jika Selasa lalu minyak mentah di pasaran Asia jatuh kepada USD101 setong berbanding USD105-USD130 sebelumnya, apakah hujah pengapungan harga itu boleh lagi diterima rakyat? Jika itulah hujah yang dipaksakan, rakyat bukan lagi bodoh!

Bagi gula pasir pula, kenaikan harga dilogikkan boleh membantu rakyat berjimat dan baik untuk kesihatan! Jika inilah mentaliti Kerajaan menghujahkan rasional di sebalik kenaikan yang dipaksakan itu, sebenarnya Kerajaan pimpinan Umno-BN silap. Kerajaan diingatkan bahawa rakyat sudah mampu mempersoalkan, kenapa rakyat perlu dimangsakan dengan mengurangkan subsidi tetapi kenapa tidak kepada syarikat-syarikat kroni Penjana Tenaga Bebas (IPP).

Terbaru, faktanya kerajaan menarik subsidi gula berjumlah RM116 juta, tetapi terus mengekalkan peruntukan RM19 bilion setahun kepada IPP; YTL Corporation Berhad, Malakoff Corporation Berhad dan Genting Sanyen, sekadar menyebut beberapa contoh. Persoalannya, kenapa subsidi RM19 bilion setahun kepada IPP tidak ditarik?

Sedarkah mereka bahawa kenaikan harga minyak akan mengakibatkan peningkatan kos perkhidmatan dan barangan keperluan harian kepada rakyat terbanyak? Jika keperitan hidup rakyat diabaikan, maknanya pemerintah hari ini sudah hilang rasa kepedulian terhadap kesulitan hidup rakyat. Yakinlah, Kerajaan pimpinan Umno-BN pasti akan dihukum dan akan tersungkur dalam PRU-13 nanti.

Melalui tinjauan rambang, rakyat yang ditemui berbelanja di gerai, kedai runcit, pasar tani, pasar basah secara terbuka menzahirkan kecewa mereka dan mengecam tindakan kerajaan menaikkan harga barangan perlu. Sejarah tercatat di mana banyak Kerajaan tumbang kerana gagal mengurus ekonomi negara dengan baik.

Kehidupan rakyat akan lebih terbeban bila mana Kerajaan memperkenalkan Cukai Barangan Dan Perkhidmatan (GST). Alasan GST mengimbangi penurunan cukai pendapatan kepada kelompok pembayar cukai pendapatan negara adalah suatu ilusi kerana ia melibatkan 10% penduduk negara yang berpendapatan tinggi. Sedangkan GST meliputi semua jenis barangan dan perkhidmatan dan membabitkan seluruh rakyat termasuk mereka yang tidak bekerja.

Alasan Kerajaan bahawa GST juga dikenakan kepada rakyat di negara-negara lain yang maju seperti Singapura tidak boleh diterima kerana skala penduduk mereka yang berpendapatan tinggi adalah jauh lebih besar berbanding Malaysia.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...