TERKINI :

Wednesday, March 30, 2011

Kerajaan Negeri bertindak segera bantu mangsa ribut

 http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/ribut.jpghttp://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/ribut2.jpg
ALOR SETAR, 29 Mac – Hanya beberapa jam selepas ribut melanda sekitar Daerah Kota Setar, semua mangsa ribut mendapat perhatian dan pembelaan sewajarnya. Pusat Khidmat Wakil Rakyat (PKWR) Alor Mengkudu bersama penghulu mukim turun padang mengenalpasti kerosakan sebagai langkah terawal, diikuti pemberian bantuan mengikut keperluan.

Menurut Setiausaha PKWR Alor Mengkudu, Encik Fakhrulrazi Salleh, dalam kawasan DUN Alor Mengkudu sebanyak 33 buah rumah terbabit dari 11 kampung iaitu Titi Haji Idris, Kuar, Padang Dalam, Padang Luar, Kandai, Tok Keling, Teluk Kandeh, Alor Mengkudu Dalam, Keriang Pulau, Selarong dan Taman Desa Damai.

“Langkah pertama yang diambil ialah menasihatkan mangsa supaya membuat laporan polis bagi memudahkan Pejabat Daerah menyalurkan bantuan.

“Bagaimanapun bagi rumah yang perlu pembaikan segera, kru sukarelawan PKWR bertindak membaikinya terus. Kita tidak boleh menunggu peruntukan bantuan dari Pejabat Daerah baru hendak baiki kerana sekarang musim hujan dan mangsa perlu berlindung dari hujan,” ujar beliau.

Sementara itu, tinjauan Warta Darul Aman ke Alor Mengkudu mendapati para sukarelawan PKWR sibuk membaiki rumah walaupun di tengah-tengah hujan lebat.

Sementara itu di Kawasan Dun Pengkalan Kundur, kira-kira lebih dari 50 buah rumah dan sebuah sekolah terlibat dengan kejadian ribut kencang semalam.
ADUN Negeri Pengkalan Kundor, YB Dato’ Phahrolrazi Zawawi yang turun melawat mangsa ribut memaklumkan, kejadian tersebut melibatkan Kampung Alor Ibus, Kampung Selarong Batak, Tebengau, Kampung Kebun Pinang, Kampung Benua, Batu 9, Kota Sarang Semut dan Teluk Kechai.http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/keron1.jpg
“Saya telah arahkan Majlis Ketua Kampung/Komuniti (MKK) membuat bancian kerosakan dan juga mengarahkan penghulu menyenaraikan mangsa-mangsa kejadian untuk diserahkan kepada pejabat daerah. Setakat ini kita telah memberi bantuan awal berbentuk wang tunai kepada mangsa kejadian,” maklum beliau.

Tambahnya lagi, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) turut bersama membuat bancian mengenalpasti jumlah kerugian.

YB Dato’ telah melawat beberapa buah tempat termasuk Sekolah Jenis Kebangsaan Cina di Batu 6, Simpang 4. Sementara di tempat beliau tidak sempat lawati diserahkan kepada Pegawai Perhubungannya, Ustaz Kassim .

Di kawasan DUN Kubang Rotan pula, kira-kira 60 buah rumah mengalami kerosakan akibat ribut kencang semalam.
http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/keron2.jpghttp://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/naset3.jpg
Menurut ADUN Kubang Rotan, YB Mohd Nasir Mustaffa, kejadian tersebut melibatkan lima mukim. Antara kampung yang terlibat ialah Flat Tongkang Yard, Kampung Baru Tambak Bunga, Teluk Kecai, Kuala Kedah, Kubang Pangas, Telok Lempin, Kampung Tengah Kubang Rotan, Kubang Jambu, Kubang Bongor, Kubang Jawi, Kubang Siam, Kuala Sungai dan Kampung Baru Kuala Kedah.
http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/naset.jpg http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/naset2.jpg
“Setakat ini saya masih belum habis melawat keseluruhan tempat kejadian. Walau bagaimana pun kita telah memberi bantuan segera sebanyak RM200 setiap rumah,” katanya ketika dihubungi.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...