TERKINI :

Tuesday, March 29, 2011

Karnival Kedah Sejahtera serlahkan Daerah Yan

http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0462.jpg http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0491.jpg

GUAR CHEMPEDAK – Biarpun dalam keadaan hujan dan rumput ‘lecah’, YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak tetap datang ke Dewan Serbaguna Pekan Guar Chempedak bagi bertemu dengan rakyat daerah Yan khususnya, amnya rakyat negeri Kedah.

Biasa dibentangkan dengan permaidani merah sebagai ‘VIP’, namun kali ini YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan hanya berjalan di atas rumput yang ‘lecah’ sejauh 40 meter. Kereta rasminya tidak berhenti di depan pentas utama, malah diletakkan jauh dari pentas.

http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0559.jpg  http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0575.jpg

Kedatangan beliau disambut dengan pukulan alatan muzik tradisional Melayu, tarian singa, pertunjukan silat dan tarian kebudayaan masyarakat India.

 http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0506.jpg http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0577.jpg

Orang ramai juga tidak endah dengan hujan yang turun untuk tidak melepaskan peluang bersalaman dengan YAB Menteri Besar yang ‘tidak besar’ itu ketika hadir bagi merasmikan Karnival Kedah Sejahtera Peringkat Daerah Yan tahun 2011.

Karnival selama tiga hari bermula 25 Mac 2011 dianjurkan oleh Pentadbiran Daerah Yan dengan kerjasama Majlis Ketua Kampung/Komuniti Daerah Yan.

Program yang bakal dijadikan acara tahunan dalam kalendar pelancongan daerah, adalah selaras dengan wawasan daerah Yan iaitu untuk menjadi antara daerah pelancongan termasyhur, daerah pengeluaran hasil pertanian yang berdaya saing dan pusat kecemerlangan ilmu terunggul di Malaysia.

Karnival yang menemukan antara jentera pentadbiran kerajaan dan rakyat bertujuan menyediakan platform kepada setiap lapisan masyarakat daerah Yan khususnya, bagi mendapatkan pendedahan dan memperolehi pelbagai maklumat teknologi terkini dalam usaha melahirkan generasi masyarakat bermaklumat yang sejahtera.

Ia turut memberi ruang kepada usahawan mengembangkan perniagaan mereka dengan menyediakan ruang promosi pemasaran kepada pengusaha serta peniaga pelbagai produk barangan, hasil tani tempatan dan produk perkhidmatan terkini untuk keperluan rakyat sebagai pengguna.

Kepada jentera pentadbiran negeri, ruang kempen dan publisiti disediakan untuk mendekati golongan sasaran di kalangan rakyat.

Sepanjang tiga hari karnival, pelbagai program melibatkan rakyat diadakan dalam usaha memupuk nilai-nilai perpaduan di samping berpeluang mengahayati nostalgia warisan budaya bangsa.

 http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0596.jpg http://wartakedah.net/images/stories/MAC2011/img_0593.jpg

Antaranya adalah pameran jabatan oleh agensi-agensi kerajaan serta produk asas tani, sukaneka rakyat, kejohanan futsal, sepak raga bulatan, bola jaring, pertandingan suara burung merbok, pencak silat, gendang rebana pelbagai kaum, forum perdana ehwal Islam, pertandingan tarik tali, cabutan bertuah, gerai jualan dan persembahan kesenian Islam.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...