TERKINI :

Tuesday, March 8, 2011

Tanpa parti SPR, siapalah BN

Seperti mana yang telah dijangkakan, BN akan menang di kedua-dua PRK yang berlangsung serentak iaitu di DUN Merlimau, Melaka dan DUN Kerdau, Pahang.

Kedua-dua DUN tersebut sebelum ini adalah merupakan antara kubu UMNO/BN. Apa lagi apabila ianya adalah PRK.

PR bukan sahaja bertempur dengan jentera UMNO/BN tetapi berdepan dengan jentera Kerajaan Negeri, kerajaan Persekutuan termasuk komponen BN iaitu SPR dan PDRM. Bukan sesuatu yang luar biasa dengan kemenangan BN ini.

Tidak ada sesuatu yang membanggakan dan menimbulkan rasa teruja dengan kemenangan BN tersebut. Apa lagi setiap PRK kita berdepan dengan pelbagai taktik kotor dan jelek yang dilakukan oleh UMNO / BN yang mendapat sokongan dan bantuan khususnya daripada badan yang tidak pernah telus, tidak pernah profesional dan tidak punyai integriti seperti SPR.

SPR yang merupakan badan yang secara jelas berpihak kepada UMNO/BN. Tidak adil, tidak bebas, tidak telus dan tidak profesional demi menyelamatkan dan memberikan kemenangan kepada UMNO/BN setiap kali PRK berlangsung. Sikap berat sebelah dan tidak adil oleh SPR menjadi SPR terlalu kotor dan jelek. Segala apa yang berlaku di sepanjang PRK ditutup mata dan telinga.

SPR sendiri yang bertindak mem'bull-shit'kan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 daripada dikuatkuasakan, apabila UMNO/BN melakukan gerakerja mereka. Malah menjadi badan yang mengesahkan 'bersih dan betul' tindakan UMNO/BN walaupun ianya adalah secara jelas, terbukti serta sah kesalahan seperti mana yang terkandung di dalam Akta 5 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954, Perkara 10. Malah Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof menyatakan bahawa beliau 'bukan pakar' dalam menentukan sama ada pemberian barangan bercanggah dengan undang-undang pilihan raya.

Kenyataan bodoh dan dungu yang keluar daripada seorang Pengerusi SPR yang wajib mengimplimentasikan serta menguatkuasakan dengan tegas segala peruntukan undang-undang agar sesebuah pilihan raya berjalan dengan adil, telus dan betul tanpa berpihak kepada mana-mana parti-parti politik.

UMNO/BN terus mendidik rakyat dengan taktik dan strategi yang menyeleweng dengan menganggap "UMNO/BN adalah kerajaan, kerajaan adalah UMNO/BN" dengan sokongan daripada SPR. Sedangkan UMNO/BN adalah parti politik manakala kerajaan adalah kerajaan, waima ianya kerajaan negeri atau kerajaan pusat yang tidak sepatutnya dipergunakan dalam setiap kali pilihan raya.

Sesungguhnya "demokrasi tulen dan keadilan" sudah lama mati di negara Malaysia ini. Peranan SPR antara menyebabkan "demokrasi dan keadilan" tidak wujud di dalam negara ini. SPR dipalitkan dengan isu "pengundi hantu", "pengundi ragu", "berat sebelah" dan tidak dinafikan sebagai "benteng" bagi memenangkan UMNO/BN. Perjanjian Persefahaman atau MOU serta 'perjanjian sulit' antara SPR dan UMNO/BN semakin terserlah dan terbuka.

SPR menjadi dalang secara licik dan terancang menjadikan pilihan raya negara ini paling kotor dan menjijikkan. Segala bantahan, memorandum, bukti, fakta dan aduan di"bakul-sampah"kan oleh SPR. Adakala menjadi badan yang menjawab dan menafikan segala taktik kotor yang dilakukan oleh UMNO/BN.

Suara-suara sumbang dan sinis juga keluar daripada SPR contohnya apabila PR menang, tidak ada pula aduan "pengundi hantu". Kenyataan dangkal, sedangkan setiap kali PRK akan dilaporkan segala kepincangan, penyelewengan, kerja kotor UMNO/BN dan termasuk kes "pengundi hantu " mahupun "pengundi ragu". walaupun dengan segala taktik dan strategi kotor dilaksanakan oleh UMNO/BN dan SPR, tetapi kekuatan rakyat telah berjaya memenangkan PR.

Saya benar-benar terharu dengan semangat dan komitmen yang tidak berbelah bagi para petugas PR yang tidak pernah berputus asa dan kecewa walaupun menghadapi kekalahan di setiap PRK yang berlangsung. Mereka tidak dibayar apa lagi tidak meminta upah untuk berjuang dengan segala limitasi dan kekangan. Tetapi mereka adalah para pejuang kental dan istiqamah yang tidak mengaku kalah walaupun mereka sedar mereka berperang di padang yang tidak berpihak kepada PR.

Kepada para pejuang, kekalahan adalah adat berperang. Setiap pejuang mesti melalui dan merasai erti kekalahan. Kekalahan bukanlah sesuatu yang mutlak dan hakiki. Kekalahan adalah azimat kental untuk memperbaiki, muhasabah dan menjana perubahan untuk masa akan datang.

Dengan izin Allah, akan tiba masanya sinar kemenangan menjelma jua. Jangan putus asa dan kecewa. Allah sedang menguji kita. Kuat atau tidak keimanan dan perjuangan kita. Kita bangun & lawan !!!!

Ubah sekarang, selamatkan Malaysia !!! (BUKU JINGGA PR)

- Fariz Musa

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...