TERKINI :

Tuesday, February 1, 2011

Bukit Raya : Tudia nie Kubu Kuat PAS nie.. Takan MKK lena kot..??

Gagal jelas yuran, beli buku sekolah

PENDANG – Kemiskinan ternyata membatas segala-galanya, namun apakan daya manusia melawan takdir. Begitulah yang dialami seorang ibu di Kampung Bukit Raya Dalam, di sini.

Berikutan kesempitan hidup, pendidikan anaknya terganggu. Sehingga kini Che Siti Kalsom Don, 45, dan suaminya masih gagal menjelaskan yuran dan membeli buku sekolah buat anak kesayangan mereka.

Che Siti Kalsom berkata, anaknya, Nor Atikah Md Rafi merupakan pelajar Tingkatan Empat Sekolah Menengah Kebangsaan Pendang.

Keadaan itu bermula sejak suaminya jatuh sakit akibat mengalami pendarahan di bahagian dubur.

“Disebabkan tiada buku, anak saya tidak mahu ke sekolah.

“Saya sedih dengan keadaannya. Dia juga malu untuk berterus-terang kepada guru mengenai hal itu,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, dia bimbang pelajaran anaknya itu terjejas.

“Keadaan ini, memaksa suami saya bekerja beberapa bulan lalu. Dia pula terpaksa memakai lampin pakai buang kerana pendarahan yang banyak.

“Masalah ini telah dirujuk kepada pihak berkenaan, namun mereka meminta kami melakukan pekerjaan. Mereka mengatakan kami masih mampu dan kuat. Sedangkan mereka tidak tahu keadaan yang dihadapi keluarga kami,” katanya.

Sinar Harian juga dimaklumkan, lantai rumah keluarga itu masih lagi tidak disimen dan mereka terpaksa tidur di atas tanah dengan beralaskan tikar sahaja.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...